2018-03-22 103 瀏覽
放工有人約食飯,朋友就話荃灣等, 荃灣出名多嘢食,好期待。朋友就介紹食日本嘢, 日本嘢一定好安全, 朋友就話間嘢係新開,我就話其實開咗一段時間,不過一直都未試過。今次同朋友嚟,我哋主要食海鮮,我哋就選擇咗燒海鮮。燒蠔,燒花甲王,燒厚原隻帶子同燒飽魚。 三樣都各有特色,先講隻蠔,職員介紹日本空運到港, 蠔身都幾厚肉,最重要,最重要 ,最重要,係仲有一陣陣嘅海水味,鹹中帶甜,入口又夠口感。 至於花甲王,我自己覺得都係清酒煮,比較好食,因為食落仲有少少沙,令到口感差咗。 燒鮑魚都幾新鮮,睇住佢嚟杜,仲會動下,可惜自己遇唔到時間,如果燒到啱啱熟,應該更好食。燒原隻帶子,性價比十足,成隻都食得。下次再來,係時候試下啲日本空運到港嘅刺身, 不過就要搵多啲人,如果唔係唔夠抵。

燒原隻帶子,性價比十足,成隻都食得。

2018-03-20 147 瀏覽
因食生日飯,所以預早book台,到達後我們安排到一個橫裝舒服房間內,意外驚喜,不過房內就不可以睇住服務員燒海鮮了!當然必叫燒海鮮:鮑魚: 嫩口加了少少胡椒,新鮮而不帶腥味花甲:大大隻加入少少清酒,不乾身帶點酒的味道。元貝:老公不停話燒得好正,重點是不乾身,不帶腥味。蠔是最遜色的一款,可能我比較喜歡生蠔同焗蠔,燒蠔的味道同質感是怪怪的。另外加左蟹膏,老公唔鐘意食,竟然都話好好食,大家可以一試。蝦天婦羅🍤小朋友最喜歡!質素不錯,配個素烏冬,一流!軟殼蟹卷同寺司都是平衡的菜式,不過老公覺得貴左少少。

當然必叫燒海鮮:

鮑魚:
嫩口加了少少胡椒,新鮮而不帶腥味

花甲:大大隻加入少少清酒,不乾身帶點酒的味道。

元貝:
老公不停話燒得好正,重點是不乾身,不帶腥味。

另外加左蟹膏,老公唔鐘意食,竟然都話好好食,大家可以一試。

蝦天婦羅🍤小朋友最喜歡!質素不錯,配個素烏冬,一流!

軟殼蟹卷同寺司都是平衡的菜式,不過老公覺得貴左少少。
2018-03-17
2018-03-20 117 瀏覽
當其中一個好朋友係住屯門,而自己住喺長沙灣嘅時候,要約出嚟食飯其實都唔容易,特別係我哋兩個最近工作都好忙碌。但為咗出嚟見吓面,好啦,一人行一半,一於去荃灣西鐵站嗰邊食好西今次餐廳係朋友揀嘅,佢一早訂好咗位,同餐廳嗰邊講budget around $1500,叫師傅揸主意,最緊要食材新鮮又好食,全靠我朋友,我先知道原來香港都可以有咁好質素嘅Kaiseki(懷石料理)我朋友話,你呢度食懷石料理嘅話,最低收費其實$800都可以,不過既然同姊妹食,當然要食好少少啦一去到餐廳,覺得門面好用心佈置,入面座位亦十分舒適,一坐低服務員就好貼心咁為你奉上熱茶,因為我哋一早揀咗食懷石料理,服務員亦會先問下你有咩唔鍾意食,或者食物敏感,非常貼心其實除咗懷石料理,walk in嘅話,都有好多唔同種類嘅食物,二人餐$688,水產、燒烤食物、酒水等等,選擇都有好多同服務員交流左一陣之後,好快就有得食野食了,首先係前菜,服務員好貼心咁逐樣食物介紹俾你知,又會建議食嘅先後次序,服務用心亦有禮首先食嘅係酒煮海螺,雖然呢個係熟食,但依然食到海水同埋螺嘅鮮甜,第一樣嘢食已經好有驚喜,跟住食嘅就係右上角嘅海綿蛋,佢入面係有蝦

首先食嘅係酒煮海螺,雖然呢個係熟食,但依然食到海水同埋螺嘅鮮甜,第一樣嘢食已經好有驚喜,跟住食嘅就係右上角嘅海綿蛋,佢入面係有蝦嘅,配埋啲蛋,甜甜地感覺似蛋糕,都唔錯嘅,然後就係嗰隻蟹仔啦,好似零食嗰啲咁,不過調味冇咁重,識到佢原本嘅蟹味,脆卜卜,好得意

食完一樣接一樣,之後上菜嘅係刺身,首先食嘅係池魚他他,呢個要推介下,佢入面係撈左啲特別調制嘅薑蓉,估佢唔到原來咁夾。然後就係了鳥背刺身,第一次食,味道十分鮮甜。而佢嘅拖羅,係我全場最鍾意嘅嘢食,佢絕對係做到入口即溶,最勁嘅係佢lasting taste真係好耐,食完成分鐘,啲拖羅味依然停留係個口入面,服務員姐姐話佢哋啲刺身一定係揀冰鮮instead of 急凍,好大分別嫁
三款壽司都各有特色,而我最欣賞嘅係烏賊、同埋火炙左口魚裙邊壽司,烏賊壽司中間就夾左塊紫蘇葉,感覺好清新,而我覺得左口魚裙邊最好味,輕輕燒一燒,魚油嘅香味出晒嚟,真係不得了

