2023-03-13 173 瀏覽
老媽拌麵 (大角咀)百頁豆腐 $30滷水味好濃郁 豆腐質地滑溜送飯一流炸地瓜條 $32蕃薯條炸得好香脆 甜甜地仲好食過薯條同台灣食到嘅一模一樣 無得頂澎湖花枝丸 $32非常香脆 送酒一流配上餐廳自製嘅醬有少少酸酸地 好開胃川味紅燒三寶牛肉麵 $82超大碗牛肉麵 啲餸勁多台式柚子骨肉燥飯 $92滷肉汁鹹鹹甜甜 味道好平衡 柚子骨滷得好入味 有陣陣柚子清香十分解油膩😋靜靜雞指數 🐥🐥🐣🥚🥚🔂再偷食指數 ✅✅✅☑️☑️💲減荷包指數 💸💸💵💵💵——————————————————店舖資料📍 大角咀海泓道1號奧海城三期地下G30號舖##eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood #老媽拌麵 #關廟麵專門店 #牛肉麵 #花雕雞 #炸地瓜條 #甜不辣 #地獄麻辣 #珍珠奶茶 #台灣料理 #香港美食 #noo
老媽拌麵 (大角咀)

百頁豆腐 $30

💲減荷包指數 💸💸💵💵💵
——————————————————
店舖資料

📍 大角咀海泓道1號奧海城三期地下G30號舖

##eatstealthily #靜靜雞食 #香港美食 #美食 #food #hkfoodie #foodiehk #instafoodie #hongkong #topcitybiteshk #hkfood #hkig #foodporn #discoverhongkong #foodlover #hkrestaurant #asianfood #老媽拌麵 #關廟麵專門店 #牛肉麵 #花雕雞 #炸地瓜條 #甜不辣 #地獄麻辣 #珍珠奶茶 #台灣料理 #香港美食 #noodle #hknoodle #奧海城 #旺角 #大角咀 #手撕雞拌麵 #OlympianCity #laomanoodle
仲有幾日去咗大角咀做嘢 喺奧海城裏面 見到想試好耐嘅老媽拌麵 以前淨係試過買佢哋啲面攞返屋企煮 覺得麵條質地唔錯 不過就冇試過喺佢哋嘅門店到食 愚蠢嘅我 以前仲以為剩係得拌麵 跟住原來人哋除咗拌麵 仲有湯麵同埋飯…超多選擇😂😂.🐷414.酥炸雞排肉燥飯(午餐) 👅8/10 $78成個飯嘅份量都幾充足🐷 肉燥飯上面好多肉 哈哈哈哈 雞扒亦都切好晒一件一件 方便進食🐷.🐷荔枝綠茶 👅8/10 $10 凍再+$3荔枝味道好突出 鍾意荔枝味嘅人一定好鍾意同埋真係好大杯….🤥🤥食完嘢即刻去廁所🤣 飲左太多茶落肚.🐷川味紅燒半筋半肉牛肉麵(午餐) 👅8.5/10 $98雖然佢寫住川味 但係其實就唔係好辣🤣有兩塊牛肉同埋幾舊牛筋 我會話都幾入味🐷麵條質地唔錯 都幾彈牙🙆🏻‍♀️而且有啲紅蘿蔔同埋白蘿蔔 兩樣都入味 有牛肉湯湯底個味.餐飲叫咗:🐷柚子蜜綠茶 👅7.5/10 跟餐+$3.順帶一提 兩個餐都係叫套餐 咁就可以包前菜 前菜每日都係隨機嘅 呢一日就係車厘茄同埋四季豆 四季豆都幾惹味🐷.味道👅:8/10賣相👀:8.5/10扺食💰:7.5/10服務🙆🏻‍♀️:8/10.

