2023-08-09 148 瀏覽
今日陪母親大人行街,行到秋香餐廳門口,母親大人就天氣熱唔行,即入去。餐廳一個人都無,好驚🫢,原來鋪未開,我哋就入左去坐。🌟前菜:沙律+麵豉湯沙律菜款式不多,勝在好新鮮,清甜可口。麵豉湯唔會咸,好香甜,材料足,食到好多蜆肉和海鮮,好正,忍唔住一口氣飲晒🤩🌟精選炸物:日本爆春多卵魚炸粉好薄,金黃香脆,咬落去好外酥內軟,啖啖多春魚,滿口魚卵的香味,好滿足!🌟軟殻蟹明太子醬牛角包窩夫配薯我每次食軟殼蟹最驚就係油膩感重,今次就有驚喜,即叫即炸仲食到蟹肉不失口感,炸粉不厚不油膩,每一啖都充滿蟹肉的香味!明太子醬香濃惹味,窩夫餅軟綿香甜,再配上粗身薯條,不錯👍🏻🌟鹽燒白鱔煲仔飯(限量供應)煲仔飯即叫即製,白鱔一上枱,香噴噴,好吸引,份量十足,鱔肉厚身,本身的油分滲入底下的飯!最重要是輕易就起出一大塊金黃色飯焦,飯焦香脆、帶微微油香,不會黏牙!值得一試🤩老細娘好細心,好有人情味,今餐食得好滿足,值得再encore。

🌟前菜:沙律+麵豉湯

🌟精選炸物:日本爆春多卵魚

🌟軟殻蟹明太子醬牛角包窩夫配薯

🌟鹽燒白鱔煲仔飯(限量供應)

午餐
  • 鹽燒白鱔煲仔飯
  • 軟殼蟹明太子醬窩夫配薯仔
  • 精選炸物日本爆春多卵魚
2023-07-31 254 瀏覽
哥哥即將移民,以前哥哥特別難約,因為忙於工作,現在大家都把握共聚的日子,星期五跟他撐枱腳,今日就一家人去吃午餐。爸媽年紀老邁,加上媽媽行動不便,所以只好在黃金海岸附近進餐,今日我帶他們去了一間早前來過的居酒屋,讓他們吃些新穎的菜式。裝潢沒有改變,設有室內和室外兩個用餐區,為讓兩位老人家坐得舒適便選了室內。雖然今日是星期日,但亦有午巿套餐供應,抵! 老人家吃得不多,我們四人在十款午巿套餐中選三份一起共享。******************************每客午巿套餐均配味噌湯和漬物,味噌湯($0/跟餐)熱度十足,內有一些滑嘟嘟的昆布、櫻花蝦、蔥花等,味道剛好,不會太重口味,很適合倆老。漬物($0/跟餐)相當豐富精美,有酸咪咪的爽蘿蔔、香辣的泡菜和滿有蛋香的鵪鶉蛋,三款都不錯。******************************壽喜燒生牛肉干葛絲配讚岐烏冬Sukiyaki Raw Beef Senkuzu Kiri Paired With Sanuki Udon($158)熱辣辣的上枱,賣相豐富吸引。吃前先將生雞蛋拌勻,亦將涮一涮熟紅潤的生牛。除了有牛味香濃又鮮嫩的牛肉片
相當豐富精美
味噌湯
漬物
壽喜燒生牛肉干葛絲配讚岐烏冬
除了有牛味香濃又鮮嫩的牛肉片外,還有大量清爽的蔬菜、爽口的菇菌、滑嘟嘟的干葛絲和一個脹卜卜的福袋,份量十足!再將又白滑又彈牙的讚岐烏冬放入鍋中,跟甜甜地的壽喜燒汁同吃更添美味!
豬軟骨烏冬配炸珍寶吉列蝦
炸珍寶吉列蝦
炸珍寶吉列蝦
再來豬軟骨烏冬配炸珍寶吉列蝦($88+$28),同樣好有份量。炸珍寶吉列蝦大大隻,炸至金黃,賣相極之吸引! 吉列蝦熱度十足,外脆內爽,香脆可口,再蘸上些沙律醬,更添美味!
豬軟骨烏冬
豬軟骨烏冬熱度十足,兩大件豬軟骨腍嫩入味,夾雜不少爽口的軟骨和少許肥膏,又爽又油潤,好味! 烏冬滑嘟嘟,連同香濃的豬骨湯同吃就最好。
鹽燒白鱔煲仔飯
上次每日限量的鹽燒白鱔煲仔飯 Grilled Premium Eel Pot Rice ($238)售罄,今次終於吃到了。即點即製,需等待! 熱辣辣香噴噴上枱,先將生雞蛋拌勻,雞液滲入珍珠米中,粒粒圓潤的珍珠米充滿蛋香,而煲底的飯焦亦香脆可口,不會太焦燶,可放心進食。
鹽燒白鱔煲仔飯
五大件白鱔又厚又肥美,皮燒至香脆,肉保持鮮嫩,滿載魚油,吃至全口油潤,好吃!
明太子燒玉子
雖上次已吃過明太子燒玉子(+$38/跟餐價),但好味得今次再ENCORE。燒玉子配了明太子醬和晶瑩剔透的魚籽,鮮香微辣,而玉子亦很有蛋香,配搭美味!
老實說,哥哥快要移民,的確有點不捨得,雖然兩老沒有說出口,但我相信他們內心也是很不捨得,而我更擔心是……當哥哥移民了,我要獨自擔起照顧兩老的責任,我真的很害怕……現在還是不知怎樣做才好,只知要珍惜一家人共聚的時光。
2023-07-22
$151.3 (午餐)
漬物
豬軟骨烏冬配炸珍寶吉列蝦
2023-07-25 64 瀏覽
一直很喜歡秋香,食物質素非常高,個人最喜歡白膳煲仔飯,百吃不厭。今晚繼續吃了白膳煲仔飯,拌勻流心蛋黃時非常治癒。另外也點了雞腎、雞皮、燒菠蘿等串燒,非常惹味!點了秋香的特飲,顏值與味道並重,我們都非常喜歡。另外喜歡秋香的原因是職員們都非常友善,盡力配合我們,由於我們人數較多,職員幫我們安排了一個很舒適的座位,易跟我們細心講解每道食物的特別之處,服務質素非常好,讓我們今晚享受了一頓美味、愉快的生日飯。

