2010-01-15 33 瀏覽
噚日約左friend特登試吓老三火鍋,睇吓係咪真係咁正,放工接埋friend去到深水埗未夠7點,去到目的地門口泊滿車,在附近搵咪表位可以安心食野。去到門口烏燈黑口火好似未開咁,有D遲疑準備走入去,門口伙計已經問有冇訂位,冇喎(我地回答),兩個伙伴異口同聲話冇曬位,心想唔係呀門都未開就冇位,伙計解釋門口位都訂曬,7點左右已經full曬,跟住兩個伙計諗咗諗問我地後卷介唔介意,於是走去睇吓環境,OK喎好乾淨,冇問題於是即刻ORDER最想試的老鴨湯先,好快已經來了滾了一會伙計已經幫我們裝湯,喝第一啖已經喝到好濃的鴨湯,朋友都話正。將湯喝完就加豬骨湯打邊爐,ORDER咗:駱駝峰、肥鵝腸、手切肥牛(大)、手打牛丸、鮮淮山、四寶餃、鮮滑腐皮、脆骨腩、菜。飲品就半打啤酒同烏梅汁,大家認同最鍾意手切肥牛very good份量夠。脆骨腩好似唔夠脆,可能係3個人已經食到好飽(食之前每人飲咗2-3碗湯,我重食埋隻鴨脾驚死浪費)。整體非常滿意,伙計服務好,埋單$560唔駛加一。抵.....3人異口同聲,會再來不過想試朋友記住訂位。
)。
2010-01-14
  • 手切肥牛
2010-01-12 22 瀏覽
朋友介紹, 上黎睇過都覺得唔錯, 所以去試下~前一日已經book左位, 但因為book 8點, 所以佢地都話可能要坐門口位. 到左當日既下午, 佢地有人打黎同我講..如果我地遲少少8點半到, 應該可以比到入面我地坐, 不過我都話...我地照約左8點, 到時邊度有位就坐邊度, 無問題的!8點去到, 真係要等一陣, 不過因為我地book左位, 入面一有人埋單就即刻比我地, 所以我地都只係等左一陣o者!出名老鴨湯, 當然要試啦, 我地6個人叫左一隻鴨. 個湯黎到, 佢話煲多5分鐘後裝比我地飲, 5分鐘後佢地真係過黎裝湯, 其中2個朋友未黎到, 佢地都裝起碗湯後幫我地搵個碟仔蓋住保暖, 好細心呢~~~ 講番個湯, 好味!! 入面有d我以為係大頭菜既野咬下, 原來係酸蘿蔔! 個湯好濃好香, d鴨肉都好林, 我有d朋友都飲完再飲! 哈~ 通常打邊爐d人係打完邊爐先飲湯, 今次係飲晒湯先打邊爐, 幾得意~~~打邊爐途中, 因為好多食物都肥膩, 煲都個湯底都"肥林林", 佢地都會走黎幫我地"片"走湯面既油, 呢點真係要讚!!!至於食物, 排名不分先後, 比較特別的我寫低啦, 嘻嘻!!駱駝峰: 好爽好味
朋友介紹, 上黎睇過都覺得唔錯, 所以去試下~

至於食物, 排名不分先後, 比較特別的我寫低啦, 嘻嘻!!

駱駝峰: 好爽好味好得意, 要試!

黃金餃, 韮菜餃: 前者不好吃, 後前同平時的韮菜餃無分別

鵝粉腸: 林林的, 黏口的, 好似有d鵝肝既物體連住, 呢樣試唔試都得, 因為好肥膩!

肥鵝腸: 都肥膩, 但好爽口, 唔介意d肥肥痴住or膽固醇爆燈的話, 可以試下丫! 哈~

本地蠔: 一碟4隻, 上碟時好大隻, 煲完變了小蠔屎, 很小的肚肚, 但有蠔味.

手切肥牛: 好食, 好林, 有牛味, good!

酒釀雞丸: 幾得意, 有d醉雞汁係粒丸入面, 食果時小心唧親隔離!

花膠筒: 好!

芝心丸/午餐肉/火腿丸/魚皮餃: 沒有難度的東西.

前菜兩碟-炸菜: 可能我鐘意食炸菜, 佢又整到辣辣地, 所以幾好味.

仲有其他的普通食物, 不過唔記得咁多

總括黎講, 服務一流, 食物都幾特別, 鐘意打邊爐既朋友係一個不錯既選擇!!

順帶一提...., 如果搭地鐵, 請係長沙灣站既a2出口出.....
因為我之前睇錯openrice地圖, 又見呢間舖頭係寫住"深水埗順寧道", 於是好瘀地約左d朋友係深水埗地鐵站等, 出左閘睇地圖先知自己衰左! 唯有又入閘搭番去長沙灣...., 瘀到爆!

