餐廳: 稻香 (藍天海岸)
資訊:

2020-11-09 1637 瀏覽
今晚我哋行山行到天都黑,出到東涌, 又攰又肚餓,想揾間平啲嘅中菜食,揀咗稻香今晚晚餐,我哋8:00 先入坐,未到宵夜時段。 全店都唔多人,所以坐得都好闊落。我哋揀咗個專櫃推廣自選套餐A: 有清蒸龍躉斑仔一條,包兩碗蟹肉海皇翅,仲有選兩款小菜,我哋揀咗個古法扣花菇玉掌,一碟花膠真菌燒豆腐 。另外再加多$60要一碟黑椒咸豬手。我哋今晚四個人,所以再加多每位$18要多兩碗蟹肉海皇翅, 一人一碗大滿足。之後我哋諗住取消嗰個豬手改叫羊腩煲,可惜經理check單, 話做咗冇得取消,只好下次先試呢個特價羊腩煲
2020-10-11
2020-05-26 1918 瀏覽
平時都會嚟東涌行下,順便飲下茶, 今次疫情下飲茶,有感而發,在這裏寫個(攻略)攻略一 位置早上9點多, 人太多需要搭枱,被分配在房前一排卡位, 疫情下四個互不相識的人坐在一張四人枱, 隔離枱都坐滿人, 重點係, 沒有冷氣!!! 隔離枱的食客叫店員把冷氣開大一點,因為很熱。 店員回覆已經開到最大,呢個係中央冷氣, 受到商場冷氣管制。 或許係其中一個原因吧, 但我在想,會唔會係冇洗冷氣呢!? 唔考究,但係下次一定唔會坐嗰啲位, 個個一邊食一邊抹汗攻略二 優惠時段喺上面價目表 可以知道早茶某時段前結帳有半價, 下午茶有優惠,呢點好重要, 除咗慳錢, 仲有以下原因。攻略三 美食幫襯呢間咁多年,發現食物質素慢慢向下調整,而點心更是大幅度調整。。。鍾意食雞扎的我次次飲茶都會點。 呢個雞扎一放上枱巳聞到一陣味, 只有腐皮和芋頭是正常, 雞肉樣子和味道奇怪, 魚皮有堆黑色的東西, 見到都唔開胃sorry 冇影排骨鳳爪還算正常 食得出排骨唔係咁新鮮 但至少冇奇怪的味道呢個蠔豉生菜肉碎粥唔錯, 雖然有點水汪汪,但至少味道是正常攻略四 唔介意自己動手全場坐滿食客,店員佢哋都好忙, 人手有點緊張。同枱食客自己

攻略一 位置

攻略二 優惠時段

攻略三 美食

sorry 冇影
豬肚雞扎

排骨鳳爪還算正常 食得出排骨唔係咁新鮮 但至少冇奇怪的味道
排骨拼鳳爪

呢個蠔豉生菜肉碎粥唔錯, 雖然有點水汪汪,但至少味道是正常
蠔豉生菜肉碎粥

攻略四 唔介意自己動手

全場坐滿食客,店員佢哋都好忙, 人手有點緊張。同枱食客自己去攞一壺熱開水返嚟,我就冇所謂,反正外國都係咁,自己攞水, 香港亦都多咗自助水吧,只係有啲食客唔係咁鍾意,呢點見仁見智啦

好彩係半價, 如果係全價真係有點嬲。 這個食物質素和環境,個人認為不如喺咩記買外賣點心食仲好

我猜粥粉麵飯是廚房即叫即整,所以還可以。

有趣的是,4個不認識的人在談論自己點的"美食",每人點心都有食剩,唔係唔鍾意食,而係味道奇怪,點心負評, 粥和飯都可以呀

唔知道係唔係因為疫情,所以食物的送遞有影響,而影響質素,定我咁岩唔好彩呢。。。。

希望大家鍾意這個少少少攻略

2020-05-06
2020-03-16 1664 瀏覽
稻香最近推出左個優惠 早茶有半價優惠稻香出左名貴 但有半價優惠 一於試試我地一行四人 叫左12碟點心 可能唔係太多人既關係 落完點心紙 d野食都好快黎齊蝦餃料足餡靚 蝦餃最重要係個皮 佢呢個個皮唔好太厚 好味菠蘿叉燒包就一般 叉燒醬太多 春卷新鮮炸起 香脆可口生菜鯪魚球就普通 但鯪魚球有細骨 食既時候要小心上海小籠包就值得一試 小籠包入面個湯唔算好多 一口咬落去唔會漏哂出黎 個皮又唔厚 最重要係$15都唔洗 所以去飲茶呢個必點最後4人埋單$200 12碟點心 連埋茶位 一個字:抵
稻香最近推出左個優惠 早茶有半價優惠

