2024-09-05 263 瀏覽
聰嫂就係我屋企樓下,我每次出街經過大部分都間都係排晒隊,今晚放工經過見見冇人排隊,就入去食個甜品先。其實之前食過佢熱嘅糖水,杏仁茶,合桃糊川貝燉雪梨,都好高質素°榴槤水晶珠,杏汁蜜瓜冰,都係足料好好味😋呢次嚟到都見到好多人叫佢嘅鎮店之寶龍眼冰,我今日就諗住試呢個°睇過其他人留言嘅食評,係龍眼椰果冰係用60粒龍眼肉雪成冰再加忌廉打成。大概8分鐘鐘到龍眼椰果冰已送到我面前,面頭有兩粒龍眼肉,喺面有啲白色一粒粒嘅水晶珠,跟住又白雪雪嘅龍眼冰同埋椰果°試一啖水晶珠就好似一粒爽口嘅西米,龍眼冰啖啖都有龍眼肉,又冰涼又清甜,消暑佳品。如果見到唔多人排隊我都一定會走嚟食。
榴槤水晶珠,杏汁蜜瓜冰,都係足料好好味😋
2024-09-04
  • 龍眼椰果冰
2024-09-02 333 瀏覽
天氣越來越炎熱,甜品已經成為生活中不可或缺的一部分,聰。C Dessert是我近期的最愛,不只主打天然、新鮮,厲害的是聰。C Dessert的甜品全都真材實料,除中式甜品外還有韓國大熱的牛角窩夫,來到灣仔的話千萬不能錯過。芒果雙皮奶底層的雙皮奶入口不只滑順,啖啖的奶香香氣結合芒果的甜美真的好吃,最後再搭配大塊的鮮芒果肉,多層次的風味令芒果雙皮奶吃起來更香濃,每一口都是滿滿的幸福享受,絕對會一吃成主顧。榴槤水晶珠根本是為了熱愛榴槤的榴槤控打造,榴槤肉混和水晶珠,口口均是撲鼻的榴槤果香,水晶珠與榴槤超級合拍,甜而不膩,水晶珠讓榴槤更有咬感,聰。C Dessert的妙思使愛榴槤之人大飽口福。爆發少女心的士多啤梨豆腐花眼前一亮,越吃越喜歡,豆腐花口感相當綿密滑嫩,帶有濃濃的豆香,冰爽甜香的士多啤梨雪葩慢慢滲入豆腐花中,吃完士多啤梨豆腐花後非常消暑,有種瞬間被療癒的感覺。布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫擺盤美美的,牛角窩夫烤得溫熱酥脆,切開的聲音多治癒,配上布蕾醬焦糖脆脆雪糕,牛角窩夫冷熱衝突感無敵棒,大口塞進嘴裡,滿足到不行,布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫教人再三回味。

2024-09-02 316 瀏覽
聰嫂係人本地人既甜品聖地,香港人嘅集體回憶,喺疫情期間消失咗幾年,近排聰嫂又喺灣仔插旗重開,每次經過灣仔都會見到大排長龍,亦係港星劉德華最愛嘅甜品,價錢抵食又高質,每啖都係街坊之間嘅人情味,係嚟香港必食嘅糖水之一!⭐️龍眼椰果冰啖啖龍眼果肉,係聰嫂必食嘅甜品!聽老細講原來佢係用咗60粒龍眼加入奶油打成冰,再加入咗西米、龍眼肉和椰果,口感層次豐富,清甜又好食!必點!⭐️榴槤水晶珠一上枱已經聞到好香嘅榴槤味,每啖都係香甜棉滑既榴槤肉,口感好似食雪葩咁細膩,再配上q彈既水晶珠,鍾意食榴槤嘅朋友一定要點這款甜品!係嚟聰嫂必點嘅甜品之一!🍭布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫牛角窩夫係佢哋新推出嘅創意甜品,牛角包經過格仔短機壓榨,在淋上砂糖和軟滑嘅雪糕,影相打卡超靚,牛角包食落口感綿密,好香濃嘅牛油味,夾雜着焦糖脆脆,入口更酥脆,唔會好甜,好好食!🍭鮮雜果椰汁仙草凍新鮮雜果香爽甜滑,配埋滑溜溜既椰汁仙草,超冰涼,夏天食勁解暑!

