2022-07-12 569 瀏覽
公司放飯,就黎咗呢間。聽聞沾面都幾岀名。朋友叫咗呢個,都有問過侍應有無得辣d。侍應話,只有小辣。我朋友話,一d都唔辣,失望了。我另一位朋友叫咗呢碗,豚肉沾汁,肉太乾,太硬,咬開有困難,肉唔入味,比距賣相吸引咗而叫。。。沾面湯和面還可以。呢個就我叫嘅叉燒沾面叉燒大片,很入味好食,沾面湯味道和面都ok雙色牛舌,一凍一熱,我就幾欣賞凍牛舌嘅味道,味道外口感都不錯。感覺唔夠鐡板風味,無煎香感,真係麻麻地。
公司放飯,就黎咗呢間。
聽聞沾面都幾岀名。

朋友叫咗呢個,都有問過侍應有無得辣d。
侍應話,只有小辣。

我朋友話,一d都唔辣,失望了。

我另一位朋友叫咗呢碗,豚肉沾汁

沾面湯和面還可以。

呢個就我叫嘅叉燒沾面
叉燒大片,很入味好食,沾面湯味道和面都ok

雙色牛舌,一凍一熱,我就幾欣賞凍牛舌嘅味道
,味道外口感都不錯。

感覺唔夠鐡板風味,無煎香感,真係麻麻地。

2022-07-09
2 分鐘 (堂食)
  • 雙色牛舌
2022-07-08 380 瀏覽
1705左右入去堂食1710 叫野食1730都未有 唔緊要 望下周圍都有野食1735我都係一句都無催過 應該有個食完飯既女職員終於留意到我係咁望黎望去 佢睇到system 我無落過單我同佢講 岩岩咪同左你地個裇衫阿叔落左單 等左我25分鐘你同我講無落單?果斷走人盡管廚房職員都話好快幫我完成 見到個阿叔真心食唔落如果果個阿叔係經理既話 我相信投訴都無用 所以只好黎op宣洩自己既不滿我認為好唔好食真係其次 我無食過 但係你連單都唔幫我落 你間野係殿堂級食物都無人知
1705左右入去堂食
1710 叫野食
1730都未有 唔緊要 望下周圍都有野食
我同佢講 岩岩咪同左你地個裇衫阿叔落左單
等左我25分鐘你同我講無落單?
果斷走人
盡管廚房職員都話好快幫我完成
見到個阿叔真心食唔落

如果果個阿叔係經理既話 我相信投訴都無用
所以只好黎op宣洩自己既不滿

我認為好唔好食真係其次 我無食過 但係你連單都唔幫我落
你間野係殿堂級食物都無人知
2022-07-08
999 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-07-04 407 瀏覽
今日同大家分享一間拉麵店:神山麵屋!今日同朋友行APM見到有間拉麵店好似唔錯,就入去試一試!我地今次就嗌左神山豚燒叉燒沾汁麵同黑神山豚角拉麵!❀ 神山豚燒叉燒沾汁麵 $88佢地嘅沾汁湯頭選用大量豚骨、上等豚肉、日本魚介及秘制醬油調味,配上獨有嘅坑紋麵令到掛湯層次更為突出!湯頭散發絕對嘅香味!配料仲有紫菜、筍、燒叉燒兩塊、同一粒糖心蛋!溏心蛋有一少少甜味 超好食!叉燒燒得好香 好滿足!❀ 黑神山豚角拉麵 $85黑色湯底就係選用黑蒜頭加大量豚骨熬煮而成!黑蒜味突出,十分香口!呢款拉麵選用嘅麵同沾麵係唔同嘅,不過我個人比較鍾意沾麵嗰款麵嘅口感多d~豚肉大大舊,肥瘦適中!超好食 超滿足!

今日同大家分享一間拉麵店:神山麵屋!
今日同朋友行APM見到有間拉麵店好似唔錯,就入去試一試!

我地今次就嗌左神山豚燒叉燒沾汁麵同黑神山豚角拉麵!

