2020-02-18 386 瀏覽
從前會覺得筷子記是中環的窮人恩物, 但現在再去下午茶也要$36, 三餸一麵, 老實説和其他麵店分別不太大了. 說是澳門名物, 其實也就是車仔撈麵, 現在不少車仔麵店也有乾撈麵食, 也就沒太大特點. 女友點了雞翼, 魚腐和魚羹, 這次是令我最失望的, 只是吃了一小部份, 就已覺其江河日下的感覺. 魚羮和魚腐沒什麼魚味, 粉團感愈覺強烈; 雞翼雪味未清, 豉油汁未能入味; 沙嗲汁味道不夠香也不夠濃, 芡汁太厚, 說是茶記, 但將其招牌菜式弄得如此, 實在令人失望.
2019-11-17 1576 瀏覽
呢間係食澳門野嘅,下午茶由1400-2200,晚餐嚟食個三餸麵都係$33,中環黎講都算平到絕。三餸麵兩碗 $33+$33(馬交魚羹、澳門包心卷、 墨魚丸、澳門魚腐、冬菇、澳門魚片頭)(沙茶, 豉油)(粗麵)配菜挺有澳門特色,平日少見的魚羹和包心卷都有,最好吃的也是這兩樣,其他就普通正常。撈麵醬汁最好吃是沙茶醬,沙茶醬夠濃不會太鹹,來到記得試撈麵。豉油甜甜的也不錯,但比較普通。

三餸麵兩碗 $33+$33

2018-12-17
  • 澳門包心卷
  • 三餸撈麵
【麻辣豬頸肉魚蛋沙茶醬撈米線】 HKD33下午茶時段揀個2️⃣餸麵都係33蚊,就算係3️⃣餸都只係36蚊,係中環黎講算係平到冇人有啦。大多數人客黎到都會嗌撈麵,聽講撈麵係其中一個賣點。我嗌左麻辣豬頸肉同魚蛋。魚蛋同平時食到嘅分別不大。豬頸肉望落好乾鞋颯颯,但係撈埋啲醬食又唔太覺嘅,最緊要係醃得夠味👍🏻 至於醬汁,除左我嗌嘅沙茶醬之外,仲有咖哩,沙嗲醬等多款口味,任君選擇😋醬汁係非常濃味,而且多到滿瀉,好岩我依啲重口味人士。📍筷子記中環威靈頓街85-89號群英商業大廈地下A1號舖🚇港鐵香港站E1出口 步行約7分鐘🕑星期一至日 09:00-22:00
【麻辣豬頸肉魚蛋沙茶醬撈米線】 HKD33

📍筷子記
中環威靈頓街85-89號群英商業大廈地下A1號舖
🚇港鐵香港站E1出口 步行約7分鐘
🕑星期一至日 09:00-22:00
2019-10-31 559 瀏覽
筷子記號出名, 尤其是佢個澳門辣魚包, 不過我個人就覺得辣魚包普通, 佢個車仔麵就好好, 佢車仔麵可以揀湯上或者撈麵, 撈麵嘅汁有,洋蔥汁、豉油 、辣汁, 佢三個餸加埋嘢飲係40蚊, 麵呢,可以揀福麵、粗麵、幼麵、油麵或者米線, 佢有好多唔同嘅餸,有辣豬頸肉、辣魚蛋或者唔辣魚蛋、 仲有澳門魚腐 、 香蔥魚肉、 瑞士雞翼、 粟米蝦仁、 青瓜, 我因為唔係好食得辣, 所以我覺得佢嗰個辣魚蛋係比較辣嘅, 個瑞士雞翼好食,一份有兩隻, 我試過佢個粟米蝦人就普通囉
2019-10-21 628 瀏覽
點咗三餸撈粗,返到公司一開,點解得兩個餸!? 超失望⋯⋯魚蛋淋到唔好講話彈牙,腐皮卷係合格嘅起碼個皮仲係脆。不過呢間無下次了!好彩用 OR 外賣自取 第一次減$30,無咁傷😒
點咗三餸撈粗,返到公司一開,點解得兩個餸!? 超失望⋯⋯
魚蛋淋到唔好講話彈牙,腐皮卷係合格嘅起碼個皮仲係脆。
不過呢間無下次了!
好彩用 OR 外賣自取 第一次減$30,無咁傷😒
2019-10-21
外賣自取
用餐優惠
優惠券
2019-10-17 623 瀏覽
因為橋香園「無位」, 就求其入左「有位」的筷子記解決午餐。大概因為沙茶醬出色,大多人是叫撈麵的。我就叫左湯福麵,魚卷,雞翼,咖哩豬皮蘿蔔,加凍檸茶少甜。福麵我一向食爽的,但佢煮到好似唔熟咁。湯是淡淡的味精湯沒什麼好說。雞翼同魚卷普普通通。最突出是豬皮蘿蔔,前者發到好透,厚身又非常爽口,但可惜唔係爽中帶腍。後者無渣又充份吸收咖哩香,真心不錯。但成碗麵,整體感覺是普普通通。埋單$40,我覺得不至於中伏, 但相近價錢比佢好的在中環又唔係無。 我$34去三多食碗菜肉雲吞麵的滿足感會大很多,但問題是三多經常「無位」。此店有一大特色是有個樓面阿姐,長年累月在店外機關槍式嗌「有位有位有位有位」作招徠。大概連員工都打從心底知道,呢度最大的賣點就是「有位」。
因為橋香園「無位」, 就求其入左「有位」的筷子記解決午餐。

