2021-04-25 107 瀏覽
今日放假,同男朋友去咗拍拖,喺旺角行咗一日街,上網搵吓有啲咩好食先,搵搵下見到一間好復古懷舊嘅餐廳🤩,於是我哋就Walk in去咗。餐廳嘅裝修非常古舊,好有六七十年代嘅風格,食物方面我哋叫咗半隻燒春雞,皮脆肉嫩,味道調得啱啱好💖,配菜方面係薯角,如果炸得熱辣辣,不過略嫌表面炸得唔夠脆😂,另外仲有一碗仔嘅黑松露醬汁,黑松露味濃郁,點嚟食幾好味👍🏻。。另外叫咗一個蕃茄海鮮意大利飯,飯既軟硬煮得啱啱好🤩,好友正宗嘅risotto口感,調味方面唔會太酸或者太鹹,同海鮮食好夾,整體而言不錯😋。。最後叫咗個小食,明太子芝士薯條,明太子味好特別,而芝士亦都好濃郁而且唔會太鹹👍🏻,不過同薯角一樣,略嫌薯條本身嘅外面炸得唔夠酥脆😂。。野飲叫左宇治抹茶豆腐拿鐵,抹茶味好重,襯埋豆腐好正👍🏻👍🏻另外有杯係黑芝麻豆腐拿鐵,黑芝麻味好濃郁,又係同豆腐好夾🥰非常讚🤩。

2021-04-22
2K
2021-04-25 108 瀏覽
-行完波鞋街已經到晚飯時間 同朋友去咗呢間餐廳 喺旺角唐樓樓上 裝修中西融合 有老香港生活舊物 又有抵死頂癮嘅西式壁畫 主廚係年輕人 有衝勁有熱誠-🥘#意大利蕃茄海鮮燴飯 $118材料有虎蝦 青口同魷魚圈 蕃茄燴飯有天然蕃茄酸 味道唔會過強蓋過海鮮鮮味 飯粒濕潤度適中-🐔#老二烤春雞 $128半隻唯一嘅肉類主菜亦係招牌菜 等待時間15分鐘 雞外皮烤得香脆 髀肉嫩滑 有肉汁味道亦夠 係最正嘅部位 珍寶裝脆薯角有啲長過手指 外脆內軟-🍖#蜜糖牛油雞翼$48雞翼size偏細 蜜糖可以塗得厚身啲 牛油一小撮🤏放喺碟中 冇搽上雞翼就上枱 俾人馬虎嘅感覺😭-🥤#凍黑芝麻豆腐拿鐵 $50呢個屬於溫柔婉約嘅版本 有黑芝麻同豆香 豆腐喺杯中底部 飲到中途可以呷入滑嘟嘟豆腐 口感順滑味道天然-🥤#凍靜岡焙茶豆腐拿鐡 $50焙茶版本較有個性 有濃烈烘茶香 茶味主導但不失鮮奶中和 茶唔會過於苦澀 奶味唔會太強 茶控嘅另類選擇 非茶控亦會受落-📍#老二花廳 旺角山東街80-82號2樓

🥘#意大利蕃茄海鮮燴飯 $118

🐔#老二烤春雞 $128半隻

🍖#蜜糖牛油雞翼$48

🥤#凍黑芝麻豆腐拿鐵 $50
🥤#凍靜岡焙茶豆腐拿鐡 $50

📍#老二花廳
旺角山東街80-82號2樓
臨時同個朋友打電話book枱,好彩有位☺️但係佢同我地喺電話confirm完booking之後,去到舖頭又唔知點解冇咗我地個booking😱不過最後個staff都有俾我地入~其實好食係好食嘅,不過份量真係少。我已經係一個細食嘅人,食晒枱頭呢四樣嘢都係唔夠飽,所以就叫多咗個黑松露薯條(冇影到)。成晚啲嘢食都等得好耐,差不多半個鐘先出一碟餸。想追單或者想加下水,個侍應又掛住睇手機或者喺水吧食嘢見唔到😢到個薯條又係等半個鐘到,竟然係又唔熱,仲好淋⋯⋯我以為等咁耐係即炸,點知出到嚟咁樣,真係搞唔掂🤦🏻‍♀️期望以後無論係侍應態度定食物質素都可以做返好啲,黃歸黃都要做返好啲基本嘢嘅~

