2022-06-28 219 瀏覽
今晚放工後來到了將軍澳南逛逛大型日本超市, 逛完後便在附近的Monterey Place的緻吃個晚餐。加拿大豬拖羅我們點了一份極緻的特選串燒盛合, 餐廳嚴選了不同的醬汁來配合不同的串燒。首先吃的是豬拖羅, 配的是梅醬, 豬拖羅油香味濃, 口感順滑, 配酸甜清香的練梅醬, 能有效將豬肉的鮮味提昇, 亦可以去除了部分的油膩感。雞腿肉以川芎及白芷等中藥及調味料特製的中華藥膳醬汁, 味道創新,加上青蔥的加乘, 令肉質嫩滑的雞腿肉, 豐富了味道的層次感。日本白豚五花腩 另一款豚肉亦都非常可口, 來自日本的白豚五花腩, 肉嫩油香, 肥瘦平衡得好, 配上柚子胡椒, 味道清新脫俗, 柚香及微辣同樣地可以去除一些膩滯感。雞柳雞柳帶點炭火的焦香味道, 加了少許的梅醬及芝麻, 味道香濃, 口感嫩滑。美國牛西冷 來自美國的牛西冷, 用了由日本醬油,味醂, 清酒, 糖及大蔥的秘製醬汁來燒烤, 鹹中帶甜, 灑上香噴噴的芝麻, 令肉質嫩滑的牛西冷, 味道更加鮮甜。雞軟骨雞軟骨口感獨特, 軟骨軟硬度適中, 有爽彈的口感之餘卻不會太硬。雞胸,厚切牛舌芯這串燒雞胸的焦香味道最為濃厚, 上面還有煙燻海鹽及芥末, 雖然是雞胸

加拿大豬拖羅

雞腿肉

日本白豚五花腩

雞柳

美國牛西冷

雞軟骨

雞胸,厚切牛舌芯
這串燒雞胸的焦香味道最為濃厚, 上面還有煙燻海鹽及芥末, 雖然是雞胸肉, 但卻不會又乾又硬, 肉汁仍然能夠保存。

這間餐廳巧妙地運用了鹽麴蔥醬, 因為鹽麴中的麴菌可以軟化肉質﹑進而改變肉的風味, 可以令肉質較厚身的牛舌芯軟稔一點, 而又不失爽脆肉滑口感。

秘製蒜香阿波尾雞全翼
看到餐牌上面有德島縣知名的阿波尾雞全翼, 立即點了一隻來吃, 除了低脂肪, 無激素, 無抗生素及無合成抗菌劑外, 而且是採用全天然飼料來餵飼, 肉質具爽脆嫩滑口感, 雞肉味香濃, 雞皮亦燒至吸睛的金黃色, 香脆無比。

多春魚
多春魚燒得外脆內香, 薄薄的魚皮燒得香脆, 裡面滿滿的魚春令人吃得有滿足感, 加幾滴檸檬汁更可令鮮味提昇。

鰻魚炒飯
炒飯炒得粒粒分明, 乾爽不黏笠, 用了日本的珍珠米來炒, 每粒都晶瑩剔透, 鰻魚混入炒飯之中, 味道仍然香濃, 而且份量亦算多, 加了鮮橙色的蟹籽, 令整體色香味俱全。
2022-06-27 161 瀏覽
相信近年大家也十分之清楚,將軍澳南,經已是中產集中之地,同一個度假村,所有低密度的樓房,令這一帶充滿了生氣,帶來各種各式各樣日式的食肆,也進駐這一區,包括人氣之選日式超級市場,今日到訪者一間餐廳,大多選用日本產的材料,因此品質一定有保證.餐廳環境佈置充滿了日式風情,座位也比較寬闊.雞肉採用岩手縣的雞作為材料,所以每一啖雞肉也充滿了肉汁,加上串燒的火候控制十分之好,令這一個串燒達到肥而不油膩的感覺.雞頸肉十分之香滑也是本人的最愛.香脆的雞翼令人感受到回味.食完串燒多吃一點蔬菜,令身體更加之平均.最後這個鱔外皮十分之香脆、但也保持魚類的鮮味.

