2022-05-10 39 瀏覽
係將軍澳海濱花園散步🚶‍♀️🍽喺附近搵咗間餐廳食晚飯坐出邊位置望住海景 🌊景色真係冇得彈👍🏻串燒火候同時間得啱啱好😋味道方面都好出色😋😋特別讚賞喜之次好嫩口 🐟買單兩個人600幾蚊左右性價比高👍🏻👍🏻1️⃣生蠔刺身兩隻2️⃣喜之次一夜干3️⃣汁燒美國牛西冷4️⃣青蔥雞腿肉5️⃣金菇肥牛串 6️⃣味噌茄子7️⃣Sapporo 🍺 $558️⃣Yuzu cocktail 🍸$65 價錢相當合理
係將軍澳海濱花園散步🚶‍♀️

價錢相當合理

2022-05-10
喜之刺
2022-05-07 46 瀏覽
搵食中見到#緻 ,見佢哋午市套餐款式都多元化,而且擺設又精緻,門口位置可供寵物同食,啱晒係附近放狗人仕啦。餐廳地方乾淨企理,又帶點居酒屋風味。座位闊落舒適😊。
我點的午市套餐是鹽燒日本青森比目魚定食。比目魚皮是煎烤過,很脆口,魚好柔軟滑溜,啖啖都好滿足,蒸蛋味道調配得好,令人非常之開胃😋。整體我都非常之滿意☺️。老友則點了北海道三色貝類刺身丼飯定食,(刺身帶子、粒貝同北寄貝)。三款刺身食落新鮮,蟹籽卜卜響,老友話送飯一流,食到舔舔脷😆。隨餐均附上漬物、沙律、麵豉湯及茶碗蒸蛋,十分之豐富。額外加了生蛋伴飯,每啖飯連同雞蛋汁一齊食,好味又有口感,非常之好味😋。
放假想食好嘢就記得嚟試吓,食完仲可以行吓海皮散散心丫😊。

門口位置可供寵物同食,啱晒係附近放狗人仕啦。

餐廳地方乾淨企理,又帶點居酒屋風味。座位闊落舒適😊。

我點的午市套餐是鹽燒日本青森比目魚定食。
整體我都非常之滿意☺️。

隨餐均附上漬物、沙律、麵豉湯及茶碗蒸蛋,十分之豐富。

放假想食好嘢就記得嚟試吓,食完仲可以行吓海皮散散心丫😊。

2022-05-07
午餐
2022-04-19 81 瀏覽
第一次寫食評,係因為從未食過野食咁差既餐廳。本身唔係打算食呢間,但本身想食嗰間冇位,當時好肚餓又趕時間又見呢到有位,就入嚟試吓。叫左兩個午市套餐-親子井同北海道貝類刺身飯。首先講個親子飯完全無味,唔知係咪唔記得落鹽,冇諗過親子飯咁容易整都會咁唔好食。跟住就到個刺身飯,上面啲刺生尚可,但係個飯好濕好爛,完全唔合格,仲要好酸,應該係加得太壽司飯醋,勁難食⋯⋯套餐跟既茶碗蒸同味噌湯都好麻麻。餐廳服務同衛生大致上冇問題,但食物真係搞唔掂…
叫左兩個午市套餐-親子井同北海道貝類刺身飯。
套餐跟既茶碗蒸同味噌湯都好麻麻。
餐廳服務同衛生大致上冇問題,但食物真係搞唔掂…
2022-04-16 97 瀏覽
呢間餐廳最近商場門口嘅第一間,所以人來人往,亦好多人食,嗰日去到係滿座嘅。首先個染咗金髮嘅經理態度係好差,唔比我地叫A La Carte,話要等好耐,餐牌都廢事比,叫我地只可以揀set lunch。咁都算啦,可能人手唔夠,結果我地三個人三份餐等咗成50分鐘。我地分別叫咗兩個串燒餐,一個雜錦魚生飯餐。個幾條串燒唔止無味,仲好硬,咬唔開,又燶哂;個魚生飯好勁,用沙律醬撈啲魚生,真係傳說中嘅暗黑料理!飯,唔好講係咪日本飯,唔係不特止,仲又硬又凍
串燒飯
雜錦魚生飯
2022-04-03
50 分鐘 (堂食)
2022-01-31 87 瀏覽
今次又嚟試餐廳平時嘅二人前套餐😜另外餐廳主打日式串燒 嚟到一定要試佢嘅串燒!因為每一串都係用日本製串燒電爐去製作架😙餐廳作為一間日式風格嘅居酒屋🍶選擇木系質感嘅裝修 除咗有榻榻米座位 又有房間俾想享受私人空間嘅客人😌感覺很舒適 而且周圍擺滿日系裝飾同擺設有著優雅高貴的格調😉⭐️⭐️二人前 HKD$298/位⭐️⭐️👉🏻天之户-冰晶純米吟釀🍶 (另外加錢)呢款甜味較突出 更易入口 餘韻爽朗放近鼻子一聞是清新的果香味加入冰飲用之後清新涼快👻配上熱騰騰的串燒感覺好正👉🏻前菜盛合🥢前菜同樣係三小碟 有青瓜漬🥒泡菜同蘑菇都係味道酸酸甜甜 比較開胃的😝👉🏻吞拿魚他他🐟綿密富油香的吞拿魚茸 配上帶有爽脆口感的佛手瓜同日本大葱 令口感層次上多點變化🤤另外連同濃味的黑魚子同山葵可令吞拿魚鮮味帶出🤩將吞拿魚茸放上雪魚脆片一同吃 脆薄又綿滑😆👉🏻明太子芝士香葱玉子卷x2️⃣玉子卷蛋味香濃口感軟綿濕潤加上微咸的明太子同芝士超搭配🥐🥐👉🏻蜆肉麵豉湯麵豉湯好足料入邊有大大粒蜆肉 肉質飽滿麵豉味濃郁得來唔會過鹹 自己飲晒成碗都冇問題🤣👉🏻KUSHIYAKI PLATTER串燒拼盤🍢串燒拼盤包括:日本岩手雞肉串🐔 x1️⃣日本岩手

