2024-01-16 1534 瀏覽
係呀,又有咖喱豬扒、又有burger,不過其實我哋食緊齋🤭已經book mark咗素年好一段時間,琴日趁住星期一就去咗食!雖然唔知點解星期一係Green Monday,不過依個星期有一個健康的開始都好呀!素年地方好寬落,係一間好舒服嘅餐廳。餐牌選擇都唔少,就算唔係食開素嘅人都會好容易接受!我哋要咗一個咖喱豬扒飯、一個漢堡同埋一份炸雞塊,樣樣嘢都幾好味👍🏻 成日覺得食齋就係清淡、無乜味,點知原來完全唔係咁!先要一杯接骨木花檸檬雞尾酒,味道幾清新,不過我就略略覺得甜咗少少。黃金脆雞塊炸得香脆熱辣辣,係一個幾好味嘅小食。素年經典漢堡有驚喜,估唔到 impossible meat 都幾好味,無論口感同埋味道都同真嘅牛肉分別唔算大,配埋芝士同埋啲蔬菜,如果唔特別講,可能都未必知道自己食緊齋!伴碟嘅番薯條好好食,甜甜哋。咖喱豬扒係成個定食咁樣,有豬扒、有飯、有漬物、有蕃茄仔同埋甜品,好豐富!咖喱豬扒係日式咖喱嘅味道,我都幾鐘意食;蕃茄仔都唔好錯過,新鮮好味。本身仲想試吓呢度啲純素甜品,不過太飽了😅 下次先啦。
係呀,又有咖喱豬扒、又有burger,不過其實我哋食緊齋🤭

黃金脆雞塊炸得香脆熱辣辣,係一個幾好味嘅小食。

本身仲想試吓呢度啲純素甜品,不過太飽了😅 下次先啦。

2024-01-15
2024-01-04 393 瀏覽
上星期,我同兩位素食閨蜜一齊去咗一間素食飯店,感覺好有驚喜🌟!我地試咗幾樣菜,講真,每款都唔係蓋的,好有驚喜!首先,個炸素豬扒味道,啱晒口水,咬落去外酥內软,滿口香脆,真係扮得過猪扒了!搭咗嗰碟甜咖喱醬,辣辣地、甜甜地,一言難盡,咪就係正!再嚟講講個茄子,係咁滑溜溜的,未食已經香到彈起,真係百吃不厭。個南瓜醬同埋茄子配合得天衣無縫,非常之開胃,食到我連飯都多添咗幾碗🍚。我地仲食咗個露筍,呢個就真係清新呀,筍又甜又脆,食得我心花怒放,真係一個字—正!雖然服務有啲地方需要加油,但整體嚟講,今次食飯體驗絕對滿意,下次約閨蜜仲要再嚟!🍴

2023-12-29 377 瀏覽
這素食餐廳位於黃埔, 但不是燈光火著的那條大街, 近黃埔站B出口的商場, 我花了一點時間才找到店口。店面寬敞, 擺放座椅多樣化, 1-8人的客人組合都能安夠同桌, 空間感很強, 坐得舒適。1. 照燒汁椰菜花扒配南瓜蓉這碟菜的賣相有點浮誇😝,原個椰菜花切厚片,然後塗上照燒汁拿去焗, 顯得有點乾身,幸好沙律菜新鮮夠味,能夠balance返2. 黑松露野菌意大利飯濕潤的意大利飯煮得不錯,熱騰騰上菜時,散發著淡淡的黑松露香氣, 另外要讚的是, 飯面頂端的炸蝦造型, 原來是炸過的菇菌,頗有蝦肉的口感3. 沙律沙律是正常的沙律菜, 新鮮,意大利黑醋汁也很不錯4. 玄米茶平日飲的玄米茶都是用茶包沖泡,第一次飲用真正玄米炒煮過的茶,似乎另加了一點香草, 茶味醇香5. 香蕉燕麥奶這杯飲品比較濃稠,不太合我的口味總體食物不過不失, 遇上素食朋友, 我會考慮再幫襯。
1. 照燒汁椰菜花扒配南瓜蓉

