餐廳: 稻香 (青衣城1)
資訊:

2015-10-12 1573 瀏覽
今早來到青衣城,看見稻香有晨光任你點早茶,價錢頗優惠,不過必須在十一時前落單,十一時四十五分前結帳,方可以特價優惠點叫點心,看看時間是十時四十五分,兩老就吃個同時間的早茶、午飯。炸菜滑雞飯$8味道還算不錯,炸菜爽脆,雞肉稍肥,飯所用米粒普通,且份量略少,但8元一盅可以接受。炸兩叉燒腸$9叉燒尚可,腍身夠味;油條不夠脆,腸粉滑但不夠熱,粉稍厚。鬆軟叉燒包$8幾鬆軟,叉燒略為過肥,大大個,頗抵食。健康粗糧糕$6認真價廉物美,又夠健康、美味,6元是必點原因。雞扎併鴨腳扎$10之前點心一早掃光,但雞扎併鴨腳扎卻遲遲未到,唯有追叫,還好部長親往廚房拿,即有。以香捻腐竹包裹雞扎及鴨腳扎各一,質高味佳,內有雞肉、鴨腳、豬肉、香芋等,10元來說是超值。本來還叫了一碗金銀蛋瘦肉粥,但廚房不留神,粥帶燒焦味,部長即禮貌地取消,算不錯罷!
炸菜滑雞飯$8
炸菜滑雞飯
炸兩叉燒腸$9
炸兩叉燒腸
叉燒尚可,腍身夠味;油條不夠脆,腸粉滑但不夠熱,粉稍厚。
鬆軟叉燒包$8
鬆軟叉燒包
幾鬆軟,叉燒略為過肥,大大個,頗抵食。
健康粗糧糕$6
健康粗糧糕
認真價廉物美,又夠健康、美味,6元是必點原因。
雞扎併鴨腳扎$10
雞扎併鴨腳扎
健康粗糧糕
2015-08-18 1199 瀏覽
有日行過青衣城, 又唔知食咩好,隨便搵左間稻香打邊爐。可能因為呢間稻香比較開放式所以比較熱,不過唔緊要,野食先係重點,但食物水準真一般。豬骨湯底,好大夠豬骨。湯滾起食個菜先,感覺唔會太油。點左個滑雞片都幾滑幾香,最好食係呢碟。呢碟粉腸又苦又澀,食左一夠就頂唔住就放棄左。呢個價錢都接受。響鈴夠夠都係淋唔合格。總結下次都係食第2間。
有日行過青衣城, 又唔知食咩好,隨便搵左間稻香打邊爐。

豬骨湯底
豬骨湯底,好大夠豬骨。
生菜
湯滾起食個菜先,感覺唔會太油。
滑雞片
點左個滑雞片都幾滑幾香,最好食係呢碟。
豬粉腸
呢碟粉腸又苦又澀,食左一夠就頂唔住就放棄左。
肥牛
呢個價錢都接受。
響鈴
響鈴夠夠都係淋唔合格。

