2024-09-25 446 瀏覽
銅鑼灣燈籠街新開咗間老字號酒樓嘅分店地點就腳 CALL車直到門口 就算地鐵站都係行幾分鐘就到裝潢似蘇杭嘅風格 人多可以揀包廂 坐得好闊落🥢前菜椒鹽白飯魚 ($25)第一次食到咁好味嘅前菜 小朋友食到唔停口🥢黑松露燒鵝 ($238)🌟招牌菜之一 1/4隻 下莊 係魚缸隔離個大櫃已經可以望到好多隻黑鼆鼆嘅燒鵝吊住係度燒鵝表皮用黑松露同秘製醬料醃製 真係比較特別🥢糯米炒膏蟹 ($588)🌟招牌菜之一 原隻膏蟹 酒樓堅持生炒糯米飯 做到粒粒分明 色澤均勻 係少見嘅菜式膏蟹好大隻 膏同肉都好多 輕微調味呢道菜已經好香好好味 🥢招牌焗魚腸 ($118)🌟招牌菜之一 童年回憶細細個媽咪已經成日去買魚腸焗蛋整俾我食有時候魚腸都唔係想買就買到 到我做咗媽咪我更加唔知去邊度可以買到😂真係滿滿嘅回憶魚腸應該算罕有物品 酒樓嘅做法係再加埋豬肉一齊焗 味道更加香加豐富 🥢蜜汁脆燒鱔 ($288)🌟招牌菜之一白鱔我又係好少會買 因為我覺得好多細骨但酒樓起骨又起得又好好wor!咁多件都無骨咁濟鱔肉爽脆而且味道甜甜哋好開胃🥢燒汁芥末大尾魷 ($138)芥末味好出色 份量都唔少 🥢啫啫芥蘭煲 ($128)蝦乾好多
銅鑼灣燈籠街新開咗間老字號酒樓嘅分店
地點就腳 CALL車直到門口 就算地鐵站都係行幾分鐘就到
裝潢似蘇杭嘅風格 人多可以揀包廂 坐得好闊落

🥢前菜椒鹽白飯魚 ($25)
第一次食到咁好味嘅前菜 小朋友食到唔停口

🥢黑松露燒鵝 ($238)
🌟招牌菜之一 1/4隻 下莊
係魚缸隔離個大櫃已經可以望到好多隻黑鼆鼆嘅燒鵝吊住係度
燒鵝表皮用黑松露同秘製醬料醃製 真係比較特別

🥢糯米炒膏蟹 ($588)
🌟招牌菜之一 原隻膏蟹
酒樓堅持生炒糯米飯 做到粒粒分明 色澤均勻 係少見嘅菜式
膏蟹好大隻 膏同肉都好多 輕微調味呢道菜已經好香好好味