2023-07-24
慶祝紀念
生日
  • 白鱔煲仔飯
2023-07-22 45 瀏覽
今日入黃金海岸試左一間叫”秋香”既中日fusion菜,呢個日式煲仔飯絕對滿足左我既味蕾。間餐廳空間不大,室內既裝修都算幾有心機,室外都有幾張枱,唔怕熱既朋友都可以坐係出面chill下。本身想試佢地最出名個鹽燒白鱔煲仔飯,不過佢係每日限量發售一個人,我無提早預訂所以就無緣試到。見到個餐牌有個”日本雞肝雞腎地雞釜煲仔飯”,咁特別用雞既內臟去整既煲仔飯,梗係要一試!前菜有櫻花蝦味噌湯同漬物,煲仔飯採用日本產既珍珠米,米粒用日本醬油煮過,粒粒分明,口感煙韌,飯焦食落好香口。飯面有隻生既日本雞蛋,撈埋d料同飯令到d飯濕濕地,唔會好似傳統煲仔飯d飯咁乾。料方面,日本雞肉唔會煮到好乾,食落都好滑身同入味,雞肝同雞腎呢d肉臟平時只會串燒既時候先會食,但原來撈埋落煲仔飯入面好有驚喜,口感比起只有雞肉既煲仔飯黎得有層次!成個煲仔飯令我個味蕾好滿足,不過如果一個人食哂就會太濟,兩個人share會食得舒服d!另外仲嗌左杯士多啤梨洛神乳酪梳打,酸酸甜甜咁幾開胃,唔會甜到好似飲藥水咁,夏天飲都幾正。📍屯門青山公路1號黄金海岸商場地下32號舖位置就腳:🍊🍊🍊餐廳環境:🍊🍊🍊🍊食物味道:🍊🍊🍊🍊🍊整體CP值:🍊🍊🍊🍊

