2021-04-17 87 瀏覽
平時我都好少黎開將軍澳,但今日就要去朋友屋企拎野,出到黎,當然冇咁快走喇,坐下傾下計,到差不多時間就落街食飯,朋友知我愛食辣野同酸菜魚,就帶左我去食祥仔辣辣店舖環境整潔光亮,感覺舒適,而且餐牌上食物款式都好多,更有多款特色飲品,咁多選擇,每款都好吸引為左選擇困難既我地,我就叫左二人套餐488/2位,有前菜2款,招牌菜3款另加主菜1款,甜品1款酸辣紅海蜇花食落爽口,味道酸酸辣辣,好開胃口水雞雞肉香滑,醬汁香濃宮保蝦仁好多粒蝦,每粒都晶瑩剔透酸菜炒肉末配薄餅食落唔會太油膩,仲好香口干鍋福建椰菜花食落好有鍋氣,椰菜花唔會太淋酸菜魚魚肉嫩滑,大大一片,而且冇骨,加埋配料,令湯底又麻又酸,好過癮酒釀桂花湯圓味道甜甜帶點桂花香,湯圓仲要係芝麻湯圓情迷百香$48百香果味道酸甜解渴牛牛牛油果味道清新加上牛奶,感覺更加豐厚

酸辣紅海蜇花
食落爽口,味道酸酸辣辣,好開胃

口水雞
雞肉香滑,醬汁香濃

宮保蝦仁
好多粒蝦,每粒都晶瑩剔透

酸菜炒肉末配薄餅
食落唔會太油膩,仲好香口

干鍋福建椰菜花
食落好有鍋氣,椰菜花唔會太淋

酸菜魚

酒釀桂花湯圓
味道甜甜帶點桂花香,湯圓仲要係芝麻湯圓

情迷百香$48
百香果味道酸甜解渴

牛牛
牛油果味道清新加上牛奶,感覺更加豐厚

#double👧🏽👧🏻吃在將軍澳【名廚主理特色川菜🌶️】 呢間新開嘅川菜餐廳由名廚Ricky Cheung主理✨招牌酸菜魚用上自家醃製酸菜 更提供走辣版本👅另外亦有多款自家製飲品🍹 👧🏽👧🏻今次試咗佢哋嘅二人餐 包括兩款前菜 四款招牌菜同甜品 份量都好足夠-🔻辣辣招牌二人套餐🌶 (原價$488 會員價$398)▫️酸辣紅海蜇花 ▫️川味口水雞海蜇爽脆萵筍清甜😋味道唔太辣 另一道口水雞充滿紅油同辣椒 但食落係唔辣嘅🤣調味可以再多啲▫️招牌祥仔酸菜魚▫️宮保蝦仁主食二選一 揀咗必試嘅酸菜魚🐟 今次陪👧🏻挑戰中辣🌶🌶結果完全唔覺得辣🙈 酸菜同湯底嘅酸味較溫和 仲加咗西餐常用嘅迷迭香增添香味🌿 鱸魚片夠滑🤤底下鋪滿萵筍 酸菜 蓮藕同大豆芽 如果有埋寛粉就perfect🤣 宮保蝦仁係相對冇咁辣嘅小菜 醬汁偏甜幾好食▫️自家酸菜炒肉末配薄餅▫️干鍋福建椰菜花酸菜好爽口 就咁食會較濃味 連埋薄餅一齊食就啱啱好👍🏼椰菜花炒到乾身 味道偏鹹帶麻 係重口味之選🤫兩款菜式都冇睇落咁辣 接受到少辣嘅人可以一試▫️酒釀桂花湯圓🥣解辣一流嘅甜品😋酒釀湯底質感偏稠 食落甜甜地帶點酒味 芝麻湯圓個皮再薄啲更好▫️情迷百香🍹($48)▫️
#double👧🏽👧🏻吃在將軍澳

