餐廳: 老趙越南餐廳
資訊:

2016-12-09 1414 瀏覽
還記得幾年前開始幫自己吃過的寫下記錄,第一篇就是我的老街坊老趙。這家在八文樓街上的幾十年老店,味道依舊,手法依然老派。生牛粉、濱海、七彩檬、咖喱鴨,完全對味!幾年過去,已有好一段時間沒有回去,今次碰巧路過,入去就吃一下。甫到埗,已見餐廳重新裝修;餐牌更新了,刪去舊菜式,換來新賣點。 兩人食飯,沒有點多少菜,先來一個咖喱雞。不過咖喱味道淡,質感太水太稀,辣度不高,香味也欠奉,極度失望。雞肉淋,但不算入味。加入白飯之中,味道更淡。 兩件越式蒸蛋,質感實了一點,但味道反而較濃。縱然有紅蔥乾、紅蘿蔔等配料,但也不覺惹味。 香茅豬扒撈檬,還是回到了基本。沒有太突出,但算是三個之中最好的一個。檬粉乾身,香茅豬扒算是有底味,雖然略鹹,但也算可以。頂層有花生碎、紅蘿蔔絲及蔥油。下層有生菜絲,與檬粉正好形成爽與淋的對比。加上碌冧鮮味,鹹鮮香而引導本來味淡的檬粉,算是可以。看到餐牌,少了從前傳統的守舊,多了新菜式,加入名貴食材的運用,令餐廳加入自我增值的空間。不過,味道與操作完全失去了幾十年來老趙的射味與風格,這是令人失望的。 以前回老店,是因為它們沒有外面連鎖般的老趙一樣的商業味,但現在已無兩樣,可能出

看到餐牌,少了從前傳統的守舊,多了新菜式,加入名貴食材的運用,令餐廳加入自我增值的空間。不過,味道與操作完全失去了幾十年來老趙的射味與風格,這是令人失望的。 以前回老店,是因為它們沒有外面連鎖般的老趙一樣的商業味,但現在已無兩樣,可能出品還要比其他幾家都要弱一點。
2016-10-18
2016-10-26 1485 瀏覽
裝修後的老趙, 環境比以前舒服, 選擇的食物亦多了, 價錢當然亦貴了。生牛肉檬,48蚊, 是我的至愛。牛肉好鮮甜, 特別淆製的湯底, 好味道不能形容。炸春卷, 脆卜卜。 用生菜包住再點少少魚露, 簡直美味無比。
生牛肉檬,48蚊, 是我的至愛。
牛肉好鮮甜, 特別淆製的湯底, 好味道不能形容。
2016-10-22 1119 瀏覽
很久沒有去老趙睌餐,今天去到店鋪裝修煥然一新,店長也是一樣的男仕,我們點了3個菜,牛尾煲,春卷併盤和生牛肉河粉。但是,食品的質素和味道,口感跟以前完全不一樣,我想一定是裝修后,他們用了中央廚房做食物,所以,走樣了。我和太太非常失望,又少一間好食的地方了。
2016-10-07 1148 瀏覽
一直都住喺附近,間中都會光顧, 一直以黎食物質素都唔差。最近啱啱裝修完, 店內變得光猛左, 感覺都乾淨左好多,於是就入去幫襯。 可惜, 明明有6人套餐menu但又唔俾, 要自己去拎。 那男的一直黑著臉對住客人, 女的就很粗聲粗氣, 我地只想叫個$88的炒飯, 就硬推“貴少少“的$168的菠蘿炒飯, 近乎2倍價錢就是貴“少少“? 硬說份量比其他多,結果只有菠蘿嘅size大,炒飯份量只有4份3, 寫漏單又大大聲話有寫轉頭又話冇寫, 算是怎樣? 唯一感安慰係,食物質素沒變, 牛油雞翼熱辣辣的很好食。
唯一感安慰係,食物質素沒變, 牛油雞翼熱辣辣的很好食。
2016-10-04 897 瀏覽
Having craving for beehoon that match my Singapore taste, spicy with less less oil. Finally found it ! So nice that I come back for the same dish the very same night for dinner.
2016-08-14 1603 瀏覽
同阿女行完九龍公園捉精靈去佐敦。好耐冇食越南野!天氣熱除左泰菜另一選擇生牛肉河好味又夠熱!至怕係拿到來暖!可惜份量少D蔗蝦又夠熱小小甜味幾大枝香茅豬扒檬粉比較易碎但豬扒好味湯也夠味春卷好熱又夠𠱓⋯⋯正好耐冇吃特別好吃!整體乾淨企理呀⋯⋯