⭐️龍眼椰果冰

宵夜
  • 榴槤水晶珠
  • 龍眼椰果冰
2024-09-01 216 瀏覽
同朋友食完飯唔想咁早走傾多陣計就梗係去食個甜品,去到甜品鋪排晒隊,不過好彩好快入得😌見到排長龍就知一定係唔伏先🤣一路食見到不停有人入,果然係人氣甜品店冇揀錯!中式西式甜品都有,實有一款岩食😋香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫窩夫即叫即造,熱辣辣脆脆地🤤加埋面頭雪糕同cream冰火兩重天🤭一啖雪糕一啖香蕉再一啖窩夫,一次過滿足你三個願望🤤🤤凍鮮雜果椰汁仙草雜果份量超多唔孤寒,生果全部都又甜又新鮮,底下有椰汁西米同仙草,一啖生果一啖椰汁仙草最正😋🤑 人均消費:~$40🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:聰。C Dessert (灣仔)灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻 @umi.bengal.foodie#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #甜品 #糖水 #窩夫

🤑 人均消費:~$40
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:聰。C Dessert (灣仔)
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

#foodie #foodies #foodiegram #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #灣仔美食 #甜品 #糖水 #窩夫 #聰Cdessert
2024-08-31 173 瀏覽
真實自費食評返工既時候好唔開心,同事發現咗自己唔開心,就會靜雞雞咁叫聰。C Dessert 俾我食,而個刻會覺得呢間甜品舖喺附近係非常之合適。今晚同同事食完Pizza之後,去咗聰。C Dessert 食甜品,如果大家想食到就要早啲去排,去到都等咗大約15至20分鐘。今次叫咗呢到既王牌榴槤水晶珠 $48Durian with Crystal Seeds碗野一嚟到就已經好大陣榴槤味,係我最愛嘅榴槤,而且個雪糕唔會好軟身,好似有少少Gelato嘅質感,而且配咗啲水晶珠,口感非常豐富。生磨芝麻糊 $32Sesame Soup呢度嘅芝麻糊非常滑身,同埋都係好熱辣辣上,唔會好似出邊咁好暖,而且芝麻味非常之香。杏仁雪耳白果 $35Almond Tea with White Fungus and Gingkgo熱食係杏仁雪耳白果最好嘅配搭,因為呢個糖水係非常之滋潤,杏仁味好濃郁。呢間甜品店喺灣仔嚟講,款式非常之多,而且好新穎,亦都會有啲傳統嘅款,怪唔之得每一晚都咁多人排隊,晏晝有陣時都要排一陣,所以經過一定要試。
真實自費食評

今次叫咗呢到既王牌
榴槤水晶珠 $48
Durian with Crystal Seeds

生磨芝麻糊 $32
Sesame Soup

杏仁雪耳白果 $35

今天要介紹的餐廳係位於灣仔,係一間人氣長期排隊甜品店。餐廳產品多元化,例如有中式甜品,燉品,豆腐花,冰同牛角窩夫都有,而且價錢真係唔貴。餐廳仲有劉德華加持,牆上面就見到由劉德華提字嘅聰嫂甜品,連名人推薦所以相信質素都有一定保證布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫$42呢個牛角包窩夫真係好食,好酥脆唔會硬而且重牛油味,牛角包窩夫加埋布蕾醬汁同雲呢拿雪糕一齊食,一熱一凍夾埋一齊食真係不錯。芒芒麗莎 $48芒芒麗莎可以話係楊枝甘露既加強板。除左有好多芒果肉,芒果汁同西米做底,仲有煙韌小丸子,椰果,令味道食落清爽同口感豐富!龍眼椰果冰龍眼椰果冰係呢度既招牌菜,冰底用上龍眼肉,然後雪成冰再加埋忌廉再刨成沙冰,沙冰口感幼滑, 食冰時仲食到椰果,西米同粒粒龍眼肉, 增加口感。聰。C Dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘

布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫$42

芒芒麗莎 $48

聰。C Dessert
港鐵灣仔站 B2 出口, 步行約4分鐘
同朋友食完晚飯🥣,咁就梗係一齊嘆埋甜品先屋企啦。我地揀左呢間燈花通明、人氣十足既甜品店,雖然門口見到有好多人,但都只係雖要排一陣隊。♥︎︎ 鮮什果椰汁仙草👍🏻微甜既椰汁🥥西米配清爽的仙草,仲有大量水果,感覺清新一的都唔膩,真的是夏日必備♥︎︎ 香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫🧇真係唔可以錯過,脆脆的窩夫配上濃郁的朱古力醬同香甜的焦糖cream ,真係prefect match🍌🍫

♥︎︎ 鮮什果椰汁仙草👍🏻

♥︎︎ 香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫
2024-08-26 228 瀏覽
呢間甜品鋪勁受歡迎,上次去勁長條人龍排隊,好彩都好快入得!!最出名一定係經典龍眼冰、豆腐花、西米露~而家仲有必點打卡系列~例如牛角窩夫 、麻糬仙草凍等龍眼椰果冰勁清甜解渴~果然係招牌芒果奶昔雙皮奶超好食!雙皮奶勁滑奶香味重,而且唔太甜,面頭加埋芒果冰同鮮芒果超好食!榴槤水晶冰~榴槤控必食!勁多新鮮榴槤蓉同脆脆水晶珠,啖啖榴槤肉,超滿足!C Dessert @cdesserthk灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

龍眼椰果冰勁清甜解渴~果然係招牌

C Dessert @cdesserthk
2024-08-26 238 瀏覽
近排成日都落雨,冇乜胃口,中午就嚟食甜品😙嚟到呢間嘅聰嫂,心諗做咩未開門就咁多人,原來係社交平台嘅長期No.1 😱😱芒果奶昔雙皮奶芒果奶昔同雙皮奶都非常香濃,兩者都非常夾,上面嘅芒果亦都好鮮甜,勁正!榴槤黑糯米之前食過榴槤水晶珠都好好食,今次就試吓榴槤黑糯米,都好有驚喜!煙靭嘅黑糯米,加上榴槤水晶珠,口感豐富多層次,好足料🤤芒果椰果冰椰果同水晶豬都好好食,加上芒果同芒果沙冰,透心涼之選❣️龍眼豆腐花龍眼爽甜,豆腐花嫩滑唔heavy👍🏻值得一提嘅係,呢間甜品店嘅價位全部都係$3x-$4x, 作為人氣No.1店,一啲都唔貴之餘仲要好足料,都真係好推介😍

榴槤黑糯米

芒果椰果冰

椰果同水晶豬都好好食,加上芒果同芒果沙冰,透心涼之選❣️

龍眼豆腐花

龍眼爽甜,豆腐花嫩滑唔heavy👍🏻

最近終於有機會到灣仔譚臣道的「聰。C Dessert」朝聖!今次點的四款經典都好合心水:紅豆蓉豆腐花、布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫、川貝圓肉燉雪梨和芝麻糊燉蛋白。 紅豆蓉豆腐花: 紅豆蓉煮得綿密香甜,豆腐花滑嫩細緻,加上水晶粒粒,兩者搭配起來口感豐富。 布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫: 個人超愛這Croffle, 非常有層次感!熱騰騰的牛角窩夫外脆內軟,搭配香滑的布蕾醬和vanilla ice cream ,口感豐富。焦糖脆脆增加了整體的口感,甜而不膩。- 川貝圓肉燉雪梨: 這道燉品非常滋潤,雪梨燉得軟爛,圓肉的甜味和川貝的清香中和了雪梨的酸味,養生!!-芝麻糊燉蛋白: 芝麻糊濃郁香滑,蛋白燉得滑嫩,兩者搭配在一起口感滑溜。芝麻的香氣和蛋白的清甜互相襯托,簡單但好食。-甜品確實名不虛傳,每款都保留了傳統港式甜品的風味,同時又加入了一些創新的元素。期待下次來再試新野。

紅豆蓉豆腐花:

紅豆蓉煮得綿密香甜,豆腐花滑嫩細緻,

加上水晶粒粒,兩者搭配起來口感豐富。

布蕾醬焦糖脆脆雪糕牛角窩夫:

川貝圓肉燉雪梨:

這道燉品非常滋潤,雪梨燉得軟爛,

圓肉的甜味和川貝的清香中和了雪梨的酸味,養生!!

