2022-11-15 64 瀏覽
紅堂,位於銅鑼灣登龍街永光中心,餐廳佈置非常有格調,由踏入餐廳門口到卡座位,打卡位處處。餐廳燈光音樂等都非常有情調,卡位寬闊舒適,以紅色為主的餐具,每件事都非常精緻。餐廳以麻辣火鍋為主,但湯底選擇都有辣有唔辣。酸菜白肉鍋材料份量豐富,湯底味道出色,入口有回甜感覺。清油麻辣鍋,可自選辣度,辣味相當濃,帶有台式麻辣火鍋味道。食物方面,極力推介餐廳自家制食物,每樣都相當出色。蝦佬Sushi 原隻大蝦配芝士蝦丸,蝦丸超級彈牙。蒜泥白肉水晶飽,餡料豐富非常惹味,水晶皮煙靭有咬口。黑松露蝦蛋餃,黑松露味道極濃,蝦肉結實。紫菜響鈴,即叫即炸熱辣辣脆卜卜。餐後甜品冰粉,亦非常有特色,有山楂餅提子乾等等。

食物方面,極力推介餐廳自家制食物,每樣都相當出色。

蝦佬Sushi 原隻大蝦配芝士蝦丸,蝦丸超級彈牙。

蒜泥白肉水晶飽,餡料豐富非常惹味,水晶皮煙靭有咬口。

黑松露蝦蛋餃,黑松露味道極濃,蝦肉結實。

紫菜響鈴,即叫即炸熱辣辣脆卜卜。

餐後甜品冰粉,亦非常有特色,有山楂餅提子乾等等。
2022-11-15
  • 蒜泥白肉水晶包
  • 黑松露蝦蛋餃
  • 蝦佬Sushi
銅鑼灣行到攰,天氣又開始凍,突然之間想打邊爐!朋友帶我去呢間餐廳!餐廳啲裝修幾特別同埋行型格嘅style!位置都幾闊落,好適合一大班朋友嚟打邊爐!食物選擇都幾多,湯底方面,就算唔食辣都有唔辣嘅選擇!✨酸菜白肉鍋係自家研發嘅湯底,酸菜之餘帶一點清甜!最抵讚就係打完邊路返到屋企都冇口渴✨依比利霜豚梅肉估唔到豬肉都可以咁肥瘦均稱!簡直係接近入口即溶!估唔到豬肉都可以咁好食👍👍✨芝士牛肉棋子真係好得意,極有中國特色嘅象棋!食落口有啲似牛肉味好重,而且有少少彈牙嘅牛肉球Crossover牛丸包住啲流心芝士!新奇度爆炸❤️✨鮮蝦雲吞皮好薄同埋餡料好多,同埋原來係餐廳自己包!最鍾意就係啲蝦肉冇咩好重嘅胡椒味!✨紫菜響鈴普通嘅響鈴就食得多,入邊竟然包住紫菜好特別呀!一啲油膩味道都冇,好新鮮!✨鴨血同湯底好夾!份量超級多!✨稻庭烏冬烏冬好滑而且份量都極大

位置都幾闊落,好適合一大班朋友嚟打邊爐!

食物選擇都幾多,湯底方面,就算唔食辣都有唔辣嘅選擇!

✨酸菜白肉鍋

✨依比利霜豚梅肉

估唔到豬肉都可以咁肥瘦均稱!簡直係接近入口即溶!
估唔到豬肉都可以咁好食👍👍

✨芝士牛肉棋子

新奇度爆炸❤️

✨鮮蝦雲吞

✨紫菜響鈴

✨鴨血

同湯底好夾!份量超級多!