餐廳環境佈置充滿了日式風情,座位也比較寬闊.

雞頸肉十分之香滑也是本人的最愛.

香脆的雞翼令人感受到回味.

食完串燒多吃一點蔬菜,令身體更加之平均.

最後這個鱔外皮十分之香脆、但也保持魚類的鮮味.
2022-06-26 127 瀏覽
今晚同男朋友去將軍澳行街之後食飯,去食下日本嘢,今日唔想食太多壽司刺身類,選擇咗食呢間專門食串燒嘅居酒屋試下。串燒串燒點了好幾款,諗住呢度出名串燒,唔會錯得去邊,結果真係冇令我哋失望。介紹幾款特別好味既。最好味係帶子,口感嫩滑,調味有香蔥同一啲類似XO醬嘅醬料,味道鮮味又惹味,有四隻,價錢又唔貴。雞肝串燒不錯,雞肝外面燒得焦香,內裏粉嫩,好甘香。另外,西冷牛肉串燒好有牛味,份量都唔少。甜蝦刺身沙律好大碟,甜蝦有九隻,連同好多份量既蟹子,沙律菜唔係芝麻醬做底,係有d柚子味醬汁,加上紫洋蔥,有少少辣又新鮮,如上刁草有種獨特嘅香氣,配合其他配料例如甜品,蕃茄仔,食起黎啖啖都好滿足,特別得黎又清新。甲羅燒蟹蓋上滿滿既蟹肉蟹膏,少少松露味加上鋪滿焦香芝士,超香,冇得輸。放上鍋巴黎食,蟹膏甘香,食完滿佈蟹肉蟹膏既鍋巴,還有剩下嘅蟹肉蟹膏拌既芝麻醬沙津菜,同樣好味,份量足,性價比高。松葉蟹肉蟹膏炒飯本身對佢冇乜期望,打算叫個飯飽肚,結果出乎意料。除左多炒飯外,蟹肉係多得好緊要,真係做到啖啖飯都有蟹肉,蟹膏溶化咗在炒飯入面,加上黑白芝麻,好香。個炒飯難得無油,一流。巨峰提子乳酸梳打除咗食物優質之外,服

串燒
介紹幾款特別好味既。

雞肝串燒不錯,雞肝外面燒得焦香,內裏粉嫩,好甘香。

另外,西冷牛肉串燒好有牛味,份量都唔少。

甜蝦刺身沙律

甲羅燒

松葉蟹肉蟹膏炒飯

巨峰提子乳酸梳打

除咗食物優質之外,服務員都好有禮貌,會自動自覺加水。另外,我留意到有d廚師推介,好似蟹肉蟹膏炒飯、甲羅燒都不在主menu及冇相, 個人認為可以update 下主menu。除咗串燒好味之外,吸引客人注意到呢兩款咁好味嘅菜式。
訂左位黎食午餐。難得周末都有餐。其實可以話係定食既。小有地,同朋友無一個今日想食刺身。分別叫左炸雞、炸豬扒,同埋串燒套餐。每個套餐都有配麵豉湯同蒸蛋。兩樣都無咩特別,沙律都算新鮮,配上芝麻醬有小小咸。菇既前菜好味。炸雞有四舊,炸豬扒配既蕎麥麵真的很大碗,食極都食唔晒。而我叫的串燒套餐,望上去就有五串串燒,但有兩串係菇類,一串雞肉丸,一串五花腩(乾身晒,無咩肉汁)加上鰻魚串燒,平時已經對鰻魚興趣不大,呢串鰻魚勁多骨,差點吉到呢!侍應在叫餐時有介紹大家加唔加配飲品。但如果唔加,餐廳都有凍/熱麥茶俾大家。最後加上一口芝士。有五粒,可能細細粒,芝士唔肥膩。本人覺得如果餐廳響套餐上會寫上有甚麼串燒,可能個選擇會唔同。
訂左位黎食午餐。難得周末都有餐。其實可以話係定食既。

