餐廳: 美心皇宮 (德福廣場1期)
資訊:

餐廳: 美心皇宮 (德福廣場1期)
資訊:

2008-05-18 11 瀏覽
早幾個星期放工後和女友在這裡食飯,那一晚的乳鴿有特價,我地就叫左碟,再叫左個豬手仔同一碟咕嚕肉。豬手仔同咕嚕肉比預期細碟,但係集乳鴿就比預期多,所以最終黎講都夠食。樣樣都好好味,埋單仲唔駛兩百蚊,超抵食。
2008-04-12 61 瀏覽
Have dinner in 11 April 08 - total: 6 people. We order food 8-9 main course, FoodBeef + rice noodle came late - we must stop eating & wait (20 minutes). Cause first 6 main course we almost done - pigeon, porkchop, chicken with ginger, pea + mince meat. This was bad to keep busiiness client waiting. Rice came late.One of our client found the chipping of porcelain - small piece in food. This may come from the plate edge.Environment Karaoke singing & music came from private room, all client in lobb

Food

Rice came late.

Environment
Karaoke singing & music came from private room, all client in lobby must listen the worse songs during dinner time.

Table is not well take care by servers, seems nobody follows up each table, or section. We expect someone can make sure all food arrive & check any needs - here is bad.

Servers are not good in menu or food knowledge. She did not recommend the food or portion to our host. All staff looks busy for something & client not well take care.

2008-03-16 26 瀏覽
食下午茶已經成為我既習慣,不論是平日或週末,差不多時間總要吃一點東西才安樂。是日下午茶食中菜,地點美心皇宮。人家食下午茶多是吃點輕食,我就剛剛相反,點的除了有蝦餃、腸粉等點心外,還要沙彊雞腳同埋什菌牛柳條,邊有人咁樣食下午茶架?!對蝦敏感的我沒有食蝦餃,不過單見賣相是幾精瑩,幾吸引的。一食友的評語是皮簿、蝦幾新鮮,但香油放得太多。叫春風得意腸,其實點既時間唔知係咩餡料,端上來時才知原來是類似炸兩之類既物體。佢同炸兩有些少唔同,在油炸鬼裡頭還有黠紅蘿蔔絲、菜絲等,吃落更有層次感,呢味不錯。沙彊雞腳,無特別之處,唯沙彊既醬汁過咸;什菌牛柳條,牛柳幾嫩口,味道卻不夠,雞脾菇呀冬菇呀都好普通,蘑菇都應是罐頭,未有驚喜。食物除左腸粉較有新鮮感外,其餘都是平平無奇,又算唔得上差,典型大集團的出品。

2007-11-12 23 瀏覽
今晚有親友遠道而來,一行六人幫襯晚飯,試過美心其他酒家質數都唔錯.. 三餸餐叫了老虎斑,乳豬拼雞,魚湯津白,老虎斑最有水準,蒸得剛好/乳豬拼雞既乳豬唔脆雞又肥,味道OK,份量極小,散叫98元就真搵笨,魚湯津白都好味,另加清炒蝦球,普普通通,咸咗d咁最差係海參花膠蝦球煲188元,個煲得手掌咁太,海參同花膠碎濕濕夾埋得5"小薄塊",十足切剩d頭頭尾尾咁,另外凍鮑魚拼海蜇,撈鮑魚既酸汁極難食,酸到嘔,鮑魚又冇味,老豆老媽子都唔吼,,,個海蜇仲好味好多..屋企人話以後唔再黎美心集團包哂成個德褔咁滯,下次都係唔好貪就腳...

美心集團包哂成個德褔咁滯,下次都係唔好貪就腳...
2007-08-07 34 瀏覽
美心皇宮d 野食真係幾特別,特別在於好少其他飲茶地方食到,但係又唔會唔夾飲茶wor。比如話相呢個棉花雞,但係轉左做鮮蝦打的蝦丸,好彈牙ga。連咖哩豬皮魚蛋都好食過出面。缺點就係要等好耐先有位law。另外就係d 蝦餃貴得黎唔係sharp 得咁緊要,唔抵!
2007-04-19 25 瀏覽
裝修過後都未食過,地方好似縮細.叫個套餐($888)再加市個大班兩味($198),一圍人都夠食.美心集團味道唔會差得去邊.,碟頭都幾大,好夠食.臨走時發現門口有間玻璃房,食乜都俾人睇晒.門口個知客話要食貴套餐至可以用.我就算有錢食貴野都唔想俾人當動物睇.唔經唔覺已經寫到第100篇食評.希望努力再寫多D.
唔經唔覺已經寫到第100篇食評.希望努力再寫多D.

