2018-03-01 462 瀏覽
回歸荃灣,特意光顧米芝蓮店,記憶多年前在街巿附近,曾經試過也不外如是,最近同事外賣分享,竟覺得味道不錯,奇怪!  現在開在荃灣鱟地方附近,,地點比較偏小店只有站着吃,餐牌沒有套餐,招牌生煎包一客4支30元,可接受,但午餐一客包可能不夠再加碗麵又太多,只好要一客包點補點補,去的時候午飯時間,竟沒有人龍,即點即有,外賣的人也不少自助餐具,全是即棄餐具包咬下去很熱,夠熱已經好感一半,餡肉多汁,味道可口,包底煎香脆,算不錯另外有黑松露15元一隻,貴了點若午餐可配些麵更好,希望此店可以繼續保持水準
餐一客包可能不夠再加碗麵又太多,只好要一客包點補點補,
去的時候午飯時間,竟沒有人龍,即點即有,外賣的人也不少
自助餐具,全是即棄餐具
另外有黑松露15元一隻,貴了點

若午餐可配些麵更好,希望此店可以繼續保持水準
2018-03-01
  • 招牌生煎包
2018-02-28 418 瀏覽
收工去咗深水埗黃金商場買 Game,途中收到老婆電話,佢話想食生煎包,話深水埗有間「祥興記」好出名,仲俾埋地址我。就咁樣,我俾佢點咗去做外賣仔。跟據地址,又的確幾近,商場行去2分鐘就到。門口大大張Banner,原來係米芝連推介~2:00-6:00 有下午茶餐。生煎包有3款口味:招牌、鮮蝦、黑松露上海生煎包四隻 (招牌+黑松露) + 豆漿一支  $49上海生煎包四隻 (招牌+鮮蝦) + 豆漿一支  $37招牌生煎包 - 外賣拎到返嚟,已經唔係熱辣辣。雖然唔熱,但輕輕一咬,湯汁都即時湧出。生煎包包底又脆又香口,肉餡仲好鮮甜。黑松露生煎包 - 肉餡加多咗黑松露。一咬開,已經散發出黑松露陣陣香氣,面層仲灑咗黑芝麻,令到生煎包更加香口。鮮蝦生煎包 - 入面包住大大隻蝦,令肉汁更加鮮甜,唔錯喎~

門口大大張Banner,原來係米芝連推介~

上海生煎包四隻 (招牌+黑松露) + 豆漿一支  $49
上海生煎包四隻 (招牌+黑松露) + 豆漿一支

上海生煎包四隻 (招牌+鮮蝦) + 豆漿一支  $37
上海生煎包四隻 (招牌+鮮蝦) + 豆漿一支

黑松露生煎包

鮮蝦生煎包 - 入面包住大大隻蝦,令肉汁更加鮮甜,唔錯喎~
鮮蝦生煎包
上海生煎包四隻 (招牌+黑松露) + 豆漿一支
上海生煎包四隻 (招牌+鮮蝦) + 豆漿一支
2018-02-16 334 瀏覽
今晚約左女友喺深水埗掃街,先黎第一站,試下有米芝蓮加持既上海生煎包先舖面非常細,但夜晚七點去到仍然有位;生煎包都有幾種可以揀,我地就叫左最傳統果隻haha 兩個人叫一份就夠喇,仲要留肚食其他野架呢度有教點食生煎包,先咬開外皮再品嚐包裡面既肉汁,最後先食裡面既肉;可惜女友搶食心切,一口咬落去結果就bit到啲肉汁周圍都係🙊至於味道當然係正啦,塊皮好脆,肉汁鮮甜辣辣,豬肉餡啖啖肉,真係想叫多份丫喺短短既進食過程已經有好多人黎買外賣,證明呢度既生煎包的確幾受歡迎架