三餸福麵
2019-10-16 474 瀏覽
30蚊你想吃什麼?在中環地區,30蚊可以吃份三文治,要加杯飲料也可以只是剛剛好。最近openrice有超級星期一優惠,外賣自取滿80蚊就可以減50蚊,30蚊就可以吃到好好的。今天在中環上班,有外賣自取的地方也挺多,今天就選擇了常到的筷子記,平常吃好像也要40蚊,今天吃一個麵再加兩個包也只是30蚊,超正。沙茶醬很入味,配上豬大腸和米粉真是一流。豬排包配上酸瓜蛋黃醬,吃飽了就只好用作下午茶。咸檸七只有半隻咸檸,如果有一整粒味道一定更好。

外賣自取
2019-10-12 419 瀏覽
第一次食筷子記,本身唔肚餓,但原來有最低消費$13,所以嗌淨餸下午茶餐$26 三餸+熱飲阿姐好煩,我地未簡好,但係咁行過黎郁張餐牌...好騷擾🤨碟餸一黎到嘩左聲🙄啲餸少到一個點,好彩我唔肚餓姐,如果唔係唔夠飽分別點左魚肉,包心卷,沙茶醬魷魚魚肉成舊粉咁,唔係彈牙的,難食包心卷仲衰,好實,唔知點解會似痴牙🤢沙茶醬最好味,味道十分濃郁👍🏻不過魷魚份量好少,唔夠喉整體黎講,唔太值,環境又麻麻地,冇下次了

下午茶餐$26 三餸+熱飲
阿姐好煩,我地未簡好,但係咁行過黎郁張餐牌...好騷擾🤨

分別點左魚肉,包心卷,沙茶醬魷魚
魚肉成舊粉咁,唔係彈牙的,難食
包心卷仲衰,好實,唔知點解會似痴牙🤢
沙茶醬最好味,味道十分濃郁👍🏻不過魷魚份量好少,唔夠喉
整體黎講,唔太值,環境又麻麻地,冇下次了
2019-09-27 588 瀏覽
筷子記標榜賣澳門麵,心諗其實咪又係車仔麵。不過筷子記主要做嘅係撈麵,同埋有特別啲嘅醬汁。本人本身鍾意食撈麵多過湯麵,所以我選擇咗沙嗲汁撈烏冬,至於配料方面我選擇咗:魚片頭,咖喱豬皮蘿蔔,墨魚丸。(午市套餐可以選三種配料,價錢只需要30幾蚊,仲會包一杯熱飲)甘佢撈出黎又真係幾吾錯既,提醒大家沙嗲汁其實真係好辣。好彩佢奉送一杯嘢飲,不過如果飲凍野佢係需要加錢嘅,總體來講,呢個價錢係中環區黎講又真係已經十分親民🥰

2019-09-25 456 瀏覽
以前在中環上班,每星期都會吃一次筷子基,顧名思義就是「快」吃的餐廳,老闆娘每次都很趕很趕的...但味道真的會讓人記住,從而再次光顧。隔了一段時間才再次來到筷子基,一如既往,半肥瘦腩肉加青春魚皮腐米粉,另加腩汁。豬腩肉大大塊,有3塊,一層層的啫哩狀的豬油與豬肉,吃下去豬油慢慢深透,對食肉獸的我,簡直是對極了口味,大口大口的吃,非常吸引,所以每次必點。青春魚皮腐類似就是炸春捲,魚香味突出,記得如果點這個餸,要快點吃呢,因為浸在湯底中,軟掉就沒有脆脆的口感。好吧,前後入座點菜吃完再埋單離開,前後15分鐘完成,好像好忙要留給下一批客人。果然適合快餐。

2019-09-23 405 瀏覽
最近都要去中環搞文件,次次都快來快去,所以都揀尐快既,呢間筷子記就係一個好既選擇!食呢間野都係食個汁,餸同麵底都係期次,但你問我有咩咁好食,我又答唔出,但係中環黎講,又平又好食既都無咩幾多剩囉~咁當然仲有豬仔包個尐啦,只係我地要快同埋我唔好包既關係,我都係揀撈米粉,而男人就揀麵食...

