2021-12-01 26 瀏覽
Visited Sofia to have a vegetarian dinner with my friend~This is a cozy wooden cafe at Kennedy Town and it's pretty close  to the MTR station. Sofia offers snacks, pastas,  pizzas, rissoto, desserts. Drink will be provided for purchase of any main course.We ordered 2 pastas, drinks and dessertMNiPork spaghetti bologneseThe al dente pasta with OMNiPork in tomato sauce. Not big differnece with the classic one with real pork!Black truffle and mushroom fettuccineFettucine in creamy mushroom sauce. S

We ordered 2 pastas, drinks and dessert:

OMNiPork spaghetti bolognese
Fettucine in creamy mushroom sauce. Sauce wrapped well on the fetuccine with lots of mushrooms
Lemon tart
A perfect end for the dinner with the sweet & sour lemon tart.
Apple green tea
Green tea with apple syrup and mint. Light and refreshing.
Fig green tea
Green tea with fig. Didnt expect that fig could mix that well wtih green tea.

A very comfy and relaxing dinner on my Green Monday!
難得地黎到西環搵食,朋友帶左我黎呢間素食餐廳。食物都係以西式為主。飲品|我要左菠蘿梳打,朋友要咗無花果茉莉綠茶,菠蘿梳打好fresh,仲有菠蘿肉😍鬼馬肉醬意粉|用上新豬肉,完全同真肉醬無分別!酸甜度好平衝,醬汁份量都好多,每條意粉都可以沾滿醬汁😋黑松露野菌意大利飯|最愛既意大利飯❤️黑松露味濃郁,面層仲有黑松露醬😍醬汁好creamy。有好多唔同既菇類,菇類有先炒過更帶出香氣👍🏻紅莓蘋果撻|酸味比較突出,好清新🥰撻皮都非常鬆脆,細細舊,食完主菜食埋都唔會太飽。
難得地黎到西環搵食,朋友帶左我黎呢間素食餐廳。

食物都係以西式為主。

飲品|

鬼馬肉醬意粉|

黑松露野菌意大利飯|

紅莓蘋果撻|

• 鬼馬肉醬意粉
  • 黑松露雜菌意大利飯
2021-11-24 15 瀏覽
素菲亞Sofia西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖女朋友年尾要清假, 我就沒那麼幸運了, 所以她專登過了我OFFICE 附近一齊食LUNCH。唔可以帶女朋友去我平常食碟頭飯架餐廳,要搵間舒服架西餐, 西環海旁有間素食, 幾健康又唔驚佢投訴又話肥。甘筍湯仲加麵包呢,簡單原味道,喝得出甘筍清甜味無花果綠茶喝一口有淡果香又唔太甜,另一杯是菠蘿賓治,有汽的soda water 加菠蘿,甜度控制是靠水果自身沒額外加糖,健康宜人。蘋果批,果蓉中有加了莓呃,所以顏色帶點紅。黑松露野菌闊條麵$118 闊條麵質感一流,只是用雜菇炒香同黑松露牆散發出的芳香,好吃。鬼馬肉醬意粉仿真度非常高,而上面架肉醬好自然是素啦, 個蕃茄汁酸酸甜甜極之開胃。
素菲亞Sofia

