2013-08-19
2006 瀏覽
身為茶餐廳粉絲,久不久就會想去翠華食下嘢,雖則數年前因為待應態度欠佳而black list了中環店好一會,但今天路過掛住佢個"麻辣嫩雞米線" ,忍唔住入去醫一醫肚。其實翠華最抵食就係佢的午餐、晚餐或是"鹿兒島豬軟骨米線餐" ,不過今日一於按心水選食物,食"豪" d!哈哈!1) 冰鎮芥蘭(配wasabi 豉油)HK$31,坐底叫野食唔夠3分鐘就到,呢碟菜的上菜速度確係驚人!今日的芥蘭個莖夠晒爽口粗壯,食起上來唔會太硬,好滿足!我記得上幾年夏天係有"冰鎮毛茄(秋葵)"供應,唔知係唔係少人吃,最終都係delete左,希望有一天會出返啦!2) 招牌奶茶HK$18睇住呢杯奶茶一蚊兩蚊咁加價,家陣已經$18一杯!最憎奶茶飲完after taste 有陣苦澀的茶葉味留在口中久久不散,這杯算是合格有餘的了。3) 梗係我的心頭好"麻辣嫩雞米線"HK$35,一如以往的好味,"嫩雞"水準依舊,滑滑的!總括來說是滿足的一餐!