總結下次都係食第2間。
2015-08-06
20 分鐘 (堂食)
2015-05-18 1089 瀏覽
等左30分鐘 一個餸都無 話要排隊煮 但眼見現場都唔多客 令人失望 食都食唔到  追左兩三次 都無黎到一樣野  服務員態度奇差 叫佢扮聽你唔到 問佢係咪追緊 唔回應行走 到你真係走 佢先同你講 佢煮緊 已經係叫餐 但都一道餸都無黎 之前係個度食野 已經覺得食物唔新鮮 啲蝦唔新鮮 應該死左好耐 同埋份量真係越來越少
2015-05-18
2015-04-11 1182 瀏覽
星期六早上陪父母來到{稻香}飲早茶。 點了「蜜味叉燒腸」($16.8)、「金粟花姿餅」($13.8)、「原蝦燒賣皇」($20.8)、「鮮蝦腐皮卷」($14.8)和「流心朱古力包」($12.8)。 腸粉皮又滑又薄, 叉燒不太肥又夠惹味, 而且叉燒份量也不算少, 將每一條各分兩份, 每份都有三至五顆叉燒, 配上豉油一起食味道更惹味, 如果上枱時能再熱騰騰一點會更好。 墨魚肉夠爽口, 與粟米粒配搭起來夠鮮甜, 外層稍稍煎香, 如果能再煎脆一點會更好。 這燒賣很不錯。 材料包括香菇粒、大大隻鮮蝦、蝦子和豬肉。燒賣皮夠薄, 而且每一顆燒賣都各有三大隻鮮蝦, 口感夠爽味道夠鮮甜, 一口吃肉汁鮮味滿滿, 不錯。 腐皮卷外層夠香脆, 內裡有蝦粒、蘿蔔絲、菇、甘荀等新鮮材料, 用料滿滿配上喼汁整體感覺香又爽口, 不過對於早晨點心來說, 個人覺得這還是油膩感重了些。難得看到有"流心朱古力"的包, 好奇下點了它。包子溫度夠熱, 而且包本身就有朱古力香, 所以從香味來說是有吸引力的, 可惜內裡朱古力不但沒有流心, 而且只有很少, 微微的甜,說它是朱古力甜包尚可接受, "流心"就
星期六早上陪父母來到{稻香}飲早茶。
$16.8
$16.8
腸粉皮又滑又薄, 叉燒不太肥又夠惹味,
配上豉油一起食味道更惹味,
如果上枱時能再熱騰騰一點會更好。
$13.8
墨魚肉夠爽口, 與粟米粒配搭起來夠鮮甜,
外層稍稍煎香, 如果能再煎脆一點會更好。
這燒賣很不錯。

材料包括香菇粒、大大隻鮮蝦、蝦子和豬肉。
一口吃肉汁鮮味滿滿, 不錯。
$14.8
$14.8
用料滿滿配上喼汁整體感覺香又爽口,
不過對於早晨點心來說, 個人覺得這還是油膩感重了些。
$12.8
$12.8
難得看到有"流心朱古力"的包, 好奇下點了它。
包子溫度夠熱, 而且包本身就有朱古力香,
所以從香味來說是有吸引力的,
可惜內裡朱古力不但沒有流心, 而且只有很少, 微微的甜,
說它是朱古力甜包尚可接受, "流心"就稱不上吧。

{稻香}的點心價錢和平均質素尚算不錯, 閒時與家人飲早茶還是會選擇它。
2015-03-14
10 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
2014-08-17 1897 瀏覽
今次幫趁,平係主因。今日推介,就係平。  乳豬先上,皮很脆 😍;未食完就上雪花蚌,味道都唔錯,跟著蟹拑,就麻麻地拉;豉油雞,好滑 。但一齊來就食唔切囉。龍躉就麻麻地新鮮,同埋細條左啲。黑蒜螺頭湯,味道特別,我地有一半人唔鐘意,但又有一半人好鐘意 可惜太多油。薈萃扒翡翠就係菇扒菜,但份量好少,以為黎錯左半圍份添跟著上伊面,飯;咦!漏左瑤柱甫噃,等下先。瑤柱就唔得拉,細粒唔緊要,但冇味又黐牙。伊面超多油,乾撈飯好濕。然後等好耐都未有雙色糕,要追,呀追。應該係紅棗糕,太軟林林。個套餐包6罐汽水,加一枝紅酒,飲唔晒可以攞走,留返屋企整紅酒燴牛尾,正。總結係12人酒樓食飯,唔使二千,都算平、快、正。
今次幫趁,平係主因。今日推介,就係平。