2010-01-08
  • 手切肥牛
  • 酒釀雞丸
  • 肥鵝腸
2010-01-07 15 瀏覽
本身抱住好奇心態去嘗試(因為果果都寫好),到了首先喝個湯(因為有人幫手盛湯),ok好飲,之後係試招牌餃,如果係用老三個招牌就肯定拆左佢招牌,因為普通過普通還不如雲吞、魚皮餃好食。個手切雪花肥牛可能D雪花返哂大陸啦!如果唔係同普通炒牛肉無分別,不過值得讚係花膠筒,真係好ok!可能今晚好多人啦,叫了好耐都拎唔齊料要同老板對單先知!如果係好奇個鴨湯底就一次就夠!
2010-01-06
2009-11-21 24 瀏覽
I went to this restaurant on last week coz I read the comment is quite good.I got to say 老鴨湯 is fantastic, it is so delicious and not oily at all. Two thumbs up!!Also the camel meet and 牛爽肉is so good as well.The waitress is so nice, they refill the soup base so quickly.

2009-11-15
2009-11-06 25 瀏覽
早前看過食評,念念不忙,本想一大班朋友去試, 但今日老婆大人卒之忍唔住拉我去吃 --- 老三 這個老鴨湯真的很好喝,喝過湯才打邊爐,又幾得意。食物新鮮,服務態度好,仲有專人定時來加湯同除去浮面的油。 我o地叫o左鵝腸、招牌餃、手打牛丸、駱駝峰、稻亭烏冬。 除o左鵝腸洗得太乾淨之外,其他都好得,烏梅汁及稻亭烏冬更是頂瓜瓜。 而頂級手切肥牛(限量供應)更是鬆.化.味.美,搞到忍唔住要encore多一碟。 兩人埋單都唔平,不過非常滿足,睇黎要跑返20Km消耗一下。
早前看過食評,念念不忙,本想一大班朋友去試,
但今日老婆大人卒之忍唔住拉我去吃 --- 老三

這個老鴨湯真的很好喝,喝過湯才打邊爐,又幾得意。
食物新鮮,服務態度好,仲有專人定時來加湯同除去浮面的油。

我o地叫o左鵝腸、招牌餃、手打牛丸、駱駝峰、稻亭烏冬。

兩人埋單都唔平,不過非常滿足,睇黎要跑返20Km消耗一下。
頂級手切肥牛
老鴨湯
手打牛丸
招牌餃
2009-10-28 13 瀏覽
為食同事嘗過後推介的一間火鍋店不過她之前試的是麻辣鍋我今次則先來試試這兒的招牌鴨湯 首先說地點可能友人們全部對這兒附近環境都不大熟悉所以覺得很難找甚至覺得深水埗站離這店似乎更接近 / 易找 友人未到齊前已經忍不住口渴先叫了一 jar 烏梅汁該是酸梅湯的朋友吧味道很濃很好 如果可以再冰凍一些就更 perfect 兩小碟前菜很好吃如果可以多要些就好了….呵呵 (其實兩小碟主要都是我 KO 的)菜單上有一些很特別的名字: 如千層峰 (餐前小食, 原來是豬耳), 爽魚皮 (是炸魚皮的另一版本嗎?), 駱駝峰 (沒有人夠膽嘗試 *.*), 牛利心托 (完全參透不到這是甚麼)…等等 然後對著 “鵝粉腸” 和 “肥鵝腸”大伙兒都問號著: 到底哪一款才是平日較常吃到, 爽爽的, 沒有一堆肥膏黏著的?為免下錯主意, 叫來老板娘一問我們: 請問哪種才是爽的?老板娘: 2 款都是爽的我們: 吓??? 那麼平日較常用來打邊爐的是哪一個? 沒有一堆脂肪黏著的…老板娘: 唔…你們平常見到的是粉粉的, 還是…我們: ?????!!!!! 粉….粉的? (心目中的 2 款都不是粉粉的耶…)(下刪來來回回郤只是不斷增加
為食同事嘗過後推介的一間火鍋

味道很濃很好
如果可以再冰凍一些就更 perfect

兩小碟前菜很好吃

菜單上有一些很特別的名字:

然後對著 “鵝粉腸” 和 “肥鵝腸”
為免下錯主意, 叫來老板娘一問

我們: 請問哪種才是爽的?
老板娘: 2 款都是爽的
老板娘: 唔…你們平常見到的是粉粉的, 還是…
(下刪來來回回郤只是不斷增加問號在我們心中的對答)
到最後老板娘見我們都是拿不定主意
就建議我們不如每樣來半份如何?
也好!