水牛城雞翼
水牛城雞翼
悉尼蕃茄海鮮意大利燴飯
卡邦尼意粉
朱古力巴斯克芝士蛋糕
今次去了這家人氣網紅打卡Cafe  吃晚飯+拍美照,這裡真的很有Feel。這裡真的很有Feel,活像一個70年代的「花樣年華」世界,但又充斥著古怪的政治人物壁畫,有點像藝術館的餐廳,到底是吃甚麼?除了當網紅店拍照,重點當然也落在食物身上,讓我來介紹一下他們家的食品吧。【蕃茄海鮮意大利燴飯 $118】用蕃茄煮的意式燴飯,蕃茄味很香甜,中間夾雜好多半熟洋蔥粒,非常脆又多汁,中間混合了魷魚圈,上面的海鮮有蝦子及青口,挺豐富的口感。【燒春雞伴薯角 $128】燒春雞真係好細隻,畢竟都係春雞😂食落去髀位勁嬾滑,有好香嘅香草味+蜂蜜味,正!同朋友Share食的話,想健身減肥?就可以食上胸同雞翼,脂肪較少,雖然胸位鞋少少,不過勝在低脂高蛋白質,減肥一流😍【小食拼盤 $148】裡面有雞翼5隻、芝士雞肉棒、蟹肉薯餅、炸薯角。份量勁多,足夠3-4人一齊Share食,同朋友黎Gathering 一齊食就真係岩岩好,如果一兩個人黎食就略嫌太多會食唔哂。我就打包左, 佢連外賣盒都咁靚~~【焙茶豆腐拿鐵 $50】【綠茶豆腐拿鐵 $50】拿鐵即係奶茶,但佢嘅奶茶係直接用茶粉混合牛奶製作而成,茶粉勁濃,濃得好緊要,鐘意

【蕃茄海鮮意大利燴飯 $118】

【燒春雞伴薯角 $128】
燒春雞真係好細隻,畢竟都係春雞😂
食落去髀位勁嬾滑,有好香嘅香草味+蜂蜜味,正!

【小食拼盤 $148】
裡面有雞翼5隻、芝士雞肉棒、蟹肉薯餅、炸薯角。

我就打包左, 佢連外賣盒都咁靚~~

【焙茶豆腐拿鐵 $50】
【綠茶豆腐拿鐵 $50】

拿鐵即係奶茶,但佢嘅奶茶係直接用茶粉混合牛奶製作而成,茶粉勁濃,濃得好緊要,鐘意濃茶嘅朋友一定好鐘意,不過由於呢杯奶茶完全無糖,所以可能你會覺得好苦,不過怕肥嘅我簡直係超正!因為我平時飲凍檸茶都要走甜🤣
再加入豆腐增加香滑口感,飲嘅時候有d滑捋捋嘅野係口腔盪漾,感覺好有趣。

呢度真係好有Vintage嘅感覺,環境畫面

三五知己黎傾偈食野真係好開心😍

不過如果你係為左食野而來,一定會有少少失望,因為始終呢度係比人RELAX 嘅CAFE,傾計 影相 聚會,所以你黎呢度只可以有一半係為左食,享受個氣氛先係重點呀~~~真係好舒服呀~~我淨係影相都影左成個幾鐘呀~~~~~
2021-04-23
  • 小食拼盤
  • 蕃茄海鮮燴飯
2021-03-20 848 瀏覽
第一次到老二花廳,室內環境懷舊,樓底高,空間感不錯,適合與情人,朋友聚會。如能夠獲店舖安排至窗邊位置,環境會更清靜,打卡效果更好。食物方面,我們選了小食拼盤,拼盤足夠3個人分享。拼盤中的雞翼味道較好,建議可直接單點,不用選擇併盤。同時,也點了大啡菇意粉,味道較乾,沒有特色。另外,也點了海鮮飯。這個飯是有驚喜的,味道不錯,海鮮也足料。飲品方面,點了特濃朱古力,抹茶豆腐拿鐵及芝麻豆腐拿鐵。拿鐵味道較淡。在場客人多點梳打,可能梳打味道更好。朋友相聚,打卡是很好的,但不要過分期待食物的質素。小店不接受信用卡,只可現金付款