招牌生煎包

兩個人叫一份就夠喇,仲要留肚食其他野架

2018-02-03
2018-01-27 312 瀏覽
雖然鋪頭少少細但五臟俱全有位坐幾有特色而且會見到師傅整生煎包即叫即整非常新鮮下午茶特別抵食有水餃八隻另外加免費飲豆漿或者涼茶汽水等10分鐘就有新鮮熱辣的食物店員10分服務好係一個好有風味的生煎包和水餃佢嘅生煎包入邊好多汁有肉有點像小籠包但佢嘅皮有少少厚但整體來說是好味的個座位不多 適合兩個人食或者自己一個食不過我最欣賞的是可以見到新鮮整食物嘅過程感覺係乾淨衛生嘅 因為見到嗰個大大個嘅蒸爐感覺好特別因為外面嘅店就不會放出來
雖然鋪頭少少細
感覺係乾淨衛生嘅
因為見到嗰個大大個嘅蒸爐
感覺好特別因為外面嘅店就不會放出來
2018-01-27
10 分鐘 (外賣自取)
  • 生煎包
2018-01-19 293 瀏覽
呢間生煎包常常食,本身貨錢都唔貴,下午茶時間就最抵食,外賣又會再平d,今次就買左兩盒返去同阿女分享,當然唔少得阿女最愛黑松露口味啦!呢間生煎包出名勁多肉汁,食果陣真係要好留神,一個唔小心一咬落去就會噴哂d汁出黎,仲會燙到咀添!而個包皮,其實唔算薄,但就勝在煎得金黃香脆!今次買嗮三隻味,鮮蝦生煎包-啖啖蝦肉,口味爽,有鮮味!原味生煎包-豬肉餡肉味香!黑松露生煎包-好有創意之餘,味道又真係好夾,豬肉餡混入左黑松露,香氣迫人!
呢間生煎包常常食,
本身貨錢都唔貴,
下午茶時間就最抵食,
外賣又會再平d,
今次就買左兩盒返去同阿女分享,
當然唔少得阿女最愛黑松露口味啦!

呢間生煎包出名勁多肉汁,
食果陣真係要好留神,
一個唔小心一咬落去就會噴哂d汁出黎,
仲會燙到咀添!
而個包皮,其實唔算薄,但就勝在煎得金黃香脆!
今次買嗮三隻味,
鮮蝦生煎包-啖啖蝦肉,口味爽,有鮮味!
原味生煎包-豬肉餡肉味香!

外賣自取
2018-01-08 357 瀏覽
今日想食清淡D, 所以同老公去食左呢間...我叫左呢個粉絲, 個湯好清, 粉絲係我最愛, 所以點煮我都覺得好好味, 呢碗野望落去好似好單調但食落去其實唔差老公就叫左呢個米線, 佢話都OK, 不過不失...之後覺得唔太飽就叫左生煎包食, 上台時好熱, 好味!
今日想食清淡D, 所以同老公去食左呢間...

但食落去其實唔差

老公就叫左呢個米線, 佢話都OK, 不過不失...

之後覺得唔太飽就叫左生煎包食, 上台時好熱
, 好味!
2018-01-06
下午茶
2018-01-01 281 瀏覽
好耐以前係荃灣食過祥興記上海生煎包,但後尾結左業無做之後好耐都無食過咁啱今日係深水址行街,見好耐無食過,就去幫襯下啦祥興記店子廚房是開放式的設計,可清楚看見師傅熟練的煎包叫左1客招牌生煎包,新鮮即刻煎,一客4隻,唔駛等好耐,熱辣辣的生煎包送上,急不及待,一口咬下,外皮薄而香脆,個皮唔會好厚 而且好脆,內裡泡滿熱熨的湯汁食個時真係要小心親個咀喎餡料肉質幼嫩,鮮味十足值得推介~~
咁啱今日係深水址行街,見好耐無食過,就去幫襯下啦
祥興記店子廚房是開放式的設計,可清楚看見師傅熟練的煎包
叫左1客招牌生煎包,新鮮即刻煎,一客4隻,
內裡泡滿熱熨的湯汁
食個時真係要小心親個咀喎
餡料肉質幼嫩,鮮味十足
值得推介~~