芝麻糊燉蛋白:

芝麻糊濃郁香滑,蛋白燉得滑嫩,兩者搭配在一起口感滑溜。

芝麻的香氣和蛋白的清甜互相襯托,簡單但好食。
2024-08-25 170 瀏覽
試左聰。C Dessert 呢間甜品店既士多啤梨椰果冰和椰汁芒果西米露,士多啤梨及芒果都好新鮮,椰汁好香。士多啤梨椰果冰口感好滑,士多啤梨有少少微酸配埋椰果的甜味,配合好夾。椰汁芒果西米露好清新又易入口,芒果既鮮甜和椰汁的香濃夾得天衣無縫,夏日炎炎既日子食落超級正。食物質量算高,但都幾多遊客食,需要排隊十五分鐘以上先入到去,座位都感覺有啲迫。呢間甜品舖雖然要排好耐同座位有啲逼,但食物都幾正,絕對值得一試。

2024-08-10
15 分鐘 (堂食)
2024-08-25 679 瀏覽
一間甜品控必定對其有印象的知名甜品店--前聰嫂甜品,仍然是那麼受歡迎,每次經過都必定見有人龍於門外,幸好甜品客turnover快,不用等多久即可入內。點了六款糖水,全部是分享形式,所以全都試了。龍眼椰果冰必試!因是店家的成名之作,的確是驚豔級美味!店家會用上60粒龍眼肉,加入忌廉打成冰,龍眼冰清甜解渴,另加上椰果和西米增加口感,的確超級美味,必試!必試!必試!芒果奶昔雙皮奶,先將雙皮奶雪凍,然後加上芒果奶昔及鮮芒果。芒果香甜,雙皮奶滑溜有奶香,美味!芒果麗莎足料香甜。龍眼豆腐花,相較成名作龍眼椰果冰是平凡了一點點。蜜瓜仙草黑糖珍珠,蜜瓜清甜,另外幾項配料十分配合,有朋友原本怕仙草的味道,惟這次卻讚賞蜜瓜仙草黑糖珍珠美味。因此不嗜仙草的也可試試啊,或許會令你對仙草改觀!椰汁芋泥西米露也十分不錯,芋泥香濃綿滑,西米露富椰香。綜觀六款甜品皆水準以上,怪不得長期人龍!以個人口味來說,龍眼椰果冰、芒果奶昔雙皮奶、蜜瓜仙草黑糖珍珠和椰汁芋泥西米露都十分得我心。芒果麗莎和龍眼豆腐花會相對平凡一點。價格親民、水準高,因此性價比滿分!

點了六款糖水,全部是分享形式,所以全都試了。

芒果奶昔雙皮奶

芒果麗莎足料香甜。

龍眼豆腐花,相較成名作龍眼椰果冰是平凡了一點點。

椰汁芋泥西米露也十分不錯,芋泥香濃綿滑,西米露富椰香。

價格親民、水準高,因此性價比滿分!
2024-08-25 95 瀏覽
女仕至愛甜品(灣仔)聰。C dessert,排隊都要品嚐🥰,溫馨提示🫶早啲排隊早啲品嚐❣️芒果豆腐花芒果的酸甜漸進入口,帶來清新自然的風味,豆腐花的嫩滑質地則平衡了酸度,整體口感滑嫩柔滑,清新爽口,甜而不膩。❣️榴槤黑糯米榴槤濃郁香甜滲入黑糯米的淡雅香味,形成絕妙的味覺饗宴。黑糯米的糯軟與榴槤的滑嫩交織,創造出層次豐富。❣️咖啡雪糕仙草黑糖珍珠咖啡雪糕仙草黑糖珍珠濃郁醇厚的咖啡味與細緻柔滑的雪糕質地完美融合,仙草順渴與黑糖清甜更為其增添清新醇厚的層次,珍珠Q彈爽口,口感層次豐富迷人。❣️鮮什果椰汁仙草時令清新爽口的什果與綿密香醇的椰汁融合,仙草添加提供層次感,整體口感清爽順滑,甜而不膩,是夏日消暑佳品。
女仕至愛甜品(灣仔)聰。C dessert,

