2024-10-03 1182 瀏覽
過親嚟希慎廣場逛店購物多、甚少喺度搵嘢食,咁啱知道有間滿有中國色彩過江龍食店開張,原來係食江浙菜,擇日不如撞日就嚟試下廚師手勢環境算幾寬敞舒適靠窗位置望住銅鑼灣大廈景今餐想食清淡啲,見到餐牌有“香港限定”菜式順手點兩款,睇價錢都幾實惠唔算貴☆ Vermicelli Wrapped Shrimps粉絲裹蝦~ 店員會捧個爐過嚟喺客人面前煮,望住熱辣辣粉絲撈入大蝦然後用筷子捲成一團遞上碗入,視覺效果十足增添食欲趁熱食個玻璃粉絲、汁調味唔錯不過份鹹,開背蝦入口略為膠口☆ Dongpo Beef 東坡小牛肉(香港限定) ~ 1件1份、最啱樣樣都想試但眼闊肚窄的我。牛肉口感okay但不甚是小牛肉個feel,食完印象不深☆ Boiled Fish Ball with Water Shields西湖蓴菜斬魚丸(香港限定)~ 用紅白色圖案小燉盅原粒魚丸上桌。首先個湯頭幾清淡、上面飄著點蓴菜嫩滑爽脆我幾鍾意食,如果再落多啲仲好。魚丸用上白鮰魚肉色澤粉白幾鮮味,個人感覺有摻入豬肉所以口感較滑☆ Small Green Vegetables in Fish Soup魚湯小青菜~ 今日食嘅係湯浸鶴斗白菜仔,菜幾
環境算幾寬敞舒適

靠窗位置望住銅鑼灣大廈景

☆ Vermicelli Wrapped Shrimps
粉絲裹蝦
趁熱食個玻璃粉絲、汁調味唔錯不過份鹹,開背蝦入口略為膠口

☆ Dongpo Beef
東坡小牛肉(香港限定)
東坡小牛肉(香港限定)

西湖蓴菜斬魚丸(香港限定)
西湖蓴菜斬魚丸(香港限定)

魚湯小青菜
~ 今日食嘅係湯浸鶴斗白菜仔,菜幾爽脆可以再煮耐啲啲,有啲蝦米吊味清清哋合我口胃

☆ Ice Cream Toast
麵包誘惑
~ 呢個招牌厚多士聽講係呢度嘅銷量冠軍,點都要嗌吓嘩。即點即整夠晒排場,個人覺得個奶味蘇氣四射,麵包係烘得酥脆,配埋雪糕必須即刻食至好味

☆ Jiangnan Victory Cake
江南定勝糕
江南定勝糕
~ 呢款係上海著名糕點,方形木盒載著四粒唔同色嘅定勝糕既搶眼又特別。每個色嘅內餡有分別,綠色係綠茶餡、橙色係水果味、紅色應該係棗泥,白色唔知
。成份有米粉等唔會太甜

2024-10-03 507 瀏覽
餐廳主打浙江菜,依家唔洗北上都食到!環境佈滿綠色植物,加上柔和燈光同圓圓嘅月亮射燈,喺充滿詩意嘅氛圍下,同朋友仔嘆下茶,食個飯,好寫意😌♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 龍井燒雞 $138選用原隻三黃雞,即叫即燒,雞皮燒至金黃香脆,雞肉嫩身多汁所用嘅盛載器皿仲藏有玄機,底部擺滿龍井茶葉,送上嚟就茶香撲鼻,邊食仲有陣陣茶香❥ 粉絲裹蝦 $108用砂鍋上,新鮮生蝦鋪面,底層就鋪滿粉絲,將秘製醬汁淋上後,靜靜等待6分鐘,夠鐘再撈勻,蝦肉彈牙,粉絲每一啖蒜香濃郁❥ 面餅醬香五花肉 $98<香港限定>將卷餅包住豆腐皮同炸過嘅五花肉,軟糯又脆口,餡料仲加埋青瓜,食落充滿鹹鹹哋嘅醬香之餘又唔會油膩❥ 麵包誘惑 $68即叫即烤,面層麵包烤至金黃酥脆,底層嘅麵包口感鬆軟到似蛋糕嘅口感,配搭雲尼拿嘅雪糕,冰火酥軟口感,絕配!❥ 茶香奶凍 $28甜蜜焦糖化嘅面層,底層係幼滑奶凍,陣陣奶香仲有帶有香濃茶味,好夾!∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴

❥ 龍井燒雞 $138
選用原隻三黃雞,即叫即燒,雞皮燒至金黃香脆,雞肉嫩身多汁

❥ 粉絲裹蝦 $108

❥ 面餅醬香五花肉 $98
<香港限定>

❥ 麵包誘惑 $68

❥ 茶香奶凍 $28

位於銅鑼灣希慎廣場12樓,門口傳黎悠揚既古箏樂聲演奏,帶一點古典韻味。價錢合理,服務友善,值得一試嘅餐廳🤍✨粉絲裹蝦 $108推薦!粉絲蘸滿香濃醬汁,包住香滑蝦肉一齊食,香口惹味。✨宋嫂魚羹 $48/位推薦!奶白色嘅魚湯,口感順滑,魚味濃郁,一定要趁熱飲🤤✨東坡仔排 $148醬汁甜甜地,一口大小嘅排骨,撈飯一流。✨雪菜酸湯魚片 $128魚片吸收晒湯汁精華,酸酸辣辣好開胃,口感滑嫩。✨江南定勝糕 $28推薦!上枱嘅時候熱辣辣,咬落去煙煙韌韌,口感極佳🤤 每一件糕點都係唔同嘅餡料,各有風味。我同媽咪都好鍾意,又叫多左一份🤤✨青提四季青冷泡茶 $0✨白桃烏龍冷泡茶 $0除咗熱茶,餐單上都有嗌$0冷泡茶,用玻璃樽裝住,清新解膩🤤 青提口味幾特別,好似花香咁🌼

✨粉絲裹蝦 $108
推薦!粉絲蘸滿香濃醬汁,包住香滑蝦肉一齊食,香口惹味。

✨宋嫂魚羹 $48/位
推薦!奶白色嘅魚湯,口感順滑,魚味濃郁,一定要趁熱飲🤤

✨東坡仔排 $148
醬汁甜甜地,一口大小嘅排骨,撈飯一流。

✨雪菜酸湯魚片 $128
魚片吸收晒湯汁精華,酸酸辣辣好開胃,口感滑嫩。

✨江南定勝糕 $28

✨青提四季青冷泡茶 $0
✨白桃烏龍冷泡茶 $0
2024-10-02 415 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近內地又有中菜廳攻港,今次係人氣嘅浙江菜「綠茶餐廳」,坐落於銅鑼灣希慎廣場。除咗座位闊落之外,仲用咗竹林嘅設計,營造出中式嘅古典味。龍井烤雞 選用浙江龍井茶葉去烹調和燻烤三王雞,雞身有光澤和焦香。食落雞皮香脆,內層雞肉有淡淡的茶香又多汁。東坡仔排見到深棕色就知道夠哂入味,肉質軟腍又有酸酸甜甜嘅味道。粉絲裏蝦粉絲吸收晒醬汁同埋蝦肉嘅味道,每一啖都係蝦嘅甜味和咸香。甜品方面不妨試吓江南定勝糕和紅酒糟丸子,兩個都好充滿中國特色。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯ 綠茶餐廳 (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

東坡仔排
見到深棕色就知道夠哂入味,肉質軟腍又有酸酸甜甜嘅味道。

粉絲裏蝦
粉絲吸收晒醬汁同埋蝦肉嘅味道,每一啖都係蝦嘅甜味和咸香。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

綠茶餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
最近好想食中菜🤣銅鑼灣希慎廣場開左間浙江菜餐廳【綠茶】💚見佢環境舒適雅致,價錢又不太貴,所以決定要試一下☺️餐廳環境裝修簡約,佈置以綠色植物、竹林為主,充滿大自然氣息🍃氣氛十分放鬆!用QR Code落單,效率超快,15分鐘內已經可以上菜🥢❥ 龍井烤雞 $138點都要試下綠茶既招牌菜🫶🏻店員先俾我地望下完整既烤雞,之後再幫我地切開!雞皮呈金黃色,好香脆,雞肉嫩滑多汁!食落有淡淡既龍井茶香同埋煙燻香氣~呢個價錢好抵食呀👍🏻❥ 金沙雞翼 $68一共有4隻,外皮勁脆卜卜,食落充滿鹹蛋黃味🧡極邪惡🤭❥ 黑松露牛肉炒飯 $88炒飯份量充足,黑松露味濃郁,食落好有風味🍚飯粒炒得夠乾爽,粒粒分明,好香好有穫氣!❥ 麵包誘惑 $68呢碟甜品又係一定要試😽暖笠笠、外脆內軟既麵包,配上雲尼拿雪糕,冷熱交融,口感豐富😍❥ 茶香奶凍 $28有驚喜既甜品🥰面頭有層香脆既焦糖糖衣,奶凍香綿軟滑,茶味香濃,甜度岩岩好~
最近好想食中菜🤣
銅鑼灣希慎廣場開左間浙江菜餐廳【綠茶】💚
見佢環境舒適雅致,價錢又不太貴,所以決定要試一下☺️