📍屯門青山公路1號黄金海岸商場地下32號舖

日本雞肝雞腎地雞釜煲仔飯
日本雞肝雞腎地雞釜煲仔飯
  • 雞肉釜雞肝雞腎煲仔飯
2023-07-20 52 瀏覽
打風過後,趁今日天氣不太熱和太陽不猛烈,去黃金海岸行下。經過一間餐廳,名字很古典叫秋香,吸引了我進內。餐廳有幾張戶外座位,餐廳內裏地方不大,裝飾帶點古典。食物方面有好幾款煲仔飯和定食選擇,還有串燒、燒物及很多特別的飲品,更有日本清酒。我點了2個套餐,套餐配有味噌湯和漬物。-泡菜和鹵水鵪鶉蛋 泡菜不太辣又夠味,鵪鶉蛋很入味。-秋香鹽燒白鱔煲仔飯 鹽燒白鱔很厚肉,肉質肥美,燒到表皮香脆,肉質Juicy,白鱔都鋪滿了飯面,中間有隻鮮雞蛋,再加了甜醬油,味道一流。-柚子菊花茶有菊花清香味,甜甜地,很清。-豬軟骨豚骨烏冬 有兩大件豬軟骨,很腍軟和入味,烏冬煙韌有口感。-炸珍寶吉列蝦(加$28加配)吉列蝦有手掌的長度,炸得很鬆脆-士多啤梨洛神乳酪梳打很特別的配搭,加了洛神花酸酸甜甜,很消暑的感覺。

我點了2個套餐,套餐配有味噌湯和漬物。

-泡菜和鹵水鵪鶉蛋
泡菜不太辣又夠味,鵪鶉蛋很入味。

-秋香鹽燒白鱔煲仔飯

-柚子菊花茶
有菊花清香味,甜甜地,很清。

-豬軟骨豚骨烏冬
有兩大件豬軟骨,很腍軟和入味,烏冬煙韌有口感。

-炸珍寶吉列蝦(加$28加配)
吉列蝦有手掌的長度,炸得很鬆脆

-士多啤梨洛神乳酪梳打
很特別的配搭,加了洛神花酸酸甜甜,很消暑的感覺。
2023-07-19
2023-07-18 47 瀏覽
黃金海岸一向多西餐今次去食一間有中日混合fusion菜,感受下中國日本加埋嘅食物能化創新概念!一入到餐廳就有一個世外桃源嘅感覺!餐廳充滿著綠色植物嘅氣息,有大細嘅樹,牆上亦都有乾花,而牆身都鋪滿咗充滿藝術感綠色葉子嘅牆壁,除咗充滿藝術感之外,感覺亦都相當有玩味!我最愛係呢間餐廳嘅燈光,柔和光線嘅線條都可以令到身心靈感到舒暢,都係一間打卡影相藝術感嘅餐廳!今次叫咗佢哋嘅皇牌鹽燒白鱔煲仔飯、記住呢個係限量發售一定要早啲預訂呀!白鱔起骨非常乾淨,白鱔皮咬落去香脆,而白鱔肉內裏亦非常嫩滑!煲仔飯主落亦都十分香口,有少少飯焦可以滿足埋鍾意食煲仔飯嘅你!煲仔飯亦都採用咗日本珍珠米食落去更加香濃!之後朋友叫咗個三文魚忌廉汁炒烏冬!呢度菜相當天然嘅味道利用三文魚原有嘅味道配合忌廉汁,味道啱啱好!再配上附帶小食泡菜,鵪鶉蛋,黃蘿蔔,令成個烏冬更加開胃!另外附送櫻花蝦乾麵豉 湯 !味道香濃!海帶紫菜食過去亦非常養顏!飲品方面朋友叫咗士多啤梨乳酪梳打,乳酪非常香濃士多啤梨開胃梳打醒神,而我就叫支可口可樂!再融入下食呢餐飯嘅快樂!
黃金海岸一向多西餐今次去食一間有中日混合
fusion菜,感受下中國日本加埋嘅食物能化創新概
念!一入到餐廳就有一個世外桃源嘅感覺!

餐廳充滿著綠色植物嘅氣息,有大細嘅樹,牆上亦
都有乾花,而牆身都鋪滿咗充滿藝術感綠色葉子嘅
牆壁,除咗充滿藝術感之外,感覺亦都相當有玩
味!我最愛係呢間餐廳嘅燈光,柔和光線嘅線條
都可以令到身心靈感到舒暢,都係一間打卡影相藝
術感嘅餐廳!