【名廚主理特色川菜🌶️】

🔻辣辣招牌二人套餐🌶 (原價$488 會員價$398)
▫️酸辣紅海蜇花

▫️川味口水雞

▫️招牌祥仔酸菜魚

▫️宮保蝦仁

▫️自家酸菜炒肉末配薄餅

▫️干鍋福建椰菜花

▫️酒釀桂花湯圓🥣

▫️情迷百香🍹($48)

▫️熱情之谷🍌($58)

屬於水果系列嘅百香果特飲 味道清新唔會太甜👍🏼 另一杯係新推出嘅飲品🤩將香蕉 芒果汁 鳳梨汁同牛奶打成沙冰 飲落唔會好飽肚 幾解渴 配搭重口味嘅川菜就啱晒啦

---------
2021-04-15 113 瀏覽
康城的商場已經多了不少新餐廳進駐,這次就來了祥仔辣辣品嚐惹味的川菜🌶 看到餐廳名就知道這是名廚張錦祥的岀品,將川菜揉合西式風味,效果令人耳目一新點了辣辣招牌二人套餐,可以試多一點不同款式呢。前菜有酸辣紅海蜇花和招牌口水雞。酸辣紅海蜇花這道涼拌菜式口感很爽脆可口,而招牌口水雞更是名不虛傳,辣勁十足,非常醒胃這裡的特色飲品選擇蠻多的,除了有自家製的檸檬薏米和竹蔗茅根外,還有不少冰涼的沙冰系列,很適合夏天!我們點了有牛油果、牛奶、煉奶的「牛牛」和用香蕉、芒果汁、鳳梨汁、牛奶打成的「熱情之谷」。飲品的外表像一道彎月,也像一條辣椒,很適合打卡😝招牌菜可在招牌祥仔酸菜魚和功夫毛血旺之中二選一,我們當然要試試這裡很岀名的招牌祥仔酸菜魚!湯底用上雞骨和豬骨熬製高湯而成,加入鱸魚和酸菜一同烹煮,特別加上了迷迭香,可去除腥味之外亦帶天然松香,令菜式增添味道層次。去骨鱸魚又嫩又滑,不愧是招牌菜宮保蝦仁酸甜彈牙,也是開胃之選自家酸菜炒肉末配薄餅,將熱騰騰的肉末放在薄餅上包好,一口吃下,很滿足呢這道干鍋福建椰菜花,雖然加了辣椒干但不會很辣,逼岀香麻味道,吃起來非常惹味吃了重口的川菜,甜品是清甜的酒釀桂花湯圓,芝
辣辣招牌二人套餐

招牌祥仔酸菜魚

宮保蝦仁酸甜彈牙,也是開胃之選
自家酸菜炒肉末配薄餅

吃了重口的川菜,甜品是清甜的酒釀桂花湯圓,芝麻湯圓口感軟糯,酒香和桂花的幽香完美融合。
辣辣招牌二人套餐
  • 牛牛
  • 熱情之谷
2021-04-13 310 瀏覽
🌶辣辣招牌二人餐 $398/2位前菜:酸辣紅海蜇花、招牌口水雞🐔紅海蜇花好爽脆,依個酸辣既冷盤真係幾開胃😋 口水雞既肉質好結實,鮮嫩juicy🤩 2款前菜都好醒胃,令我更期待下一道菜😎招牌菜:祥仔招牌酸菜魚🐟雖然係二人份量,但份量都真係幾多,真心抵食👍魚肉好淋好嫩滑,入口即化!! 本身唔食魚既我都搶食左好多片🙊 都話我對辣既接受程度越黎越大...依個酸菜魚酸酸辣辣好開胃,撈飯一流,另有海量酸菜、芽菜、厚砌蓮藕,夠曬飽肚☺️ 建議食得辣既朋友仔可以嗌大辣,我嗌左中辣但覺得唔係好夠辣🙈特色菜餚:宮保蝦仁、自家酸菜炒肉末配薄餅、干鍋福建椰菜花自家酸菜好好食,用黎炒肉末好香口😋 用薄餅包住食感覺有啲fusion,夠曬特別😍 宮保蝦仁、干鍋福建椰菜花都好夠鑊氣,越辣越過癮😈甜品:酒釀桂花湯圓想平衡一下口味,食埋依個甜品就啱啱好😎 好濃郁既酒味,加埋桂花香好清新,用黎解辣就最適合啦😋 PS 依個招牌二人餐真心幾抵食,每樣餸都好精緻🤩 爭啲唔記得介紹埋飲品: 熱情之谷(香蕉、芒果汁、鳳梨汁、牛奶)、牛牛(牛油果、牛奶、煉奶)🍹兩杯都好清新,解辣一流👍
🌶辣辣招牌二人餐 $398/2位