生菜鯪魚球就普通 但鯪魚球有細骨 食既時候要小心

最後4人埋單$200 12碟點心 連埋茶位
一個字:抵
2020-03-15
$50 (早餐)
2020-01-10 984 瀏覽
是日一個人去吃火鍋,坐了15分鐘才送上湯底,店內人手不足。我點了麻辣花膠雞煲,最嚴重的問題是雞煲來到後,煲身過高再加上爐,我坐低後連個煲既一半都見唔到,我全程要企起身食,覺得好可悲。半個鐘頭都未有送上我落既火鍋配料。侍應同我講食物份量按人計算,結果黎到係二人份量。雖然稻香係價錢平,但其他分店無依個情況,東涌店質素明顯有待改善,價錢平但都唔值再黎。服務差,環境差,食物差,無時間觀念。
很久沒上線了🖥,剛上線就看到Ellen師父昨晚分享的Post裡說,稻香的長腳蟹從當初9月份138/斤到10月中的168/斤,然後11月3日竟然漲價到是228/斤了,心裡在想,幸虧我們那個時候還算吃的合時呀。。。💪想起上個月的10月17日晚上,師父夫妻倆邀請我們一起到東涌共進晚餐。以往去過市區好幾家稻香進餐,幾乎都是失望而回的,但恰恰相反,我們來東涌這家店多次茶聚及晚餐,暫時尚未有可投訴的地方。說回這次的餸菜,窩心的兩位長輩第一時間點了我最喜歡吃的阿拉斯加長腳蟹(82兩=HK$ 861)、汽鍋銀盤海珍湯(兩盅=HK$ 56)以及當天食店推薦的三寶套餐HK$ 318)。整晚的餸菜均味道不俗,不過海珍湯略嫌不夠熱,最讓我讚不絕口的,當然就是這隻長腳蟹了。兩位長輩指導,讓我們從蟹腳跟鉗子先開始嚐。這裡我倒要說說這長腳蟹的這雙鉗子,左小右大特別礙眼,我好奇的問David大哥:“為啥這長腳蟹的鉗子會左右大小不一呢?”大哥回答我:“右手是要來爬行的,經常運動所以強壯一點,左手只負責吃東西,少運動所以沒那麼壯。”🙃 哦。。。原來這樣!不過這長腳蟹的腳和鉗子都非常鮮甜,把它們消滅到差不多的時候,兩位長輩

不過這長腳蟹的腳和鉗子都非常鮮甜,把它們消滅到差不多的時候,兩位長輩來了個開蓋儀式🤩喲😍膏多肉厚一級棒,再嚐嚐蟹肉,想不到比腳和鉗子更加鮮甜。

兩位長輩不愧為食家,他們說,因為蟹肉比腳跟鉗子更鮮甜,所以我們要先嚐腳跟鉗子,再嚐蟹膏和蟹肉,有層次進食,才是一級嚐鮮享受。。。不說了,還在回味中😋😋😋
七個女仔一齊食晚餐,我們便去了稻香酒樓打邊爐,沒有叫很多東西,看上去選擇不算很多,價錢亦不算是平,服務員過來的時候,不停推介給我們點一些較貴的菜色,還跟我們說鴛鴦鍋底是不可以選擇其他味道,因為本身是清湯加沙嗲湯底,如果要加辣的話,便要再加100多元的雞煱才可以吃辣。食物尚算可以,衛生可以接受,只是服務態度不太好而已。比較喜歡他們的雜菜腩,選擇很多,另外雲吞也很好吃,反而覺得他們的肥牛沒有什麼味道,可能是急凍太久了吧。海鮮選擇不算很多,好像只有魷魚和不同類型的魚片吧。
2019-06-08 1002 瀏覽
適逢端午三連假,加埋屋企人幾個都5/6月生日,就趁埋父親節一次過食飯啦~~叫左A宴,有:1. 全隻乳豬—脆卜卜,大部分既位都有肉食,唔係全肥,唔錯!👍2. 上湯龍蝦伊麵—我大愛既龍蝦,好新鮮。食左1隻,同2個鉗🤫,好味道!鉗會剪開哂,拉一拉開一開就食到,正!伊麵淋左啲,但索哂d上湯,唔錯啦!3. 清炒翠肉瓜象拔蚌片—爽口!食食食就食左4片😆4. 炸蝦🍤棗—係燶左少少,加喼汁味道唔錯~5. 竹笙雞絲翅—味道一般,料正常量。6. 清蒸龍躉—啖啖肉!雖然大大條,但肉質firm唔韌!中意佢夠多蔥,加埋豉油,好味!7. 金錢鮑:目測12頭鮑,都淋,味就冇咩鮮味,少少失望😞冬菇發到好大好淋,生菜又太油,呢個麻麻!8. 穗香雞—紅左啲,唔得喇🙈,要叫佢翻蒸!不過蒸完都好滑,夠咸香。我杯茶!9.瑤柱蛋白炒飯:飯都算乾身,味道唔錯,夠鑊氣但唔會好油好咸!10. 壽包:正常~呢餐以中菜黎講,份量夠多,賣相唔錯,岩哂一家人食。而且,重頭菜交到貨!唔錯!