跟住就開始熟食了,第一道係曹以魚

呢條魚勁啊,用秘製醬汁,一邊燴魚,一邊等啲汁滲入去,再配埋個有蘿蔔泥嘅酸汁,好開胃,相信呢條魚好考師傅嘅刀工,幾乎係冇骨嘅,啖啖肉,無得頂

之後就到天婦羅啦,唔好以為好普通,其實都大有來頭嫁,佢用竹花蝦,仲要係係餐廳魚缸養住嘅,要煮嘅時候先新鮮拎去炸,所以肉質好肥美,絕對唔似出面嗰啲,得個粉漿,就連個蝦頭,都食得架,都係脆卜卜,好惹味,然後有個冰菜,之前都聽過㗎啦,估唔到將冰菜都可以加入天婦羅嘅一份子,好好味,然後最右手邊嗰個,係用唐揚嘅做法,真係唔記得係咩魚,但食落質地好似雞肉咁,啖啖肉。呢間餐廳真係做得好認真,食幾件天婦羅,都有幾種唔同嘅配搭,好似係將啲蘿蔔蓉加入天婦羅汁,又或者可以沾海鹽,想開胃啲嘅,加啲檸檬汁都冇問題

食咗燒魚同天婦羅之後,開始有少少覺得有DD口乾,原來一切都係師傅預料之內,所以準備左呢個叫蓩菁,作中場休息

呢個賣相好勁啊,服務員介紹,話呢個其實係用蘿蔔做嘅,好考師傅嘅刀工,先至可以做到呢個質感,負責調味嘅綠色汁,原來都係用蘿蔔上面嘅莖部做嘅,清清地,平衡返之前嘅油膩,原來咁平嘅材料,只要師傅用心烹調,都可以做出咁高尚嘅食物,再配埋魚子同埋金箔,簡直係錦上添花

跟住到戲肉了,係我最期待嘅部份,就係蟹蓋同埋鮑魚啦,鮑魚都係喺餐廳一直養住嘅,食嘅時候先新鮮撈上黎,係你面前即場燒,一放啲鮑魚上去燒嘅時候,啲鮑魚即刻郁嚟郁去,直頭好似異形咁,的確係好新鮮,用燒嘅方式去食鮑魚,可以保留到鮑魚嘅原汁原味,同時亦燒到鮑魚邊脆脆地,好好食

仲有個蟹蓋啊,上面有新鮮嘅蟹膏,海膽,蟹子同埋鵪鶉蛋等等,食嘅時候,服務員會將入面所有野撈勻,再擺上路上面燒,服務員仲好細心咁慢慢將啲蛋殻撈上嚟

呢個真係不得了,心諗如果有白飯撈就好了,呢個真係必食嫁

食到呢度都七七八八了,服務員問我哋想食野菜烏冬定係鰻魚炒飯,我哋就揀咗鰻魚炒飯,佢用咗日本米,炒出嚟一啲都唔油膩,好乾身,每啖都食到有鰻魚粒,一啲都唔馬虎嫁,份量不多不少,剛剛好

最後當然唔少得甜品啦,師傅為我地製作左三款唔同種類嘅和菓子類,第一款式嘅係椰子口味嘅和果子,跟住就有經典嘅黃豆蕨餅同埋紅豆和菓子,我朋友好滿意黃豆蕨餅,而我就最鍾意紅豆和菓子,紅豆甜度剛剛好,和菓子夠煙un,食完真係好滿足

雖然喺度食嘢真係高消費,但食到咁新鮮嘅食材,耐唔耐一次都真係好值得,當然啦,除咗食物,呢度嘅環境同埋服務質素都應記一功,我哋食足兩個半鐘,每一位服務員都照顧得非常周到,主動向你介紹各種食物以及先後次序,更換乾淨碟,見你杯茶凍左,仲主動幫你換過杯熱茶,係香港真係好少見,價錢雖然貴,但我同朋友都俾得好樂意,正
2018-03-20
2018-03-20 146 瀏覽
近年多了不少主攻浜燒的食店, 今次我就來到位於荃灣的福丸水產食晚飯. 先來一個牛油果軟殼蟹卷. 軟殼蟹唔會太乾身, 與牛油果幾夾, 中和油膩感覺. 福丸浜燒盛盒 , 當中包括蠔, 蜆, 帆立貝和鮑魚. 店員會幫客人燒海鮮. 先食蜆和帆立貝. 帆立貝幾大隻, 幾鮮味. 再來鮑魚和蠔. 鮑魚夠彈牙, 完全不覺得乾和硬身. 銀鱈魚西京. 我自己鍾意食銀鱈魚. 色澤雪白, 魚肉夠嫩滑, 非常好味. 壽喜燒. 當個鍋滾起後, 可以放入牛肉和蛋. 牛肉夠嫩滑. 而個湯甜甜地特別好飲. 還有大量的蔬菜和金菇, 可以中和之前所食的海鮮和肉. 最後就是甜品, 點了福來丸. 賣相夠精緻. 椰子,抹茶和黃糖三款口味蕨餅,山葵,紅豆和雲呢拿三款口味雪糕和柏餅。這個甜品, 可以一口氣試個款式, 啱晒三心兩意的我. 山葵味的雪糕我係算次食, 感覺幾特別. 而蕨餅甜度適中. 食埋這個甜品, 真係完美又豐富的一餐.

先來一個牛油果軟殼蟹卷.

牛油果軟殼蟹卷

軟殼蟹唔會太乾身, 與牛油果幾夾, 中和油膩感覺.

福丸浜燒盛盒 , 當中包括蠔, , 帆立貝和鮑魚.

福丸浜燒盛盒

店員會幫客人燒海鮮.

先食蜆和帆立貝.

帆立貝幾大隻, 幾鮮味.