🐷414.酥炸雞排肉燥飯(午餐) 👅8/10 $78
味道👅:8/10
賣相👀:8.5/10
扺食💰:7.5/10
服務🙆🏻‍♀️:8/10
一向鍾意係麻辣野🌶見到有時心思思想試🤣今晚同老公去開奧運行街,剛好食飯時間🔎見到這家老媽拌麵📍環境好闊落的台灣菜又見到有麻辣野🌶所以決定試下先!-這家主要是拌麵為主🥢同樣可以用QR CODE落單好方便📱同埋有分餐/單點呢🔖我點了豐盛1人餐 有埋小食、甜點同飲品🎀小食我選了百頁豆腐🥢仲有辣椒豆角🌽經典台灣小食,開胃又好食主食我點了地獄麻辣牛肉拌麵🥢夠晒過癮我本身食得辣,所以唔會話真係好辣😆不過可能因為無湯,所以辣味會比較重😜有滿滿既牛肉🥩足料!我揀左幼麵,好彈牙,手工製作,口感好好✅ 而且跟Set仲有Dryer雪榚🍦所以成set會好豐富!特飲仲有得平d😁-不過因為唔太餓,所公老公揀左酸辣手撕雞拌麵🍲單點! 麵身就揀左粗麵😁呢個味道相對比較淡,如果唔食得辣會岩😆粗麵感覺會比幼麵更有口感,不過相對乾身d但手撕雞唔會好難咬,夠軟身🧡-飲品方面,我跟餐加點老媽黑糖珍珠鮮奶🧋好飲! 唔會因為黑糖而太甜🥛加埋珍珠,絕對係邪惡之選😆老公點了荔枝蘇打,係簡單直接既味道😆-這家好岩鍾意台灣野,又想食拌麵既朋友💡環境闊落🎀不過如有有埋湯麵選擇我覺得更好😆😆選擇會更多!
一向鍾意係麻辣野🌶見到有時心思思想試🤣
今晚同老公去開奧運行街,剛好食飯時間🔎
見到這家老媽拌麵📍環境好闊落的台灣菜
又見到有麻辣野🌶所以決定試下先!
這家主要是拌麵為主🥢同樣可以用QR CODE落單好方便📱
同埋有分餐/單點呢🔖
我點了豐盛1人餐 有埋小食、甜點同飲品🎀
小食我選了百頁豆腐🥢仲有辣椒豆角🌽
經典台灣小食,開胃又好食
主食我點了地獄麻辣牛肉拌麵🥢夠晒過癮
我本身食得辣,所以唔會話真係好辣😆
不過可能因為無湯,所以辣味會比較重😜
有滿滿既牛肉🥩足料!
我揀左幼麵,好彈牙,手工製作,口感好好✅
而且跟Set仲有Dryer雪榚🍦所以成set會好豐富!
特飲仲有得平d😁
不過因為唔太餓,所公老公揀左酸辣手撕雞拌麵🍲
單點! 麵身就揀左粗麵😁
呢個味道相對比較淡,如果唔食得辣會岩😆
粗麵感覺會比幼麵更有口感,不過相對乾身d
但手撕雞唔會好難咬,夠軟身🧡
飲品方面,我跟餐加點老媽黑糖珍珠鮮奶🧋
好飲! 唔會因為黑糖而太甜🥛
加埋珍珠,絕對係邪惡之選😆
老公點了荔枝蘇打,係簡單直接既味道😆
這家好岩鍾意台灣野,又想食拌麵既朋友💡
環境闊落🎀

老媽黑糖珍珠鮮奶
Dryer雪榚
荔枝蘇打
2023-03-10 58 瀏覽
1️⃣椒麻手撕雞拌麵 ($78)基本上拌麵就一定要食架啦!而今次簡左呢款嘅麻度同辣度都絕對無令勇者失望拌麵,仲要係嗰隻食完先開始湧出黎嘅感覺。雖然好麻,但味道都幾香,而且手撕雞份量相當多, 足夠兩個人一齊食,對於食唔到辣嘅朋友其實佢唔辣嘅拌麵選擇亦好多!2️⃣ 嘉義沙茶牛三寶涮涮鍋 ($168)沙茶湯底非常濃郁!牛肉份量合格,仲有勁多唔同配菜,例如金菇同娃娃菜等!最重要既係仲可以轉寬粉,寬粉索哂沙茶湯底既味道~ 食落口相當juicy 3️⃣ 金羅漢果海底椰 ($29)食完咁多重口味既野,飲返杯金羅漢果海底椰清涼解辣,金羅漢果配上海底椰唔需要落糖味道都非常清甜,好適合一路食拌麵一路飲
1️⃣椒麻手撕雞拌麵 ($78)

