餐廳: 美心皇宮 (屯門大會堂)
資訊:

餐廳: 美心皇宮 (屯門大會堂)
資訊:

2013-06-26 2310 瀏覽
個日親戚搞滿月,平時好少去e間食-0-不過我覺得d野食麻麻地姐間房幾大,有2台雀局去到睇下餐單,有雞有魚有豬,都係個d宴會野食,不過個杏仁花姿球同燕窩羹幾得意。我就平時少食個度d服務幾好嘅,客人到佢地同黎問你飲咩,你飲咩茶佢地都記得斟番個樣比你同埋有得打牌,waiter都會斟水比水你飲不過個日無橙汁,個7喜好bad囉,似水又無氣>_<講番野食先佢差5多每碟餸黎都幫你換碟@@本人覺得有d5環保其實可以5洗換@@乳豬--宴飲必有嘅,但e間5好味,5脆,隻眼好好笑,有電杏仁花姿球--5多夠熱又5夠彈牙,杏仁片較多hahae個比較好d,西蘭花炒雞片蝦仁,ok的個燕窩羹好多燕窩5係平時嘅翅;)環保嘛^_^支持e個有個菜包住髮菜,幾特別,味道ok(y)蒸魚--有d韌,過左火,有d"鞋"

間房幾大,有2台雀局
我就平時少食
7up

同埋有得打牌,waiter都會斟水比水你飲

不過個日無橙汁,個7喜好bad囉,似水又無氣>_<

乳豬--宴飲必有嘅,但e間5好味,5脆,隻眼好好笑,有電
杏仁花姿球
杏仁花姿球--5多夠熱又5夠彈牙,杏仁片較多haha
西蘭花炒雞片蝦仁
e個比較好d,西蘭花炒雞片蝦仁,ok的
燕窩羹
個燕窩羹好多燕窩
5係平時嘅翅;)環保嘛^_^支持
髮菜瑤柱脯
e個有個菜包住髮菜,幾特別,味道ok(y)
蒸魚
蒸魚--有d韌,過左火,有d"鞋"

題外話/補充資料: 人人口味5同,不過我覺得今次麻麻,所以5會特別去e間食野@@ 不過d服務幾好的
2013-06-22
慶祝紀念
紀念日
西蘭花炒雞片蝦仁
燕窩羹
髮菜瑤柱脯
2013-06-25 916 瀏覽
星期日同媽媽去左美心飲茶,2點幾先去到,本來都擔心好多人要等好耐先有位,但係果日出期地快喎,等左十幾張枱,叫得好快就有位啦,我地坐二樓,點心車都仲推緊,茶都未開已叫左一籠百花釀魚肚,三大粒蝦丸,底有魚肚,好好味,蝦丸好爽,魚肚鮮甜呀,GOOD.另外,我地叫左一籠糯米包,有三隻,糯米包已經唔係周圍都有得食了,好有特色的點心,糯米有些少配料,唔會太過淡,有點咬口,幾好呀.還劃了一碟三色糕同埋煎蝦米腸粉呀,等左好耐都未到,跟住追左兩次先嚟呀,不過見佢都真係熱辣辣的,煎腸粉唔夠金黃,豉油唔夠多呀,如果金黃色都香D,同埋豉油多D仲正.但腸粉都係好滑身的,有些少蝦米幾香.另一碟三色糕都煎得好金黃,好香,芋頭糕好粉好好味,蘿蔔糕都OK呀,唔會只係粉,冇料,馬碲糕都好多馬碲粒係入面呀.