乳豬先上,皮很脆 😍;未食完就上雪花蚌,味道都唔錯,
跟著蟹拑,就麻麻地拉;豉油雞,好滑
。但一齊來就食唔切囉。
龍躉就麻麻地新鮮,同埋細條左啲。

跟著上伊面,飯;咦!漏左瑤柱甫噃,等下先。
瑤柱就唔得拉,細粒唔緊要,但冇味又黐牙。
伊面超多油,乾撈飯好濕。
然後等好耐都未有雙色糕,要追,呀追。
應該係紅棗糕,太軟林林。
個套餐包6罐汽水,加一枝紅酒,飲唔晒可以攞走,
留返屋企整紅酒燴牛尾,正。
總結係12人酒樓食飯,唔使二千,都算平、快、正。

黑蒜燉螺頭
薈萃扒翡翠
乳豬大紅袍
題外話/補充資料: 家人食飯,見廣告話銀聯卡優惠$1658,早兩日打電話去訂位,但原來飲螺頭湯要先付現金$500訂金。因為唔想食翅,所以即刻去落訂,問過話可以食飯時退錢,再全數簽卡,食完埋單時就話得。
2014-08-14
用餐優惠
信用卡優惠
乳豬大紅袍
2014-05-09 1695 瀏覽
難得星期六放假可以到銀行處理私務,於是就趁銀行開門前, 跟媽媽來個早茶吧。由於早上八時前, 《稻香》是不設取籌等位的原固,青蛙跟媽媽就自行找位子。但走了兩圈, 每張檯都不是坐滿了,就是有食客代留位~好不容易有食客願意讓出兩個位子,餓透了的青蛙即時點食 ^^早茶孖寶的其中一款: 叉燒鬼馬腸粉之前是蝦仁, 現改為叉燒,成本上漲的原固吧。腸粉滑但不夠熱, 而且油炸鬼只有極少量;未能滿足每口都有脆脆的口感。幸而油炸鬼夠脆, 叉燒亦腍身夠味。早茶孖寶的另外一款: 郊外油菜生菜夠爽脆, 而且有少許蒜頭配合更香口。金粟墨魚餅青蛙於《稻香》必點的食物!賣相呈金黃色,即煎夠熱、夠脆又香口。不過三塊中, 有一塊又不夠熱及脆身,穩定性不夠。北菇棉花雞即蒸熱辣辣, 雞肉比重較多, 夠嫩滑;棉花入味帶有點點菇香味。
難得星期六放假可以到銀行處理私務,

於是就趁銀行開門前, 跟媽媽來個早茶吧。

由於早上八時前, 《稻香》是不設取籌等位的原固,

青蛙跟媽媽就自行找位子。

但走了兩圈, 每張檯都不是坐滿了,

就是有食客代留位~

好不容易有食客願意讓出兩個位子,

餓透了的青蛙即時點食 ^^
早茶孖寶的其中一款: 叉燒鬼馬腸粉
之前是蝦仁, 現改為叉燒,
成本上漲的原固吧。
腸粉滑但不夠熱, 而且油炸鬼只有極少量;
未能滿足每口都有脆脆的口感。
幸而油炸鬼夠脆, 叉燒亦腍身夠味。
早茶孖寶的另外一款: 郊外油菜
生菜夠爽脆,
而且有少許蒜頭配合更香口。
金粟墨魚餅
青蛙於《稻香》必點的食物!
賣相呈金黃色,
即煎夠熱、夠脆又香口。
不過三塊中, 有一塊又不夠熱及脆身,
穩定性不夠。
北菇棉花雞

即蒸熱辣辣,
雞肉比重較多, 夠嫩滑;
棉花入味帶有點點菇香味。

2014-05-03
早餐
2013-07-02 1433 瀏覽
記憶中從未食過稻香既打邊邊一路以為係任食O個隻,所以無咩興趣直到係青衣城想打邊邊,就找到這裡看完MENU發現幾抵食,仲有1蚊雞湯底,頭也不回便沖入去叫左醉雞鍋,1大隻雞斬件另上,份量十足,以一蚊來講超值.食落其實唔太覺有酒味,肉質軟稔有彈性,質素尚可.但食食下發現不知道是否酒的原故,令到豉油變酸,嚴重影響味道,最後叫服務員換過,也阻不了變酸的味道服務員說無客人投訴過豉油味道,我想應該是酒和豉酒產生的化學作用掛.......其他配料普普通通,好奇怪無咩肉類選擇.最後叫左個鯇魚.唔知咩鬼鯇,勁多骨,肉又唔嫩,食起來勁煩雖然對食材有些不滿,但整體覺得也是很抵食
記憶中從未食過稻香既打邊邊
一路以為係任食O個隻,所以無咩興趣