🥢招牌焗魚腸 ($118)
🌟招牌菜之一 童年回憶
細細個媽咪已經成日去買魚腸焗蛋整俾我食

🥢蜜汁脆燒鱔 ($288)
🌟招牌菜之一
白鱔我又係好少會買 因為我覺得好多細骨
酒樓起骨又起得又好好wor!咁多件都無骨咁濟
鱔肉爽脆而且味道甜甜哋好開胃

🥢燒汁芥末大尾魷 ($138)
芥末味好出色 份量都唔少

🥢啫啫芥蘭煲 ($128)
蝦乾好多 調味好夠鹹香 芥蘭亦都好嫩

今次點嘅基本上都係招牌菜
屋企人對呢餐都好滿意 都係比較特別嘅餸菜 而且味道都好好
價錢亦唔算貴 4個人人均$400😋值得再嚟
2024-09-24 385 瀏覽
神燈海鮮酒家可算是一間餐廳能每次去都keep到水準的,仲要每次去都見唔到吉枱。今次12人去食,叫到一枱都係,每道菜都係色、香、味俱全,個個食到連汁都撈埋。滷水豬生腸、柚醋舟山海蜇頭、椒鹽烏賊裙邊、豉椒炒聖子皇、糯米炒膏蟹、蝦醬蒸豬板筋、招牌焗魚腸、黑松露玻璃燒鵝,再加多個$3388黃金金蟹宴。黃金蟹宴將一隻阿拉斯加蟹煮岀5道菜式;鹵水掌翼,手拍青瓜,香茜鮮沙薑豬手粒、雞油花雕蒸蟹身、活膏甲羅燒配懷舊蝦多士、宮廷蟹爪濃雞湯、星洲麥皮蟹腳、鮮拆蟹黃芝士烏冬。神燈係我真心推介!
2024-09-24
  • 黑松露玻璃燒鵝
  • 糯米炒膏蟹
2024-09-22 557 瀏覽
之前食過佐敦店超讚🥢得知銅鑼灣都有分店~一於今個中秋做節🌝就揀呢度同屋企人食飯啦🤗🤗位於美饌匯聚嘅登龍街好就腳~而且由門口至內裏裝潢到茶具及餐牌~都頗有古式風格🪭另外所有店員都勁友善又好好服務添👏🏻.蜜汁脆燒鱔 $278擺盤吸引😍😍一整排厚切鱔肉排列整齊~食落外脆內軟嫩~簡單擠上鮮檸檬汁調味~完美平衡油膩感!讚❗.黑松露玻璃燒鵝 1/4隻 $238黑色造型好獨特🤩油潤感亮澤嘅外皮+軟嫩多汁嘅肉質~咬落鵝香滿溢~非常高質素👍🏻👍🏻.糯米炒膏蟹 $588貨真價實👏🏻大大隻原隻膏蟹🦀🦀爆哂膏!!!蟹肉鮮美~加上橙紅色嘅厚實蟹膏~令糯米飯吸收哂鮮味而昇華到另一層次!大推薦嘅一道菜式😘.鹵水豬生腸 $158豬生腸勁爽口彈牙☺️毫無內臟嘅騷味☺️沾上甜醬及芥末調味~更滋味!!.涼拌豬腳筋 $98食感有滿滿膠原嘅感覺🫰🏻🫰🏻食用以補充骨膠原啱哂!連同蒿筍一齊食~口感層次更豐富😛.傳統小炒皇 $158☺️材料豐盛!!有韭菜花、吊片、蝦乾、銀魚、菜圃、腰果…惹味非常又有鑊氣👏🏻👏🏻.懷舊支裝汽水 $22@支.茗茶 $15@位前菜 $25@碟加一服務費
蜜汁脆燒鱔 $278
茗茶 $15@位
前菜 $25@碟
加一服務費
2024-09-21 384 瀏覽
中秋佳節和家人們聚餐,首選必定是中菜🥢 這次來了人氣餐廳,由佐敦進駐銅鑼灣後,地點更為便利了🚊 一早已選定了數款餐廳的必試菜式,每款都不讓人失望🤤🤤👍🏻👍🏻✂︎❥$𝟱𝟴𝟴 糯米炒膏蟹:必試菜式👍🏻 橙紅色的蟹膏口感豐腴,味道鲜美🦀🦀🤤🤤 炒得粒粒分明的糯米飯口感帶黏糯🥣 兩者拌在一起美味得妙不可言🫦 還有不少飯焦在砂鍋周圍😻✂︎❥$𝟮𝟯𝟴 黑松露玻璃燒鵝/1/4隻:餐廳大廚在製作燒鵝過程中不厭其煩的在表面塗上黑松露醬及自家製醬汁,形成這黑烏烏皮脆肉嫩的玻璃燒鵝🤤 放在咀邊,已聞得到黑松露的迷人香味🤎👍🏻✂︎❥$𝟳𝟴/ 𝟭隻 紅燒乳鴿:香噴噴的乳鴿皮脆肉滑骨嫩又多汁,大人小孩都必會喜歡💕✂︎❥$𝟭𝟭𝟴 香茜蟹味銀絲鍋:熱乎乎的冒著煙,小心不要被燙到喔🍲🔥 粉絲中加了爽脆的金菇,口感豐富🫦🫶🏻 蟹肉的鮮甜和芫荽獨特的氣味都令粉絲鍋的味道變得更加豐富🦀🌿✂︎❥$𝟭𝟯𝟴 金湯海皇豆腐:除了滑溜的豆腐外,還有不少的珍珠帶子🤤 呷一口小心燙咀,滲出一絲咸蛋黃的香味,可算是一道出色的白飯小偷😎✂︎❥$𝟭𝟯𝟴 燒汁芥末大尾魷:鬆軟彈牙的大尾魷裹上一層燒汁芥末醬,清新的芥末味道溫和不嗆鼻🦑👍🏻