最後加上一口芝士。有五粒,可能細細粒,芝士唔肥膩。

2022-06-25
2022-06-20 193 瀏覽
早前去咗位於將軍澳的緻 串燒屋,日式設計裝修,牆上的日本畫最有特色,打卡一流。我哋就叫咗餐廳的二人前$318/位,套餐內有前菜,玉子卷,湯,串燒,主菜,我哋加咗$88轉做松葉蟹炒飯,套餐仲有甜品。前菜泡菜,蘿蔔絲,青瓜。泡菜好食😋值得一讚👍🏻沙律黑魚籽,煙三文魚,黑蕃茄豆腐沙律。沙律🥗內有黑醋,混合食味道不錯。鰻魚青蔥玉子卷鰻魚加上玉子的味道,更顯出鰻魚鮮味。蜆肉麵豉湯麵豉湯內有多隻新鮮蜆肉,十分鮮甜。串燒日本豚肉五花腩串五花腩油分十足,十分香口。蒲燒鰻魚串鰻魚燒得十分香口,鮮味十足。日本娃娃菜串娃娃菜十分清甜美味。美國青蘆筍串青蘆簡青甜味可口,十分清新。黑松露,雜菌炒美國安格斯一口牛粒一口牛粒肉質鮮嫩,肉粒熟度剛好,啱哂我不太喜歡生肉的我,配菜有洋蔥🧅和雜菌,吸收牛肉汁和黑松露鮮味,十分惹味。我哋轉了松葉蟹肉蟹膏炒飯,喜歡食松葉蟹的不可錯過,炒飯充滿蟹肉和蟹膏鮮味,推薦👍🏻👍🏻是日精選甜品🍮抹茶🍵雪糕福餅,甜品🍮內有福餅,加上混有焦糖醬,喜歡甜品🍮的我有驚喜❤️最值得一讚的是服務員殷勤的態度,服務一流👍🏻

前菜
泡菜,蘿蔔絲,青瓜。泡菜好食😋值得一讚👍🏻

沙律

鰻魚青蔥玉子卷
鰻魚加上玉子的味道,更顯出鰻魚鮮味。

蜆肉麵豉湯
麵豉湯內有多隻新鮮蜆肉,十分鮮甜。

串燒
日本豚肉五花腩串
五花腩油分十足,十分香口。
蒲燒鰻魚串
鰻魚燒得十分香口,鮮味十足。
日本娃娃菜串
娃娃菜十分清甜美味。
美國青蘆筍串
青蘆簡青甜味可口,十分清新。