朋友相聚,打卡是很好的,但不要過分期待食物的質素。

小店不接受信用卡,只可現金付款
2021-03-19
慶祝紀念
生日
2021-03-04 828 瀏覽
琴日早放工,呢幾日睇新聞都心情低落就上去米珠連網搵下D優質小店幫襯下平衡下心理。老二花廳一直都ON MY LIST,不過疫情前都一直難BOOK位,琴晚打電話去問下居然有位,就即刻同男友上去啦。雖然店舖在舊唐樓,但一打開門卻是別有洞天。裝潢一如網上的圖片一樣,很有個性。店舖不大但樓底高,唔會俾人有壓迫感。有露台位,吧位,同埋我琴晚坐既靚靚矮枱位。MENU食物不算多,意粉果D都係得三款,我反而被小食吸引。見有忌廉蟹餅,芝士魚柳等等,就叫左個小食拼盤。之後見MENU推介燒春雞,就叫一份(半隻)試下。燒春雞係拼薯角,見小食拼盤又係有薯角,就膽粗粗問下靚女侍應可唔可以轉其中一份做薯條XDDD靚女即刻幫我問廚房,無問題!!飲品到先,朱古力外表不錯,可惜奶味OVER左,得好少朱古力味。LIME SODA,不過不失~欣賞杯野不會過甜。等左15-20分鐘左右,春雞同小食拼盤到!!廚師很貼心,兩款食物一齊上,等我地可以一次過享用所有食物。春雞熱辣辣,皮脆肉嫩,有驚喜!! 雞皮仲搽左蜜糖,好好味!!! 雖然唔算好大隻,但配菜既沙律菜、薯條同D黑松露沙律醬 (送埋醬好好)份量都OK,而且好味。小食拼盤有忌廉蟹
琴日早放工,呢幾日睇新聞都心情低落
就上去米珠連網搵下D優質小店幫襯下平衡下心理。

靚女即刻幫我問廚房,無問題!!

LIME SODA,不過不失~欣賞杯野不會過甜。

燒春雞

小食拼盤有忌廉蟹餅、芝士魚柳、雞翼同埋薯角。份量都幾多~雞翼同薯角好味,食得出係新鮮煎同炸,唔係煮左好耐果D。可能廚房太忙,蟹餅同芝士魚柳就未熱曬,入面係凍的。同左靚女侍應講,佢即刻幫我拎番成盤去廚房。

等左20分鐘左右,靚女拎番出黎。廚師從新俾過曬D蟹餅同芝士魚柳我地。因為本身我地都拎走左2件,以為會得番剩低的。好有人情味呀!!!果刻好感動!!

小食拼盤

熱辣辣既忌廉蟹餅同芝士魚柳好好味!!
炸皮唔厚,脆卜卜。魚柳唔係一夾就鬆,幾有口感。忌廉蟹餅夠味,唔會淡淡的。
不過小食拼盤剩係送茄汁,如果可以送埋他他醬或者其他醬配番蟹餅同芝士魚柳就更加好啦! 因為我地用黑松露沙律醬點芝士魚柳食更加好味。

提供咁好服務同埋咁好味既食物都不收加一!!! 唯有TIPS俾多少少啦!!係值得的

開心好味滿意的一頓晚餐!!
2021-03-03
燒春雞
小食拼盤
2021-02-03 910 瀏覽
唐樓秘店——懷舊咖啡廳呢間咖啡店隱藏喺鬧市唐樓當中上到二樓見到李小龍嘅畫像就代表你搵啱地方啦~一上去發現好多古玩店主應該都花咗唔少心思先收集到吧因為6點禁堂食 加上我同朋友比較晏先去到所以我哋只係叫咗兩杯飲品下次有機會一定要試下佢哋嘅食物!☕️ Ginger Latte 離遠已經聞到濃濃嘅薑味第一啖就Feel到唇邊有刺辣嘅感覺飲落成個人暖晒 好啱冬天飲!☕️ Sickly White 濃濃傾瀉嘅奶泡如果你鍾意奶味濃郁嘅咖啡呢杯就好啱你嘞!
唐樓秘店——懷舊咖啡廳
呢間咖啡店隱藏喺鬧市唐樓當中
上到二樓見到李小龍嘅畫像
就代表你搵啱地方啦~

一上去發現好多古玩
店主應該都花咗唔少心思先收集到吧
因為6點禁堂食 加上我同朋友比較晏先去到
所以我哋只係叫咗兩杯飲品
下次有機會一定要試下佢哋嘅食物!