老鴨湯鍋很快便到
先每人分一碗湯喝 (這兒特色)
實在很不錯呢!!!!
味道很香很濃 (只是友人K 略厭它稍咸)
友人L 喝出一點酸的味道 (後來發現它有一些疑似酸菜根 / 酸蘿蔔的物體在內)
幾乎全部人都要求添飲一碗
此時友人W 俏俏問道: 待會兒這鍋湯喝完, 他們加的湯會是鴨湯還是普通湯?
大家確實都對 “加的是鴨湯”抱有一絲絲希望, 只可惜…..我們實在太傻太天真

那又其實…老鴨湯火鍋意義不知道往哪兒飛了~ 我們跟本沒有真正在老鴨湯內火鍋嘛…

另外我們還點了一大堆(排名有分先後
手切肥牛 $128 – 份量很多耶!!! 老實說我平常對肥牛興趣不是太大, 總覺得那些白色的脂肪層, 吃了感覺不太舒服。但手切肥牛郤十分不一樣,沒有了大量的白色脂肪,感覺就好多了(自欺欺人

而且這兒的手切肥牛切得薄薄的,放進湯內搖一搖便成,牛味算重,也不會很韌(友人K 說有一點)我倒是吃了不少呢~ 如果配麻辣鍋相信更是停不了!!!

美國桶蠔 $88 – 勁飽滿的感覺,有膏,也十分鮮味
不過…郤令我突然在心裡問了自己一句:其實我是不是不算十分鍾愛蠔呢?
因為我吃著如此優質的蠔,沒有十分十分開心的感覺,也沒有像吃到其他心愛的美食時的興奮感覺…還是,只是因為這蠔我不是在麻辣鍋中拯救它出來的呢?我倒是要找機會查出答案(就是說要再吃嘍…哈哈哈)

烏冬麵 $20 – 不是平常吃到圓滾滾的那種,幼一點扁一點,很好吃!!! 打邊爐到後期大家吃到飽飽也能把 2 大餅烏冬全部 KO掉,可見它的吸引之處

脆鯇片 $38 – 感覺很新鮮,厚身郤不需要吐骨,正!!!

炸魚皮 $25 – 有些塊頭略厭太大,但正常身裁的很脆很香口

鮮滑腐皮 $20 – 真的感覺很鮮滑,本身喜歡豆腐類製品,所以吃了很多

蜂巢豆腐 $20 – 就是凍豆腐,感覺又是比較配襯麻辣鍋多一點

其它沒甚麼特別 / 根本沒有吃到的有:炸腐皮,黃沙豬潤,芋絲,竹笙,炸枝竹…所以未能作出評論

可以建議不點的:雜菇拼盤(還比較好一點) & 雜菜拼盤(實在不行) – 真的就像一堆被遺棄的菇和菜被亂拼進籃內,友人說有些菜是苦的耶!!!

最後當然不得不提開場時爭議過的 鵝粉腸 vs 肥鵝腸 – 首先,2位佳麗的樣貌都跟我們心裡所想的十分不同,沒有一位是我們想點的那款。2位佳麗都有肥膏在身上,當中 肥鵝腸被燙過後樣子稍變順眼了,我也姑且試了一條,其實都 OK,只是如果能把肥膏去掉就更好。另外那位 鵝粉腸,樣子也真的挺粉腸衰衰的,我也就沒有興趣去試了
(但據聞根本沒有 “爽”的感覺)

結論:很後悔沒有試到這兒的麻辣鍋,深信手切肥牛,筒蠔及蜂巢豆腐跟麻辣一定更朋友更夾得來!!!

店員會先幫大家筆湯, 一定要飲呢~~~ good ^^
點菜紙一
點菜紙二 - 有個駱駝峰(右下角)很特別, 不過友人們唔夠膽試 :P
烏梅汁 - 即是酸梅湯吧, 很不錯呢~~~ ^^
招牌鴨湯鍋 (半隻)
大堆頭 - 鏡頭很帶去最遠方的筒蠔 & 手切肥牛, 正! :P
鵝粉腸 (上) vs 肥鵝腸 (下) - 充滿疑問的選擇
肥美美國筒蠔
店員會先幫大家筆湯, 一定要飲呢~~~ good ^^
點菜紙一
烏梅汁 - 即是酸梅湯吧, 很不錯呢~~~ ^^
招牌鴨湯鍋 (半隻)
  • 鴨湯鍋
  • 生蠔
  • 手切牛
  • 脆肉鯇
2009-10-10 16 瀏覽
食神嫂嘅好友大圈牛一, 相約飯局來賀壽, 師傅亦有幸成為坐上客, 實屬榮幸; 要知道大圈嘅口味其實一d都唔難, 皆因師傅同大圈食飯唔多過六次, 就已經同佢打過兩次邊爐, 所以再細問食神嫂後, 大圈果然又係揀打邊爐! 於是師傅同食神嫂齊齊諗下, 有咩好地方, 最後師傅搵到呢間食店, 發覺口碑好到不得了, 十二個食評, 十二個笑臉, 平均分達四點一分, 真係唔講得笑, 所以點都要試試, 於是訂左五位!遲左少少先去到, 皆因唔係太識路所以要搵下, 當然唔使好耐就搵到啦! 入到去店內唔算好大, 而安排嘅座位亦甚好, 單邊靠牆, 冇咁易撞黎撞去, 正呀; 一坐底大家就開始睇下有咩好食啦, 最後壽星大圈提議招牌鴨湯做湯底, 大家都讚成, 於是又係到抉擇要一隻鴨定半隻鴨; 其實一隻同半隻都係差三十蚊, 加上師傅覺得鴨身唔會太大隻, 所以就話要一隻, 點知呢個大圈唔知係驚食唔晒定係其他, 話要半隻, 擾攘左一陣都係唔理大圈, 照叫一隻鴨穩陣d! 揀完湯底當然係到揀食物啦, 最後揀左手切肥牛, 招牌餃, 魚扣, 筒蠔, 鱔片, 酒釀雞丸, 魚皮餃, 豬皮, 午餐肉, 龍蝦丸, 鵝腸, 油墨菜同唐生菜!

