餐廳: 美心Food2 (德福廣場1期)
資訊:

2018-01-02 251 瀏覽
已經第10次喇, 成日都比錯野食, 熱朱古力就變熱檸水, 野菌又變餐肉, 我食素既, 叫我點食呢? 只可以拎去掉, 呢D咁低級既錯誤都犯咁多次, 差!差!差!有時又漏單, 等成半個鐘都未拎到,連街邊小食部都不如...
有時又漏單, 等成半個鐘都未拎到,連街邊小食部都不如...
2018-01-02
20 分鐘 (外賣自取)
2017-09-20 346 瀏覽
行完商場緊系穩野食啦,依間成日行過都睇到好多人,望落環境都吾錯tim,所以就今日去試下啦。睇完menu先知,原來d野食再算特別貴,只系裝修得幾令,環境幾舒服,而我就食左煙肉意粉個個 ,味道未去到令人驚喜,但都ok
2017-08-17 366 瀏覽
嗰日因為要再去九龍灣做嘢,所以咪去美心食早餐囉。今次叫咗個腸粉同粥,腸粉好滑啲皮好薄,配埋甜醬花生醬真係絕配,個粥都好多料。你睇吓啲肉幾大,食完真係好飽肚架。大家下次去開九龍灣去記得試吓啦。
嗰日因為要再去九龍灣做嘢,所以咪去美心食早餐囉。
你睇吓啲肉幾大,食完真係好飽肚架。

大家下次去開九龍灣去記得試吓啦。
2017-08-11 240 瀏覽
嗰日去開九龍灣做野,做嘢之前梗係要填飽個肚先啦,行過見到間美心咪入去囉,我入到去間美心好大好多位喎。咁咪叫咗個早餐囉,個早餐好豐富,有雞扒有蛋仲有個米粉添,個雞排啲汁都好好味。如果唔想排隊嘅有自助售賣機添,方便到呢!

如果唔想排隊嘅有自助售賣機添,方便到呢!
2017-05-28 350 瀏覽
德福呢間美心food square,長期都咁多人,好似食堂咁。有日早餐時段經過,就快快趣趣食咗個早餐。3.7牛乳炒滑蛋早餐(連熱飲$34)呢個餐有3.7牛乳炒滑蛋,叉燒忌廉濃湯意粉,煎火腿同牛油方包。咁嘅組合好易令人諗起澳洲牛奶公司嘅早餐配搭,可惜嘅係樣樣都係一般,變咗唔抄好過抄。炒蛋麻麻地滑,火腿同方包係來貨冇得好評價,嗰碗湯意粉個湯底好鹹,我食左一半就放棄了。唯一可取係杯熱奶茶都幾香,但總括黎講呢個早餐唔係好值,下次我寧願淨係叫杯熱奶茶就算了。呢度位置咁好,人流咁多,但應該都要監管好食物質素。

3.7牛乳炒滑蛋早餐(連熱飲$34)

呢度位置咁好,人流咁多,但應該都要監管好食物質素。
2017-04-18 1165 瀏覽
每次經過德福都會見到美心FOOD2, 而且每次都好多人, 開左一段時間都未試過, 今晚與同事放工齊齊去試下先。與平日美心快餐不同, 感覺FOOD2會豪華一點,菜式品種較多一點。先看看餐牌, 種類都好多。可以自助式用八達通付款都係好方便顧客。價錢方面果真較美心快餐貴, 當然最重要就係其味道。環境裝修較為歐陸式, 感覺舒服。亦有多位職員幫忙執拾, 地方大所以能容納多人。我和同事好快都搵到位。我和同事分別點了以下 :1)蘑菇煙肉意大利麵 $642)豉汁涼瓜煎魚 $69蘑菇煙肉意大利麵配白湯白湯我覺得似白汁多D, 飲左兩啖放棄左蘑菇煙肉意大利麵意粉煮得過腍, 材料比想像中多。只能說是普普通通豉汁涼瓜煎魚配油菜及中湯白飯油菜菜心新鮮, 只是太多蠔油豉汁涼瓜煎魚成條魚炸埋比你, 上到枱都不禁覺得好抵食, 涼瓜煮得好生, 所以唔太啱食。反而欣賞條魚, 真係成碗飯都送得落。中湯及白飯中湯比西湯好味, 無乜味精第一次食FOOD2, 只係個意粉及磨菇湯麻麻, 其他都OK, 期待下次更好。