直到係青衣城想打邊邊,就找到這裡

看完MENU發現幾抵食,仲有1蚊雞湯底,頭也不回便沖入去

叫左醉雞鍋,1大隻雞斬件另上,份量十足,以一蚊來講超值.

其他配料普普通通,好奇怪無咩肉類選擇.最後叫左個鯇魚.

唔知咩鬼鯇,勁多骨,肉又唔嫩,食起來勁煩

雖然對食材有些不滿,但整體覺得也是很抵食

2013-01-22
2013-06-11 1145 瀏覽
母親節前夕在沒有訂位的情況下7:45pm到青衣城稻香碰碰運氣,櫃臺小姐說沒有訂位的要排隊至8:00pm才開始派飛輪候,過了5分鐘後小姐又說開始派飛 裝修後的稻香無了昔日以船為主題的裝潢,但地方更見光猛,空間感大增。是晚我們被安排坐於單邊位置,環境非常舒適。我點菜快時,廚房出菜速度也快。首先是乳豬拼盤$128拼盤有 乳豬件:皮脆,肥瘦適中。 蜜汁叉燒:是梅頭部位,軟諗而不肥,再沾上勁多蜜汁,入口微暖甜蜜。 明爐燒鴨:皮靭肉嚡,無鴨香,幸好送上酸梅醬一碟。 豉油雞:仍有血黏附於骨肉之間,在禽流感威脅下,我選擇吃全熟的雞而不是滑雞。 香醋木耳:木耳爽脆微酸,是一道清新的涼菜。緊接的是 馬拉盞通菜$68以銀蝦仔,辣椒,蒜和鹽等材料製成的馬拉盞炒水蕹,惹味可口夠鑊氣。chopstick:欖菜肉鬆四季豆$58很難煮得入味的四季豆居然吸了欖菜絲和豬瘦肉粒的味道,可惜四季豆很老,有渣,白白浪費了師父的真功夫。

拼盤有
乳豬件:皮脆,肥瘦適中。
明爐燒鴨:皮靭肉嚡,無鴨香,幸好送上酸梅醬一碟。
香醋木耳:木耳爽脆微酸,是一道清新的涼菜。
緊接的是
馬拉盞通菜$68
2013-05-11
2013-04-26 862 瀏覽
25-4-2013(四)是日和老朋友 Alvin 逛完其母校後,便坐港鐵返回青衣城,來到 稻香 吃晚飯。我們共叫了五碟餸菜。芝士焗龍蝦伊麵:$298 ,這是我吃過最差的一碟芝士焗龍蝦伊麵。龍蝦的份量也頗多,可是殼多過肉,肉是霉身;茨汁過多,使伊麵過於淋身,像糊仔般,嘔;亦沒有芝味! 菠蘿咕嚕肉:全盤凍冰冰,沒有鑊氣!粉多於肉! 唯一是茨汁調得不錯,甜度適中!菇菌燒豆腐:茨汁過多,豆腐過於淋身,也有燒焦的味道。濃湯魚腐浸勝瓜:沒有濃湯,只有稀水;沒有魚腐,只有豆腐。 材料與名稱完全不相符!一蚊貴妃穗香雞:肉是霉身,但因為只售一元,也不宜再有任何劣評! 埋單共近 $500,稻香真的不行!
25-4-2013(四)

我們共叫了五碟餸菜。

菠蘿咕嚕肉:全盤凍冰冰,沒有鑊氣!粉多於肉!
唯一是茨汁調得不錯,甜度適中!

