近日發現尖沙咀厚福街多了間泰國餐廳,所有我們一大班朋友就決定要試一試,餐廳的環境度舒適清潔, 牆上掛著大象和佛的畫像,有著濃濃的泰國氣色。食物方面,我們點了餐廳主打的羅勇什錦湯河,十分足料,有魚蛋,牛丸豬丸(看得出有別於其他餐廳,應該是手打),炸豬皮(很香口,無油味),湯底也很特別,顏色是深棕色,我們問問店員才知道。湯底是由泰國廚師每天用泰國黑湯製成的,在香港我也是第一次試到這麼地道的羅勇泰國湯底,心機十足!河粉方面,是扁粗的河粉,食落很有口感!除了湯河之外,食泰國當然要試海南雞飯,我們點了羅勇海南雞飯, 雞肉嫰滑,油飯很香, 醬料方面,店員很有心地提供左辣及唔辣的口味,但我們發現味道差別不大,可能是為了香港人口味,所以辣度不強,牛雞串燒,魚餅,蝦餅,墨魚餅:我地當然麵係唔可以錯過啦! 串燒尚可,醬料是沙嗲醬。 值得一讚的是: 蝦餅很彈牙,充滿蝦味, 墨魚餅也食到墨魚粒粒, 魚餅香辣, 十分好食! 值得一點!

2018-06-11
2018-06-10 41 瀏覽
到泰國餐廳吃飯,必定要飲這杯奶茶保持到泰國風味,甜蜜蜜🎼這奶茶真甜蜜調味料辣魚露,是一定要加的就是加到墨魚餅中,比泰式甜辣醬還要好,大家可以一試,墨魚餅新鮮炸起,熱辣辣,又彈牙,開胃前菜一流再來是什錦湯河,河粉比一般河粉闊,吸引不少湯汁,湯頭濃郁,配菜豐富,泰式魚蛋炸豬皮最為吸引,爽口彈牙魷魚筒較耐上菜,但性價比很高,值得等待,鮮美可口,配上泰式酸辣醬,胃口又再開放了所以再點了一客豬手飯!豬手一點不油,油脂部分變得林滑,入口即溶,味道微咸中帶有香料味!最正的是旁邊的椰子雞湯,椰香滿灑,清甜好味
到泰國餐廳吃飯,必定要飲
泰式奶茶

這杯奶茶保持到泰國風味,甜蜜蜜🎼這奶茶真甜蜜
乾辣椒碎
辣魚露

調味料辣魚露,是一定要加的

炸墨魚餅

羅勇什錦湯河

泰式醬燒原隻魷魚筒

秘制豬手飯

最正的是旁邊的椰子雞湯,椰香滿灑,清甜好味
2018-05-28
5 分鐘 (堂食)
乾辣椒碎
辣魚露
炸墨魚餅
羅勇什錦湯河
泰式醬燒原隻魷魚筒
秘制豬手飯
2018-06-08 37 瀏覽
黎開尖沙咀,梗係去厚福街搵嘢食啦😂平時食開米線,貪佢夠快趣。😀今日就轉下口味食泰國菜。見到呢間羅勇泰國菜就擺入去試吓啦😏因為唔係好肚餓,所以兩個人只係嗌左兩個米線 減肥吖😂😂都唔係等左好耐嘅🤔大約等左10分鐘就有嘢食食啦咁呢就嗌左一個海南雞湯米粉同埋牛肉湯米粉講下個牛肉湯米線先啦💁🏻‍♀️肉同粉嘅份量都中等嘅不過細食嘅女仔就可能覺得多😂正常食量嘅女仔就應該岩岩好咁但係值得讚嘅係除咗牛肉仲有牛丸至於個雞米粉啲都唔會話太肥嘅😀不過兩個米粉湯底都係一樣其實泰國食嘅差唔多都係重味道嘅不過今次個湯底有啲苦所以食落去係呢就麻麻哋😕所以我覺得不過不失啦🙈不過呢門口見到佢有個下午茶嘅menu咁所以八卦睇一睇個下午茶其實又唔算好抵,只係加少少錢多一個嘢飲所以下午茶我就唔好特登嚟食🤨總括黎講 ok啦
黎開尖沙咀,梗係去厚福街搵嘢食啦😂
平時食開米線,貪佢夠快趣。😀
今日就轉下口味食泰國菜。