再來鮑魚和蠔.

鮑魚夠彈牙, 完全不覺得乾和硬身.

銀鱈魚西京.

我自己鍾意食銀鱈魚.

色澤雪白, 魚肉夠嫩滑, 非常好味.

壽喜燒.

壽喜燒

當個鍋滾起後, 可以放入牛肉和蛋.

牛肉夠嫩滑. 而個湯甜甜地特別好飲.

還有大量的蔬菜和金菇, 可以中和之前所食的海鮮和肉.

最後就是甜品, 點了福來丸.

賣相夠精緻.

這個甜品, 可以一口氣試個款式, 啱晒三心兩意的我.

山葵味的雪糕我係算次食, 感覺幾特別.

而蕨餅甜度適中.

食埋這個甜品, 真係完美又豐富的一餐.
牛油果軟殼蟹卷
福丸浜燒盛盒
壽喜燒
2018-03-19 2794 瀏覽
補祝白色情人節,想食好食嘅日本菜!朋友介紹話呢度食物好食環境優美,估唔到真係咁好食!地點喺西鐵站附近全層,位置都比較多!下次一班人食飯可以來呢度!未食之前先嘆過冰啤酒,辛苦左一日可以飲一杯冰凍嘅啤酒真係特別爽!第一道菜係前菜,佢嘅擺盤非常之精緻,見到隻好細嘅蟹,忍唔住幫佢哋影咗輯寫真。前菜有菠菜、黑豆、蝦、蟹、蛋糕!事實上呢個蛋糕係魚肉同雞蛋造成,口感有少少似蛋糕,非常濃烈嘅蛋香!值得睇多蝦非常之彈牙,原來就係店舖入面水族箱嘅蝦新鮮蝦!而呢隻咁世嘅蟹,竟然有好多膏!我最期待嘅刺身終於到啦!包括深海池魚、螢光魷魚、拖羅、粒貝同埋池魚!我很喜愛佢嘅深海池魚,非常鮮甜,佢將深海池魚薄切,爽口彈牙,食得出非常之新鮮!師傅仲俾咗個醋我地配合,效果好fresh!我認為拖羅係刺身之王,每次食到充滿油脂嘅拖羅都覺得非常滿足,師傅將呢塊咁靚嘅拖羅厚切,放入口真係覺得口腔懷孕!第一次食螢光魷魚,佢同其他魷魚相比,味道更加鮮甜!粒貝超級爽口!毛蟹茄子!師傅真係好識配搭,毛蟹嘅味道鮮甜,茄子本來就冇乜味,將海鮮嘅鮮甜味煮成汁汁,將精華索左落個茄子度,超級好食!師傅好細心將蟹肉拆開,而且將毛蟹嘅蟹膏融入蟹肉中,

福丸前菜

深海池魚

螢光魷魚

毛蟹茄子!師傅真係好識配搭,毛蟹嘅味道鮮甜,茄子本來就冇乜味,將海鮮嘅鮮甜味煮成汁汁,將精華索左落個茄子度,超級好食!師傅好細心將蟹肉拆開,而且將毛蟹嘅蟹膏融入蟹肉中,非常滋味!
毛蟹茄子

天婦羅方面,我哋叫咗海膽烏賊,其他地方好少食到呢個配搭,海膽同烏賊配合得好好,炸粉唔會太多,亦唔會感覺到油膩! 你睇下墊底張紙幾清爽!
海膽烏賊天婦羅

我老公最鍾意食魚,所以叫咗個金線鯛俾佢,連佢都大讚呢個魚燒得好!店員話唔需要點任何醬汁,可以食到佢嘅鮮味,真係㗎!好鮮甜!不過我就鍾意點汁食魚,點返頭先食天婦羅嘅醋,出奇地match!
燒金線鯛

今年好興食甲羅燒,我之前喺大阪都食過,蟹膏味真係好鮮甜,估唔到香港都可以食到咁先甜而且配搭得咁好嘅甲羅燒!我哋兩個人share左一個黃金蟹膏甲羅燒,我見Menu寫住係店長推介,即刻order一個!入面有海膽、松葉蟹膏、蟹肉、蟹子、仲有鵪鶉蛋!之前有食過用三文魚子去煮,但係就缺乏左蟹子係口腔入面爆開嘅感覺,師傅善用蟹子去做口感上嘅調配,非常出色!
甲羅燒

白色情人節食好啲!老公話叫鮑魚食!因為見到水族箱入面佢哋好生猛!佢哋係隻碟度不停郁,見到佢咁生猛,有諗過可唔可以食刺身,但老公話燒鮑魚先至係最好食!我選擇信佢,結果冇令我失望,燒左嘅新鮮鮑魚彈牙又夠腍,同你食中菜嗰啲鮑魚仔係兩個世界,仲食到鹽鹽地嘅海水味添!
燒鮑魚

我冇澱粉質落肚會覺得有啲空虛,我鍾意食稻庭烏冬,鍾意佢煙韌柔滑嘅質感,但好食嘅烏冬一定要配合好嘅湯底,呢碗湯我最後係飲晒㗎,冇味精,又唔會過鹹,滿足左我個胃!
烏冬