❥$𝟱𝟴𝟴 糯米炒膏蟹:

❥$𝟮𝟯𝟴 黑松露玻璃燒鵝/1/4隻:

❥$𝟳𝟴/ 𝟭隻 紅燒乳鴿:
香噴噴的乳鴿皮脆肉滑骨嫩又多汁,大人小孩都必會喜歡💕

❥$𝟭𝟭𝟴 香茜蟹味銀絲鍋:

❥$𝟭𝟯𝟴 金湯海皇豆腐:

❥$𝟭𝟯𝟴 燒汁芥末大尾魷:

2024-09-18 735 瀏覽
成日聽人講話神燈好好食,見佢地喺銅鑼灣登龍街開左新店,趁喺附近做完野就去食個飯先🥰夜晚7點去到,已經近乎滿座😳🌿燒汁芥末大尾魷魷魚就食得多,但用芥末炒就比較少見,加上紫洋蔥一齊炒,味道都幾夾,魷魚肉厚但唔會韌🌿黑松露玻璃燒鵝1/4隻第一次食黑色嘅燒鵝,原來係加左黑松露,除左香氣十足之外,咬落亦夠皮脆肉嫩,肉汁濃厚,油而不腻🌿糯米炒膏蟹雖然等得有d耐,但招牌菜係值得等待嘅🫶🏻上枱時熱辣辣,油香四溢,用上原隻膏蟹,份量超大份,足夠4-6人齊齊享用,糯米口感綿密得黎又帶有飯焦,仲完美地吸收哂膏蟹嘅精華,糯米飯內亦沾有蟹膏,非常惹味🌿拆肉瀨尿蝦元貝釀玉環節瓜包住左元貝,上面加左已拆肉嘅瀨尿蝦,味道好清新但啖啖鮮味,加上用蛋白炒過嘅芡汁令菜式更顯香滑,上層配以蟹籽做裝飾,色香味俱全🌿上湯萱威火腿浸津白上湯非常濃郁,充滿金華火腿嘅香氣,火腿唔會好油膩,津白口感爽脆,吸收哂湯嘅精華👍🏻佢地d菜式份量都夠大,最後我地係食唔晒嘅😂不過店員好友善,仲幫我地諗埋點樣打包係最好🫶🏻希望下次可以約多幾個朋友一齊食啦,咁就可以試多幾款唔同嘅款式喇🥰