2. 黑松露野菌意大利飯

3. 沙律

沙律是正常的沙律菜, 新鮮,意大利黑醋汁也很不錯
4. 玄米茶

5. 香蕉燕麥奶

這杯飲品比較濃稠,不太合我的口味
總體食物不過不失, 遇上素食朋友, 我會考慮再幫襯。
2023-12-26
2023-11-24 343 瀏覽
公司附近開了很多餐廳,一直好想試【素年】很多同事都話唔錯, 今日終於來幫襯🤭餐廳裝潢簡約風格得來好有文青feel🌿餐廳主打日式西式素食,餐牌有多款純素套餐🍔素年經典不可能芝士漢堡配餐飲🥃斯里蘭卡伯爵茶味道唔太甜漢堡外皮好脆🍔芝士偏流質,吃落口感好juicy,面多數配薯條,但哩度配番薯條,脆卜卜好香口😋🐷日式咖喱吉列豬扒定食配餐飲🍵京都宇治玄米茶好香好濃茶味飲完好解腻定食有漬物,前菜同甜品,個咖喱汁雖然唔辣但夠香,加上味道幾濃,豬扒外皮炸到金黄香脆,吃落似免治豬,又唔會太乾身整體食物質數唔錯,店員有禮,值得再來🤗

餐廳裝潢簡約風格得來好有文青feel🌿
餐廳主打日式西式素食,餐牌有多款純素套餐

🍔素年經典不可能芝士漢堡
配餐飲🥃斯里蘭卡伯爵茶
味道唔太甜

🐷日式咖喱吉列豬扒定食
配餐飲🍵京都宇治玄米茶
好香好濃茶味飲完好解腻

整體食物質數唔錯,店員有禮,值得再來🤗

2023-11-24
  • 素年經典不可能芝士漢堡
  • 日式咖喱吉列豬扒定食
2023-11-09 348 瀏覽
同屋企人去開黃埔一帶,見到呢間好似都幾出名的素食餐廳,咁又諗住食得健康d,所以就決定試吓呢間餐廳的素食。韓式炸醬鳥冬甜辣醬炸猴頭菇定食 $148呢個定食好有驚喜!炸猴頭菇咬開係一絲絲,口感都幾特別,配埋甜辣醬好有炸雞風味,而且份量都好大份。炸醬烏冬味道好濃郁,烏冬都幾彈牙。翠肉瓜鹹鹹地,都幾惹味。牛油果莎莎夾餅全日早餐 $148牛油果夾餅餡料好多,一咬落去餡料就係另一面跌出嚟。餡料質地軟滑,味道少少酸,好有墨西哥的感覺😄炸鷹嘴豆球外層好酥脆,裡面有好香的香料味。羅勒香草醬味道香濃,用嚟蘸串燒菇菇好好食😋菠蘿應該係烤過,好甜。沙律菜食落都幾新鮮。紅桑子朱古力撻 $68表層的慕絲好綿密,中層有淡淡的紅桑子啫喱,底層的朱古力好濃味,三樣mix埋一齊食味道好有層次。素年 (黃埔天地百寶坊) (紅磡)紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G27號舖*上述文章只供參考及以當時價格為準

韓式炸醬鳥冬甜辣醬炸猴頭菇定食 $148

牛油果莎莎夾餅全日早餐 $148

紅桑子朱古力撻 $68

素年 (黃埔天地百寶坊) (紅磡)
紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G27號舖
*上述文章只供參考及以當時價格為準
2023-11-08 149 瀏覽
「素年」位於黃埔花園三期翠楊苑3座27號地舖,揸車嘅就推薦泊必嘉街仁孚停車場。 呢間素餐裝修格局好韓風,帶小朋友食下都ok! 今次午市介紹 👇 日式咖哩吉列豬扒定食『豬扒同咖哩都好香,堅日本風味,推介👍 』牛肝菌大啡菇煎素蛋芝士漢堡拼薯條『好juicy,推介👍』揸車出入:👍帶小朋友:👍👍👍食物質素:👍👍👍👍👍環境舒適:👍👍👍👍CP值...😋:👍👍👍👍彩蛋:黃埔區有好多嘢食,呢間西餐風味嘅素食真係冇得彈,最大缺點係泊車唔太方便,拍最近嗰個車場都要上到8樓先有時租,最後都忍唔住泊街畀9抄下牌就算!