前菜:酸辣紅海蜇花、招牌口水雞🐔

招牌菜:祥仔招牌酸菜魚🐟

特色菜餚:宮保蝦仁、自家酸菜炒肉末配薄餅、干鍋福建椰菜花

甜品:酒釀桂花湯圓

2021-04-07
2021-04-12 71 瀏覽
喺康城返工幾年,之前得一間快餐店,自從個商場開咗,啲食肆嘅選擇就多咗,一向鍾意食辣嘅我,今日就同同事一齊黎試吓祥仔辣辣,午餐係有set既為咗可以試吓唔同嘅嘢,我哋一個嗌咗酸菜魚米線,一個嗌咗水煮牛米線味道意外嘅好好味😋😍餐廳嘅午餐套餐,總會有每人四個小店嘅小食,佢選擇一共有八款,我哋兩個人一人有四款,所以就點晒佢八款嘅小食,小食有拍青瓜、炸雞軟骨、尖椒皮蛋、蓮藕片、流心蛋、豬耳、牛丸同牛展😍😍可能係新開嘅關係,所有嘢食嘅水準都唔錯,希望之後都可以保持落去啦😁😁

味道意外嘅好好味😋😍

身邊總有幾個無辣不歡既朋友,成日都想食酸菜魚,自問唔太食得辣,幸好呢間有得揀唔辣既酸菜魚,呢日爽快地叫坐個招牌二人套餐,整體菜式同份量都不少,可以一試。招牌二人套餐 ($398/2位)每道菜可以選擇走辣/微辣/中辣/大辣,酸菜魚特意揀左唔辣口味,其餘菜式就揀微辣。前菜:《酸辣海蜇花、口水雞》海蜇花晶瑩剔透,但我更愛萵筍,微微沾上辣油,口感爽脆又涼快。嗜辣既朋友應該會既中意口水雞,麻香十足,後勁辣。主菜:《祥仔酸菜魚、宮保蝦仁、酸菜炒肉碎配薄餅、干鍋福建椰菜花》唔辣版本既祥仔酸菜魚一啲都唔差,怕辣既人可以放心食~用上鱸魚片,嫩滑多肉,而且無骨,配料有酸菜、蓮藕、芽菜,爽口開胃。另一酸菜炒肉碎配薄餅幾有特色,有啲似片皮鴨食法,微酸帶點辣。干鍋福建椰菜花炒得比較乾身,食落脆甜爽口,之後再有濃濃的麻辣味,送飯一流。宮保蝦仁就一般般,味道酸酸甜甜,不過質感偏腍唔夠爽口彈牙。甜品:《酒釀桂花湯圓》食完辣野再跟個甜品真係好舒服,中和左口腔既麻辣感。淡淡的酒香配上桂花的清香,湯圓口感軟糯。飲品:《緋紅蔓舞、熱情之谷》辣椒造型幾得意,隨意叫左2杯飲品解一解辣,前者酸甜夠曬Refreshing,後者有濃郁

招牌二人套餐 ($398/2位)

