呢間小店嘅雲吞我會評分非常之高,因為皮薄餡靚同埋雲吞嘅size真係小雲吞,我最鍾意。不過……..由於我就在禧利街上班,每次外賣我都會先打電話,同老闆講要乜嘢,然後問佢10分鐘後到可唔可以?佢話可以。但係,我夠膽講10次外賣,10次我都係去到佢哋先至幫我做單,我已經唔係lunch Time時間去店舖,所以係冇人。我之前嗰一兩次都係咁嘅情況,所以我之後都必須會再同佢講我唔想等,所以你嘅外賣要已經預備好我會過嚟攞。佢話冇問題。但好可惜每一次去到,佢哋先至如夢初醒,然後馬上響廚房幫我做單。我今日又發生同樣情況,我落完單之後10分鐘後再打電話問佢哋我嘅外賣係咪已經搞好了?係我先至落樓,老闆回答「你過嚟啦」落到舖頭入去廚房,個老闆娘話你係咪頭先落單嗰個啊?哦我而家整啦。其實我真係唔想鬧老人家,我明白佢哋兩個老人家經營舖頭都一定好辛苦,呢一點我明白的。但係點解佢好似聽唔明我講,我要去到馬上攞走,因為我就係唔想企響嗰度等5分鐘至10分鐘。每一次我都會好嬲,我嬲係因為佢確認我個外賣已經預備好了,但係10次去10次都係未開始整我嘅外賣,其實係咪真係咁難呢?

10次去10次都係未開始整我嘅外賣,其實係咪真係咁難呢?

2024-05-24
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2024-04-09 368 瀏覽
外表不太顯眼的小店,見到menu 有比較少見的「薺菜」雲吞,就入去試一試。店鋪好似只得兩公婆,所以午餐時段樓面顧不上來。踏進鋪頭,冇人招呼的? Anyway, 最後店主都從廚房走出來,感受到佢都好忙。蔥油拌麵:攪拌麵條,有香香的蔥油味。Nice smell!麵條調味剛剛好,唔會太鹹唔會太甜,味道剛剛好。係喜歡蔥油麵嘅朋友,應該會滿意嘅味道。薺菜小雲吞:第一次食薺菜小雲吞,貪新鮮試一試可以。但係個人感覺薺菜個味道唔算太濃郁。如果唔鐘意好大浸菜味嘅朋友,可以一試。但係我本人就鍾意多啲味嗰種,即係韭菜、芹菜嗰啲比較係我鍾意嘅味道。湯底就一般味精湯底,冇乜特別。總結:埋單冇加一,先50幾蚊一個lunch,仲可以想點。係想平平哋食住家味道,一個可以一試嘅選擇。

蔥油拌麵:

薺菜小雲吞:

湯底就一般味精湯底,冇乜特別。

總結:

2024-01-31 443 瀏覽
係中環番工已經食到冇野好食,係時候去開發上環既小店,Lunch time門口都幾多人排隊,又走去試下先😍由於係小店既關係都須要搭枱同埋都係快d食完快d比個位出面既朋友🤣價格同份量都好合理,女士絕對夠飽👍🏻連埋2個同事分別叫左3款餛飩試下,鮮肉.芹菜鮮肉同埋香菇鮮肉,我地叫既套餐都係跟一碗麵蔥油拌麵好出色‼️味道岩岩好,仲好香。湯底好清甜,冬天飲就岩曬🫶🏻食呢d餛飩必須來一杯豆漿,PERFECT餛飩仲可以買生既自己番屋企煮,夠曬方便~

價格同份量都好合理,女士絕對夠飽👍🏻

食呢d餛飩必須來一杯豆漿,PERFECT
餛飩仲可以買生既自己番屋企煮,夠曬方便~
2024-01-24 247 瀏覽
一間專賣餛飩的簡單小舖頭,由兩位大哥大姐打點,菜式簡單,賣鮮肉/薺菜/芹菜/香菇/玉米小餛飩、蒸餃子、蔥油拌麵、炸醬麵、花生醬拌麵,幾款小涼菜和燙青菜。舖頭座位不多, 只有十來個,但地方乾淨企理。牆上有兩幅掛畫介紹餛飩的典故和薺菜的營養,一邊等食物上桌,一邊可以學到嘢,有意思。叫了薺菜小餛飩和蒸餃子套餐, 有十三個小餛飩和六個小蒸餃,小雲吞皮薄而且滑,一個一口剛剛好,食物上枱熱熱騰騰,吃完心和肚在寒冬都暖笠笠。