西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖

甘筍湯仲加麵包呢,簡單原味道,喝得出甘筍清甜味

蘋果批,果蓉中有加了莓呃,所以顏色帶點紅。

2021-11-23 440 瀏覽
餐廳以西式素食為主,選擇有意粉、意麵、意大利飯、pizza都有,更有酒類,可以提供紅白酒同啤酒,手工啤酒。食物可走蛋奶可走五辛, 照顧唔同既素食者。每個套餐只係一百蚊左右,每天都會有不同餐湯,而今日是日粟米湯粒粒配法包。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈鬼馬肉醬意粉 $98用上新豬肉,新鮮嘅蕃茄, 茄醬不太酸且意粉軟硬度適中素肉醬和正常肉醬意粉口感味道沒什麼分別。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑松露野菌闊條麵$118黑松露香和非常濃郁忌廉白汁,同樣是大量的野菌,磨菇闊條面厚身且好彈牙,加上有燕麥襯托,口感有層次✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈黑松露野菌意大利飯 $118黑松露味香濃,略有白酒味, 加上雜菌多,飯吸滿哂汁, 且飯軟硬程度剛好✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈荔枝青檸梳打+$25和坊間的梳打不同, 入面有兩粒荔枝, 充滿果香味✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈無糖茉莉花茶很健康的無糖茶!茶味略淡。✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
🎈鬼馬肉醬意粉 $98
用上新豬肉,新鮮嘅蕃茄, 茄醬不太酸且意粉軟硬度適中
素肉醬和正常肉醬意粉口感味道沒什麼分別。
🎈黑松露野菌闊條麵$118
黑松露香和非常濃郁忌廉白汁,同樣是大量的野菌,磨菇
闊條面厚身且好彈牙,加上有燕麥襯托,口感有層次
🎈黑松露野菌意大利飯 $118
🎈荔枝青檸梳打+$25
和坊間的梳打不同, 入面有兩粒荔枝, 充滿果香味
🎈無糖茉莉花茶
很健康的無糖茶!茶味略淡。
黑松露野菌意大利飯
鬼馬肉醬意粉
荔枝青檸梳打
2021-11-09
黑松露野菌意大利飯
鬼馬肉醬意粉
黑松露野菌闊條麵
堅尼地城有間開揚舒適的素食餐廳素食係無乜選擇 唔好食 好慘無得好食呢個概念已經唔存在無論裝修格局 食物Menu裏面嘅選擇好多都好吸引 好多選擇 坐得舒服 文青感覺細心去睇 有啲價錢都幾抵時間鬆動的話 係對面slowwood行下再去附近嘅海旁度行吓坐下 都好寫意另外大角咀都有分店有機會都想去試吓先 ♥︎ 是日餐湯 Soup of the day (跟餐送)甘筍湯 carrot soup 放入咗甘筍 薯仔 麵包 清甜有質感 喜歡這個簡單卻不單調嘅西湯Main course ~♥︎ 鬼馬肉醬意粉 Spagetti Bolognese $98 用上了OMN! pork 可走奶蛋五辛 好多唔同香味嘅層次見到一個普通嘅肉醬意粉都變得極好味調味真係做得相當出色 一食會愛上 ♥︎ 黑松露野菌闊條麵 Black Truffle and Mushroom Fettuccine $118用上大量野菌 炒得好香 配上黑松露 麵條嘅粗幼軟硬都非常適中 好香好吃Drink ~♥︎ 青蘋果茉莉綠茶 Green Apple Mojito Tea $12 淡淡的青蘋果味茉莉綠茶 還有薄荷的味道♥︎ 無花果茉莉綠茶 Fig Gr
堅尼地城有間開揚舒適的素食餐廳
細心去睇 有啲價錢都幾抵

時間鬆動的話 係對面slowwood行下
再去附近嘅海旁度行吓坐下 都好寫意
另外大角咀都有分店有機會都想去試吓先

♥︎ 是日餐湯 Soup of the day (跟餐送)
甘筍湯 carrot soup
放入咗甘筍 薯仔 麵包
清甜有質感 喜歡這個簡單卻不單調嘅西湯

Main course ~
用上了OMN! pork 可走奶蛋五辛

淡淡的青蘋果味茉莉綠茶 還有薄荷的味道

♥︎ 無花果茉莉綠茶 Fig Green Tea $12
無花果的飲品都係基於好奇試吓
一試難忘 原來無花果做飲品都好好味
佢仲特別加咗一啲新鮮菠蘿 成個感覺酸酸甜甜 我覺得絕對值得試吓

♥︎ 白酒 Richard Chardonnay 2019 $38
一杯white wine都係$38
唔使等happy hour
所以我都忍唔住叫咗杯嚟飲食甜品嘅時候飲
佢將甜品嘅甜度調和返 飲得好舒服

Dessert ~
♥︎ 蘋果紅莓撻 Apple Raspberry Tart $28 (跟餐價)
酸酸甜甜 皮同餡嘅比例配合得天衣無縫
成個presentation做得好靚 仲有幾粒新鮮嘅生果
食返個甜品已完美地結束今次嘅午餐呢