✨稻庭烏冬
烏冬好滑而且份量都極大
2022-11-11 42 瀏覽
普通質素的食物,只係杯杯碟碟美觀…要打邊爐我不會再考慮這一間。質素真係超普通,但又貴過人,又無乜特別。星期六日都有唔爆…..咁知道咩料啦~ 總之於好一般啦!!!!🤔
普通質素的食物,只係杯杯碟碟美觀…
要打邊爐我不會再考慮這一間。
質素真係超普通,但又貴過人,又無乜特別。
星期六日都有唔爆…..咁知道咩料啦~
總之於好一般啦!!!!
🤔
2022-11-10 37 瀏覽
天氣凍凍地,收工去打邊爐最好不過🥢今日就同朋友去咗呢間「紅堂」火鍋料理店😄環境以火紅喑黑為主題,夠晒神秘感😄。麻辣鍋 $168呢個環境當然要點個麻辣火鍋食啦😋 先點個少辣,店員建議我哋中途可以隨時加辣,有齊豆腐和鴨血,越食越惹味🌶️🌶️。涼拌萵筍絲 $28酸酸地又爽口,好開胃👍🏻。伊比利霜降肉 $128以豬肉拼成花既圖案,再加上乾冰製成煙霧,賣相已經一流🥰而肉質帶點油脂味道亦好香👍🏻👍🏻。原味牛 $88肉質光澤,口感鮮嫩,每一片都有一定既厚度,所以食起來充滿肉汁🥰🥰。蒜泥白肉水晶包 $68食起上嚟有D似粉果既口感,但水晶包皮比較薄和煙韌。金針菇串/唐山菜 $48稻庭烏冬 $38最後食埋蔬菜同烏冬,二人分量剛剛好👍🏻👍🏻!

麻辣鍋 $168

涼拌萵筍絲 $28
酸酸地又爽口,好開胃👍🏻。

伊比利霜降肉 $128

原味牛 $88

蒜泥白肉水晶包 $68
食起上嚟有D似粉果既口感,但水晶包皮比較薄和煙韌。

金針菇串/唐山菜 $48
稻庭烏冬 $38
最後食埋蔬菜同烏冬,二人分量剛剛好👍🏻👍🏻!
2022-11-10 28 瀏覽
今日朋友帶我去打邊爐 去到銅鑼灣登龍街 呢條街食店林立 眼花繚亂 朋友帶我來左呢間紅堂 門外冇咩特別 但內有乾坤🤪🤪入到去以紅黑為主打色 環境昏暗好有feel 兩個人可以坐包廂位 好闊落同私隱度高👍🏻👍🏻 食物有好多選擇 唔同類型湯底 同埋有好多好精緻嘅功夫菜 侍應都會講下有咩特色同埋好多食物都係新鮮即整😋湯底我地揀左紅堂和牛牛油麻辣鍋 一上檯就聞到好香嘅辣椒味 仲有舊牛油好香😋揀左小辣 食落唔會太辣但就有好多唔同辣椒嘅香味👍🏻 另外調味料方面除左平時有嘅蔥蒜辣椒 仲另外提供辣椒油/藤椒油/芝麻油👍🏻👍🏻 不過醬油碟比較細 調料裝得比較少 唔算好方便🥺原味嫩牛肉厚切 但係啲肉醃得非常嫩👍🏻👍🏻西班牙伊比利霜降豚肉砌成兩朵花 好靚嘅紋路 初時覺得好似份量少 不過呢款肉 超好味😋 油脂係口腔中滲出來😆 完全冇豬臊味 呢個份量反而ok 食多好漏🤣🤣必試金沙豬肉棋子豬肉好實 包住蛋黃 不過煮完啲蛋黃熟曬🤣🤣如果有啲流心會再正啲 食完好飽🤪日本麻糬串呢個幾得意 用靚牛肉包住舊麻糬 牛肉好濃郁牛味 麻糬索佐啲辣湯 軟林林 夾埋一齊食個口感好有趣 好少食到嘅配搭 但係係夾嘅😙三色餃子(麻辣和牛餃 黑

原味嫩牛肉

厚切 但係啲肉醃得非常嫩👍🏻👍🏻

西班牙伊比利霜降豚肉

金沙豬肉棋子

日本麻糬串

三色餃子(麻辣和牛餃 黑松露蝦蛋餃 韭菜餃)