2013-06-23
15 分鐘 (堂食)
2013-04-03 767 瀏覽
AE卡在美心集團旗下的指定餐廳有半價實在是好抵,可是不是想食就食,因為經常FULL BOOKING,特別是在假期和九龍區的分店。無心插柳之下,著友人試下訂枱食飯,昨天竟然訂到今晚的美心皇宮,都說,在屯門區食飯是方便得多。未夠六點的美心已經熱鬧非常,原來WALK IN更餘下三張雙人枱,不消五分鐘便滿坐了。雖然我們有訂位,不過已經要坐到廳房裡去。一坐下便有收費小食,是我至愛酸菜$10﹗份量有一大碗,少鹹多酸,超級對口味,最特別是加了蝦乾碎之類,很香口的,簡單的餐前小食都可以有這樣水準,實在好想加添呢。小吃也是我喜歡的海哲頭$48,雪得夠凍,海哲頭軟滑亦不失咬口,一陣陣的麻油蔥油香,簡單便是最好食。兩人分一窩翡翠鮮拆雄魚羹$88好似過多,實際每人分到兩碗半左右。湯羹質感也不是那些嚇人的’鼻涕’,煮得比湯挺身少少,很易入口。份量非常多的菠菜碎佈滿湯羹內,配以少少蛋白和適量鯇魚肉,味道清淡宜人,而且無什麼油份,是一個健康湯羹之選。欖梅砵仔骨$72應該是推介菜之一(在餐牌內它有張大頭照XD),砵仔小小的,盛載的排骨食極都有似的,的確有很多呢。排骨炸過後再放入醬汁中煮,令排骨表層帶脆,入面的肉鬆化不

欖梅砵仔骨$72應該是推介菜之一(在餐牌內它有張大頭照XD),砵仔小小的,盛載的排骨食極都有似的,的確有很多呢。排骨炸過後再放入醬汁中煮,令排骨表層帶脆,入面的肉鬆化不死實,而且肉多肥肉少,可以啖啖肉﹗冰梅醬的酸甜味比欖角重,所以每口都是陣陣酸甜味,我愛它﹗酸甜味道令肉類減底油膩感外,更可以令人胃口大開。
黑松醬炒三鮮$108,有蝦﹑帶子﹑桂花蚌﹑黃椒﹑紅椒及翠肉瓜。黑松醬炒得不均衡,有些食材沾不上,有些更自成一團團呢﹗黑松醬沒預期那麼香濃,除非是淨食黑松醬才可感受出點點菌香來。蝦和帶子都沒有雪味,其實本身都沒什麼味,最突出反而是桂花蚌,之前吃過的體驗都沒有今次那麼深刻,一來它的確好鮮甜,而且爽脆得非常,實在好吃﹗
沒飯到肚對我來說是不可能的,不過無選擇特別的款式,只要簡單的楊州炒飯$75。份量大,每人都食到三碗,配料豐富,有蝦粒﹑叉燒粒﹑蛋絲及香蔥,最緊要無三色豆,哈哈。(喂~收成百蚊一碟飯喎)
飯粒分明,飯底經過蛋汁和蔥花的洗禮下,變得更香,也不失鑊氣。蝦粒鮮甜,最出位是叉燒粒,美心的叉燒一向好吃,肉質鬆軟而蜜味香濃,食得出絕對不是那些隔夜乾淨淨貨色。
最後食埋甜品,我上次見友人吃桑寄生蓮子蛋茶$15,縱使評語一般,不過今次我都想試下。桑寄生茶味苦帶點甘,雞蛋蛋白也吸收了茶味而變得苦,反而蓮子幾好食,這甜品沒什麼甜份,其實桑寄生有一定的醫藥用途,得閒食一碗當是調節下身體,苦口良藥嘛。
友人選擇蔗糖煎腸粉$22,非常特別,因為啡色腸粉皮我是第一次見,哈哈。上面灑有不少花生碎粒,腸粉以蔗糖製造,捲成形後再煎香兩邊,入口邊脆皮軟,很得意,蔗糖腸粉不是太甜,配以花生碎粒,味道極度似食糖蔥餅﹗
當晚餘興節目是看著服務生處理片皮鴨,那鴨子超大隻,很漲卜卜,片下鴨皮的同時間,一陣陣的鴨肉香走出來圍繞著我們,雖然我不太鐘意食鴨,但都給香味吸引住。
美心服務都有返一定水準,晚市更有貼身服務生,加水收碟都很到位。