今次叫咗佢哋嘅皇牌鹽燒白鱔煲仔飯、記住呢個係
限量發售一定要早啲預訂呀!白鱔起骨非常乾淨,
白鱔皮咬落去香脆,而白鱔肉內裏亦非常嫩滑!
煲仔飯主落亦都十分香口,有少少飯焦可以滿足埋

之後朋友叫咗個三文魚忌廉汁炒烏冬!呢度菜相當
天然嘅味道利用三文魚原有嘅味道配合忌廉汁,味
道啱啱好!再配上附帶小食泡菜,鵪鶉蛋,黃蘿
蔔,令成個烏冬更加開胃!另外附送櫻花蝦乾麵豉
湯 !味道香濃!海帶紫菜食過去亦非常養顏!

放假想同陽光玩遊戲~梗係去黃金海岸!去沙灘前係商場覓食,發現間名為秋香的餐廳「唐伯虎點秋香」竟然主要係間日韓Fusion 居酒屋🏮主打新派煲仔飯,唔食都對唔住星爺呀~ Chill住食lunch set🍽️ 前菜有櫻花蝦味噌湯配漬物 青檸白豉油蕎麥麵🍜 $78 配炸雞+$18炙夏來襲,涼爽又開胃蕎麥麵係必叫!麵質爽口彈牙~白豉油蕎麥汁MIX青檸味道清新有驚喜,非常開胃可口。炸雞🍗好大塊而且十分香脆,仲要成6塊咁多,食到好飽飽好滿足~ 秘制蒜辣牛粒煲仔飯 $178秘制蒜辣醬汁加上流心蛋,飯底係日本醬油煮嘅珍珠米, 粒粒飽滿牛肉粒好大粒,咬落啖啖肉,好香的牛味個飯唔同傳統煲仔飯,係冇飯焦而且飯粒係濕的,加上蒜香,香蔥,洋蔥真係perfect match~ 日本魷魚下足 $68食完主食,談得暢快,追加了一份「炸魷魚」作小食邊喝邊談。呢份炸魷魚出品熱辣,外脆內軟,富魷魚香氣,屬出色之作。 另加$25就有秋香特飲1杯,點左百香果洛神花茶, 味道清香,一解油膩一杯清甜美味充滿果香的黎明來到,甜甜酸酸,好消暑。 另外,服務周道,上菜快得黎更提供水享用,貼心之舉值得稱讚!
放假想同陽光玩遊戲~梗係去黃金海岸!
去沙灘前係商場覓食,發現間名為秋香的餐廳

Chill住食lunch set🍽️
前菜有櫻花蝦味噌湯配漬物

青檸白豉油蕎麥麵🍜 $78 配炸雞+$18
炙夏來襲,涼爽又開胃蕎麥麵係必叫!

秘制蒜辣牛粒煲仔飯 $178
秘制蒜辣醬汁加上流心蛋,
飯底係日本醬油煮嘅珍珠米, 粒粒飽滿
牛肉粒好大粒,咬落啖啖肉,好香的牛味

日本魷魚下足 $68

另加$25就有秋香特飲1杯,
點左百香果洛神花茶, 味道清香,一解油膩
一杯清甜美味充滿果香的黎明來到,甜甜酸酸,好消暑。

另外,服務周道,上菜快得黎更提供水享用,貼心之舉值得稱讚!

2023-07-07 25 瀏覽
◽鹽燒白鱔煲仔飯 Lee個真係招牌煲仔飯😋白鱔燒到層皮好脆口,肉身就好嫩口,好淋,配埋醬汁就更鮮味👍下層既飯都好出色,粒還粒,有咬口,每啖都有d葉既香氣😋◽ 秋香黯然銷魂煲仔飯可能白鱔太出色,個煲仔飯就被比下去了😗不過入面既腩肉都係非常惹味,好淋,送飯一流👍😉◽ 日本炸豆腐串豆腐炸到好香脆, 唔使點醬都已經好濃味, 好香甜👍◽ 威士忌燒蠔酒香好夾,無腥味,但係蠔一大一細,好可惜。感覺可以再燒耐d😗◽ 炸櫻花蝦餅$82蝦餅好有咬口,好實,外層好香脆,每淡都食都有d櫻花蝦既香味🌸
◽鹽燒白鱔煲仔飯