今次又嚟試餐廳平時嘅二人前套餐😜
另外餐廳主打日式串燒 嚟到一定要試佢嘅串燒!
因為每一串都係用日本製串燒電爐去製作架😙

餐廳作為一間日式風格嘅居酒屋🍶
感覺很舒適 而且周圍擺滿日系裝飾同擺設
有著優雅高貴的格調😉

⭐️⭐️二人前 HKD$298/位⭐️⭐️

👉🏻天之户-冰晶純米吟釀🍶 (另外加錢)

呢款甜味較突出 更易入口 餘韻爽朗

日本杏鮑菇 x2️⃣
日本大蔥x 2️⃣

🔹雞肉好嫩滑 外層烤得焦香

🔹雞軟骨有咬口得來唔會過硬 一咬油香四溢

🔹黑豚五花腩肉質爽彈 有焦香味之餘油香味重 肥瘦比例剛剛好 沾上粗鹽更惹味

🔹整串鰻魚被濃稠的照燒汁包裹着
重點鰻魚好厚身 唔會得薄薄一片
肉質超嫩滑又無腥味

🔹杏鮑菇大大片仍然保留內裏juicy

🔹日本大葱 口感爽脆
食咗咁多串燒 食返串大葱幫手除去油膩感

👉🏻鰻魚炒飯 (+$78)

鰻魚肉質滑嫩 外皮唔會烤得過韌

而且大大片🤪
入面有滿滿的泡菜 豆腐 冬菇同雜菜 唔會太辣
啲雜菜吸滿湯汁好好食

👉🏻節日精選甜品拼盤🍰

最後甜品拼盤有抹茶厥餅、藍莓芝士蛋糕及雪糕兩球🥳

雪糕球帶微微蘋果清香🍎配上脆米食層次感更豐富!
抹茶厥餅🍵裹上抹茶粉 口感煙韌
藍莓芝士蛋糕🫐切成一口方塊 質感比較結實
芝士都頗濃郁

👉🏻汁燒活白鱔 (另外單點✍️)

白鱔外皮烤得脆卜卜 更帶點焦香😎
富有魚油令肉質緊實得嚟又幾滑
點上醬汁味道更昇華

👉🏻清酒煮蜆🍶 (另外單點✍️)

蜆肉肉質飽滿 份量都不少
清酒煮得夠入味所以每一粒蜆肉都幾鮮甜😋

👉🏻原隻汁燒魷魚🦑(另外單點✍️)

食魷魚最驚就係煙韌到咬唔開😂
整條大大隻嘅魷魚切成一片片
因為汁燒的關係令魷魚夠入味同時濕潤軟彈
好容易咬斷😌

👉🏻海膽忌廉餅 (另外單點✍️)

金黃色海膽加忌廉內餡超creamy
沒有腥苦 外層炸得脆香
超推薦!

👉🏻南瓜薯餅(另外單點✍️)