❀ 神山豚燒叉燒沾汁麵 $88

❀ 黑神山豚角拉麵 $85
2022-06-20 520 瀏覽
就黎咗附近嘅神山食。因為沾麵同拉麵都想食,所以就叫哂兩種share食。黑叉燒拉麵開頭以為係黑蒜油味,但唔太食得出,感覺係少少紫菜湯味,叉燒太瘦太薄唔推薦,溏心蛋正常。總括而言係份量唔太夠好食嘅拉麵。但唔會想食第二次。豚角沾麵比想像中好食,啲麵因為比較特別所以可以沾好多汁,雖然啲汁都熱到出煙但可能啲麵唔夠熱,食落去都係差啲,但啲汁有啲蛋味都幾好食嘅。豚角望落好肥,實際食落岩岩好,比叉燒好食好多,夠冧夠味。不過份量都少。相比拉麵會推薦沾麵,相比叉燒會推薦豚肉。但份量少,價錢都唔平,所以一般般。
不過份量都少。
2022-06-17 368 瀏覽
一入門口店員説話態度已經差店員落單後,我坐了15分鐘望一望遲過我的客人食物已到我的餐還未到,店員應該見到我係咁周圍望再過梨問多我一次係是否order 喱個餐我話唔係,我再問佢未落單架?佢無回答我,擺出不耐煩樣子我再問多佢一次,未落單佢已經離我而去,無理會我過多10分鐘,食物已到首先食物質素因個人口味會有所𣎴同的意見本人覺得太咸,面太硬總結店員年紀比較年長(不是歧視)不太理會客人需要,店員圍內吹水怪在貴公司員工培訓不足
一入門口店員説話態度已經差
店員落單後,我坐了15分鐘
望一望遲過我的客人食物已到
我的餐還未到,店員應該見到我係咁周圍望
再過梨問多我一次係是否order 喱個餐
我話唔係,我再問佢未落單架?
佢無回答我,擺出不耐煩樣子
我再問多佢一次,未落單
佢已經離我而去,無理會我

過多10分鐘,食物已到
首先食物質素因個人口味會有所𣎴同的意見
本人覺得太咸,面太硬

總結店員年紀比較年長(不是歧視)
不太理會客人需要,店員圍內吹水
怪在貴公司員工培訓不足

2022-06-15 309 瀏覽
今晚去咗神山食沾汁麵,因為要等埋男朋友碗麵先食,所以我嗰碗湯汁擺耐咗,唔夠熱無咁好味。拉麵係比較粗身,可以掛到湯汁,初頭食覺得味道偏淡,但係之後愈食愈覺得濃味,仲有少少咸。
2022-06-04 434 瀏覽
⋆⁺₊⋆.神山麵屋..蠔仔拉麵套餐蠔仔拉麵拉麵麵體依舊有多水準!3大粒蠔仔新鮮配上1片薄切叉燒,配搭新穎✨湯底是說用蠔仔熬煮的清湯,搭配紅洋蔥碎及柚子皮絲,更凸顯出清甜蠔仔味♡︎♡︎.配唐揚炸雞皮脆雞嫩、再吃一口新鮮椰菜絲,一口接一口。.青檸蘇打普通到不能在普通的蘇打,非常淡的青檸味.叉燒醬油拉麵叉燒沒有炙火燒過,沒特別香氣౿(།﹏།)૭但肉質嫩口,而且塘心蛋非常好吃ㅋㅋ醬油湯底喝起來滿舒服的,會想再喝的那種( ˃᷄˶˶̫˶˂᷅ ).⌫ 神山麺屋 (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖..#觀塘咔嚓#拉麵咔嚓

⋆⁺₊⋆
神山麵屋

蠔仔拉麵套餐
蠔仔拉麵
配唐揚炸雞
皮脆雞嫩、再吃一口新鮮椰菜絲,一口接一口。
青檸蘇打
普通到不能在普通的蘇打,非常淡的青檸味
叉燒醬油拉麵

⌫ 神山麺屋 (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
#觀塘咔嚓
#拉麵咔嚓
2022-05-30 341 瀏覽
好幾年食過一次 覺得好好食 尤其是佢嗰個厚切叉燒 層次分明 而且燒得好香口 一入口 充滿油脂香 然後肉質軟冧 正好一段日子再次光臨 簡直係難食到嘔 而且食後感好差 首先,落單嘅時候問店員 沾麵有冇得揀冷麵 個店員黑口黑面不特止仲用啲好差嘅態度答我👎🏾👎🏾👎🏾我心諗咩景啊 冇咪冇 洗唔洗咁嘅態度嘢食方面 嚿厚切叉燒好似啲湯渣咁 又鞋又癡牙 而且極咸 飲咗成壺水都仲覺得好口渴 個魷魚都好難食 純粹好似求其撈啲沙律醬上去咁唔會有下次 極力唔推介大家去幫襯