2021-11-22 33 瀏覽
一向我都好鍾意食FUSION 菜式, 而且仲係素食既FUSHION 更係IMPRESSIVE 而驅使到我來不多去既西環區既呢一間小店, 而且LOCATION 同地鐵站距離又唔算遠, 又易搵! 店中環境寧靜優雅,仲要食素為大前提,我好enjoy chillax 既感覺食素。店員向我推介試個鬼馬肉醬意粉,肉醬意粉都能夠做真肉既味同口感飲品:老公話佢既菠蘿梳打好fresh, 我都好滿意個好清唔太甜既青蘋果茉莉綠茶。食飽飽仲去埋海濱公園散步而令我地既wife and husband time 喺閒日都過得開心。所以計環境,地點,美食既range 都性價比高!

「堅尼地城|素食者必去首選」 @hk.good_west 位於堅尼地城C出口,步行約4分鐘,非常方便快捷。1. 鮮茄海鮮焗長通粉 $118 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻利用香濃嘅鮮茄醬✅,加上特製嘅長通粉,配上濃烈嘅芝士汁。簡直非常邪惡😆,上面最意想不到係特製嘅鮮蝦,以及仿製魷魚。刀工一流,值得一試。🎯2. 夏威夷素雞漢堡配薯條 $98👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雖然由於疫情😷,去唔到夏威夷,但係食咗呢一個夏威夷雞堡,彷彿去咗一轉旅行🧳。一次過滿足三個願望,當中包括兩層特製雞漢堡,蕃茄及生菜🥬。以及新鮮炸出嚟嘅薯條🍟。令人回味無窮。3. 素蝦野菜沙律配蜜糖芥茉 $78👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻最啱一啲食開沙律嘅朋友仔,一啖沙律🥗,一啖蜜糖芥茉,香氣十足,垂涎三尺🤤。蝦🦐嘅質地,同真既有得比。簡直係絕配。🔥食物評分🎖- 環境- 食物- 服務- 價錢- 推介地點:素菲亞 (安發大廈) (西環)西環爹核士街28-32號安發大廈地下C號舖「堅尼地城|素食者必去首選」
「堅尼地城|素食者必去首選」

@hk.good_west

位於堅尼地城C出口,步行約4分鐘,非常方便快捷。

1. 鮮茄海鮮焗長通粉 $118 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

- 食物
- 服務
- 價錢
- 推介

地點:素菲亞 (安發大廈) (西環)
鮮茄海鮮焗長通粉
素蝦野菜沙律配蜜糖芥辣汁
夏威夷素雞漢堡配薯條
鮮茄海鮮焗長通粉
素蝦野菜沙律配蜜糖芥辣汁
夏威夷素雞漢堡配薯條
2021-11-19 9 瀏覽
堅尼地城呢一帶有好多裝修得好靚嘅新餐廳,今日喺呢度附近收工,就過嚟試下。青蘋果茉莉綠茶,富青蘋果香而帶有微酸,非常醒胃。無花果茉莉綠茶,無花果同茉莉嘅味道夾埋一齊竟然有少少似山楂未,個感覺幾得意。黑松露野菌闊條麵,黑松露味道非常香濃,野菌嘅數量好多,起碼有成十幾粒,鐘意食菇菌類嘅我非常滿足。鬼馬肉醬意粉,肉醬裏面嘅肉用上咗女神林嘉欣賣廣告嘅新豬肉,好肉嘅我完全食唔出佢唔係真正嘅豬肉嚟,呢隻新豬肉無論口感同味道都同真嘅豬肉一模一樣。紅莓蘋果撻,味道好似我細個好鍾意食嘅雅樂B紅莓餡餅 啲童年回憶返哂嚟。