揀完湯底當然係到揀食物啦, 最後揀左手切肥牛, 招牌餃, 魚扣, 筒蠔, 鱔片, 酒釀雞丸, 魚皮餃, 豬皮, 午餐肉, 龍蝦丸, 鵝腸, 油墨菜同唐生菜! 叫完野食就係弓等嘅時間, 於是食神嫂就夾起碟前菜黎食, 而反應係幾好味, 於是師傅就問係咩黎, 最後知道係貢菜, 一d醃制食物, 師傅又試少少, 發覺入口辣辣地, 又幾爽口, 都幾得意! 其時個鍋都煲左一陣, 大家都開始手痕, 就打開個蓋睇下個鴨湯係點先; 而當時大圈又講左句, 一隻鴨都係得咁少! 好彩師傅堅持要一隻, 不過說實話師傅又唔覺得隻鴨細或少, 絕對接受到!

伙計見我地打開左個蓋就話個湯可以飲架, 隨即每人分一碗, 效率奇高! 好, 就先試下個鴨湯底, 湯底鴨味好重, 但又唔酥, 仲要唔油, 味道夠濃, 不錯; 而個伙計仲好好咁問仲要添飲嗎? 如果唔需要就加番d湯落去, 服務殷勤有禮, 不錯; 先飲湯後打邊爐, 咁樣一鍋二食師傅都係第一次, 不過又覺得幾特別, 唔錯; 其實飲湯期間食物都不斷送上, 所以飲完湯後, 等多一陣就已經可以開餐喇!

先講下手切肥牛, 通常手切肥牛都唔係咁好味, 原因係一放落個鍋度一陣, 入口時已經好韌; 但呢度嘅手切肥牛又真係有另一番風味, 將牛肉灼一陣就食得, 牛肉雖談不上有甚麼牛肉香味, 但新鮮味道絕對食得到, 加上入口非常鬆軟, 少少韌嘅感覺都搵唔到, 好真係好好味, 前後柯打左兩碟, 師傅覺得係必食推介! 而招牌餃亦都係師傅覺得必食, 叫得招牌餃應該有d計, 試左後師傅第一個感覺係好味, 但好味喺邊呢? 招牌餃餡料有木耳同九菜加少少肉, 皮薄而餡料夠香夠爽,加上九菜味唔會過多, 連師傅一向唔鍾意食九菜都覺得好好味, 正呀!

筒蠔同鱔片亦都係高水準, 筒蠔都幾大隻, 入口半點苦味都冇, 加上非常新鮮, 而蠔身夠肥美, 膏亦夠多, 真係食完一隻再一隻, 不過師傅食到有少少沙, 令口感驟降, 但冇聽到其他人有問題, 相信係師傅不幸啫, 打邊爐有呢d筒蠔真係掂架; 而鱔片一碟得六片, 師傅無意間講左句得咁少, 可能比呢度老闆聽到, 佢就同師傅講呢度嘅鱔片係非一般鱔片, 皆因係咸水鱔? 師傅素來對鱔都冇研究, 但既然講到咁又試下啦, 一吃之下當然係分唔出係咸水定淡水啦, 但鱔片真係切得薄, 冇骨加上入口唔腥, 師傅覺得食得過!

酒釀雞丸亦係一樣比較特色嘅食物, 酒釀雞丸有少少似爆漿牛丸, 只不過釀入雞丸裡面應該係花雕酒, 將成粒手打酒釀雞丸放入口度慢慢咬開, 發覺雞丸都幾爽口彈牙, 而裡面熱辣辣嘅花雕溶入整個口腔, 好香好好味; 不過食呢粒丸要好小心, 因為雞丸內裡太滾, 如果太大力咬開, 相信會整熟成個口腔; 午餐肉本來應該係不值一提, 但偏偏師傅又覺得好得, 因為入口勁香勁惹味, 加上好耐打邊爐都冇得食, 所以特別加分; 鵝腸本應都唔打算, 因為太肥, 但經食神夫婦介紹下, 師傅先知鵝腸肥就等如新鮮, 於是又試下, 發覺灼完後, 一d肥膏都冇, 而且勁爽口, 超好味!

