2022-09-17 92 瀏覽
好耐冇同媽媽飲茶,上星期就帶佢去咗筲箕灣食下點心撐枱腳🙈 店舖環境闊落,坐得舒服,又冇酒樓咁嘈,啱晒我地傾心事🤣餐廳提供嘅茶唔係傳統酒樓所提供嘅中國茶,而係可以幫助減重嘅玄米茶 ($3/位),真係食多兩件點心都唔怕肥😎 最後我地嗌咗6款點心加1款甜品,賣單200蚊有找(免加一),平得黎又食得飽😏籠太子蝦餃皇 $29/4粒有2粒同4粒揀😍 我地好耐冇食過蝦餃,所以揀咗4粒🤭 蝦餃大大粒,雖然皮厚咗少少,但入面嘅蝦肉好彈牙~籠太子燒賣皇 $15/2粒同樣有2粒同4粒揀🙈 粒粒脹卜卜,燒賣皮厚薄適中,蝦肉同豬肉嘅比例合理,口感扎實Q彈棉花雞 $29份量十足🤭 雞肉好嫩滑;魚肚頗厚身,又索哂啲湯汁同雞肉嘅精華,口感軟綿冇腥味多汁蟹籽小籠包 $25要趁熱食先係最好食😆 小籠包肉餡唔油膩,食落好juicy~鳳爪排骨飯 $29大大碗😌 鳳爪夠腍身;排骨肉質都唔錯又入味;飯粒軟硬度啱啱好,鼓油同排骨嘅肉汁滲入飯粒中,但食落唔會好油膩😋 若果加埋豆豉一齊蒸嘅話味道會更香更好味😎皮蛋牛肉腸 $26牛肉腸成日食,但加入皮蛋嘅牛肉腸都係第一次食🤭 每件腸粉都係一口size,牛肉餡份量頗多,而且口感軟潤🙈 略嫌

籠太子蝦餃皇 $29/4粒

籠太子燒賣皇 $15/2粒

棉花雞 $29

多汁蟹籽小籠包 $25
要趁熱食先係最好食😆 小籠包肉餡唔油膩,食落好juicy~

鳳爪排骨飯 $29

皮蛋牛肉腸 $26
牛肉腸成日食,但加入皮蛋嘅牛肉腸都係第一次食🤭 每件腸粉都係一口size,牛肉餡份量頗多,而且口感軟潤🙈 略嫌皮蛋太細粒,所以皮蛋味唔突出

椰汁桂花糕 $20
每件都好大件,賣相好有層次感🤤 桂花嘅清新夾住椰汁嘅香滑,食落唔會太甜,係個唔錯嘅飯後甜品👍
2022-08-31 1475 瀏覽
食西餐食得多有點悶了,突然心血來潮想食下中式菜,所以就找了一間比較經濟實惠的一盅兩件點心店。這間位於筲箕灣的籠太子點心店,位置在筲箕灣灣站附近,非常方便。而這類的價錢非常親民,地方唔算大但係坐得都幾舒服,感覺似一間比較寬敞嘅茶餐廳格局。平時在酒樓吃到的東西在這裏都可以找得到當然價錢絕對比酒樓平一大截。下單方式和酒樓下單相同,一大張點心紙款式一目了然,想吃什麼直接點了之後交店員就可以家鄉咸水角 入口非常香脆,而內裏保持糯香煙韌,咸和甜比例恰到好處。籠太子蝦餃王餐廳非常貼心可以有兩隻一籠或四隻一籠的選擇,而蝦餃都好大粒,皮入口柔韌,蝦肉新鮮彈牙,而且熱辣辣特別好味鮮蝦燒賣王燒賣可以說是蝦餃的延續,同樣是每粒都非常飽滿,也是一樣夠熱上湯鮮竹卷外層嘅腐皮吸入了湯汁,口感既軟又香,有水準蒜香蝦春卷蝦春卷要好味,香脆而不會過濃是最重要的一環,而這家做到了,非常脆口而沒過火金蒜蒸排骨蒸排骨不會太油,入口保依口感不會太淋,如果不怕肥的話其實下面舖底的烏冬才是精華由於餐廳沒有加一的收費,所以價錢都是按照菜單上的收費再另加每位三元的茶位費,以兩位來這裏吃飽飽的收費計算確實平靚正之選。