2017-12-28
外賣自取
2017-12-16 397 瀏覽
搭巴士時路過見到門口好多人,今日去開深水埗買野,當然要去試下虛實。好彩我地入到鋪頭有兩個位,岩岩好,唔洗等位。唸完一大輪終於揀到食咩,兩份套餐。等左一陣,每人兩隻嘅傳統生煎包送到,生煎包好熱,皮薄好多湯,豬肉普普通通啦。雲吞麵同排骨麵隨後送上,湯底好淡,麵質欠彈牙感,雲吞係上海細細粒果種,炸排骨放左係湯入面溶化左脆口感無左,傷心💔。果然生煎包鋪,應該食生煎包,麵就忘記吧。生煎包係好味嘅,但價錢偏高,如果生煎包做大隻點,偏低嘅性價比會升番小許。(備註:相中嘅麵係自制雙併,餐牌無架)
果然生煎包鋪,應該食生煎包,麵就忘記吧。
(備註:相中嘅麵係自制雙併,餐牌無架)
2017-12-09
見到好多食評對呢間既生煎包讚口不絕,於是決定去試一試佢! 一入去鋪頭第一感覺係鋪頭好細,入面已差吾多滿座(由於座位數目大概係十個左右),叫左個下午茶餐$34(4粒生煎包連飲品 )老實說 ,價錢真係吾多吸引,平均8蚊一粒,不過食好野係要付出小小金錢是常識吧。叫完野食,坐左吾夠三分鐘就有得食。生煎包d汁吾算好多,咬一啖吾會流到成隻羹都係汁,d汁入面油比較多,而且包既底部包整得好厚!雖然只有四粒,但都算幾飽肚~ 總括而言,佢既生煎包未去到d人口中講既咁好味,而且性價比好低,食過另一間連鎖式生煎包比佢更出色。只能說只會貪新鮮第一次去試下,應該吾會再去,因為試過佢既味道後覺得有更多選擇。
見到好多食評對呢間既生煎包讚口不絕,於是決定去試一試佢!
2017-11-19 528 瀏覽
祥興記呢個聽過好多朋友提過,話好好味, 但得企位尋日同我個best friend 行完街, 想話去西九搵野食, 點知行行下, 我朋友話, 呢間食店點解咁多人企係度既, 我話唔知呀,我抬頭望一望間食店名, 睇下點解啦, 啊!原來呢間就係我朋友口中話好好味既生煎包店啦,我見有人坐係度, 唔通呢間有得坐, 我就走去望下啦, 見到有2個位, 店鋪人見我望, 就叫我可以入去坐, 我就當然叫埋我個best friend 快d入來坐啦, 店鋪其實唔大, 最多都係坐8個人度, 佢做既都係街坊多,所以好多人都係外賣我地叫咗2個餐,一樣都係薺菜鲜肉餛飩配搭2個生煎包, 重有一杯野比你, 我朋友揀豆漿, 我就揀可樂, 價錢一set 係$54,你奕可以揀搭4個生煎包既餐, 價錢就$69餐來啦,我地等咗一等, 想話等埋個餃子來影一張大合照,但我朋友就已經急不及待咬個生煎包, Oh😱My God ,佢一咬,d汁飛到周圍都係, 佢就當然唔好意思啦,原來人地係有食法架, 就係要先咬一小口包皮, 然後啜咗裡面既湯肉汁先再食個生煎包, 😋👍🏻,薺菜餛飩都有食,ok la , 靈魂始終都係個生煎包, 值得去食😋😋😋
祥興記呢個聽過好多朋友提過,話好好味, 但得企位
2017-11-18
  • 生煎包必食
2017-11-11 408 瀏覽
祥興記上海生煎包💲: 37HKD評分:8.5/10 👍🏼👍🏼👍🏼原味+鮮蝦生煎包皮薄餡靚 勁多汁 個底脆脆硬硬 好正記得唔好心急一啖咬落去 一來會熱死 二來會爆汁 嘥晒 可以一隻快子拮落去 吹凍少少 啜左d湯先 再加少少醋 先再咬D包係舖頭即包即煎 一路食一路偷師 見佢包緊黑松露 都幾大pat黑松露醬 但又唔見佢落肉凍 真係唔知點解可以咁多汁🤔🤔同埋少食多滋味 我食左一隻就好爽 男朋友食左三隻就話覺得成口油 所以最緊要係揾返個負責任嘅食伴
[Hong Kong 系列]
祥興記上海生煎包
💲: 37HKD
評分:8.5/10 👍🏼👍🏼👍🏼
原味+鮮蝦生煎包
皮薄餡靚 勁多汁 個底脆脆硬硬 好正
記得唔好心急一啖咬落去 一來會熱死 二來會爆汁 嘥晒
2017-10-06 737 瀏覽
自從祥興記ㄧ年前登陸深水埗區後,每次逛這區我都想去此分店食非ㄧ般的生煎包今次我點了黑松露生煎包和招牌生煎包而每次我到此店都先依在窗邊,觀看他們细心和專注把包由生煎至熟。我就由眼看,鼻聞直至看到每個包子由扁平的樣子慢慢變成漲卜卜的賣相,真係未入口已經享受了用心制作的過程。ㄧ輪目測過後立刻品嘗,果然用心制作下:皮薄,底脆,肉汁豐盈但要小心食,先從頂部咬ㄧ小口,不然會被濺出的肉汁弄髒衣服或被燙傷口腔招牌包的肉汁帶有酒香,有點像食ㄧ少口很多汁及鬆軟的蒸肉餅但加上薄下脆的皮,享受多層次口感,當然,我不放棄傳統口味也不會放棄試新口味,這次没選錯黑松露口味真不錯,大份量的黑松露醬,在咬第一口就聞得到,食落當然..........好味到無朋友啦但也提提,點黑松露包,不宜伴醋食這店水準很高,唯一係地點不是ㄧ般逛黃金商場的人容易找到但如果真係想食"車軚人"级小食,揾下啦

