2022-05-23 701 瀏覽
2022年5月18日 星期三之前因為疫情關係禁止左晚上堂食,所以賣兩餸飯既店舖就應勢而起,全街都有,今次就係鰂魚涌見到呢一間舖頭感覺好似新開張左冇幾耐,門面乾淨企理,位置唔算太難搵餐廳每日會為兩餸飯提供唔同嘅款式,亦每日提供招牌推介,所以都幾多選擇,而且除咗兩餸飯之外,仲有小菜同車仔麵食添最後我選擇左四個餸外賣拎走返去同屋企人分享,都不過係80幾蚊,勁抵返到去打開外賣盒,仍然見到有倒汗水,食物仲係微暖,唔需要返熱都可以食得,首先有呢個秘製燒排骨,係招牌推介,排骨燒得好香,有蜜汁味,幾有咬口之後有麻婆豆腐,份量都唔少,有好多肉碎同豆腐,豆腐嘅大小啱啱好,一啖就食到,而且辣度都夠,用嚟撈飯食一流再嚟有椒鹽豬扒,豬扒好厚身,煎得好香口,裡面既肉質唔會好乾,有肉汁流出嚟,如果有多幾舊會更加好仲有是日炒雜菜,用咗蒜蓉嚟一齊炒,椰菜花同紅蘿蔔都幾爽口,如果加埋青椒嘅話,顏色會更加豐富最後店員仲送咗杯羅漢果水俾我,話係自家煲,飲落好清甜,又夠晒潤喉,強烈推介!!
2022年5月18日 星期三

感覺好似新開張左冇幾耐,門面乾淨企理,位置唔算太難搵

2022-05-18
5 分鐘 (外賣自取)
美蘭廚房既餸飯一向大盒又抵食,今晚我買左外賣返屋企😋1.三餸飯每日都有唔同款,而我就要左招牌既美蘭祕製叉燒、南乳豬手,同埋是四季豆煮排骨。白飯份量十足👍🏻叉燒:肉質彈牙、易咬,推薦!👏🏻南乳豬手:炆得好冧,好味到忍唔住食埋充滿膠質既豬皮😋四季豆煮排骨:排骨入味夠冧。每款餸既味道都好到位,仲要只係$38,性價比高!😋2.車仔麵要左自家製麵條、自家製韭菜餃、酸菜腩肉,同埋祕製豬紅。麵條好有質感,好索湯👍🏻韭菜餃皮滑用料新鮮,酸菜腩肉好入味。
美蘭廚房既餸飯一向大盒又抵食,今晚我買左外賣返屋企😋
1.三餸飯
叉燒:肉質彈牙、易咬,推薦!👏🏻
南乳豬手:炆得好冧,好味到忍唔住食埋充滿膠質既豬皮😋
四季豆煮排骨:排骨入味夠冧。
每款餸既味道都好到位,仲要只係$38,性價比高!😋

2.車仔麵
要左自家製麵條、自家製韭菜餃、酸菜腩肉,同埋祕製豬紅。
2022-05-19
  • 南乳豬手
2022-05-19 39 瀏覽
今日去咗鰂魚涌美蘭廚房度食,我揀咗個兩餸飯,麻婆豆腐配菜圃蛋,我同事就揀咗車仔麵食,我個麻婆豆腐飯都OK,但係我很值得讚揚嘅係佢個車仔麵,店主推介我食自家製嘅麵,又真係幾爽口,有咖喱陳皮魚蛋,非常彈牙,佢個瑞士雞翼夠晒入味,不得不讚嘅就係佢個餃子,皮薄餡靚
2022-05-18 31 瀏覽
美蘭廚房,食咗先講😛。今日經過濱海街見到興建中的太古坊差不多落成🏢,不自覺地諗起到時唔知會開咩集團食店。但我仍然支持小店先😊💎 兩餸飯 $32每一日都有四款可以揀,我今日揀咗菜甫煎蛋同麻婆豆腐。白飯份量多,應該有兩碗。菜甫蛋煎得金黃香脆,菜甫有嚼口。麻婆豆腐咸度適中,豆腐嫩滑,最佳伴飯之選。💎 有得揀東仔麵 $60▪️自家制麵條 彈牙有咬口▪️咖哩魚蛋 咖哩味濃郁▪️自家制韮菜餃 住家餃子味道▪️酸菜腩肉 腩肉淋且入味▪️瑞士雞翼 雞翼肥美人均消費💰 : $ 46總結✍ : 小店用心經營,服務熱情。
美蘭廚房,食咗先講😛。