家鄉咸水角
入口非常香脆,而內裏保持糯香煙韌,咸和甜比例恰到好處。

籠太子蝦餃王

鮮蝦燒賣王
燒賣可以說是蝦餃的延續,同樣是每粒都非常飽滿,也是一樣夠熱

上湯鮮竹卷
外層嘅腐皮吸入了湯汁,口感既軟又香,有水準

金蒜蒸排骨

2022-08-31
午餐
2022-08-19 898 瀏覽
今日嚟到筲箕灣東大街搵食,目標係一盅兩件食中式點心。這間籠太子點心專門店街坊格局,點心唔貴,而且仲有午市點心蒸飯套餐相當抵食,$48 起包括蒸飯,自選點心和飲品,平日喺茶餐廳一個午餐都唔得啦。鮮蝦燒賣皇好大粒,豬肉彈牙,肥瘦適中。蒜香蝦春卷熱辣辣炸香,春卷皮炸得好鬆脆,入面嘅餡料好惹味。藥膳雞腳好重藥材味,雞腳唔會煲到又冧又爛。鮮蝦燒賣皇燒賣入面隻蝦又幾新鮮爽口,味道唔錯😋午市套餐$48 (蒸飯+自選點心+飲品或例湯+茶位)多汁蟹籽小籠包有驚喜,小籠包即叫即蒸,薄薄的皮裏面勁多湯汁,餡料肥瘦適中仲相當Juicy 👌🌟鹹魚肉餅飯個飯好有米香,鹹魚肉餅正常發揮。蝦餃2粒蝦餃皮稍嫌冧咗少少,原隻蝦肉爽口彈牙!揀咗是日例湯,霸王花煲豬骨,好潤喉又十分清甜!椰汁桂花糕估唔到中式茶居都有幾精美嘅甜品。桂花清香,椰汁糕微甜。👍🏻二人吃了多款點心都係百多元,經濟實惠👍🏻仲食到飽飽😋😋
椰汁桂花糕
今日嚟到筲箕灣東大街搵食,目標係一盅兩件食中式點心。
鮮蝦燒賣皇
好大粒,豬肉彈牙,肥瘦適中。
蒜香蝦春卷
熱辣辣炸香,春卷皮炸得好鬆脆,入面嘅餡料好惹味。
藥膳雞腳
好重藥材味,雞腳唔會煲到又冧又爛。
鮮蝦燒賣皇
燒賣入面隻蝦又幾新鮮爽口,味道唔錯😋
午市套餐$48 (蒸飯+自選點心+飲品或例湯+茶位)
鹹魚肉餅飯
個飯好有米香,鹹魚肉餅正常發揮。

