2022-01-26 49 瀏覽
叉燒飯:唔係出面普遍既叉燒飯味道 豉油普通少咸唔特別 個人偏好甜口 肉質好軟 表面睇好似瘦肉以為乾 實質肉質夠軟 唔乾唔痴牙 講緊係每塊肉都係咁靚 所以貴啲都有道理豆乳鹽酥雞:又係果句 唔係台式鹽酥雞味道 唔係果啲香脆可口, 講唔出咩味道,唔太岩我口味蛋必加 飯量多 女仔建議少飯杯凍檸茶應該default左少甜本人外賣自取 店內職員好有禮貌 會打招呼 感覺很好
叉燒飯:唔係出面普遍既叉燒飯味道
豉油普通少咸唔特別 個人偏好甜口
肉質好軟 表面睇好似瘦肉以為乾
實質肉質夠軟 唔乾唔痴牙
講緊係每塊肉都係咁靚
所以貴啲都有道理
豆乳鹽酥雞:又係果句 唔係台式鹽酥雞味道
唔係果啲香脆可口,
講唔出咩味道,唔太岩我口味
蛋必加
飯量多 女仔建議少飯
杯凍檸茶應該default左少甜
本人外賣自取 店內職員好有禮貌
會打招呼 感覺很好
2022-01-26
外賣自取
2022-01-22 72 瀏覽
美蘭廚房在香港有兩家分店,今天我路過在太古坊附近鰂魚湧的美蘭廚房,突然間晚餐就有外賣來解決了的想法,以前聽朋友介紹過他家的叉燒和燒味都好有質素的。店堂不大,但服務相當不錯,店員耐心詳細地介紹了他家的特色,我選了兩個盒飯外買。番茄燒排骨炒蛋飯:滑蛋炒得非常有水準,加上濃郁的鮮茄和飯伴著吃,口感豐富而滿足,吃的停不了口,燒排骨色香味俱全,肉質非常鮮嫩。燒豬頸肉飯:有蔥油汁、豉油汁、咖喱汁和秘製泰式汁可根據自己的口味去選擇,豬頸肉惹味燒得恰到好處,香口有嚼勁,點上豉油汁齒夾留香,回味無窮,配有青瓜爽口夠健康。外賣還可以打85折,性價比超高,以後還會光顧!
2022-01-18 88 瀏覽
因為疫情, 如果夜晚唔煮飯又要買外賣返屋企食!😫 但外賣好多時都無咁好食, 因為運送凍左, 因為焗過唔好食, 但最近試左 "美蘭廚房", 完全令我覺得外賣係可以好有質素架!🤭叫左兩盒飯, 兩盒份量都唔少, 而且可以自選醬汁 - 豉油汁 / 咖喱汁 / 蔥油汁 / 秘製泰式汁! 🍚美蘭秘製叉燒飯 (配蔥油汁)-- 半肥瘦既叉燒, 非常甘香又軟腍, 最正就係啲蔥油汁, 好香, 少少甜唔太咸, 用嚟撈飯真係好正! 不知不覺食哂成盒飯!🤭🍚慢煮牛脷飯 (配咖喱汁)-- 慢煮既牛脷好腍, 仲要非常厚身, 每一啖都真係啖啖肉😋 咖喱汁唔辣, 但好惹味!😋呢度完全係疫情買外賣首選, 另外仲可以斬料添!*QR code落單有85折

🍚美蘭秘製叉燒飯 (配蔥油汁)

🍚慢煮牛脷飯 (配咖喱汁)

呢度完全係疫情買外賣首選, 另外仲可以斬料添!
*QR code落單有85折

2022-01-18
外賣自取
  • 美蘭秘製叉燒飯
2022-01-13 73 瀏覽
美蘭厨房坐落在鰂魚涌濱海街的一家小店,中午的時候外面有很多人在等外賣,疫情買外賣首選;選擇很多,有車仔麵,有各式飯類,也可以斬料。今日和朋友點了叉燒油渣麺,便宜大碗,麵條是炸過的,很香有嚼勁,上面覆蓋了一層香味撲鼻的油渣和叉燒,加上香菇,一口下去,油渣的香味就在口中炸開。另外點了個生炸厚切豬扒飯,老闆娘建議加一個煎蛋,一筷子戳下去半熟的蛋黃汁液便滲了出來,和飯拌著吃簡直是美味,豬扒顛覆了傳統印象,比鷄扒還鮮嫩,配上酸辣的泰式汁,香而不膩。我們兩人還加了一份花雕醉豬手,滿滿的膠原蛋白,酒香味滲透到豬手的每一寸,一口下去,滋味無窮。這家性價比非常高,QR code落單還有85折,適合工作日的午餐,也適合偶爾小聚。聼朋友説酸辣粉和鹽酥鷄也非常好吃,下次一定去試試。
美蘭厨房