💎 兩餸飯 $32

💎 有得揀東仔麵 $60
▪️自家制麵條 彈牙有咬口
▪️咖哩魚蛋 咖哩味濃郁
▪️自家制韮菜餃 住家餃子味道
▪️酸菜腩肉 腩肉淋且入味
▪️瑞士雞翼 雞翼肥美

人均消費💰 : $ 46
總結✍ : 小店用心經營,服務熱情。
2022-05-18
之前同事食過呢間啲兩餸飯同車仔麵,話幾好食,今日得閒就過嚟買外賣番去同屋企人share,原來每一日都有唔同款嘅餸菜選擇,我今次就揀咗蕃茄薯仔肉碎&是日炒雜菜&豆角炒蛋,仲附送金羅漢果茶一杯呢間舖頭啲三餸飯有用心做喎,啲餸全部都好足料,蕃茄薯仔肉碎好好味,有汁送飯一流,是日炒雜菜啲雜菜好新鮮,食落都好爽口,豆角炒蛋雖然係一樣好簡單嘅餸菜,但係呢間野炒得好好食而且附送嗰杯金羅漢果茶都好濃味,唔似得其他舖頭咁淡茂茂另外仲買咗碗車仔麵,我揀咗自家製麵條+炸魚片頭+木耳小雲吞,配招牌辣汁(小辣),自家製麵條都幾彈牙,出面未食過呢種口感嘅麵,索埋少少招牌辣汁嘅湯,勁正外賣會幫你將個面同個湯分開,咁就唔怕外賣番到屋企嘅時候個面浸到淋曬車仔麵其中有一個餸係木耳小雲吞,呢個餸好好食,個雲吞皮好大塊,好薄,好滑,有好多粒,配埋小辣嘅招牌辣汁湯,好夾有驚喜而且性價比高除此以外,我見呢間鋪頭仲有招牌叉燒/豬扒配搭,下次一定要再試埋其他野
之前同事食過呢間啲兩餸飯同車仔麵,話幾好食,

今日得閒就過嚟買外賣番去同屋企人share,

原來每一日都有唔同款嘅餸菜選擇,

三餸飯&金羅漢果茶

我今次就揀咗蕃茄薯仔肉碎&是日炒雜菜&豆角炒蛋,
仲附送金羅漢果茶一杯

三餸飯

呢間舖頭啲三餸飯有用心做喎,
啲餸全部都好足料,蕃茄薯仔肉碎好好味,有汁送飯一流,
是日炒雜菜啲雜菜好新鮮,食落都好爽口,
豆角炒蛋雖然係一樣好簡單嘅餸菜,
但係呢間野炒得好好食