見到呢間羅勇泰國菜就擺入去試吓啦😏
因為唔係好肚餓,所以兩個人只係嗌左兩個米線 減肥吖😂😂
都唔係等左好耐嘅🤔大約等左10分鐘就有嘢食食啦

不過呢門口見到佢有個下午茶嘅menu
咁所以八卦睇一睇個下午茶
總括黎講 ok啦
2018-06-03 655 瀏覽
之前曾到尖沙咀厚福街,發現有很多美食,但都未有機會來一試,今日難得同老公去the one睇戲,睇完戲後,就前往厚福街看看。到了厚福街,有林林總總嘅餐廳, 真係花多眼亂,但其中有一間藍色牆身嘅餐廳好顯眼,門面有個開放式廚房,看到侍應們所遞上嘅食物好吸引,而且多客人進出,相信食物不錯,就決定食呢間~ 羅勇泰國粉麵。1餐廳除了藍色的牆身外,還有好多很强烈的金色的泰國掛飾、佛像充斥著整個空間,極具泰國既民族氣息。我同老公坐下後,眼見對面客人所食嘅海南雞飯食得津津有味,實在太吸引,所以我倆要了兩個海南雞飯,另加一個老公至愛的生蝦刺身、一杯泰國奶茶及一杯青檸梳打。羅勇海南雞飯少油、去骨軟滑彈牙的雞肉,蘸上泰式辣醬(有辣/不辣),酸甜味突出,辣味香濃,說不盡的滋味,我倆把整碟油飯全吃掉,還喝了附上嘅椰子雞湯,味道十分清甜,帶有淡淡的椰子香氣。泰式生蝦生蝦肉大隻兼厚肉,爽口及帶膠質,沾上泰式酸辣汁清新又惹味。泰式奶茶茶的顏色係橘紅色,以茶味與色澤均霸道嘅錫蘭紅茶輾碎沖泡,加入煉奶,甜味突出而入口稠滑,味道特別又不錯。餐廳店長及侍應有禮貌之外,都會跟客人溝通,詳細介紹公司食品,令人稱心滿意 ; 另外係尖

