2012-12-21 411 瀏覽
最近因功課、考試有點忽略了外公,每次食飯都匆匆忙忙的吃完就回房做功課和溫習..所以借冬至找了個借口,請舅舅一家上來吃盆菜,做冬,希望給外公感受一下熱鬧的氣氛。訂盆菜其實都花了一D時間,因為很多連鎖集團都有很名貴的材料,看上去就感覺很難消化的樣子(例如鮑魚、瑤柱等),要一個老人家用力去咬是很辛苦的事;而且,去年也訂過這些名貴的盆菜感覺也是不太好吃...今年無意中看到青衣有大排檔做盆菜,材料實而不華,價錢實惠,訂左個試下。食完之後,冇令人失望!舅舅一家都話低食!希望下次可以再ENCORE~首先講一講服務:1.因為本身鐘意食芋頭,我要求左改其中的土魷做芋頭,店家都做到2.改過送外賣日期,本來諗住佢地咁多訂單,可能會因為我改過日期而搞錯, 但係我想打過去CONFIRM之前,太子爺已經係送貨前一日打比我CONFIRM ORDER 3.太子爺親自打電話詢問對盆菜的意見 再來講食物:1. 份量好足夠,我地7個人食一盆迷你盆都仲有剩(不過有煲飯、湯同菜)2. 蝦, 我冇食,所以唔知...3. 雞, 普通4. 鴨, 好入味,好食5. 扣肉, 冇食,但外公話好味(提醒:老人家唔好食咁多啊)6. 蘿蔔,

而且,去年也訂過這些名貴的盆菜感覺也是不太好吃...

首先講一講服務:

3.太子爺親自打電話詢問對盆菜的意見

再來講食物:
2. 蝦, 我冇食,所以唔知...
3. 雞, 普通
4. 鴨, 好入味,好食
6. 蘿蔔,支竹,豬皮: 好味,吸晒D汁的味
7.芋頭, 唔夠粉,可能怕太粉會溶晒?
8. 西蘭花, 好新鮮好好味,ARM晒我呢D鐘意食菜既人,佢放係面唔會,吸晒D太濃,好FRESH~
9.鯪魚肉、斑塊, 普通,唔鯹
10. 冬菇, 好大隻,好LUM

整體來講好食又抵食,有好細心的食用說明,教你點食。
不過可能一開始用大火煲,所以個底有少少燶,可能下次食用說明加埋提示要用中火返熱就好啦~

因家庭聚餐,收起左電話,冇影相。好奇的話就自己訂一盆試下啦~
2012-12-21
外賣送餐
食呢日係中秋節青衣友人去過多次, 話佢地D小炒好好味, 又平又抵食, 因太遠路又冇車直到, 所以一直都冇試到.適逢中秋佢地推出佢地家鄉風味盆菜, 299/4-6人咁抵, 仲有免費送貨, 於是就ORDER返個試下. (利申: 之前過年過節都試過幾次食大X樂同其他酒樓出的盆菜, 都係幾百蚊, 質素方面.......)講返正題, 打電話訂, 過程順利, 之前老闆仲打電話FOLLOW UP, 讚 個盆有竹墊底唔痴底, 讚 醬汁分開上, 讚 鍚紙包好, 可成盆加熱後成盆上, 唔會好快凍晒, 讚 有說明書教你點返熱食, 讚 收到貨, 食飽飽老闆仲打電話FOLLOW, 讚 講返食物:蝦, 有8大隻, 我冇食... 家人話爽口彈牙雞, 新鮮雞, 似鹽焗做法, 入味, 鮮, 嫩滑鴨, 似醬茶鴨, 入味, 未食個呢個味道扣肉 -- 超超超超超超超超讚 跟泉章居是另一種風味, 好難文字形容, 我愛食泉章居那, 更愛此種蘿蔔, 冇渣鮮甜, 索晒其他材料D味, 一流豬皮, 唸中帶爽, 索晒其他材料D味, 一流土尤, 唔夠唸, 要趙西蘭花, 好少可盆菜之中有菜, 仲要係咁靚咁鮮綠色的西蘭花, 食肉之間食下菜可
食呢日係中秋節