生牛肉河好味又夠熱!至怕係拿到來暖!可惜份量少D

蔗蝦又夠熱小小甜味幾大枝

香茅豬扒檬粉比較易碎但豬扒好味湯也夠味
春卷好熱又夠𠱓⋯⋯正
好耐冇吃特別好吃!整體乾淨企理呀⋯⋯
2016-08-14
2016-06-20 2321 瀏覽
老趙都是靠蔡欄名氣, 否則, 吃過多間分店都不外如是. 今日在圓方看完戲, 太夜了, 圓方食店都關門, 唯有走去渡船街, 吃點粉麵. 先吃生牛肉河. 份量ok. 炒通菜, 菜比較老. 而且炒的得太濕, 沒有鑊氣. 比較失望. 香茅豬排湯檬豬排的碟痴了些飯餅...很嘔心, 不衛生. 豬排有香茅味, 都煎很不硬, 算是幾好. 湯檬看圖都見到, 一餅都未散開. 廚房都很求其, 普通摔個麵都摔不好.
老趙都是靠蔡欄名氣, 否則, 吃過多間分店都不外如是.

先吃生牛肉河. 份量ok.
香茅豬排湯檬
2016-06-14
2016-06-11 1860 瀏覽
因為晚上要上課,所以一個人在上課的附近找吃,聽說老趙越南餐廳是很有名的,所以便決定進來一試。餐廳環境也很光亮,食物味也不過不失,唯一是沒有加一收費,否則感覺有點略貴。*********************香茅豬扒撈檬 HKD48,撈檬份量都幾多,很簡的放了點甘筍絲作為裝飾,豬扒都有4件都算不少了,不收費一都覺得有點偏貴。香茅豬扒都幾入味,還吃出淡淡的香茅味道。豬扒也不算細件,肉質又不肥,都算不錯。附上撈檬汁,味道酸酸甜甜都幾開胃,撈檬粉底部有很多生菜絲,相對撈檬粉都幾多,一個人吃都幾飽。

*********************

• 香茅豬扒撈檬
2016-06-10 1226 瀏覽
老趙就算係越南餐廳既始祖,之前都經常黎食。不過,自從公司搬左之後就冇乜機會。今日個friend話想食越南野,我同佢講不如老老土土試下呢間...兩條友講真又食得幾多,於是叫左個咖哩煲加一客蒜蓉包,應該冇得輸...咖哩煲的確又大煲又熱又多汁,黃咖哩不算好辣,粉又唔多,仲帶有少少椰漿味,都幾好味,算唔錯!不過,呢籃蒜蓉包真係又細又薄又冇乜蒜蓉。雖然咖哩煲價錢合理,但係如果想有足夠既法包,價錢都太貴喇...

咖哩牛腩煲
蒜蓉法包

題外話/補充資料: 蒜蓉包的份量和收費比較貴,唔係好合理
2016-05-02
咖哩牛腩煲
2016-05-03 1634 瀏覽
咁岩係附近出完job 同事話呢間幾出名 於是揀左呢到食lunch! 環境係類似普通茶餐廳 冇乜裝修~~難得黎到緊係要叫啲特色野~即係睇完個名都唔知係乜既野xd就係呢碗 老趙牛肉粉 我揀左檬粉 同事揀左河粉=]黎到原來係牛筋腩+牛丸+牛肉+大大舊白蘿蔔@@ 首先牛丸都幾彈牙同大粒!白蘿蔔好入味!牛腩牛肉就冇乜驚喜喇 正常啦!反而個牛筋幾特別 相對比較透明同勁滑!份量都幾大碗!湯粉對我黎講最重要既就係個湯底~幾清甜!唔似係味精味!正=]同事就額外加左啲檸檬汁 佢話加完正好多 啲杲會再出啲!另外一位同事叫左碗 "檬要" 原來係蕃茄湯底!佢話幾特別幾好味!大家可以試下=]呢到lunchtime 加8蚊可以有杯特色飲品 由15蚊到28蚊都有得揀 唔洗補差價嫁!我就嗌左凍杯蜂蜜柑桔露 我見到以為蜂蜜就以為係甜既 原來杯野係咸既==

難得黎到緊係要叫啲特色野~即係睇完個名都唔知係乜既野xd

就係呢碗 老趙牛肉粉 我揀左檬粉 同事揀左河粉=]

同事就額外加左啲檸檬汁 佢話加完正好多 啲杲會再出啲!
另外一位同事叫左碗 "檬要"

原來係蕃茄湯底!佢話幾特別幾好味!大家可以試下=]
2016-02-25 1667 瀏覽
在佐敦做完運動,心想佐敦這個美食天堂,有邊間最好的?實在太多太多,今次就試了老趙越南菜館,在n年前其他朋友都是說'老趙',但未真正吃他們的食物,機會來了 原本點了香茅豬扒飯,但大人又點一樣的,望見隔離檯的大雜燴飯很吸睛,於是立即問侍應可否轉招牌飯,幸好趕得切!招牌飯有香茅雞翼,香茅豬扒,扎肉和蟹肉金磚。雞翼用香茅和香料醃製,外面熱烘烘之餘内裏滲入香草味,不太鹹之餘亦雞肉相當入味。豬扒頗多肉,不會很多骨,聞上去有香茅的味道,甜味成份頗重。蟹肉金磚,顧名思義,雖不是真金做的磚頭,但是外層金黃色,是雞蛋皮,內層有蟹肉,粉絲,酸瓜,味道酸酸的,而蟹肉也是切得較碎的蟹肉,還有這金磚是冷的,如果是熱食,必會加分 !  這處環境不俗,但檯與檯距離較近!我們聽到旁邊兩位女士不停的說風水命理呢!