聼朋友説酸辣粉和鹽酥鷄也非常好吃,下次一定去試試。
最近發現鰂魚涌又多咗間賣小食車仔麵茶記餐廳,價錢仲一啲都唔貴。細叉燒油渣麵 $36 生炸豬扒$28有得揀車仔麵- 自家製麵條$10 酸菜腩肉$14 秘製豬紅$10配喇沙湯底佢哋嘅湯底無味精得嚟麵條出色,而生炸豬扒有誠意超香口,最欣賞個車仔麵可以揀菜底,想食得健康的話外出都可以有得揀! 而呢到嘅叉燒系列都係主打,店員話仲可以要求肥叉,瘦叉,又或者係最多人鍾意嘅半肥瘦!CP值好高,不論小食或者主食都滿足到!📍鰂魚涌濱海街20-22號地舖

細叉燒油渣麵 $36

生炸豬扒$28

2021-12-14 101 瀏覽
鰂魚涌有間開業冇幾耐嘅小店好值得介紹俾大家試吓🤪佢哋主店喺響長沙灣而分店就選擇坐落於鰂魚涌唔少辦公室附近價廉物美 員工又有人情味係打工仔食lunch或者OT嘅好選擇美蘭秘製叉燒飯($52)好多塊叉燒圍住中間隻太陽蛋 賣相好唔錯 🥰喱個飯可以配豉油汁、咖喱汁、蔥油汁或者秘製泰式汁食到辣嘅朋友我都推介大家揀泰式辣汁 淋上啲飯上邊食 真係即刻想添飯😍老闆自家製嘅叉燒都係半肥瘦 個邊位燶燶哋味道香得黎又唔會太膩☺叉燒油渣麵(大:$42)嘩‼️一見到Menu有樣咁有香港特色兼超級懷舊嘅食物就二話不說決定好食乜😍可能年紀比較細嘅朋友都未必聽過油渣麵係昔日窮人恩物 而精髓就係豬油渣即係拎肥豬肉炸油之後剩低落嚟嘅肉渣😛真係唔係咁多地方仲有得食架咋🥲而喱到仲可以簡大碗或者細碗因為小編比較大食 覺得細碗幾啖食晒 所以揀咗大碗😂老闆話好多食材都係佢哋自製 包括叉燒同菜譜😍 而且啲菜譜仲成盒放喺枱面 俾大家任加😌不過都真係幾辣 大家要量力而為啊🙂至於重點▶️豬油渣 係超級脆口 而且陣豬油香味仲慢慢滲出黎 食完真係好有罪疚感呀🤭
鰂魚涌有間開業冇幾耐嘅小店好值得介紹俾大家試吓🤪
佢哋主店喺響長沙灣
而分店就選擇坐落於鰂魚涌唔少辦公室附近
價廉物美 員工又有人情味
係打工仔食lunch或者OT嘅好選擇

美蘭秘製叉燒飯($52)
好多塊叉燒圍住中間隻太陽蛋 賣相好唔錯 🥰
喱個飯可以配豉油汁、咖喱汁、蔥油汁或者秘製泰式汁
食到辣嘅朋友我都推介大家揀泰式辣汁
淋上啲飯上邊食 真係即刻想添飯😍
老闆自家製嘅叉燒都係半肥瘦 個邊位燶燶哋
味道香得黎又唔會太膩☺

叉燒油渣麵(大:$42)
可能年紀比較細嘅朋友都未必聽過
不過都真係幾辣 大家要量力而為啊🙂
至於重點▶️豬油渣
係超級脆口 而且陣豬油香味仲慢慢滲出黎
食完真係好有罪疚感呀🤭
美蘭廚房🇭🇰經過就決定試吓呢間隱世小店 估唔到咁驚喜同抵食🥰平時食嘅油渣細細粒 呢度竟然又大又足料🤩邪惡食落又滿足😚﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎/叉燒油渣麵(細) $36/自家製麵條偏粗身有咬口😉油渣最值得一試😍大粒之餘又脆口 食落唔係淨係一啖油嘅感覺反而好香口🐽但係叉燒略嫌有啲瘦同柴🥺如果多啲肥膏比例會再juicy啲😌/有得揀車仔麵 $52/自己配搭想要咩餸啱晒你心水🤍木耳小雲吞皮薄餡飽滿又爽口🥟咖哩魚蛋好驚喜係用陳皮魚蛋好煙韌🐟陳皮味好重🤤南乳豬手唔會煮得太淋 皮仲keep到有膠質又有咬口 超推薦🐖每種餸都食得出好有心思同認真調味😘/香茅豬頸肉飯 $62/秘製醬汁好開胃🌶有啲似泰式辣醬🇹🇭豬頸肉就正常發揮😌﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
美蘭廚房