至於魚皮餃, 豬皮, 魚扣, 油墨菜同唐生菜師傅覺得冇咩特別, 當然唔差啦; 反而師傅嘅至愛龍蝦丸就令人失望, 龍蝦丸唔算爽口彈牙, 最慘就係入口後香都唔香, 完全冇左食龍蝦丸嗰種香同爽嘅感覺, 師傅希望呢間食店可以換過另一款龍蝦丸啦! 打邊爐啤酒汽水就少不免, 但呢度都唔算貴, 三蚊就有枝啤酒, 都抵飲架!

總括黎講食物質素出色, 打邊爐最緊要係湯底靚同配料新鮮, 呢度兩樣都做到, 而環境都舒服, 服務態度友善, 價錢唔係太貴, 五個人食咁多野, 埋單都係一千, 算抵食! 老三火鍋賀大圈相信能令壽星大圈滿意, 如果有機會師傅一定會黎呢間, 值得推薦! 如無意外呢個將會係呢間食店嘅身第十三個食評加第十三個笑臉!
店外
  • 筒蠔
  • 鱔片
  • 酒釀雞丸
2009-08-31 12 瀏覽
因為同事食過之後讚不絶口, 所以收工後一班同事嚟咗宵夜要咗招牌鴨湯做湯底, 嘢食未到, 先飲湯待應姐姐好好服待, 埋嚟遂個幫我地裝湯個湯好深色, 不過可能因為同事讚得太厲害, 我自已飲落又唔覺得好surprise, 不過啖湯係好飲o既, 鴨味唔算好重, 飲到有微微果皮味間嘢都幾多嘢食, 有啲甚至係未聽過, 如牛心定 (個音好似係咁)重點推介有帶子, 係切好一片片上, 份量都ok多, 極鮮味, 勁帶子另一驚喜係稻亭烏冬, 個樣同普通烏冬差唔多, 但原來熟咗好有彈性, 索埋啲湯一流佢仲有拉麵供應, 不過呢個可以唔駛試, 同壽桃牌奶油麵差唔多招牌餃都好味, 個皮好薄, 魚皮餃我好鐘意, 呢度賣o既係新鮮o既魚皮餃, 白雪雪好有魚味, 又大粒, 同出面食嗰啲四海出品冇得比朋友好推介啲丸, 呢度啲丸係手打, 而且好有特色, 我地要咗蟹子墨魚丸同醉雞丸我自己覺得一般, 醉雞丸唔重雞味, 但幾有特色, 一試冇妨最後當然唔可以唔提手切肥牛, $128一碟, 份量ok, 真係一啲都唔 "un"安格斯有牛味, 但我都係prefer手切牛, 雪藏同新鮮, 梗係點都係新鮮好啲啦
因為同事食過之後讚不絶口, 所以收工後一班同事嚟咗宵夜
要咗招牌鴨湯做湯底, 嘢食未到, 先飲湯
待應姐姐好好服待, 埋嚟遂個幫我地裝湯

我自己覺得一般, 醉雞丸唔重雞味, 但幾有特色, 一試冇妨
2009-08-27
$150 (宵夜)
2009-08-21 21 瀏覽
感覺上好像近來都有不少人生了BB…是日就跟了朋友去探望他友人剛出世一個月的小女兒…看到BB女精靈可愛…本來很肚餓的我也忘掉了肚餓….只是一踏出她家門…立即就餓昏了…兩人先分吃一碗水餃和一碟韮菜花頂頂肚…然後由千里迢迢的由西環搭巴士到深水埗...嚐一嚐這家老三火鍋….雖然這家店是主打老鴨湯底…可以先喝湯再打邊爐…只是今晚我們都想吃辣的…所以就選了麻辣鍋呢….其實這樣也有雙併選擇…不過就要另加三十元…~既然一心想吃辣也毋須要再要另一款湯底…反正通常都會被麻辣鍋”污染”…..兩個人吃火鍋其實不能吃太多的…幸好這兒有半份的選擇…幾乎所有東西都可以要半份…同價錢的就可以雙併…最適合人少少但又想試多幾款火鍋料的人….~在安格斯牛和手切牛肉中間…選了$128較貴的手切牛肉…不過只要了半份…另外還點選了蝦丸併墨魚丸…蟹柳併午餐肉...金菇菜…和蔬菜併盤…菜就只得油麥菜…菜心和生菜…~醬油配料選擇不多…除了基本的豉油外…就只有炸蒜蓉…蒜蓉…葱粒和辣掓粒…不過其實只要湯底和配料好的話…只點豉油已經很好吃了…..~餐前小食有一碟貢菜…貢菜爽脆而且微辣…是不錯的開胃前菜…~我看到老闆娘有一個透明大盒子裝著的…