牛肝菌大啡菇煎素蛋芝士漢堡拼薯條『好juicy,推介👍』

揸車出入:👍
帶小朋友:👍👍👍
食物質素:👍👍👍👍👍
環境舒適:👍👍👍👍
CP值...😋:👍👍👍👍

2023-11-06 107 瀏覽
漢堡嘅包係用全麥麵包做嘅,口感鬆軟。漢堡扒係用 Impossible Meat 做嘅,口感似真肉,有嚼勁。芝士係用素芝士做嘅,味道香濃。我覺得素年嘅經典不可能素芝士漢堡係一款好有特色嘅漢堡。漢堡扒嘅口感似真肉,芝士嘅味道香濃,配上鬆軟嘅全麥麵包,好有層次感。「不可能素肉醬意粉」。呢款意粉嘅醬汁係用「不可能素肉」製成,味道濃郁,而且非常入味。配上彈牙嘅意粉,每一口都充滿了滿足感。「日式吉列素豬扒定食」。呢款定食嘅主角係「吉列素豬扒」,佢嘅口感鬆軟,而且有一種淡淡嘅豬肉味。配上新鮮嘅蔬菜同白飯,令呢款定食更加均衡。
2023-10-25
午餐
2023-10-27 130 瀏覽
食得太多肉類, 間唔時都想清啲食下齋。 聽朋友講紅磡有間fusion嘅素食店, 日式西式韓式都有啲, 當然要去會一會佢。 餐廳裝修都幾配合素食主題, 走清雅文青風, 坐落都幾舒適, 門口仲有幾個位可以坐喺出面嘆咖啡, 再加上門口外有一大堆草叢, 好似暫時走出煩囂嘅感覺👍 日式咖哩吉列豬扒定食素食咖哩嚟講都算好好味,本來擔心咖哩會太淡身,但係超濃郁嘅咖哩, 同平時食開嗰啲豬肉咖哩根本就冇比下去, 吉列素豬扒口感就好似免治豬肉一樣, 出奇地好味, 而且炸得 外脆, 內裏軟滑多汁。 牛肝菌大啡菇煎素蛋芝士漢堡大啡菇好juicy, 好大件成嚿牛扒咁🤭, 再配上牛肝菌, 增添香氣, 再加上芝士蔬菜和醬汁, 完美感融合係一起。 再附上大量蕃薯薯條, 炸得香脆又甜, 飽足感十足又唔驚肥, 啱曬我哋呢啲貪靚又愛美嘅女仕。素年素食餐廳絕對係一個好值得推薦嘅餐廳, 好適合想食齋但係又嫌棄中式齋食到悶嘅朋友, 原來食齋都可以好西式好fusion。

日式咖哩吉列豬扒定食

牛肝菌大啡菇煎素蛋芝士漢堡

2023-10-18 142 瀏覽
經常行過素年,平日lunch同夜晚都人多,今日終於一試!餐廳寬闊,木系風格感覺舒適,非常適合三五知己,姊妹閨蜜慢活飯聚。🔸韓式炸醬烏冬甜辣醬炸猴頭菇定食韓式炸醬麵烏冬,稻庭烏冬掛上炸醬麵汁,雖然無肉類調味,但炸醬依然香濃!甜辣醬炸猴頭菇,是日大愛🤩甜辣醬,醬汁剛好掛係炸猴頭菇上,猴頭菇口感結實,又帶有一點爽脆!愛上猴頭菇素食😍🔸牛油果莎莎夾餅全日早餐炸鷹嘴豆球,香濃豆味,外脆內軟😋值得一提,烤野菜串有驚喜!看似普通,但經過燒烤,帶出杏鮑菇同甜椒🫑蔬菜甜味👍🏻牛油果莎莎夾餅,原本冇抱有任何期望,諗住普通素食Taco ,點知內餡清爽唔油膩,青瓜爽脆配上紫洋蔥清甜,入口零負擔~🔸大蒜薯仔湯入口似忌廉湯,淡淡蒜香😌🔸台式純素鹽酥雞鹽酥雞用麵筋製作。雖然係素食,但調味並不馬虎,外面炸得酥脆,味道非常香濃惹味!總括🔹價錢中上,但食物品質非常有誠意!食材新鮮,烹調調味亦非常細緻。環境又舒適,下次再去試!
經常行過素年,平日lunch同夜晚都人多,今日終於一試!