黑松露,雜菌炒美國安格斯一口牛粒

是日精選甜品🍮

最值得一讚的是服務員殷勤的態度,服務一流👍🏻
2022-06-16
2022-06-16 156 瀏覽
餐廳位於將軍澳,距離地鐵站,路程需要十分鐘左右,還是十分方便快捷,餐廳位於將軍澳新興地區,將軍澳南,鄰近海旁的位置,環境舒適,十分優美。餐廳主打的食物就是日本料理,而我這天點選的當然一定有刺身,刺身最擔心的問題,就是不新鮮,充滿腥臭的味道,而這間餐廳的刺身是新鮮的,還帶有陣陣鮮味。加上我也十分欣賞就是日本料理師傅的手藝,厚切的刺身,就是不一樣,入口好像掉進了深海一樣。另外,還點了的就是甜品,蕨餅,日本的傳統甜點,帶有陣陣綠茶香氣,入口充滿綠茶的味道,充滿著日本文化。飲品方面,簡簡單單草莓梳打,就能帶出美味的感覺。
餐廳主打的食物就是日本料理,而我這天點選的當然一定有刺身刺身最擔心的問題,就是不新鮮,充滿腥臭的味道,而這間餐廳的刺身是新鮮的,還帶有陣陣鮮味。加上我也十分欣賞就是日本料理師傅的手藝,厚切的刺身,就是不一樣,入口好像掉進了深海一樣。
飲品方面,簡簡單單草莓梳打,就能帶出美味的感覺。
👩‍❤️‍👨拍拖之選-日本居酒屋🌸緻🌸佢係Monterey place 隔離,對住個海景,超浪漫🌹我哋揀咗set menu(318/位)除咗可以食環境之外,食物質素都好高。鰻魚大愛❤️前菜🥗黑魚籽,煙三文魚,黑番茄豆腐沙律🥗作為前菜好清新,黑魚籽超爽口,豆腐超滑,女仔一定好鐘意😍鰻魚青蔥玉子卷👄🤏(呢個我超推介)👍鰻魚香脆冇骨配埋玉子好香口,其實好食到想食多一件但係又唔好意思表現到好大食😂蜆肉麵鼓湯🥣個味啱唔好唔會太鹹。有煮家味。主菜🍽串燒拼盤(👍👍)要俾like , 樣樣都好味,鰻魚串大愛(❤️❤️)其實好考功夫,佢燒得有日本既水準。黑豚五花腩,唔會成口肥膏,好有口感。燒娃娃菜好特色好有新鮮感❤️露荀爽口👍黑松露炒美國安格斯一口牛🐮個洋蔥好甜,提升一口牛個味道,陣陣黑松露味,個牛熟度啱啱好,唔會太生或者太熟🥰鰻魚炒飯🍚好香,粒粒鳗魚入口即溶。精選甜品-雲呢拿雪糕麻薯😌提子同芒果乳酸特飲都好好味。❤️綠茶麻薯正😙甜品永遠有另一個胃😍食物:😍😍😍😍😍服務:😍😍😍😍環境:😍😍😍😍😍對女朋友好唔使等,幾時再去浪漫一下👩‍❤️‍💋‍👨
👩‍❤️‍👨拍拖之選-日本居酒屋🌸緻🌸

前菜🥗

黑魚籽,煙三文魚,黑番茄豆腐沙律🥗
作為前菜好清新,黑魚籽超爽口,豆腐超滑,女仔一定好鐘意😍

鰻魚青蔥玉子卷👄🤏(呢個我超推介)👍

蜆肉麵鼓湯🥣
個味啱唔好唔會太鹹。有煮家味。

主菜🍽
串燒拼盤(👍👍)
黑豚五花腩,唔會成口肥膏,好有口感。
燒娃娃菜好特色好有新鮮感❤️露荀爽口👍

黑松露炒美國安格斯一口牛🐮

鰻魚炒飯🍚
好香,粒粒鳗魚入口即溶。

精選甜品-雲呢拿雪糕麻薯😌
提子同芒果乳酸特飲都好好味。❤️
綠茶麻薯正😙甜品永遠有另一個胃😍

食物:😍😍😍😍😍
服務:😍😍😍😍
環境:😍😍😍😍😍

對女朋友好唔使等,幾時再去浪漫一下👩‍❤️‍💋‍👨
2022-06-16 106 瀏覽
前幾日同朋友去左將軍澳食呢間日式串燒店。呢到嘅串燒有好多唔同嘅口味,例如月見、梅醬、中華藥膳、蒲燒醬等,唔似平時多數淨係得汁燒同鹽燒。雞皮$32煙燻海鹽口味,食落香脆。雞胸軟骨$44食落有少少肉又有軟骨,爽口。雞腿肉$48呢個係中華藥膳口味,藥膳同串燒呢個組合真係從來都未試過,但又幾唔錯喎。日本白豚五花腩$52呢個係柚子胡椒口味,食落五花腩肥瘦相間,配埋柚子嘅清新香氣就唔會覺得膩。茄子$68同平時食到嘅燒茄子唔同,呢到係味噌口味,鹹鹹甜甜嘅味道好惹味。日本獅子青椒仔$44一串有四件青椒仔,朋友好鍾意食青椒仔,呢個啱曬佢食。法國鵝肝配紫菜鍋巴$98鵝肝外脆內軟,油香四溢,配埋香脆嘅紫菜鍋巴,呢個配搭幾新鮮。松葉蟹冷蕎麥麵$78算幾抵食,因為松葉蟹肉都唔少。首先將雞蛋撈落蕎麥麵,然後再點冷麵汁食,好清涼好食。鰻魚炒飯$128炒飯唔算太乾身,感覺又啱啱好,鰻魚份量好多,仲要唔係細細粒嗰啲,咬落好有口感。