而且附送嗰杯金羅漢果茶都好濃味,
唔似得其他舖頭咁淡茂茂

另外仲買咗碗車仔麵,

車仔麵

我揀咗自家製麵條+炸魚片頭+木耳小雲吞,
配招牌辣汁(小辣),
自家製麵條都幾彈牙,出面未食過呢種口感嘅麵,
索埋少少招牌辣汁嘅湯,勁正

車仔麵

外賣會幫你將個面同個湯分開,
咁就唔怕外賣番到屋企嘅時候個面浸到淋曬

車仔麵其中一個餸-木耳小雲吞

車仔麵其中有一個餸係木耳小雲吞,
呢個餸好好食,
個雲吞皮好大塊,好薄,好滑,

車仔麵其中一個餸-木耳小雲吞

有好多粒,配埋小辣嘅招牌辣汁湯,好夾

有驚喜而且性價比高

除此以外,我見呢間鋪頭仲有招牌叉燒/豬扒配搭,
下次一定要再試埋其他野

2022-05-14
5 分鐘 (外賣自取)
$36.5 (晚餐)
三餸飯&金羅漢果茶
三餸飯
  • 木耳小雲吞
  • 兩餸飯
2022-05-13 28 瀏覽
餐廳位於太古坊濱海街,午市晚市都有唔少上班族幫襯.最近佢地推出超抵食飯盒,以抗疫價出售,兩餸飯都只係$32,而三餸飯就$38,日日都有唔同菜式,唔會食到悶😎另外仲會奉送金羅漢果茶,甜度適中,略帶點甘甜,清熱潤肺👍🏻今次同朋友一同試左4個餸:美蘭秘製叉燒 - 肉質偏爽口,蜜汁滿滿,而微焦既邊角超香口秘製燒排骨 - 餐廳用上秘製醬料醃製,經過烤焗令排骨肉汁鎖住,唔會變得乾柴柴麻婆豆腐 - 嫩滑而綿軟的口感,加上微辣既口味,好多汁,送飯一流!酥炸雞翼 - 金黃既外表,皮脆肉汁多🤤
餐廳位於太古坊濱海街,午市晚市都有唔少上班族幫襯.

美蘭秘製叉燒 - 肉質偏爽口,蜜汁滿滿,而微焦既邊角超香口

炸雞翼 - 金黃既外表,皮脆肉汁多🤤
2022-05-09 313 瀏覽
依家經常好懶唔想煮飯,所以成日都去買外賣食😆 最近幫襯咗呢間人情味小店「美蘭廚房」,店舖雖然細細地,但菜式選擇都算多,有車仔麵、酸辣粉、油渣麵等,仲有得斬料!疫情期間更推出兩餸飯及三餸飯,價錢分別係$32及$38!價錢都幾親民😽 用QR code落單有85折,性價比高,係外賣首選呀!😎❤️ 自選車仔麵 $34揀咗柱侯牛腩($14) + 魷魚($14),配自家製麵條($10) +腩汁🍜 自家製麵條係較為粗,有咬口而且食到麵粉香。魷魚爽口彈牙;牛腩燜得軟腍,調味啱啱好😋 餸同麵嘅分量足,好飽肚!另外值得一提嘅係佢哋個車仔麵可以揀菜底㗎,啱哂想食得健康嘅人~❤️ 自選車仔麵 $34另一碗叫咗瑞士雞翼($14) +自家製韭菜餃($14),配自家製麵條($10) +招牌辣汁(小辣)。 韭菜餃皮好滑又薄,用韭菜豬肉做餡,韭菜香濃🥟 瑞士雞翼有兩隻,入味嫩滑😛 老闆娘強烈推薦招牌辣汁,我就叫咗小辣,辣度都唔惹少🤭 越食越惹味,比起腩汁我更鍾意呢款辣汁!❤️ 酥炸雲吞 $28即叫即炸🔥 總共有八粒,每隻都大大嚿,餡料充足~ 雲吞皮呈金黃色,口感酥脆好香口,炸得乾身,食落唔會好油膩,搭配甜辣醬,正!餐廳推薦度
依家經常好懶唔想煮飯,所以成日都去買外賣食😆
❤️ 自選車仔麵 $34