前菜:《酸辣海蜇花、口水雞》

甜品:《酒釀桂花湯圓》

飲品:《緋紅蔓舞、熱情之谷》
辣椒造型幾得意,隨意叫左2杯飲品解一解辣,前者酸甜夠曬Refreshing,後者有濃郁熱情果味。
2021-04-12 42 瀏覽
家庭套餐,四人聚餐。川式風味,火辣熱情。招牌菜式,麻辣兼備。前菜三道,喚醒脾胃。吃口水雞,肉嫩微辛。貢菜海蜇,麻辣粉皮。招牌主菜,味覺饗宴。酸菜魚嫩,散迷迭香。魚肉無骨,酸菜入味。香辣孜然,一字排骨。色澤金黃,宜趁熱吃。淡淡孜然,調味得宜。干鍋花菜,口感爽脆。松露蝦仁,清炒淡雅。滿滿松露,香氣迫人。招牌炒飯,撒櫻花蝦。飯粒乾身,粒粒分明。保溫一流,冒出熱煙。特調飲品,各有特色。容器別緻,打卡一流。水果沙冰,消暑解渴。
家庭套餐,四人聚餐。
川式風味,火辣熱情。
招牌菜式,麻辣兼備。

前菜三道,喚醒脾胃。
吃口水雞,肉嫩微辛。
貢菜海蜇,麻辣粉皮。

招牌主菜,味覺饗宴。
酸菜魚嫩,散迷迭香。
魚肉無骨,酸菜入味。

香辣孜然,一字排骨。
色澤金黃,宜趁熱吃。
淡淡孜然,調味得宜。

干鍋花菜,口感爽脆。
松露蝦仁,清炒淡雅。
滿滿松露,香氣迫人。

招牌炒飯,撒櫻花蝦。
飯粒乾身,粒粒分明。
保溫一流,冒出熱煙。

特調飲品,各有特色。
容器別緻,打卡一流。
水果沙冰,消暑解渴。
2021-04-10 33 瀏覽
放完easter 第一個工作天完全無做野mood...淨係想快啲放工同朋友去食野傾下計~~~我地兩個都係將軍澳街坊,所以就去左祥仔辣辣 lohas 間分店試下,之前朋友試過尖沙咀店話質素唔錯,今次我地又試下味道如何喇~~~我地叫左辣辣招牌二人套餐 本身$488 依家做緊會員優惠,$398就試到!因為我唔食得辣關係,朋友超有義氣陪我黎辣辣店食野但走辣(?) 好彩佢地有得揀辣度!其實諗諗下都有啲講唔過去😂😂 不過因為我真係好想打卡,影佢杯辣椒型野飲!所以我未捱義氣陪朋友黎囉唉~~我叫左最新出既熱情之谷,係芒果香蕉鳯梨加牛奶mix埋既飲品~好香芒果味又甜甜地好特別! 朋友就叫返緋紅蔓舞~味道酸酸地,我地覺得係西柚味!跟住無耐,野食好快就到,酸辣紅海蜇花同招牌口水雞 唉走左辣佢地兩個個樣都好白xDD (朋友反晒眼)海蜇係爽身嗰種再加埋青瓜好清新口水雞就好似涼食醉酒雞咁 雞肉皮薄肉滑~ 其實走辣反而試到佢地原味道,唔係仲好?跟住就係招牌祥仔酸辣魚上場喇,佢地個酸菜魚加左rosemary 入去,因為我係走辣,更加feel到嗰種清香感~~~ 至於魚片全部大大塊,而且鮮嫩彈牙再加埋酸菜食勁開胃跟住宮

海蜇係爽身嗰種再加埋青瓜好清新

至於魚片全部大大塊,而且鮮嫩彈牙再加埋酸菜食勁開胃

跟住宮保蝦仁 蝦蝦粒粒彈牙 香味香濃

自家酸菜炒肉未配薄餅 呢個雖然走左辣,但肉末都係有啲辣味,不過好輕微,原來少少辣好惹味!