用QR Code落單,效率超快,15分鐘內已經可以上菜🥢

❥ 龍井烤雞 $138
點都要試下綠茶既招牌菜🫶🏻
店員先俾我地望下完整既烤雞,之後再幫我地切開!
雞皮呈金黃色,好香脆,雞肉嫩滑多汁!
食落有淡淡既龍井茶香同埋煙燻香氣~
呢個價錢好抵食呀👍🏻

❥ 金沙雞翼 $68
一共有4隻,外皮勁脆卜卜,食落充滿鹹蛋黃味🧡極邪惡🤭

❥ 黑松露牛肉炒飯 $88
炒飯份量充足,黑松露味濃郁,食落好有風味🍚
飯粒炒得夠乾爽,粒粒分明,好香好有穫氣!

❥ 麵包誘惑 $68
呢碟甜品又係一定要試😽

❥ 茶香奶凍 $28
有驚喜既甜品🥰

2024-09-20
超人氣過江龍綠茶餐廳 佔地近2,000平方尺✨以「風清竹影」為主題 環境休閒雅緻🎋仲有米芝蓮及黑珍珠星級名廚打造嘅香港限定新浙菜式添🇭🇰.📌麵包誘惑 $68嚟到當然要試下暢銷十六年 年銷售逾6,000,000份嘅吐司磚‼️外層烘至焦香酥脆 麵包切成一粒粒 好鬆軟🍞沾上香甜雲呢拿雪糕一啖食🍦冰火交融 簡單配搭已經好正🤍.📌龍井烤雞 $168原隻三黃雞擺喺木盤上 夠晒吸睛🤩影完相 店員會將雞切件🐓雞皮薄身微脆 烤到冇晒脂肪 肉質唔柴 但過熟 唔太嫩滑🍗底下有龍井茶葉燻住 入口好重煙燻香🍵.📌面餅醬香五花肉 $98卷餅賣相精緻 內餡有驚喜🫔卷餅皮軟身煙韌🫓炸五花腩肉勁酥脆 脂肪一咬爆油 超甘香🐷配搭京蔥, 青瓜, 炸腐皮同甜面醬 好有片皮鴨嘅感覺🌱🥒.📌熗拌龍須菜 $48熗拌有啲似涼拌 酸中帶微辣 惹味開胃 唔錯🌶️龍須菜口感爽脆 有些微草青味🥬.📌魚湯小青菜 $58白菜仔青綠爽脆🥬魚湯濃郁creamy 加埋蝦米仔 鮮味十足🦐🐟.相關食物相片 可參考本人以上傳之影片🎦
📌麵包誘惑 $68
📌龍井烤雞 $168
📌面餅醬香五花肉 $98
📌熗拌龍須菜 $48
📌魚湯小青菜 $58
相關食物相片 可參考本人以上傳之影片🎦
2024-09-30 487 瀏覽
深圳綠茶餐廳食得多,而家仲開埋落嚟香港,位於銅鑼灣希慎上邊,地點非常方便,而裝修都有深圳綠茶餐廳嘅影子,都係綠化為主👍🏻龍井烤雞$138底部有茶葉承載,店員會俾你拍攝打卡完之後,再幫你剪開東坡仔排$148味道有啲似糖醋排骨,酸酸甜甜麵餅醬香五花肉$98肥肉為主 ,入面有青瓜絲江南熏魚$88呢個好食但唔似熏魚口感,佢比較香脆香甜,同埋勝在冇骨👍🏻茶香奶凍$28好好食 有濃郁茶香 如果可以大碗小小就更滿足😁