❤️ 自選車仔麵 $34

❤️ 酥炸雲吞 $28

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️(4/5)
呢間餐廳好有家常味道,價錢合理,外賣都抵食!佢喺深水埗及長沙灣都有分店💁🏻‍♀️ 聽講佢哋秘製叉燒飯都幾出名,下次經過再買嚟試先🙊
外賣自取
$53.5 (午餐)
2022-05-05 115 瀏覽
美蘭厨房中午出來覓食,这家餐厅真是鰂魚涌附近性價比之王。抗疫特惠价,两送饭才32港纸,份量足,飯量小的女孩子可以兩個人share一份的程度。工作日每天都有special,每天有近十個選擇,葷素都有,任君選擇。和小姐妹一起點了四個送,很家常的菜,四季豆排骨,韭菜炒蛋,椒鹽豬扒和粟米鷄粒,鹹淡合適,都很下飯。每餐都跟飲品,羅漢果茶很適合夏天。加碼點了手牌黃瓜和豆乳鹽酥鷄,鹽酥鷄外酥裏嫩,帶囘辦公室就一搶而光。生意非常火爆,以至於一些送去晚了就賣光了。性價比高又好吃,是工作日午餐不二之選。
美蘭厨房
中午出來覓食,这家餐厅真是鰂魚涌附近性價比之王。
每餐都跟飲品,羅漢果茶很適合夏天。
生意非常火爆,以至於一些送去晚了就賣光了。
性價比高又好吃,是工作日午餐不二之選。
望落普通一間小店 喺正坐忘對面 點知咁犀利🥳性價比真係爆分🔥 而家疫情六點前買定個下午茶填肚只係$36 抵食到爛🥲 好耐冇食過咁平又好食嘅嘢*ˊᵕˋ)੭✨嘆一嘆下午茶 $36 (2:30pm-5:30pm)有一款主食加兩款小食配飲品❣️迷你叉燒煎蛋飯呢個真係食神級叉燒飯‼️原本個餐係配炒蛋 但我哋問咗都可以轉🥳 超有人情味☺️蔥油以為係一般燒味舖嗰啲 點知係佢哋自己整嘅天堂級蔥油豉油👼🏻 如果有呢個豉油我可以每日食飯😾 仲要有好多洋蔥同蔥 就咁夾嚟食都得😋配埋燶邊流心太陽蛋 同埋軟嫩肥瘦均勻嘅叉燒( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ )真係小心食到停唔到💯以前鍾意食旺記同埋四季嘅叉燒炒蛋飯 但呢個贏左👅❣️迷你酸辣粉估唔到一間茶記咁嘅小店有別樹一格嘅嘢~招牌仲有叉燒油渣麵 同埋鴨肉翅😋 酸辣粉我好鍾意🥰 平時食一碗都唔平㗎🗿同傷心酸辣粉嘅味都幾似 最緊要係薯粉嘅質感好 配埋花生同榨菜就無敵 ( •̀∀︎•́ )✧︎❣️一口排骨❣️雞軟骨❣️粒粒豬扒❣️鹽酥雞下午茶食邪惡少少🤏🏻 小食有好多款呢啲都好食😆 鹽酥雞我覺得可以加多啲椒鹽~ 特別鍾意可以揀兩款小食每款一啲 少食多滋味😌❣️凍奶茶 +$3❣️熱菜蜜偷聽到隔離枱原價都加多杯凍奶
望落普通一間小店 喺正坐忘對面 點知咁犀利🥳

✨嘆一嘆下午茶 $36 (2:30pm-5:30pm)
有一款主食加兩款小食配飲品

❣️迷你叉燒煎蛋飯
以前鍾意食旺記同埋四季嘅叉燒炒蛋飯 但呢個贏左👅

❣️迷你酸辣粉
估唔到一間茶記咁嘅小店有別樹一格嘅嘢~
招牌仲有叉燒油渣麵 同埋鴨肉翅😋
酸辣粉我好鍾意🥰 平時食一碗都唔平㗎🗿
迷你酸辣粉

❣️一口排骨
❣️雞軟骨
❣️粒粒豬扒
❣️鹽酥雞
下午茶食邪惡少少🤏🏻 小食有好多款呢啲都好食😆
鹽酥雞我覺得可以加多啲椒鹽~
特別鍾意可以揀兩款小食每款一啲 少食多滋味😌

❣️凍奶茶 +$3
❣️熱菜蜜
偷聽到隔離枱原價都加多杯凍奶茶🤣 呢杯都好飲大大杯 而且係自己落糖水💁🏻‍♀️
迷你酸辣粉
  • 酸辣粉
  • 下午茶
  • 酥炸雞軟骨
  • 一口排骨
2022-03-01 127 瀏覽
依家疫情嚴峻都冇得堂食,經過見到外賣有9折,就買黎試下。美蘭秘製叉燒飯 ($52)餐牌見到呢個叉燒飯賣相吸引,不過外賣就冇咁靚。有得揀秘製醬汁,豉油或者咖喱。梗係揀咗秘製醬汁啦,個秘製醬汁有少少酸酸辣辣,有啲似泰式醬汁咁。粒太陽蛋煎得好靚,篤開撈埋啲飯正正,不過叉燒就偏瘦咗少少,都係鍾意半肥瘦叉燒多啲。叉燒油渣麵 ($42)麵條係自家製麵條比較粗身,比平時食開既麵硬小小。油渣浸咗啲湯,食落有小小似炸魚皮,叉燒大概有四五件,同上面個飯一樣,如果叉燒再肥啲就正啲。
依家疫情嚴峻都冇得堂食,經過見到外賣有9折,就買黎試下。