2️⃣ 嘉義沙茶牛三寶涮涮鍋 ($168)

3️⃣ 金羅漢果海底椰 ($29)
食完咁多重口味既野,飲返杯
2023-03-07 79 瀏覽
地獄麻辣牛拌麵醬汁有鮮辣椒香味好惹味,牛肉每片都幾厚身,面嘅份量都幾足料,令人一啖接一啖,鮮辣椒粒剛好可以中和醬汁嘅油膩感。-川味紅燒牛肉麵每次食台灣嘢都必點牛肉麵~牛骨湯底好清一啲都唔油膩,牛肉幾入味口感剛剛好。-豆乳香香雞我哋仲加咗一份小食豆乳香香雞,食台灣嘢當然要試吓佢哋嘅炸雞啦~炸雞大小適中炸得香脆可口,配埋腐乳醬汁別有一番風味。-午餐套餐包埋各一杯飲品,我哋揀咗洛神花茶同阿里山高山冷泡茶。雖然係餐飲,但係份量都非常大杯,兩杯嘅味道都唔錯。
地獄麻辣牛拌麵
川味紅燒牛肉麵
豆乳香香雞
2023-03-04 135 瀏覽
放工係奧海城食埋晚餐先返屋企,見呢間老媽拌麵新開就試試。有套餐叫,一人餐有齊前菜、小食、主食、甜品同野飲,拌麵可自己揀關廟刀削麵/幼麵。我個人就比教鍾意刀削麵既口感。酥炸甜不辣、酥炸雞翅炸物唔會差得去邊。和牛炸醬拌麵配料足!有蘿蔔、木耳、太陽蛋。牛肉炸醬勁香,撈麵一流。椒麻手撕雞拌麵夠麻,夠惹味!有d辣,食唔到辣既朋友要注意!配左溏心蛋加分!鳯梨茉莉茶、荔枝綠茶無特格加錢升級特飲,正常。甜品珍珠奶茶布丁檸檬愛玉有驚喜,食完辣野refresh下個味蕾,唔錯!

放工係奧海城食埋晚餐先返屋企,見呢間老媽拌麵新開就試試。

酥炸甜不辣、酥炸雞
炸物唔會差得去邊。

和牛炸醬拌麵
配料足!有蘿蔔、木耳、太陽蛋。牛肉炸醬勁香,撈麵一流。

椒麻手撕雞拌麵

鳯梨茉莉茶、荔枝綠茶
無特格加錢升級特飲,正常。

甜品
珍珠奶茶布丁
檸檬愛玉
有驚喜,食完辣野refresh下個味蕾,唔錯!
台灣人氣嘅老媽拌麵 最近喺奧海城開咗第六間新分店 對我嚟講勁方便😌店內除咗有唔同口味/配料嘅拌麵 亦都有唔少台灣小食/甜品/飲品等等 新店裝修幾靚 有大玻璃窗採光 感覺開揚又舒服✨▪️蔥油嫩雞拌麵餐牌上顯示人氣之選 個配搭又好啱食 就揀咗佢😋一上枱已經聞到濃郁嘅蔥油香 拌勻麵底嘅醬油 味道更加提升 另外仲加咗省少薑蓉 同蔥油係絕配 雞肉份量都幾多 而且好嫩滑🐔呢款拌麵配嘅係幼麵 口感唔錯 軟硬適中🍜▫️台式煙肉蛋餅配沙律叫咗一份下午茶餐 呢個蛋餅有驚喜 除咗煙肉外 仲有蛋/生菜同芝士 充滿醎香又唔膩🫔仲加$20追加咗小碗滷肉飯 滷肉好入味而且粒粒分明 有埋酸菜同半熟蛋 夠晒誠意 幾抵食👍🏻好多款台式特飲 珍珠控揀返老媽黑糖珍珠鮮奶茶🧋嗜甜嘅我覺得好正 朋友就覺得可以自選甜度就更好而家佢哋仲有椒麻/酸辣/麻辣嘅拌麵同小食🌶️鐘意食辣嘅朋友可以去試下啊