一咬開係超多南瓜蓉 好足料😙
質地濕潤綿密 勁軟滑 唔會煎到太乾
真係外脆內軟
2022-01-16 93 瀏覽
今日去食下日本嘢先🙆‍♂️🇯🇵基於現時嘅政策,所以我都能食晏晝😣但都要對自己好啲,所以叫個高質2人餐先🤪而且仲做緊抗疫優惠價添👏👏👏餐廳附近就係海旁,食完可以去吹吹風睇下靚景🌊🌌感覺整體性價比都高😊1️⃣胡麻,松葉蟹肉,蟹籽沙律🥗整個沙律份量都幾多,完全夠兩個人食👍而且每一啖沙律都能夠食到蟹肉同蟹籽🦀啖啖都好滿足,沙律醬亦調配得非常開胃😋2️⃣刺身三點盛🍣(油甘魚,吞拿魚,三文魚)平常嘅二人套餐,大多都係每款兩片,而佢哋係做到四片👏👏而且油甘魚同三文魚都靠近腩位🐟😆食落都夠新鮮🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️3️⃣串燒拼盤🍢(四款各兩串)全消包括有蒲燒鰻魚,白豚五花腩,意大利啡菇同日本翠玉瓜😎😎淨係有鰻魚都值回票價,鰻魚同五花腩外層燒得脆脆,但亦能保持肉汁😋😋😋翠玉瓜同啡菇亦唔會燒得太乾身🥳🤩4️⃣和風醬油雞肉蘑菇芝士燉飯🍛飯粒夠爽口都係我鍾意食嘅質感,和風醬油唔會油膩,配上芝士蘑菇味道非常配合😘每啖飯連同雞肉一齊食好味之餘又有口感👏我最後又係食到一粒飯都無剩😆5️⃣抹茶蕨餅 配 精選日本雪糕🍦冇辦法今次我對甜品有少少偏心😂😂因為除咗抹茶蕨餅同牛奶味嘅日本雪糕,佢仲有兩粒細細既糯米糍🙆‍♂️呢兩粒野係小編最愛既赤肉蜜瓜味🤩
今日去食下日本嘢先🙆‍♂️🇯🇵
基於現時嘅政策,所以我都能食晏晝😣
但都要對自己好啲,
所以叫個高質2人餐先🤪
而且仲做緊抗疫優惠價添👏👏👏
餐廳附近就係海旁,
食完可以去吹吹風睇下靚景🌊🌌
感覺整體性價比都高😊

1️⃣胡麻,松葉蟹肉,蟹籽沙律🥗
整個沙律份量都幾多,
完全夠兩個人食👍
而且每一啖沙律都能夠食到蟹肉同蟹籽🦀
啖啖都好滿足,沙律醬亦調配得非常開胃😋

2️⃣刺身三點盛🍣(油甘魚,吞拿魚,三文魚)
平常嘅二人套餐,大多都係每款兩片,
而佢哋係做到四片👏👏
而且油甘魚同三文魚都靠近腩位🐟😆
食落都夠新鮮🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️

3️⃣串燒拼盤🍢(四款各兩串)
全消包括有蒲燒鰻魚,白豚五花腩,
意大利啡菇同日本翠玉瓜😎😎
淨係有鰻魚都值回票價,
鰻魚同五花腩外層燒得脆脆,
但亦能保持肉汁😋😋😋
翠玉瓜同啡菇亦唔會燒得太乾身🥳🤩

4️⃣和風醬油雞肉蘑菇芝士燉飯🍛
飯粒夠爽口都係我鍾意食嘅質感,
和風醬油唔會油膩,
配上芝士蘑菇味道非常配合😘
每啖飯連同雞肉一齊食好味之餘又有口感👏
我最後又係食到一粒飯都無剩😆

5️⃣抹茶蕨餅 配 精選日本雪糕🍦
冇辦法今次我對甜品有少少偏心😂😂
因為除咗抹茶蕨餅同牛奶味嘅日本雪糕,
佢仲有兩粒細細既糯米糍🙆‍♂️
呢兩粒野係小編最愛既赤肉蜜瓜味🤩🤩🤩
OMG 食到我上哂引😆😆
當然抹茶蕨餅嘅味道🍵亦都非常濃郁👍
雪糕香滑,而且底部亦有一啲烤過既脆米,
總之整體我都非常滿意🤩🙆‍♂️👍😘😋

6️⃣套餐亦包括兩個麵豉湯同兩個茶碗蒸🥣
亦都兩杯咖啡茶等飲品☕️🍵

大家放假想chill下/食下好嘢可以嚟試吓👍
佢哋除咗套餐亦有好多單點嘅美食👏

總結: 個人評價 4.5/5星
2022-01-07
2 分鐘 (堂食)
2022-01-10 81 瀏覽
媽媽生日我帶咗佢去將軍澳海旁一間日本居酒屋,我哋揀左個二人前晚餐,每位$298整體都豐富製作有心思,有前菜、小食、主菜、甜品、湯仲有埋飲品~|前菜盛合|漬物三款:牛蒡、菇、酸菜,可以幫助胃口大開~✌🏻|炸蟹餅|本來跟餐係吞拿魚他他,但賣晒所以改做炸蟹餅,但更有驚喜,蟹肉份量足,炸到外脆但唔油膩,蟹肉仲好juicy好鮮美~|明太子芝士香葱玉子卷|玉子卷甜甜哋,加埋明太子芝士食就最夾啦~|蜆肉麵豉湯|蜆肉大隻飽滿,冬天飲啖湯暖胃最適合不過~|串燒盛合|日本岩手雞肉串X1: 雞肉嫩滑有肉汁日本岩手雞胸軟骨串X1:質感有嚼頭但咬落唔硬日本黑豚五花腩 X2:五花腩玩柚子胡椒,油脂同肉梅花間竹分佈平均蒲燒鰻魚串x2:鰻魚厚肉,燒得入味日本杏鮑菇X2:食太多肉要食啲蔬菜中和一下日本大蔥X2:燒大蔥果然香口惹味~鹽燒秋刀魚(另叫$68):燒魚好考功夫,又唔可以痴皮,保持魚身整體,肉質清爽,再少少鹽、檸檬調味己經好好食-~|日式泡菜黑豚肉雜菜鍋(兩位用)|泡菜湯微辣,唔食辣都應該食到~豚肉有好多件,足夠兩個人食,材料仲有豆腐同娃娃菜,日本米飯圓粒粒好飽滿~|是日精選甜品拼盤|拼盤有四個款式,包括OREO