美蘭秘製叉燒飯 ($52)

叉燒油渣麵 ($42)
2022-02-28 119 瀏覽
🌃 餐廳裝修風格為 典型粉麵店, 設有圓枱方枱,空間頗大, 設有兩層。.👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份參考(💲人均$3x) (下午茶).🍝 迷你叉燒油渣麵💲 36👉 油渣麵係昔日嘅窮人恩物, 盛行六七十年代,當時小編都未出世, 以前係下欄嘢, 即係拎炸肥豬肉 炸油之後淨低既油渣, 而家真係有得食嘅地方買少見少, 呢間小店嘅油渣幾大粒同埋好脆口, 但係叉燒就比較瘦, 根本上係冇乜肥膏。.🍛 迷你叉燒炒蛋飯💲 36👉 落單時店員有主動提醒, 炒蛋為番茄炒蛋,小編覺得冇問題就落單, 番茄炒蛋份量幾多,炒蛋都幾滑, 但略嫌有啲鹹, 叉燒都係呢間舖嘅弊病, 係比較瘦同埋柴。.🍖 跟餐小食💲 每餐附送兩個小食👉 小編叫了三個餐, 總共可以叫六款小食,粒粒豬扒、麻辣牛柏葉x2、 麻辣豬皮、炸雲吞、 鹽酥雞,份量的確有點少, 但以一個36蚊嘅下午茶嚟講, 包括一個主食, 同埋兩個小食, 實在沒有什麼要求,如果叫粒粒豬扒、麻辣牛柏葉或者豬皮, 會好少少,份量有三件, 麻辣都幾入味, 而炸物都幾香脆。.🤠 通粉 foodie 食評總結 :👉 油渣麵買少見少, 可遇不可求, 趁還有呢啲小店要珍惜, 呢間嘅
👨‍👩‍👧‍👧以下為3人份參考(💲人均$3x) (下午茶)
🍝 迷你叉燒油渣麵
💲 36
👉 油渣麵係昔日嘅窮人恩物, 盛行六七十年代,
當時小編都未出世, 以前係下欄嘢,
即係拎炸肥豬肉 炸油之後淨低既油渣,
而家真係有得食嘅地方買少見少,
呢間小店嘅油渣幾大粒同埋好脆口,
但係叉燒就比較瘦, 根本上係冇乜肥膏。

🍛 迷你叉燒炒蛋飯
💲 36
👉 落單時店員有主動提醒, 炒蛋為番茄炒蛋,
小編覺得冇問題就落單, 番茄炒蛋份量幾多,
炒蛋都幾滑, 但略嫌有啲鹹,
叉燒都係呢間舖嘅弊病, 係比較瘦同埋柴。

🍖 跟餐小食
💲 每餐附送兩個小食
👉 小編叫了三個餐, 總共可以叫六款小食,
但以一個36蚊嘅下午茶嚟講,
包括一個主食, 同埋兩個小食,
實在沒有什麼要求,
如果叫粒粒豬扒、麻辣牛柏葉或者豬皮, 會好少少,
份量有三件, 麻辣都幾入味, 而炸物都幾香脆。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 油渣麵買少見少, 可遇不可求,
趁還有呢啲小店要珍惜, 呢間嘅下午茶超級抵食, 36蚊有一個主食同兩個小食, 而主食仲可以試懷舊叉燒油渣麵
, 我覺得想念懷舊的話,一試無妨, 食物質素符合呢個價錢, 唔可以期望有甚麼要求。
🕍 美蘭廚房
鰂魚涌濱海街20-22號地舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-02-11 77 瀏覽
餐廳係太古坊隔離,樓面面積唔算大,但贏在有快靚正外賣,份量大又足料,選擇眾多,而且最近用QR code落單仲有85折,CP值可以話係極高!美蘭秘製叉燒飯 $52厚切靚叉夠juicy,肥瘦比例剛好,自家秘製兼日日新鮮醃製,好掂!配上蔥油汁簡直係為佢加上靈魂,食燒味飯一定要落🤣仲可以$5多隻煎蛋,脆口焦邊加流心蛋黃,正宗既「黯然銷魂飯」香茅豬頸肉飯 $62黃金豬頸肉口感係爽口滑順,脂肪分佈非常均勻,香茅同蜜糖感互相兼容。配上秘製泰式汁,帶出酸甜微辣口感!