干鍋福建椰菜花
呢個又係炒得好香,好有鑊氣

最後就係甜品喇~酒釀桂花湯圓

佢地既圓子係芝麻湯丸,再加埋桂花湯好滿足❤️
2021-04-10 48 瀏覽
📍 祥仔辣辣康城開咗新商場啦,有好多食店進駐。之前係LCX睇到祥仔辣辣就想試。祥仔辣辣由名廚張錦祥創意打造,同祥仔有d唔同。惹味香辣元素作主題,以川辣為基礎,再糅合世界各地特色香料,締造香鮮麻辣的極致口感層次。➖➖Dinner menu有好多選擇,今次就試下佢個兩人餐,之前成為左food story會員仲可以用優惠價$288享有到二人餐添,一共有6款菜式,真係好抵食啊!➖➖📌 酸辣紅海蜇花第一款前菜黎,海蜇食落辣辣地,惹味彈牙,而且仲有萵筍,爽口又開胃!➖➖📌 招牌口水雞加左大量辣椒、花生蔥蒜調味,偏麻小辣又香辛。雞件肉質滑溜,肉味濃郁。➖➖📌 招牌祥仔酸菜魚可以揀唔辣,好足料聞落超香,魚已經係起曬骨整成魚片,肉質好彈牙鮮嫩,用上自家醃製酸菜,麻辣又好惹味,湯夠曬酸辣開胃,送飯一流。➖➖📌 宮保蝦仁比較唔辣嘅菜式,蝦仁幾爽口,味道有啲似偏甜辣既咕嚕肉,幾惹味!➖➖📌 自家酸菜炒肉末配薄餅 薄餅帶有鹹香,富肉味,酸菜既微酸中和左薄餅嘅鹹香,味道酸酸鹹鹹,幾開胃。➖➖📌 干鍋福建椰菜花 比較有驚喜嘅菜式,椰菜花炒得好脆口,麻辣得好過癮。➖➖ 📌 酒釀桂花湯圓兩粒流心芝麻湯圓配上酒釀桂花湯
📍 祥仔辣辣

📌 酸辣紅海蜇花

📌 招牌口水雞

📌 招牌祥仔酸菜魚

📌 宮保蝦仁

📌 自家酸菜炒肉末配薄餅

📌 干鍋福建椰菜花
比較有驚喜嘅菜式,椰菜花炒得好脆口,麻辣得好過癮。

📌 酒釀桂花湯圓
兩粒流心芝麻湯圓配上酒釀桂花湯,桂花香味幾重,酒味都幾出,甜甜地幾解辣,口感豐富!

📌 竹蔗茅根沙冰 +$𝟯𝟴
食完咁多辣野,緊係要飲返d野下火。呢杯完全係自家製,味道清甜,比較天然健康。沙冰凍凍咁飲好解辣,正!
📌 火焰蜜桃 +$38
酸酸甜甜,冰涼透心

地址:
📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈LCX3樓32號舖
📍旺角彌敦道639號雅蘭中心2樓201號舖
📍將軍澳將軍澳康城路1號 The Lohas 3樓352A號鋪
➖➖
人均消費:$200 (subject to service charge)
好食指數:4.2/5
抵食指數:4/5
環境指數:4/5
服務指數:4/5
回頭指數:4/5
2021-04-09 232 瀏覽
同老婆去康城行下新商場,見到祥仔辣辣係The Lohas 都開左分店,嗜辣之人當然要試下啦!辣辣招牌二人套餐有前菜、招牌菜、小菜同甜品,性價比高!呢個係招牌口水雞,軟嫩o既雞肉浸泡係滿滿的辣油之中,食落又麻又辣,好正,而且花生好脆口!酸辣紅海蜇花都幾爽口,微酸辣且帶有嚼勁招牌菜我地揀招牌祥仔酸菜魚!菜式可以選走辣、微辣、中辣或者大辣,所以唔食辣嘅朋友仔都可以食到!就番老婆,酸菜魚揀左微辣,都幾香幾惹味!酸菜魚微微酸辣,湯頭清甜,原來係用左雞骨同豬骨去煲!魚肉好嫩滑,高質自家酸菜炒肉末配薄餅,肉末加上酸菜炒得好香!呢道菜拌飯一流,用薄餅包黎食幾特別,另一番滋味!干鍋福建椰菜花又係爆充滿麻辣鮮香,椰菜花好入味!焦香爽脆宮保蝦仁份量都幾足,蝦仁肉質彈牙,味道酸辣提香套餐o既甜品係酒釀桂花湯圓,味道清香雅淡,配合煙煙韌韌o既湯圓,幾好!食辣當然要叫D凍飲先夠爽!叫左兩杯沙冰試下,牛牛好滑好香牛油果味,清甜帶奶香。熱情之谷口味就更加清新,有香蕉、芒果汁、鳳梨汁加上牛奶,充滿熱帶風情!辣得過癮🔥