|前菜盛合|
漬物三款:牛蒡、菇、酸菜,可以幫助胃口大開~✌🏻

|炸蟹餅|

|明太子芝士香葱玉子卷|
玉子卷甜甜哋,加埋明太子芝士食就最夾啦~

|蜆肉麵豉湯|
蜆肉大隻飽滿,冬天飲啖湯暖胃最適合不過~

|串燒盛合|
日本岩手雞肉串X1: 雞肉嫩滑有肉汁
日本岩手雞胸軟骨串X1:質感有嚼頭但咬落唔硬
蒲燒鰻魚串x2:鰻魚厚肉,燒得入味
日本杏鮑菇X2:食太多肉要食啲蔬菜中和一下
日本大蔥X2:燒大蔥果然香口惹味~

|日式泡菜黑豚肉雜菜鍋(兩位用)|

|是日精選甜品拼盤|
拼盤有四個款式,包括OREO味雪糕、紅豆、綠茶蕨餅、芝士蛋糕,特別一提係蕨餅綠茶味好足,芝士多糕清爽,口感唔油膩~包埋甜品真係一流
2021-12-26 97 瀏覽
👣 緻 👣🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶好多人都會去將軍澳澳南海岸嘅海濱散吓步但其實呢到都有好多餐廳 估唔到連日式居酒屋都選擇駐紮於呢到 食完之後去散步其實都幾chill😜餐廳作為一間日式風格嘅居酒屋🍶選擇木系質感嘅裝修 除咗有榻榻米座位 又有房間俾想享受私人空間嘅客人感覺很舒適餐廳主打日式串燒 嚟到一定要試佢嘅串燒!因為每一串都係用日本製串燒電爐去製作架另外餐廳呢段時間做緊超荀優惠🤩大家可以留意‼️👉🏻下午茶時段 (特惠價):下午2:30至5:30,A La Cart 餐牌全單8折(不包括午市定食及兒童套餐) 而午市定食就都會有 9折 優惠👉🏻Dinner 早鳥優惠:晚市下午5:30至7:30前結帳都享有85折(不包括2人套餐及兒童套餐)👉🏻以上優惠適用於星期一至五👉🏻公眾假期及假日除外⭐️⭐️節日二人前 HKD$328/位⭐️⭐️臨近聖誕 特意嚟試餐廳新推出嘅節日二人前 (顧名思義即係聖誕二人套餐🎄😆)👉🏻作惠乃知純米吟釀 (+$519)首先嘗試了呢款易入口嘅純米酒 入口有順滑嘅甜味 散發米香 值得一試!👉🏻前菜盛合🥢前菜係三小碟 有青瓜漬 泡菜同蘑菇都係味道酸酸甜甜 比較開胃的👉🏻刺

👣 緻 👣

🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶🍶

好多人都會去將軍澳澳南海岸嘅海濱散吓步

餐廳作為一間日式風格嘅居酒屋🍶
感覺很舒適

餐廳主打日式串燒 嚟到一定要試佢嘅串燒!
因為每一串都係用日本製串燒電爐去製作架

另外餐廳呢段時間做緊超荀優惠🤩大家可以留意‼️

👉🏻以上優惠適用於星期一至五
👉🏻公眾假期及假日除外

⭐️⭐️節日二人前 HKD$328/位⭐️⭐️

👉🏻作惠乃知純米吟釀 (+$519)
首先嘗試了呢款易入口嘅純米酒
入口有順滑嘅甜味 散發米香 值得一試!

👉🏻前菜盛合🥢

前菜係三小碟 有青瓜漬 泡菜同蘑菇
都係味道酸酸甜甜 比較開胃的

👉🏻刺身三點🍣

中意食刺身嘅人一定喜歡呢道菜
入面有油甘魚、刺身帶子同三文魚
每片都厚切無手軟 三文魚色澤橙黃剔透

蒲燒鰻魚串🐟 x2️⃣
日本杏鮑菇 x2️⃣

雞肉好嫩滑 面層烤得焦香

黑豚五花腩肉質爽彈 有焦香味之餘油香味重
肥瘦比例剛剛好!

整串鰻魚被濃稠的照燒汁包裹着
重點鰻魚好厚身 唔會得薄薄一片
肉質超嫩滑又無腥味

杏鮑菇大大片仍然保留內裏juicy

👉🏻安格斯牛肩胛日式雜菜鍋🥩🍲

安格斯牛肩胛份量不少
擺滿鍋上 食嘅時候建議浸一浸鍋中會冇咁乾身 肉質唔柴
下面係滿滿的雜菜 吸滿湯汁好好食

👉🏻鰻魚炒飯或櫻花蝦炒飯 (+$78)

今次點咗櫻花蝦炒飯
個人好中意櫻花蝦細細粒卜卜脆嘅口感
今次炒飯中都有好多櫻花蝦 好足料
另外都炒得幾乾身不油膩
非常推薦大家一試!

