餐廳: 老趙越南餐廳
資訊:

2017-06-10 844 瀏覽
還沒7-8月的香港就又熱又悶,熱到人真的沒什麼食慾,但又不能不吃,怎麼可以欺負我的胃呢,在回家的路上看到越菜,門外感覺是間質量不錯的店(做生意門面是很重要的),不到7點裡面就已經快坐滿人了,Wow~看來是應該試試看!Go!前面頁面都是適合2人以上一起share吃的我選了餐廳推薦👍🏻老趙牛肉粉👍🏻好輕食阿~感覺吃了不會增加身體的負擔不錯不錯老趙牛肉粉好豐盛除了牛肉片外,還有牛肉丸、牛腩、洋蔥和好大塊的白蘿蔔,上菜時牛肉片已全熟,所以吃不出肉質好壞。牛腩和牛肉丸都是好嫩,很出色最讓我驚艷的是蘿蔔,好入味❤️好喜歡湯裡頭的洋蔥搭配越南粉一起吃增加口感,湯頭很清爽,完全不死鹹重點🏁吃完口不會渴就知道沒有放多餘的味精👍🏻

還沒7-8月的香港就又熱又悶,
熱到人真的沒什麼食慾,但又不能不吃,
怎麼可以欺負我的胃呢

在回家的路上看到越菜,
門外感覺是間質量不錯的店
(做生意門面是很重要的),
不到7點裡面就已經快坐滿人了,
Wow~看來是應該試試看!Go!

前面頁面都是適合2人以上一起share吃的
我選了餐廳推薦👍🏻老趙牛肉粉👍🏻

好輕食阿~
感覺吃了不會增加身體的負擔
不錯不錯

牛腩和牛肉丸都是好嫩,很出色
最讓我驚艷的是蘿蔔,好入味❤️好喜歡
湯裡頭的洋蔥搭配越南粉一起吃
增加口感,湯頭很清爽,完全不死鹹
重點🏁吃完口不會渴
就知道沒有放多餘的味精👍🏻

• 老趙牛肉粉
2017-06-04 689 瀏覽
跟男朋友來了佐敦,隨便找間餐廳吃晚飯吧。附近都是火鍋,茶餐廳,米線等,難得一間越南菜,所以試試。星期六晚8點幾,人客不算多。有2個2人餐可選,可是看了餐牌更吸引,而且本身有點飽,吃不到太多,所以散叫了。點了:1。 香茅豬扒凍檬。普通一個豬扒凍檬。2。蟹肉炒飯。很乾身,一粒粒的飯,熱吃好吃,凍了也有炒飯香3。蝦沙律。原來份量很多,不過如果多幾隻蝦會更好,味道ok。看到隔離枱點的牛油雞翼,十分吸引,可是太飽,沒有試,下次再來試吧。侍應服務很好,會主動加水,上菜很快,還會問要不要公筷(隔離枱),很細心。我們吃著,發現到原來這餐廳有得多遊客都到來吃。
跟男朋友來了佐敦,隨便找間餐廳吃晚飯吧。
附近都是火鍋,茶餐廳,米線等,難得一間越南菜,所以試試。
星期六晚8點幾,人客不算多。
點了:
1。 香茅豬扒凍檬。普通一個豬扒凍檬。
2。蟹肉炒飯。很乾身,一粒粒的飯,熱吃好吃,凍了也有炒飯香