個盆有竹墊底唔痴底, 讚

醬汁分開上, 讚

鍚紙包好, 可成盆加熱後成盆上, 唔會好快凍晒, 讚

有說明書教你點返熱食, 讚

收到貨, 食飽飽老闆仲打電話FOLLOW, 讚

講返食物:
蝦, 有8大隻, 我冇食... 家人話爽口彈牙
雞, 新鮮雞, 似鹽焗做法, 入味, 鮮, 嫩滑
鴨, 似醬茶鴨, 入味, 未食個呢個味道
扣肉 -- 超超超超超超超超讚
蘿蔔, 冇渣鮮甜, 索晒其他材料D味, 一流
豬皮, 唸中帶爽, 索晒其他材料D味, 一流
土尤, 唔夠唸, 要趙
西蘭花, 好少可盆菜之中有菜, 仲要係咁靚咁鮮綠色的西蘭花, 食肉之間食下菜可以BALANCE返
魚蛋, 爽口彈牙, 不過冇咩魚味, 相信唔會咁重本自己打魚蛋的
冬菇, 大大隻, 炆到淋晒, 好有菇味
羊腩, 全瘦, 冇蘇味, 入晒D醬汁味
支竹, 又係索汁之物, 索晒汁後只食到少少支竹黃豆味
.... 全部都各有其味, 又入晒其醬汁之味, 飽飽.
包裝及說明
打開
落汁, 準備加熱
食左面層之後, 下面仲熱的
2012-10-04 276 瀏覽
又去青衣探朋友,上次念念不忘黃金蝦,今次一定再接再勵。朋友仲話,最近肥佬德推出盆菜,話可以預訂順便留埋台,我地六個大人三個小朋友,就叫左個中盆,諗住到時再叫其他小菜。去到個陣,都坐滿九成,好在有留台,坐低之後,侍應就拎個包好晒既盆菜出來,上面貼住張紙,「感謝你」之餘〝教我地點樣食盆菜,好細心!我地跟指示打開錫紙,再倒d汁落去,然後就等佢滾,滾到咁上下,真係好香呀~~~一打開,d料都擺得好靚,因為個汁較得好,加上d野本身調左味,大部份都好惹味,當中既魷魚、扣肉、蘿蔔、鯪魚球係真心推介 (食左一舊魷魚就被搶晒,陰公),而且又唔同出面個d山珍海味盆菜,呢個係sell家鄉風味,更加啱屋村既平民形象。不過面頭個幾隻中蝦,可能係一早整定既關係,到我地食既時候,d肉有d稔稔地,呢度可以改善下,不過整體係十分滿意既。除左試個盆菜,仲叫左其他小菜:黃金蝦:不枉我日夜思念,黃金夠香,蝦夠大夠爽,蝦頭都唔放過,能夠保持水準!本人食過十大最佳菜色之一!炸乳鴿:好似話都係招牌菜之一,皮炸得好香脆,肉都好多汁,不錯。小炒王:無欺場,好大碟,好味夠鑊氣,仲要今次既腰果好脆,抵讚。金銀蛋白菜:又好難有咩特別……其實都

香氣四溢
登登登櫈
除左試個盆菜,仲叫左其他小菜:

金銀蛋白菜:又好難有咩特別……其實都係好食。
炸大腸:今次稍為失色,d腸太肥,雖然外面炸得好香,但條腸太厚炸唔透,無上次咁好食。

我地見d餐牌個d,全部都更新左,有個人樣(肥佬德?)新logo,仲有facebook呀QR code咁,都好與時並進,唔知下次黎會唔會又有咩新野搞?

可以繼續翻兜。
2012-09-28
香氣四溢
登登登櫈
2012-09-23 190 瀏覽
一直都覺得連鎖店的盤菜又貴又唔好食,今次想試下其他食店,發現有間青衣小廚都有做盤菜外賣,仲免費送貨 (送青衣), 一於試下.讚:1. 一個6-8人盤菜份量十足, 雖無鮑魚海味, 不過用傳統食材, 價錢實惠($398)2. 腩肉味道最好3. 附送一碗湯汁, 味道好, 不過略咸4. 蘿白入味又夠冧彈:1. 土魷太硬2. 蘿白太多, 希望可以加入芋頭/蓮藕

讚:
2. 腩肉味道最好
3. 附送一碗湯汁, 味道好, 不過略咸
4. 蘿白入味又夠冧

彈:
1. 土魷太硬
2. 蘿白太多, 希望可以加入芋頭/蓮藕
唔錯
題外話/補充資料: 預定時間內準時送到, 注重食物質素, 抵讚.
2012-09-22
唔錯
  • 盤菜
2012-08-30 173 瀏覽
平時落黎多數同朋友食小炒隊啤多,見隔離台食盤菜心諗中秋都未到咁快食盤菜?同班frd戚起條筋問下太子爺有無多一份整黎食下(太子爺好Friendly,成日吹晒水咁巴打feel,香港愈來愈少呢種野又好食又有人情味既餐廳)原來隔離台都係試菜,太子爺話唔mind可以整盤細既黎試下,叫我唔好掛住食要比下分,真係幾精益求精。本身未食過盤菜,唔知原來盤菜咁有霸氣,成十九幾樣野...我地幾條佬都食唔晒...有雞有鴨有魷魚有扣肉有枝竹蝦...宜家諗起都想食,首推煎鴨﹑枝竹﹑蝦同埋最尾墊底既蘿蔔...索晒d汁真係好食痴線...食盤菜之前太子爺話要淋d秘制汁...就係比d蘿蔔索晒,蘿蔔本身又無渣,成盤差唔多我食晒咁制...成底野真材實料,連蝦都係新鮮既!死未!