龍井烤雞$138
底部有茶葉承載,店員會俾你拍攝打卡完之後,再幫你剪開

東坡仔排$148
味道有啲似糖醋排骨,酸酸甜甜

麵餅醬香五花肉$98
肥肉為主 ,入面有青瓜絲

江南熏魚$88
呢個好食但唔似熏魚口感,佢比較香脆香甜,同埋勝在冇骨👍🏻

茶香奶凍$28
好好食 有濃郁茶香 如果可以大碗小小就更滿足😁

• 茶香奶凍
2024-09-28 800 瀏覽
繼木屋,酸菜魚呢啲熱門餐廳開到嚟香港後,而家有一間內地嘅人氣浙江菜打入香港嘅市場,仲要選址係美食雲集嘅銅鑼灣😍 而家想食新派杭州菜❓唔使過關嘅,近近哋喺香港就食到啦😚1️⃣ 粉絲裏蝦🦐經典招牌菜之一點都要食下😚店員會即時淋上秘製嘅醬汁,再用砂鍋煲開大火煮,粉絲超級入味,蝦仁由生煮到熟,彈牙又多汁,好惹味✨2️⃣ 東坡仔排🐷睇到寫住大廚現燒已經心心眼啦😍 一樣都係招牌菜嚟嫁~ 食落酸酸甜甜好開胃😌睇嚇仲有個小燭台熱住,超級貼心🥹 即刻嗌咗碗飯,夠哂好滿足呢😎3️⃣ 龍井烤雞🐥用咗浙江龍井茶嘅嫩芽去烹調嘅一道菜🍵 烤熏過後嘅三黃雞外皮呈金黃色,好脆~而雞嘅肉質好嫩,好多汁💦 同時亦散發出陣陣清幽嘅茶香,正到爆👍🏻4️⃣ 海苔松仁麻球👅係比煎堆仔好食嘅麻球🤣外型圓轆轆又有滿滿嘅芝麻,入面軟軟糯糯,作為咸嘅飯後甜品無誤‼️

1️⃣ 粉絲裏蝦🦐

經典招牌菜之一點都要食下😚

2️⃣ 東坡仔排🐷

3️⃣ 龍井烤雞🐥

4️⃣ 海苔松仁麻球👅

係比煎堆仔好食嘅麻球🤣

• 粉絲裹蝦
2024-09-28 408 瀏覽
排队排了一个小时,这位粉色迎宾却在短短十几秒就让其他桌进去了。我们拿的C开头的排号,就算我们过号没有及时过去,不明白为什么不叫下一个C字号而是让B字开头的人进去了。然后还态度恶劣,对我们说“那下一桌让给你们”。明明是她安排欠妥,却职责我们没有在门口等候。以后也不会再光顾了。
2024-09-27
2024-09-27 425 瀏覽
1. Book 位既作用係零, 今日中午打電話confirm7點用餐,7點去到仲要等。咁book 位意義係邊?2. Reception粉紅色衫短頭髮員工態度好有有問題,事緣我哋七點到嘅時候同佢講我哋已經到啊,跟住叫我哋等一陣(book 位要再等唔合理)靠,等左一陣之後到我地就咁叫3位個個,但明明報到時已知姓氏 ,另外之前每張枱入去既時候都有問飲咩茶,去到我地到直接幫我地決定,完全冇問,帶位去位置時態度好差。3. 味道正常 4. 食物一次過上似快餐5. 有個值得讚嘅服務員小姐着黑色衫扎馬尾嘅好耐心咁樣去推薦每一道菜同埋上菜時會主動提出幫忙
3. 味道正常
4. 食物一次過上似快餐

2024-09-27
15 分鐘 (堂食)
2024-09-27 460 瀏覽
內地人氣餐飲品牌綠茶餐廳,而家喺香港都可以試到!餐廳繼續行古典風格,用上墨水佈景,佈滿竹林植物,好有詩情畫意,充滿江南風情🎋~菜式主打江浙菜,依然見到佢嘅招牌「龍井烤雞」同「麵包誘惑」,屬於中菜比較少見嘅菜式,而且價錢亦唔貴,聽講仲有米芝蓮名廚坐鎮,確實值得一試!-——————————————🦐◖粉絲裹蝦◗ $108粉絲裹蝦會連埋個爐上枱,將生蝦鋪喺粉絲上面,再加入秘製醬汁即時炆焗,計時器響就食得啦!粉絲有鑊氣,煮得軟腍滑溜,超濃蒜蓉味,口感一流,蝦肉彈牙但未算鮮甜~🍗◖龍井烤雞◗ $138第一次嚟一定試嘅招牌菜,用上龍井茶葉煙燻嘅烤雞,店員仲會幫手將原隻烤雞剪開,雞肉多汁💦肉質都幾嫩滑,雞皮夠薄唔會好油膩!🧆◖東坡仔排◗ $148呢個東坡排骨好上色,醬汁好黏稠呈啫喱狀,每舊排骨都均勻裹上醬汁,味道係鹹甜口,帶少許醋香🐟◖江南熏魚◗ $88魚片酥脆咬落去好鬆化,完全零骨!調味帶有少少甜味,就咁食好似食緊零食咁,可以點埋辣粉,帶少少辣味更惹味更有層次!🍵◖九曲紅梅◗ $12/位有紅茶或者綠茶揀,茶味清香,飲落會覺苦澀
🌟Encore指數:8.9/10
-——————————————
🦐◖粉絲裹蝦◗ $108