半價之後今餐每人百五銀都不用,實在好喜歡有這類推廣呢~~~~﹗
2013-03-24
5 分鐘 (堂食)
$143.80 (晚餐)
  • 海哲頭
  • 欖梅砵仔骨
  • 楊州炒飯
  • 蔗糖煎腸粉
2013-03-14 480 瀏覽
果日我放假同屋企人去飲茶,因為未過正月十五,所以仲有新春嘅點心。於是我哋都叫咗幾款試吓……1. 盤滿砵滿 $58(鮑魚小盆菜):價值唔值,味道一般,不太突出,而外型亦十分普通。2. 南乳炆豬手:味道都 ok,不過南乳味可以 D。3. 富貴榮華(金華火腿酥):外型好 Cute,味道特別,有少少咸香味,比一般嘅叉燒酥特別,更勝一籌。
2. 南乳炆豬手:味道都 ok,不過南乳味可以 D。
2013-02-23
60 分鐘 (堂食)
2013-01-16 341 瀏覽
果日我屋企「做冬」食飯,我哋決定去屯門美心皇宮食晚飯。由於我哋果日下午已經預早訂咗位,所以唔駛再等位。之前侍應就幫我哋「開茶」同埋俾咗碟「前菜」。 然後,我哋就先叫咗個燉湯飲。 飲完湯,就叫咗碟「燒腩仔」同埋點咗幾碟餸食。當然仲有我每次出街食晚飯必備嘅「白灼蝦」啦!
之前侍應就幫我哋「開茶」同埋俾咗碟「前菜」。
然後,我哋就先叫咗個燉湯飲。
飲完湯,就叫咗碟「燒腩仔」同埋點咗幾碟餸食。
當然仲有我每次出街食晚飯必備嘅「白灼蝦」啦!
題外話/補充資料: 員工嘅服務態度極好,食物夠新鮮。
2012-12-18
  • 糯米包
  • 蝦餃
  • 燒腩仔
  • 灌湯餃
  • 馬拉糕
2012-12-27 201 瀏覽
其實大家不要以為美心是連鎖店,出品一定普通,事實上,這裡的燒味非常不錯的。這個乳豬,外皮燒得香脆,薄而不肥,加上肉亦醃得入味,絕對不比燒味名店出品的差啊!
2012-12-09
2012-10-09 181 瀏覽
一兩年前,自己常常來這兒和婆婆公公飲茶,但自從他們轉移陣地光顧稻香後,便長時間沒有光臨記得這裡以前是海霸來的,而美心應位置音樂噴泉上一層,現在音樂噴泉不復再,海霸都沒有了,噴泉上一層亦改建過,最終時代的巨輪滾滾向前,歲月留下的只是回憶查看OPENRICE屯門頁,發現這位居第三的酒家,自己從沒想過惠顧,難得全家放假,便去飲個早茶吧不似其他酒家,這裡環境舒適,沒有人山人海的壓迫感,亦不會太嘈雜,而且復古地推點心車先叫了鵪鶉蛋燒賣,才知家人們對鵪鶉蛋怕怕,唯有自己將之解決,不過又真係幾好食喎煎堆脆而香口,蛋撻鬆化精美魚肚大大塊,糯米包充滿油香蓮蓉又滑又香, 反而十分鍾愛的燒腩卷略為乾身蝦腸D蝦大大粒,不過食得出唔夠新鮮,至於西米蓮蓉焗布甸則令人驚喜,大大碗,足料,美味,香甜整體水準不俗,下次會再光臨的,但離開時見已經要等位,所以飲早茶都係早少少起身抵D