蝦餃2粒
蝦餃皮稍嫌冧咗少少,原隻蝦肉爽口彈牙!
揀咗是日例湯,霸王花煲豬骨,好潤喉又十分清甜!
估唔到中式茶居都有幾精美嘅甜品

桂花清香,椰汁糕微甜。👍🏻

二人吃了多款點心都係百多元,經濟實惠👍🏻仲食到飽飽😋😋
  • 炸春卷
2022-08-17 147 瀏覽
朋友一直說東大街很多美食,特別是推介這間點心,今天有空約了友人一起過來,這裏茶位只需每位三元,沒有加一,十分划算,餐廳環境寬敞,衛生,餐牌上每樣東西都很像很吸引,新穎,不知不覺便點了7款。鮮蝦燒賣皇2隻可以點2隻十分貼心,適合我們眼闊肚窄的傢伙,燒賣皮薄餡靚,肉餡爽口彈牙多汁,有鮮味。多汁蟹籽小籠包小籠包皮夠薄,包著肉汁,沾一點醋整個放進口,肉汁就像千軍萬馬往嘴裡奔騰,肉餡又鬆又軟,只要一咬,肉就一下子鬆了下來,鮮甜美味,小籠包的美味精華就在湯汁裡,湯汁鮮、皮薄肉嫩,真是好吃極了。但要小心熱😂瑤柱灌湯餃皮薄餡大,灌湯流油,竹籠裡熱熱的拿出來,沾點醋,咬破一小洞,就大口地吸吮湯汁,高湯鮮味,大而不膩,吸完還留一塊大肉餡,細嚼而齒頰留香。海鮮蘿蔔煎薄撐蘿蔔夾薄撐是第一次試,加上有海鮮,特別有鮮味,邊皮夠脆,餅夠薄,配上蘿蔔脆中一點軟,感覺很新穎😋皮蛋牛肉腸牛肉腸常見,但加皮蛋也是第一次嘗,加了皮蛋好像令牛肉鮮味更特出,肉味濃,腸粉皮薄,吸收了牛肉汁,令腸粉更滋味。煎蝦膠釀茄子很大碟呀😮蝦膠厚厚的黏著茄子,煎得十分脆,金黃色,再淋上了醬汁,醬汁有重重的黑椒味,香口得來又不太熱氣,罪惡感減低🤭
鮮蝦燒賣皇2隻
可以點2隻十分貼心,適合我們眼闊肚窄的傢伙,
燒賣皮薄餡靚,肉餡爽口彈牙多汁,有鮮味。
海鮮蘿蔔煎薄撐
蘿蔔海鮮煎薄撐
煎蝦膠釀茄子
蝦膠釀茄子
植物肉辣牛肉大春卷
竟然有植物肉點心,相比起真的肉,我更愛素肉,素牛肉在似真似假之間又有一點豆香味,這個有點辣辣的,增加了春卷的風味,每口啖啖肉,絕對值得一試😋
素辣牛肉大春卷
果然是好地方,很多新潮的點心,值得再來👍🏻
蘿蔔海鮮煎薄撐
蝦膠釀茄子
素辣牛肉大春卷
2022-08-06 125 瀏覽
晚上到來人不多,坐得舒服,叫了喜歡點心嘆一嘆,最喜歡這個小籠包多汁蟹籽小籠包,做得皮薄,很多汁,蟹籽好味,幾特別,其他地方未吃過。翡翠帶子腸個腸粉皮幾薄,咬落粒粒帶子,真材實料,非常好吃。平時食來食去都是蝦腸、叉燒腸,這個算特別,不是間間中菜都有帶子腸👍🏻海王芝士金絲卷未聽過,芝士流心,皮好脆脆,個質感好特別。籠太子蝦餃王可以叫兩粒,小小地合兩人,蝦餃皮薄,鮮蝦大大粒。今晚點心幾好味,難得晚上還有點心,而且整得精美。環境不錯,座位好寬,可能因不是商業區關係,,晚上人流較少,這反而令顧客更為舒適。這間小店不加一,茶錢只是幾元,不失為一個坐得舒服嘆嘆點心的好地方🥰

2022-07-28 259 瀏覽
最近麻甩專員話好想夜晚飲茶,但係三間半夜又唔係間間酒樓有開,見上網有間老字號係附近,就坐左車入去試下。原來呢間鋪頭足足開左八年,都叫做筲箕灣老字號,款式都好多,仲有特別既點心食(黑松露燒賣)平時燒賣就食得多,黑松露燒賣真係第一次食,咬落去好爽口彈牙,食得出係師傅自己打唔係拎貨既,而且有黑松露帶個香氣,成個口感昇華哂,唔講仲以為去左五星酒店吃!(流沙奶皇包)呢個奶皇包好有驚喜,本身諗住咬一啖再影相俾大家睇,點知D 汁漏哂出黎搞到成手都係haha,證明堅係流沙沒講笑。 好香表皮鬆軟,唔會太硬又唔會太痴牙,值得推介!(鮑魚雞件籠仔飯)呢個又係其中一個必叫!出邊吃呢個都要百幾蚊!蒸飯蒸得到洽到好處, 勁足料香噴噴又唔乾,而且鮑魚都有5-6 粒,呢個價錢真係沒得輸!(多汁蟹籽小籠包)呢個小籠包都係驚喜之作,事關睇落去已經好飽滿!而且咬落去d 汁噴哂出黎!非常鮮甜,老闆話佢地每日朝早自己,一定新鮮! 抵讚!總結:飲品方面,一上枱竟俾左玄米茶我地,同出邊既酒樓都有d 唔同。 不過我地就沒問有沒傳統既茶葉,但係茶香都非常突出,值得推薦!!其實整體上專員覺得依一間係有誠意嘅點心專門店,大家真係可以去支持