叫左A宴,有:

3. 清炒翠肉瓜象拔蚌片—爽口!食食食就食左4片😆

4. 炸蝦🍤棗—係燶左少少,加喼汁味道唔錯~

5. 竹笙雞絲翅—味道一般,料正常量。

6. 清蒸龍躉—啖啖肉!雖然大大條,但肉質firm唔
韌!中意佢夠多蔥,加埋豉油,好味!

10. 壽包:正常~

2019-06-08
  • 上湯龍蝦伊麵
  • 瑤柱蛋白炒飯
2019-06-08 1804 瀏覽
真係唔知幾多年冇食過稻香品牌了, 以前食總係覺得又貴又唔好食,搵笨, 今日無啦啦系地鐵睇到稻香呢個”初夏非常煮意”嘅廣告單張, 啲嘢巧平喎, 乳豬半隻都係$88, 假日都係$98, 抱著一試唔方好味嘅心態, 冇期望之下反而覺得很不錯。**沙薑雞腳 ($38)  ~ 雞腳好硬囉**燻蹄海蜇頭 ($58)  ~ 海蜇頭 好爽口, 不過個汁就中西合璧怪怪地**白焯蝦(半斤)~ 新鮮爽甜三寶 ~ 白灼蝦(半斤)+燒雞半隻+花膠雜菜煲 ($248)**燒雞半隻 ~ 賣相靚仔, 皮脆肉嫩, 無雪雞味,  鹹度亦適中。**花膠雜菜煲 ~ 睇樣就知唔掂, 啲菜黃咁咁, 花膠有苦澀味的, 成晚最差勁的一味。**黃金脆脆大蝦球 ($98)  ~ 誤會咗,黃金原来唔系鹹蛋黃,蝦球拈炸漿炸,冇乜鹹蛋黃味, 幸好炸漿唔厚,蝦球夠大夠爽口,食味不錯。**玩味BB猪 ($98)  ~ 乳豬皮脆卜卜, 乳豬件唔太肥, 可以全部食得,猪肉燒得頗香幾 juicy, 冇死豬味道,$98 超抵食夾餅有3種味道;南瓜,粗糧及香蔥,夾餅配埋青瓜、乳豬醬及豬件食, 感覺冇咁油膩。晚餐連酒及汽水, 每人一百鬆啲, 食味唔差, 坐得舒

**沙薑雞腳 ($38)  ~ 雞腳好硬囉
**白焯蝦(半斤)~ 新鮮爽甜

晚餐連酒及汽水, 每人一百鬆啲, 食味唔差, 坐得舒服,又唔使畀人追返枱赶,食得過。
2019-05-23 760 瀏覽
稻香又有一蚊雞,星期六本想去吃,原來要星期一至四。好啦好啦,終於等到星期一了。人很多,我們唯有坐門口旁的桌子。不過望著窗,都舒適。點了一蚊雞和一條魚,侍應見狀,上前三次推介我們不同菜式,吃多點。唯有多點一個冬瓜盅。炸雞等了40分鐘,終於到了。皮脆肉嫩,好多汁。冬瓜盅夠清甜, 但其實是冬瓜湯。魚的火喉不錯,就是魚本身不夠甜。