🔸韓式炸醬烏冬甜辣醬炸猴頭菇定食

🔸牛油果莎莎夾餅全日早餐
炸鷹嘴豆球,香濃豆味,外脆內軟😋

🔸大蒜薯仔湯
入口似忌廉湯,淡淡蒜香😌

🔸台式純素鹽酥雞

2023-10-15 183 瀏覽
首先,我試咗佢哋嘅**日式咖喱豬扒飯**。嗰件豬扒真係乾到⋯嗰個咖喱醬汁又唔夠,食得我好辛苦。我真係努力去搵下呢個餸有咩好處,但最後都係覺得唔喺我杯茶。然後,我又試咗佢哋嘅**韓式炸醬烏東**。呢個麵真係甜到我都驚,其他嘅味道全部被甜味淹沒咗。咁甜嘅味道真係令到我食得好辛苦,都唔知道廚師嘅味蕾出咗咩問題呢?總結一下,我嘅素年食堂體驗真係唔太好。我希望佢哋喺下次嘅餸肴中可以改善呢啲問題,希望下次去食可以有更好嘅體驗。分數:- 日式咖喱豬扒飯:1.5/5- 韓式炸醬烏東:1/5 最後,都希望素年食堂可以重視呢啲反饋,將來可以做得更好啲。

分數:
- 日式咖喱豬扒飯:1.5/5
- 韓式炸醬烏東:1/5

最後,都希望素年食堂可以重視呢啲反饋,將來可以做得更好啲。
外賣自取
2023-10-10 105 瀏覽
昨晚在黃埔素年食炸豬扒定食,豬扒炸得過火了,表面好深色,外皮比較硬,我的脷也括損了,已向侍應反應了。因為這個定食收費連加-是$150+,不便宜,所以對出品要求會高一點,希望廚房會改善。
2023-10-10 145 瀏覽
對於我呢啲食肉獸黎講,可能真係一年都食唔到一兩次素食🤣朋友介紹嘅呢一間餐廳簡直令我對素食改觀✨原來素食係可以咁creative嘅🙌🏻😟真心勁🩷有時食得太多肉類都有啲厭,都可以用植物性蛋白質去代替😋👍🏻不過唯一一個缺點就係,佢好多嘢都係用炸粉炸,會好多Fat🫣少食多滋味✨1️⃣日式咖哩吉列豬扒定食🍛 附加前菜同漬同甜點($138)[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]呢個素年推薦嘅吉列豬扒定食,真係整得好似肉類,個口感同顏色食落都完全唔覺得佢係用豆類整出黎嘅🫣原來佢係用「新豬肉」製造出黎嘅,連個味都有少少似真嘅豬肉😵‍💫😟好值得一試!同埋佢個炸皮整得好香脆✨附加嘅紅豆蕨餅都好出色,口感軟糯,好好味👍🏻😋唯一失色嘅係,我略嫌佢用得太多調味料,塊豬扒食到最後會覺得個口有啲乾😟2️⃣素年經典不可能芝士漢堡🍔 ($138)[🅁🄰🅃🄴 4/5]佢呢個漢堡外觀同埋裏面肉質同顏色都整得好似真牛肉🍔我特別鍾意佢個炸番薯薯條,外脆內甜好好食🫶🏻🥺食晒成個包真係超級飽✨3️⃣生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗🥗 ($108)[🅁🄰🅃🄴 3/5]呢個沙律都排得幾靚🫶🏻有啲羽衣甘藍同埋生果咁,佢三文魚個樣整得都幾似,食落有啲似用蒟蒻整出嚟,但

[🅁🄰🅃🄴 4.5/5]

2️⃣素年經典不可能芝士漢堡🍔 ($138)
[🅁🄰🅃🄴 4/5]

3️⃣生酮夏威夷三文魚牛油果沙律碗🥗 ($108)
[🅁🄰🅃🄴 3/5]
呢個沙律都排得幾靚🫶🏻有啲羽衣甘藍同埋生果咁,佢三文魚個樣整得都幾似,食落有啲似用蒟蒻整出嚟,但無乜味,可能有埋Wasabi豉油會似啲??🤫🤣

4️⃣黃金脆雞塊 ($58/8件)
[🅁🄰🅃🄴 4/5]
呢個同麥樂雞有啲似🤣外皮整得好香脆,有豆腐嘅口感👍🏻😋

5️⃣熱京都宇治玄米茶 (跟餐附送)
[🅁🄰🅃🄴 2.5/5]
呢個宇治玄米茶嘅特別之處,就係佢無用濾袋沖茶🤣啲玄米會浮係水面,我個人就馬馬地咁樣飲茶😟但炒米香嘅味好濃郁,都幾好飲👍🏻
2023-10-09
  • 日式咖喱吉列豬扒定食
2023-10-08 210 瀏覽
素年有不同分店,今次去的是黃埔分店。餐廳裝修簡約、清新,提供素食,有意粉、素漢堡、日式定食、甜品等,亦有純素選擇。🍔素年經典不可能芝士漢堡這款漢堡真的是很大個,素肉厚切。味道和真的漢堡的口感真很相似,切開會呈有紅色。隨餐會配上熱騰騰的番薯條,炸得金黃香脆,非常惹味!🍛咖喱唐揚猴頭菇定食這款是無論賣相和味道都非常吸引的定食。猴頭菇非常大隻,炸得外脆內軟,鮮味豐富!咖喱汁濃郁、香滑、惹味,配飯一流!