排隊都要品嚐🥰,溫馨提示🫶早啲排隊早啲品嚐
❣️芒果豆腐花

❣️榴槤黑糯米

❣️咖啡雪糕仙草黑糖珍珠

咖啡雪糕仙草黑糖珍珠
❣️鮮什果椰汁仙草

2024-08-25 139 瀏覽
聰。C Dessert第三次嚟呢間舖頭! 三次都要排隊, 今次仲等咗起碼25分鐘, 可想而知佢有幾高人氣🥳 地理位置好方便不特止, 唔同類型嘅甜品都有🙋🏻‍♀️由窩夫到豆腐花, 仙草, 唔同港式糖水etc. ————————————————食物:❆ 蜜瓜豆腐花(凍) $42Sweet Tofu with Honeydew Sorbet 店員推介! 食落好清爽, 豆腐花絲滑細膩🤍加上清甜既蜜瓜果肉口感豐富! 涼爽宜人,可以幫助夏日消暑🍈❆ 芒果仙草黑糖珍珠(速)$46Mango Sorbet with Grass Jelly新鮮芒果搭配彈牙既黑糖珍珠同鮮甜既仙草, 每一啖都充滿咗芒果既甜美同仙草清香🥭好清涼❆ 杏仁茶燉蛋白(熱) $40Steamed egg white with almond tea Omg MVP! 個人認為尼個熱既甜品係4個入面最好食! 😍溫暖身心既杏仁茶香氣濃郁, 搭配蛋白口感細膩柔滑~溫熱燉煮方式令食材更加滋補❆ 川貝圓肉燉雪梨(熱)$45Stewed longan with pear and bulbus fritillaria 雪梨清甜多汁, 搭配川貝、圓肉等
聰。C Dessert

————————————————
食物:
❆ 蜜瓜豆腐花(凍) $42

❆ 芒果仙草黑糖珍珠(速)$46
Mango Sorbet with Grass Jelly

❆ 杏仁茶燉蛋白(熱) $40

❆ 川貝圓肉燉雪梨(熱)$45
雪梨清甜多汁, 搭配川貝、圓肉等中藥材料滋補養顏! 啱晒想養生既人👀 經過熱燉後食用時帶黎一種舒暢既感覺💞係滋補養生既熱甜品

————————————————

整體:
✦ 價格: 4.4/5
✦ 味道: 4.4/5
✦ 服務: 4.1/5
✦ 環境: 4.0/5
✦ 再訪指數: 4.3/5

聰。C Dessert (灣仔)
地址:
營業時間:
星期一至四 13:00 - 23:00
星期五至六 13:00 - 00:00
星期日 13:00 - 23:00

2024-08-23
宵夜
  • 杏仁茶燉蛋白
話明網紅店,小編來到都有20幾人排隊,店舖不算大,但翻枱都快,排左半個鐘就到我地。糖水款式多,小編都花左一陣時間去諗食咩,最後叫左店舖推薦的芒果麗莎和芝麻核桃露。芒芒麗莎由芒果、西米、椰果、芒果雪糕和芒果汁而成的甜品,份量算小但啖啖都食到粒粒芒果;西米是脆身的,所以食落好似爆珠,口感好特別;芒果雪糕,芒果味天然,食得出真是用芒果整,真材實料,值得加分。即使加上椰果,整體亦不算甜,推薦!芝麻核桃露味道正常,芝麻糊比例相對小的,味道淡淡的,核桃香味較突出,質感幼滑,不錯。整體水準不錯,價錢不算貴,芒果甜品亦有驚喜,難怪咁多人來吃。

芒芒麗莎

芝麻核桃露