我和同事分別點了以下 :

1)蘑菇煙肉意大利麵 $64
2)豉汁涼瓜煎魚 $69

蘑菇煙肉意大利麵配白湯
白湯
我覺得似白汁多D, 飲左兩啖放棄左

蘑菇煙肉意大利麵
意粉煮得過腍, 材料比想像中多。只能說是普普通通

豉汁涼瓜煎魚配油菜及中湯白飯
油菜
菜心新鮮, 只是太多蠔油

豉汁涼瓜煎魚

中湯及白飯
中湯比西湯好味, 無乜味精

2017-04-12 243 瀏覽
美心food2,它仍然保持唔好食,我倆個經常去德福廣塲附近吃快餐,今日我們去吃快餐,又叫我經常吃豬扒飯來吃,豬扒keep往不久好味,個飯今日更濕,唔久乾生,而我老公叫了個鳳抓排骨飯及送了個例湯,個飯都是水多了,所以我們都是吃剩了很多飯,而個例湯又無味,我們去美心快餐都是方便!以後都是去其它好過!,我老公話今晚要吃消夜吃了
美心food2,它仍然保持唔好食,我倆個經常去
,我老公話今晚要吃消夜吃了
2017-04-12
2016-11-25 1069 瀏覽
昨日走到九龍灣工廠區嘗試買糯米糍卻失敗而回,晚飯時間又未到,在德褔廣場內漫無目的閒逛,戲院又沒有電影好看,途中經過美心Food2(所謂Food2,其實只是Food square美食廣場的意思,square既可解廣場,亦可解作數學的平方),想先食些食物兼小休。美心的美食廣場,大概不愁沒有食物供應,只愁他們設計的餐點沒食客欣賞。他們經營方式有點像大家樂、大快活、麥當勞般,都是先買票,後取食物,沒有侍應可以侍候你,找不到座位的話買到食物也是徒然。但是先買票都有好處,就是永遠不用擔心出現自己忘記結賬的尷尬事。印象中以前我曾經光顧美心Food2下午茶跟晚飯,第一次晚飯食原煲上的咖喱雞飯,第二次食口水雞(美心說這是燒味飯,但我又不以為然)。下午茶反而印象不深,記不起自己吃過什麼。買了票後,我直接待在取餐點外,等號碼一到直接取餐點,然後才找位子吃飯。大概我不會倒霉到,所有位子被其他人霸佔着,一個位子都找不到吧。今次我點了一個「黑椒芝味燒雞肉板上燒」,不配任何飲品,純粹飲水。驟眼看圖片,已經覺得它有點像Pepper Luxxh的鐵板餐。美心相對於Pepper Luxxh,兩者的鐵板餐都有個共通點:都是