女人有兩個胃,無論食到幾飽都可以食甜品,日本食過Wasabi雪糕,一直念念不忘,梗係要重溫一下!其實我係香港第二次食Wasabi雪糕,上次喺會展美食展,食到攻鼻又唔好食嘅雪糕,失落左好耐,呢度同味道啱啱好,佢嘅Wasabi味係唔會攻鼻㗎,同之前日本食嘅一樣!最適合完結左今晚咁精彩嘅晚餐!
山葵雪糕碗黃豆蕨餅
粒貝
  • 野菜稻庭烏冬
  • 黃金蟹膏甲羅燒
2018-03-15 197 瀏覽
日本料理@荃灣門口有隻船,整到好有日本 feel!因為我哋飲 sake,所以侍應俾咗啲 sake 杯我哋揀呢大盤杯都好靚!最後揀咗呢隻「富士山」咁樣嘅杯Sake 嘅米味好香,易入口300ml 都夠我哋飲足成餐,哈哈前菜整得小巧精緻最左嘅左口魚魚肝啫喱個面有啲似水墨畫唔止樣子清雅,味道都係較清淡爽彈,要食先跟住就係最右嘅伊達卷,係一種厚身帶點甜味嘅捲蛋係日本過年會食嘅嘢嚟~蛋漿加咗海膽同蝦,果然真係好「伊達」(即係好豪華)廚師推介嘅 Menu 有唔少選擇啲魚仲可以揀浜燒、刺身或者兩食我哋就點咗鱸魚刺身同剝皮魚一樣都係點酸汁食,幾有新鮮感刺身拼盤有金目鯛、深海池魚同拖羅深海池魚非常新鮮爽甜!拖羅刺身油脂豐胰脂肪紋理好似雪花咁!活鰻魚白燒嘅賣相好靚朋友話啲花瓣好似水波聽佢講完都覺得詩情畫意咗,哈哈白燒係唔落佐料就咁燒完全食到新鮮鰻魚原汁原味嘅鮮味!一定要點!油甘魚魚腩汁煮嘅調味唔錯魚腩嘅肉質結實,一啲腥味都無天婦羅好特別,係花竹蝦同冰菜天婦羅!花竹蝦好大隻好長,仲有膏添冰菜天婦羅都好食鮑魚 $68 一隻,新鮮到仲識郁侍應幫我哋燒好,唔駛驚唔識燒,哈哈兩隻都好厚肉侍應會剪好哂俾我哋食黃金蟹膏甲
日本料理@荃灣

門口有隻船,整到好有日本 feel!

因為我哋飲 sake,所以侍應俾咗啲 sake 杯我哋揀
呢大盤杯都好靚!最後揀咗呢隻「富士山」咁樣嘅杯

福丸 Sake
Sake 嘅米味好香,易入口
300ml 都夠我哋飲足成餐,哈哈

前菜 3 點
左口魚魚肝啫喱
前菜整得小巧精緻
最左嘅左口魚魚肝啫喱個面有啲似水墨畫
唔止樣子清雅,味道都係較清淡爽彈,要食先
跟住就係最右嘅伊達卷,係一種厚身帶點甜味嘅捲蛋
係日本過年會食嘅嘢嚟~
蛋漿加咗海膽同蝦,果然真係好「伊達」(即係好豪華)

鱸魚刺身
鱸魚刺身
廚師推介嘅 Menu 有唔少選擇
啲魚仲可以揀浜燒、刺身或者兩食
我哋就點咗鱸魚刺身
同剝皮魚一樣都係點酸汁食,幾有新鮮感

刺身拼盤
刺身拼盤有金目鯛、深海池魚同拖羅
深海池魚非常新鮮爽甜!

拖羅刺身
拖羅刺身
拖羅刺身油脂豐胰
脂肪紋理好似雪花咁!

活鰻魚白燒嘅賣相好靚
朋友話啲花瓣好似水波
聽佢講完都覺得詩情畫意咗,哈哈

白燒係唔落佐料就咁燒
完全食到新鮮鰻魚原汁原味嘅鮮味!
一定要點!

油甘魚魚腩汁煮
油甘魚魚腩汁煮嘅調味唔錯
魚腩嘅肉質結實,一啲腥味都無

天婦羅
天婦羅好特別,係花竹蝦同冰菜天婦羅!

花竹蝦天婦羅
花竹蝦好大隻好長,仲有膏添
冰菜天婦羅都好食

鮑魚 $68 一隻,新鮮到仲識郁
侍應幫我哋燒好,唔駛驚唔識燒,哈哈

兩隻都好厚肉
侍應會剪好哂俾我哋食

黃金蟹膏甲羅燒

黃金蟹膏甲羅燒好多蟹籽蟹膏,白色嗰啲係蟹肉~
一樣係交俾侍應打骰,哈哈

黃金蟹膏甲羅燒

蟹膏裝滿哂個蟹蓋!
蟹籽攪勻哂,口感卜卜脆
野菜魚湯烏冬
野菜魚湯烏冬個魚湯應該係鯛魚湯嚟
個烏冬望落好似簡簡單單
但係其實魚嘅鮮味好出,好好味!
甜品

飯後甜品係日本柑、大福同蕨餅
擺得好可愛~ 我都幾鍾意呢啲煙煙韌韌嘅甜品
福丸 Sake
前菜 3 點
天婦羅
野菜魚湯烏冬
2018-03-15 74 瀏覽
以往想食刺身,浜燒都係出尖沙咀或銅鑼灣最近荃灣都開左間,係openrice仲見到好多食評,於是放假就同男朋友去食啦😋😋刺身有好多選擇我地揀左龍蝦,赤貝,活北寄貝,牡丹蝦,響螺龍蝦:味道比較淡,冇乜特別赤貝:好新鮮,值得一試活北寄貝:平時食北寄貝都係熟GE,呢個真係第一次食,好鮮甜,有驚喜呀牡丹蝦:肥美響螺:鮮甜爽口,我最愛❤️食完刺身就梗係食浜燒啦揀左呢個黃金蟹膏甲羅燒仲有魷魚筒同埋元貝,不過唔記得影相😅黃金蟹膏甲羅燒:蟹膏味道都幾濃,不過份量略嫌細左少少元貝好鮮甜魷魚筒就不過不失啦最後仲有order左d熱食,冇乜特別總括黎講...d刺身好高質,值得一試而浜燒的總類唔多,價錢都係偏貴侍應服務態度良好,值得一讚👍🏻👍🏻
以往想食刺身,浜燒都係出尖沙咀或銅鑼灣