(黑松露燒賣)

(流沙奶皇包)
好香表皮鬆軟,唔會太硬又唔會太痴牙,值得推介!

鮑魚雞件籠仔飯

(鮑魚雞件籠仔飯)
多汁蟹籽小籠包

(多汁蟹籽小籠包)

總結:
其實整體上專員覺得依一間係有誠意嘅點心專門店,大家真係可以去支持支持!
感覺係舒服嘅,我地會再去!

麻甩專員評分區 👨🏻📊
店內環境: 8/10
食物外觀: 9/10
食物味道: 8/10
整體分數: 9/10
翻食指數: 9/10
2022-07-26
10 分鐘 (堂食)
  • 薑蔥牛柏葉
2022-07-24 97 瀏覽
今天和媽咪來了筲箕灣買餸,一於又來籠太子點心專門店食午餐。我們大約一時半到達,坐下後,便看下餐牌先,原來還有午市套餐呀,這個套餐非常抵食呀我們叫了一個$68 的套餐,有鮑魚雞件荷葉籠仔飯、蝦餃兩粒、例湯,及已包$3 茶錢。另外,再叫了藥膳雞腳、雪山叉燒包、鮮蝦腐皮卷,和甜品椰汁桂花糕。鮑魚雞件荷葉飯:這個飯非常惹味,還有兩隻鮑魚,雞件是醃漬過的,連荷葉一起蒸,不單有荷葉香,食材豐富,很有大滿足的感覺蝦餃:大大件,皮薄餡靚例湯:今天是菜乾蜜棗豬骨湯,火候十足藥膳雞腳:雞腳入味,湯底真材實料,上檯已傳來陣陣的藥材味,非常補身雪山叉燒包:雖然外甜內鹹,但吃起來很夾,比傳統的叉燒包好吃鮮蝦腐皮卷:上枱時,一看便知是新鮮炸出來的,入口脆卜卜椰汁桂花糕:這個是媽咪最like 的甜品,入口清新,滿口椰香及桂花香,確是百吃不厭整體來說,點心款式新穎,價錢經濟,不用加一,座位亦舒適,下次一定會再來。
今天和媽咪來了筲箕灣買餸,一於又來籠太子點心專門店食午餐。

蝦餃:大大件,皮薄餡靚
例湯:今天是菜乾蜜棗豬骨湯,火候十足
雪山叉燒包:雖然外甜內鹹,但吃起來很夾,比傳統的叉燒包好吃
鮮蝦腐皮卷:上枱時,一看便知是新鮮炸出來的,入口脆卜卜
2022-07-21
午餐
2022-07-17 127 瀏覽
今晚係筲箕灣東大街食晚餐,突然想食點心但冇得飲茶,所以就去咗籠太子點心專門店,餐廳上菜速度快,每枱仲放咗一壺玄米茶方便添飲。首先梗係嗌蝦餃啦,佢哋嘅籠太子蝦餃皇可以只叫兩隻,唔需要擔心太飽,蝦餃同蝦都好大粒而且熱辣辣。之後叫咗多汁蟹籽小籠包,小籠包入面有薑絲,唔需要另外加,餡肉亦都夠juicy。仲叫咗黑松露燒賣,比一般燒賣多咗陣黑松露香,但咬落一樣啖啖肉。晚餐都要有飯落肚嘅,所以我哋就試咗石斑荷葉籠仔飯 ,可以揀落蔥同豉油調味。飯入面有蛋絲,每啖飯都夾雜著蛋香同荷葉香,石斑魚肉彈牙有鮮味,亦唔會腥。是日精選老火湯係霸王花煲豬骨湯,每羹都感受到膠質十足,非常足料,飲落甜甜地同時唔會太油膩。最後叫咗碟菜心,顏色翠綠而且嫩口鮮甜。