青蘋果茉莉綠茶,富青蘋果香而帶有微酸,非常醒胃。

無肉不歡,唔代表同食素有衝突㗎!🤔作為食肉獸嘅我大鄉里地發現😀原來素食餐廳嘅食物係可以好豐富㗎!😍今次去朋友開嘅素食Cafe -Sofia 素菲亞,環境舒服而且食物有好多選擇!急不及待要大大力推介一下❤️🌟平時少食牛嘅我,今次點了朋友推介嘅呢款即叫即焗嘅Impossibe 素食威靈頓($238)。當佢一上枱時已經超興奮了!外層鮮黃色嘅酥皮焗得香噴噴!影相影到我流晒口水🤤內裡厚實嘅植物牛肉🐮真係超Juicy!😍0膽固醇嘅植物牛肉仲蘊含豐富嘅蛋白質同營養添啊! 聽落都健康咗😂另外入面仲有素煙肉同大大舊冬菇,口感超豐富🎉!平時食開牛嘅朋友,嚟到一定要試呀!🌟黑松露野菌闊條麵($118)幾重黑松露味!個醬汁唔會太膩仲幾creamy!而且賣相唔錯仲好多菇菇tim呀!🍹飲品方面叫咗無花果綠茶同藍天菠蘿梳打,顏色賣相不錯!不過飲開無糖嘅我唔記得少甜😌同埋舊檸檬好曳曳,成日喺我打卡嘅時候跌落嚟😂🤣🍰椰子朱古力撻嘅椰子味都幾重! 但拎出嚟嘅時間好似有點太冰了😅有點硬另一推介嘅重點係佢地嘅性價比真係好高👍🏻, lunch set 都係$98~$148 不等, 但有齊餐湯、沙律、主菜、飲品😍!真係幾划算,而且

impossible  素食威靈頓

椰子朱古力撻

另一推介嘅重點係佢地嘅性價比真係好高👍🏻, lunch set 都係$98~$148 不等, 但有齊餐湯、沙律、主菜、飲品😍!真係幾划算,而且環境簡單舒適!💯假日下午茶時間去都唔會太多人👍🏻仲可以慢慢吹水打卡添呀😂我見到佢個農夫包都係極吸引、超邪惡🤤!下次嚟一定會食埋佢😍
2021-11-13
下午茶
用餐優惠
試食活動
impossible  素食威靈頓
每次去開堅尼地城Davis Street經過Sofia,都很好奇是否以店長命名?事源係其中一位合伙人的太太是素食者,但有感坊間難以找到一間餐廳可供素食和非素食者同時享用。就因著一個親身經歷,三位合伙人就開店構思。而點解叫Sofia?當中一位媽媽級的合伙人,把舖頭當作仔女看待,命名Sofia,以媽媽照顧仔女般經營餐廳。店內暖黃燈光、木質檯凳,加上食物確實非常出色,聽完之後感受到溫暖,隔空感受到應該係個煮野食好叻既媽媽 選擇食素的人士有很多唔同原因,可能因為宗教、愛護地球,這些種種原因都值得尊重。在素食主義的光譜之中有很多類型的分類,分得好細緻,複雜D黎講可以爆出20種。上網資料搜集了一下,簡單分類可為: vegetarian/veggie 素食者:不吃魚、肉lacto-vegetarian奶素者:不吃肉、魚、蛋,但可以喝牛奶或食用奶製品ovo-vegetarian蛋素者:不吃肉、魚、奶製品,但會食用蛋類的素食者vegan全素、純素:不碰魚、肉、蛋、奶及不使用任何的動物產品、皮製品從宗教到環保,其實都值得我們思考每件產品/成品背後的來源(made in邊度)或者我地點樣可以減碳生活維持S

上網資料搜集了一下,簡單分類可為:
vegetarian/veggie 素食者:不吃魚、肉

從宗教到環保,其實都值得我們思考每件產品/成品背後的來源(made in邊度)或者我地點樣可以減碳生活維持Sustainability?

廢話很多,入翻正題(多謝看到現在的你,現在進入食物部份!)

平日晚上來到探訪Sofia,店鋪燈光光猛,以白色為主色調,其餘以木色和綠色作陪襯,走小清新風格!