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
/叉燒油渣麵(細) $36/

/有得揀車仔麵 $52/

/香茅豬頸肉飯 $62/
秘製醬汁好開胃🌶有啲似泰式辣醬🇹🇭豬頸肉就正常發揮😌

﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎
2021-12-12 45 瀏覽
❤️今日去開太古坊攞啲野☺️路經@美蘭廚房,突然見到呢間舖頭我之前已經聽過我一個係太古坊返工嘅朋友講過,話佢地個「慢煮牛脷飯」超好食😋見咁又緣,我好鍾意食牛脷❤咁就即刻入去試吓嚕😋..🐃慢煮牛脷飯 $68..😋以呢個價錢💰又可以食到呢個咁有心機又高質嘅慢煮牛脷❤絕對值得支持👍佢哋將牛脷慢煮完再煎香個面🔥牛脷入口嗰陣係外脆內軟,超級好味😋唔好睇佢個樣好似乾乾地冇乜汁,原來佢食落口係好Juice 㗎👍😋❤️yummmmm 👍..美蘭秘製叉燒飯 $52..😋果然係佢地嘅招牌菜👍叉燒燒得啱啱好😋好新鮮❤️佢哋用义燒圍住碗飯,中間再加隻荷包蛋,賣相都相當吸引❤义燒肉質一啲都唔柴👍仲好好鬆軟添😋讚👍..☕️+$3 跟餐可以有埋熱飲❤️..💰$128 (2 ppl)..🚩美蘭廚房..📍鰂魚涌濱海街20-22號地舖
🐃慢煮牛脷飯 $68
美蘭秘製叉燒飯 $52
☕️+$3 跟餐可以有埋熱飲❤️
💰$128 (2 ppl)
🚩美蘭廚房
📍鰂魚涌濱海街20-22號地舖

繼續港島遊,去咗間外表平平,但意想不到嘅餐廳。呢間舖講真唔算好整齊,佢似頂咗上一手嘅舖頭嚟做,用返上一手裝修,整咗個貼紙貼落去上手logo到,開頭都覺得點解咁呢🧐🐷美蘭秘製叉燒飯🍚💰$52見最多人食係呢個,粒蛋係流心煎蛋😍煎得香,同叉燒飯一齊食好夾好豐富😍可以揀好多醬汁,除咗豉油仲可以揀薑蔥油,正👍🏻🉐推介🉐🥢車仔麵菜底🥬💰$48要咗滷水豬大腸、自家製韭菜餃、炸魚片頭,韭菜餃好有屋企風味,調味啱啱好,炸魚片頭又好香口,真係佢哋自己新鮮炸㗎,誠意十足👍🏻老闆娘仲介紹我試佢秘製辣汁,自問都食得辣,但都俾佢辣親,不過真係好香好正好刺激🉐推介🉐總括嚟講,本身以為佢呢間舖面裝修平平,嘢食會麻麻。但真心,真係覺得佢哋好有水準,美蘭老闆娘親自下廚,好有心,呢個價錢絕對係抵👍🏻老闆娘仲好nice,問我哋嘢食好唔好食,又話嚟緊西九龍開新舖,咁我估佢集中火力去西九龍嗰邊啦,所以冇搞鰂魚涌呢間嘅裝修,如果佢裝修埋,觀感一定仲好👍🏻💰$100/2ppl (no 10% service charge)🚩美蘭廚房 (鰂魚涌)📍鰂魚涌濱海街20-22號地舖