泰式生蝦
生蝦肉大隻兼厚肉,爽口及帶膠質,沾上泰式酸辣汁清新又惹味。

泰式奶茶

餐廳店長及侍應有禮貌之外,都會跟客人溝通,詳細介紹公司食品,令人稱心滿意 ; 另外係尖沙咀物價高漲的地方,餐廳的食品價錢非常平民化,實屬難得,我和老公會再來的。

2018-06-02
下午茶
  • 泰式生蝦
  • 泰式奶茶
  • 羅勇海南雞飯
2018-06-03 65 瀏覽
剛剛喺尖沙咀厚福街試咗一間自稱正宗泰國風味嘅粉麵店,以下係我個人食評.....一碗🐷手湯金邊粉,size超細碗,完全跟泰國嘅一樣,但價錢係十倍($48,香港鋪租貴,可以理解)豬手無乜特別,唔好味,但入到口,至於嗰個聲稱秘製泰式湯底,恕我見識少,我多年來從未喺泰國食過貢嘅味嘅湯底,直情從未食過呢種味,感覺似係潮州鹵水汁溝廿四味(份量1:1)咸丶苦丶澀....難食到爆炸;至於兩串串燒($30),根本係over cook,乾丶嚡丶無味兼死實實.......麥當當隔夜翻叮再翻叮嘅魚柳飽,應該都好味過呢間嘢嘅出品100倍。真係唔係親身食過,都唔知地球上有咁難食嘅嘢。
豬手湯金邊粉
2018-06-02
2018-05-31 32 瀏覽
見到食評不錯,尊登叫老公陪我去試下,可能期望過高,有點失望。「海南雞飯」- 冇咩味道,肉質有點鞋。「招牌船粉」- 沒有特別,配料不少,但分量比較適合女生,男生可能未必夠飽。
「海南雞飯」- 冇咩味道,肉質有點鞋。
2018-05-18
2018-05-31 50 瀏覽
睇完個報導話呢間泰式粉麵唔錯,諗住今日唔使番工,就同個朋友黎試下。諗住間餐廳係尖沙咀厚福街,點都唔會太差,點知再一次證明好多雜誌報導都係名過於實。我地一點幾嚟到,都無乜客人。睇住個餐牌,諗住吓下呢度啲撚手小菜,揀咗 秘製滷水豬手飯、羅勇雜錦湯河,本來仲想揀埋 串燒牛肉 同 豬頸肉,點知話賣晒。嘩~!咁快賣晒,啲野一定係好好食啦,不過依家先下午,幾時先到夜晚……唔通唔使做晚市?喺無乜得選擇嘅情況之下,最後我哋加多咗個泰式生蝦。先講吓呢個羅勇雜錦湯河。色水幾靚,外貌都可以接受,不過湯就唔係好夠。食落去,竟然唔夠熱!算!唔夠熱都應該夠味啦,始終東南亞、泰國、印尼地區因為天氣熱,食材好難十分新鮮,所以食物都比較香、味道重同辣。個湯諗住都有番少少味,可惜呢個湯唔知點解係無味。係真係無味。配料方面,有札肉、魚蛋等等。份量唔多,體積唔大,食落去,相信去任何一間港式麵舖用料都好過佢。好啦,諗住試下豬手飯。滷水再加豬手,好難無味。驚嚇事件一不離二,飯唔夠熱、豬手無味、秘製滷水係無滷水味,淡得令人懷疑人生。豬手睇落好靚仔,好似好有油香,食落去,我覺得隻豬白白犧牲左。最後到泰式生蝦。生蝦最重要係夠新鮮度,其

羅勇雜錦湯河

羅勇雜錦湯河

秘製滷水豬手飯

秘製油豬手飯

泰式生蝦

最後到泰式生蝦。生蝦最重要係夠新鮮度,其次係醬料,呢兩樣野加埋就好睇到廚師細唔細心同功力幾深。因為其他食物太令人失望,呢個生蝦就算合格都唔可以扭轉局勢。

雖然難食,作為食客都會尊重食物,我地有食晒所有食物,但希望餐廳都可以尊重食物,好好的處理好,唔好俾生命就咁犧牲咗。
2018-05-24
2018-05-30 35 瀏覽
之前某雜誌介紹左香港7大泰式船麵店大比拼,所以我一直充滿期待幾時可以去試下間no1嘅羅勇泰國粉麵。。。。平日又唔算好多人,入到去都係得一枱有客。。。叫左碗羅勇什錦河轉金邊粉其實碗野一上,已經唔係好熱,湯係暖嘅。。魚蛋,札肉幾多囉,不過其實無乜特別。。個湯底一飲,無味嘅咁都No1,會唔會係其他嗰幾間仲差唯一值得讚係店員好主動加湯,其他,無lu....叫多碟秘製滷水豬手飯真係無言以對。。。。又係無味嘅,我平時都唔係好重口味者。。。可能佢真係秘製在於無味本身諗住叫串燒,牛無,雞無,話賣曬中午都未過,賣曬喎,間店無人㗎喎,哈。。。成間店,最正常就係生蝦刺身。嘩,個醬有味㗎!我差啲懷疑自己無左味覺泰式咖啡泰式奶茶浪費了我的quota,脂肪就長了,口感就完全滿足不了。。。無下次