酸辣紅海蜇花都幾爽口,微酸辣且帶有嚼勁

干鍋福建椰菜花又係爆充滿麻辣鮮香,椰菜花好入味!焦香爽脆

宮保蝦仁份量都幾足,蝦仁肉質彈牙,味道酸辣提香

• 招牌祥仔酸菜魚
2021-04-09 93 瀏覽
超耐無食川菜~~見依間咁多人介紹就黎試下😍周圍裝修連餐具都好古典風我地懶得諗就直接嗌佐二人餐🙈.🔖辣辣招牌二人套餐 $488前菜有兩款 招牌菜有四款 仲有甜品~~▫️酸辣紅海蜇花 前菜就已經好惹火🔥好似好少可食海蜇係一舊舊食落個質地好似啫喱又似柚子仲灑佐啲芝麻係上面辣得黎又好開胃 忍唔住係咁食😂.▫️招牌口水雞我自己本身好鐘意食口水雞😍啖啖肉 食落仲好嫩果種酸辣真係食得好過癮🤤.▫️招牌祥仔酸菜魚我係衝住依個黎既😍 有得簡辣度我地簡佐微辣都已經好夠味 因為其他野都偏辣😂 每件魚都大大件 而且無乜骨食落都好滑 但唔係好卦到湯酸菜味可以再重返啲🙈仲有好多我好鐘意食既芽菜😍.▫️宮保蝦仁一致覺得依個好食🤤勁多粒蝦仁 食落甜甜酸酸咁有啲似咕嚕肉個汁~仲配搭埋青椒🫑.▫️自家酸菜炒肉末配薄餅即刻諗起生菜包😂薄餅厚度適中 用酸菜炒肉末更加開胃惹味再夾薄餅中和返 配搭埋一齊食好crossover feel~.▫️干鍋福建椰菜花🥦無錯!! 連個菜都係辣既~炒得夠香😍 .▫️酒釀桂花湯圓我好似未食過🤔 原來口感咁得意好似黏黏地咁 同完全無酒味甜度適中 配合佐桂花食落好香仲有兩粒芝麻湯圓 好滿足🥰.▫️熱情之谷 $58餐
超耐無食川菜~~
見依間咁多人介紹就黎試下😍
周圍裝修連餐具都好古典風
我地懶得諗就直接嗌佐二人餐🙈
🔖辣辣招牌二人套餐 $488
前菜有兩款 招牌菜有四款 仲有甜品~~