▪️蔥油嫩雞拌麵
▫️台式煙肉蛋餅配沙律

2023-03-03 63 瀏覽
台灣好出名嘅手工伴麵之一嘅品牌,喺香港有好幾間分店而奥海城呢間裝修都幾靚,沙發位有天然光曬入黎,好舒服☺️*一人豐盛餐 $138是日前菜 + 小食 + 主食 + 飲品 + 甜品各一🍜和牛炸醬拌麵 裡面有好多切粒百葉豆腐,仲有一隻流心蛋醬汁好容易就撈起成個麵😳而麵質都夠晒爽口煙韌👍🏾🍜花雕雞拌麵雞肉有淡淡花雕酒香,口感嫩淋唔鞋口不過呢個相對無咁多醬汁,食落整體唔會好濃甜不辣: 外層酥脆,內層煙煙韌韌台灣香腸: 正常發揮🍮奶茶布丁: 黑糖味調得幾好,有啲似台灣小布丁嘅零食🍮愛玉凍: QQ彈彈嘅質感,好清甜
台灣好出名嘅手工伴麵之一嘅品牌,喺香港有好幾間分店

而奥海城呢間裝修都幾靚,沙發位有天然光曬入黎,好舒服☺️

*一人豐盛餐 $138
是日前菜 + 小食 + 主食 + 飲品 + 甜品各一

🍜和牛炸醬拌麵
裡面有好多切粒百葉豆腐,仲有一隻流心蛋
醬汁好容易就撈起成個麵😳
而麵質都夠晒爽口煙韌👍🏾

🍜花雕雞拌麵
雞肉有淡淡花雕酒香,口感嫩淋唔鞋口
不過呢個相對無咁多醬汁,食落整體唔會好濃
甜不辣: 外層酥脆,內層煙煙韌韌
台灣香腸: 正常發揮
🍮奶茶布丁: 黑糖味調得幾好,有啲似台灣小布丁嘅零食
🍮愛玉凍: QQ彈彈嘅質感,好清甜
2023-03-02 65 瀏覽
平時宵夜都會煮老媽拌麵 但堂食真係第一次試laomanoodlehk 用餐體驗不錯🥢菜式多元化新品有椒麻/酸辣手撕雞拌麵 椒麻半筋半肉拌麵及酥炸麻辣雞翅!期間限定更有石鍋飯 涮涮鍋·🥘香辣金菇肥牛石鍋飯見到期間限定就想試 台式石鍋飯同樣色彩繽紛配料是金菇 肥牛 青瓜絲 木耳絲 紅蘿蔔絲 芽菜肥牛份量很多🐮石鍋夠熱 保溫能力高 熱騰騰灑上炸蒜 可選擇香辣汁或秘製燒汁 相當惹味·🍗麻辣酥炸雞翅新品系列好吸引 但怕太辣 所以先點小食嚐新想不到椒麻入口麻而不辣🌶️香麻醇合 椒氣撲鼻粉漿不厚 炸得香脆金黃 配搭滑嫩多汁的雞肉一口接一口停不下來 比平時的台式炸雞更涮嘴·🍜私房花雕雞拌麵採用手工日曬關廟麵 三種麵條各有不同食感分別是傳統關廟麵/ 刀削麵/ 拉麵 吃出陽光滋味選擇了刀削麵 Q彈掛汁🐔花雕味沒想像中濃烈反而令亮點落在滑溜的雞件上 有點像三杯雞·🥟高麗菜豬肉水餃一直都很喜歡吃台灣的水餃 內餡飽滿又多汁清爽不油 味道調得剛好 重要是吃得出用料新鮮豬肉鮮嫩 咬感十足🐷完全沒有臊味 現煮現吃而且高麗菜爽脆鮮甜 沾上香醋後 層次更豐富·🍍鳳梨氣泡酒在菜單發現這款2021世界釀造氣泡酒大賽銀獎選用台灣
平時宵夜都會煮老媽拌麵 但堂食真係第一次試