霸王花煲豬骨湯

油菜

最後叫咗碟菜心,顏色翠綠而且嫩口鮮甜。

2022-07-07
霸王花煲豬骨湯
油菜
2022-07-17 87 瀏覽
今日到了筲箕灣東大街吃午飯,沿著車路方向經過「籠太子點心專門店」,見到是點心專門店,就決定在這裡品嚐點心。店內裝修環境簡潔,每枱擺放了一壺玄米茶,客人可自行加添。點心紙內選擇也多,我們點選了數款點心後,更加了一支店內的自家研磨凍豆漿。原隻鮑魚燒賣鮑魚是這點心的賣點,爽口彈牙容易咀嚼,與燒賣一起品嚐非常搭配。蝦餃皇蝦餃皮薄軟腍,晶瑩剔透,內裏包含蝦肉和豬肉,很有水準。蟹籽小籠包一籠四隻的小籠包,表面放上蟹籽,每口滿是多汁豬肉,十分美味。海皇芝士千絲卷芝士味香,配以鬆脆外表,增加了一份層次感。石斑荷葉籠仔飯厚切石斑塊很有鮮味,與蒸飯一起進食,簡單放上豉油和香蔥,每口香噴噴熱辣辣。自家研磨凍豆漿我們分享了這款自家製的凍豆漿,豆漿幼滑,十分超值。這裡茶錢才是每位$3,不收加一,性價比高。

店內裝修環境簡潔,每枱擺放了一壺玄米茶,客人可自行加添。

原隻鮑魚燒賣
原隻鮑魚燒賣

蝦餃皇
蝦餃皮薄軟腍,晶瑩剔透,內裏包含蝦肉和豬肉,很有水準。

蟹籽小籠包
蟹籽小籠包

海皇芝士千絲卷
芝士味香,配以鬆脆外表,增加了一份層次感。
海王芝士千絲卷

自家研磨凍豆漿
我們分享了這款自家製的凍豆漿,豆漿幼滑,十分超值。

這裡茶錢才是每位$3,不收加一,性價比高

2022-07-06
2022-07-13 698 瀏覽
今日到筲箕灣處理一些文件,放工約老公食晚飯,港鐵站附近筲箕灣東大街揾到間點心專門店,經濟實惠,難得夜晚時間吃點心,感覺好舒懷。每枱都會提供特製辣椒油、喼汁及醋,落幾多自己決定,發現辣椒油其實係XO醬,加入蝦仔,好香,辣得夠惹味。籠太子蝦餃皇~兩個人可以叫兩粒試下,不錯呢。多汁小籠包~果然好多汁,要小心夾,皮薄餡靚,食小籠包一定要落少少醋啦。雪山叉燒包~熱辣辣,邪惡的配搭,表面酥香,內裏叉燒好滋味。皮蛋牛肉腸~呢款腸粉酒樓都未必食到,欣賞你,皮蛋牛肉配搭好好,即叫即蒸,腸粉好滑,店員好細心,會問落幾多豉油,佢建議落埋一邊,牛肉本身都夠味。石斑荷葉籠仔飯~熱辣辣香噴噴,石斑好新鮮,啖啖肉,個飯係用雞蛋炒底,好香口。來個甜品,椰汁桂花糕~好有心機,總共有五層,味道唔會太甜,椰汁味香,冰凍爽滑透心涼!自家研磨凍豆漿($10/支)~茶位每個$3,天氣真係好炎熱,老公叫咗支冰凍豆漿解解暑,自家製一定比較健康。
籠太子蝦餃皇~
兩個人可以叫兩粒試下,不錯呢。
多汁小籠包~
果然好多汁,要小心夾,皮薄餡靚,食小籠包一定要落少少醋啦。
雪山叉燒包~
熱辣辣,邪惡的配搭,表面酥香,內裏叉燒好滋味。
皮蛋牛肉腸~
石斑荷葉籠仔飯~
來個甜品,椰汁桂花糕~
好有心機,總共有五層,味道唔會太甜,
椰汁味香,冰凍爽滑透心涼!
自家研磨凍豆漿($10/支)~