黑松露野菌闊條面 𝓑𝓵𝓪𝓬𝓴 𝓣𝓻𝓾𝓯𝓯𝓵𝓮 𝓪𝓷𝓭 𝓜𝓾𝓼𝓱𝓻𝓸𝓸𝓶 𝓕𝓮𝓽𝓽𝓾𝓬𝓬𝓲𝓷𝓮 ($118)
擺盤吸引,野菌汁非常濃郁,黑松露飄香,食得出醬汁是自家製,當中有些橄欖油令口感更滑但不會膩。黑松露和野菌是perfect match不用說,闊條面也煮得很煙韌,寬闊的表面全部掛滿醬汁!

鬼馬肉醬意粉 𝓞𝓜𝓝!𝓟𝓞𝓡𝓚 𝓢𝓹𝓪𝓰𝓱𝓮𝓽𝓽𝓲 𝓑𝓸𝓵𝓸𝓰𝓷𝓮𝓼𝓮 ($98)
上一款平日餐廳會以菌類食物作素菜選擇,來到肉類挑戰!
食落跟普通的肉醬意粉基本上沒有分別,OmniPork新豬肉加上番茄醬,意粉煮得Al dente。特別覺得他們調製番茄醬汁味道新鮮,酸甜度平均👍🏻

甜品(+@$28)
🍰🍎 紅莓蘋果撻 Apple Raspberry tart
新鮮的蘋果和紅莓蓉做餡料酸酸甜甜非常新鮮,純素餅底一點都不膩,而且唔會散開

🍰🍫 椰子朱古力撻 Chocolate coconut tart
朱古力面下有椰絲,唔甜,餅底跟Apple tart一樣唔膩,唔濟

Drinks
🥤菠蘿賓治
🥤無花果茉莉綠茶

餐牌上標明是否有蛋奶素及五辛等成分。
2021-11-15 33 瀏覽
有些人因為信仰, 也有些人為了健康,漸漸地素食已成為一個潮流,而最近有食友通報有間新開業的素食店,走新派素食路線,店子供應以精緻菜式為主打的素菜,個人並非素食主義者,但也有興趣一試。飲品方面, 選了無花果梳打, 幾大杯而份量也算多, 無花果味道甘甜如蜜, 配合梳打水, 是喝得夠爽。一道餐湯送上來, 是栗米忌廉湯, 淡黃色的賣相, 鋪面的是忌廉和香草, 香氣味濃, 入口清甜, 栗米味道濃郁, 感覺清怡。主食環節,點了黑松露野菌闊條麵, 個人較欣賞是闊條麵,淥得恰到好處而咬勁十足, 而且富有蛋香, 非常有水準, 與香味濃郁的黑松露和野菌同吃,更加滋味。還有甜品是椰子朱古力撻, 店方很有心思的在碟上用果醬畫了圖案, 在賣相方面已經加了分。面頭的朱古力質地也不太硬,餅底也非常鬆化,滲出陣陣椰子香味,也是美味。吃過這次素菜之後, 令我對素食改觀了很多, 原來素食也可以如此多姿多彩, 無論是店子的環境和素食的菜色, 也不再是停留在以前傳統素食的框框內, 相信素食會越來越普及化。
還有甜品椰子朱古力撻, 店方很有心思的在碟上用果醬畫了圖案, 在賣相方面已經加了分。面頭的朱古力質地也不太硬,餅底也非常鬆化,滲出陣陣椰子香味,也是美味。
朋友知道我較少茹素,呢日佢特登約我喺堅尼地城食飯,話有一間好味嘅素食西餐廳,要同我一齊試吓,又話我應該多啲食素菜,咁朋友咁誠意拳拳又為我着想,我就當然係奉陪啦😆叫咗 $98嘅「鬼馬肉醬意粉」同 $128嘅「泰式🇹🇭冬蔭意大利飯」,跟餐包「御茗寧茶」,另加 $16要咗「無花果綠茶」😆意大利🇮🇹粉同飯我哋都係 share 嚟食😆;「鬼馬肉醬意粉」真係做得好似肉醬,香口又幾惹味😋;「泰式冬蔭意大利飯」辣辣哋食落好開胃😋。兩杯飲品一凍一熱,兩杯都幾清新😋呢餐素食真係簡簡單單兼感覺健康😆