🐷美蘭秘製叉燒飯🍚💰$52

🥢車仔麵菜底🥬💰$48

🚩美蘭廚房 (鰂魚涌)
2021-12-03
  • 美蘭秘製叉燒飯
2021-11-27 139 瀏覽
大胃冇咩幾可會嚟到鰂魚涌,weekend嚟到,發覺好多餐廳只開workday,灰到無倫唯有去街市嗰頭,都有啲隱世飯堂嘅唔黯然嘅叉燒飯,唔知大家有冇食過呢?佢地嘅叉燒應該係慢煮,嫩得嚟不失彈性篤爆粒蛋黃勁興奮,蛋汁撈飯真係好正淋埋蔥油上去,係飄然銷魂飯呀佢地嘅麵係自家製,好有質感,似油渣麵嗰種,夠晒粗,唔怕鬆散,浸湯都冇有怕酸菜牛腩都幾滑口,仲多咗幾片冬菇,太好了鹽酥雞都唔錯,外皮炸得好爽脆,肉質保持唔嚡口,鹹味啱啱好,份量都ok多㗎幾擔心飲品會沖得太甜,原來甜度都可以自己話事,既然係咁,大胃當然挑戰無糖檸茶啦

唯有去街市嗰頭,都有啲隱世飯堂嘅

美蘭秘製叉燒飯

篤爆粒蛋黃勁興奮,蛋汁撈飯真係好正

淋埋蔥油上去,係飄然銷魂飯呀

酸菜牛腩都幾滑口,仲多咗幾片冬菇,太好了

豆乳鹽酥雞

2021-11-27
豆乳鹽酥雞
2021-11-22 185 瀏覽
港島覓食,來到位於鰂魚涌的美蘭廚房,精選一飯一麵醫肚。湯底見真章「有得揀車仔麵」 魷魚、蘿蔔、芝士腸及豆腐卜幼麵加腩汁 $52 蘿蔔激甜無渣,吸收超濃郁牛腩汁湯底精華,食得出經過長時間熬製腩汁,肉香濃郁,為整碗車仔麵畫龍點睛。豆卜同樣索汁,享受湯底精華的不二之選。魷魚爽口彈牙,加埋一定好味既爆漿芝士腸,非常豐富。下次有機會一定叫埋牛腩,相信唔會失望!懷舊摩登 黯然銷魂「美蘭 招牌推介」 美蘭秘製叉燒飯 $52+$5太陽蛋個人偏愛薄切煙韌瘦叉,香口又清新;竟然有德國煙豬手的既視感。不是坊間常見廣東燒味的死鹹,而是帶有木香和西餐香草等調味料,經過燻鹹的獨特香味。絕對是意外驚喜!而且,我們跟老闆娘聊過,喜歡吃脆口叉燒的朋友,可以落柯打時要求廚房「加碼」客製燒燶外層,人情味爆燈!中間的流心太陽蛋封邊,煎得金黃香脆,夠曬惹味。今餐帶屋長輩一齊食,發現豉油風味非常出色,簡直「時光倒流回到六十年代」!豉油也是經店家自行秘制的,帶有獨特的油香,疑是以豬油調製而成。中西合璧加上經典調味,家人頓時給出《食神》電影中,吃過「黯然銷魂飯」的激動表情(笑)
港島覓食,來到位於鰂魚涌的美蘭廚房,精選一飯一麵醫肚。

湯底見真章
有得揀車仔麵

「有得揀車仔麵」
魷魚、蘿蔔、芝士腸及豆腐卜幼麵加腩汁 $52

懷舊摩登 黯然銷魂
美蘭秘製叉燒飯

「美蘭 招牌推介」
美蘭秘製叉燒飯 $52+$5太陽蛋

「有得揀車仔麵
2021-11-20
「有得揀車仔麵
2021-11-13 165 瀏覽
🍜美蘭廚房 (鰂魚涌) 🍜-酸辣紅薯粉(大💰38):本身諗緊食豬油渣麵好定係酸辣粉好😢但係諗諗吓呢排好似成日都食狗仔粉所以就揀咗酸辣粉💕🥰好彩佢冇令我失望!重點上邊有好多榨菜同花生😍我favourite🤤💕我叫左小辣,薯粉煮得啱啱好🤭唔會太淋仲有煙煙韌韌嘅咬口🤤-足料鴨肉翅(大💰32):入邊超級多料,木耳、冬菇、鴨肉等等都比得好足🥰加埋枱面上面嘅辣菜譜🤤🤤🤤簡直一流!-花雕醉鵪鶉蛋(💰18):超級推介!係10分!我同朋友都比10分佢!鵪鶉蛋細細粒入邊軟綿綿,花雕酒好入味😍而且佢都有好多粒🤣我覺得呢個價錢係幾抵嘅-酥炸雲吞💰28$28八粒😍即叫即炸🤤唔會食到有油膩感覺🤭再加埋甜辣醬!😍好正!—(非專業,完全跟據個人口味☺)食物:8/10環境:8/10服務:8/10人均消費:$50———————————————▪店舖名稱: 美蘭廚房 (鰂魚涌)▪店舖地址:🔸 鰂魚涌濱海街20-22號地舖-----------------------
🍜美蘭廚房 (鰂魚涌) 🍜