侍應話啲餃子係師傅即日新鮮包嘅 連餃子皮都自己整😃我比較喜歡和牛餃 好濃郁牛味 不過就唔係太食到麻辣味 🫣友人喜歡韭菜餃 皮薄餡足😋 黑松露蝦蛋餃則比較特別

蒜泥白肉水晶包

呢個樣同口感都好似食緊粉粿😅😅 外層粉皮都幾好食 不過唔係好食得出係蒜泥白肉🫣🫣

老油條/凍豆腐

辣鍋必食 索汁一流😋😋

萵筍小花

師傅手工了得 萵筍切得好薄 砌成一朵花👍🏻

shake shake酥肉

有辣粉及花椒粉提供 酥肉口感比較特別 炸得香口 肉唔唔係好食到質感🫠

啲嘢食雖然細細份 不過食完都幾飽🤣🤣最後食唔曬🫣🫣整體環境好舒適 食物都唔錯 就係有啲貴 不過朋友係openrice bk左位有折!正🥰🥰
2022-11-09 15 瀏覽
揀咗個花膠棉花雞湯底唔好太熱氣,有驚喜係個湯底真係好多花膠,大大舊嘅棉花魚肚浸到淋晒索晒啲湯😋 一嚟到已經先飲咗兩碗🥣紫菜響鈴🥠一份六件,響鈴浸一浸雞湯兩秒撈番起食,入面個紫菜仲keep 住超脆同超香👍🏻伊比利霜降肉🥩一嚟到就出晒煙咁好吸引,影相都影左一輪,一碟都有十片,啲肉質好嫩,肥瘦好平均,豚脂味豐富好淋有豚香好好食原味嫩牛雖然平但好滑,有啲似滑牛粥,但浸過湯底非常鮮甜銀絲旺菜即係娃娃菜🥬,好新鮮,加落啲雞湯滾勁鮮甜好夾個湯底涼拌土豆絲🥔係前菜凍食,土豆絲好爽脆唔會淋晒,酸酸地雖然係紅油但一啲jl唔辣,🧒🏻小朋友都食到,好開胃梅菜豬肉丸🍡係最特別嘅,第一次食有梅菜做嘅丸,原來咁好食,手打嘅🐷豬肉丸肉汁好夠,加埋梅菜嘅咸香成粒肉丸就好似食緊梅菜蒸肉餅一樣😆 粒粒都好彈牙多汁

原味嫩牛雖然平但好滑,有啲似滑牛粥,但浸過湯底非常鮮甜

銀絲旺菜即係娃娃菜🥬,好新鮮,加落啲雞湯滾勁鮮甜好夾個湯底

2022-11-08 18 瀏覽
呢排🌬凍咗,又想打邊爐lu😛 今次揀呢間火鍋店主打🌶麻辣火鍋,但我唔係幾食得辣,所以揀咗🥘酸菜白肉鍋,又幾好喎😋✨🥘酸菜白肉鍋 $168店員介紹嘅時候話呢個鍋係佢哋👨‍🍳廚房師傅自己煮,唔係交貨黎嘅~湯底內有大量胡椒,所以除咗酸,亦會帶微微🌶辣,好香。值得一提嘅係佢嘅🐖白肉,自己加返啲🧄蒜泥(係醬料兜可以拎🤭),可以自制🧄蒜泥🐖白肉👍🏼 但記得一開始就食,因為再煮耐啲就冇咗爽彈嘅口感~🦑蟹子墨魚手打手掌 $88以紅堂logo 造型,十分特別。另外加咗一啲🦀蟹子增加口感👍🏼✨🍡自家制三寶丸 $88分別係🦑墨魚松露丸、🐮牛丸同梅菜🐷豬肉丸。三款丸都十分彈牙,🦑墨魚松露丸帶微微黑松露味,但又不會奪過🦑墨魚味。🐮牛丸牛味好濃🐮 梅菜🐷豬肉丸幾有創意🤣,似彈牙版梅菜蒸肉餅🤣🤣✨🥟自家製三色餃 $88包括麻辣🐮和牛餃、黑松露🦐蝦蛋餃同韭菜餃。麻辣🐮和牛餃帶一點辣,我都可以接受👌🏼都有啲肉汁。黑松露🦐蝦蛋餃十分特別,餡係黑松露🦐蝦炒蛋🤣 好創新!韭菜餃好香韭菜味,外皮帶微微煙韌。🐮原味嫩牛肉 $88每一片都幾厚切,肉質十分嫩滑😋✨🐮秒殺牛舌 $108牛舌係超薄切,數住淥十秒就真係啱啱好😳牛味較嫩牛肉

