2014-05-14 652 瀏覽
6-5-2014 (Tue)佛誕,同男友到北角o係第一麵包買o左6件o野後,到呢間買男友o既lunch,因為佢又想試新出o既炸雞棒=.=”.o黎到,只見到話叫套餐加$10.00就有三條炸雞棒,睇唔見可唔可以單買同幾錢,就問收銀有冇得單買同要幾錢?佢答有,$16.00有三條.啊.但$16.00太貴啦,我又唔太肚餓,男友又食唔晒套餐加三條炸雞棒,淨係三條炸雞棒又唔夠飽,煩>,<.之後被我見到有個小食套餐,就係$23.00有薯格,汽水同三條炸雞棒,咁不如要呢個,男友就決定要呢個,而三條炸雞棒有三種沙律醬,芥末醬同唔記得咩醬揀,我o地揀o左芥末醬.收銀pack好俾我o地喇,男友見得一盒o野,就問收銀係咪有俾薯格?收銀答有,o係埋裡面喇.啊.去到男友媽媽屋企開餐,打開個盒睇,原來薯格得好少,唔怪得一個盒裝得晒啦 .咁我似啲o黎食喇,炸雞棒唔算好厚o既炸粉已經唔脆,內裡去o左骨o既雞肉唔厚,但好彩唔會太乾同o鞋,但味道其實好似冇乜,一定要蘸醬食,芥末醬唔太辣,只有惹味,幾好食.而薯格呢,都係唔脆但好彩未到好腍,薯格有啲辣辣地同味精多,要係咁飲汽水.最後到百事汽水,佢o既汽水唔夠凍呢

而薯格呢,都係唔脆但好彩未到好腍,薯格有啲辣辣地同味精多,要係咁飲汽水.最後到百事汽水,佢o既汽水唔夠凍呢.

味道係2.83分, 抵食係2.45分
2014-05-06
2 分鐘 (外賣自取)
$11.50 (午餐)
2014-03-20 387 瀏覽
16-3-2014(Sun)去完禮賓府同shopping完後,同男友按計劃去探佢媽媽,我覺得買我好耐冇食o既蛋撻俾佢老人家食幾適合,所以提議俾男友,但由於佢已經唔記得邊o度有舊式麵包舖,而且佢又想食下午茶,就話KFC啦,有萄撻.啊,都好吖.佢就用$35.70買個西檸雞套餐,個餐有雞胸同雞膇各一,蘑菇湯,麵包同汽水,不過佢唔要,麵包改要薯蓉,亦另加$6.00將汽水改要港式紅豆奶茶,再另外買兩件$6.50o既萄撻,總共$54.70.買o左上佢媽媽屋企一齊食.拎出o黎睇睇,萄撻好細件,而且面上冇乜燶o既焦糖,杯港式紅豆奶茶又唔大杯.我拎出萄撻o黎,仍熱o既,俾一件佢媽媽食,我就食一件,蛋漿甜甜地同滑,蛋味唔太濃郁,薄酥皮都唔係好油膩.如果呢個係普通蛋撻,佢係合格,但可惜佢係萄撻,咁就fail喇.而其他呢,我就黐啲o黎食,首先係港式紅豆奶茶,茶味有,紅豆夠腍同甜,男友話呢個配搭幾好.嗯,係.呢個都有水準o既.男友將西檸汁淋落雞件o度食喇,呢隻雞件o既炸粉冇咁厚,西檸汁偏酸,不過都可以.而雞肉仍keep到juicy同滑,唔係一向o既厚炸粉同乾o鞋,唔錯.而蘑菇湯我就冇飲到,被男友飲晒;最後o既薯

拎出o黎睇睇,
萄撻好細件,
而其他呢,我就黐啲o黎食,首先係港式紅豆奶茶,
男友將西檸汁淋落雞件o度食喇,
淋o左西檸汁o既炸雞
juicy o既西檸雞
而蘑菇湯我就冇飲到,
被男友飲晒;最後o既薯蓉都係冇乜特別,
一樣係有微辣黑椒,我都只係食o左一啖仔.