2016-02-18
  • 招牌飯
2016-02-24 1318 瀏覽
在佐敦做完運動,心想佐敦這個美食天堂,有邊間最好的?實在太多太多,今次就試了老趙越南菜館,在n年前其他朋友都是說'老趙',但未真正吃他們的食物,機會來了原本點了香茅豬扒飯,但大人又點一樣的,望見隔離檯的大雜燴飯很吸睛,於是立即問侍應可否轉招牌飯,幸好趕得切!招牌飯有香茅雞翼,香茅豬扒,扎肉和蟹肉金磚。雞翼用香茅和香料醃製,外面熱烘烘之餘内裏滲入香草味,令這一個飯生息不少。豬扒頗多肉,不會很多骨,甜味成份頗重。金磚,顧名思義,雖不是真金做的磚頭,但是外層金黃色,內層有蟹肉,粉絲,酸瓜,唯一不足的是,如果是熱食,必會加分 這處環境不俗,但檯與檯距離較近!我們聽到旁邊兩位女士不停說風水命理呢!

2016-02-18
  • 招牌飯
2016-01-21 1241 瀏覽
友人晚飯想吃越南菜,想到同事曾提及過這間'老趙',即一起來試試。是晚嚐了咖哩雞撈檬, 蒜蓉炒時菜,香茅豬扒飯及燒大頭蝦。香茅豬扒飯,及咖哩雞撈檬特別出色。豬扒入口鬆化之餘帶有香茅清香,有別於大部份舖頭求其拎件炸豬扒俾你就叫自己果件叫香茅豬扒。咖哩夠辣之餘又夠椰香,絕對必食之選。加上店員細心又有效率,故此推介。
咖哩雞撈檬
蒜蓉炒時菜
燒大頭蝦
香茅豬扒飯
2016-01-17
咖哩雞撈檬
蒜蓉炒時菜
香茅豬扒飯
話說有一天跟男友想去探訪一間位於佐敦的隱蔽日式燒烤店,但地點實在太難找,最後放棄。故此,我們就在佐敦亂找東西吃,始終比較少來都不知有什麼好吃的。走著走著就看到一間叫《老趙越南餐廳》,我們就想起都已經有好一段時間沒吃越菜了耶,所以就膽粗粗一試嚕!我們點了牛油雞翼、炒米粉、咖哩牛腩及一支西貢啤。 完全意想不到牛油雞翼那麼香、那麼惹味的。我們是看到旁邊的情侶點了一客,吃得津津有味,我們就忍不住跟風耶!真的真的真的好好吃,一客四隻,好飽喔! 而炒粉就很入味、很夠火喉,吃得出有功架的、瞬間就把整碟清光光!至於咖哩就很香,很濃,奈何牛腩未算軟熟,每咬一口都有很痴牙的感覺。整體而言,牛油雞翼是推薦的首選!下次再有機會來,要一試生牛肉湯河才行,好多人讚呢!牛油雞翼。炒米粉;咖哩牛腩。西貢啤。店名:老趙越南餐廳地址:佐敦文苑街25-27號地下
整體而言,牛油雞翼是推薦的首選!
下次再有機會來,要一試生牛肉湯河才行,好多人讚呢!
牛油雞翼。
炒米粉;咖哩牛腩。
西貢啤。
店名:老趙越南餐廳
地址:佐敦文苑街25-27號地下
2015-11-20 1862 瀏覽
去左佢新個間分店都係係佐敦嫁因為怕要等位所以630去到食到730到都未爆可能因為係新地址未有咁多人知一去到叫左個沙爹牛肉湯河!正呀!!!!!!哇好好味食完先記得無影相個湯超級濃!!同沙爹王有得比呀!之後叫左個6人餐大部分既都好好味!!!!!蒸粉包同炸軟殼蟹同越式春卷都好推介!!!!!全部都熱辣辣即刻整,而且全部份量都好夠!!!!!1定吾會吾夠飽,環境都坐得好舒服又吾會好迫!!!
去左佢新個間分店都係係佐敦嫁
因為怕要等位所以630去到食到730到都未爆
可能因為係新地址未有咁多人知
一去到叫左個沙爹牛肉湯河!正呀!!!!!!
哇好好味食完先記得無影相

蒸粉包