◽ 秋香黯然銷魂煲仔飯

◽ 日本炸豆腐串
豆腐炸到好香脆, 唔使點醬都已經好濃味, 好香甜👍

◽ 威士忌燒蠔

◽ 炸櫻花蝦餅$82
2023-07-06 41 瀏覽
呢間秋香絕對有驚喜,除咗main menu嘅菜式外,大家絕對可以留意下係水吧嗰邊期間限定嘅🤓 絕對值得食‼️先講前菜佢嗰明太子燒玉子 $48 同埋海苔魷魚天婦羅 $78 都整得好好食😋 一邊傾偈一邊食😛 仲有杯黎明再臨 $52,有好fresh嘅口感😙 我問職員如果我唔中意太甜有咩介紹,佢推介我呢杯,入面有黑糖、檸檬汁、青檸汁、薑啤同橙汁,口感好特別☺️ 本身嗰menu我仲叫咗芥末八爪魚 $38,因為我中意食😂 威士忌燒蠔 $68/2隻,性價比都好高,不過佢到咗就好即刻食,唔好俾佢嗰樣呃咗,佢係熱食嚟😎我朋友杯菠蘿羅勒梳打 $48 飲落都好有層次,佢啲飲品都真係落過一番努力,好唔錯👍🏻 不過好戲在後頭,一定一定要叫煲仔飯,佢同係傳統舖頭食嘅梗係唔同,但同樣都有飯焦,同埋真係真係好足料😝 我叫咗佢嘅主打鱔,睇價錢會覺得貴,但嚟到我面前我覺得都真係好有誠意,會再encore ‼️

2023-07-06 33 瀏覽
重要嘅嘢講咗先,結賬前出示住戶証有9折優惠😝 附近嘅6嗰屋苑都有,最近嗰三個,黃金海岸,愛琴海岸同埋帝御金灣就一定有😉 呢度絕對係唔想煮飯落嚟鬆一鬆嘅好選擇,可能因為環境影響,亦可能因為上菜上得快,嗌完嘢食之後都無咩玩過電話啲嘢就到😂 可以開始enjoy😆 前菜 螢光魷魚沖漬 $58 絕對係解熱首選重點推介一定係佢啲煲仔飯,佢個鹽燒白鱔煲仔飯 $238 真係好正,有五嚿鱔,好厚肉,我會定性為必叫😆 仲有員工推介嘅酒八方煮大蜆 $178,啲蜆好鮮甜☺️ Btw 呢度員工服務態度超好👍🏻

Btw 呢度員工服務態度超好👍🏻
呢日假期同老公來到黃金海岸chill番個下午,入到來lunch,喜歡園林設計好度假feel,大大招牌搞笑詼諧,店員人超nice!.咖喱蛋包飯(+$28配炸珍寶吉列蝦)$98蒜辣牛粒煲仔飯 $178唐揚炸豆腐 +$20明太子燒玉子 +$38自家桂花雪梨蜜 $58士多啤梨蝶豆花梳打 $48.點了兩個lunch set,每個lunch set跟味噌湯和漬物,櫻花蝦麵豉湯好足料👍🏻主菜日式咖哩甜甜的我口味😋蛋非常細滑,兩隻大蝦🍤炸得出色👍🏻另一碟煲仔飯真係必點!港日fusion菜,牛肉粒好大粒份量又多,超愛煲仔飯的飯焦脆卜卜😋 仲有我最愛嘅洋蔥同冬菇,多汁香辣惹味,好正!😌.加了兩碟小食一樣高質👍🏻 玉子燒好有驚喜!!蛋口感不錯,上面加上明太子醬、三文魚子、蔥,甜甜地勁夾味!豆腐香滑日本味道😋.兩杯飲品都好靚so igable🤩梳打用上士多啤梨和蝶豆花,紫色粉紅色超夢幻💕口味酸酸甜甜岩哂夏天👍🏻 桂花雪梨蜜用木盤上,配上日式靚靚茶壺開心🥰飲落淡淡桂花香,仲有粒粒梨肉,相當清甜👍🏻.雖然小店,環境舒服店員好nice食物有質素,抵佢咁好生意👍🏻

咖喱蛋包飯(+$28配炸珍寶吉列蝦)$98
蒜辣牛粒煲仔飯 $178
唐揚炸豆腐 +$20
明太子燒玉子 +$38
自家桂花雪梨蜜 $58
士多啤梨蝶豆花梳打 $48