雞皮$32
煙燻海鹽口味,食落香脆。

雞胸軟骨$44
食落有少少肉又有軟骨,爽口。

雞腿肉$48

日本白豚五花腩$52

茄子$68

日本獅子青椒仔$44
一串有四件青椒仔,朋友好鍾意食青椒仔,呢個啱曬佢食。

法國鵝肝配紫菜鍋巴$98

松葉蟹冷蕎麥麵$78

鰻魚炒飯$128
今日同老公去開將軍澳探朋友之後順道搵地方晚餐🍽就俾我哋發現到呢間裝潢甚具日本🇯🇵風嘅《緻》串燒屋主打串燒嘅《緻》除咗單點菜式亦提供多款以串燒為題嘅Set Menu對於我呢啲間歇性選擇困難症嘅朋友嚟講當然最適合不過😂今次點咗:二人前 $318/位(兩位起)呢個價錢可以由開胃菜、沙律🥗、餐前小食、麵豉湯、串燒併盤、主食🍚、食到落甜品加餐飲🍵,你都咪話唔講究🤭🥢3款開胃菜:有日式漬物、青瓜🥒、泡菜🌶 酸辣醒胃😋🥢沙律🥗:煙三文魚面層加上🖤魚子醬😍、配以新鮮黑蕃茄、豆腐及沙律菜,份量頗多,最驚喜🌈係特別加入咗香脆可口嘅米通,健康得嚟食落口感更為豐富🥰 抵讚👍🥢餐前小食:鰻魚青蔥玉子卷呢個做得好好味 一定要趁熱食😋甜甜嘅玉子卷熱辣辣♨️ 充滿蛋香配上燒香嘅鰻魚一同進食 天衣無縫🥢蜆肉麵豉湯一啲都唔馬虎,入面有大大粒嘅蜆肉味道鮮甜,食得出係新鮮嘅😋🥢之後,店員好快就為我哋遞上4️⃣款串燒❣️日本黑豚五花腩串五花腩層層分明 外層燒得香脆食落滿口油香 但唔會感覺油膩❣️蒲燒鰻魚鰻魚外層燒得些微香脆 內裡肉質保持腍軟再配上鰻魚汁 夠曬惹味😋我自己就好鍾意❣️日本娃娃菜 🥬❣️美國青露筍蔬菜燒得爽甜 保持色綠💚 火候控
今日同老公去開將軍澳探朋友

之後順道搵地方晚餐🍽

就俾我哋發現到呢間裝潢甚具日本🇯🇵風嘅《緻》串燒屋
主打串燒嘅《緻》除咗單點菜式

亦提供多款以串燒為題嘅Set Menu

對於我呢啲間歇性選擇困難症嘅朋友嚟講

當然最適合不過😂
今次點咗:二人前 $318/位(兩位起)

🥢3款開胃菜:

有日式漬物、青瓜🥒、泡菜🌶 酸辣醒胃😋
🥢沙律🥗:

🥢餐前小食:鰻魚青蔥玉子卷

呢個做得好好味 一定要趁熱食😋

甜甜嘅玉子卷熱辣辣♨️ 充滿蛋香

配上燒香嘅鰻魚一同進食 天衣無縫
🥢蜆肉麵豉湯

一啲都唔馬虎,入面有大大粒嘅蜆肉

味道鮮甜,食得出係新鮮嘅😋
🥢之後,店員好快就為我哋遞上4️⃣款串燒

❣️日本娃娃菜 🥬

❣️美國青露筍

蔬菜燒得爽甜 保持色綠💚 火候控制不俗

略嫌七味粉較多 掩蓋蔬菜自身甜味
🥢黑松露、雜菌炒美國🇺🇸安格斯一口牛粒🥩

牛粒一口大小 方便食用

熱辣辣♨️嘅鰻魚飯 炒香之後粒粒晶瑩剔透

入面加入咗唔少鰻魚 整個炒飯份量真心多

食到呢度真係好飽
不過女人幾時都有第二個胃食甜品😝

🥢甜品杯:柚子雪葩、福餅、紅豆抹茶蕨餅

柚子雪葩,味道清新🌱有助消滯解膩

福餅、抹茶蕨餅口感軟滑 Q彈

再加上甜甜嘅紅豆🫘 滿載日式風味

整體食物質素有水準
2022-06-12
  • 二人前set menu
2022-06-13 80 瀏覽
想帶狗狗出黎行下食飯,知道帶狗狗一定要坐出面,就預先訂位餐廳員工好frendly,知道坐出面會熱,突登拎杯凍水比我地叫左個牛扒定食,係lunch set,包湯,飯,沙律牛扒有D汁會比較好,比較乾身另外仲叫散叫左個鰻魚炒飯,好好食,夠味,飯粒粒分明,炒得岩岩好侍應話lunch menu 會成日轉

想帶狗狗出黎行下食飯,知道帶狗狗一定要坐出面,就預先訂位

叫左個牛扒定食,係lunch set,包湯,飯,沙律
牛扒有D汁會比較好,比較乾身
侍應話lunch menu 會成日轉
2022-06-12 122 瀏覽
1. 地點得!環境得!坐得舒服!2. 唔想諗咁多,食個午餐二人前(兩位共$376.00未計加一),睇落乜都有,茶碗蒸同沙律普通,三色刺身夠晒薄,唔係凍㗎,而且擺到好核突,好似放題咁出去任攞嗰啲,串燒普通冇特出,茶漬飯就有啲奇怪,啲飯嘅感覺唔似食緊日本米,最後個甜品,點解二人前得一個雪糕球?而且好似求其放一堆嘢俾你食咁。3. 除咗杯啤酒(另加$38.00)之外,食材普通,服務似茶餐廳,俾杯啤酒你都冇杯墊,豉油瓶每次倒豉油就漏到成枱都係,冇下次。
1. 地點得!環境得!坐得舒服!
2022-06-07 115 瀏覽
緻,位於將軍澳澳南海岸,環境美又舒服,有好多打卡點,將軍澳地鐵站步行過來都不算遠,又可以看看四周發展,好開心,坐下冷氣足夠好舒服,侍應生友善,午飯價錢不算貴,定食好豐富啊!二人便選了套餐。燒美國小排伴辣味豉油蔥花醬丼飯定食$148辣味豉油好特別送飯一流,小排牛香滑,一小塊一小塊加飯一口過食好好味。醬油燒日本青森比目魚定食$108真的好豐富,比目魚兩件好肥厚又肥美,外皮煎得好脆口,油香味再點埋秘製嘅醬汁提升了魚香味,套餐有茶碗蒸好滑,有沙律前菜和濁物和麵豉湯,凍飲品只加十蚊,非常底啊!凍咖啡香滑味濃,好飽好豐富。下次經過必定再來享受呢!

燒美國小排伴辣味豉油蔥花醬丼飯定食$148

醬油燒日本青森比目魚定食$108

下次經過必定再來享受呢!