美蘭秘製叉燒飯 $52

香茅豬頸肉飯 $62
2022-02-10 63 瀏覽
疫情無得堂食,又唔一定無好西食嘅💜鰂魚涌呢間親切人情味小店幫到你🤓 海南雞飯配泰式汁食雞最怕又鞋又韌,或者紅色血淋淋。呢度嘅雞睇落四正無血,食落清溜唔鞋🤩,叮翻都唔鞋,有微微油脂滲出但唔會太肥。泰式汁酸酸地送飯夠開胃🤓 麻辣小雲吞🌶見到店員即時包小雲吞😊雲吞皮好滑好滑,滑到就算有蚊嬲都跣走💁‍♀️老闆娘仲貼心咁比我揀辣度。自問唔係好食得辣,所以叫咗bb辣,香辣味醒神,辣度剛好。 老闆娘同店員都幾親切,而且價錢都相宜,附近居民嚟外賣或者斬料加餸都ok。老闆娘話QR code落單仲有85折🤓。

海南雞飯配泰式汁

麻辣小雲吞🌶

2022-02-10 105 瀏覽
若非住在附近的親友介紹,未必會入去幫襯;若不入去幫襯,就會錯過了有水準和有人情味的小店。餐廳有樓上,環境裝修不起眼,主要是幾位姨姨打理,親切如住家飯。食物選擇都多,大碗飯、車仔麵、酸辣粉和各式小食都有。美蘭秘製叉燒飯($52)大大碗,有隻煎蛋和好多片厚切叉燒,雖是厚切兼睇落無乜肥膏,卻是非常軟腍。還有豉油汁 / 咖喱汁 / 蔥油汁 / 秘製泰式汁可選。我選了蔥油汁,鹹甜度啱啱好,淋落白飯度食曬,回到家也不覺口渴。白飯是窄長形,煮得乾爽,好吃。有得揀車仔麵有得揀真係好。揀了美蘭自家製麵($10),不常見的酸菜腩肉($14)、木耳小雲吞($14),還有蘿蔔和通菜(各$8)。自家製麵條其貌不揚卻好有質感,是那種愈食愈好食的麵條。配餸份量不少,酸菜腩肉夠味,小雲吞清新,蘿蔔清甜。我揀了小辣,都有少許辣度,與清甜湯底很相配。喺我食飯期間,見有不少人來外賣和斬料,原來QR code落單有85折呢。
食物選擇都多,大碗飯、車仔麵、酸辣粉和各式小食都有。
美蘭秘製叉燒飯($52)
美蘭秘製叉燒飯
有得揀車仔麵
有得揀真係好
自家製麵條其貌不揚卻好有質感,是那種愈食愈好食的麵條。
配餸份量不少,酸菜腩肉夠味,小雲吞清新,蘿蔔清甜。
我揀了小辣,都有少許辣度,與清甜湯底很相配。

美蘭秘製叉燒飯
2022-02-09 30 瀏覽
平均每個禮拜都要食一至兩次的飯堂,又好味又抵食,平易近人且誠意十足,懶人都想為老闆打滿200字食評:自家製招牌叉燒非常軟腍,配番茄炒蛋,啖啖都好滿足;車仔麵也很有誠意地配搭不同的滋味小菜,酸菜腩肉肥而不膩很惹味,湯底多選擇且不是味精湯,可以配菜底,讓一個平時唔食車仔麵的人都讚口不絕;檯面的辣菜脯都令人驚喜;燒排骨,醉貓系列試過都唔錯。地處太古坊地盤後街,現在很多人未必願意兜過去,且招牌也不太起眼,但為私心都希望多d人知道,等老闆可以生意興隆,長做長有🙏

自家製招牌叉燒非常軟腍,配番茄炒蛋,啖啖都好滿足;
檯面的辣菜脯都令人驚喜;
燒排骨,醉貓系列試過都唔錯。