唔會有下次 極力唔推介大家去幫襯
2022-04-09 719 瀏覽
原來神山麵來自東京神田 呢啲麵條更有坑紋 易於掛汁😋仲有湯底sell係用超過12小時嘅大量豚骨同秘製醬油熬煮除咗食物 舖頭嘅江戶時代background都顯得好有氣氛 係店員比我想像中更偏執 好突顯到日本職場觀念🙃明明11點幾嘅早lunch去到仲有半場空位 但坐過一張枱都唔得 被經理指定要坐隔離有客嘅二人空座(啫係咁明唔明宜家疫情嚴峻且座唔座之間都唔疏…只係一隻手臂位🤡 見廚工想去廁所請示經理嗰小心翼翼嘅模樣 以及經理嚴厲嘅時間限制 令我體會到係度返工都有一定嘅壓力。。。🦔👉黑神山黑蒜豚骨湯底叉燒沾汁麵 $79即使第一次試沾麵 我呢啲黑蒜油派梗係試新野都唔試原味住 但家姐科普話其實沾麵好少有黑蒜油湯底 呢間有都算特別 然而沾落咁食味道有啲過淡 比較似普通嘅黑蒜油湯底 要啲麵浸一陣先食到黑蒜味 開頭我仲諗點解沾麵無我想像中咁好味🤡但佢嚿叉燒係整得好嘅❤兩大塊薄得黎夠瘦 唔多油脂邊但質感依然好好 除此以外仲有啲unexpected嘅叉燒粒🤩真心覺得咁嘅沾麵咁嘅配料相當有心💕重點係溏心蛋好流心。。。🦔👉神山沾汁麵 $89試啖真正嘅沾麵湯係點🤪果然味道係夠哂濃 不愧係用大量豚骨同秘製醬油熬 對

。。。🦔

👉黑神山黑蒜豚骨湯底叉燒沾汁麵 $79

。。。🦔

👉神山沾汁麵 $89
試啖真正嘅沾麵湯係點🤪果然味道係夠哂濃 不愧係用大量豚骨同秘製醬油熬 對我呢啲沾麵初哥黎講係幾濃烈嘅味噌味haha

重中之重嘅厚燒豚肉認真不得了!面頭嘅焦香絕對令佢聞落更香 開頭幻想佢係東坡肉嘅質感 但質感同味道都比我想像中好🌟厚得黎肉質咬落又唔韌 肥瘦適中之即使有油脂層都唔會太油膩  佢嘅醬料食落亦極惹味☺估唔到食到咁滿意嘅豚肉
不過麵條質感差啲😂一扎咁整極都唔鬆 夾起永遠兩條起計食 可能要費點力吧
2022-03-16 622 瀏覽
係Apm食個快lunch 🍜試下佢既招牌沾麵啦☞神山豚角沾汁麵$88豚角肉有啲鞋☞神山豚燒叉燒沾汁麵$88舊叉燒其實好似BBQ既豬扒咁😂冇乜特別比較特別嘅係佢會有啲麵豉粒幾好食食沾麵除左湯底要濃之外,其實最重要就係要夠熱!好可惜沾麵碗湯底吾夠熱,如果呢個溫度食拉麵係OK的。但係食沾麵就會差啲🥲個感覺會差遠👉🏻👈🏻湯底係偏鹹既,所以食拉麵途中我都飲咗幾次水值得一讚嘅係佢嘅拉麵麵條有坑紋,可以掛到好多麵汁上去✌🏻不過都係果句啦,湯底唔夠熱真係爭好遠😿配料方面,筍我覺得好好味😆隻蛋係糖心蛋但係味道不濃正常演出啦值得注意嘅係我男朋友個水杯未飲過有個唇印喺度🥶(好肯定唔係我嘅😂因為我冇查唇膏同埋個唇紋唔一樣)一路打緊呢篇文嘅時候,我男朋友話即刻諗返起就好唔開心😂嘩聽日要去食彩,中和返個心情🤣-神山麺屋 (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
係Apm食個快lunch 🍜
試下佢既招牌沾麵啦