🌿燒汁芥末大尾魷

🌿黑松露玻璃燒鵝1/4隻

🌿糯米炒膏蟹

🌿拆肉瀨尿蝦元貝釀玉環

🌿上湯萱威火腿浸津白

2024-09-11
  • 糯米炒膏蟹
𓋉 𓋉 𓋉神燈海鮮酒家的新分店選址銅鑼灣V Point地庫,地方寬敞。裝修走古典中國風,連菜單都以竹簡呈獻,貫徹古色古香的格調。這次特意前來試午市點心,意外發現有很多都是幾近失傳的懷舊點心。𓂁伊比利亞叉燒皇 $258個人私心推薦!叉燒肥瘦相間,有豬肉油脂香而不膩,非常好吃!𓂁蜜汁脆燒鱔 $278必點!燒脆鱔真正皮脆肉嫩,魚皮燒得香脆可口,鱔肉無骨,油脂豐富,讓人欲罷不能。𓂁魚翅蟹肉灌湯餃 $54魚翅大大一塊,配上蟹肉,極盡鮮甜。湯頭是熬出來的鮮雞湯,這個價錢可真算是價比極高。𓂁市橋白賣 $38非常罕見的懷舊點心。用鯪魚肉包成燒賣,上面再以一片臘腸點綴。鯪魚肉的鮮味配上臘腸的鹹香,非常特別的組合。𓂁蛋黃千層糕 $38另一罕見懷舊點心。一層中式包子的煙靭,一層鹹香的蛋黃,口感層次豐富。𓂁 酥皮菠蘿叉燒飽 $40眼見很多茶客點這道菠蘿叉燒包。酥皮鬆化,叉燒餡毫不吝嗇,賣相一絕。𓂁富貴瀨尿蝦餃 $32蝦餃吃得多,瀨尿蝦餃還是第一次吃。蝦肉肥厚彈牙,份外鮮味。這裡的點心在其他地方不常見,賣相和味道都上乘,的確是誠意之作。難怪店子開張不久便人山人海,座無虛席。𓋉 𓋉 𓋉

𓋉 𓋉 𓋉

𓂁伊比利亞叉燒皇 $258
個人私心推薦!叉燒肥瘦相間,有豬肉油脂香而不膩,非常好吃!

𓂁蜜汁脆燒鱔 $278

𓂁魚翅蟹肉灌湯餃 $54

𓂁市橋白賣 $38

𓂁蛋黃千層糕 $38

𓂁 酥皮菠蘿叉燒飽 $40

𓂁富貴瀨尿蝦餃 $32
蝦餃吃得多,瀨尿蝦餃還是第一次吃。蝦肉肥厚彈牙,份外鮮味。

𓋉 𓋉 𓋉

2024-09-15
午餐
  • 蜜汁脆燒鱔
2024-09-18 713 瀏覽
朋友介紹即刻去試下新店,全自費。佢地當日有送蝦餃送菜心,不過好似係新開張優惠,大家快d 去試✌🏻員工服務超級超級超級好,送餐姐姐唔得閒收我張點心紙,叫左第二個同事幫手,當佢忙完就即刻番黎問我地入咗單未❤️依啲細心位 真係好值得讚賞❤️幾乎全部野都好好食,好多特色點心出邊都見唔到!推介:瀨尿蝦餃✨蝦餃就食得多,但係瀨尿蝦餃真係冇見過,皮薄煙韌,瀨尿蝦味香濃。蜜汁脆燒鱔✨皮脆肉嫩,厚厚嘅質感好滿足,燒得啱啱好。

幾乎全部野都好好食,好多特色點心出邊都見唔到!

推介:
瀨尿蝦餃✨

蜜汁脆燒鱔✨
皮脆肉嫩,厚厚嘅質感好滿足,燒得啱啱好。

2024-09-17 661 瀏覽
朋友介紹話呢間新開酒樓幾好食,就同屋企人嚟飲茶試吓,係 V Point 地庫,古典風格裝修,環境幾舒服。我哋叫左幾款點心同很,推介的燒味,全部都好高水準,算係我最近食過最好食的粵菜點心,上菜速度好快,點心來到都係熱辣辣。呢度員工態度非常之好,無論係門口接待、樓面同埋上菜嘅員工都係非常之有禮貌,令到成個用餐感受再加分。🔶魚翅灌湯餃🔶呢個真係性價比極高, 有好多魚翅,個湯用雞湯熬製,灌湯餃大大隻好足料。🔶伊比利亞叉燒皇🔶叉燒肥瘦均勻仲要厚切,肉質細嫩多汁,微微焦香加上蜜糖好好味。🔶蜜汁脆燒鱔🔶呢個好有驚喜,白鱔肉質肥美富油香,外皮燒到脆卜卜,食落唔會腥,啖啖肉仲有香甜蜜汁味。🔶鮑魚燒賣皇🔶賣相色彩吸引,蝦肉燒賣彈牙,面頭鮑魚仔增添鮮味。🔶越式脆蝦腸粉🔶腸粉好特別用越式包法,雙色蝦腸夾住層脆脆,皮薄蝦又爽彈仲有蟹籽提鮮,口感豐富。🔶帶子鳳眼餃🔶面頭放上帶子很鮮甜,鳳眼餃皮薄晶瑩,餡料豐富。🔶酥皮菠蘿叉燒包🔶外層香脆菠蘿包,配搭裡面叉燒餡甜甜幾滋味。🔶白灼菜心🔶