人很多,我們唯有坐門口旁的桌子。不過望著窗,都舒適。

炸雞等了40分鐘,終於到了。皮脆肉嫩,好多汁。

冬瓜盅夠清甜, 但其實是冬瓜湯。

魚的火喉不錯,就是魚本身不夠甜。
2019-05-12
2019-05-12 730 瀏覽
送假同屋企人去稻香飲下午茶,貪佢所有點心(包括特點、大點、中點同小點)都有半價,好抵!三個叫咗好多點心🥳叉燒酥:好酥脆又熱辣辣,一咬落去聽到嗦嗦聲,證明真係好脆,不過就有啲油。櫻花蝦薄罉:最中意食薄罉係因為佢煙煙韌韌,側邊又脆卜卜。但估唔到今次個薄罉咁真材實料,咁多櫻花蝦,好熱、好香口好好味。叉燒腸:又係新鮮出爐,啲腸粉好滑,叉燒都算多。燒賣:好大粒爆晒汁,差啲辣親個口。另外,鮮蝦好爽口,好味。金錢肚:份量比想像中少,有50%都係墊底嘅芋頭,不過啲芋頭都好粉好入味。金錢肚啲一格格沾滿咗啲沙嗲汁,辣辣哋好惹味。煎堆仔:芝麻味好香,出面個煎堆皮同入面啲芋頭蓉都好熱,兩樣夾埋好好食。鳳爪排骨:唯一一個麻麻地好食嘅點心。鳳爪無乜問題但啲排骨好羶。

叉燒腸:又係新鮮出爐,啲腸粉好滑,叉燒都算多。

燒賣:好大粒爆晒汁,差啲辣親個口。另外,鮮蝦好爽口,好味。

2019-04-28 532 瀏覽
唔會再黎,錢就收足你,野就叫極都唔黎,夜晚宵夜題,野飲係最基本既都冇服務態度又差,奉勸各位住東涌既朋友仔如果夜晚想打邊爐千奇唔好簡呢間,雪櫃冇野飲不特只,仲要唔凍既,既然貴公司搞得邊爐放題既就唔好咁既態度喇,咁既服務態度擺明想趕客
2019-04-28
5 分鐘 (堂食)
宵夜
2019-03-31 513 瀏覽
一大班同事happy lunch, 最佳選擇當然係去high tea啦, 同事選了 位於藍天海岸平台嘅 稻香, 東涌茶樓選擇十分有限..........稻香嘅價錢 比起區內 其他 嘅茶樓 都算便宜....... 稻香口水雞, 雞幾滑, 辣得 過癮..........紅油抄手, 皮薄餡料多, 配上辣椒油和花生碎, 很惹味! 另外做得比較出色的是鮮蝦燒賣皇, 蝦肉大隻, 足料! 春捲炸得爽脆,皮薄餡料多, 人均消費不到100元, 喺呢個區域 還不錯吧!
2019-02-08 601 瀏覽
每年年三十晚既團年飯,屋企人為左方便都鐘意買盤菜食,覺得佢意頭夠好,又唔洗花太多時間預備晚餐!今年就試左稻香既盤菜,整體黎講材料非常豐富,賣相亦都好吸引,特別係鮑魚、元貝等既食材都相當唔錯!唯有美中不中就係無傳統既蘿蔔同豬皮等食材,同埋醬汁方面就淡,可能要浸耐一點才入味!但整體都係值得一試!
外賣自取
2018-07-26 1732 瀏覽
上一次去完東涌outlet行街已經試過一次呢稻香打邊爐, 看見隔離枱吃乳豬已經好吸引, 今次我們二人去完東涌outlet行街後, 再去稻香食晚飯, 當然要試下乳豬啦!兩個人食唔哂一隻乳豬可以叫半隻$88乳豬唔太肥皮脆肉嫩 素鵝 $32燻蹄拼海蜇頭$58

兩個人食唔哂一隻乳豬可以叫半隻$88

乳豬唔太肥皮脆肉嫩

素鵝 $32

燻蹄拼海蜇頭$58
2018-07-20 1059 瀏覽
呢隻火舞蒜烤雞真係唔講得笑,一上枱嘅時候已經見到燒到脆皮金黃,之後店員會幫我地拎白酒諗起上邊,跟住就到最重點嘅環節就係着火啦!!!呢邊會攞火槍輕輕一灴,成隻雞就會着火啦。超級壯觀,最衰影唔到個果一幕😭

就係着火啦!!!

火舞蒜烤雞
火舞蒜烤雞