🥃阿里山高山冷泡茶
在眾多台式飲品中脫穎而出 採用阿里山烏龍茶
茶色金黃明亮 清香撲鼻 入口滑順 苦澀感低
2023-03-02 47 瀏覽
🔴想講老媽拌麵真係越來越多分店📍然後我終於試咗啦🤣仲要係平時勁少去嘅奧海城🤭(原來係新開🟠試咗椒麻半筋半肉拌麵🐮,椒麻手撕雞拌麵🐔,豆乳香香雞🐔,另外2杯嘢飲就係凍老媽黑糖珍珠鮮奶🧋同埋凍鳳梨茉梨茶🍍🟡椒麻系列好惹味😍(本身好鍾意麻辣🌶️夠麻夠香份量又夠🫶🏻不過食到咁上下,就會越食越麻辣,因為我估個底啲花椒油都幾多🥹 所以建議可以少油(如果可以的話 肉方面,覺得牛同雞都好食!個椒麻味係一樣的🤭不過牛就有滷水味🫶🏻我鍾意牛多啲🤭🫶🏻🟢豆乳香香雞有驚喜,好似係香港限定,我本身以為係豆漿+牛乳啲friend,點知原來係腐乳🤣 不過好食,雞本身已經有味,然後另外仲有個醬俾你點嚟食🤭🔵嘢飲正常不過不失,但黑糖珍珠鮮奶唔夠黑糖🥹 多啲會正啲!

🟡椒麻系列好惹味😍(本身好鍾意麻辣🌶️
夠麻夠香份量又夠🫶🏻

🔵嘢飲正常不過不失,但黑糖珍珠鮮奶唔夠黑糖🥹 多啲會正啲!
2023-02-28 53 瀏覽
台灣手工關廟麵專門店,主打古法手工精製、再以日光自然曬乾的關廟麵。除了有不同口味配料的拌麵選擇,亦有飯類、滷味、台式小食及台式飲品等提供。椒麻半筋半肉拌麵牛腱心油花分佈均勻口感軟嫩,牛筋燜煮得香滑軟腍滿滿膠質,花椒散發著香濃的麻香味道,辣味恰到好處,搭配關廟麵,口味豐富更有飽足感。香麻豬手口感軟Q又帶有膠質,鹹香甘甜中還帶點花椒的香麻,所以吃起來會有點微微香麻又不會過膩的口感。炸大雞排外皮酥脆,內裡肉質滑嫩,醃雞排的調味本身就夠好吃,不用額外沾點醬汁。高麗菜豬肉水餃水餃皮Q彈,高麗菜鮮脆口感散發出自然的甜味,豬肉有彈性而且有調味過,飽滿扎實有口感。
椒麻半筋半肉拌麵
香麻豬手
炸大雞排
高麗菜豬肉水餃
2023-02-27 52 瀏覽
呢日黎到奧海城食飯, 太耐冇黎,原來開左好多新餐廳,真係要逐間試哂佢, 呢日就揀左試呢間老媽拌麵, 因為都想食下辣野,見到有辣野食就岩哂我! 我同友人一人叫左一個套餐, 分別係椒麻手撕雞拌麵同埋紅燒牛肉麵! 佢既套餐係包左幾款唔駛加錢既飲品, 如果你想飲珍珠奶茶個D就要額外加$20~ 我就唔太好珍珠奶茶,所以都係叫左跟餐野飲同加$10 叫左個羅漢果茶~ 佢既椒麻手撕雞拌麵好出色, 食落真係覺得夠哂麻同辣! 而D 麵夠哂軟熟, 好好食! 雞既份量都唔少, 佢每個套餐都有兩個前菜,而呢日既前菜係四季豆同蕃茄仔, 友人既紅燒牛肉麵水準都有番咁上下, 食落牛肉唔UN, 好正! 下次要再黎食過!