🍔素年經典不可能芝士漢堡

咖喱唐揚猴頭菇定食

🍛咖喱唐揚猴頭菇定食

咖喱唐揚猴頭菇定食
2023-09-20 92 瀏覽
素年睇介紹睇得多,第一次黎到,這家餐廳的素食選擇相當豐富。這間餐廳提供的都是精心製作的料理,無論是味道還是口感都令人滿意,不時更新餐單,務求有新鮮感,提供給長期支持素食的客人☺️若你是🌱素食者或喜歡嘗試新風味的美食愛好者,這家餐廳絕對值得一試!Main :🤍Curry monkey head mushroom bento $138 這道料理以經典的咖哩為基底,搭配了新鮮的猴頭菇,味道濃鬱而香氣四溢。咖哩的口感順滑,配上猴頭菇的韌度,給人一種愉悅的食物口感。此外,這份便當還附有其他健康食材,如蔬菜和米飯,使其成為一餐均衡的素食餐點。🤍Jajang udon with vegan egg $88 這道烏冬麵搭配素食蛋和特製的黑醬,讓它成為一道令人難以抗拒的料理。這款醬汁濃郁香濃,搭配著彈牙的烏冬麵,口感十分迷人。素食蛋的外觀和質地與真正的雞蛋極為相似,但卻完全不含動物成分,非常適合素食者。Drink :🤍Iced tea $free with set 冰紅茶為整個用餐體驗增添了些許亮點。它還免費提供,讓整個套餐更有價值。🤍Coffee gin & tonic $58如果你想要一杯特別的飲品

Main :

Drink :
🤍Iced tea $free with set
冰紅茶為整個用餐體驗增添了些許亮點。
它還免費提供,讓整個套餐更有價值。

🤍Coffee gin & tonic $58
如果你想要一杯特別的飲品,這種獨特的組合。這款飲品不僅能提神,還能為你的素食餐點增添一絲特別的享受感。

2023-09-15 95 瀏覽
平日多肉少菜,偶爾也會想吃得清淡又或是素一點,家住黃埔的好友,推介我到她家附近的「素年」,說這café 提供日式及西式素食料理,意粉、素漢堡、甜品等各種輕食。 餐廳的裝修設計走簡約日本風,全店以曖色系為主調,配上木製餐桌及座椅,寛敞舒適,落地大玻璃引入自然光,感覺開揚。餐牌上只有純素套餐,本地菜及無蛋奶,價錢由$88起,隨餐附送京都宇治玄米茶(熱)或斯里蘭卡伯爵茶(凍),亦可加錢升級追加餐湯/沙律或飲品.素年經典不可能芝士漢堡漢堡的賣相不錯,外型及味道與一般的漢堡無異,因為這裏漢堡扒是使用impossible植物肉,它的蛋白質及鐵質與同一份量的件肉相近,而且是零膽固醇,口感與牛肉極為相似,非常健康,漢堡扒細嚼時還能吃到一股濃郁的豆香味,配上生洋蒽圈、生菜及芝士,口感層次豐富;而碟旁還有大量炸蕃薯條,香甜又酥脆,吃後挺飽肚。牛肝菌大啡菇煎素蛋芝士漢堡漢堡上放了大大隻的素蛋,像真度極高,口感仍和平日吃到的的差不多,不說的話我還以為是新鮮雞蛋,下層則放數隻牛肝菌大啡菇,大啡菇菇味突出,入口有爆汁的感覺,配上熟洋蒽、生菜及芝士,能夠潤澤素煎蛋及其他配料的乾燥感,讚。京都宇治玄米茶(熱)及斯里蘭

牛肝菌大啡菇煎素蛋芝士漢堡

京都宇治玄米茶(熱)及斯里蘭卡伯爵茶(凍)
玄米茶香味清新,入口有淡淡的米味,又有緑色的幽香,味道淡而不澀;伯爵茶的茶味非常濃郁,帶有獨有的芬芳香味。