👉🏻節日精選甜品拼盤🍰

最後甜品拼盤有抹茶厥餅、藍莓芝士蛋糕及雪糕兩球

雪糕球帶微微蘋果清香🍎配上脆米食層次感更豐富!

抹茶厥餅🍵裹上抹茶粉 口感煙韌

藍莓芝士蛋糕🫐切成一口方塊 質感比較結實
芝士都頗濃郁
今次同朋友黎將軍澳呢間新開嘅日式串燒餐廳,牆壁貼有日本油畫海報,仲有一面大吊櫃擺滿酒瓶🍾有好多不同產地嘅酒,餐廳座位寛敞,仲播放日式音樂🎵,好有日本🇯🇵fell ,餐廳氛圍打卡一流✌️呢間餐廳主打日式串燒,當然首先就要黎一份佢哋嘅串燒特選盛合$338八串串燒,一次過滿足曬喜歡唔同口味嘅你👍雞肉串燒:雞胸軟骨:軟骨爽脆有嚼勁,煙燻嘅味道令肉質更香口~雞柳:肉質很滑嫩,酸甜梅醬加上香濃芝麻,為雞柳提一下鮮味~雞胸肉:用海鹽取代孜然粉,再加上刺鼻芥末,刺激味蕾👍雞肝:廚師用上秘製汁燒,加上青蔥,味道清甜,雞肝口感粉嫩~🐄厚切牛舌芯:用鹽麴蔥醬來作牛舌芯的調味料,牛舌芯很有肉汁, 爽得黎又唔會韌, 加咗少少薑蔥, 平均一下油膩, 又惹味, 正!😋汁燒白鱔白鱔表面掃上了甜甜燒汁, 鱔皮香脆, 肉質鮮嫩有肉汁, 推介!👍🏻👍🏻👍🏻鹽燒日本秋刀魚🐟秋刀魚貴為「秋之味覺」係日本秋季最具代表性食材之一❗️魚肉油潤鮮美😍😍飽含omega-3營養非常豐富😋烤的非常香脆可口,必點👍吞拿魚豆腐沙律🥗覺得太油膩一定要在點一個沙律🥗吞拿魚豆腐沙律,清爽可口解油膩👍餐廳仲有好多日式清酒同其他國家嘅手工啤酒🍻配埋串燒,簡直

雞肉串燒:
雞胸軟骨:軟骨爽脆有嚼勁,煙燻嘅味道令肉質更香口~
雞柳:肉質很滑嫩,酸甜梅醬加上香濃芝麻,為雞柳提一下鮮味~
雞胸肉:用海鹽取代孜然粉,再加上刺鼻芥末,刺激味蕾👍
雞肝:廚師用上秘製汁燒,加上青蔥,味道清甜,雞肝口感粉嫩~
汁燒白鱔

鹽燒日本秋刀魚🐟
吞拿魚豆腐沙律🥗
餐廳仲有好多日式清酒同其他國家嘅手工啤酒🍻配埋串燒,簡直絕配👍
  • 串燒
2021-12-26 126 瀏覽
去咗將軍澳donki入貨,行完後見到間日式餐廳,主打串燒,都幾吸引就入去試下先。店名叫"緻"好有格調,裝修得唔錯, 充滿著日式風格,坐得舒服,有如置身日本感覺。先叫咗兩款飽肚之選打一打底,再嗌串燒同甜品。松葉蟹冷麵整個感覺好清新,冷面幼滑,配上松葉蟹,好鮮味, 傳統食法配上生蛋同醬汁。鰻魚茶漬飯鰻魚的份量不少有六片,係厚身嗰隻,離遠也聞到燒得好香。湯底用壺上熱辣辣, 食得出心機炮製, 趁熱淋在飯上一起吃。串燒方面(肉類)梅醬加拿大豬拖羅柚子日本五花腩煙鹽蔥沖美國牛小排藥膳青蔥雞腿肉總括嚟講,肉質都好高質新鮮,燒得好juicy, 佢每一種肉類都用咗唔同醃製的方法, 值得讚賞。串燒方面( 蔬菜類)煙鹽日本小蕃薯味噌茄子汁燒冬菇極力推介味噌茄子,燒得 外皮香脆 內裏軟綿綿加上醬汁,非常惹味。 細細舊冬菇同小蕃薯都唔輸蝕, 同樣好味。年糕好有驚喜,年糕先炸過,外脆內煙靭, 再配上菠蘿雪糕, 再加上士多啤梨汁, 酸酸甜甜, 層次豐富。

先叫咗兩款飽肚之選打一打底,再嗌串燒同甜品

鰻魚茶漬飯

串燒方面(肉類)

梅醬加拿大豬拖羅

柚子日本五花腩

藥膳青蔥雞腿肉

串燒方面( 蔬菜類)