平日又唔算好多人,入到去都係得一枱有客。。。
叫左碗羅勇什錦河轉金邊粉
咁都No1,會唔會係其他嗰幾間仲差
唯一值得讚係店員好主動加湯,其他,無lu....
叫多碟秘製滷水豬手飯
本身諗住叫串燒,牛無,雞無,話賣曬
中午都未過,賣曬喎,間店無人㗎喎,哈。。。

泰式咖啡

2018-05-30 23 瀏覽
經過好的次想試,點知中伏。個湯味好怪又有藥材味,去泰國咁多次都未食過有藥材味既船河。最難食呢次,無下次。D河又一餅餅湯太少分唔開。魚蛋好腥。點解會伏到咁.....唉

<終於試到泰國滷水河粉>🙂呢間<羅勇>次次都勁多人 今日難得6 點幾唔太多人 入去試到🤣 上網睇番原來佢係食<船河> 係d外地遊客喺泰國 嗰d船上市集食d河粉🛶 覺得好特色 所以改出黎 但原來真名叫滷水河 (突然好感嘆點解我去泰國會冇試過😣) 食店細細間 主要用藍色做主色 配以金葉 泰國畫 等等 感覺真係幾次 泰國船上市集既feel 😄 menu就唔係多野點 但好食就夠😈枱面上會有唔同既醬汁 好似辣椒魚露 辣椒醋 砂糖 乾辣椒碎等 可供選擇😍 好惹味好好味🍴羅勇海南雞飯 42 蚊🐤🍚(送椰子雞湯) 🥥海南雞去哂骨 雞肉嫩滑彈牙 雞皮薄得黎香滑 油飯夠香夠軟熟帶有d 濕度😍 撈埋可選辣定唔辣既醬汁(我點辣🌶) 夠哂惹味 ! 椰子雞湯都唔少野 好香雞味而且又夠椰子香 飲落冇味精 抵讚🙂🍴羅勇什錦湯河 48 蚊🍲泰國船河 即係滷水河既湯底用左師傅秘製15 種材 再加上 15 斤豬骨 🐷煮3 日 食得出全冇味精 材料豐富 湯底雖深色但比想像中唔濃 帶有d 甜同豬肉味 十分清新 🐖 材料 有細粒貢丸 彈牙魚丸 粗身既魚片魚丸 好夠魚味 仲有帶點
<終於試到泰國滷水河粉>🙂

🍴羅勇海南雞飯 42 蚊🐤🍚(送椰子雞湯) 🥥

🍴羅勇什錦湯河 48 蚊🍲
泰國船河 即係滷水河既湯底用左師傅秘製15 種材 再加上 15 斤豬骨 🐷煮3 日 食得出全冇味精 材料豐富 湯底雖深色但比想像中唔濃 帶有d 甜同豬肉味 十分清新 🐖 材料 有細粒貢丸 彈牙魚丸 粗身既魚片魚丸 好夠魚味 仲有帶點點椒味既 扎肉 🐷🐟 仲有d脆炸豬皮令到碗河更有口感😄 而河粉係好闊身爽滑嗰種 口感好厚同爽 而且好吸味 食到甘上下已吸哂d湯汁味 好正 😍落d辣椒醋同魚露更惹味

🍴秘製滷水豬手湯河 42 蚊🍲(轉金邊粉) 🍜
泰國船河(我轉左米線但湯底一樣) 即係滷水河既湯底用左師傅秘製15 種材 再加上 15 斤豬骨 🐷煮3 日 食得出全冇味精 材料豐富 湯底雖深色但比想像中唔濃 帶d甜香 同豬肉香味 比較清新 如果點d喺枱上面既辣椒魚露或醋會更特色😄
米線上面有香脆炸豬皮🐷葱花 炸蒜調味
切成薄片豬手好淋入味切🐷 肥瘦適中 d 豬油香滲哂落金邊粉 而粉 比較幼身爽口 同吸湯汁 兩樣配合無間 好味😍

