2013-09-29 7 瀏覽
係vcity開左,見下午茶d價錢都ok,就入去試下啦入到發現餐牌好多都無得食..真係有d想走,不過最後都繼續坐食冬蔭公肥牛金邊粉,d冬蔭公同其他比5係好出眾@@無咩特別...豬頸肉檸粉,不過不失,但比起其他餐廳又真係5係好好味姐@@三色冰...嘩好(hey)又少料..仲特登加$飲><伏左lo....其實整體都麻麻..如果下次黎,最多試下其他多士之類..因為d面同野飲真係5係好好味...位又窄@@-.-不過d服務都幾好,因為我地叫左之後想轉餐,佢地都幫我地轉^^good xd
係vcity開左,見下午茶d價錢都ok,就入去試下啦

豬頸肉檸粉,不過不失,但比起其他餐廳又真係5係好好味姐@@
2013-08-30
2 分鐘 (堂食)
2013-09-18 3 瀏覽
嘩!見到好多負評,覺得好奇怪自己去食過又未至於甘差姐Anyway,V CITY 個場幾靚d 餐廳裝修得幾靚我地4個人叫左豬脾飯,普通扎肉撈檬,ok另外叫左海鮮喇沙 and 泰式鳯爪幾好食牙,不過無影到相服務無問題,又未至於差不過好多人等位,都等左10分鐘先有位。
嘩!見到好多負評,覺得好奇怪
自己去食過

我地4個人
叫左豬脾飯,普通
扎肉撈檬,ok
另外叫左海鮮喇沙 and 泰式鳯爪

幾好食牙,不過無影到相

服務無問題,又未至於差
不過好多人等位,都等左10分鐘先有位。

2013-09-08
10 分鐘 (堂食)
  • 海鮮喇沙,泰式鳯爪
周末午飯時間路過,人不多,見有海南雞飯就入去試下。入到去我地話要坐卡位,個經理一邊帶位一邊咦咦吟吟,話另外果邊好多位,呢邊卡位唔想開黎招呼客,態度其差。叫了個海南雞飯,湯和飯味道不錯,但隻雞真係好唔得,醬料都用錯哂。另外再叫了個冬陰豬頸肉金邊粉,一上枱我地都嚇一嚇。都無見過顏色咁怪的冬陰公,食落仲怪。陣味好濃,但係唔係冬陰公,而且食到個肚好唔舒服!男友叫我放棄唔好再食,仲叫我上openrice評評佢!

2013-09-05 7 瀏覽
不可一,不可再。真係食到想反枱。四十幾蚊個下午茶,個喇唦都唔知似乜。唯有用BB屎來形容。咖哩牛腩冇味,牛腩用最差嘅位置。仲要好似化石咁硬。 祇能說,從未食過如此難食嘅嘢。

不可一,不可再。
真係食到想反枱。
四十幾蚊個下午茶,個喇唦都唔知似乜。唯有用BB屎來形容。
咖哩牛腩冇味,牛腩用最差嘅位置。仲要好似化石咁硬。
祇能說,從未食過如此難食嘅嘢。
題外話/補充資料: 真係想走入佢個廚房, 捉晒D所謂廚師出來打....
2013-08-27
下午茶
用餐優惠
其他
  • 從未如此難食過!
2013-08-23 8 瀏覽
我哋5個人, 有2未到, 3個座低先, 同個店員講5位, 都只放低幾杯水, 先叫咗喇沙蝦湯米 & 泰式鳯爪, 只上2份餐具, 講咗幾次5個人, 都無反應, 每來一個食品才加一份餐具, 都唔知佢想點?! 吹漲!!個餐牌係好似好多嘢, 但係有一半以上都用label貼住, 根本無供應, 未準備好就咪開開住啦! 點咗"喇沙蝦湯米, 冬陰公金邊粉, 泰式鳯爪, 咖哩牛腩飯, 海南雞飯, 焗香芋鮮蝦飯喇沙蝦湯米 & 冬陰公金邊粉, 完全唔得, 味道錯哂焗香芋鮮蝦飯, 芋頭得細細幾粒, 無芋頭味, 根本就係白汁蝦飯泰式鳯爪 & 咖哩牛腩飯 & 海南雞飯 一舨絕對唔會再去囉!!!

