2022-12-25
聖誕節正日嚟食飯~ 餐廳細細,around 坐到9-10枱左右。總括嚟講:食物好食,但服務真係麻麻,主要係因為啲staff冇從顧客角度出發。我地一行三人,有個人自己坐一邊~當食物開始上枱時,唔知點解個waitress 係都要喺單丁坐嗰位朋友同塊隔板中間上菜😅明明另一邊有勁多位😅咁我朋友就唯有側側地身就佢😅首先上茶碗蒸,係幾好食,有蛋香味~之後上左一份前菜拼盤,因為menu以$488pp方式寫,咁好自然係expect每人都有一份。咁我地等呀等,等到主菜都上埋,再問waitress, 佢先話我地知份menu係2人份量咁寫,而因我地3個人,所以個他他已經整大左比我地😅其實係咪每人一份我都唔介意,但唔該話返比我地知😅😅😅真心你地唔講客人係唔會知😅另外明知我地share食,但都冇諗住比多幾隻碟我地🙈(可能係我expectation 太高??!)前菜質素方面,拖羅蓉他他入口清新,鵝肝香口😊(但唔知有冇比大舊啲我地喇🙂) 主菜方面,我地叫左豬鞍/虎蝦risotto/sukiyaki牛丼。豬鞍配蘋果蓉的確唔錯,豬鞍煮到啱啱好唔鞋口😊但又係服務出曬事:豬鞍係原舊冇切嘅方式上菜,但店員係冇諗住比刀我地切😅
首先上茶碗蒸,係幾好食,有蛋香味~
主菜方面,我地叫左豬鞍/虎蝦risotto/sukiyaki牛丼。豬鞍配蘋果蓉的確唔錯,豬鞍煮到啱啱好唔鞋口😊但又係服務出曬事:豬鞍係原舊冇切嘅方式上菜,但店員係冇諗住比刀我地切😅心諗咩事😅難道expect我地原舊咬?
最後到甜品:我地一開始叫嘢食時order左其中一個甜品轉聖誕樹蛋糕,其餘2個照上心太軟。點知上甜品時上曬3個心太軟,原本以為上錯左,同返waitress講,佢先至以”乜你地唔知咩”嘅語氣話返我地知聖誕樹蛋糕已經冇曬😅😅其實一早冇曬可以早啲話返比客人知,而唔係到上嗰刻客人問先講😅😅然後店員放低甜品後就走,冇諗住比乾淨嘅餐具我地😅唯有又叫店員比啦
心太軟質素方面,甜度適中😊~但入面lava係凍的🙃🙃🙃
好啦終於埋單喇,估唔到呢part都出事。例牌check單,發現收左飲品錢,但明明係叫左唔洗加錢嘅茶🤔問返店員,最後waive返錢(嗰到成$150㗎🙃🙃),但加一服務費冇減到🙃唔係好知點解全部客都係食同一個set都可以出錯🙃
總結:食物味道好,賣相幾靚,打卡able👍🏻但服務質素冇很大嘅改善空間。餐廳serve 10枱食同一個set嘅客唔expect有咁多出事位🤔。成個用餐體驗麻麻,嘅個價錢可以有好多選擇,所以我應該都唔會再食呢間餐廳了🙃