2023-06-25 53 瀏覽
【香港🇭🇰屯門】今次去自己地頭屯門搵食,夏天最岩去黃金海岸chill吓同太陽🌞玩遊戲青檸白豉油蕎麥麵🍜配炸雞🍗消暑必叫!白豉油蕎麥汁加埋青檸非常清新,蕎麥麵爽口彈牙,炸雞🍗炸到香脆但內裡多汁咖哩蛋包飯配吉列豬扒咖哩甜甜地好岩食,吉列豬扒炸得鬆脆但冇油味,加埋滑蛋食有多重口感自家桂花雪梨蜜好清甜潤喉,有淡淡桂花清香味,十分滋潤柚子菊花茶菊花明目安寧,加埋柚子好fresh, 飲完好好訓啊☺️
【香港🇭🇰屯門】

青檸白豉油蕎麥麵🍜配炸雞🍗

咖哩蛋包飯配吉列豬扒

自家桂花雪梨蜜
好清甜潤喉,有淡淡桂花清香味,十分滋潤

柚子菊花茶
菊花明目安寧,加埋柚子好fresh, 飲完好好訓啊☺️
見啲人話係屯門名物! 好多人介紹過佢哋嘅煲仔飯終於都忍唔住走咗去試 想知日式煲仔飯係點餐廳除咗最出名嘅飯之外 亦有賣唔同嘅日式料理佢有兩間分店 嗰日揀咗黃金海岸嗰間Lunch時間去食set 有配埋味噌湯同漬物🤍鹽燒白鱔煲仔飯($238) | Rating: 8/10每日限量供應 基本上講起呢間餐廳一定諗起呢道飯底係日本醬油煮嘅珍珠米 粒粒分明香氣十足個人覺得銅鍋嘅飯焦冇咁硬冇咁痴牙!白鱔會先鹽燒再放上煲仔飯 有五大嚿咁多啖啖肉 肉質爽彈而且富魚油香但如果魚再多啲醬汁/調味 再做下魚骨處理會更好!🤍鮭魚忌廉海鮮炒烏龍麵($178) | Rating: 7/10用咗熟嘅煙三文魚 仲有蝦 魷魚 八爪魚等海鮮材料都幾多! 三文魚整碎咗撈落烏冬到咁樣容易啲每啖都會食到三文魚 口感亦夾啲烏冬口感唔錯 味道重奶香 但調味比較淡但略嫌收汁有啲過咗龍 個人鍾意creamy啲嘅口感🤍明太子燒玉子(+$38) | Rating: 7.5/10玉子微微香甜加明太子嘅鹹香Er正正常常 好難會炒車嘅小食

見啲人話係屯門名物! 好多人介紹過佢哋嘅煲仔飯
終於都忍唔住走咗去試 想知日式煲仔飯係點
餐廳除咗最出名嘅飯之外 亦有賣唔同嘅日式料理
佢有兩間分店 嗰日揀咗黃金海岸嗰間
Lunch時間去食set 有配埋味噌湯同漬物

🤍鹽燒白鱔煲仔飯($238) | Rating: 8/10
每日限量供應 基本上講起呢間餐廳一定諗起呢道
飯底係日本醬油煮嘅珍珠米 粒粒分明香氣十足
個人覺得銅鍋嘅飯焦冇咁硬冇咁痴牙!
白鱔會先鹽燒再放上煲仔飯 有五大嚿咁多
啖啖肉 肉質爽彈而且富魚油香
但如果魚再多啲醬汁/調味 再做下魚骨處理會更好!

用咗熟嘅煙三文魚 仲有蝦 魷魚 八爪魚等海鮮
材料都幾多! 三文魚整碎咗撈落烏冬到
咁樣容易啲每啖都會食到三文魚 口感亦夾啲
烏冬口感唔錯 味道重奶香 但調味比較淡
但略嫌收汁有啲過咗龍 個人鍾意creamy啲嘅口感