今次我點了黑松露生煎包和招牌生煎包
而每次我到此店都先依在窗邊,觀看他們细心
和專注
把包由生煎至熟。我就由眼看,鼻聞
ㄧ輪目測過後立刻品嘗,果然用心制作下:皮薄,底脆,肉汁豐盈

當然,我不放棄傳統口味也不會放棄試新口味,這次没選錯
但也提提,點黑松露包,不宜伴醋食

2017-09-29
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-09-12 818 瀏覽
剛剛食完附近果間所謂正宗上海生煎包,真系試過就算。我同老公即刻標過黎祥興記再食過!呢度雖然無上海小楊咁好食,但都有7成水凖架喇,但深水埗呢間又無以前荃灣果間好食,但都唔差太多嘅。今晚叫左個3款口味嘅生煎包餐$71/6隻。有原味,大蝦,黑松露3款餡料,全部都皮薄得黎鬆軟但香脆,湯汁爆多得黎鮮味。原味唔洗講,必食。大蝦果款嘅蝦够彈牙,唔系d霉蝦。黑松露味尤其突出,明顯落足料,大劈黑松露醬系餡面(有圖),因為今晚太飽,唔系我地實叫埋粉絲湯!
大蝦生煎包
3款味套餐生煎包
2017-09-12
大蝦生煎包
3款味套餐生煎包
2017-08-19 773 瀏覽
一個炎熱的下午,朋友推薦帶我去深水埗掃街當下午茶,吃完少許街頭小吃後,朋友推薦我一定要試一試米芝蓮生煎包,店的裝修非常簡單,餐牌上也沒有好多款式,既然話過來試生煎包,想試到真正味道,就點了原味生煎包一碟。等待期間見到店內員工慢工地製作每一個生煎包,傳統煎包手揸成花的位置向上,但呢間D煎包包好後及端上給客人手揸成花的地方是向下。熱騰騰的生煎包,一碟四個,兩人分啱啱好,朋友咬第一口,肉汁溜出來,之後發現餡內有黑松露,可能是混淆了(因爲黑松露貴小小),我試了一口,松露味很重。輪到我試,已經好細口咬,依然爆汁,肉汁及餡也好味,我比較喜歡原味,吃到肉味,四隻包價錢適中,值得當下午茶。
2017-07-30
2017-08-07 1056 瀏覽
話說因為要去寶血醫院探朋友,諗住臨上去前就醫醫肚。行下行下先知原來附近開左間祥興記,以前係荃灣同元朗成日都幫襯,結果執哂都冇食過,現在重遇舊相好,梗係講多無謂,食左最實際!招牌生煎包因為係新一批,等左10分鐘,終於食得。目測Size適中,包底煎得香脆,夾起來很堅挺,餡子都很足。需知生煎包肉餡較多,皮要夠有適當厚度先可以保存肉餡同湯汁,但一不留神,皮太厚,粉味又會重,質感都會膠,所以係好考功夫。呢個一食落去果然同以前一樣,皮脆多汁,多汁到流到周圍都是。然而肉餡唔會糊,調味香口,令出來的湯汁味道濃郁,食哂四件已經大滿足。老實,我有一刻羨慕醫院的朋友可以咁近就食到好西
招牌生煎包

老實,我有一刻羨慕醫院的朋友可以咁近就食到好西