酸辣紅薯粉(大💰38):

足料鴨肉翅(大💰32):

花雕醉鵪鶉蛋(💰18):

酥炸雲吞💰28

(非專業,完全跟據個人口味☺)
食物:8/10
環境:8/10
服務:8/10
人均消費:$50
———————————————
▪店舖名稱: 美蘭廚房 (鰂魚涌)
▪店舖地址:
🔸 鰂魚涌濱海街20-22號地舖
-----------------------
2021-11-13 110 瀏覽
本人是車仔麵控,諗唔到食乜就會食麵。依到車仔麵都幾多麵底揀,我哋揀咗紅薯粉同自家製麵條,紅薯粉煙韌彈牙,自家製麵條有咬口。湯底係清湯同辣汁,叫咗中辣都幾辣,啱我,枱頭仲有辣菜圃可以落。湯底食完不會口渴。肚餓所以叫咗好多餸,有三寶咖哩魚蛋,豬皮,蘿蔔,生菜,魚腐,韭菜餃,牛腩。最喜歡蘿蔔,餃子同魚腐,蘿蔔清甜無渣,餃子應該係自己包的,肥美飽滿,魚腐好大粒。凍檸茶的糖水可以自己落的,減肥的我就唔落了。

凍檸茶的糖水可以自己落的,減肥的我就唔落了。
2021-11-12 131 瀏覽
呢間店門面普通估唔到食物頗有水準👍🏻,特別的地方係麵條自家製,好有口感。🍜义燒油渣麵:豬油渣炸得香口,义燒部位好靚,爽口帶少量筋膜,易咬唔粗糙。🍜蕃茄🍅雞蛋排骨麵:湯底有家既感覺,炸排骨厚身又爽口,食睇出廚師煮時用心。🥢花雕雞翼:未食已經聞到花雕酒香味,凍雞翼既雞皮好爽,適🈴️當開胃前菜~味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
1K
2021-11-12 90 瀏覽
“美蘭秘製叉燒飯”($52)“車仔麵:自家製麵條+咖哩豬皮+咖哩魚蛋+清甜蘿蔔+魷魚”($48)“凍檸樂”(+$10)之前喺長沙灣foodcourt開舖嘅美蘭廚房最近喺鰂魚涌開咗地舖😚地點比長沙灣就腳岩哂我呢啲港島人😆嚟得呢道一定要叫返碗招牌嘅秘製叉燒飯🐷碗飯賣相已經好好睇😍用叉燒圍住碗飯,再喺面頭加隻太陽蛋🍳叉燒肥瘦適中,食落肉質軟腍一啲都唔柴😍唔怪得係舖頭嘅招牌菜式😍加上自家製蔥油食落更香口惹味😋男朋友就叫咗碗車仔麵😛麵底揀咗自家製嘅麵☺粗身麵食落有咬口😚餸就要咗豬皮,魚蛋,蘿蔔同魷魚呢幾個經典配搭😝配上炒得好香嘅招牌辣汁真心正🌶好食到要問老闆娘攞多一碟仔嚟食🤣呢道嘅嘢食cp值都幾高😍價錢唔算貴份量都比得好足😋喺鰂魚涌返工嘅朋友又多個選擇啦😝
“美蘭秘製叉燒飯”($52)
“凍檸樂”(+$10)

之前喺長沙灣foodcourt開舖嘅美蘭廚房
最近喺鰂魚涌開咗地舖😚
地點比長沙灣就腳岩哂我呢啲港島人😆

嚟得呢道一定要叫返碗招牌嘅秘製叉燒飯🐷
碗飯賣相已經好好睇😍
用叉燒圍住碗飯,再喺面頭加隻太陽蛋🍳
叉燒肥瘦適中,食落肉質軟腍一啲都唔柴😍
唔怪得係舖頭嘅招牌菜式😍
加上自家製蔥油食落更香口惹味😋

男朋友就叫咗碗車仔麵😛
麵底揀咗自家製嘅麵☺粗身麵食落有咬口😚
餸就要咗豬皮,魚蛋,蘿蔔同魷魚呢幾個經典配搭😝
配上炒得好香嘅招牌辣汁真心正🌶
好食到要問老闆娘攞多一碟仔嚟食🤣