玉子微微香甜加明太子嘅鹹香
Er正正常常 好難會炒車嘅小食

2023-06-23 1124 瀏覽
今日特登同朋友黎到黃金海岸,除咗欣賞一下屯門既日落晚霞🌅,仲有到訪頗有名既「秋香」㊗️。一直都好想食佢大名鼎鼎既煲仔飯,今日終於可以一戰啦!🤩餐廳環境佈置別出心裁,到處都可以比食客「打卡」!中國古代裝修🏮,木色窗框和橫樑🪟,配襯紗簾同玻璃花紋嘅燈🔮,加上懸吊的清酒和威士忌酒樽🍾,光影成趣。唐伯虎成功令屯門點上一些趣味🥳前菜方面:威士忌燒蠔🦪,係餐廳其中一樣推介嘅招牌菜,鮮甜燒蠔配上濃烈威士忌,係一個唔錯嘅配搭。日式吉列廣島蠔🔥,炸得外脆,蠔汁鎖緊,食到啖啖蠔味。秋香黄金粟米沙律🌽,我最喜歡呢道菜,用心製作。香甜既粟米配上邪惡既明太子沙律醬,味道層次更上一層樓,下面配番沙律菜🥗,減輕肥膩感,又增加返健康嘅元素。串燒🍢:燒雞翼🐤,即刻諗起周星馳既「燒雞翼,我鍾意食」😆芝士雞肉丸🍡,咬落爆左啲芝士出黎,好滋味呀~😛鹽燒白鱔煲仔飯🐟🍚,重點來啦!賣相吸引,用小鐵鍋裝住,又能達至保溫效果。白鱔肥美,魚油甘美,間中食到小碎骨,要小心;將中間既生蛋撈勻,每粒飯都沾滿蛋汁、燒汁同魚油;兩者相得益彰。☺️總括而言,想係黃金海岸搵間餐廳chill下,食吓串燒同煲仔飯,秋香會係唔錯嘅選擇🌞

前菜方面:

日式吉列廣島蠔🔥,炸得外脆,蠔汁鎖緊,食到啖啖蠔味。

串燒🍢:
燒雞翼🐤,即刻諗起周星馳既「燒雞翼,我鍾意食」😆

芝士雞肉丸🍡,咬落爆左啲芝士出黎,好滋味呀~😛

5 分鐘 (堂食)
1K
2023-06-05 971 瀏覽
剛過去的週末去了黃金海岸同陽光玩遊戲,去沙灘前先到黃金海岸商場吃個午餐,來到一家日韓居酒屋「秋香」,主打新派煲仔飯、串燒及創意料理。他們以「唐伯虎點秋香」為主題,有露天位置,餐廳內牆上掛上唐伯虎名言:「別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿」,有創意,打卡一流。開飯啦!先點餐前小食「明太子燒玉子$38」,燒玉子甜香,明太子微微帶出鹹和辣。午餐送「味噌湯+濃物」,味噌湯有豆香及鹹甘口味,加上櫻花蝦更提鮮。「秘制蒜辣牛粒煲仔飯 $178」牛柳粒香氣逼人,肉汁豐富,佈滿炸蒜片,以及秘制醬汁加上流心蛋,每粒飯都混合了醬汁和牛肉的精華,美味無窮,超好下飯。「一人前串燒定食配珍珠白飯 $148」串燒裡有車厘番、大啡茹、菠蘿、厚切日本黑豚、牛粒及雞中翼。「車厘番、大啡茹及菠蘿」夠新鮮,烤制後柔軟多汁。「厚切日本黑豚」油脂分佈均勻,吃起來滑潤不澀,口感細嫩好吃。「牛粒」肉質柔軟,帶有濃濃的牛肉香甜氣息。「雞中翼」雞皮香脆,惹味又嫩滑,燒雞翼我鐘意食,哈哈哈哈。另加$25就有秋香特飲1杯,我們點了清新解渴的「青瓜檸檬梳打」及 一杯清甜美味充滿果香的「黎明來到」。

秘制蒜辣牛粒煲仔飯

「秘制蒜辣牛粒煲仔飯 $178」

一人前串燒定食配珍珠白飯

「一人前串燒定食配珍珠白飯 $148」
串燒裡有車厘番、大啡茹、菠蘿、厚切日本黑豚、牛粒及雞中翼。

「車厘番、大啡茹及菠蘿」夠新鮮,烤制後柔軟多汁。

「牛粒」肉質柔軟,帶有濃濃的牛肉香甜氣息。

「雞中翼」雞皮香脆,惹味又嫩滑,燒雞翼我鐘意食,哈哈哈哈。

青瓜檸檬梳打

黎明來到