煙鹽日本小蕃薯

汁燒冬菇

串燒

年糕

2021-12-13
2021-12-20 1583 瀏覽
CHI KUSHIVAKI FESTIVAL DINNER FOR TWO節日二人前APPETIZER PLATTER前菜盛合一共3款漬物前菜,清爽開胃.3款當中最鍾意就係雜菌,味道帶點醬油香及菇菌清香.ASSORTED SASHIMI :HAMACHI, SCALLOP, SALMON刺身三點盛:油甘魚,刺身帶子,三文魚刺身肉質飽滿彈牙,色澤光鮮亮澤.刺身切得厚身,每一啖都品嚐到鮮味同魚油甘香.HOKKAIDO ZUWAIGANI CRAB CAKE, MENTAIKO, BEETROOT, YOGHURT,BABY ROCKET北海道松菜蟹肉餅,明太子,紅菜頭,乳酪,火箭菜苗蟹肉餅炸香過後外層呈金黃色,入口香脆唔油膩.內裏將明太子配上蟹肉令鮮味更突出既同時亦增添一陣明太子鹹辛香味.蟹餅旁邊以紅菜頭蓉配襯,味道香甜清新可以中和蟹餅油膩感.MISO SOUD WIH LOBSTER龍蝦味噌湯 x2味噌湯顏色帶蝦橙色,味道帶出一陣濃郁龍蝦香得黎又唔會過鹹.湯內仲藏住爽彈既龍蝦肉,真材實料.KUSHIYAKI PLATIER日本岩手雞肉串&日本黑豚五花腩&蒲燒鰻魚串&日本杏鮑菇 X2串燒每

節日二人前
APPETIZER PLATTER
前菜盛合

刺身三點盛:油甘魚,刺身帶子,三文魚

北海道松菜蟹肉餅,明太子,紅菜頭,乳酪,火箭菜苗

MISO SOUD WIH LOBSTER
龍蝦味噌湯 x2

KUSHIYAKI PLATIER
串燒每份2串一定足夠比2人食,淨望外觀已經感覺到相當有水準!串燒唔會有燒燶或見到有焦黑,串燒面層帶一層肉汁油香.肉類肉質嫩滑帶嚼勁,質感唔會過乾柴. 蒲燒鰻魚厚身香滑,味道混和左鰻魚油甘和及和甜鰻魚汁,相當惹味香口.五花腩脆卜卜,入唔唔會過肥膩,充滿豚脂香.

ANGUS BEEP O YSTER BLADE AND VEGGIE POT (FOR TwO)
安格斯牛肩胛日式雜菜鍋(兩位用)
鍋底雜菜配料豐盛,食完少少偏油膩既串燒飯返啖熱湯暖下胃,清新一下口腔為之後既主菜同甜品做準備.湯底浸出少少牛肉香,味道帶蔬菜甜味,清得黎又唔會過淡.牛肉用安格斯牛肩胛,肉質嫩香不羶 .

RICE (FOR TWO)
白飯(兩位用)
(+$78轉鰻魚炒飯 或 櫻花蝦炒飯)
鰻魚炒飯內珍珠米粒粒分明飽滿,入口彈牙充滿鰻魚汁香甜風味.內裏亦帶住鰻魚粒及蟹籽粒增加整體口感及鮮味.同時炒飯面層亦帶住蛋絲,令顏色更豐富.

DESSERT PLATTER
節日精選甜品拼盤
一共3款甜品:抹茶厥餅.藍莓芝士蛋糕.雪糕
抹茶厥餅Q韌軟綿,內裏帶一陣黑糖香配上甘香抹茶粉令整體唔會過甜膩.
藍莓芝士蛋糕唔會過heavy,mini一口size啱啱好.
雪糕入口帶一陣蘋味清香,雪櫃creamy幼滑.
2021-12-19 927 瀏覽
聖誕節🎄又係同朋友瘋狂聚會🍻嘅時間, 今次朋友們就揀左位於將軍澳嘅緻嚟試下, 食飽飽仲可以行donki消化下🤰🏼😉 餐廳燈光昏暗, 幾有格調, 怖置幾日式, 我地一行7人就book左間日式廂房, 入面有塌塌米, 所以要除鞋仔🦶🏻入! 🌟月之玉響🍶E枝係原酒嚟, 酒味醇香濃厚, 富濃郁米香🌟六十餘洲🍶味道甘甜易入口, 酒味相對月之玉響低, 岩哂女仔飲!🌟前菜盛合有牛蒡, 本菇同醃青瓜, 小妹就比較中意牛蒡, 口感爽脆, 佐酒一流🌟刺身三點盛刺身三點盛有油甘魚, 刺身帶子同三文魚, 刺身肥美, 味道鮮甜🌟北海道松葉蟹肉餅🦀蟹肉餅炸得金黃色, 外脆內軟唔油膩而且幾香口🌟龍蝦味噌湯🦞🍲打開蓋就聞到好香龍蝦味, 湯汁呈鮮橙色, 味道幾鮮, 入面仲有龍蝦肉, 口感爽彈!🌟串燒拼盤🍢拼盤有4️⃣款串燒, 每款2️⃣串:日本岩手雞肉串🐔/日本黑豚五花腩🐷/蒲燒鰻魚串🐟/日本杏鮑菇🍄, 全部都燒得好香, 調味岩岩好, 小妹特別中意黑豚五花腩, 油脂甘香, 肉汁豐富🌟安格斯牛肩胛雜菜鍋🐂🥬🥘冬天就緊係要整番個鍋暖下身子, 雜菜鍋湯汁濃郁, 牛肩胛肉質鮮嫩, 肉味濃郁🌟鰻魚炒飯🐟🍚白飯可以加錢轉鰻魚炒飯, 炒飯相當

🌟月之玉響🍶
E枝係原酒嚟, 酒味醇香濃厚, 富濃郁米香
🌟六十餘洲🍶
味道甘甜易入口, 酒味相對月之玉響低, 岩哂女仔飲!