▫️酸辣紅海蜇花

仲有好多我好鐘意食既芽菜😍

▫️宮保蝦仁

一致覺得依個好食🤤
勁多粒蝦仁 食落甜甜酸酸咁
有啲似咕嚕肉個汁~
仲配搭埋青椒🫑
▫️自家酸菜炒肉末配薄餅

即刻諗起生菜包😂
薄餅厚度適中 用酸菜炒肉末更加開胃惹味
▫️干鍋福建椰菜花🥦
干鍋福建椰菜花

無錯!! 連個菜都係辣既~
炒得夠香😍
▫️酒釀桂花湯圓

我好似未食過🤔 原來口感咁得意
好似黏黏地咁 同完全無酒味
甜度適中 配合佐桂花食落好香
仲有兩粒芝麻湯圓 好滿足🥰

▫️熱情之谷 $58
熱情之谷

餐廳出佐好多款飲品~~
而且杯既設計好似鳥咁好精緻😍
我依杯係香蕉🍌芒果汁鳳梨汁同牛奶
飲落香蕉味偏重 有啲似飲緊奶昔咁
▫️翠綠變秦 $48
青蘋果🍏青瓜等
聽落都覺得健康🙊 飲落好清新
酸酸甜甜咁 解辣一流~
總結,環境坐得好舒服,而且服務都好好,同埋上菜速度都好快~~覺得嗌依個二人餐幾抵食 可以一次過食到好多款菜 我本身都幾愛食辣野 依間鹹淡調得剛好又帶點fushion既感覺😍 所以幾喜歡的💛
熱情之谷
2021-04-09 31 瀏覽
之前已經喺旺角食過呢間川菜,同朋友都覺得味道唔錯,今次再訪就同朋友點咗辣辣招牌二人套餐,諗住可以試多啲唔同菜式🥳_🌶辣辣招牌二人套餐$488▪️前菜🌶酸辣紅海蜇花🍗川味口水雞酸辣紅海蜇花口感豐富,食落去爽脆開胃招牌口水雞雞肉嫩滑,辣度剛剛好,配上花生粒層次感十足_🐟招牌祥仔酸菜魚嚟到就梗係要試吓佢哋嘅招牌酸菜魚啦,不過唔鍾意食魚嘅朋友仔都唔使擔心,酸菜魚可轉功夫毛血旺😙 酸菜魚嘅魚肉大大塊仲好厚身,令我食落去嘅時候冇骨夠嫩滑🥳值得一讚係佢哋嘅湯底,今次小編同朋友叫咗中辣,成個湯底夠酸夠辣,十分惹味🥰湯底內亦有蓮藕同萵筍同芽菜等配料,如果有埋薯粉就一流💜_🍤宮保蝦仁蝦仁嘅份量都唔少,味道甜甜地,餸飯一流🫓自家酸菜炒肉末配薄餅炒肉末惹味香口,大家可以按自己喜好把適量的肉末放在薄餅上包好,非常滿足😜🥦干鍋福建椰菜花呢個有驚喜!使用干鍋形式煮法食落較乾身,椰菜花有咬口,帶麻香🧆酒釀桂花湯圓食到最後仲有甜品,芝麻湯圓口感軟糯,食嘅時候帶酒香和桂花香,為整餐畫上完美句號_🍋情迷百香$48🥑牛牛$58餐廳亦有提供多款特飲選擇,據店員介紹檸檬薏米同竹蔗茅根係佢哋嘅自家製飲品,今次就試咗左一杯水果系列「情
🌶辣辣招牌二人套餐$488

▪️前菜
🌶酸辣紅海蜇花
🍗川味口水雞

酸辣紅海蜇花口感豐富,食落去爽脆開胃
招牌口水雞雞肉嫩滑,辣度剛剛好,配上花生粒層次感十足

🐟招牌祥仔酸菜魚

🍤宮保蝦仁
蝦仁嘅份量都唔少,味道甜甜地,餸飯一流

🫓自家酸菜炒肉末配薄餅

🥦干鍋福建椰菜花

🧆酒釀桂花湯圓

🍋情迷百香$48
🥑牛牛$58
餐廳亦有提供多款特飲選擇,據店員介紹檸檬薏米同竹蔗茅根係佢哋嘅自家製飲品,今次就試咗左一杯水果系列「情迷百香」,其實即係百香果梳打,味道清新不會太甜,有助解膩

「牛牛」以牛油果、牛奶及煉奶製成,飲落去重奶香但不會膩,鍾意牛油果嘅朋友仔千祈唔好錯過啦
2021-04-07 30 瀏覽
祥仔辣辣之前旺角一開幕食過覺得不錯依加已經有尖沙咀同將軍澳分店~辣椒造型沙冰夠消暑🌶呢個set up我哋淨係諗起: 各位觀眾! 四條椒🌶🌶🌶🌶🧊沙冰系列❤️(紅)緋紅蔓舞$48 🧡(橙)竹蔗茅根$38💚(綠)翠綠變奏$48 🤍(白)檸檬薏米$38呢幾款辣椒造型沙冰整齊排列特別可愛🤣我飲嘅翠綠變奏幾清新!有點青瓜🥒青蘋果味🍏4人幸福家庭套餐$1088 (會員價$888)➠前菜 (貢菜拌紅海蜇花、招牌口水雞、青瓜麻辣粉皮)前菜3款都好食! 涼拌海蜇花好爽口有麻油香,口水雞夠滑,青瓜麻辣粉皮當日轉咗水晶粉➠招牌菜 (清炒松露蝦仁、招牌祥仔酸菜魚、香辣孜然一字骨、干鍋福建椰菜花、招牌櫻花蝦炒飯)蝦仁可以揀有辣,呢款清炒松露蝦仁又滑又爽口。酸菜魚依舊嫩滑唔太辣! 一字骨有點乾(建議一定要襯熱食) 椰菜花用干鍋整法真係幾惹味😋櫻花蝦炒飯都幾出色👍🏻炒得好乾身又有好多櫻花蝦➠甜品 (酒釀桂花湯圓)