美心相對於Pepper Luxxh,兩者的鐵板餐都有個共通點:都是用圓形鐵板,事前高温加熱,預先用紙圈在鐵板外圍以作警告,預防有人誤觸高温鐵板燙傷。白飯放在鐵板中間,配菜放置在白飯旁。兩者同樣可以另加醬料,把醬料淋在鐵板上調味。你說美心的鐵板餐,像不像Pepper Luxxh鐵板餐嗎?
黑椒芝味燒雞肉板上燒
我依樣畫葫蘆,先把醬料淋在鐵板中央的白飯上,雙手再拿起叉子和匙羹,開始攪拌鐵板上的飯菜。其實最初攪拌鐵板飯時,我曾經有擔心過,我會因不慎誤觸高温鐵板而受傷。但後來開始習慣攪拌的過程,我就開始覺得攪拌鐵板飯難度沒自己想像那麼高。
黑椒芝味燒雞肉板上燒
醬料其實是質地比較濃郁的醬油,志在為鐵板飯製成品加色調味。反覆的攪拌飯菜過程中,飯菜不斷在鐵板上輕炒撥動,引起鐵板發出「滋滋」的聲音,確保板上燒的温度保持高温,鐵板炒出來的飯口感熱辣辣。
黑椒芝味燒雞肉板上燒
可能是醬料的功勞,鐵板飯在加入醬油輕炒後,出奇地入味。鐵板飯旁邊的配菜雖然不多,但粟米勉強可以點綴鐵板飯,令鐵板飯不至於「有肉無菜」這麼不平衡。

鐵板加熱程度尚可,不會令飯菜太快炒燶炒焦,鐵板飯的芝士不太明顯,吃了幾口才開始發現有芝士拉絲出來。單純從食物質素來看,美心的鐵板飯餐已經合乎我的要求。當然,這次評分的大前提,是我未曾試食過Pepper Luxxh,所以無從比較兩者的優劣。

但是有一個地方,可以看出美心和Pepper Luxxh的分別,就是價錢。美心的板上燒價錢約$47,而Pepper Luxxh的鐵板飯價錢約$54至$64。雖然Pepper Luxxh的鐵板燒已經有了名氣,但美心始終是大集團,要以本傷人,用平價鐵板餐搶客亦很正常。大概這$7至$17的差距,就是當是你享受Pepper Luxxh鐵板飯餐滋味的「名氣費」吧……
2016-11-23
10 分鐘 (堂食)
2016-11-05 509 瀏覽
今日放工後要去九龍灣換領電腦, 排隊人龍長到不得了. 換完後拎住重重既野又倦又到晚飯時間, 行經美心既Food2, 就坐下隨便醫肚.朋友諗住穩陣啲叫個蜜桃焗豬扒飯加杯楊枝甘露($16).豬扒都ok, 加上甜甜的蜜桃, 冇咁悶, 炒飯底還有幾粒車厘茄.我點了咖喱雞飯加一碟杞子時蔬($12),賣相不錯, 味道也不錯, 小小辣.

2016-11-04
2016-09-19 546 瀏覽
今早到九龍灣上堂,經過美心貪方便買左個外賣,我叫左雞扒配黑松露炒蛋。雞扒雖然細塊d,但都幾juicy,味道不錯,黑松露原來是與炒蛋分開的,但蛋炒得夠滑。整體來說都是豐富的早餐,但$39一個早餐都真係幾貴,未必會常常幫襯。
2016-07-05 643 瀏覽
連鎖快餐店既焗豬扒飯一向都好受歡迎,但美心就以蜜桃代替菠蘿,口味上其實無太大分別,始終兩者都屬於味酸既水果。面頭芝士焗到有少許焦香︿除左顏色好睇之外亦令芝士香味發揮得更淋漓盡致。豬扒唔算大塊,不過都未係太薄,可以接受。個炒底飯既製作可以整得更認真吧,因為而家D蛋係一忽忽,時有時無咁,好難捉摸,唯有將車厘茄切開用黎撈飯,咁個飯先無咁齋。

2016-06-06 605 瀏覽
沙牛蛋出丁加凍奶茶。牛肉質地差, 味......無意見! 連味精味都無!! 飲品一般般的差, 感覺水80% 奶, 茶各10% 真平均!!! 若沒加塘水可以話一杯凍水!!!! 美心食肆每况日下!! 茶餐廳都有心機過佢!
2016-04-12 430 瀏覽
過開黎開會, 有時間嘆個早餐先~! 呢到好搞笑, 早餐都係鐵板上 , 當然先試下啦~~$50到一個英式早餐, 其實都算係一個all day breakfast !quality 好 ! 鐵板熱騰騰, 唔係扮野的  蓄茄大大舊, 新鮮又甜蛋係太陽蛋, 不過我覺得熟左小小...多士好厚身, 係麥包, 感覺好健康 仲有bacon and 一大條白肉腸, yummy I have a good morning
過開黎開會, 有時間嘆個早餐先~!
呢到好搞笑, 早餐都係鐵板上 , 當然先試下啦~~
quality 好 !
鐵板熱騰騰, 唔係扮野的