🍴秘製泰式醬汁串燒🔥 (每串15 蚊兩串起)
點左牛肉 🐮雞肉🐤 豬頸肉 🐷各一 45 蚊

雞肉出面整到有d脆身 雞肉入面嫩滑🐤 牛肉比較煙靭 牛味香 同有咬口🐮而豬頸肉口感適中 勁濃豬肉香味 推介🐷 不得不讚佢既吵嗲醬好正 有d似蜜芽糖既香甜同黏稠度 又有d有口感既花生碎 十分唔錯🍯

☕泰式奶茶 20 蚊
茶帶有d紅色 冇澀味 有特別既茶香味 就算落左冰都偏甜 唔錯 好飲🤣

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#羅勇泰國粉麵
尖沙咀厚福街7 號地下
~~~~~~~~~~~~
2018-05-29
2018-05-28 24 瀏覽
晚上的尖沙咀厚福街行人越來越多,大家都找尋自己喜歡的店鋪吃晚餐。店面寫著不加味精,真是罕有,我們便選這間泰國餐廳吃晚餐。羅勇海南雞飯($42),送一碗例湯。去骨雞肉嫩滑,米粒分明香軟油潤。雞皮薄爽滑,雞肉入味軟腍。肉嫰軟滑的雞肉蘸上雞醬,突出其味道。剛巧在下午六時前點餐,可以點下午茶。下午茶與晚餐的分別其實只是多一杯飲品。點了一個海南雞飯,可配泰式奶茶或其它飲品。看到泰式奶茶,毫不猶豫點了這杯。泰式奶茶在顏色和味道上都與港式奶茶不同,泰式奶茶的顏色偏橘紅色,比港式奶茶甜。青檸紅茶($20)比泰式奶茶好喝。也許在酷熱天氣下,這個酸甜飲品更能解渴。棷青($38)水份滿,椰青水味道清甜。我們將椰青內裏整個嫩滑的果肉吃掉,果肉滑嫩如啫喱。其它泰國餐廳都有棷青,但這個份量較大和椰青水味道較清甜,比其它手工飲品更值得喝。附送的湯太好喝,再點了一碗椰子雞湯($15)。雞湯的味道非常香濃,滲出濃濃椰香,入口同時有椰子和雞的香甜味,非常滋潤。 最少喝五碗才覺足夠,在其它店應找不到如此好喝無味精的雞湯。炸魚餅($38)份量不多,但非常香口,可惜炸蝦餅早已售罄。點串燒必須是點兩串或以上。我點了雞肉串燒($1

青檸紅茶

棷青

椰子雞湯

炸魚餅

炸魚餅($38)份量不多,但非常香口,可惜炸蝦餅早已售罄。
雞肉串燒和豬頸肉串燒

點串燒必須是點兩串或以上。我點了雞肉串燒($15)豬頸肉串燒($15),配秘製沙爹醬。兩款串燒都燒得剛剛好,能保持其肉汁,花生碎粒沙爹醬汁令串燒味道提升,也是必點小食。

在物價甚高的尖沙咀,這裡是難得便宜又有質素的小店。
2018-05-27
青檸紅茶
棷青
椰子雞湯
炸魚餅
雞肉串燒和豬頸肉串燒
2018-05-26 31 瀏覽
我真係好鍾意泰國旅行去到泰國我一定鍾意食街邊野特別因爲我胃細細的我好鍾意食泰國嘅魚蛋粉!知道厚福街尖沙咀早排開咗間泰國船面*一直都好想試吓同埋好想食佢嘅豬手飯同埋海南雞飯今日下午茶一於就試吓去嘅粉面點知叫咗個雜錦湯米其實叫完已經有啲後悔㗎啦 見到隔離枱嗰個海南雞飯其實應該試吓海南雞飯會滿足感大啲*不過唔緊要啦一心諗住聽日再試下今日就是試去嘅滷水湯底睇吓正唔正點知~* 有d 失望呀*唔知點形容個樣其實都好有泰國嘅風味但個湯其實無想像中貢好可能因為知道係泰國人開所以期望好高*不過唔緊要啦下次我都係會試吓佢個豬手飯或者海南雞飯