☕️ Ginger Latte
離遠已經聞到濃濃嘅薑味
第一啖就Feel到唇邊有刺辣嘅感覺
飲落成個人暖晒 好啱冬天飲!
Ginger  Latte

☕️ Sickly White
濃濃傾瀉嘅奶泡
如果你鍾意奶味濃郁嘅咖啡
呢杯就好啱你嘞!
Sickly  White

2021-01-17 726 瀏覽
幾個月前試過銅鑼灣間悉尼樂園已經覺得野食唔錯,裝飾又夠哂復古,原來近近地旺角都有一間分店,裝修更加懷舊復古,好似返左八九十年代咁~.上到去先知原來轉左menu,多左啲for素食者既選擇,清清地可以試和風菠菜意粉,食落似用鰹魚昆布汁為主調味,大啡菇都焗得好香口;想食豐富啲既叫all day breakfast同sour dough配番薯條就啱晒,樣樣都有啲咁,而且個雲朵蛋打卡一流,外脆內裡軟綿;最正既係明太子薯條,芝士夠多又惹味,仲要份量好大🤩.飲品方面個人最鐘意焙茶拿鐵,焙茶味濃之餘啲奶泡打得好幼滑;芝麻拿鐵都好出色,冇諗過豆腐同芝麻會咁夾😆
sour dough
明太子芝士薯條
  • 焙茶拿鐵
  • 明太子薯條
2021-01-11 1574 瀏覽
拉開一道老舊唐樓鐵閘直上一層🚪,好似離開現代香港,時光倒流到八九十年代。皆因老二花廳保留懷舊綠白格仔地磚,放滿富有年代感嘅裝飾🪆。牆身畫左幾個幽默玩味嘅名人肖像,連復古窗花都別出心裁,係呢到除左食物好食,仲好玩! ————————————————👅迷你肉醬扁意粉👍🏻肉醬味道唔錯,鍾意可以掛多啲汁醬嘅扁意粉🍝,點少得烤焗過嘅芝士~迷你size岩曬唔想太飽又過下口癮👅蜜糖雞翼拼薯條👍🏻 蜜糖雞翼金黃,裹上一層甜蜜蜜蜜糖,粗身薯條炸到外脆內軟🍟,下午茶邪惡配搭~👅溶岩朱古力蛋糕配雪糕($70)👍🏻 碟上用朱古力寫左店名Loyi,朱古力蛋糕質感濕潤,有啲似心太軟🍫,配雲呢拿雪糕,冷熱口感交錯,我個心有啲溶化啦~👅鮮奶咖啡($42)————————————————🚩總結:有質素又有良心💛,諗唔到有咩理由唔支持喎————————————————🌟注意:留意返轉左新menu無左下午茶🙈疫情期間暫時只開星期六、日12:00-18:00,詳情請參考餐廳Instagram

👅迷你肉醬扁意粉

👅蜜糖雞翼拼薯條

👅溶岩朱古力蛋糕配雪糕($70)

👅鮮奶咖啡($42)