☞神山豚角沾汁麵$88
豚角肉有啲鞋

☞神山豚燒叉燒沾汁麵$88
舊叉燒其實好似BBQ既豬扒咁😂冇乜特別
比較特別嘅係佢會有啲麵豉粒幾好食

食沾麵除左湯底要濃之外,其實最重要就係要夠熱!
個感覺會差遠👉🏻👈🏻

湯底係偏鹹既,所以食拉麵途中我都飲咗幾次水

值得一讚嘅係佢嘅拉麵麵條有坑紋,可以掛到好多麵汁上去✌🏻
不過都係果句啦,湯底唔夠熱真係爭好遠😿

配料方面,筍我覺得好好味😆隻蛋係糖心蛋但係味道不濃
正常演出啦

神山麺屋 (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖
黎到觀塘apm行街,次次諗唔到食咩又唔想走圍走都會簡食呢間拉麵🍜。而且佢係麺屋武蔵旗下既分店。⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆🌸 蕃茄叉燒拉麵 $85差唔多次次黎都會叫呢款拉麵,純粹係鍾意食蕃茄🍅😋,而出邊又好少食到蕃茄湯底既拉麵。雖然湯底既蕃茄味唔太濃,食落清清地,唔鹹、唔油膩,又可以食到蕃茄既酸酸甜甜,越食越開胃。😋✮拉麵食落彈牙同有口感,掛湯力都唔錯。配料有蕃茄、兩塊叉燒、流心蛋、蔥花同薯蓉。✮叉燒偏薄身,肥瘦適中均勻,咬落去幾軟淋。✮祕製流心蛋好出色🥳,好味👍🏻👍🏻煮既時間控制得岩岩好,蛋黃做到半流心既狀態。😋✮薯蓉有咬口,可以食到細細既薯仔粒,加埋d湯就好似飲緊蕃茄薯仔湯😍。🌸神山豚角沾汁麵 $88配料就有豚肉、竹筍、流心蛋同蔥花。✮厚燒豚肉用醬油以高溫燒至表面金黃色同微燶,好吸引😍豚肉呈半肥瘦食落好香,但瘦肉部分有少少乾同嚡,而加埋肥肉一齊食充滿肉汁同油香。😋✮麵就用左獨特既粗坑紋拉麵,掛湯力強,麵質軟硬適中,口感煙韌、彈牙。✮湯頭係用左大量豚骨、豚肉、日本魚介同秘製醬油調味,再加上慢火熬製超過8個鐘而成。沾麵汁夠濃郁,加上蔥花吊味,但略嫌偏油膩。最可惜湯

⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆⋆

🌸 蕃茄叉燒拉麵 $85

✮拉麵食落彈牙同有口感,掛湯力都唔錯。

配料有蕃茄、兩塊叉燒、流心蛋、蔥花同薯蓉。

✮叉燒偏薄身,肥瘦適中均勻,咬落去幾軟淋。

蕃茄叉燒拉麵

🌸神山豚角沾汁麵 $88

配料就有豚肉、竹筍、流心蛋同蔥花。

沾麵汁夠濃郁,加上蔥花吊味,但略嫌偏油膩。最可惜湯底唔夠熱,一上枱已經只係得暖,食得慢就會越食越凍,所以要快手快腳咁食。😌期間有示意店員幫手加熱湯,但加完都係唔夠熱😌如果個湯底係熱辣辣就好喇,係咁凍既天氣可以暖一暖身。☺️

✿總括而言✿

餐廳環境好日系,仲用左開放式廚房,有興趣睇廚師煮拉麵就可以選擇坐吧枱。

而食物方面,沾麵汁唔夠熱係佢一大既敗筆😌,想食到熱辣辣既湯底唯有食拉麵。而麵同其他配料方面整體都唔錯。👍🏻
2022-01-22 687 瀏覽
-{Apm魚介沾麵🍜}今次黎到apm到食lunch!黎到依間神山麵屋都幾多人等🤤神山沾汁麵🤤 ($89)係嘅魚介湯 湯嘅鹹香味正常不過要撈下先!麵質普通 會掛湯嘅😄個叉燒有肉汁幾高質🤩蛋有流心但唔夠醬油味👀👖褲評: 7/10成個麵都正常發揮!環境好窄 不過食到最底見到係武藏麵屋😂😂😂性價比: 8/10服務: 7.5/10環境: 8/10🚩 神山麺屋 🚩地址: 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖#fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai拉麵 #fuudjai觀塘
{Apm魚介沾麵🍜}
今次黎到apm到食lunch!黎到依間神山麵屋都幾多人等

🤤神山沾汁麵🤤 ($89)