🌟前菜盛合

🌟刺身三點盛

🌟北海道松葉蟹肉餅🦀
蟹肉餅炸得金黃色, 外脆內軟唔油膩而且幾香口

🌟龍蝦味噌湯🦞🍲

🌟串燒拼盤🍢

🌟安格斯牛肩胛雜菜鍋🐂🥬🥘

🌟鰻魚炒飯🐟🍚
白飯可以加錢轉鰻魚炒飯, 炒飯相當足量, 飯粒煙韌飽滿, 粒粒飯都沾滿鰻魚醬汁幾惹味

🌟節日精選甜品🎄🍦🍰
精選甜品有雲呢拿雪糕🍦, 藍莓芝士蛋糕🫐🍰, 綠茶蕨餅🍵配紅豆, 非常滿足!
2021-12-15
2021-12-19 74 瀏覽
今日出左消費卷,和媽咪行下DonDon Donki ,發現沿天橋行過去,見到「緻」,是吃日本料理的,看看menu,午市套餐款式都多選擇,一於食埋lunch 至走我們叫了兩個套餐,分別是北海道松葉蟹肉蟹膏蟹籽定食,及和風海鮮味噌雜炊定食,跟餐有漬物、沙律、麵豉湯及茶碗蒸。北海道松葉蟹肉蟹膏蟹籽定食正到無朋友,價錢$128,有齊主食、漬物、沙律、茶碗蒸及湯,性價比超高蟹的三款精華齊曬,蟹肉鮮甜,蟹籽入口卜卜響,蟹膏惹味,送飯一流漬物味濃沙律新鮮,沙律汁酸咪咪的麵豉湯上枱時熱辣辣,麵豉味道濃茶碗蒸雞蛋蒸得好嫩滑,時間掌握得好和風海鮮味噌雜炊定食都非常吸睛豐富海鮮有墨魚、蝦、蜆,入口新鮮清甜,吃湯泡飯可連海鮮的精華都一起吃,令人有大滿足的感覺

漬物味濃
沙律新鮮,沙律汁酸咪咪的
麵豉湯上枱時熱辣辣,麵豉味道濃
茶碗蒸雞蛋蒸得好嫩滑,時間掌握得好
和風海鮮味噌雜炊定食都非常吸睛豐富
2021-12-16
午餐
2021-12-18 67 瀏覽
為咗去行從來冇行過嘅將軍澳Donki,放工就去走咗轉,行完見我就四圍搵嘢食,一出去就見到一間日式餐廳,木門裝修非常有格調,一睇餐牌見到而家做緊聖誕set,非常之抵食!於是諗都唔諗就行咗入去~🥗前菜盛合- 本菇,牛蒡,醃青瓜我鍾意食所有嘅菌類,本菇最好食~醃青瓜爽脆,份量非常多,前菜記住唔可以食太多🐡刺身三點盛-油甘魚,刺身帶子,三文魚油金魚好新鮮,師傅刀功好,切到完全無筋~魚肉細嫩充滿油香帶子夠新鮮,海水味濃,食落漿口👍🏻🦀北海道松葉蟹肉餅明太子蟹餅炸得好好!外皮炸到通透唔笠油,啖啖蟹肉~🦞龍蝦味噌湯龍蝦我最愛!呢個要比💯🍢串燒 - 日本岩手雞肉串,日本黑豚五花脯,蒲燒鰻魚串 & 日本杏鮑菇 每款都燒到剛剛好,肉質沒有燒到乾硬最鍾意食雞肉串,雞肉鮮甜加上炭香!無得彈🐃安格斯牛肩胛日式雜菜鍋(兩位用)我隔咗好耐先至食呢個鍋,牛肉都冇變到老,仍然好容易咬,肉質好嫩~充滿油香!鍋內菜量十足,滿足扮健康而食菜嘅我🍚 飯餐本身跟白飯,但我地$78轉鰻魚炒飯飯量好多,兩個人根本食唔晒,唯有塞同行友人食多啲,炒飯乾身唔油膩🍨節日精選甜品拼盤食到你呢度真係飽到上心口,但甜品唔係行貨,蕨餅好好食,蘸上最
為咗去行從來冇行過嘅將軍澳Donki,
放工就去走咗轉,行完見我就四圍搵嘢食,
一出去就見到一間日式餐廳,
木門裝修非常有格調,
一睇餐牌見到而家做緊聖誕set,
非常之抵食!於是諗都唔諗就行咗入去~