2019-09-13
2019-09-23 337 瀏覽
好似平時幾乎見唔到有辣魚包食,但系筷子記就有,而且一個先18蚊,出餐都好快。麵包烘得好好,裏面嘅魚肉好食,辣辣嘚又有少少咖喱味。一個落肚喺唔夠滿足嘅,跟住就食豬扒包,呢個都超正,麵包香脆,豬扒又大塊,一啖落下夠juicy,醬汁好味有少少甜甜嘚我好中意。呢度除咗人多有D逼之外,食物喺好抵食嘅!
2019-09-06 569 瀏覽
筷子記就令我想起我們的筷子基, 筷子記可能是香港最長下午茶的一間茶餐廳, 由下午兩點到晚上十點, 這家茶餐廳是食車仔麵和香港的特色小食, 今次我選擇吃車仔麵, 車仔麵 放湯或是乾撈, 而我今次就係選了混醬乾個撈, 今次我揀咗沙茶+沙嗲+甜豉油, 而餸我選了四個分別是: 魚蛋+豬皮+ 魷魚+ 馬鮫魚羹, 再加米粉, 至於味道, 就真是見仁見智, 我就不敢苟同, 雖然價錢十分便宜,因為用這三個醬撈後我覺得淡而無味, 而且米粉亦十分粹, 餸方面 魚蛋都算爽口彈牙有陳皮味, 豬皮十分爽口並非淋滑, 魷魚一吃就知道是雪藏魷魚淡而無味, 而魚羹就彈牙, 總括可一不可再
2019-08-30
$45 (宵夜)
2019-09-03 430 瀏覽
第一之食筷子記,係去完上去大館影相之後,想食個平既下午茶!😂而初初吸引我就係因為呢間麵舖經濟實惠,33蚊就有雙鎹麵同野飲啦~呢度雖然車仔麵做賣點,但野飲特飲一d都唔差~羅漢果茶、無花果蜜,想潤下就飲下啦、都唔會好假甜🤣 唔係度度有架~呢個叫野食係要劃紙仔既,雖然都幾迷你,但麻雀雖小,五臟俱全~朋友推薦一定要食呢個汁撈,沙茶醬魷魚、包心卷,🙊仲話小辣就好啦,因為佢好辣架!而我就鍾意沙茶醬、瑞士雞翼、辣蛋、肥牛~呢度雞翼只有兩隻,份量、味道、外觀方面中規中矩,文記肥美d🤣辣蛋其實即係炒蛋!肥牛金菇沙茶醬係邊爐組合肥牛,其實同吉野家邊爐差唔多,有點肥膩,但食落幾滿足既~

2019-09-01 338 瀏覽
🥢筷子記中環有好多懷舊港式餐廳 大受旅客愛戴然後比我發現到一間專食車仔麵牆上貼滿了不同報導和食評 挺有名的不論配料/飲品/包類 都加了澳門元素.試了以下配料:1️⃣馬交魚羹(魚肉)👍🏻幾滑 有啲似平時生菜魚肉咁2️⃣澳門包心卷(魚肉包豬肉)味道唔突出 冇乜特別3️⃣路環香腐角(豆腐)普通豆腐 唔算滑4️⃣青春魚肉腐皮卷(春卷)⭐️好脆好夠味嘅腐皮卷5️⃣香菇魚片扒(扒仔)炸得好硬 有少少難咬6️⃣澳門魚腐同平時嘅魚腐分別不大.汁上撈會比較多人食啲👉🏻特別係沙茶(小小辣)撈粗麵一流如果食得辣嘅 一定要試佢地個辣油好香好惹味 唔算太辣 值得一試👉🏻另外沙嗲配油麵(+$1)口感就會滑啲 沙嗲味偏甜.呢度乜飲品都有 特飲和凍飲都係同價緊係揀特飲啦😆竟然有麥精奶茶其實飲落以麥精味為主 好濃郁呢個價錢係中環黎講 真係抵食下午茶$35有三餸 凍飲加$2
🥢筷子記
中環有好多懷舊港式餐廳 大受旅客愛戴
然後比我發現到一間專食車仔麵
牆上貼滿了不同報導和食評 挺有名的
不論配料/飲品/包類 都加了澳門元素
試了以下配料:
1️⃣馬交魚羹(魚肉)👍🏻
幾滑 有啲似平時生菜魚肉咁
2️⃣澳門包心卷(魚肉包豬肉)
味道唔突出 冇乜特別
3️⃣路環香腐角(豆腐)
普通豆腐 唔算滑
4️⃣青春魚肉腐皮卷(春卷)⭐️
好脆好夠味嘅腐皮卷
5️⃣香菇魚片扒(扒仔)
炸得好硬 有少少難咬
6️⃣澳門魚腐
同平時嘅魚腐分別不大
汁上撈會比較多人食啲
👉🏻特別係沙茶(小小辣)撈粗麵一流
如果食得辣嘅 一定要試佢地個辣油
好香好惹味 唔算太辣 值得一試
👉🏻另外沙嗲配油麵(+$1)
口感就會滑啲 沙嗲味偏甜
呢度乜飲品都有 特飲和凍飲都係同價