👖褲評: 7/10

性價比: 8/10
服務: 7.5/10
環境: 8/10

🚩 神山麺屋 🚩

神山沾汁麵
神山沾汁麵
2022-01-20 310 瀏覽
第一次食,整體都OK嘅。豚肉唔算話好肥,屬於半肥瘦,咬落去有口感。而蛋是流心的😋麵的份量足夠,口感亦ok,不硬也不會太軟。不過沾汁溫度尚有改善空間,比較冷,食到一半後像食冷麵🙁🙁
2022-01-17 242 瀏覽
赤神山豚角拉麵 ($85) + 紫菜 (4片 | $10)• 跟餐的配菜會有半熟玉子一隻、豚角兩塊、筍片和蔥花,個人喜好加入了紫菜。• 湯底辣度中等,辣的感覺會停留口腔一段短時間。湯溫亦適中,是可以直接入口的溫度。• 玉子外層均勻入味、醬油味甚濃,口感帶點結實;蛋黃則略嫌熟了一點。• 豚角肥瘦的比例是8比2,肉質偏向緊緻同時充滿肉汁和油香。• 紫菜吸收了湯底香辣的精華變得更加惹味!• 拉麵口感偏軟腍,個人偏好硬身一點的。• 整體份量和油膩感適中,吃完不會感覺太累贅。
赤神山豚角拉麵

赤神山豚角拉麵 ($85) + 紫菜 (4片 | $10)

• 紫菜吸收了湯底香辣的精華變得更加惹味!

• 拉麵口感偏軟腍,個人偏好硬身一點的。

• 整體份量和油膩感適中,吃完不會感覺太累贅。
2022-01-11 239 瀏覽
.主打超掛汁坑紋沾汁麵神山沾汁麵能做到街知巷聞全因由食材至烹調工序一絲不苟湯頭嚴選大量豚骨、混合上乘豚肉、多種日本魚介及日本秘製醬油以慢火熬製超過12小時,湯頭濃味有骨香,配搭店子特製的坑紋麵條,麵條比一般拉麵店的粗每條麵均充斥掛湯鮮甜滋味。非常掛汁!=======================店方表示堅持在香港生產沾麵,並沿用日本的配方和材料,以確保麵條於兩至三天發成熟後,以最佳賞味狀態送到食客面前。=========================🍜招牌神山沾汁麵(定價$85)厚燒豚肉掃上秘製醬汁來烤,帶有微微焦香,入口充滿油脂香而不會過膩,有驚喜。配有筍同埋原隻糖心蛋=========================🥩雙色牛舌($78)以兩種不同烹調手法炮製,低溫煮夠嫩滑,牛舌味濃;香煎夠香口惹味,一次盡享雙重口感及美味。=========================🥟神山湯煎餃子($48)餃子是每日新鮮包製,並以180度熱鍋煎至表皮金黃,外皮脆香,餃子餡料豐富,肉汁鮮味。=========================店名的神山即日本第一高峰「富士山」,無論店內裝潢或餐
[東京富士山人氣拉麵店]
混合上乘豚肉、
多種日本魚介及日本秘製醬油
以慢火熬製超過12小時,
湯頭濃味有骨香,
配搭店子特製的坑紋麵條,
麵條比一般拉麵店的粗
每條麵均充斥掛湯鮮甜滋味。
非常掛汁!
=======================
店方表示堅持在香港生產沾麵,
並沿用日本的配方和材料,
以確保麵條於兩至三天發成熟後,
以最佳賞味狀態送到食客面前。

=========================
🍜招牌神山沾汁麵(定價$85)
厚燒豚肉掃上秘製醬汁來烤,
帶有微微焦香,
入口充滿油脂香而不會過膩,
有驚喜。
配有筍同埋原隻糖心蛋

=========================
🥩雙色牛舌($78)
以兩種不同烹調手法炮製,
低溫煮夠嫩滑,牛舌味濃;
香煎夠香口惹味,
一次盡享雙重口感及美味。

=========================
🥟神山湯煎餃子($48)
餃子是每日新鮮包製,
並以180度熱鍋煎至表皮金黃,
外皮脆香,餃子餡料豐富,肉汁鮮味。

=========================
店名的神山即日本第一高峰「富士山」,
無論店內裝潢或餐牌設計,
都可見日本著名浮世繪師葛飾北齋的畫作 。
廚房為開放式設計,
可邊吃麵邊欣賞師傅煮麵功架!
後記:
佢真係幫我換左碗新嘅熱湯底
仲話咁樣先食到個品質
真係值得一讚☺️
============================
📍地址: 神山麺屋 (觀塘)
觀塘觀塘道418號
創紀之城五期(apm)2樓L21B號舖