刺身有好多選擇
我地揀左龍蝦,赤貝,活北寄貝,牡丹蝦,響螺
龍蝦:味道比較淡,冇乜特別
赤貝:好新鮮,值得一試
牡丹蝦:肥美
響螺:鮮甜爽口,我最愛❤️

食完刺身就梗係食浜燒啦
揀左呢個黃金蟹膏甲羅燒
仲有魷魚筒同埋元貝,不過唔記得影相😅
黃金蟹膏甲羅燒:蟹膏味道都幾濃,不過份量略嫌細左少少
元貝好鮮甜
魷魚筒就不過不失啦

最後仲有order左d熱食,冇乜特別

總括黎講...d刺身好高質,值得一試
而浜燒的總類唔多,價錢都係偏貴

侍應服務態度良好,值得一讚👍🏻👍🏻

2018-03-14 2124 瀏覽
中學同學即將結婚,婚前相約同佢食返餐飯,慶祝一下。雖然食過燒海鮮無幾耐,但既然佢鍾意,就拾命陪君子,揀咗荃灣的居酒屋,因為佢真係超鍾意食海鮮。 唔講唔知,原來响街市入邊,開咗間咁地道而且咁大嘅居酒屋,地方寬敞,而且座位好多。 首先黎左個餐前小食,有醃蒜頭、魚仔乾和蛋捲,這蛋捲好特別,甜中帶咸,雖為咸點,但入口感覺又同平時食開嘅甜品咁。 點咗個八點盛盒,有8種刺身,分別係油金魚、金目鯛、左口邊魚、活赤貝、八爪魚、深海池魚、海膽、拖羅、牡丹蝦,顏色配搭好鮮艷,件件都新鮮又肥美。 尤其海膽,入口鮮美無比,拖羅入口即溶。八爪魚點上其自家製酸汁,切成一絲絲,入口有點爽韌,過足口癮。 大然後黎咗個福丸浜燒盛盒,海鮮一大盤咁上,扇貝成隻手掌咁大,仲有大馬刀貝、生蠔、鮑魚,多點有一個甲羅燒。新鮮的海產從來都不需要很多花巧的功夫去調味,所以店員係我地面前燒嘅時候,只係簡單加上左一啲清酒,用酒香去帶出海鮮的甜味。扇貝肉後又鮮甜,生蠔新鮮,馬刀貝爽口,鮑魚肉厚又彈牙,。燒白鱔燒得皮脆肉嫩,甲羅燒係朋友至愛,蟹蓋上面有滿滿的蟹膏,入面有鵪鶉蛋同埋蟹子,所以燒好之後撈埋一齊食,係邪惡至極的美味。如果再配上一塊

燒白鱔燒得皮脆肉嫩,甲羅燒係朋友至愛,蟹蓋上面有滿滿的蟹膏,入面有鵪鶉蛋同埋蟹子,所以燒好之後撈埋一齊食,係邪惡至極的美味。如果再配上一塊香脆的烤麵包,咁就Perfect。

最後的甜品係一系列的和菓子,梨型盒子裝住紅豆糯米糍,正方盒子的也是糯米團,兩者都煙韌有咬口,再食埋中間大大粒的士多啤梨,好滿足。

以後想食浜燒,唔使山長水遠過海,原來有間正野係左近,完全係荃灣人的福音。

2018-02-28
  • 八點盛盒,
  • 福丸浜燒盛盒,
  • 甲羅燒,
2018-03-13 260 瀏覽
今日兩個女人仔去食浜燒,當然唔會大魚大肉啦,所以我哋揀咗份福丸浜燒盛合,清清地全海鮮😊 所有嘅海鮮都好鮮甜。鮑魚放上枱嘅時候,佢仲郁緊㗎,證明佢真係新鮮上枱😙我哋仲另外叫多左份松葉蟹膏甲羅燒,蟹膏燒得好香噴噴,質感creamy ,味道亦有帶甘甜,總算不錯☺️店內嘅服務員態度亦好好,抵讚👍🏻

福丸浜燒盛合

松葉蟹膏甲羅燒

店內嘅服務員態度亦好好,抵讚👍🏻

2018-02-22
福丸浜燒盛合
松葉蟹膏甲羅燒
2018-03-13 72 瀏覽
逛完荃新天地,表姐說想食日本料理,我就帶她來我想食很久的福丸水產開餐。餐廳好寬敞,卡位超寬闊。點了以下:六點合盛的刺身壽司好新鮮。帆立貝清甜,海膽燒甜鮮,三文魚和吞拿魚都不錯。鮪祭﹣﹣汁煮吞拿魚面頰吞拿魚面頰超嫩滑!軟腍腍的。燒物類點了以下:松葉蟹膏甲羅燒:入口清甜味鮮!黃金蟹膏甲羅燒:入口甘香,蟹膏味超濃烈誘人!什錦天婦羅:最愛食天婦羅大蝦,蝦肉鮮甜,但外層的脆皮鬆香脆口。美人蠔:味道充滿海水的微微咸鮮,鮮味十足。福丸特製沙律:口感多重、多層次。有三文魚的鮮味,三文魚籽的咸香,海葡萄的粒粒卜卜清脆。飲品點了:麒麟生啤和熱柚子蜜。
逛完荃新天地,表姐說想食日本料理,

我就帶她來我想食很久的福丸水產開餐。

餐廳好寬敞,卡位超寬闊。

點了以下:

六點合盛的刺身壽司好新鮮。

帆立貝清甜,海膽燒甜鮮,

三文魚和吞拿魚都不錯。

鮪祭﹣﹣汁煮吞拿魚面頰

吞拿魚面頰超嫩滑!軟腍腍的。

燒物類點了以下:

松葉蟹膏甲羅燒:入口清甜味鮮!