醬油配料選擇不多…除了基本的豉油外…就只有炸蒜蓉…蒜蓉…葱粒和辣掓粒…不過其實只要湯底和配料好的話…只點豉油已經很好吃了…..~餐前小食有一碟貢菜…貢菜爽脆而且微辣…是不錯的開胃前菜…~我看到老闆娘有一個透明大盒子裝著的…應該是己醃製的吧…~

麻辣鍋一上檯就聞到很濃烈的麻辣味…友人喝一口湯…說入口時不太辣…比較麻…但辣味會慢慢從喉嚨滲出來…~確實這個湯底是又麻又辣…只是味道就爭了一點…就是喝上去湯底沒什麼味道…就只得麻辣…猶記得上一次友人在四川帶回來的四川麻辣湯包…我們另外再用清雞湯開…湯底味濃又夠辣…不過後來叫店方加水也是加湯而非加水…難道我的舌頭被辣得沒味覺了…? 當然麻辣湯底越煲越出味的…後來吃就沒那麼淡味了…而且這個湯底裡面還有豬紅和豬皮…豬紅不是膠膠地的那一種…也不是一夾即散…算是高質素豬紅呢…豬皮吸收了麻辣湯汁也十分惹味….

蟹柳併午餐肉…金菇菜…常吃的火鍋配料…正常水準…反正也是來貨而已…我喜歡吃當然覺得好吃啦~蝦丸和墨魚丸…不是普通貨色…但當然也不及力奇那麼出眾…但吃起上來彈牙…而且有蝦肉和墨魚粒…也很不錯的了….~要讚的是那碟手切牛肉…坦白說我對牛沒什麼研究…感覺上手切牛沒有肥牛那麼好吃….因為肥牛有脂肪…吃起上來就不會覺得靭…但就算有如方榮記…上一次我吃的時候也覺得手切牛只是一般…不值如此貴價…但這碟半份手切牛…份量一點也不少…夾起上來薄薄的…在麻辣鍋中浸幾浸就已經可以吃了…~一吃就真的吃得出牛肉質素高低了….大概這碟手切牛本身牛的出身比不上什麼貴價的雪花肥牛…但我真的覺得非常好吃…牛肉嫰滑之餘牛味亦重…確實是我近來吃過最好吃的手切牛肉呢…..半份價錢只是$68…但我覺得是超值的哦…友人跟我都認為如果叫全份我們也可以清碟呢….~

蔬菜併盤是點錯的了…一來我不吃油麥菜…二來不論是生菜或者菜心….在麻辣鍋煮過之後都變得有點苦…而且會吸了大量的辣油…整棵菜都像是包了一層油一樣…有點難入口…大概是葉菜類和麻辣鍋是不能共存的吧….