菇菌燒豆腐:茨汁過多,豆腐過於淋身,也有燒焦的味道。

濃湯魚腐浸勝瓜:沒有濃湯,只有稀水;沒有魚腐,只有豆腐。
材料與名稱完全不相符!

埋單共近 $500,稻香真的不行!

2013-04-25
2012-08-24 610 瀏覽
平時太夜收工,完全無時間好好同屋企人坐低食餐好既禮拜六唔使返工,就去稻香食個下午茶啦叫左7樣野食岩岩炸起,好香口,好熱好味道無咩特別入味亦唔多油,唔錯有蝦餃同菜餃2樣個皮都太厚了燒賣好味,唔多肥肉媽媽話依樣最好味,認同都唔差,但油左少少總括黎講,價錢好合理,食物質素都幾好
平時太夜收工,完全無時間好好同屋企人坐低食餐好既
禮拜六唔使返工,就去稻香食個下午茶啦

叫左7樣野食
岩岩炸起,好香口,好熱好味道
無咩特別
入味亦唔多油,唔錯
有蝦餃同菜餃
2樣個皮都太厚了

燒賣好味,唔多肥肉
媽媽話依樣最好味,認同
都唔差,但油左少少

總括黎講,價錢好合理,食物質素都幾好

• 點心
2012-08-14 411 瀏覽
下午茶可以抽空去嘆茶,多數都係抱住開心而輕鬆嘅心情,但分分鐘因爲—件小事而影响整日嘅心情時間大約係兩點零五分到達,等位等咗約十分鐘,新裝修後第一次去,等候時間竟然快咗成倍,但到攞枱埋位時先至收到帶位員講:兩位以下必定要撘枱!!!心諗呢句係乜野説話呀,語氣又重又差,一埋枱己經有四對2人組共八人坐張大枱坐埋落去成十人,今時今日竟然發生呢D事,大集團就可以咁對待客人?點心大部份都係唔熱,只係微暖,雖然質素平平,但唔熱己大打折扣,兩個人叫咗六個點心都係咁,D位迫到驚隔離位嘅阿伯夾錯我D點心,心情差到唔想比食評,幾個月內一定唔會再去,埋單$177,掉底$180轉身即走,覺得自己去咗間地踎茶樓,飲咗餐好委屈嘅下午茶
下午茶可以抽空去嘆茶,多數都係抱住開心而輕鬆嘅心情
,但分分鐘因爲—件小事而影响整日嘅心情