煎堆脆而香口,蛋撻鬆化精美
魚肚大大塊,糯米包充滿油香
蓮蓉又滑又香, 反而十分鍾愛的燒腩卷略為乾身

2012-10-08
$50 (早餐)
2012-07-10 138 瀏覽
差不多每天路經此地,但發覺原來自轉手多年而來,都沒有入過美心一次,一來是有種兩層的獨立酒樓,晚膳價位會較高,二來不在商場內,每每都醒不起商場門外有間美心皇宮與男家的家人做節慶祝,也就一貫的選擇在市中心的範圍方便幾家人集合,不想又到稻香明星這些,就提議大家都不多到的地點,轉轉新鮮感。樓底高,整面玻璃設計加上座位之間夠闊,人流又維持八成左右,是理想的用膳環境。菜色中上價位加上美心大集團經常有不同的信用卡優惠,原來吃起來比稻香那些的強逼套餐政策更化算。點了不少五邑和客家菜式,大家都合胃口,其中最受賞識的都是一大鍋的菜飯,用上芥蘭頭有咬口,份量足夠十人分享。燒味小菜都是一貫集團水準,中規中矩,招呼到位。相信即使二人來晚膳,吃點家常小炒的價位都不會太高,有機會再試。
2012-06-17 168 瀏覽
去美心飲茶就多,食晚飯就少d機會啦,同屋企人行完街,一於去試下晚飯啦~梅子排骨,一向好鐘意食用梅子煮既餸,梅子味唔太酸,排骨新鮮~ 生啫豬爽肉玉蘭煲,有媽媽最愛既芥蘭,仲有大量蝦乾,好香好味道~~椰汁南瓜燴三鮮,三鮮有蝦、珊瑚蚌同帶子,蝦好彈牙,珊瑚蚌同帶子都好新鮮,加埋甜甜既南瓜,開頭以為用椰汁煮會好怪,但係又出奇地夾到wo~甜品叫左紅豆沙,有好多大粒既紅豆,仲煮到起沙添呀~ 好有誠意既甜品!!!

2012-06-10 329 瀏覽
當時,親戚們為了第一次大手術後的媽媽,讓她好好的康復一段日子。所以,我們一年一度聚首一堂的賀年飯要延遲!為方便住在屯門的我們,大家特意安排到屯門大會堂的 <美心皇宮>! 姨姨預先訂枱,我們不用等直接入座!裝修後,增添不少時尚感! 但我覺得桌子與桌子之間的空位不多!感覺有點侷促!由於,表弟恃著他那部過時的 I-phone 3 不會有人偷,他要求侍應為他差電,果然有求必應!那位女侍應拿他的 I-phone 3 到職員室差電! 意想不到的服務! 另外, <美心皇宮> 用上的碟子特別大! 盛載食物後,更加重!難為她們經常拿著大碟子,還要彎腰放下!實在有苦自己知!令我們心感佩服!龍蝦魚翅全包宴 $3,388 ( 十二位用)我們一圍十人,此份量足夠十二位用,對我們來說,豐富極了!當紅乳豬拼盤先談談燒味,通常食晚飯的時候都是用來打頭陣的! 包括:主角乳豬、叉燒、油雞、燒鵝及海蜇。乳豬皮非常之脆,肉也軟腍不錯,是整個拼盤之中最突出的一道!主角果然是主角! 拌上一點乳豬醬,更添滋味!叉燒用上半肥瘦梅頭肉鬆軟甜美!油雞肉質嫩滑又入味!燒鵝的味道甘香,但燒得過火一點,以致鵝皮

姨姨預先訂枱,我們不用等直接入座!
<美心皇宮>
在門口見到的有趣風水擺設
裝修後,增添不少時尚感!
但我覺得桌子與桌子之間的空位不多!感覺有點侷促!
裝修後,增添不少時尚感!
意想不到的服務!
另外, <美心皇宮> 用上的碟子特別大!

龍蝦魚翅全包宴 $3,388 ( 十二位用)
我們一圍十人,此份量足夠十二位用,對我們來說,豐富極了!

當紅乳豬拼盤
先談談燒味,通常食晚飯的時候都是用來打頭陣的!