2024-01-24
2023-04-29 924 瀏覽
呢個餛飩係我係香港食過最正宗既上海餛飩皮薄 肉餡 清湯食落好正宗 唔洗返大陸都食到餛飩餛飩係大陸通常作為早餐同小食 係老少皆宜佢哋既餛飩味道勾起左我既回憶 希望可以繼續保持水準
呢個餛飩係我係香港食過最正宗既上海餛飩
皮薄 肉餡 清湯
食落好正宗 唔洗返大陸都食到餛飩
餛飩係大陸通常作為早餐同小食
係老少皆宜
佢哋既餛飩味道勾起左我既回憶
希望可以繼續保持水準
話說兩週前有個星期四,我和家人大約近 2pm還未食晏 ,就到附近閒逛覓食,看到這間「老上海」。我算是半個「上海仔」,小時候經常吃婆婆和媽媽煮的上海家常菜,今天正好兩個人來吃這頓 late lunch。小店格局,店舖只有十個位不到,若果旺場的話,睇環境擺設應該都會坐得幾逼夾,勝在清潔企理,價錢蠻大眾化。2pm 開始的選擇通通 $28,九款選擇,全部送豆漿一杯。不錯,已少甜,該是現成貨,冰凍解渴就好:「上海小雲吞」HK$28薺菜與豬肉雙併,形狀似廣東式的散尾金魚蝦雲呑迷你版,皮薄餡鮮:它並非坊間般用大白菜或西洋菜做餡,上海薺菜與肉的比例約 7:3, 菜帶有獨特草青味:湯底是簡單用麻油、鹽、糖、生抽、蔥和滾水而成的家常湯:它也聰明在只配簡單湯底,有一些紫菜炸蔥粒,以少許香氣去襯托出食材味道的層次感。喜歡的話,也可以買生的淨雲吞回家煮,也是 $28 呢:「老上海牛腩飯」$28的的骰骰,似紅燒的做法,肉質十分腍:調味及滷製火候不錯,用來撈飯,汁料剛剛好,若果可以轉做菜飯就更開心:食完埋單,不用加一。能平吃煮出好的上海菜確是難得,薺菜雲吞我甚是喜歡,出外食也總比自己買上海薺菜在家包雲吞省時省力吧
上海小雲吞」HK$28
湯底是簡單用麻油、鹽、糖、生抽、蔥和滾水而成的家常湯:
老上海牛腩飯」$28
的的骰骰,似紅燒的做法,肉質十分腍:
食完埋單,不用加一。能平吃煮出好的上海菜確是難得,薺菜雲吞我甚是喜歡,出外食也總比自己買上海薺菜在家包雲吞省時省力吧 XD
2023-03-02
2022-12-23 754 瀏覽
係上環呢度有間咁既小店,唔洗60蚊可以食到飽到碌地,真係好難⋯呢度係一個餐,B3 蔥油撈面,加唔知幾多隻雲吞,唔係講笑,呢個餐我分左兩日食⋯晚餐食完個蔥油撈麵都食唔落啲雲吞,擺雪櫃留到第2日先加返熱做午餐LOL 味道正正常常,唔驚艷,但呢個價位真係好抵!

2022-08-25 887 瀏覽
雖然小餛飩個size真係比較細,但皮薄,d肉真係好鮮甜,33蚊15隻黎黎,上環地區真係無得點挑剔,個人覺得係有驚喜,好食嘅平價之選。環境就正正路路都企理,無咩問題
香菇鮮肉小餛飩
香菇鮮肉小餛飩
2021-12-03 1377 瀏覽
寒流來襲,天氣降溫,走在街上手腳冰冷。想喝一碗熱熱的餛飩來驅寒,便來到這家經過了幾次的小店。店面不大,只有三四張小圓台。看招牌上的食物名稱是讓人放心的,鮮肉小餛飩,薺菜餛飩,多麼‘上海’的名字,出品應該也差不到哪裡。誰知道,天真了。下單幾分鐘熱騰騰的餛飩端上來,聞湯沒有任何鮮味,只有味精沖水的味道。盛起一顆小餛飩,尺寸不算,皮算滑且薄。一口咬下去,???什麼東西!吃不出肉味,反而像是在吃廉價澱粉香腸的感覺。也許是我的味覺被凍壞了,再試一顆,⋯ 一樣吃不出來任何肉的鮮味。一句話,不要再來了。
誰知道,天真了。
一句話,不要再來了。
2021-10-27 785 瀏覽
錕飩有花香,味道可以,湯低一般,醋有水平。炸醬麵麵質口感都唔錯,但有略為太油及太咸。份量夠,吃得飽,性價比是可以的。平日一點來不用排長龍,店面清潔,位有啲擠。以快食以言是一個選擇。