2022-05-31
午餐
  • 青森比目魚醬油燒
2022-06-06 60 瀏覽
一行四人為友人慶祝生日😋就來了這家居酒屋聊天一進店就感覺有一半高級的感覺,牆上貼滿了日文的poster字句,清酒的陳列櫃也很有心思,直望就是半開放的廚房,要很衞生的餐廳才可以這樣設計!😊😊===========================烏魚子帆立貝牛油果沙拉整個吃起來很清爽,伴著酸甜的柚子醬,十分開胃。芝士雞蛋卷吃起來比較乾柴,薄薄的一片有吃到一點點的芝士味,上面鋪滿櫻花蝦乾。鵝肝紫菜米餅鵝肝配以紫菜味米餅,吃起來米餅消除了鵝肝的油膩感,鵝肝帶一點點油香,是一個不錯吃的小食。燒烤拼盤(上至下)鰻魚:一般坊間的鰻魚味道,燒得表皮比較乾,有點痴牙五花肉:用鹽醃製,豬騷很重!很乾雞肉:肉質嫩滑,吃起來有一點點椒鹽醃製,味道剛好。杏鮑菇:普通紅蘿蔔:普通油金魚鮫吃起來帶點點油香味,外皮燒得脆,有些地方韌。魚肉質算是保留到一點水份,吃起來沒有魚腥味。不過不失。炸物拼盤(紫菜墨魚,忌廉蟹肉薯餅,炸雞粒,炸雞軟骨,炸蠔)炸物比燒物出色很多!!新鮮即炸。墨魚足是彈牙!炸雞皮很香口很好吃,可是單點$38塊。。不太值松葉蟹蕎麥冷麵蟹肉收藏在冷麵下面,冷麵汁有一塊冰塊在浸著,冰融化後並沒有沖淡醬汁,很
一行四人為友人慶祝生日😋就來了這家居酒屋聊天

===========================
烏魚子帆立貝牛油果沙拉
整個吃起來很清爽,伴著酸甜的柚子醬,十分開胃。

芝士雞蛋卷

鵝肝紫菜米餅

燒烤拼盤
(上至下)
鰻魚:一般坊間的鰻魚味道,燒得表皮比較乾,有點痴牙
五花肉:用鹽醃製,豬騷很重!很乾
雞肉:肉質嫩滑,吃起來有一點點椒鹽醃製,味道剛好。
杏鮑菇:普通
紅蘿蔔:普通

油金魚鮫
吃起來帶點點油香味,外皮燒得脆,有些地方韌。
魚肉質算是保留到一點水份,吃起來沒有魚腥味。不過不失。

炸物拼盤
(紫菜墨魚,忌廉蟹肉薯餅,炸雞粒,炸雞軟骨,炸蠔)
炸物比燒物出色很多!!新鮮即炸。墨魚足是彈牙!

炸雞
很香口很好吃,可是單點$38塊。。不太值

松葉蟹蕎麥冷麵
蟹肉收藏在冷麵下面,冷麵汁有一塊冰塊在浸著,冰融化後並沒有沖淡醬汁,很驚喜,醬汁滿滿麻油香氣,偏咸。搭配蕎麥冷麵一起吃,味道剛剛好!是這麼多味餸最好吃的一個。

燒牛舌
吃起來爽口厚實!蔥鹽醬有提味作用。
後來有再encore叫多一串

還有一個白色的炒飯。。沒有味道😂😂大家都用冷麵汁拌著來吃😂😂
整體感覺沒有很好吃。。但環境確實是一個適合聊天的好地方,而且服務態度很有善,也很主動加茶加水,留意客人需要。

但我就應該不會再來了😅😅😅始終食物沒有很合我胃口。😅😅😅
2022-06-05 39 瀏覽
喺將軍澳海旁行行下離遠見到間食日本菜嘅餐廳見到啲串燒睇落好吸引就入咗去試下~ 入到去發現裝修都幾有日本風味。店員都好友善咁推介咗幾款串燒俾我地。發現佢哋每個部位都用唔同嘅醃料醃製,而且有好多出面好少見嘅部位,緊係要叫嚟試下!首先當要要試咗佢哋嘅串燒先!加拿大豬拖羅($48)叫得自己做拖羅對佢嘅期望相當大,一入口真係被驚艷到!肉質好彈牙爽口,配上梅醬,酸酸甜甜咁,真係物有所值!必試!雞砂肝($42)雞砂肝原來即係雞腎,入口都幾有驚喜~ 個質地完全唔會韌,好彈牙,配上甜甜地嘅燒汁仲有好香嘅芝麻味,朋友本身唔太鍾意食內臟都覺得好食!雞頸肉($44)一入口就有好香嘅孜然味道,咬落有爽脆嘅軟骨,風味十足,相對前面兩款會比較香口,啱哂鍾意食香口野嘅我!而且呢個部位比較少見,第一次試覺得幾特別~雞腿肉($48)呢款雞腿肉嘅調製方法係用中藥醃製,口味會比較清淡,前面食咗幾款濃味嘅嘢再試呢個就有種截然不同嘅感覺,藥膳嘅味道亦都好特別,而且表面嘅青蔥令到串燒好清新!日本白豚五花腩($52)呢款亦都係店員推介嘅菜式,估唔到五花腩嘅肉汁非常多,香嫩嘅肉汁同時保留香脆嘅外皮,表面嘅係應該係柚子同胡椒調味。呢個配