————————————————
🚩總結:有質素又有良心💛,諗唔到有咩理由唔支持喎

2020-11-25 679 瀏覽
🍴黑松露海蝦意大利飯(Dinner set)HKD168一碟份量唔多 但勝在成個飯都有重重嘅黑松露味😋意大利飯啲汁夠creamy之餘啲飯都粒粒分明🤩而且飯面有三隻蝦都算爽口🦐整體黎講呢個飯很不錯😹👍🏻.-🍴波士頓龍蝦香濃意粉 (Dinner set)HKD198開邊龍蝦大大隻 仲要有膏添啊🦞😻 意粉份量就真係有點兒少😹個汁就好似普通忌廉汁不過都好creamy 味道都唔錯 意粉韌度適中🌝不過大食嘅朋友應該就真係唔夠食啦🙈.-🍴小食拼盤 HKD153有薯角 蜜糖雞翼 蒜香雞翼 洋蔥圈 芝士雞柳條(當日無洋蔥圈 改左魚手指)🥰講雞翼先 蜜糖味嘅就超重味🍯 但蒜香味就唔太突出 要食耐少少先食到有蒜味🤔 而芝士雞柳條唔知係我地凍左先食定點 大家一致認為真係麻麻地😶整體當一班人食小食都ok嘅😹.-🍴黑松露薯條 HKD63熱辣辣上枱🤪本身黑松露鋪面都算多 再加上個沙律醬都有黑松露起入面 令到每條薯條都可以有黑松露味 而且薯條大大條🍟唯一可以改善係個薯條可以再脆返少少🙈.-🍴溶岩朱古力蛋糕配雪糕(跟餐+HKD35)+意大利芝士蛋糕(跟餐Free)朱古力蛋糕中間有流心😻朱古力濃得黎唔太甜都唔太苦 暖暖嘅
🍴黑松露海蝦意大利飯(Dinner set)HKD168
🍴波士頓龍蝦香濃意粉 (Dinner set)HKD198
🍴小食拼盤 HKD153
🍴黑松露薯條 HKD63
朱古力蛋糕中間有流心😻朱古力濃得黎唔太甜都唔太苦 暖暖嘅蛋糕再加雪糕 Oh no太好食 加35蚊係明智嘅選擇❗️意大利芝士蛋糕其實就係Tiramisu 似普通蛋糕店嘅咁 無乜特別啦🤪.
🍴薄荷朱古力(Ice)HKD53 + 特濃朱古力 (Ice)HKD53
薄荷朱古力 薄荷味重之餘都無蓋過朱古力味 一路飲一路有涼浸浸嘅感覺🌬特濃朱古力明顯地濃郁好多🙈但係又唔會話變到好甜 不過因為佢話係特濃 所以如果可以再濃多少少就好啦😹兩杯野都唧左好多cream 對中意食cream嘅🧜🏻‍♀️係人生享受😭❤️.
🍴榛子朱古力(Hot)HKD48 + 水蜜桃沙冰HKD58
榛子朱古力 勁重榛子味得黎又飲到朱古力🌰就好似無咁甜版嘅繽紛樂咁 🧜🏻‍♀️超中意呢杯 推薦❗️而水蜜桃沙冰就比較普通🍑 雖然都唔算係藥水味 不過真係無上網啲人講得咁好飲 有少少淡味😶.
  • 黑松露海蝦意大利飯
  • 溶岩朱古力蛋糕配雪糕
  • 黑松露薯條
2020-11-04 925 瀏覽
呢間餐廳既入口真係好詭異,我都行過咗兩次,對真的個google map先肯定上黎。餐廳牆壁好多搞怪既打卡位,餐廳主要行復古路線。餐牌選擇唔多,嗌咗2個set,揀咗湯。當日係磨菇湯,幾好飲。Carbonara好食,都幾重芝士味,個溫泉蛋撈埋更creamy,幾推介。黑松露海蝦意大利飯,都有成3隻海蝦,海蝦幾爽嫩彈牙,幾新鮮。個飯唔係好重黑松露味,不過都好好食。溶岩朱古力蛋糕配雪糕同Tiramisu蛋糕Tiramisu蛋糕好一般,太實同食唔到咖啡味。溶岩朱古力蛋糕配雪糕就幾好食。熱情果紅茶,味道Ok呢杯Oreo milkshake 好邪惡,不過好好飲,重oreo味,又有奶油味,又有朱古力味,夾得好好。呢間餐廳都幾好食,不過選擇唔係太多,同埋上菜係小小慢既,仲有記住打電話book位,因為餐廳唔多位,walk in未必食到嫁。
Carbonara

黑松露海蝦意大利飯

溶岩朱古力蛋糕配雪糕同Tiramisu蛋糕
熱情果紅茶

熱情果紅茶,味道Ok
Oreo  milkshake

Carbonara
黑松露海蝦意大利飯
熱情果紅茶
Oreo  milkshake
2020-09-27 1322 瀏覽
雖然係黃店 但真係失望首先上樓搵餐廳都要d勇氣 因為餐廳係旺角唐樓上面夜晚黎係要經過條好舊好暗既樓梯 一個人行都幾驚黎到門口已經掛左full booking 好彩有book定呢間餐廳都見好多人有推介 睇黎真係好受歡迎 入到餐廳 都係好舊好暗既環境 牆上好多人像畫 綠白格仔地下 周圍都好多舊式擺設餐廳裝修係懷舊風味 好有年代感 所以都幾有feel環境係幾岩打卡 但冷氣就唔多夠 黑松露海蝦意大利飯 set $168隻碟幾靚 賣相都唔錯 有三隻蝦配上食落唔夠creamy 味道還好 Set本來包沙津+甜品 但寫呢篇食評先發現佢冇比沙津其實漏單問題當日已經有叫左個花茶等左好耐 問一問先知漏左單 本身落order已經要等好耐所以唔好太肚餓黎 因為等嘢食真係需時玫瑰花茶 $53花茶冇特別獨立影相因為比佢隻杯搶左fo 呢隻茶杯認真驚本身自己唔係潔僻人士 但見到呢隻杯都唔敢用隻杯d跡實在太誇張 有叫換過隻杯就比左幾隻木杯 不過都有d味如果要飲花茶 杯方面可以注意下花茶味道而言尚好 加水後再飲都仲keep到味 黑松露薯條 $58個人覺得成餐最好食係呢個薯條脆卜卜 個醬都好好食 好快點哂個醬 要再叫餐廳加醬
雖然係黃店 但真係失望