✨🥘酸菜白肉鍋 $168

🦑蟹子墨魚手打手掌 $88

✨🍡自家制三寶丸 $88

✨🥟自家製三色餃 $88

🐮原味嫩牛肉 $88
每一片都幾厚切,肉質十分嫩滑😋

✨🐮秒殺牛舌 $108
牛舌係超薄切,數住淥十秒就真係啱啱好😳牛味較嫩牛肉濃,而且好爽口,推介🙌🏼

🍜稻庭烏冬 $38
係偏扁身嘅鳥冬,食落會比較腍滑和掛湯~

醬料費 $20/head

環境:4/5
餐廳以🔴紅⚫️黑為主題,每張枱都好有私隱度。

服務:4/5
店員好好會介紹一下餐牌,另外亦即刻準備咗兩杯水比我地,加湯都密👍🏼

食物:4/5
手工系列幾有心思,🍡丸類如果可以大粒少少會更好🤪食材用料上乘👍🏼 下次應該會試吓OpenRice 個套餐,好似性價比會再高啲👍🏼👍🏼

Revisit: Yes
  • 秒殺牛舌
  • 自家製三色餃
  • 自家制三寶丸
  • 酸菜白肉鍋
2022-11-08 20 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣行街 經過時代廣場附近見到有一間打邊爐嘅餐廳朋友推薦話試吓😆😆😆餐廳裝修好高檔 每張枱都有屏風隔開 好似包廂咁 私隱度相當高 就算傾秘密都唔驚比隔離枱聽到 喺窗邊望落去仲見到銅鑼灣嘅夜景😁😁😁我哋揀咗鴛鴦湯底 可以一次過試兩種唔同口味 分別係火腿花膠魚肚老火雞湯鍋 和牛牛油麻辣鍋 湯底有幾舊魚肚同花膠 果然係真材實料 湯飲落去好鮮甜 飲得出冇落味精 而且滋陰養生🫶🏻🫶🏻🫶🏻另外麻辣湯底辣度恰到好處 牛油係分開一舊另上 造型特別🌶🌶🌶 我哋仲叫咗一碟手切牛頸脊 咬落好鮮嫩 油脂分布平均 吸左啲湯底之後好入味 除此之外仲叫咗一碟寬粉😊😊😊最後叫咗一碟紅桑子冰粉 食完辣嘢食佢👍🏻👍🏻👍🏻
最後叫咗一碟紅桑子冰粉 食完辣嘢食佢👍🏻👍🏻👍🏻
2022-11-08 43 瀏覽
一入到去好有神秘感!氣氛好好有霓虹光管襯托。非常型格。服務員細心解釋新鮮牛肉部位,所以我都叫咗碟!同埋佢都介紹咗新出牛魔王湯底,叮囑我一定要飲咗個湯先,再慢慢食啲牛展同埋蘿蔔。果然冇介紹錯,個湯非常惹味。食牛肉更加正。嗰日仲訂咗象拔蚌,非常新鮮。同埋食咗啲好特別嘅嘢,紫菜響鈴,騙牯牛,蒜泥白肉水晶包,Hello sushi(唔記得影相添)蝦丸裏面有芝士出邊有隻蝦—-》個friend仲以為係生食嘅添原來唔係,仲有好多丸。有兒時味道嘅梅菜豬肉丸,我朋友至愛嘅黑松露蛋餃。我哋五個人都食咗好多嘢,掛住食唔記得影相。淨係影咗少少,掛住飲掛住食,好開心。價錢唔平,但係出邊食唔到囉。用心之作,唔係求其。一定有下次,下次一定要記得影相唔好掛住食先!但係希望下次可以坐喺房入邊啦。今日俾人book晒😂因為店員話好似有得寫字喺banner慶祝生日, 唯有下次早啲book。

價錢唔平,但係出邊食唔到囉。用心之作,唔係求其。
一定有下次,下次一定要記得影相唔好掛住食先!