,一埋枱己經有四對2人組共八人坐張大枱

點心大部份都係唔熱,只係微暖
,雖然質素平平,但唔熱己大打折扣,兩個人叫咗六個點心都係咁
,埋單$177,掉底$180轉身即走
,覺得自己去咗間地踎茶樓,飲咗餐好委屈嘅下午茶
2012-08-14
  • 腸粉
2012-05-17 337 瀏覽
剛從深圳轉車返港至青衣城,見有時間就走去稻香飲茶,好彩避開午飯及早茶時間唔洗等位,約11:40!一坐低就狂點點心,要了個點心拼盤,廿蚊唔洗就可以試到六件點心,個蒸籠沙煲咁大個,六件點心就細件兼普通。田園鮮蝦腸,賣相唔錯,腸粉夠滑,夾有翠肉瓜及南瓜,可惜上枱即食都只係微暖…。沙薑雞腳,好細隻,有好香嘅沙薑味,食咗—啖就無食,因為淡而無味,其中更有兩隻連腳甲都未剪,倒胃!!蒸釀節瓜甫,算係最熱嘅,味道最淸,略淡!叫部長冲茶,重惨過爭佢錢未還,面黑黑的!成餐茶就影响整日嘅心情,差!
!成餐茶就影响整日嘅心情,差!
2012-05-17
2011-05-14 261 瀏覽
依度飲茶都唔平,飲下午茶抵d~~^__^不過d點心都好正~!至愛蝦餃皇~~皮薄蝦新鮮大粒好好味~好正~!環境乾淨~ 一隻船仔似的商場內露天酒樓好設計~是飲茶的好選擇!
依度飲茶都唔平,飲下午茶抵d~~^__^
不過d點心都好正~!
至愛蝦餃皇~~
皮薄蝦新鮮大粒好好味~好正~!
環境乾淨~ 一隻船仔似的商場內露天酒樓好設計~
是飲茶的好選擇!
2011-04-23 239 瀏覽
青衣城內本有數間酒樓,適逢聯邦有喜宴包咗場,東海裝修,稻香變成獨市酒樓。人多了,等位的時間亦相應提昇,等了大半個鐘才有位。店內人手亦唔多夠,服務比較慢。冬瓜盅:不是原個冬瓜製作,只是湯盅內有一環冬瓜。配料頗少,幸好湯水味道尚算清甜。貴妃雞:$1雞,點計都抵食。雞肉雖未算很滑,但仍能吃出雞的味道,OKOK。黑椒葱爆牛柳條:醬汁無想像中般香口惹味。和貴妃雞相反,牛柳條滑得來無乜牛肉鮮味。花膠雜菜煲:花膠很奀瘦,是預期中的下價貨式。雜菜煲出品燙嘴熱辣,雜菜選材合付預期。芝麻糊:煲得幾香幾滑,濃淡甜度適中,不俗。用餐途中,有一大蒼蠅飛過,衛生項目需扣分!

芝麻糊:煲得幾香幾滑,濃淡甜度適中,不俗。

用餐途中,有一大蒼蠅飛過,衛生項目需扣分!

[22/4/2011; Fri]
2011-04-22
30 分鐘 (堂食)
2011-01-02 145 瀏覽
近日好懶...無做食評.的食評封塵啦!!上OR就係睇我放左頂的祝福語,得來不易,我對人好.對方係有回應,只係當年我無領情...而新年第一個食評...祝大家新年快樂!!記得珍惜對自己好的人...如果有朋友毫無目的.要感恩..我記得..食呢一餐之前..係去圓方睇戲.完場後坐車出青衣.由於聖誕....1個半小時交枱....其實稻香旗下的食店很多,我個人覺得最有水準都係叫返稻香的食店...哈哈!!服務生比較主動.足夠人手.食物水準都高....而且叫稻香每間水準分別不大....嚮螺燉雞湯加鵝掌花膠時蔬:168元......嚮螺燉雞湯:限量供應.叫呢個湯有原因,我大個女好多事都考慮清楚先做的...我覺得呢個湯屋企做唔到.要時間去煲..煲出來..好清....清到見底.而材料除左肉.有點硬..我咬唔到....雞煲到骨肉分離.仍保持住嫩滑..甜的肉味...而湯有回甘的味道..係我全晚最滿意的菜....鵝掌花膠時蔬:係最後出場..全靠紹菜同個汁先帶出味道...老實講.花膠有益.不過唔係我杯茶.....店員推介的椒監瀨尿蝦....48元一隻........放上手隻瀨尿蝦勁大隻...有時食呢個菜..調味..的

嚮螺燉雞湯加鵝掌花膠時蔬:168元......

店員推介的椒監瀨尿蝦....48元一隻........
放上手隻瀨尿蝦勁大隻...有時食呢個菜..調味..的味只是在外殼,不過呢度內面.裏面都入味....隻蝦實肉.由蝦頭至蝦尾都充滿膏.甘香可口....48元一隻有點貴....但味道令人難忘......

滑蛋炒蝦仁..個蛋好滑,充滿蛋汁.....而蝦份量也不少....蝦肉也新鮮.....

400元...

加埋2個飯...在聖誕正日去食...400元...我都覺得合理的...而青衣的稻香在商場內露天,環境又大又正..店員有禮...食物水準高..值得推介
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
聖誕節