看到隔離枱點的牛油雞翼
,十分吸引,可是太飽,沒有試,下次再來試吧。

我們吃著,發現到原來這餐廳有得多遊客都到來吃。
蝦沙律
香茅豬扒凍檬
蟹肉炒飯
2017-06-03
蟹肉炒飯
2017-06-04 489 瀏覽
回想同老公拍拖時成日去食 最鐘意佢地嘅越式生熟牛河 牛油雞翼 牙車筷 今日約左朋友睇戲 順便一齊Lunch 所以提意不如去食啦 佢地裝修後終於有機會去 入內格局無太大改變 換晒新枱櫈 光猛左兼用換埋新Menu 可能我out左 因為都無幫襯一段時間香矛豬扒撈檬 $58味道唔錯加埋佢地嘅酸辣汁食 胃口大開 熱天食最解暑 fresh 另外我同老公更係為品嘗出名嘅生熟牛河啦 $48想回憶它的滋味 口湯仍然好濃兼無口渴 但件蘿蔔就有d失色 有渣架 牛肉份量足兼滑Menu已經無左牙車筷了這名字 現已改為雞絲椰菜絲salad $68 連做法同賣相都原全變晒 味道更加唔同 好掛念之前的味道 至於呢個salad一般 雞絲少 d菜絲帶苦 炸春卷 $44 熱辣辣 香脆無失手 但得四小件連生菜
可能我out左 因為都無幫襯一段時間

香矛豬扒撈檬 $58

另外我同老公更係為品嘗出名嘅生熟牛河啦 $48
牛肉份量足兼滑

Menu已經無左牙車筷了這名字 現已改為

炸春卷 $44
熱辣辣 香脆無失手 但得四小件連生菜

2017-06-03
經過佐敦,聽老婆說老趙越南餐廳很出名,即管試一試。我以前都有路過老趙越南餐廳,但是印象中的老趙越南餐廳好像不是這麼高檔,可能經過裝修,食物重新包裝,的確予人耳目一新的感覺。這裡的侍應挺細心的,見老婆是大肚婆,便問她怕不怕凍,對客人噓寒問暖的,值得一讚,但她卻忘了我,事實上,我也是一個容易凍僵的男人,由得我啦,由我凍啦,橫店都無人理我架啦…侍應距離我們半呎遠,一揮手,原來已經近在眼前,這種如此貼近客人的親密距離,是不少餐廳都忽略的細微之處,大部分的餐廳都距離客人萬丈遠,如果你不懂唱山歌,他們都好難看到你。正所謂:如果你識唱山歌,叫野食都快D羅。老婆知我喜歡叫雞,所以點了懷舊半隻燒雞配糯米飯餅($108),望見這麼大隻雞脾,我不是庖丁,下刀之處,盡是筋骨,這樣切下去,不知何年何月才能切出肉,幸好老趙有提供手套,於是帶上手套,再劈、摳、插、打、搣、撕,再拉扯,終於變成一隻手撕雞,咬落啖啖肉,完全滿足作為一個食肉獸的慾望,我思疑:如果這條大脾是家明的,我想我也吃得下去。回顧原始人類吃東西的最原始方法,才是最原汁原味的。小食拼盤($118)拼有越南春卷、生菜、蒸粉包、魚餅等等(因為我不知道右手邊
經過佐敦,聽老婆說老趙越南餐廳很出名,即管試一試。

小食拼盤($118)拼有越南春卷、生菜、蒸粉包、魚餅等等(因為我不知道右手邊那四塊是甚麼,只能叫你等等)。蒸粉包上台時已不太熱,這種食物當然要熱烘烘才好吃的,幸好皮包仍算煙韌白滑,肉餡不多,整個味道淡淡的。
老婆教我用生菜包住春卷吃,春卷是爽脆,但是我發現春卷這麼小,生菜這麼大塊,完全不符合三文治學的比例,後來我才察覺到,應在碗中放上一塊生菜,然後底層放入蒸粉包,中間放魚餅,上面放上春卷,淋上多少越南魚露碌冧,就像三文治一樣,這樣吃才是王道。可能因為我細個時唔同女仔玩,大個左咪被女仔玩羅。