拌上一點乳豬醬,更添滋味!叉燒用上半肥瘦梅頭肉鬆軟甜美!油雞肉質嫩滑又入味!燒鵝的味道甘香,但燒得過火一點,以致鵝皮焦燶!幸好肉質豐腴!海蜇帶一點辛香及麻油香,很惹味!
上湯波士頓龍蝦伊麵
用上的龍蝦斤兩十足!
肉質爽彈不霉散!鮮甜啖啖肉!
是一隻新鮮優質龍蝦!至於墊底的伊麵太腍!上湯比芝士焗製,食起來沒有這麼餾!總算不過不失!
翠肉鮮菌花姿帶子
來一道清淡之選!翠肉瓜清新爽口!花姿把魷魚美其名了!爽口帶嚼勁!
帶子夠厚肉!煮的時間剛好,保持鮮嫩甜美!
玉環瑤柱脯
賣相不失得體!豆苗那份獨特的臭青味,教人印象深刻的!
吸收芡汁後更滋味!
節瓜用了瑤柱來提味、再用上蠔油打芡,令味道方面錦上添花!
鮑魚花膠雞絲翅
鮑魚及雞絲份量算是足料!
還有,少得可憐的花膠及近乎看不見的翅針!質感濃稠少油,味道濃甜,以水準來說,是強差人意!
蟹肉扒雙蔬
讓味蕾稍作休息一下!
雙蔬即是鮮嫩爽口的小棠菜,並用上罐頭貨色草菇!
味道上沒有什麼可取之處!不太特別,鹹度適中!以新鮮蟹拆肉及配合蛋白,口味清淡!看來這一道很適合手術後的媽媽,但是草菇屬於菌類有毒素,又不太適合!
清蒸大海石斑
看來條魚是足秤大約兩斤!也頗為新鮮!火喉掌握得恰到好處!魚質滑溜鮮甜無比!
魚肉有彈性!魚皮很軟滑富膠質!而且含有豐富骨膠原!
配合豉油香及蔥的清香,滋味誘人!
沒有令大家失望的鮮魚!
一品蒜香雞
把雞件砌好,賣相很對辦!
一送上桌,香氣逼人!
以蒜片爆得很香!雞皮未算好脆!雞實在肥得很!脂肪與雞肉是一對一比例!恐怕時間及調味上的控制,不太得宜!肉質未至於嚡口!以蒜頭爆香調味,真是偏鹹,要多渴水才可解渴!不肯定是否雪藏貨色!
楊州炒飯 / 順景炆伊麵
我選了:楊州炒飯!蛋漿均勻地把每粒飯沾上黃色,炒得乾身入味!同時能帶出飯香,層次分明!樣子多麼吸引!
炒飯、菜莖粒、蝦粒、叉燒粒帶出黃、橙、紅、綠色,相當奪目!
蝦粒最為失色,缺乏鮮甜味!炒飯清淡中又幾香口的!
楊州炒飯
美心集團的食物總算有水準,讓我們留下好印象!

吃罷多道小菜,每個人都很飽足!桌上的小菜雖未能每道也盡如人意,人物才是每次家庭飯聚的重點!
生病總是少不免!只要大家齊齊整整!已經開心不已!