呢餐素食真係簡簡單單兼感覺健康😆
2021-11-04 17 瀏覽
天氣開始凍啦唔想落街買嘢食今日就選擇咗嗌外賣 堅尼地城都有好多好選擇嘅有好多其實外賣食過親身都未去過嘅地方 呢一間 其實我買平台好多都有見過但係未申申報去過似乎係一間有質素嘅西餐我就叫嚟試下啦因為我想食 卡邦尼意粉就點做一個數嘅卡邦尼意粉佢裏面有啲數嘅三文魚喺裏面 用紙盒包裝非常之環保感覺時尚乾淨衛生另外點樣個泰式肉碎生菜包都幾獨特別原來佢嘅 碎肉碎係用酥肉嚟做唔怪得食咯同真嘅豬肉有分別啦不過都係好味嘅生菜好新鮮肉碎酸酸咪咪好易入口包裝 乾淨企理 外賣嚟講佢都算係高質嘅仲有都幾 新嚟都幾多 好夠飽感覺去嘅質素都ok
carbonara
外賣送餐
  • 黑松露野菌闊條麵
  • 黑松露雜菌意大利飯
  • 黑松露茄子千層
2021-11-04 45 瀏覽
素食好去處😋.堅尼地城~精緻創意新式素食🤘🏼.店舖門面及內部環境裝修清新,闊落空間感十足。除美食優質之外,亦都係打卡的好去處。主餐牌黑松露野菌闊條麵 $118(可走蛋奶可走五辛)濃郁的黑松露野菌醬汁非常掛麵,與闊條麵非常夾。荔枝青檸梳打 加$24午市套餐(主食、是日餐湯、精選沙律&飲品)台式三杯菇意粉 $98 (可走蛋奶可走五辛)無糖茉莉花茶凍隨餐的野菌湯,非常濃郁,跟黑松露野菌麵的醬汁類似,相當creamy 。心思十足,把杏鮑菇切成魷魚圈的形狀,精緻又美味的fusion菜式。甜品鮮果啫喱凍 加$28 ~必食非常清新的一款甜品,水果新鮮,啫喱應該是類似大菜糕的,上面放一層椰奶,令整個甜品又清新又滑溜。*只有堅尼地城分店才有台式創意料理😉
素食好去處😋.
堅尼地城~精緻創意新式素食🤘🏼.

主餐牌
黑松露野菌闊條麵 $118(可走蛋奶可走五辛)

濃郁的黑松露野菌醬汁非常掛麵,與闊條麵非常夾。
荔枝青檸梳打 加$24

午市套餐(主食、是日餐湯、精選沙律&飲品)
台式三杯菇意粉 $98 (可走蛋奶可走五辛)
無糖茉莉花茶凍

甜品
鮮果啫喱凍 加$28 ~必食

*只有堅尼地城分店才有台式創意料理😉
2021-11-03 19 瀏覽
呢間餐廳主打素食,係堅尼地城地鐵站要行5分鐘。星期日同朋友黎食,下午4點幾唔洗排隊就可以直入餐廳。我地加埋叫左4樣野食。個羅宋湯好濃味,酸酸甜甜,味道唔錯,配埋湯上面塊麵包,幾好飲。墨西哥脆皮上面既係素肉醬,如果唔係講明係素,我都食唔出,味道同真既肉醬好似,好有驚喜。之後就係三杯海鮮意粉,炒到乾身但又唔會好淡,個塊魷魚其實係素菇黎,值得一試。最後就係素豬扒burger,醬汁同菠蘿都好夾好juicy, 咬落去會咬到素豬扒一梳梳既肉,幾好味。不過少不免都係會食到重既豆味,但係整體黎講都係一個好味既素burger,薯條亦都炸得好脆。如果本身係素食追求者,絕對值得到此一遊。
呢間餐廳主打素食,係堅尼地城地鐵站要行5分鐘。
星期日同朋友黎食,下午4點幾唔洗排隊就可以直入餐廳。
我地加埋叫左4樣野食。
如果本身係素食追求者,絕對值得到此一遊。
  • 鬼馬肉醬墨西哥脆片