黃金蟹膏甲羅燒:入口甘香,蟹膏味超濃烈誘人!

什錦天婦羅:

最愛食天婦羅大蝦,蝦肉鮮甜,

但外層的脆皮鬆香脆口。

美人蠔:

味道充滿海水的微微咸鮮,鮮味十足。

福丸特製沙律:

口感多重、多層次。

有三文魚的鮮味,三文魚籽的咸香,

海葡萄的粒粒卜卜清脆。

飲品點了:麒麟生啤和熱柚子蜜。

2018-03-13 1511 瀏覽
上次老公生日帶左佢去食日本野, 今次輪到我啦, 佢帶我黎荃灣食好野一出lift, 就見到大大個搶眼佈景板, 因為3月, 連餐廳內都用左櫻花黎佈置, 有心思餐廳內佈置都係日風, 掛滿小燈籠 &櫻花座位係大卡位, 兩個人坐得好舒服入黎時仲見到好大個魚虹, 每款海產都好生猛原來係帶我黎食浜燒枱面都放左個浜燒既爐具同埋好多調味料食物種類好多, 我地諗好除左想食浜燒外, 都想食刺身, 天婦羅等 先黎個前菜三點, 綠豆味豆腐, 彈牙墨魚粒, 魚乾,墊住魚仔既原來係白飯魚干, 非常香脆刺身拼盤, 包括立魚, 深海池魚, 金目鯛, 墨魚, 八爪魚, 牡丹蝦, 拖羅, 每款都係厚切, 賣相滿分新鮮度十足, 刺身油脂甘香, 特別鍾意金目鯛 &拖羅,金目鯛係比較矜貴的魚,色澤鮮紅, 一眼就認得出, 口感鮮甜爽脆拖羅色澤粉嫩, 佈滿油花, 入口即溶, 一試難忘我地食完個刺身後, 無食到牡丹蝦蝦頭, 侍應話可以叫師傅炸左佢, 令我地非常驚喜炸後非常香脆可口, 瞬間變成另一道佐酒小食, 不過食時要小心刮到咀汁煮油甘魚腩, 賣相美觀, 配時令春菜&日本大根蘿蔔魚腩入曬味, 煮後油脂更豐富溢出, 魚肉嫩滑唔鞋口, 而
餐廳內佈置都係日風, 掛滿小燈籠 &櫻花
座位係大卡位, 兩個人坐得好舒服
入黎時仲見到好大個魚虹, 每款海產都好生猛
原來係帶我黎食浜燒

枱面都放左個浜燒既爐具同埋好多調味料

先黎個前菜三點, 綠豆味豆腐, 彈牙墨魚粒, 魚乾,
墊住魚仔既原來係白飯魚干, 非常香脆

新鮮度十足, 刺身油脂甘香, 特別鍾意金目鯛 &拖羅,
拖羅色澤粉嫩, 佈滿油花, 入口即溶, 一試難忘
刺身拼盤

汁煮油甘魚腩, 賣相美觀, 配時令春菜&日本大根蘿蔔
魚腩入曬味, 煮後油脂更豐富溢出, 魚肉嫩滑唔鞋口, 而且無骨, 食得放心
一般都好少用油甘魚做汁煮菜式, 更何況係魚腩呢
汁煮油甘魚腩

花竹蝦天婦羅, 配天婦羅醬汁, 蘿蔔蓉, 鹽, 同埋新鮮檸檬
天婦羅炸粉超薄但又非常脆, 蝦肉鮮甜, 只係加鹽已經好好味,
連蝦頭都係炸埋, 酥脆可口
花竹蝦天婦羅

鹽燒白蛤, 即係蜆, 好大隻, 非常新鮮鮮甜, 殼裡既蜆汁都唔好浪費, 好甜架
鹽燒白蛤

最後先食我期待之一既 浜燒盛合+黃金蟹膏甲羅燒
盛合包括帆立貝, 蠔, 蛤, 鮑魚, 見到蛤殼既開開合合, 鮑魚既翻翻起舞, 新鮮至極
浜燒盛合+黃金蟹膏甲羅燒

侍應會幫我地燒埋, 唔使自己郁手
侍應話帆立貝好新鮮, 所以會燒到半生熟, 燒個陣加左海鮮醬油, 燒後口感柔軟, 鮮甜美味
燒蠔好大隻, 新鮮肥美, 問過侍應, 原來蠔係來自兵庫縣, 只要加少少鹽, 食到蠔既原汁原味
燒蛤, 燒到蜆半熟時會半張開蓋, 裡面充滿鮮甜的蜆汁, 再加清酒將蜆味提鮮, 鮮味無比
而另一邊既新鮮飽魚好生猛好恩愛, 硬係要黐埋一齊, 侍應亦好細心將飽魚清埋內臟
鮑魚非常彈牙爽口, 加上少少鹽食, 完全食到鮑魚既鮮甜味
燒帆立貝
燒蠔
燒蛤
燒鮑魚

黃金蟹蓋裝住既蟹膏超多, 肯定唔只一隻蟹既膏,加上蟹肉, 蟹籽, 鵪鶉蛋, 海膽
一邊燒, 蟹膏香味一邊飄埋黎
平時食蟹膏份量好少, 難得可以大大匙蟹膏放入味, 好正
黃金蟹膏甲羅燒