原個菠蘿炒飯($168)叫我驚喜,雖然它的名字已經叫原個菠蘿炒飯,但是,我仍然鐘意夾硬覺得驚喜,因為我吃過的大部分泰國餐廳多數只有半個,可能這裡的菠蘿是較小的關係,所以才可以原個菠蘿奉上吧。
肉眼所及,菠蘿面上已塞滿蝦蝦蝦蝦菠蘿菠蘿青瓜,炒飯還是美味的,菠蘿也是超甜的,事實上,我本人本身不太喜歡吃甜,但是,多汁的那種甜除外,例如菠蘿,不過,不須再想能否再刮出些菠蘿來,因為內裡的菠蘿已被搜刮乾淨,再沒有半點民脂民膏。
吃完整頓飯,仍有不夠飽肚之感,究竟是份量太小,還是過份好吃,讓我想吃更多呢,真的是傻傻分不清楚了。
2016-09-08
2017-04-04 1144 瀏覽
和幾個傻同事走過了幾條街,都找不到想食的午餐。結果最後決定食老趙。對我來説,最正宗的越南湯河,應該要有芽菜,西檸,和辣椒,香草作配菜。但同事都説,他的蘿蔔十分好吃。感覺有點像高質車仔麵的蘿蔔。至於我自己叫了炒飯,因為湯河不夠正宗。喜出望外,味道可說是很不錯,但完全吃不到蟹肉蟹糕,所以這一點扣了一些分數。可能因為成本問題,在這種限制下除了少了口感之外,其實還是很重味道的,只是$80也不算太便宜,有點不值的感覺。
和幾個傻同事走過了幾條街,都找不到想食的午餐。
結果最後決定食老趙。
但同事都説,他的蘿蔔十分好吃。
感覺有點像高質車仔麵的蘿蔔。

2017-02-09
2017-04-03 776 瀏覽
下午3時去左食,無下午茶餐,但4十幾蚊有個粉包個熱飲都算低。不過如果再叫一點預食就無套餐包,一條串燒都十幾蚊,仲要兩條起計。個串燒一上的真係有點失望。好多肥肉,超油。 姐姐服務態度好好,係個串燒真係有點失望。最後無食哂,因太油。
2017-03-29 930 瀏覽
不專業食評一則今日要上日文堂,但又遲收工得9個字時間又想同朋友食好野,決定試試幾出名既「老趙」。一到餐廳就比呢個二人套餐吸引,主要係唔需要再用腦諗食咩。就同朋友叫左個二人套餐A。朋友叫左個生牛肉河粉,佢食完覺得⋯⋯⋯⋯⋯一般啦。我就叫左雞絲湯河。比我個感覺唔多良好,原因係中規中矩,食食下仲有軟骨。重頭戲:左係越南炸春卷(有生菜包住食)5粒星中有3粒星。右面蟹肉焗蛋金磚,堅好味,可以一啖食哂,但當你細味既時候,不難發現蟹同蛋真係天作之合。呢樣我都唔知講咩好,想知佢味道落樓下茶餐廳叫個炒雜菜就係同一樣味道。甜品:椰汁糕。 就係椰汁+糕。冇驚喜。最後,無論出餐時間(大概1個字到),服務態度都非常好。冇反感既機會。
不專業食評一則

生牛肉河粉
朋友叫左個生牛肉河粉,佢食完覺得⋯⋯⋯⋯⋯
一般啦。
雞絲河粉
越南炸春卷,蟹肉焗蛋金磚
重頭戲:
左係越南炸春卷(有生菜包住食)5粒星中有3粒星。
右面
蒜蓉炒雜菜
椰汁糕
甜品:椰汁糕
。 就係椰汁+糕。冇驚喜。

青檸梳打
2017-03-28
越南炸春卷,蟹肉焗蛋金磚
  • 蟹肉焗蛋金磚
2017-03-17 846 瀏覽
朋友A 一向慳家,同佢食晏,就去佐敦揾抵食嘅老趙。反正呢期已經裝修左,環境比以前舒適。最近傷風,冇得食我至愛嘅咖喱,唯有叫下其他。朋友A要香茅雞翼飯, 雞翼一向味道都OK,香茅味足夠,雞皮算幾香。仲配埋啲乾蒜同埋蔥油。我就要香茅豬扒飯,豬扒唔算太硬,但係感覺用咗鬆肉粉,香茅味冇雞翼咁突出。每次食呢個飯,我都好鍾意加埋啲魚露, 感覺會冇咁乾。香茅雞扒同香茅豬扒味道都只係一般般,最出色嘅始終都係佢哋嘅咖喱。一碟飯加埋飲品都係五十幾蚊,算係經濟實惠。飲品就通常要熱柑桔,唔係間間餐廳都可以飲柑桔又唔使加餐飲錢。 雖然係即沖,但總好過來來去去得咖啡奶茶,檸水檸茶。另外,呢排係咪換咗店舖經理?佢哋嘅服務改善咗!今次嘅服務絕對令人滿意。多謝前多謝後,落單埋單都好有效率,而且仲好有笑容。下次會嚟幫襯,食番個至尊咖喱架啦。今次嘅好評係全因平日嘅咖喱,同今次嘅優質服務!