🍗◖龍井烤雞◗ $138

🧆◖東坡仔排◗ $148

🐟◖江南熏魚◗ $88

🍵◖九曲紅梅◗ $12/位
有紅茶或者綠茶揀,茶味清香,飲落會覺苦澀

🌟Encore指數:8.9/10
外賣自取
之前返大陸食過綠茶餐廳🫖估唔攻入香港市場,係銅鑼灣希慎開咗分店主打新派浙菜裝修帶有中式簡約風🎋以竹林為主,影相一流~梗係試下招牌菜~✨龍井烤雞用龍井茶烹製三黃雞,完隻金黃烤雞上碟後再切開外皮金黃焦脆,雞肉嫩滑多汁~滲透淡淡龍井茶香味🤤另一款好出色~粉絲裹蝦🦐即席煮熟大蝦,口感爽口,熱辣辣粉絲係精華所在,吸哂醬汁同洋蔥拌勻,好入味😋香港獨家嘅東坡小牛肉一般東坡肉多數用豬肉,今次以牛肉作主,好有驚喜~牛肉軟腍,醬汁濃郁入味!有啲似東坡肉入口即融嘅口感🤤江南定勝糕賣相好特別四款顏色糕點內含不同餡料,口感較實在!黑松露牛肉炒飯口感有少少似炒糯米飯炒得乾身惹味~牛肉粒份量多,啖啖都有口感豐富🤓不妨一試!
之前返大陸食過綠茶餐廳🫖
估唔攻入香港市場,係銅鑼灣希慎開咗分店
主打新派浙菜裝修帶有中式簡約風
🎋以竹林為主,影相一流~

梗係試下招牌菜~✨龍井烤雞

用龍井茶烹製三黃雞,完隻金黃烤雞上碟後再切開
外皮金黃焦脆,雞肉嫩滑多汁~
滲透淡淡龍井茶香味🤤

另一款好出色~粉絲裹蝦🦐

即席煮熟大蝦,口感爽口,熱辣辣
粉絲係精華所在,吸哂醬汁同洋蔥拌勻,好入味😋

香港獨家嘅東坡小牛肉

一般東坡肉多數用豬肉,今次以牛肉作主,好有驚喜~
牛肉軟腍,醬汁濃郁入味!
有啲似東坡肉入口即融嘅口感🤤

江南定勝糕賣相好特別

四款顏色糕點內含不同餡料,口感較實在!

黑松露牛肉炒飯口感有少少似炒糯米飯

炒得乾身惹味~牛肉粒份量多,啖啖都有口感豐富🤓不妨一試!
有空來個吃個江南風味吧🥢.我有一個中菜胃🥢,早前去左銅鑼灣吃lunch 知道係Hysan 又有新餐廳開~當然要去試試!估唔到下午時間都咁多人,餐廳係由杭州米芝蓮🌟 星級名廚任首席顧問,係首間香港分店,難怪咁多人前來一試呢。就算午市都有一系列限定菜單,來一頓特色浙菜饗宴吧!今次點選左4款菜式配米飯🍚,招牌🔸粉絲裏蝦夠惹味,底下粉絲吸滿醬汁好吸引!🔸紫蘇香乾牛蛙煲,先炸再炆煮令牛蛙更濃郁,鐘意重口味既你可能會喜歡。🔸尖椒臭豆腐,獨特既臭豆腐香氣未必人人愛,但來到就不妨一試,味道偏咸重,3款菜式都十分岩適合配米飯同吃。最後來個🔸蛤蜊絲瓜,味道清甜又清爽,係夏天好岩飲既湯水。而甜點就來個🔸海苔松仁麻球,咸咸甜甜既味道,煙韌既麻球波波。再喝一壺龍井綠茶清清味蕾,感覺舒服。..×××××ש銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1202號舖..

有空來個吃個江南風味吧🥢

就算午市都有一系列限定菜單,來一頓特色浙菜饗宴吧!

今次點選左4款菜式配米飯🍚,招牌🔸粉絲裏蝦夠惹味,

底下粉絲吸滿醬汁好吸引!

🔸紫蘇香乾牛蛙煲,

先炸再炆煮令牛蛙更濃郁,鐘意重口味既你可能會喜歡。

最後來個🔸蛤蜊絲瓜,

味道清甜又清爽,係夏天好岩飲既湯水。

×××[綠茶餐廳]×××