飲品方面, 一杯要左梅酒加冰, 梅子清香醇厚, 好入口
而另一杯係柚子汽酒, 無色, 睇唔出係柚子味, 但入口果味清新, 幾好飲

最後甜品三點, 主要係日本地道甜點,
擺盤精美, 有青檸啫喱, 蕨餅, 紅豆大福
蕨餅, 紅豆大福, 口感都好煙靭

對呢餐飯好滿意呢, 原來係香港都食到咁高質素既日本菜, 拍得住日本喎
慶祝紀念
生日
汁煮油甘魚腩
浜燒盛合+黃金蟹膏甲羅燒
燒帆立貝
燒蠔
燒蛤
2018-03-10 104 瀏覽
之前有朋友介紹呢間喺荃灣嘅日本餐廳,一直都好想試!我地全家都鍾意食日本嘢,但平時衹會貪近,去食x氣壽司。但佢哋嘅質素實在唔掂,埋單三個人都要五六百蚊! 今次我哋去到福丸一行5人食咗好多唔同類型同埋平時食唔到嘅嘢都係千多D!啲魚生好新鮮, 試咗一個蕃薯豬,一客銀雪魚, 一客壽喜燒 ,雞泡魚乾,牛油果軟殼蟹卷, 最最最正係海膽壽司,正到要再encore,仲有經理介紹嘅黃金蟹蓋,原本我哋想一人叫一客,點知經理叫我哋叫小啲,因為可以試下其他嘢食,同埋驚我哋食唔曬!佢地D員工好nice,最後仲送雪糕比我地食!大滿足! 坐嘅地方好舒服,唔會好近隔離枱,同埋佢哋可以包房㗎,仲有如果你坐近窗邊,個view幾靚㗎! 我下次決定唔帶個仔去,如果係咁食法,食窮我呀!
2018-03-10
好朋友係外國番嚟,當然要帶佢食好嘢啦之前聽人講,呢間係荃灣嘅日本浜燒性價比好高叫我有機會可以嚟食!咁啱朋友仔番香港,就一於帶佢哋嚟豪一豪啦餐廳位處係百悅坊11樓,由荃灣地鐵站行過嚟都有少少腳程!不過為咗食好嘢,冇計啦環境寬敞,一上到嚟已經勁有日本居酒屋感覺而佢地主要都係卡位為主,所以坐得幾舒服!先叫咗個小食唐楊雞軟骨$58!雞軟骨炸得好鬆脆,加埋少少檸檬汁落去,食落比較清香,送酒食一流之後係鰻魚壽司$38,好欣賞佢會係鰻魚面層再燒脆少少先上枱!除咗食落會微微帶暖外,亦都令到鰻魚變得外脆內軟好食!嚟到福丸水產,當然要叫佢地嘅皇牌甲羅燒同帆立貝啦睇相都知道佢地新鮮!如果驚自己燒得唔好,可以學我咁!請店員幫手燒我先請店員幫我燒甲羅燒$88,佢會先將鵪鶉蛋倒喺蟹蓋上面,之後再瘋狂攪攪攪!直到佢開始收水同乾身,咁就食得啦食落蟹膏味濃郁,每一啖都係蟹嘅精華,朋友都大讚好食之後就到大大隻嘅帆立貝$88啦,連埋牛油一齊燒,食落更滋味朋友話想食和牛,既然都話豪一次,就豪盡啲嘛!哈哈呢塊A4和牛$428 入口甘香鬆化,而且牛味濃郁🐮上碟時仲特登係下面開個火,等佢可以keep住熱🔥味道唔錯兩個咁耐無見,真係
好朋友係外國番嚟,當然要帶佢食好嘢啦
之前聽人講,呢間係荃灣嘅日本浜燒性價比好高

環境寬敞,一上到嚟已經勁有日本居酒屋感覺
而佢地主要都係卡位為主,所以坐得幾舒服!

好食!

嚟到福丸水產,當然要叫佢地嘅皇牌甲羅燒同帆立貝啦
睇相都知道佢地新鮮!

如果驚自己燒得唔好,可以學我咁!請店員幫手燒

食落蟹膏味濃郁,每一啖都係蟹嘅精華,朋友都大讚好食

之後就到大大隻嘅帆立貝$88啦,連埋牛油一齊燒,食落更滋味

朋友話想食和牛,既然都話豪一次,就豪盡啲嘛!哈哈

兩個咁耐無見,真係超多嘢講!所以最後再叫咗一杯梅酒$48同白桃汽酒$38,然後兩個慢慢傾

呢到環境好、服務好、食物好,我相信絕對有下次呀!
My families and I went to a Japanese restaurant called "Fukumaru Hamayaki" (福丸水產.浜燒.日本料理) located in 11/F, Optimall, 118 Chuen Lung Street, Tsuen Wan荃灣川龍街118號百悅坊11樓全層.The entire restaurant is decorated in warm, beige, wooden theme.There are VIP rooms for the customers who value privacy.Arrays of fresh seafood are presented for Sashimi and Hamayaki...There is a sushi bar in charge by several Japanese chefs.There is also a cocktail bar.Hot plate Ise lobster伊勢海老鐵板燒HKD$298..Affordable price for a wh
荃灣川龍街118號百悅坊11樓全層.

There is also a cocktail bar.

Hot plate Ise lobster
伊勢海老鐵板燒
HKD$298

Affordable price for a whole lobster shipped directly from Japan.

Grilled cod fish
銀雪魚西京
HKD$168

The cod fillet is extremely moist, delicate, soft and tender.

Elegant presentation.

Phenomenal!! Highly recommended!!!