最近傷風,冇得食我至愛嘅咖喱,唯有叫下其他。

一碟飯加埋飲品都係五十幾蚊,算係經濟實惠。

另外,呢排係咪換咗店舖經理?佢哋嘅服務改善咗!

2017-02-26 683 瀏覽
同舊同學去周圍行仲識左個新朋友,行到佐敦佢介紹話有間好味越南餐廳,遠遠見到好多人響門口,行近先知~~哦⋯⋯老趙呀嘛,我以為有乜新野。好耐無食老趙,加晒價🙄算喇,叫新野試下(平時唔食當新野)。番茄湯蟹肉檬粉,濃番茄湯有啲辣味幾好味,檬粉都多,但無蟹肉既,得蟹肉蛋餅兩片⋯細細片仲散散地,粉絲同蛋散開左🙄果然圖片只供參考,有啲被騙既感覺。馬拉盞炒油麥菜(因為無通菜),都ok,因為開頭以為會好怪,辣辣地都有啲蝦米同豆醬。坐門口位⋯啲人唔關門,天氣凍吹到我呢。
蕃茄蟹肉檬
馬拉盞油麥菜
2017-02-26
馬拉盞油麥菜
2017-02-25 563 瀏覽
我大約每個月都會黎一次佐敦,每次都會係附近搵下有咩食,但係試黎試去都係會掛住老趙個生牛肉河,又平又好味但係今晚想試吓啲新野,凍冰冰最啱食咖喱,一個人叫左個咖喱羊架,另加$12白飯同椰青,超滿足!個羊架有兩件,有d羊蘇味,我本身鍾意食羊,覺得好好味!如果呢一個飯可以配埋嘢飲,唔使另叫就更好啦!你係老趙除咗食到好野之外,啲姐姐同埋一個男侍應(唔知係唔係老細一老趙),態度係超好!又快手,又有禮貌,每次都有賓至如歸嘅感覺。

同椰青,超滿足!
),態度係超好!
又快手,又有禮貌,每次都有賓至如歸嘅感覺。

咖啡羊架
椰青
2017-02-25
咖啡羊架
兩個人,一人叫咗一碗生牛河,味道一般,完全唔覺得有咩咁值得攞車軚人星星。叫咗個小食拼盤,兩個人碗粉食到8成追咗一次,阿姐check都唔洗check就話整緊。後來碗粉食完再等5分鐘再追,又話炸嘢要耐d. 再等咗5分鐘都無上,決定叫埋單,阿姐先叫入廚房問個小食拼盤有無落單 - 咁就梗係無啦! 咁當然就係埋單走人啦!然後臨走阿姐仲要補多句,又話要又唔要,玩嘢呀?!咁嘅服務質素,比條車軚都無用啦,可況根本就唔好食!
然後臨走阿姐仲要補多句,又話要又唔要,玩嘢呀?!
咁嘅服務質素,比條車軚都無用啦,可況根本就唔好食!
2017-02-19 397 瀏覽
初次到老趙吃晚飯,感覺不俗環境簡潔,價錢合理食物賣相挺吸引,色彩鮮豔拍照出來效果不錯食物份量適中,女生也能應付一行三人叫了三個菜1,菠蘿炒飯:份量材料足,炒飯挺香2,串燒蝦撈濛中規中矩3,米紙生菜肉碎肉碎少少辣(不吃辣的也可接受的程度)亮點是那綠色的醬味道挺特別,整道菜配合得剛剛好🤤埋單:$300
初次到老趙吃晚飯,感覺不俗
環境簡潔,價錢合理
食物賣相挺吸引,色彩鮮豔
拍照出來效果不錯
食物份量適中,女生也能應付