喇沙蝦湯米 & 冬陰公金邊粉, 完全唔得, 味道錯哂
泰式鳯爪 & 咖哩牛腩飯 & 海南雞飯 一舨

絕對唔會再去囉!!!
2013-08-04
30 分鐘 (堂食)
需然係下午茶都唔係小到咁呀...雞亦三隻都冇乜味@@"仲要$30蚊架。。。!!!真係貴左啲囉!得果兩隻!加果塊野@@碗面得2啖又淡。。。又$30。。唔好掛住賺錢比小許良心出黎啦!?
2013-08-12
2013-08-21 8 瀏覽
VCity 剛剛開幕去湊熱鬧,附近所有食肆都全部爆滿, 同家人剛去完新加坡旅行, 十分懷念在當地吃到的海南雞飯,見到呢間主打東南亞菜,睇過MENU, D野食都好似幾OK,諗住應該唔會太差就入左去, 點知同預期既落差實在太大! 餐廳環境一般, 我們點了最穩陣的食物:1. XO 醬海鮮炒烏冬$582. 印尼炒飯 $503. 泰式鹵豬脾飯 $524. 海南雞飯 $625. 泰式海鮮炒金邊粉 $52海南雞雞肉竟然完全冇味都算, 點知連最好食的雞油飯也好難食,D 飯好似爛咁既。其他炒野味道真係好一般!一間冇誠意既餐廳, 是但一間茶餐廳好過佢。今次真的中伏鳥, 唔會再去!!
1. XO 醬海鮮炒烏冬$58
2. 印尼炒飯 $50
3. 泰式鹵豬脾飯 $52
4. 海南雞飯 $62
5. 泰式海鮮炒金邊粉 $52
今次真的中伏鳥, 唔會再去!!
2013-08-04
10 分鐘 (堂食)
2013-08-18 10 瀏覽
泰式煮得咁難食真係古今罕見! 所有「海鮮」等於蟹柳加魚柳,炒金邊粉竟然完全冇味,隨左表面有少少鼓油色外,入面可以形容為「蒼白」! 冬蔭公稀湯湯,飲杯面d味精湯好過!海南雞居然敢話係招牌菜,皮厚過肉,白切雞一樣,醬油怪味。。。如果唔係寫食評最少要80字,基本上係不願置評!😤😤😤 仲有,d侍應唔抹枱就俾下一枱客人坐,真係感覺去左快餐店!

仲有,d侍應唔抹枱就俾下一枱客人坐,真係感覺去左快餐店!
2013-08-18
  • 恐怕無
2013-08-14 7 瀏覽
見佢裝修同menu 都design 得ok, 諗住應該唔會差, 點知同預期既落差實在太大!一睇menu, 10樣野有5樣野係冇供應, 想食既都冇 (唔緊要..諗住佢新開, 慢慢黎)"招牌海南雞飯" - 一舊完全冇味既雞肉, 就算點左醬都覺得好難食, 仲要食食下發現脾位到唔熟, 見到紅色, 放棄... 價錢60幾仲貴過翠華串燒 - 一定要叫6串($42), 唔可以同豬肉,牛肉合併... 叫左雞肉, 好鞋><, 仲要每串都好細舊, 感覺被騙...菠蘿海鮮炒飯 - 一開始以為佢上錯, 因為同menu 相中係100% 唔同, menu 張图好靚, 有半個菠蘿裝住0的飯, 但上到桌, 個男人(應該係manger in charge) 話菠蘿拎唔到貨...都算, 點知味道真係如賣相, 色香味欠奉,又係完全冇味, 好難食, 唔知何來食開既菠蘿海鮮炒飯, 又被騙了叫左杯奶茶, 點知出到黎係奶水。。食物難食都算。。滴汗。。仲有, 連我都識沖既熱華田都好難飲,水多得濟, 好淡lor!!晒左200幾!! 唔會再去!!

叫左杯奶茶, 點知出到黎係奶水。。食物難食都算。。滴汗。。

晒左200幾!! 唔會再去!!
2013-08-09
2013-08-12 23 瀏覽
V City岩岩開幕, 同朋友們黎到湊一湊熱鬧. 由於太多人, 附近所有食肆都全部爆滿, 牛角更要等過百張台.咁依間就相對上少人, 睇過MENU, D野食都好似幾吸引咁, 最後就入左黎啦.由於佢地新開張, 佢地D野好似都未READY咁, 本身想試青咖哩同小食拼盤都無...最後點左:雞肉喇沙 - 湯底算好食, 不過其實同百勝廚個隻喇沙麵差唔多...算唔想出式咖哩牛腩 - D牛腩好un...curry又麻麻地...差鮑魚豬頸肉炒飯 - 超一般食物真係非常麻麻, 雖然環境/服務都ok, 價錢亦都唔貴, 不過唔會encore.