🔶魚翅灌湯餃🔶

🔶伊比利亞叉燒皇🔶

🔶蜜汁脆燒鱔🔶

🔶鮑魚燒賣皇🔶
賣相色彩吸引,蝦肉燒賣彈牙,面頭鮑魚仔增添鮮味。

🔶越式脆蝦腸粉🔶

🔶帶子鳳眼餃🔶
面頭放上帶子很鮮甜,鳳眼餃皮薄晶瑩,餡料豐富。

🔶酥皮菠蘿叉燒包🔶
外層香脆菠蘿包,配搭裡面叉燒餡甜甜幾滋味。

🔶白灼菜心🔶
  • 蜜汁脆燒鱔
2024-09-16 512 瀏覽
港島區的朋友有福了!最近神燈開到來銅鑼灣,新店環境寬敞舒適,而且樓底高,空間感十足,裝修充滿氣派。餐點同佐敦總店一樣都很高質,加上份量足,價錢合理,難怪開業不久都人氣十足。.🦀糯米炒膏蟹 來神燈當然必點招牌糯米飯,新鮮即整,膏蟹份量十足,滿佈整個煲面,味道鮮甜之外,蟹膏滿滿又啖啖肉,加上粒粒分明的惹味糯米飯,和底層香口飯焦,令人忍不住一口接一口。.🪿黑松露玻璃燒鵝全港首創的黑色玻璃燒鵝,份外吸睛,充滿型格。玻璃燒鵝外皮香脆,加入黑松露令外味味道更美味,肉質嫩滑結實,每口都充滿肉汁,配上黑松露酸梅醬,令味道酸甜咸香富層次。.🐷滷水豬生腸 豬生腸口感煙韌,充滿彈性,而且滷得很入味,每口都充滿醇厚的滷水香、肉香。.🐖涼拌豬腳筋 涼拌豬腳筋口感彈牙,配上爽口的萵筍,整體清新又開胃,十分適合夏天食用。.🐟蜜汁脆燒鱔 燒鱔烤得外皮金黃酥脆,肉質鮮嫩富彈性,而且多汁,加上蜜汁的甜味,甜度適中,味道恰到好處。.🦐法式蜂蜜芥末蝦球 蝦球好大隻,鮮甜又爽彈,每隻都沾滿惹味法式蜂蜜芥末醬汁,富微甜咸香有層次。.🍮甜品有經典綠豆沙,為完美的一餐作結。

🦀糯米炒膏蟹

🪿黑松露玻璃燒鵝

🐷滷水豬生腸

🐖涼拌豬腳筋

🐟蜜汁脆燒鱔

🦐法式蜂蜜芥末蝦球

🍮甜品
有經典綠豆沙,為完美的一餐作結。
2024-09-16 518 瀏覽
港島區朋友有福了.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪神燈海鮮酒家係銅鑼灣開分店 新店位於食肆臨立嘅登龍街裝修雅致大方·悠閑舒適短短開業一個多月·人氣超誇張·9點鐘仲坐滿哂人ꕺ糯米炒膏蟹($588)每枱必點·港式滋味膏蟹依舊肥美·蟹膏甘香蟹肉鮮甜糯米飯完美吸引蟹精華·最正係有飯焦!ꕺ黑松露玻璃燒鵝1/4($238)店家人氣菜式·一見到黑色燒鵝就會諗起神燈燒鵝皮脆肉嫩·滿滿鵝油脂香·肉質細膩散發淡淡黑松露香配埋秘製黑松露醬·香氣更濃郁ꕺ蜜汁燒脆鱔($278)脆阿處理得好好·魚皮燒到香脆魚肉燒到脆身·一咬下去還會爆汁啊ꕺ金湯海皇豆腐($138)金湯是咸蛋黃口味·咸咸香香夠哂惹味超多帶子鮮蝦非常足料·送飯一流ꕺ涼拌豬腳筋($98)豬腳筋完全唔韌·口感QQ而軟糯ꕺ滷水豬生腸($158)生腸處理得好好·配埋芥辣無得彈·秒速清碟
港島區朋友有福了.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪
神燈海鮮酒家係銅鑼灣開分店
新店位於食肆臨立嘅登龍街
裝修雅致大方·悠閑舒適
短短開業一個多月·人氣超誇張·9點鐘仲坐滿哂人