2011-02-26
<美心皇宮>
楊州炒飯
在門口見到的有趣風水擺設
2012-05-29 61 瀏覽
星期日晚同屋企人食飯,試下美心皇宮既中菜,美心飲茶就飲得多,食晚飯真係少d,今次仲見到有個新推出既menu,有一碟係蓮藕鬆,用生菜包既,屋企人都鍾意食蓮藕,好就試呢樣~~ 原來除左蓮藕仲有沙葛,所以食落去好爽口,好有咬口,而且炒得好香口,加埋非常新鮮清甜既生菜包住,一d都唔肥膩,食到尾食哂d生菜,仲叫侍應俾多碟生菜我地添~~再叫左生炒骨,炸得香脆,個醬唔太酸,夾埋好好味~~最後要左個海皇雜菜煲,煮得好清唔油膩,都有三四款唔通既菜,個湯最後俾我地飲哂~ 又多左一個食晚飯既好地方啦~~
再叫左生炒骨,炸得香脆,個醬唔太酸,夾埋好好味~~
又多左一個食晚飯既好地方啦~~
2012-04-24 63 瀏覽
清明屯門遊的晚餐,一家三口又去了美心皇宮解決。才隔了兩個月又重訪,除了因為這裡地方寬落舒適,推BB車進來很方便,也是因為老公的AE白金卡半價優惠太抵了!這次到訪前先餵飽了寶寶,兩口子可以輕鬆地吃頓飯了。以頗香的香片茶,及美心常見的青瓜花生豆腐前菜開胃後,又是一系列的營養住家湯水小菜:紅蘿蔔粟米豬展煲雞湯(半盅)-媽媽愛極這裡的老火例湯,款式每次不同有新鮮感,半盅可分到四碗湯,兩個人飲份量剛好! 是晚的例湯色澤深邃,鮮味自然,是貨真價實的老火湯,口味清甜得來很豐富,健康又美味。老火湯固然有益健康,但湯渣的營養也很豐富。在這裡,侍者總會細心將湯渣筆起,並襯以鮮味醬油供食客享用,媽媽也每次吃光不浪費。當日下午的丼食還飽著,是晚二人傾向多菜少肉的菜式,首先是魚香茄子煲。菜式熱度有100分,煲中茄子軟稔入味,混了適量梅香的肉末十分香口,送飯之極,令明明還飽的兩個人各白KO了一整碗白飯!另一款是較少見的膶腸鬆菠菜煲,美心的膶腸相當好吃,鮮美濃郁,撞上清新又健康的菠菜,組合很富對比感,又是頗為滿意。除了兩款小菜,兩口子還點了原底蒸蘿蔔糕(媽媽在別處吃過,很美味的!)及欖仁馬拉糕,可惜兩者都缺貨,於是
清明屯門遊的晚餐,一家三口又去了美心皇宮解決。
當日下午的丼食還飽著,是晚二人傾向多菜少肉的菜式,首先是
另一款是較少見的
除了兩款小菜,兩口子還點了原底蒸蘿蔔糕(媽媽在別處吃過,很美味的!)及欖仁馬拉糕,可惜兩者都缺貨,於是又改點了
海帶綠豆沙
焦糖燉蛋。清潤的綠豆沙先上,熱的,甜度剛好,飲來十分舒服。
但當綠豆沙為舌頭開了甜癮,另一款燉蛋卻久久未到。數度催促之下,原來燉蛋還未雪好,不能成功「甩模」;同時寶寶開始煩躁大哭,縱然味蕾未完全滿足,也決定提早埋單走人。這頓折後只是$170多,超抵,可在離開之際,卻看到一幅令人心傷的景象:遠方山頭呈現一條又紅又長的火龍! 回家後找了找網上新聞, 原來是有人清明祭祖, 不小心造成了山火,寶寶的不安,可是與此有關? 題外話不應多說,但真心希望港人要愛惜大自然,竭力避免山火發生!
寶寶也哭了....
題外話/補充資料: 附上當日山火新聞-----[b]屯門菠蘿山山火大致救熄[/b] (星島日報)   本港在[u]清明節發生72宗山火[/u],其中在屯門菠蘿山的山火,焚燒16小時後至清晨大致被救熄。   菠蘿山的山火,火勢分別長200及150米,由於位處偏軟,消防要拖600米喉灌救,並且利用火拍上山撲火。現場是屯門良景邨對上一段山坡,昨日下午1時許起火,至昨晚火勢一度蔓延。 消防表示,山火已基本救熄,但由於仍然有火種,消防仍在現場戒備。