🥗前菜盛合- 本菇,牛蒡,醃青瓜
我鍾意食所有嘅菌類,本菇最好食~
醃青瓜爽脆,份量非常多,
前菜記住唔可以食太多

🐡刺身三點盛-油甘魚,刺身帶子,三文魚
油金魚好新鮮,師傅刀功好,
切到完全無筋~魚肉細嫩充滿油香
帶子夠新鮮,海水味濃,食落漿口👍🏻

🦀北海道松葉蟹肉餅明太子
蟹餅炸得好好!外皮炸到通透唔笠油,
啖啖蟹肉~

🦞龍蝦味噌湯
龍蝦我最愛!呢個要比💯

🍢串燒 - 日本岩手雞肉串,日本黑豚五花
脯,蒲燒鰻魚串 & 日本杏鮑菇
每款都燒到剛剛好,肉質沒有燒到乾硬
最鍾意食雞肉串,雞肉鮮甜加上炭香!無得彈

🐃安格斯牛肩胛日式雜菜鍋(兩位用)
我隔咗好耐先至食呢個鍋,
牛肉都冇變到老,仍然好容易咬,
肉質好嫩~充滿油香!
鍋內菜量十足,滿足扮健康而食菜嘅我

🍚 飯餐本身跟白飯,但我地$78轉鰻魚炒飯
飯量好多,兩個人根本食唔晒,
唯有塞同行友人食多啲,炒飯乾身唔油膩

🍨節日精選甜品拼盤
食到你呢度真係飽到上心口,
甜品唔係行貨,蕨餅好好食,
蘸上最愛綠茶粉,食落夠晒煙韌~

就嚟到聖誕節,心情特別興奮,
於是叫左少少清酒,最推月之玉響,
呢一款酒係原酒,比普通清酒厚身、
味道亦會比加過水的清酒濃郁。

另一款六十餘州 純米酒 山田錦
甜味較突出,呢種甜味跟吟釀香不同,
係一種由飯發出的甜味,
口味幾適合女孩子飲!

餐廳而家喺以下兩個時段做緊優惠,
想試嘅就唔好錯過啦!

Dinner 早鳥優惠:晚市下午5:30至7:30前結帳都享有85折,(不包括2人套餐及兒童套餐)

以上優惠適用於星期一至五
公眾假期及假日除外
【澳南海岸🎄節日二人前套餐】自從澳南海岸開左donki 後,真係開多咗好多餐廳~ 有好多野食選擇。最近就試左哩間日本料理,同大家share 下啦~!我地點左🎄節日二人前 ($328/位),另外加錢再飲埋sake🍶分別係月之玉響,同埋純米大吟釀 同 六十餘洲📍前菜盛合前菜一共有3款,分別係本菇+牛蒡+青瓜瀆。清爽開胃,我自己最Like牛蒡絲瀆物,爽口好食📍刺身三點盛🍣(油甘魚,刺身帶子,三文魚)厚切刺身,味道新鮮。三文魚份量仲唔少添~📍北海道松葉蟹肉餅上枱新鮮炸出黎熱辣辣,入口香脆帶蟹味📍龍蝦味噌湯🤟🏻蝦橙色既味噌湯,顏色帶蝦橙色,唔會過鹹~ 一打開蓋香味四散,仲有彈牙既龍蝦肉📍串燒拼盤 (日本岩手雞肉串,日本黑豚五花腩,蒲燒鰻魚串,日本杏鮑菇)每款串燒都有兩串,唔怕大家爭食!燒得剛剛好,唔會過燶過硬。杏鮑菇特別好食🌟📍安格斯牛肩胛雜菜鍋相比起之前食嘅串燒,口味比較清淡嘅一個鍋。牛肉砌到成座山仔咁,上枱嘅時候好吸睛。食嘅時候建議浸返啲牛肉落去湯度,一邊飲湯一邊食更加好食。📍鰻魚炒飯 (+$78)原本跟餐係跟白飯,不過同行友人覺得太單調,所以加錢轉左特色炒飯。鰻魚炒飯上面有蛋絲,撈埋一齊都
【澳南海岸🎄節日二人前套餐】

📍前菜盛合

📍刺身三點盛🍣
(油甘魚,刺身帶子,三文魚)

厚切刺身,味道新鮮。三文魚份量仲唔少添~

📍北海道松葉蟹肉餅

上枱新鮮炸出黎熱辣辣,入口香脆帶蟹味

📍龍蝦味噌湯

📍串燒拼盤
(日本岩手雞肉串,日本黑豚五花腩,蒲燒鰻魚串,日本杏鮑菇)

📍安格斯牛肩胛雜菜鍋

📍鰻魚炒飯 (+$78)

原本跟餐係跟白飯,不過同行友人覺得太單調,所以加錢轉左特色炒飯。鰻魚炒飯上面有蛋絲,撈埋一齊都幾好食

📍節日精選甜品

最後奉上抹茶厥餅、藍莓芝士蛋糕、雲呢拿雪糕,作為一餐嘅終結🙂

🌟🌟🌟🌟🌟🌟⭐️⭐️⭐️⭐️
俾多少少資訊大家,而家餐廳有優惠時段

下午茶時段 (特惠價)

Dinner 早鳥優惠

以上優惠適用於星期一至五