How can you not order fresh seafood when came to this restaurant.
?!

Abalones (後)
鮑魚 (back)
HKD$68 /pc 隻

From South Africa.

The abalones are moving when served! Super fresh!

Recommended.

Clams (前)
蛤 (front)
HKD$48

The staff will add saki, secret sauce and sea salt to season the clams.

Very sweet and juicy.

Scallops with butter (front)
牛油燒帶子 (前)
HKD$58 / pc 隻

Jambo size.

Incredibly succulent, luscious and juicy!!!

We ordered the scallops twice!!
Highly recommended!!

Oyster ( back right)
蠔 (後右)
HKD$68 / pc 隻

Orion draught beer (back left)
Orion 生啤 (後右)
330ml / HKD$38

Seafood fried rice
海鮮炒飯
HKD$108

Loads of seafood.

Salmon, shrimp, squid...etc.

Moderate amount of oil. Not very grease. Very tasty.

Highly recommended!!!

Deep fried octopus (back)
唐揚八爪魚 (後)
HKD$68

Deep fried chicken in Osakan style(前)
大板風唐揚炸雞 (front)
HKD$68

Very big portion. Can definitely share by 2.

Dried silver fish
白飯魚干
HKD$38

Crispy snack. Good pairing for a glass of cool beer.

Dessert platter
褔來丸
HKD$78

With 3 different flavours of Warabi mochi (3款蕨餅)

-original (原味)
-Matcha (抹茶)
-Peasants & nuts (花生果仁)

2 pcs of Kashiwa mochi with red bean paste filling (紅豆柏餅)

Pairing with 3 different flavours of homemade ice cream (3款自家制雪糕)

-Wasabi (山葵味)
-Red bean (紅豆)
-Vanilla (雲呢拿)

Value for money! Well spent!

The male manager from Japan is incredibly hospitable, polite and helpful.
  • Grilled cod fish 銀雪魚西京
  • Scallops with butter 牛油燒帶子
  • Seafood fried rice 海鮮炒飯
  • Orion draught beer (Orion 生啤 )
因為知道情人節會加價,所以係情人節嘅前一日就提早慶祝啦!今次就選擇咗喺荃灣嘅日本餐廳,位置都算方便,而且最近見到出咗個二人套餐非常豐富只係$688 ,一於試吓佢同埋試吓啲生猛嘅水產。一嚟就叫咗個二人套餐,不過唔包野飲,所以要另外叫。而家仲會送埋活龍蝦一隻二人前九道菜$688.2人前前菜三點兩份食物包括有魚仔、有芥末魷魚以及調味蒜頭魚仔鹹香十足而且有啲甜味,芥末魷魚就比較攻鼻而且口感彈牙,蒜頭就冇乜蒜頭味,因為有其他調味所以有啲鹹香。胡麻豆腐沙律兩份因為胡麻喺最底層,所以自己一定要撈,豆腐都幾滑而且有好多菜,非常開胃。海膽、油甘魚、帶子、鮭魚、鮟鱇魚肝、季節時令魚海膽都算新鮮,油甘魚、三文魚都好肥美,最好食就係非常鮮甜厚肉嘅帶子同埋魚乾幾乎入口即溶。安格斯牛肉厚燒除咗大概五成熟嘅安格斯牛肉口感鬆軟之外,旁邊都有一啲乾嘅蒜片,提升口感和風味。海老,季節時令野菜三點每人都有兩隻蝦,食落爽口夠新鮮。野菜方面除咗基本嘅之外仲有蓮藕啊好口感爽口有特色。牡丹蝦,平目,真鯛三款壽司各有各的好味,魚的質感都比較滑,牡丹蝦就比較爽口和鮮甜,原本的飯已經有一定的調味,所以建議不用點上豉油已經有很香的味道了。

二人前九道菜$688.2人前
前菜三點兩份
食物包括有魚仔、有芥末魷魚以及調味蒜頭

胡麻豆腐沙律兩份

海膽、油甘魚、帶子、鮭魚、鮟鱇魚肝、季節時令魚

安格斯牛肉厚燒

海老,季節時令野菜三點

牡丹蝦,平目,真鯛

鐵板鰻魚炒飯
最後一個熟食係鰻魚炒飯,每一粒炒飯都已經有好香嘅鰻魚香味,加上鰻魚已經切得好細粒夾雜係飯粒當中,提升整體口感及豐富度。

惠顧此二人餐,可獲贈一隻浜燒活龍蝦
當中贈送了一隻龍蝦,非常生猛,擺上去譏燒爐上面仲識郁下郁下,另外店員因應時間,大概數分鐘就可以進食,口感爽口而且食到海水鮮味,同平時食嘅龍蝦好唔同,調味亦都非常適中。

日本紅豆雪糕🍦
紅豆雪糕和雲呢拿味雪糕同平時食得有啲唔同,材料比較豐富而且味道比較香濃,是不錯的雪糕。

另外我們散點了兩款食品

原隻活海膽$148
由於這個是日本空運直送,所以需要等到飛機抵達而且送到分店才可以用膳,大概七點鐘左右已經有貨,急不及待立即叫一個,好新鮮的海膽原來是這樣的,裏面有幾塊好似籃球咁分開擺,味道比較清甜唔會有任何苦澀味道,實在新鮮。

牛油果軟殻蟹$68
呢個都係一個唔錯嘅選擇,裏面嘅軟殻蟹口感香脆唔會太鹹, 加上配搭較為乾身的牛油果及壽司飯,味道相得益彰非常配搭得好

洋梨汽酒$38
乳酸$23 梳打
食日本菜一定要飲日本特色的飲品,洋梨汽酒味道清新帶甜味,同日本菜非常夾。