祥仔辣辣之前旺角一開幕食過覺得不錯
依加已經有尖沙咀同將軍澳分店~

辣椒造型沙冰夠消暑🌶
呢個set up我哋淨係諗起:
各位觀眾! 四條椒🌶🌶🌶🌶
🧊沙冰系列
❤️(紅)緋紅蔓舞$48 🧡(橙)竹蔗茅根$38
💚(綠)翠綠變奏$48 🤍(白)檸檬薏米$38
呢幾款辣椒造型沙冰整齊排列特別可愛🤣
我飲嘅翠綠變奏幾清新!有點青瓜🥒青蘋果味🍏

4人幸福家庭套餐$1088 (會員價$888)
➠前菜
(貢菜拌紅海蜇花、招牌口水雞、青瓜麻辣粉皮)

➠招牌菜

甜品 (酒釀桂花湯圓)
2021-03-30
2021-04-05 67 瀏覽
朋友到康城探訪,打算帶他到商場的祥仔辣辣食酸菜魚,但出名的酸菜魚味道很不夾,有點失望,而炒飯很香,喜歡辣的及香口的是不錯,不過因為所以有小朋友,已叫走辣但卻沒有走到,所以小朋友吃不到☹️,最後叫了迷你核桃包給小朋友,這個很好,小朋友很喜歡,而杯drink也不錯了,辣椒杯很襯餐廳風格👍🏻環境算舒適,坐位很濶落,很適合gathering 的飯聚,服務員也很友善,食物也很快到,是日假期也不太多人,可能商場太多選擇🤣整體評分65/100

整體評分65/100
2021-04-04
  • 迷你核桃包
2021-04-04 48 瀏覽
這間餐廳一直都有聽過,今次終於有機會同朋友黎試試!這裡有個好抵食2人餐,共有6款食物加1款甜品!酸辣紅海蜇花,海蜇爽口,醬汁酸酸辣辣,而且仲有萵筍,爽口又開胃!招牌口水雞,口水雞麻麻辣辣,雞肉嫩滑,醬汁惹味!招牌祥仔酸菜魚,湯底味道夠酸,唔會好辣,魚片嫩滑冇骨,而且還有寬粉、蓮藕、萵筍等,味道令人食唔停,如果可以撈埋飯食更正呀!宮保蝦仁,蝦仁味道有啲似咕嚕肉,不過也帶點辣,蝦仁爽口!自家酸菜炒肉末配薄餅,這款肉碎酸酸辣辣,夾上薄餅一齊食幾惹味!干鍋福建椰菜花,椰菜花炒得香口,辣度剛剛好,麻度亦剛剛好!酒釀桂花湯圓,有清清地的桂花香味,酒味亦都幾出,甜甜地幾解辣,而湯圓係流心芝麻湯圓,口感豐富!竹蔗茅根沙冰,味道清清地,唔會太甜,加上係冰既緣故,解哂解辣!檸檬薏米沙冰,雖然係沙冰,但內裡有薏米,令其口感豐富又能去水腫解辣!

這間餐廳一直都有聽過,今次終於有機會同朋友黎試試!

這裡有個好抵食2人餐,共有6款食物加1款甜品
招牌口水雞,口水雞麻麻辣辣,雞肉嫩滑,醬汁惹味!
宮保蝦仁,蝦仁味道有啲似咕嚕肉,不過也帶點辣,蝦仁爽口!
干鍋福建椰菜花,椰菜花炒得香口,辣度剛剛好,麻度亦剛剛好!
2021-03-30