2012-04-04
  • 老火例湯
  • 魚香茄子煲
  • 膶腸鬆菠菜煲
  • 海帶綠豆沙
2012-02-03 124 瀏覽
週末的晚上家裡沒飯開,一家三口在屯門逛街後,到了美心皇宮吃晚飯。時值新年前,酒樓紅色的裝潢很有新年氣氛,而且與寶寶的紅色BB車也很襯!坐下後,侍者送來醇厚的普洱菜,以前菜。前菜是微辣的四季豆加豆腐加花生,幾開胃的。習慣了每頓都有營養湯水,當晚正好有奶白菜甘筍煲豬展,而且可點半份很適合兩口子飲用。以瓦煲盛起的老火湯,清潤得來也鮮美,一煲也可分出四碗,味道與份量都令人滿意。除了湯本身好飲,侍者又細心將湯渣筆出來供我們食用;這些湯渣點上豉油後,也頗為美味,媽媽差不多吃光!之後是由爸爸點的幾個小菜,最先上檯是風味小炒皇($65),由韮菜、腩肉、豆腐炒成,成品香口得來不會太油膩,滋味不俗。又是小炒類的生炒鮮排骨($68),則做到酸新開胃、皮脆有口感,炒得十分出色!最後是一品扒大鴨(半隻$88),配料豐富包括帶子、海參、叉燒、魷魚、鵪鶉蛋、魚肚、雞柳、冬菇、小棠菜等,當中最好吃是海參,煮得入味又有口感,可鴨伴卻炆得太稔,淪為配角。對爸媽來說,是晚主菜其實是寶寶,不過最後的飯後甜品也是很重要的句點,不得不提。首先是媽媽心水推介的西米蓮蓉焗布甸($22),其味極為香甜,兼有無敵荔蓉,廿多元大大份,十分
習慣了每頓都有營養湯水,當晚正好有
奶白菜甘筍煲豬展,而且可點半份很適合兩口子飲用。
之後是由爸爸點的幾個小菜,最先上檯是
又是小炒類的
最後是
西米蓮蓉焗布甸($22),其味極為香甜,兼有無敵荔蓉,廿多元大大份,十分美味又抵食!
薑汁雙皮奶($22)也值得推介,因吃來無比滑溜,且滲出適當薑味,可口得來又暖胃舒適!
同場又因見到餐單介紹「有助行氣活血、強壯筋骨、治腰膝痛、驅風濕、降血壓... 更能滋補美顏..」又點了
桑寄生蛋茶($15),但其實二人都不太喜歡那陣草藥味,你推我讓多次才完成。
今餐因有AE白金卡,又是半價埋單只需$250,已經飽到要打包收場,超級抵! 可惜樓下沒有美心集團,不然真可當是飯堂,且是華麗版的飯堂呢!
2012-01-14
  • 奶白菜甘筍煲豬展
  • 生炒鮮排骨
  • 西米蓮蓉焗布甸
  • 薑汁雙皮奶
我自問真的時常來美心皇宮飲茶,無他的,美心的點心算是全屯門最好食的了﹗另外時常去不代表我鐘意飲貴茶,而是剛好信用卡儲到一定數量的Cash Dollars而已。付少少食多多,感覺妙呀妙。XD此集團近年來積極推出一系統傳統式餸菜,好似暑假期間有客家菜﹑圍村菜﹑秋季期間的南﹑番﹑順飲食文化等。雖然我沒機會在此吃晚飯,但有部份特式點心也會流落到茶市之間,如果合心意的話,這是客人們的福音。早排天氣轉涼,酒樓相繼出品一些特別點心。我家都沒買過美心的臘味,因為太貴啦,今次見到有臘腸卷,用自家品牌的應該都不會太差吧,著友人試下。不過我不食臘味,主要食沾了臘腸汁的包身正如蒸過臘味的白飯,份外香的﹗友人吃了臘腸卷,然後我將手上的'臘腸'轉交友人消滅時,吃入口才知這條是潤腸。普通的煎魚餅加入涼瓜粒,頓時特別起來,感覺上健康一點啦(雖然煎物皆不健康><)。金黃的魚餅,每件方方正正,厚厚實實,入口彈牙,吃出絲絲蔥花香,而苦瓜帶出的甘苦,另魚餅沒有那麼油膩感,這味我很喜歡呢﹗灼芥蘭的價錢三十元,是值回票價的,首先份量大,另外芥蘭的尾段已被削去外皮,令每口吃的都是嫩嫩的芥蘭芯和菜子,最後經上湯灼過,
付少少食多多,感覺妙呀妙。XD