最後點左:
咖哩牛腩 - D牛腩好un...curry又麻麻地...差
鮑魚豬頸肉炒飯 - 超一般

50 分鐘 (堂食)
晚飯就試下新商場V CITY, 18:30到1/F, 但人山人海, 鄰近店的上海BO BO 要等30 張枱,”風”壽司要等100張枱, 但PEPPER POWER 等2 張枱,等了15分鐘就有位。食品味道真係好普通,但唔叫得上好食, 試了以下:1. 咖哩牛腩飯: 椰汁味重, 不辣, 適合不吃辣的人, 聽到隔離台話牛腩唔入味 ,HK$5X2. 炸蝦餅: 似豬肉餅, 食不到有蝦肉味道. HK$4X3. 串燒半打(豬,牛,雞只可選一款): 牛, 淋不太硬, HK$5X飲品 三色冰1柸: D 三色條有點酸, 怪怪的 HK$23二人HK$17X, 食了30分鐘的晚餐。原來茶餐廳的模式 “ 快”, 食品上菜快, 收枱快, 店員不斷崔我們走,不斷收晒D碗碟, 店員企係我地隔離, 就連想飲埋柸荼都唔得。我的鄰坐2人位沒有人坐, 帶位員--  經理 就叫了3個人入坐, 其中2個人坐下, 另一個人就企係我隔離等我張枱,我們只好埋單, 出到門口眼見只有 1 個人在等位。打算寫意見紙, 但問了3名店員, 都話沒有, 我問站在門口的帶位員--經理 , 他只給我白紙, 叫我寫, 我問他貴姓, 他不想答, 問他店舖
食品味道真係好普通,但唔叫得上好食, 試了以下:
2. 炸蝦餅: 似豬肉餅, 食不到有蝦肉味道. HK$4X
飲品 三色冰1柸: D 三色條有點酸, 怪怪的 HK$23
二人HK$17X, 食了30分鐘的晚餐。

打算寫意見紙, 但問了3名店員, 都話沒有, 我問站在門口的帶位員--經理 , 他只給我白紙, 叫我寫, 我問他貴姓, 他不想答, 問他店舖電話, 他話不記得。
他們的生意模式是否打算只做旅客生意, 沒有打算食客會再光顧??

2013-08-11
2013-08-12 18 瀏覽
vcity新開就去試下d新餐廳啦,點知中伏,叫左一個聲稱皇牌咖哩牛腩飯同一個所謂冬陰公豬排湯河,咖哩冇咖哩味,水汪汪咁,都算,個冬陰公先絕,除左有少少辣味之外,完全冇味,勁稀,簡直就係有色同少少辣0既水,食左一淡已經唔想再放入口,白白浪費左d食材,完全係一間冇誠意0既餐廳,冇下次
Bad
2013-08-10 24 瀏覽
Tasteless hot n spicy shrimp fried rice. Too salty Singaporean curry fried rice vermicelli.Wrongly named the restaurant
Wrongly named the restaurant
5 分鐘 (堂食)
2013-08-10 81 瀏覽
Vcity 新商場開業,去熱鬧一番。見到有pepper power主打東南亞菜,友人立刻說要試試。餐廳環境一般,茶餐廳格局,靠牆梳花位還算好坐。要了海南雞,喇沙,咖喱雞喇沙有椰汁味,但不夠香,還是同場的吐司工房的好吃得多。餸料卻太差,接受不到放蟹柳﹗ 感覺被騙了,根本是茶餐廳貨式。 海南雞雞無味,雖然沒可能用新鮮雞,但完全無味,肉質很老卻不能接受。最好食的雞油飯。咖喱雞根本是港式咖喱,完全沒有東南亞菜的香料味。賣相︰都是普通,不過本身都沒期望。服務︰還不錯,有禮,手腳不算快,但新店開業可理解。價錢︰以茶餐廳食品水準來說,這個價錢便比較貴了。
Vcity 新商場開業,去熱鬧一番。

餐廳環境一般,茶餐廳格局,靠牆梳花位還算好坐。

要了海南雞,喇沙,咖喱雞

喇沙

有椰汁味,但不夠香,還是同場的吐司工房的好吃得多。

海南雞

最好食的雞油飯。

咖喱雞
根本是港式咖喱,完全沒有東南亞菜的香料味。

賣相︰都是普通,不過本身都沒期望。
服務︰還不錯,有禮,手腳不算快,但新店開業可理解。

價錢︰以茶餐廳食品水準來說,這個價錢便比較貴了。
2013-08-03
Bad
2013-08-09 11 瀏覽
Me and my husband both ordered hot and spicy fried rice and Singaporean style curry rice vermicelli. Not to mention both were not hot and spicy at all, but tasteless. That rice vermicelli was too salty too.