ꕺ糯米炒膏蟹($588)
每枱必點·港式滋味
膏蟹依舊肥美·蟹膏甘香蟹肉鮮甜
糯米飯完美吸引蟹精華·最正係有飯焦!

ꕺ黑松露玻璃燒鵝1/4($238)
店家人氣菜式·一見到黑色燒鵝就會諗起神燈
燒鵝皮脆肉嫩·滿滿鵝油脂香·肉質細膩散發淡淡黑松露香
配埋秘製黑松露醬·香氣更濃郁

ꕺ蜜汁燒脆鱔($278)
脆阿處理得好好·魚皮燒到香脆
魚肉燒到脆身·一咬下去還會爆汁啊

ꕺ金湯海皇豆腐($138)
金湯是咸蛋黃口味·咸咸香香夠哂惹味
超多帶子鮮蝦非常足料·送飯一流

ꕺ涼拌豬腳筋($98)
豬腳筋完全唔韌·口感QQ而軟糯

ꕺ滷水豬生腸($158)
生腸處理得好好·配埋芥辣無得彈·秒速清碟
2024-09-15 448 瀏覽
地方夠大,設有卡位,優雅古典風格!👉🏻玄米綠茶玄米香,配綠茶嘅清新,入口溫和!配有前菜椒鹽魚仔,勁香口!👉🏻糯米炒膏蟹 $588大大個砂煲內有大大隻膏蟹,夠哂霸氣,蟹膏超級多,非常甘香,膏脂豐滿,同糯米飯嘅黏稠口感相互交融,每一啖都有蟹肉嘅鮮香,非常惹味!👉🏻蜜汁脆燒鱔 $288共八件,遠睇好似一件件靚叉燒!鱔肉肥厚,外焦內嫩,表面脆脆口感,帶有微微嘅甜味,確實係其中一款手工名菜!👉🏻金沙脆香魚皮 $98鹹蛋黃香氣四溢,魚皮金黃酥脆,每件都脆卜卜,份量多!👉🏻涼拌豬腳根 $98清爽可口,質感好爽,晶瑩有煙韌,配有瓜墊底,入口清新!👉🏻燒汁芥末大尾魷 $138魷魚煮得得恰到好處,有彈性,芥末醬嘅微辛辣感好過癮,同時又唔會掩蓋本身嘅鮮味 !
地方夠大,設有卡位,優雅古典風格!

👉🏻玄米綠茶
玄米香,配綠茶嘅清新,入口溫和!配有前菜椒鹽魚仔,勁香口!

👉🏻糯米炒膏蟹 $588

👉🏻蜜汁脆燒鱔 $288

👉🏻金沙脆香魚皮 $98
鹹蛋黃香氣四溢,魚皮金黃酥脆,每件都脆卜卜,份量多!

👉🏻涼拌豬腳根 $98
清爽可口,質感好爽,晶瑩有煙韌,配有瓜墊底,入口清新!