此秋天版已out,因冬天版已出了XD
傳統甜點的一頁
甜品越來越多花款
每包卷一腸,鴛鴦臘腸卷
普通的煎魚餅加入涼瓜粒,頓時特別起來,感覺上健康一點啦
苦口良餅
灼芥蘭的價錢三十元,是值回票價的,首先份量大,另外芥蘭的尾段已被削去外皮,令每口吃的都是嫩嫩的芥蘭芯和菜子,最後經上湯灼過,不難嚐到一份咸香。
嫩嫩芥蘭
百花釀青椒,當中的魚肉用蝦膠取替,立即變得有特式了。哈
美心的蝦類點心一直都非常出色,鮮甜的蝦肉加入荀條,汁多,口感亦強。
蝦膠代替鯪魚肉
所以炸蟹鉗﹑百花釀魚肚和紫菜蝦膠卷都是每月來必食之物。
啖啖肉蟹鉗
當蝦和魚緊扣在一起
今日的LAST一碟
甜品只吃過椰汁糕,今次試了新出的雙皮奶,質地幼滑,不過奶味不夠濃。
燉奶還是肇順出色一點。

20 分鐘 (堂食)
此秋天版已out,因冬天版已出了XD
當蝦和魚緊扣在一起
今日的LAST一碟
  • 蝦類點心
2011-10-25 44 瀏覽
通常都係飲茶多, 飲茶都唔錯嘅, 不過晚飯就....有所補留...茶芥果兜小食 - 以前都會係D花生呀, 豆呀咁嘅. 今次竟然係南乳味嘅小牛耳. 又硬又唔鬆, 同晚飯一D都唔配合片皮鴨套餐 - 都幾抵食嘅, $228 片皮鴨 + 雲吞雞, 加多$35就可以多一味鴨全食 (薑蔥/涼瓜)不過當D包鴨嘅麵皮到嘅時候, 成餅皮痴埋一齊, 完全分唔開, 同個侍應講佢又扮聽唔到, 要同個部長講先去換比我地. 新果碟好明顯係叮嘅, D麵皮邊又乾晒, 我地都廢事再換啦. 不過D鴨皮幾好食, 好香!!另外果味我地揀薑蔥炒, 都幾好味, 幾惹味 ^^糖水就不堪囉.... 砵仔糕 - 4件細細件都幾得意, 不過太椰子味, 怪怪咁薑汁湯圓 - 講起就火都黎... 一上嘅時候D糖水濺到成個底碟都係, 仲要係D糖水有D黑色野咁... 見到咁嘅時候心裡面都知有D野.... 點知一開盅, 成碗似茶葉碎湯圓咁, 好肉酸, 因為D芝麻湯圓爆左. 我就即刻響同一個侍應講話咁肉酸嘅, 佢又扮聽唔到. 我畢起D湯圓睇, 估計係叮得耐左, 滾到湯圓爆左仲成碗滾瀉. 見到都唔開胃. 我地再同同一個侍應講, 佢解釋果D黑色係芝麻,
通常都係飲茶多, 飲茶都唔錯嘅
, 不過晚飯就....有所補留...

另外果味我地揀薑蔥炒, 都幾好味, 幾惹味 ^^

糖水就不堪囉....
砵仔糕 - 4件細細件都幾得意, 不過太椰子味, 怪怪咁

薑汁湯圓 - 講起就火都黎
... 一上嘅時候D糖水濺到成個底碟都係, 仲要係D糖水有D黑色野咁... 見到咁嘅時候心裡面都知有D野.... 點知一開盅, 成碗似茶葉碎湯圓咁, 好肉酸, 因為D芝麻湯圓爆左. 我就即刻響同一個侍應講話咁肉酸嘅, 佢又扮聽唔到. 我畢起D湯圓睇, 估計係叮得耐左, 滾到湯圓爆左仲成碗滾瀉. 見到都唔開胃. 我地再同同一個侍應講, 佢解釋果D黑色係芝麻, 跟住佢就問我地仲要唔要, 唔要就幫我地CANCEL, 見到碗咁嘅野, 唔CANCEL都唔會食啦.... 我唔諗住比廿幾蚊係食D咁嘅野囉.....

如果要響呢區到競爭, 就真要改善改善啦... 唔需要花巧, 做好D傳統野就得架啦...
2011-10-25