蓄茄大大舊, 新鮮又甜
蛋係太陽蛋, 不過我覺得熟左小小...
多士好厚身, 係麥包, 感覺好健康

仲有bacon and 一大條白肉腸, yummy

I have a good morning
西式早餐
2016-04-08
$55 (早餐)
西式早餐
2016-04-12 225 瀏覽
扮工了半日又係食lung廚時間~企係MENU前諗食咩飯真係好難諗~見到MENU上既天使魔鬼雞扒飯令人十分好奇...原來天使=白汁.....魔鬼=黑椒汁最終都係抵唔住魔鬼引誘........雞扒經過徹煎,入口雞皮十分香口惹味,令人忘記了減肥,將成塊雞皮食哂!!這真是魔鬼!!!雞扒可能係雪雞既關係,雞扒有點"蘇",要加上黑椒汁才可入口!黑椒同雞扒飯分開上,可以隨自己喜好加幾多~黑椒汁偏辣,但幸好黑椒汁夠辣夠濃味才可以蓋左雞扒既"蘇"味~
見到MENU上既天使魔鬼雞扒飯令人十分好奇...
原來天使=白汁.....魔鬼=黑椒汁
最終都係抵唔住魔鬼引誘........
黑椒同雞扒飯分開上,可以隨自己喜好加幾多~
2016-03-26 862 瀏覽
節日快樂!上週日爸爸打波,媽媽一拖二帶兩兄妹參加完megabox活動後,公公臨時有事要延期生日飯,小兄妹又玩餓了,就在德福內的 美心Food² 提早吃飯。每次前往 MegaBox,都會走經這間店,不過正式放上心是因看了海棠的介紹。店內環境是幾舒適寫意的,特別喜歡有假草的店名牌位,所以選在那邊坐下。 不是廣告,不過這兩張照片太過癮了,忍不住貼上來分享!尤其是妹妹真的太搶鏡了!除了海棠提的 USB 充電位(但這晚坐另一邊充不到),店內也細心提供兒童餐具及托盤,色彩繽紛令到兩隻未吃先興奮!我們抵達時約5:45pm,還未有晚餐,那就點下午茶好了。知道兩兄妹大食,這晚特別點了三份餐,首先是迷你叉燒飯餐,附上健康油菜及提神奶茶,都是$33,很抵食呢。 兩兄妹愛吃粉麵多於飯,故又點了燒鴨湯米粉,附上低糖凍綠茶$30。燒鴨給的是脾位,超開心,但斬得不好有碎骨,所以改給兩兄妹吃叉燒,燒鴨主要媽媽吃了,部分起肉給他們。  還有囝囝指定要吃的公司三文治,十份足料豐富,附上薯片及熱朱古力,定價$39很合理。食物即點即製關係,最後才上檯。這晚兩兄妹各吃一件三文治當頭盤,然後將整碗湯米瓜分了;當然囝囝吃多很多,最

這晚兩兄妹各吃一件三文治當頭盤,然後將整碗湯米瓜分了;當然囝囝吃多很多,最後再分去媽媽部分米飯,飽足離開。妹妹則吃了大半份三文治,再加一小碗湯米,已算多了。

然後又要回家給兩隻沖洗,準備進睡還有翌朝返學!一拖二的確挺忙,不過甜魔媽媽越來越適應了。在台北這幾天,還有爸爸全力協助,應該更輕鬆,遲些再於網誌慢慢分享吧~
2016-03-20