最後甜品叫左tiramisu cake
味道就真係普通 同埋差唔多成舊係cream
重點有人生日 所以request左甜品寫名
點知黎到串錯左生日個位嘅名
都唔知好嬲定好笑

另外有見到枱面有小昆蟲

但其實懷舊又唔等於污穢嘅
最後唔小心打爛左隻杯
店員冇叫我賠 但都有d唔好意思
2020-09-17 879 瀏覽
今次去呢間黃店 設計懷舊 復古風加 塗鴉風但係啲食物就普普通通.....可能間鋪人多所以比較熱 .被安排坐既位枱下面有個喼頂住 所以坐得唔係好舒服 對腳唔知擺去邊好😂雙重芝士薯條 🍟 $58薯條夠厚同粗身但係啲芝士味唔算濃郁 食落有少少似白汁脆脆雞翼 🍗 $53熱辣辣炸出嚟卜卜脆 調味幾好不過一咬就有一大舊炸粉甩咗出嚟煙三文魚菠菜扁意粉🍝 $118賣相普通 份量比較少 又無乜菠菜味 手工薑汁梳打 $58士多啤梨沙冰 $58唔知係咪漏咗單定係人手比較少 雞翼同意粉等咗成個鐘都未到
今次去呢間黃店 設計懷舊 復古風加 塗鴉風
但係啲食物就普普通通.....

可能間鋪人多所以比較熱 .

雙重芝士薯條 🍟 $58

手工薑汁梳打 $58
士多啤梨沙冰 $58

唔知係咪漏咗單定係人手比較少 雞翼同意粉等咗成個鐘都未到
2020-09-17 691 瀏覽
嗰間cafe我間唔中都會上去, 因為真係畀佢個環境吸引, 佢有啲好古怪嘅壁畫, 有拉登, 有金正恩, 但係係搞笑嘅卡通版, 畫到佢哋兩個好鬼可愛, 同埋佢入面嘅環境都幾舒服, 寧靜, 又有少少書畀你攞嚟睇, 如果咁啱撞正冇乜人去嘅時候, 都幾算係世外桃源。嗰度嘅飲食方面呢計, 響樓上cafe來説, 食物水準算係唔錯, 當然性價比方面可以斟酌, 畢竟一個味道唔錯但係份量相對偏細嘅意粉, 都講緊起碼要百二百三蚊。 所以呢間嘢係食環境多啲。 以去食物嘅質素只可以話一個小小嘅bonus。佢嘅炸薯條同埋炸雞翼幾好食。 跟住嗌咗杯薄荷朱古力咖啡飲, the cream都落得幾足, 不過可能啲冰未凍得杯嘢夠, 啱啱飲落口都係有少少暖。 另外嗌咗個肉醬意粉, 都烤焗得唔錯, 有嗰種烤爐食物特有嘅香味, 不過份量偏細, 只係醫下肚only.

2020-07-28 1397 瀏覽
老二花廳坐落於旺角的唐樓,鬧市中帶點隱秘,沿著暗長的窄樓梯走到2樓,看到門前有大大個李小龍圖案,你便知到了。憑著玩味、搞鬼的心態經營,係一間充滿諷刺色彩的懷舊餐廳,牆上畫有「頭大身細」的金仔、拉登等政治人物,頗有喜感。還有特意保留的綠白色階磚、舊式風扇、多士爐、雪櫃,有d更加係屬於我出生的年代的物品,看著別有一番感覺。Set dinner價錢不貴,平均2百多一個人,有齊沙律/餐湯、主菜、甜品及餐飲。青醬煙三文魚扁意粉幾creamy,意粉分量好多,不過會容易快凍,建議襯熱食。煎三文魚扒配薯角,先要讚讚炸得金黃香脆的薯角,熱氣得黎又甘香惹味,相反三文魚扒有點失色,煎得過乾,無左魚原有的水份。最後送上Tiramisu及藍莓芝士蛋糕,Tiramisu質地軟滑,同時食出芝士和酒香;另一經典藍莓芝士蛋糕口感較實淨,濃郁帶點酸的忌廉芝士,配上藍莓醬,為我的晚餐畫上句號。