為慶祝台灣正式開關,先去間台灣品牌餐廳吃台式拌麵。這家主打食麵的小店素食選擇唔算多,但番茄炒蛋麵都幾好食既,現在午市套餐都有得揀,同樣價錢配埋小食飲品就更抵了。大角咀奧海城三期這間分店裝修都幾靚,而且好旺場,12點過後好快就坐滿人了。有大窗採光良好,外面有幾棵樹咁都幾舒服。上次來午市套餐都未有素食,現在可以揀番茄蛋拌麵了。附送2個小食係隨機分派沒得揀,飲品有好多選擇,部分需要加10蚊20蚊。台灣人對麵條都好講究,手工麵都要用陽光天然曬,可以吃到太陽味。這天得到的小食是四季豆和梅子番茄,應該都係素食掛。吃拼麵記得先將所有配料和汁拌勻,吃起來味道才會平均,麵條才能掛到醬汁。我都喜歡吃刀削麵,闊身口感比較讚。飲品我加十蚊配了這個鳳梨茉莉茶,入面真係有太量鳳梨肉,喝起來酸酸甜甜幾開胃,應該可以幫助消化。
有大窗採光良好,外面有幾棵樹咁都幾舒服。
2023-02-21
2023-02-08 148 瀏覽
人生第一次寫食評,因為真係又貴又難食,希望大家唔好中伏炸雞扒蕃茄湯麵+羅漢果海底椰飲品所謂嘅蕃茄湯其實即係一堆茄膏,超級酸,啲面仲要勁淋,煮到過哂龍,炸雞就正常,但杯羅漢果海底椰超級甜,甜到確喉清燉半斤半肉牛肉麵+柚子蜜綠茶個清湯底其實即係白水加豉油,肉香味都冇死咸,牛肉都係得兩三嚿,啲面又係煮到勁淋,柚子蜜綠茶勁濃香精味,同廁所空氣清新劑好似,飲咗一啖已經嘔返出嚟。份量少,難食,貴,埋單仲要加一!唔怪得lunch hour都冇乜人食
人生第一次寫食評,因為真係又貴又難食,希望大家唔好中伏

炸雞扒蕃茄湯麵    +羅漢果海底椰
炸雞扒蕃茄湯麵+羅漢果海底椰飲品

清燉半斤半肉牛肉麵  +柚子蜜綠茶
清燉半斤半肉牛肉麵+柚子蜜綠茶

2023-02-08
2023-01-26 201 瀏覽
中午11点43分落单,加上我们一共就3台客人共6人,叫咗一面一饭,等到12点06分先上,足足23分钟卤肉饭中规中矩,完全没有惊喜。咖啡点的美式咖啡,但上来的是甜的。。。。。。挺失望的,应该没有下一次了!竟然需要二百字才能选差评,那没有办法了,只能继续吹毛求疵了,哈哈哈。卤肉饭的份量真的很少,一般比较瘦弱,饭量小的女生可能勉强够吃,但是像我这样的微胖且能喝酒的胖子,感觉塞牙缝都不够,这让人觉得这不是花钱买不开心麽???好了,字数够了,再见!哦,不对,应该是再也不见!

挺失望的,应该没有下一次了!
好了,字数够了,再见!
哦,不对,应该是再也不见!
2023-01-10