2021-07-02 1014 瀏覽
鮮肉小餛飩15個33元,20個40元。點了一份20個的,盛惠40元。端上桌一看明顯沒有20個的分量,遂一邊吃一邊數,最後一共16個。因為剛剛打完疫苗很疲倦不想據理力爭,加上邊吃遍數,沒有實際證據。就埋單40走人。講明20個,實際16個,認真有d過分!此等黑🖤心店鋪,不會再幫襯。食客叫餛飩的話,一定要數清楚數量,避免被呃

講明20個,實際16個,認真有d過分!
2021-06-29 691 瀏覽
上環蘇杭街一帶美食店林立,之前從這家上海餛飩店門前經過無數次,感覺只有餛飩和拌面 選擇相對單一就沒有進去,這次在朋友的推薦下抱著嘗新的心態試一試。店裏只有四張小圓桌 環境整潔,點了薺菜鮮肉餛飩和雜醬麵,湯頭淡淡沒什麼特別,單餛飩皮薄餡多 味道鮮美,能吃得出沒下太多調味料,有別於香港本地的港式雲吞,尤其是餛飩皮,薄而剔透。拌面味道不能說突出,鹹鹹香香 跟餛飩搭配剛剛好。 這種味道 想起幾年前去上海 在路邊小店吃的那種感覺,值得推薦 一句話:菜品單一而不簡單。
薺菜鮮肉小餛飩
炸醬麵
2021-06-29
薺菜鮮肉小餛飩
2020-10-17 1622 瀏覽
小錕飩湯底清,錕飩皮薄又順滑,餡料不雇太肥膩,好像以前在上海吃早餐吃到的感覺,而且更加好味。豆漿好喝有豆味不太甜。花生醬拌麵,用傳統上海麵,醬汁濃香又黏口。原來香港有幾間分店,我卻一直沒發現,不知每間店水準是否平均。好吃,價錢合理,員工有禮貌有效率,地方可以,會再幫襯
2020-07-07 1061 瀏覽
中午越黎越唔中意食粉麵果類主食,今日特登試下公司附近呢間餛飩鋪。叫左個招牌餛飩,價錢唔算貴,可揀12或20隻,粒粒晶型剔透。略嫌d皮薄到爛晒,肉有d太粉太散,個湯都唔算太夠味。
在6月,經過上環禧利街,見到新年後結業的 <大火爐> 原址,開了一間新食店 <老上海餛飩舖>! 原來,在好幾個地區已有分店,可見其實力所在!之後,在7月中午幫襯這間 <老上海餛飩舖>,店內設有堂食,走入去那層及上一層;平日中午時段都幾 full!我選擇外賣,等大約10分鐘!芹菜鮮肉雲吞及乾蔥拌麵 $50芹菜雲吞及暖暖地嘅乾蔥拌麵都好食,不過兩者都油咗些少!迷你版的芹菜鮮肉雲吞有10隻,雲吞皮薄身得來又軟軟滑滑,食落幾鮮美!熱豆漿 $6豆味濃郁而少甜!外賣+$1
 原來,在好幾個地區已有分店,可見其實力所在!

我選擇外賣,等大約10分鐘!
芹菜鮮肉雲吞及乾蔥拌麵 $50
芹菜雲吞及暖暖地嘅乾蔥拌麵都好食,不過兩者都油咗些少!

芹菜鮮肉雲吞及乾蔥拌麵
乾蔥拌麵
熱豆漿 $6
豆味濃郁而少甜!

熱豆漿
外賣+$1
2019-07-29
10 分鐘 (外賣自取)
芹菜鮮肉雲吞及乾蔥拌麵