2007-04-09 27 瀏覽
話說小弟4月7日星期六岩岩同4位友人參與完展覽之後,就回德福搵野食醫肚,做左成日都冇咩野落過肚,更係餓到飛起,先去左茜廊搵位,可惜等左一陣都冇位再加上唔想係出面等食二手煙,就去左pizzahut到..見到排曬長龍,甘就再去搵其他野食,點知好搵唔搵,就入左美心..甘就出事啦.入到去好多位冇咩人,叫左個4人餐.total有3個送(有一款係選老虎斑,蟹or龍蝦)之後係menu到點多兩款,我地選左龍蝦,甘之後就再加多個送,魚香茄子,雞半只同什菜煲4個送,等左一,兩個字後第一碟半隻雞上台..好大..個墊盤真係好大,旦雞既份量不足3份一隻,之後大家睇左一陣係發覺冇左個頭,胸既部份,之後叫左個侍應問一問,佢好猶豫甘講呢款係兩斤半雞黎,係甘上下既size ,旦完全冇回答點解冇左個胸既問題,好悄悄然甘行開左,之後再上魚香茄子,墊盤仍然係好大,旦個煲份量同係大記食既個兜差唔多=_=",龍蝦就就如上,係龍蝦仔..細過去食萬豪自助餐食個d凍龍蝦,什菜煲就得兩棵西蘭花,幾片,係幾片生菜同4條白菜仔,粉C就都叫OK,以上四碟味道一般,飯同菜每樣各9蚊,5個人去食加埋兜花生(最足料)呢到就100蚊,再加埋個個所謂4人餐就500蚊落樓,加上知吾已對既服務....最後就變成我打既呢篇食評.....埋單之後5名餓鬼(食完仲係餓)就走番去PIZZAHUT再食多個匯瘋CARD優惠餐先夠飽,亦令我明白其他酒樓同食肆甘多人排隊等位.
話說小弟4月7日星期六岩岩同4位友人參與完展覽之後,就回德福搵野食醫肚,做左成日都冇咩野落過肚,更係餓到飛起,先去左茜廊搵位,可惜等左一陣都冇位再加上唔想係出面等食二手煙,就去左pizzahut到..見到排曬長龍,甘就再去搵其他野食,點知好搵唔搵,就入左美心..甘就出事啦.入到去好多位冇咩人,叫左個4人餐\.total有3個送(有一款係選老虎斑,蟹or龍蝦)之後係menu到點多兩款,我地選左龍蝦,甘之後就再加多個送,魚香茄子,雞半只同什菜煲4個送,等左一,兩個字後第一碟半隻雞上台..好大..個墊盤真係好大,旦雞既份量不足3份一隻,之後大家睇左一陣係發覺冇左個頭,胸既部份,之後叫左個侍應問一問,佢\好猶豫甘講呢款係兩斤半雞黎,係甘上下既size ,旦完全冇回答點解冇左個胸既問題,好悄悄然甘行開左,之後再上魚香茄子,墊盤仍然係好大,旦個煲份量同係大記食既個兜差唔多=_=\",龍蝦就就如上,係龍蝦仔..細過去食萬豪自助餐\食個d凍龍蝦,什菜煲就得兩棵西蘭花,幾片,係幾片生菜同4條白菜仔,粉C就都叫OK,以上四碟味道一般,飯同菜每樣各位9蚊,5個人去食加埋兜花生(最足料)呢到就100蚊,再加埋個個所謂4人餐\就500蚊落樓,加上知吾已對既服務....最後就變成我打既呢篇食評.....埋單之後5名餓鬼(食完仲係餓)就走番去PIZZAHUT再食多個匯瘋CARD優惠餐\先夠飽,亦令我明白其他酒樓同食肆甘多人排隊等位.
2006-08-22 30 瀏覽
一班同事(15人)食生日飯! 點心...一般既蝦餃...牛柏葉...叉燒包...蒸腸粉....灼菜...雞包仔...我諗都有三十幾碟...水準都係美心出品...唔會難食...但比好彩仲差少少...! 有度唔好就係...用車仔推....車仔未出或無經過就食唔到...例如...馬拉糕同糯米卷都係走時先見到! 有一個餐都幾抵食...就係一碟燒味...加一個菜, e.g. 麵醬油麥菜再加炒粉麵...$118...如果三個人黎食...都差唔多啦...! 食完叫左啲甜品...我食左個雙皮奶....麻麻!
2006-07-08 35 瀏覽
平時係好小黎依度食..因為覺得佢唔抵..食0左好似冇食過咁..今晚因為搵唔到位..焗住係度食..四個人食0左:1)冬瓜"根"- ok喎,冇我想像中咁"傑",好香金華火腿味,食落啖啖冬瓜蓉2)炸脆奶- ok啦..個粉漿較為厚身3)鬼馬牛肉-唔中意..好油..4)蒸細輪-d肉太鞋了..不過佢係蒸得arm arm好時間的..5)豉油雞-d雞滑,豉油加埋d蔥花好香6)炸饅頭-好好食!細細個的,兩啖食曬一個,個饅頭本身有一陣椰香味,加埋d鍊奶,好正啊!好飽啊..埋單550蚊度..ok 啦.