首先當要要試咗佢哋嘅串燒先!

加拿大豬拖羅($48)

雞砂肝($42)

雞頸肉($44)

雞腿肉($48)

日本白豚五花腩($52)
呢款亦都係店員推介嘅菜式,估唔到五花腩嘅肉汁非常多,香嫩嘅肉汁同時保留香脆嘅外皮,表面嘅係應該係柚子同胡椒調味。呢個配搭對我來講非常新鮮!柚子可以為佈滿油脂嘅五花腩帶來清新嘅感覺,係個幾唔錯嘅配搭。

茄子($68)
一入口就有好香濃嘅味噌味,仲有燒茄子必備嘅蒜香,茄子吸收哂所有精華,而且外皮香口,入面軟滑,味道偏濃,啱哂重口味人士!

見到牆上面寫住一啲menu冇嘅菜式,應該係季節限定,未必次次一樣。

北海道石狩鍋($208)
石狩鍋係北海道嘅鄉土料理,見到今日有當然要叫嚟試下,懷念下日本嘅味道。鍋入面主要有豆腐、鮭魚、蔬菜、冬菇、豆卜等等。首先試下佢嘅湯頭,豆乳味濃郁,飲到鮭魚嘅鮮甜但又完全唔會腥。個湯頭係會有想一啖接一啖飲晒佢嘅感覺!而且豆腐滑得嚟唔會一夾就散。
鰻魚炒飯($128)
呢個鰻魚炒飯同出面食到嘅好唔同!飯嘅質地非常軟綿綿但係又唔會太過濕,做到粒粒分明之餘每粒飯又佈滿鰻魚嘅醬汁。配料除咗有紅蘿蔔粒之外仲有枝豆。鰻魚亦都唔會炒到散晒仲係好完整嘅一塊塊。
2022-06-05 35 瀏覽
探完朋友,響將軍澳海旁搵美食,搵到呢間「緻」日式居酒屋!和式設計,好舒服。餐牌好多選擇,有日式串燒、炸物、茶漬飯、刺身等串燒必叫牛肉串同豚肉串。厚切牛舌芯、味道濃郁,肉質爽口,有青蔥配料,增添fresh感覺,美國牛西冷,牛味夠鮮甜。五花腩豚肉,豬油味香,肉質淋甜品叫了燒菠蘿,獨特在個醬料用了川椒味道,我個人較喜歡傅統的焦糖味。再叫了炸物拼盤,呢個份量都大,好飽肚,有吉列廣島蠔,蠔味夠鮮,酥炸煙韌魷魚鬚、唐揚炸雞、酥脆雞軟骨等,吉列蟹肉忌廉餅,食到蟹肉鮮味,口感creamy,全部熱㷫㷫,主食就叫咗個鰻魚茶漬飯,鰻魚燒得好香,有飯素紫菜撈飯,加濃味湯,好味,好抵食,份量大,滿足的一餐。
探完朋友,響將軍澳海旁搵美食,

搵到呢間「緻」日式居酒屋!和式設計,好舒服。

餐牌好多選擇,有日式串燒、炸物、茶漬飯、刺身

串燒必叫牛肉串同豚肉串。

美國牛西冷,牛味夠鮮甜。

五花腩豚肉,豬油味香,肉質淋

再叫了炸物拼盤,呢個份量都大,好飽肚,
有吉列廣島蠔,蠔味夠鮮,
酥炸煙韌魷魚鬚、唐揚

滿足的一餐。
2022-05-31