這裡整體感覺都不錯…九時半入坐還有八五折呢...只是有點嘈吵…而且晚一點來會有人吸煙…(這裡開到凌晨三時呢..~) 不過店員和老闆娘都親切友善…老闆娘還怕我們不夠辣…再拿一支四川辣油給我們品嚐…一年四季都愛吃火鍋的我…毫無疑問會再來一趟…不過下一次應該會試鎮店的老鴨湯呢~
$140 (宵夜)
2009-08-13 12 瀏覽
Duck soup was great! I drank half a bowl even I'd never drink hotpot soup. Oyster was creamy and big as palm. Reasonable price. The best thing was able to park your car outside. Recommended!
2009-08-09
  • Duck soup
  • oyster
2009-07-21 17 瀏覽
今次係第一次寫食評,寫得唔好嘅話請各位唔好見怪,之前睇過多個討論區好多網友都推介,於是星期日同bf兩人走去試下,7點幾去到已差不多全滿,好彩仲有張細枱啫,兩個人叫左個老鴨湯底半隻$68,鮑魚例$48有4隻,日本豚肉$68,蟹子蝦滑拼墨魚滑$58,白鱔片$3x,炸芋頭$2x,什菜藍$28及稻庭面$38,本來要左蝦同生蠔架,但係星期六打風冇貨返,激死人!先黎湯底,一睇就知好濃,我同bf飲左碗先淥野食,佢d火鍋全部都好新鮮,最正係蟹子蝦滑拼墨魚滑,好滑好有鮮味,裡面仲有d蝦粒同墨魚粒,日本豚肉就普通左d,白鱔片就好新鮮,最細心係佢地將鱔背中間條鯕起左,咁大個女都係第一次食鱔片唔洗吐骨,好開心好驚喜呀,最後加個稻庭面落去索湯,滑滑嘅稻庭面再加上濃濃嘅鴨湯,真係十分滋味,食完面仲飲晒成煲湯,好滿足呀!而且價錢唔貴,兩個人埋單$39x,連埋貼士$400,正!一定會再黎
今次係第一次寫食評,寫得唔好嘅話請各位唔好見怪
,激死人!
2009-07-19
2009-06-18 9 瀏覽
突然同班同事好想打邊邊, 但去開幾間都食到厭厭地~ 呢個時候就openrice 搵搵邊度有好地方, 結果就搵左呢間 ----- 老三火鍋點解會簡呢間呢? 最主要原因都係佢個鴨湯湯底, 可以飲完湯再打邊爐, 都幾新奇~老實講, 呢間火鍋店位置都幾僻, 唔識行都幾難搵到~ 亦可能係咁, 我地去到時都冇咩人!廢話少講, 即刻講下我地點左咩食先~鴨湯湯底 (半隻) : 我地4個入叫左半隻鴨湯底, 初以都諗住未必夠, 但黎到又真係幾大鍋, 每人應該可以飲到2碗湯先開波~~ 個湯底好重鴨味, 好香, 不過咸左少少, 但都可以接受!飲完湯後, waiter姐姐幫我地加返d豬骨湯落去, 就開始打邊邊啦!! 我地當晚叫左 :安格斯肥牛 : 好肥好有雪花好大碟, 完全同佢個價錢($98)唔成比例!! 入只鬆軟, 脂肪味濃, 但牛味就少d, 可能始終係雪藏掛~~ 不過我都覺得好好食啦, 比起出面賣$1xx的有過之而無不及!手切肥牛 : 同安格斯一樣咁大碟, 不過牛肉就少d肥o既部份, 但入口出奇地唔"un"仲好有牛味~ 我覺得正過安格斯呀! 價錢又係好抵 ($128)醉雞丸 : 聽講係招牌料之一, 諗住冇死
突然同班同事好想打邊邊, 但去開幾間都食到厭厭地

廢話少講, 即刻講下我地點左咩食先~

及!

醉雞丸 : 聽講係招牌料之一, 諗住冇死, 試過後發現味道一般, 冇咩酒味, 雞味都有少少, 普通!

招牌餃 : 個名改到咁, 應該唔死得人. 果然唔錯, 細細粒, 入面有蔥有九菜有豬肉, 幾香口

筒蠔 : 大大隻, 好鮮味, 無得頂!

蝦丸 : 呢隻蝦丸外面有蝦肉, 好香蝦味, 入面有蟹子同咸蛋黃, 呢碟野我同班同事搶住黎食, 推介!

牛舌 : 切得好薄, 拖2拖水就食, 好鮮好正呀~

牛心頂 : 初時食都唔知咩黎, 好爽好脆, 有d牛油味, 後尾請教另一朋友先知道係一層蓋係牛肉上面既脂肪, 屬下欄野, 不過唔係度度有, 鐘意食肥膏人事必試~

烏魚扣 : 聽人講係烏頭既胃.........我都唔知係咩黎, 只知道每條魚得一個, 灼熟左口感好似雞腎咁, 同埋唔係度度有~~ 都係推介之一

稻庭麵 : 好似日本手打既稻庭烏冬, 待應姐姐教我地拖一拖就好食, 但跟佢方法整出黎........口感好似上海麵咁, 但反而淥耐d就仲彈牙..........奇怪, 但都幾好味!

烏冬面 : 不得不提呢度個烏冬面, 係日本運黎架~~ 佢出黎個時雪到成舊雪咁!! 不過唔好鬧住, 一落水煮下就散, 一散就好夾啦~~又彈牙又香, 同平時香港d 噹x烏冬冇得比~

仲有叫其他普通火鍋料, 不過太長唔講啦~~

最後, 不得不提呢度既務服,可能當時唔太多人, 服務好好, order好快上, 冇漏單, d野黎到會教下你點淥, 同埋不時會幫你"不"走鍋入面d泡泡, 我係香港食火鍋咁耐, 都未遇到間會咁做的, 抵讚!! 同埋呢度8:00後會有85折, 呢段時間會多人d~ 但抵好多
下次都會擇呢段時間再幫襯!!