牛魔王湯底
象拔蚌
2022-11-05
慶祝紀念
生日
牛魔王湯底
  • 騸牯牛
2022-11-07 416 瀏覽
最鍾意食川辣又鍾意食打邊爐嘅我今日終於有機會黎食麻辣火鍋😍😍Openrice見到呢間介紹都唔錯天氣開始凍 就梗係shabu shabu la😎位於銅鑼灣永光中心一樓,門面都幾中國風入面裝飾我覺得係混合左中國同西方😗Menu如下(未能盡錄):我地叫左:1️⃣和牛牛油麻辣鍋 (招牌湯底)2️⃣雪花牛肉粒3️⃣雞肉4️⃣金針菇串(2串)5️⃣墨魚松露丸6️⃣紫菜響鈴7️⃣銀絲旺菜8️⃣寬粉9️⃣鴨血🔟原味嫩牛肉👆🏻上菜後嘅湯底,見到個牛油好大舊,仲未融架食物好快就上晒,雞肉同紫菜響鈴就大份啲,其他份量就比較少,大食既人注意‼️首先講吓個湯底味道啦,我哋嗌咗小辣,我平時都幾食得下辣,所以個辣到對我來講啱啱好!好味嘅,忍唔住飲咗幾啖湯,一開始覺得好好飲,辣得好惹味,不過之後就覺得有啲鹹。九個格黎講,中間嗰架算最唔辣,可能因為牛油喺嗰度。至於配菜方便,最推介係紫菜響鈴,響鈴平時就食得多,紫菜響鈴係第一次,就算該響鈴浸林左,食落去嗰陣仲感受到紫菜嘅脆卜卜,鍾意食辣可以浸湯浸得耐啲👍🏻👍🏻肉類方便,個人喜好係雞肉>雪花牛肉粒>牛肉雞肉非常鮮甜嫩滑,撈埋個醬料真係好好味👍🏻雪花牛肉粒都唔錯可惜份量少咗啲。牛肉個味道我覺得唔夠
最鍾意食川辣又鍾意食打邊爐嘅我
今日終於有機會黎食麻辣火鍋😍😍

Openrice見到呢間介紹都唔錯
天氣開始凍 就梗係shabu shabu la😎

位於銅鑼灣永光中心一樓,門面都幾中國風

入面裝飾我覺得係混合左中國同西方😗

Menu如下(未能盡錄):

我地叫左:
1️⃣和牛牛油麻辣鍋 (招牌湯底)
2️⃣雪花牛肉粒
3️⃣雞肉
4️⃣金針菇串(2串)
5️⃣墨魚松露丸
6️⃣紫菜響鈴
7️⃣銀絲旺菜
8️⃣寬粉
9️⃣鴨血
🔟原味嫩牛肉

👆🏻上菜後嘅湯底,見到個牛油好大舊,仲未融架

肉類方便,個人喜好係雞肉>雪花牛肉粒>牛肉

雞肉非常鮮甜嫩滑,撈埋個醬料真係好好味👍🏻雪花牛肉粒都唔錯可惜份量少咗啲。牛肉個味道我覺得唔夠出,可能下次會試吓其他種類

個鴨血撈埋啲辣湯底食到好正😎墨魚松露丸似手打.夠彈牙
加埋個寬條最後食到好飽👍🏻👍🏻

仲嗌咗兩杯酸梅汁

Overall 環境氣氛幾chill,不過建議多啲人嚟食個性價比會高啲😎不過鍾意食川辣嘅朋友,呢間火鍋值得一試👍🏻
  • 鴨血
  • 雞肉
  • 雪花牛肉粒
2022-10-30 91 瀏覽
今日朋友帶左去個好應景既地方打邊爐。 一上到黎,係個好大既古老閘門,成個氣氛都係黑紅色,都有啲神秘又驚喜。坐底地方好闊落,唔會同人迫。 我地叫左2個鍋,滋補既花膠魚肚鍋個湯真係好鮮味。店員建議飲左湯先再落野食,又真係正wor。 每人都飲2碗,仲要都算多花膠,同好好舊。然後就係野味既川辣和牛牛油養生鍋。 我地簡左2小辣,味道好適中,唔會太辣太咸,而個和牛牛油都好特別,食落唔覺太肥。好得意既蒜泥白肉小籠包,冇諗過可以咁食,小小辣好開胃。紫菜響鈴好特別,更加有口感又香。試左川辣和牛拼盤,3款都好似鮮滑牛,係真係好滑個種,但辣都只係吊下味,所以可以放心食。和牛蕃茄卷,咁打邊爐又係好得意。而個豚肉係有驚喜既,口感比牛肉仲正,嫩滑又爽口。鵝腸好爽口,石班魚片夠厚身,新鮮所以都爽。最後食川菜,食埋冬菜真係勁圓滿。
我地叫左2個鍋,滋補既花膠魚肚鍋