我真係好鍾意泰國旅行
去到泰國我一定鍾意食街邊野
特別因爲我胃細細的我好鍾意食泰國嘅魚蛋粉!
知道厚福街尖沙咀早排開咗間泰國船面*
可能因為知道係泰國人開所以期望好高*
不過唔緊要啦下次我都係會試吓佢個豬手飯或者海南雞飯
2018-05-26
2018-05-23 25 瀏覽
很久沒吃泰國菜,今晚朋友帶路吃特色的泰式船海,簡簡單單晚餐一聚。秘制滷水豬手湯河 - 招牌菜之一,滷水豬手沒有骨,滷得非常入味。河粉非常特色,寬寬平平的,入口爽滑,正好吸收濃郁的滷水湯頭,而重點是其不會因放湯太久發脹難吃,非常獨特。羅湧海南雞飯 - 此店另一招牌,海南雞已去骨,吃起來方便之餘,也雞味濃厚,及肉質嫩滑,再配以油飯香味十足,非常配合。雞翼串燒 - 雞翼剛熟,不會太亁身,仍有肉汁及雞翼香氣。泰式奶茶 - 略為橙色的泰式奶茶,茶味香濃,入口滑溜,味道正宗,冰冰涼涼正好消暑呢。整體而言,船河特式滷水香濃,泰式海南雞亦嫩滑,泰式奶茶也夠風味,實為不錯的簡單泰菜。

雞翼串燒 - 雞翼剛熟,不會太亁身,仍有肉汁及雞翼香氣。

2018-05-23
之前睇過一篇關於呢間小店嘅報導,大概係一個有關泰籍店主開店嘅故事。報導裡面不乏正宗,祖傳,呢啲字眼,就吸引左我黎試一下。下午茶時段,粉麵飯都可以 +$5有一杯飲品。泰式奶茶同咖啡都比較貼近香港人口味,自動少甜。羅勇雜錦船河 河粉係又肥又短嘅嗰一種,每一片都吸都滿滿嘅湯汁,比起一般嘅河粉更入味。每次夾起都係幾塊幾塊,唔似港式河粉咁會散開。報章上話到祖傳秘製船麵湯底,係用超過十五種材料熬煮超濃滷水汁,再加上十五斤豬骨熬製三日。但係食落其實並唔係咁濃郁,香料味亦差一啲。不過食落的確冇加味精,食完唔會口喝。船河份量唔算大,但配料多,每樣都有兩件。滷水豬脾飯都係另一個招牌菜。豬手燜得腍身,入口鬆軟融化,但同船河一樣味道唔夠濃。另外配送椰子雞湯,反而呢一個有驚喜呢~有別於一般例湯,係會有淡淡嘅椰子香!唔知係咪老闆將就咗香港人嘅口味而改良咗配方,味道算係不過不失,但就只係味道唔夠濃郁有啲失色呢~

船河份量唔算大,但配料多,每樣都有兩件。

2018-05-22 35 瀏覽
再試新船河! 湯底夠鮮甜, 可惜未預相像中濃郁, 豬皮炸得唔夠脆, 河粉有咬口, 吸湯力强! 配料不過不失, 比較好的配料有扎肉, 豬肉片, 扎肉本身有輕微的黑椒味道, 豬肉片夠滑, 配合湯頭的鮮甜 唔錯唔錯!串燒反而有驚喜! 一串豬肉一串雞肉兩串都燒得啱啱好, 醃得味道剛好, 肉都能夠保持Juicy, 醬汁惹味, 令串燒味道昇華!!泰式奶茶, 有70%相近總結: 味道不過不失, 口痕可以黎一解泰國相思之苦, 但份量偏少, 只係下午餐的份量。

泰式奶茶, 有70%相近