生蠔
安格斯肥牛
鴨湯底 (半隻)
好有"heart"的蝦丸
牛心頂 & 招牌餃
烏魚扣
2009-06-08
生蠔
安格斯肥牛
鴨湯底 (半隻)
好有"heart"的蝦丸
牛心頂 & 招牌餃
烏魚扣
2009-06-11 8 瀏覽
在街上接到宣傳單張, 單張上寫"先飲鴨湯, 後打邊爐", 都幾得意喎, 所以拉隊去試. 原來開業已有半年, 由於係後街, 雖然住附近唔知佢開左.點了鴨湯底, 先飲湯食鴨肉, 好好味, 鴨肉都唔"鞋", 飲完飽左一半, 跟住就添湯開始打邊爐.點了鱔片, 四寶丸, 魚鰾, 雜菜籃,田雞, 肥牛, 骨髓, 稻亭麵... 用料超新鮮, 稻亭麵, 四寶丸&鱔片最好味. 田雞上枱時D肉仲跳跳下, 都幾嚇人, $48一碟, 兩隻田雞唔算大隻, 係呢碟唯一覺得無咁抵食.鴨湯底一路用到尾, 都唔會有平時打邊爐用耐左D湯既怪怪味, 鴨湯依然好正.一行5人, 7點食到11點, 食飽飽, 繼續睇電視飲啤酒, 老板娘仲俾碟花生我地剥下. 雖然一般裝修, 但員工個個都好好招呼, 服務態度好好. 仲無加一收費, 食得好開心.

2009-05-31
(非會員)
2009-05-02 8 瀏覽
今天坐了60元的士去我這在雜誌看到的老三鍋鴨湯火煱, 真的好好味, 那湯的鴨汁味十分濃, 手切肥牛很鮮, 菜很甜, 帶子也很好味, 招呼好, 價錢不貴, 兩人食了$420, 還打包了兩盒.唯一不好是交通不便, 唔知有咩車可以去, 如果有車既人便宜得去.
2009-05-02
2009-03-16 18 瀏覽
成日心思思想打邊爐,本來諗住買返屋企打,點知去到旺角街市搵隻帶子睇下先無。出街打,去邊度好?老坑好嘛?上前食左又唔sure今次去到有無煲仔飯(老爸想食煲仔飯呀嘛!)見到雜誌介紹老三,雖然位置比較隔涉,不過都去試下啦。去到叫左老鴨湯底,手切肥牛,招牌餃,四寶丸,醉雞丸,雜菇。想叫海鮮又唔知叫咩好,因為我最愛既帶子佢又無價錢>.<結果姐姐介紹左我地食"青島刀貝",都好喎,反正未試過!另外仲送左碟雜菜添首先梗係飲湯先啦,有人幫我地筆湯,又問我地食唔食蔥,我地話食就即刻幫我地筆埋D蔥花落去齊齊飲,佢話香好多喎。個湯味道都唔錯,不過以我呢個唔飲湯既人,真係唔識點評佢係咪好湯啦!刀貝超新鮮同好乾淨,就算開晒殼都見到D刀貝係咁郁,個樣有D似肉色既北寄貝咁囉。見到咁新鮮,都知係好野!牛肉都算几大碟,又淋又滑,不過肉味只算一般,未算濃四寶丸都夠彈牙,不錯!醉雞丸又係呢度既另一招牌食物,一場黎到,梗係要試下啦。通常打邊爐既丸都不外乎豬牛魚蝦墨魚,手打雞丸?真係未試過!聽聞為左令雞丸比較彈牙,係加左蝦膠落去一齊打呢,至於個心就係花雕酒!wow~~~ 期待呀!未淥既時候老闆已經提醒我地食得要小

見到雜誌介紹老三,雖然位置比較隔涉,不過都去試下啦。

牛肉都算几大碟,又淋又滑,不過肉味只算一般,未算濃

四寶丸都夠彈牙,不錯!

醉雞丸又係呢度既另一招牌食物,一場黎到,梗係要試下啦。通常打邊爐既丸都不外乎豬牛魚蝦墨魚,手打雞丸?真係未試過!聽聞為左令雞丸比較彈牙,係加左蝦膠落去一齊打呢,至於個心就係花雕酒!wow~~~ 期待呀!未淥既時候老闆已經提醒我地食得要小心D,會爆漿...
淥好一入口真係好彈牙,個心既酒味都好濃。唔飲得酒既媽媽已經唔敢食個心,將個心倒晒出黎,唉!真嘥料!

招牌餃漏左單,不過一出聲,老闆就好快拎返黎比我地。D餃好細隻,不過好似有成十二隻咁多。入面有D菜同木耳同少少肉,都几好味

菜都可以,但d秀珍菇就有d苦苦地,可能唔係咁靚啦。我地本來想叫個雜菜,但我又想食菇,雜菜&雜菇又太多,最後姐姐叫我地嗌一個雜菇,然後送個雜菜比我地呢!

服務真係唔錯,不過有時略嫌太過熱情。同埋呢度要收前菜錢同埋醬料。

後記:回程時媽媽o係巴士上好似醉左咁...哈哈哈!我同爸笑佢食醉雞丸食到醉左,雖然佢堅持話唔係...XD
2009-03-01
  • 刀貝+醉雞丸