好得意既蒜泥白肉小籠包,冇諗過可以咁食,小小辣好開胃。

和牛蕃茄卷,咁打邊爐又係好得意。

而個豚肉係有驚喜既,口感比牛肉仲正,嫩滑又爽口。

鵝腸好爽口,石班魚片夠厚身,新鮮所以都爽。

最後食川菜,食埋冬菜真係勁圓滿。
2022-10-30
2022-10-26 104 瀏覽
今日同朋友去食呢一間火鍋 見到網上推薦仲滿懷期望 但係真係覺得好一般😑😑😑 一碟牛要成三百蚊 但食落冇咩牛肉味 又細碟 每片都切得好薄🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 花膠湯底得兩舊花膠 好唔足料🥲🥲🥲 墨魚丸都唔太新鮮 好味精☹️☹️☹️ 最後發覺仲要收咗$40醬油費 食完先見到原來佢俾咗兩小碟豉油係旁邊 冇蔥花冇蒜泥都要收錢 上枱嘅時候冇侍應同我哋提過 餐牌又冇寫🫠🫠🫠 冇下次bye bye👋🏻
2022-10-22 104 瀏覽
第一次寫negative comment! So disappointed! Food is so so! Fine, the worse is services! 經open rice 訂台,問咗兩句優惠情況,個服務員就黑晒面!我直頭要同佢講你唔好炆憎!嘢食份量又細又唔係平,貼錢買難受!以後都唔會去!個湯底擺低咗,個爐又冇幫我哋開!個場已經冇坐滿,真係唔可以想像如果坐滿人會係點!衛生情況又一般,個廁所又有啲臭!!太多嘢有代改善!!!話咗唔再去所比改咗我都睇唔到!!
2022-10-20
2022-10-13 187 瀏覽
今日嚟咗位於銅鑼灣既《紅堂》,一入到門口已經見到紅噹噹嘅裝飾🏮好有氣氛😍.首先緊係試下必點既『紅堂和牛牛油麻辣鍋』,佢仲配有一舊好得意既和牛牛油比你,融落個火鍋度🌶成個鍋變到好有牛油香味😍.我地仲試左個牛頸脊,同羊卷肉,仲有佢地自家製既三色餃(麻辣牛肉餃,黑松露蝦蛋餃,韭菜餃),仲有三色丸(墨魚松露丸,蔥香牛丸,梅菜豬肉丸),同埋佢地個仙氣飄飄既海鮮拼盤🦐.打完邊爐,點少得小食😆所以我哋試埋佢個shake shake酥肉仲有拔絲糍粑小爆花😋好靚,好似藝術品咁👍.整體食物都好好食,食材好新鮮☺️而且食物都好有創意🌟.《紅堂》地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心1樓
整體食物都好好食,食材好新鮮☺️而且食物都好有創意🌟
《紅堂》
shake  shake  酥肉
紅堂和牛牛油麻辣鍋
海鮮拼盤
2022-09-09 480 瀏覽
第一次去。環境有9分既。我都係睇餐牌有咩推介就試下,因為今次得兩個人。佢個雞翼係幾好味,夠香夠脆。然後叫左個紅油湯底中辣。我本人係好鍾意食辣,食雞煲都叫大辣,今次個中辣我滿意既。對我黎講啱啱好。我叫左個牛頸脊,蝦壽司,毛肚…等等,都係中上之選,個蝦壽司有創意我鍾意。而係選擇方面,佢唔算好好好多野叫,但基本上四川火鍋想食既都有。冰粉糍粑等小食都有。今次人少好多野都食唔到,下次會再去。我覺得食開四川火鍋既食友絕對可以一試,唔會令你失望既。
我覺得食開四川火鍋既食友絕對可以一試,唔會令你失望既。