今晚因為搵唔到位..焗住係度食..

四個人食0左:
2)炸脆奶- ok啦..個粉漿較為厚身
3)鬼馬牛肉-唔中意..好油..
5)豉油雞-d雞滑,豉油加埋d蔥花好香

好飽啊..埋單550蚊度..ok 啦.
2006-05-11 28 瀏覽
明知自己同友人,都唔會光顧連鎖式酒家,有時,都會鬼喑眼的.黃金時間在德福,永遠人山人海.不知何故,友人打來話在美心囉左位.心不甘情不遠之下接受現實.四個人點幾味,我真係唔識點評,大型連鎖店水準,即係你去佐丹奴咁,間間一樣先生埋鏡試試,Miss埋鏡試試.千篇一律季季無驚喜.美心白切雞無雞味,好像呢類酒家,有雞比你食好應該多謝佢,而唔係繼續埋怨做咩唔係新鮮雞.其他如咕鹵肉,火腿津白,唔記得係咩的小炒,平常得很.就等如佐記一舊水三件的白底衫.乏而無味.成個場人山人海,一家大細.呢類酒家,始終有其市場.難怪佐丹奴一早做到發左,連帶發明左港式時裝店服務方程式出來.搞到去買衫呢類咁私人的事情,全程比人死釘住,討厭.希望唔好有下次,飲茶也可免則免.PS:紅牛送你一對翼,可惜是夜飛唔起.

就等如佐記一舊水三件的白底衫.乏而無味.

希望唔好有下次,飲茶也可免則免.

PS:紅牛送你一對翼,可惜是夜飛唔起.
2006-01-24 42 瀏覽
早茶我會選稻香較好,不過講到晚飯,美心幾好經常有唔同既套餐,味道好好有個浸魚腐好好味,叫佢可以唔使叫湯鐵板燒味無驚喜,想試新野先試啦炸軟殼蟹好油,味道一般此外其他都幾好
早茶我會選稻香較好,不過講到晚飯,美心幾好
經常有唔同既套餐,味道好好
有個浸魚腐好好味,叫佢可以唔使叫湯

鐵板燒味無驚喜,想試新野先試啦

炸軟殼蟹好油,味道一般

此外其他都幾好
2005-05-27 23 瀏覽
本來不想寫連鎖飲食集團, 不太特別嘛, 但上星期日下午偶然去德福美心飲茶, 發現有幾款幾得意既點心, 收小點價錢, 分別係: 昇斑餃(學生食了會升班?!); 鮑參翅肚餃, 仲有一款唔記得, 每碟三粒, 即叫即蒸都未算, 驚喜是落足料, 條翅牙籤o甘粗! 其實美心的點心水準一向穩定, 偶然有d幾油(例如: 排骨蒸粉), 好似油浸陳村秎, 食唔倒. 個日仲發現有砵仔糕(一碟三件)及燕窩蛋"tard",好多燕窩! 雖然應該係"老行家". 但有誠意! Compass Visa 有一個大點送!
2005-05-09 17 瀏覽
有少少感到意外, 一間出名酒樓係推車仔賣點心, 雖則本人prefer 劃, 但都可接受. 環境幾怡人, 眼望由裝修到所有物品都好'粉' 色. 好順眼. 絕唔係大紅大綠隻傳統茶樓咁剌眼反感. 12蚊一律大中小點, 肯定貴過其他地方, 但以九龍灣地王已算係咁, 品質亦見得場面, 服務態度殷切, 絕唔介意比多幾蚊可以開開心心飲餐靚茶. 杯凍飲- 荔枝涼粉冰$15, 荔枝肉多味亦重, 扺過好味過出面飲成廿蚊杯珍珠奶茶.
2005-04-18 22 瀏覽
與一眾中學同學午膳,一點多,搵位不難,不像沙田的情況。叫了一些點心和炒粉面,蝦餃不錯,其他的還好。席中有同學不停數說點心的油量,引致肥胖的各種原因,大家食完內疚感之大,真的從背脊骨落....所以找數時每人只是五十幾蚊..........well, words make world.....散水後,與其中甚有同感之同學,到ben and jerry's來個cone才下氣.....