一行三人叫了三個菜
1,菠蘿炒飯:
份量材料足,炒飯挺香

2,串燒蝦撈濛
中規中矩

3,米紙生菜肉碎
肉碎少少辣(不吃辣的也可接受的程度)
亮點是那綠色的醬
味道挺特別,整道菜配合得剛剛好🤤

埋單:$300
菠蘿炒飯
2017-02-04 460 瀏覽
以前成日幫襯因為住果邊附近,價錢唔算貴而且比其他分店好食!後黎搬左屋所以好耐無食,今日專登搭車過去食,全店裝修過,餐牌換過晒,睇落多左好多選擇,不過價錢貴左!雖然無左一d以前食開既香茅豬排飯,咁就點左一個金不換牛河,春卷,牛油雞翼!牛河味道似乾炒牛河,不太油膩,幾好味!牛油雞翼上枱仲好熱,好香好好味!春卷就以前比較好食,但生菜似無洗過,4塊都有一點點不知名既野喺上面,同店員講,佢都好好咁換過第2碟菜比我~
2017-02-04
2017-01-29 6028 瀏覽
Boxing day 當晚,我們兩個女人打算去尖東睇燈飾! 於是,我建議走到佐敦一帶食晚餐,除了平過尖沙咀之外,亦可以找到特色小店來幫襯吧!我們行了好幾條街,這一帶最多燒烤店及雞煲店,如果我們選擇其中一間的話,恐怕要花上兩小時慢慢進食呢!認識一年的她,跟她試過行街食飯,知她是一名慳家靚女,就讓她選擇餐廳吧! 她卻是千揀萬揀,選了這間我三年半前的餐廳 <老趙越南餐廳>!我們在門外等上大約 5分鐘! 以節日來說算是很快!起碼不用等上超過半小時!我們被安排到跟另一對中年夫婦食客搭枱,我們的號碼比他們前一個號碼,所以先入座! 店子地方有限的關係,卻是有點迫狹! 入座後,好奇之下我四圍望望餐廳內的環境,才發現收銀位置,掛上米芝蓮推介餐廳的獎狀! 店子門口並沒有貼上米芝蓮貼紙作招徠,相當低調!估計是做熟客生意唔休做!餐牌食物即叫即製,勝在上得快! 我們由 8:00入座到 8:45離開,大約 45 分鐘!可見這裡食客流量快,一晚可做幾轉枱生意! 熱香茅薑母茶 $26香茅與薑裝得滿滿的,看來十分足料!散發清香, 滾燙的水溫,入口清甜而辛辣! 真材實料!蟹肉焗蛋金磚 $16/ 件這款小食
Boxing day 當晚,我們兩個女人打算去尖東睇燈飾!

我們在門外等上大約 5分鐘!

店子地方有限的關係,卻是有點迫狹!
餐牌
食物即叫即製,勝在上得快!

熱香茅薑母茶 $26

香茅與薑裝得滿滿的,看來十分足料!散發清香,
 滾燙的水溫,入口清甜而辛辣!
 真材實料!
熱香茅薑母茶
蟹肉焗蛋金磚 $16/ 件

這款小食並非冷盤,而是熱辣辣,表面有一層薄薄的煎蛋,夾雜粉絲及滿載蟹肉,口感豐富美味!
香茅雞翼粉 $58

兩者分開上,雞翼香口入味,河粉雪白薄而爽滑!湯底熱辣辣,鹹得來卻不會重口味!
香茅雞翼粉
蕃茄蟹肉湯檬粉 $68

橙黃色的蕃茄蟹肉湯酸帶微辣很惹味!
 檬粉的口感不及河粉般的討好!
蕃茄蟹肉湯檬粉
2016-12-26
5 分鐘 (堂食)
香茅雞翼粉
蕃茄蟹肉湯檬粉
2017-01-21 590 瀏覽
點解越南女人身材好,因為食物大部份都唔肥。所以越南菜是瘦身的最好選擇。老趙牛肉粉,湯頭靠得住,牛丸彈牙。簿切牛肉剛剛好,厚切口感正!豬扒凍檬是一個非常醒胃的菜色,豬扒盛滿一小碗,絕不欺客。
2017-01-20
10 分鐘 (堂食)