2022-07-13
2022-07-04 70 瀏覽
放假約咗朋友飲茶,鍾意幫襯筲箕灣籠太子點心專門店,因為全部點心都係即叫即蒸山竹牛肉,肉腍味濃名醬蒸鳳爪,果然較一般蒸鳳爪味濃燒賣大細適中,一口一粒,加啲自家製辣蝦油,美味無窮黑椒金錢肚,好腍好入味香蒜蒸排骨蒜味濃,連浦底嘅烏冬都吸哂味不是炸兩入邊其實係包咗春卷,更加香脆更加好食個叉燒包係傳統做法,不過個皮有少少厚,但調味是ok的講到最好味嘅係薑蔥牛柏葉,一來牛柏葉唔會過熟太韌,二來調味啱啱好,食唔停口😋😋

山竹牛肉,肉腍味濃

名醬蒸鳳爪,果然較一般蒸鳳爪味濃

燒賣大細適中,一口一粒,加啲自家製辣蝦油,美味無窮

黑椒金錢肚,好腍好入味

香蒜蒸排骨蒜味濃,連浦底嘅烏冬都吸哂味

不是炸兩入邊其實係包咗春卷,更加香脆更加好食

個叉燒包係傳統做法,不過個皮有少少厚,但調味是ok的

2022-06-30 68 瀏覽
特登由銅鑼灣出發去買外賣柴魚花生粥無味,燒賣多肥肉,鮮蝦腐皮卷淋嘅,雞扎個魚肚溶嘅,牛柏葉$27得幾舊,蘿蔔糕多粉,整體嚟講好差收得咁嘅價錢,比d咁嘅嘢食,無下次啦
特登由銅鑼灣出發去買外賣

外賣自取
2022-06-23 66 瀏覽
之前疫情太嚴重,一直都外賣返屋企食,今次嘗試堂食十分失望,枱面同地下好污糟,杯面油油地感覺未洗乾淨,食物質素都退步,唔會再幫襯,而且舖頭冷氣唔夠,通風系統應該唔合格,食左40分鐘都要走人實在太熱。
2022-06-20 65 瀏覽
星期日去食Lunch唔洗等位,坐得都幾闊落🤪裝修用藍綠色做主色,同傳統點心店好唔同😬我地總共叫左6款野食,整體食物質素都幾好,腸粉幾滑,個芒果布甸仲隱約見到芒果肉個D毛,好香芒果味😍不過叉燒酥個面略嫌硬左D,唔夠酥脆🥲整體黎講呢餐都食得幾滿足,星期日午市先人均$70,非常抵食😎

不過叉燒酥個面略嫌硬左D,唔夠酥脆🥲

東大街一向臥虎藏龍有好多高質餐廳🐯 但係價錢越嚟越貴 今次試左呢間點心專門店🤪 裝修新潮又光猛🥰價錢親民得黎食物質素好高質 係午餐既好選擇👍🏻題外話值得一讚佢嘅茶係玄米茶🍵 清新解膩作用一流😜⭐️ 翡翠帶子腸 💚 帶子啖啖肉爽口冇雪味🐚 腸粉夠滑溜🤍⭐️ 蜜汁叉燒包 🥩叉燒包夠晒鬆軟🍞 蜜味十足 稍嫌有一點點乾🌜⭐️ 香煎蘿蔔糕 🥕食到一絲絲真材實料嘅蘿蔔絲值得一讚😚但係調味比較淡⭐️ 魚肚水餃 🥟比較少見但係皮薄餡料豐富🤩 魚肚爽口感覺滋補🐟⭐️ 棉花雞 🐔配料夠多夠豐富🥰 雞肉嫩滑唔會太肥🍗⭐️ 南瓜煎堆仔 🎃比起一般煎堆有創意 🎨南瓜餡唔會太甜🧡

翡翠帶子腸

⭐️ 翡翠帶子腸 💚