👉🏻燒汁芥末大尾魷 $138
最近收到好消息,平時在佐敦常去的神燈海鮮酒家在銅鑼灣V Point 地庫開了新分店!立刻約上朋友一起來嘗鮮,真的是太期待了!😆進入餐廳,首先感受到的是樓底超高的設計,讓整個空間顯得特別寬敞!裝修風格別緻又有氣派,讓人一踏入就感到舒適愉悅這裡的海鮮新鮮得無話可說,每一道菜都讓我驚喜不已!而且,服務人員非常友善,讓用餐的體驗更加分🔸滷水豬生腸|$158豬生腸外皮薄韌,內裡充滿了醇厚的滷水香氣,咬下去時彈性十足,帶著濃郁的肉香和香料味,讓人忍不住一口接一口!🔸涼拌豬腳筋|$98涼拌豬腳筋的口感非常Q彈,搭配爽口的萵筍,清新開胃,完美解膩,非常適合夏天享用!🔸蜜汁脆燒鱔|$278蜜汁脆燒鱔的表皮烤得金黃酥脆,裡面的鱔魚肉質鮮嫩多汁,蜜汁的甜味恰到好處,讓人感受到甜和鹹的完美平衡,口感層次豐富!🔸黑松露玻璃燒鵝 1/4隻|$238黑色外皮的燒鵝十分特別,鵝肉滑嫩,皮膚脆口,黑松露的香氣輕輕包裹著每一片肉,讓人感受到奢華的享受,搭配特製的醬汁,更是百吃不厭!🔸糯米炒膏蟹|$588糯米炒膏蟹超級多蟹膏,米飯粒粒分明,吸收了蟹肉的鮮甜,口感香滑,膏蟹的肉質鮮美,與糯米的粘稠感完美融合,帶來豐富的海鮮風

🔸滷水豬生腸|$158

🔸涼拌豬腳筋|$98

🔸蜜汁脆燒鱔|$278

🔸黑松露玻璃燒鵝 1/4隻|$238

🔸糯米炒膏蟹|$588
糯米炒膏蟹超級多蟹膏,米飯粒粒分明,吸收了蟹肉的鮮甜,口感香滑,膏蟹的肉質鮮美,與糯米的粘稠感完美融合,帶來豐富的海鮮風味,讓人回味無窮!

🔸蜜燒無激素紅毛松阪豬|$168
肉質極其鮮嫩,外層的蜜燒醬汁甜而不膩,喉嚨間留有淡淡的煙燻香氣,吃上一口,豬肉的油脂在口中化開,實在是太滿足了!

2024-09-13 647 瀏覽
銅鑼灣行過見到新開😁人唔算好多,位置極方便。門口仲有一個個花牌,重點係新開有折😏😏銅鑼灣新開酒樓飲餐茶😆😆。神燈蝦餃皇 $50香茜鮮沙薑豬手粒 $68醬皇蒸鳳爪 $44金蒜豉汁蒸排骨 $40鮮蝦炸春卷 $40芒椰爽爽 $32魚翅蟹肉灌湯餃(位)$54即燒伊比利亞叉燒皇 $258蜜汁脆燒鱔 $278。野食有驚喜wor! 尤其伊比利亞叉燒同灌湯餃!😍折完之後除返開一個人頭唔使$200🫨抵食又大大份,真心唔錯。

神燈蝦餃皇 $50
即燒伊比利亞叉燒皇 $258
蜜汁脆燒鱔 $278

• 灌湯餃
2024-09-13 683 瀏覽
銅鑼灣 | 神燈海鮮酒家▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 神燈海鮮酒家 (V Point) 地址 : 銅鑼灣登龍街18號V Point地庫▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 港島區朋友請注意,神燈正式登錄銅鑼灣,以後除了佐敦,將軍澳,連銅鑼灣也有神燈,朋友們可以去得更加方便💫 銅鑼灣新店位於登龍街,shopping 完畢可以過去吃過夠,環境更加舒適,而且水準跟佐敦店一樣出色,有水準,來這樣絕對可以令你稱心滿意,立即訂位吧💫 ▪️滷水豬生腸 傳統懷舊食美食,小時間很喜歡吃的,生腸口感爽脆彈牙,滷水味濃郁,食時一定要沾上拌碟的甜醬和芥辣,絕對令你回味再回味💫 ▪️涼拌豬腳筋 這個也是功夫菜,要用上時間將豬腳筋煮腍後再涼拌,滿滿骨膠元,吃完感覺皮膚充滿彈性,醬汁微辣,非常醒胃,作為開胃小菜一流💫 ▪️糯米炒膏蟹 店家名物,來這裡必點菜式之一,所以每次我也有吃這個,就是糯米炒膏蟹,以瓦煲熱騰騰送上,打開煲蓋已經香氣四溢,糯米軟糯,再吸引了肉蟹的精華,無論是糯米跟膏蟹也絕不能放過,而且肉蟹非常多膏,拌入糯米中簡直滋味無窮💫 ▪️黑松露燒鵝1/4隻 黑漆漆的燒鵝是因為用上黑松露及秘製醬料把鵝醃好再去燒製
銅鑼灣 | 神燈海鮮酒家

▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 港島區朋友請注意,神燈正式登錄銅鑼灣,以後除了佐敦,將軍澳,連銅鑼灣也有神燈,朋友們可以去得更加方便💫 銅鑼灣新店位於登龍街,shopping 完畢可以過去吃過夠,環境更加舒適,而且水準跟佐敦店一樣出色,有水準,來這樣絕對可以令你稱心滿意,立即訂位吧💫 ▪️滷水豬生腸 傳統懷舊食美食,小時間很喜歡吃的,生腸口感爽脆彈牙,滷水味濃郁,食時一定要沾上拌碟的甜醬和芥辣,絕對令你回味再回味💫 ▪️涼拌豬腳筋 這個也是功夫菜,要用上時間將豬腳筋煮腍後再涼拌,滿滿骨膠元,吃完感覺皮膚充滿彈性,醬汁微辣,非常醒胃,作為開胃小菜一流💫 ▪️糯米炒膏蟹 店家名物,來這裡必點菜式之一,所以每次我也有吃這個,就是糯米炒膏蟹,以瓦煲熱騰騰送上,打開煲蓋已經香氣四溢,糯米軟糯,再吸引了肉蟹的精華,無論是糯米跟膏蟹也絕不能放過,而且肉蟹非常多膏,拌入糯米中簡直滋味無窮💫 ▪️黑松露燒鵝1/4隻 黑漆漆的燒鵝是因為用上黑松露及秘製醬料把鵝醃好再去燒製,松露的香氣未吃先享受,燒鴨入口肥美肉嫩,除了鵝肉酥香之外,再配上松露本身獨特香味, 完成配搭,拌隨會附上秘制醬汁,沾上一點點吃又另一翻風味💫 ▪️蜜汁脆燒鱔 店家另一名物蜜汁,這次配搭上脆燒鱔, 原來也非常出色,白鱔燒至外脆內嫩,入口爽口彈牙,魚身油脂豐盈 蜜汁香甜,每一口都是美味💫

▪️豉油皇銀芽炒麵
這個豉油皇銀芽炒麵色香味俱全,麵身不會過乾,口感爽彈,配上適量芽銀,配上醬油的鹹味,讓整體味道美味可口💫
2024-09-11 267 瀏覽
於OpenRice book咗,三人準時到達,但係門口接待員話冇位要等,我話喺OpenRice book咗喎,但係佢都話唔好意思,要等,因為餐廳全場滿座,我問等幾耐,佢就話唔知'好難講,我再問佢可唔可以再做多一步,問經理睇吓要等幾耐,如果5分鐘10分鐘我都可以等,話晒第一次嚟,聽食評又唔錯,我都想試吓,再要求之下,接待員先肯再做多一步,打咗個電話,打個轉返嚟,答案都係一樣話,唔知要等幾耐,佢又話食晏分兩輪,而第二輪嘅人剛剛全部啱啱坐低晒,同時亦有兩組客人等緊,又話訂咗枱只係會優先處理安排⋯⋯ ,OpenRice訂枱有什麼意思呢?我哋又唔想無止境咁等,所以決定放棄。放棄之後,我喺OpenRice上面嘅Booking status就就即刻轉左話我no show,我覺得好唔合理,好在同OpenRice反映咗之後,先至有一個合理嘅安排,多謝OpenRice明理!

2024-08-19