等食的過程,聞到超香

題外話/補充資料: 問返太子爺無啦啦做開小菜做咩搞盤菜,原來佢老豆(肥佬德)不嬲都有整開呢款傳統既盤菜,好似話係鄉下流存落黎,唔想失傳整黎益街坊做節...問心個人覺得酒樓 o個d standard貨我真係無興趣,但呢盤每樣野食都各有特色但又唔會搶味,真係咁大個仔第一次! 食完之後睇波真係好爽! 希望你搞得成中秋叫多轉黎食啦! 祝你成功!
2012-07-30
等食的過程,聞到超香
2012-08-23 86 瀏覽
近來肥佬德又有新搞作平日去開都係叫下小炒王鹵水拼盤咁,依家出左樣盆菜呢,好難想像係大排檔會見到有盆菜揀所以昨晚就同朋友叫了一盆試味道確實不錯,份量又夠,大大盤望到都開心講真d蝦真係好大隻,味道唔錯而且我喜歡那扣肉,本人不太喜歡肥肉多的,它的肥瘦剛剛好當然最入味的就是蘿蔔,我食了很多件呢~正~屋邨大排檔,一大班人圍住個盆菜坐下吹水,一樂也
近來肥佬德又有新搞作
平日去開都係叫下小炒王鹵水拼盤咁,
依家出左樣盆菜呢,好難想像係大排檔會見到有盆菜揀
所以昨晚就同朋友叫了一盆試

味道確實不錯,份量又夠,大大盤望到都開心

講真d蝦真係好大隻,味道唔錯

而且我喜歡那扣肉,本人不太喜歡肥肉多的,它的肥瘦剛剛好

當然最入味的就是蘿蔔,我食了很多件呢~正~

屋邨大排檔,一大班人圍住個盆菜坐下吹水,一樂也
2012-08-22
朋友住青衣,平日收工換一換衫都起碼八點,話想係屋企附近食……Okay,我準時1830收工,1930去到青衣等你地!朋友話不如食屋村大牌檔,下,難得聚下可唔可以食好d先……=_=……佢話佢樓下檔大排檔d野好好食,改革開張兩三個月左右,而且食到傾到夜一夜又無人趕仲有電視睇,我向來只求好食,試試無妨!好,我最早到,當然坐低等啦,點知等到你地幾時!其實附近已經見到肥佬德既宣傳餐牌,選擇的確好多,不過試過先知既……去到熟食檔,有分室內(有冷氣)室外,我唔係好熱得,於走揀左室內,一入到去,oh,有個伙記(傳說中的太子哥?)即時熱情招呼!問我幾位,坐低仲幫我用熱茶洗埋碗碟!搞到我有d唔好意思……天氣開始熱,由新界東去新界西,少不免有d口渴,叫左支藍妹,此時太子哥介紹,不如叫番個炸大腸送啤酒,因為佢地啱啱改良過配方。我見兩位友人都唔知幾時到,搵野食送下酒都好,就聽下太子哥話,炸太腸please!老實講,都無諗住寫食評,屋村野食有咩好講先?本來我都係咁諗架,不過見個炸大腸個擺款咁別緻,都不禁影一影……一口咬落去,嘩!外皮好脆但條內腸又好軟!比起旺角小食檔既炸大腸,簡直有過之而無不及(起碼無染到橙色呀大佬

套餐餐牌,好多選擇!
香口美味的炸大腸
一口咬落去,嘩!外皮好脆但條內腸又好軟!比起旺角小食檔既炸大腸,簡直有過之而無不及(起碼無染到橙色呀大佬),送酒佳品!而且又好大碟下,食到朋友來都仲食緊~而家仲好回味……

好啦,正式點野食,見到poster有黃金蝦,好,即試,然後仲有招牌滷水拼盤、苦瓜倉魚、小炒王同辣酒煮螺。
不得了的黃金蝦!誠意推介!
個黃金蝦,真係好食到我無言,只係$65,足足有十隻中蝦size,大部份有膏,新鮮爽蝦加上個層惹味黃金外皮,我敢講而家酒店級中菜廳都做唔到咁既質素,好食到我連殼都食埋,人多既話一定係encore之作,我手快快食左6成,yeah!

滷水拼盤,整體不過不失,值得一讚既係墨魚同豬耳好爽,而且份量好大!
大大碟滷水拼盤
苦瓜一向係男人既favourite,軟硬適中;條倉魚……竟然有煎過!?平時去酒樓食倉魚,蒸完落茨就搞掂,佢竟然有先煎過,好香口!老實講真係好意外,事關多一重功夫喎……仲有,佢有一味煎封倉魚,而我係只叫苦瓜炆倉魚,後來問一問,原來無搞錯,好欣賞肥佬德對食物既要求啊!
屋村大牌檔苦瓜炆倉魚,而魚係煎過的!
小炒王呢,算係不過不失,佢地用左韮菜、蝦乾、銀魚同炒腰果。銀魚炒到好香脆,蝦乾都唔係雪左n日既貨色,韮菜新鮮,但腰果可以再炒乾身點再脆一點。
送酒佳品小炒王
期間仲叫左五、六支啤酒,間中太子哥同老板都有過來吹下水打招呼。講真五、六十蚊一碟菜,既便宜又有電視有人情味,坐得輕鬆傾得自在,夫復何求?在公共屋村店舖被籠斷、瘋狂加租既情況下,我天邊一條蕉衷心希望呢類有質素、有味道既屋村食肆可以維持落去,come on,點解我食好野就要去中環尖沙咀?我一定會再來!!!

2012-06-06
屋村大牌檔苦瓜炆倉魚,而魚係煎過的!
香口美味的炸大腸
不得了的黃金蝦!誠意推介!
大大碟滷水拼盤
送酒佳品小炒王
  • 炸大腸
  • 黃金蝦
  • 滷水拼盤
  • 小炒王
  • 倉魚
2012-05-24 49 瀏覽
我男朋友住青衣,所以有時都會去青衣城同佢食飯!但真係食到好悶,想係青衣城以外搵食~~~ 佢話佢平時叫開長康冬菇亭外賣都OK! 但就未試過堂食,於是上星期六我地就上去試下了! 去到當時8點左右,都幾FULL~! 都坐滿人~ 可能因為星期六多人出街食飯~ 兩個人叫左都算多野食,好豐富下!1) 苦瓜忟倉魚 - 我本身超鐘意食倉魚~! 呢味我覺得好食,條魚都好新鮮,又大大條~ 幾抵食~~ (冇記錯係$55) 2) 金銀蛋莧菜 - umumumu.. 呢個普普通通.... 冇咩特別~~3) 扇貝- 我地係抱住博一博的心態去叫呢味餸.. 因為海鮮都會擔心佢唔夠新鮮~~食落又OK! 4) 冬菇亭個名鹵水小炒,最後都叫左個鹵水併盤試下~~合格~ 都幾入味~ 不過可以執得靚D 先上...呢間D 菜大部份都係$50-60 左右,講真,都算好抵食~算係青衣城以外的另一個不錯GE 選擇~!

我男朋友住青衣,所以有時都會去青衣城同佢食飯!
但真係食到好悶,想係青衣城以外搵食~~~

兩個人叫左都算多野食,好豐富下!

1) 苦瓜忟倉魚 - 我本身超鐘意食倉魚~!
呢味我覺得好食,條魚都好新鮮,又大大條~ 幾抵食~~
(冇記錯係$55)
苦瓜忟倉魚

食落又OK!
呢間D 菜大部份都係$50-60 左右,講真,都算好抵食~
算係青衣城以外的另一個不錯GE 選擇~!

2012-05-19
苦瓜忟倉魚
2012-05-01 35 瀏覽
平時我同女朋友收工返屋企,都會幫襯肥佬德叫外賣,炒粉麵飯都值85~90分,咁今日休息就同埋女朋友及表姐2公婆試吓堂食,大約9點半到,當時約一半客到,諗住叫餸,已經好多都無,卒之叫咗蒸水蛋,豆腐火腩煲,咕嚕肉,紫羅炒牛肉,通莱5個餸,味道一般,而且豆粉茨未溶就上莱,唔知係咪我地食到,太子仔走埋黎問意見,咁我地都唔客氣講出嚟,太子仔都say sorry,話會叫師傅留意,原本唸住無下次,但係見太子仔都會主動關心我地,加上平時叫外賣又確實唔錯,即管俾次機會,下次平日放假再試一次
,唔知係咪我地食到
2012-05-01