味道我只計萄撻,港式紅豆奶茶同西檸雞,分數係3.17分
2014-03-16
5 分鐘 (外賣自取)
$27.35 (下午茶)
淋o左西檸汁o既炸雞
juicy o既西檸雞
  • 西檸雞
1K
2014-03-14 340 瀏覽
從電視得知以懷舊口味作招徠的西檸脆雞,難得來到當然要一試啦。很明顯是雞有雞煮,汁有汁製的,兩者的配合程度不高,但可喜的是汁的味道不錯,與雞肉的味道放在一起也算可以。然而都是在茶餐廳內吃到的會更入味,更可口。這裡的葡撻一向是不錯的選擇,但這次的賣相就差了一點,只看外表與普通的蛋撻像是差不多的。都是要有一點點的黑色才會更吸引。幸好的是味道仍可保持。飲品方面選擇了紅豆奶茶,對自己來說是較新的配搭,而這次也算有驚喜。甜甜的紅豆與奶茶可搭配,外型雖似台式珍珠奶茶,但紅豆的口感是自己較為喜愛的。不錯。
西檸脆雞
葡撻
紅豆奶茶
2014-03-13
2013-07-25 109 瀏覽
其實我不是經常都吃fine dining的,不要誤會我;我經常都吃麥當當的,有時也會吃吃KFC,這天沒飯開,所以走到來KFC。平日吃完這些,不會寫食評吧,又不是甚麼美食;但這次面對這個$20飯,實在要告知一下。來到時,超多人,看到這麼多人都有點暈陀陀,不過也要排隊吃吧,唯有快快趣吃完走吧。排隊時,不知道吃甚麼好,左看右看,後來看到這個桶飯,貪得意的我想看看這個桶飯是甚麼東東來的。除了桶飯餐,我還點了一個細薯格,實在太愛吃薯格了。薯格一如以往的脆,充滿了薯香,從前覺得十多元的薯格很貴,當現在甚麼都很貴時,十多元的薯格似乎都不算貴了。桶飯餐包了一杯汽水和一個飯,而汽水是中杯汽水,可想而知這個桶有多大吧? 份量與少是扯不上關係的。飯的份量與汁的份量剛好,不會因過多汁而膩,亦不會因過多飯而乾。有人有疑問這與平日的白汁雞皇飯有甚麼分別,其實我也不知道白汁雞皇飯是怎樣,真的太久沒有吃了。而這個,汁醬的濃稠度適中,而且忌廉味也沒有過火,不會很膩;鹹度亦適中;當中則有薯仔、軟腍的雞肉、青豆粒和脆雞,雖然雞粒沾上了汁醬,但又不會變腍,吃時還是脆脆的。飯粒分明,沒有蓉蓉爛爛一pat pat的。記得從前吃那
飯粒分明,沒有蓉蓉爛爛一pat pat的。記得從前吃那白汁菇飯時,飯都是爛的,這次反而沒有這個情況。
其實平日吃KFC,麥當當都不會寫食評的,但這次覺得這個桶飯實在吃得過,窮人恩物,一支公恩物,而且月尾來了,絕對是恩物;希望這個桶飯繼續售賣,質量亦要繼續保持。

有人說,其他快餐店的下午茶餐與這個價錢差無幾,但那是下午茶;而這個桶飯,即使7,8點下班都可以享用,試問香港又有多少打工仔可以在下午茶時段完結前去買份下午茶當晚餐?
2012-11-12 1008 瀏覽
天陰陰, 唔想出街, 冇o野食, 點算好?!! 好耐冇食過KFC外賣, 就試吓啦...6點3左右打電話去, 居然要話1.5小時先送到, 有冇咁多單呀?!! 好彩最後都係45分鐘就到咗, 唔使等到頸都長... 唔想食套餐嘅蘑菇飯, 所以決定散叫...蜜蜜燒雞翼 (1件 HK$13.0)-- 蜜味不再, 但燒功仍在, 仍是1隻合格的燒雞翼...狂惹香燒雞 (1件 HK$13.0)-- 第一次食, 初時驚會好辣, 結果一點都唔辣, 仲好香, 雞皮好薄好香, 罕有地全塊食晒, 雞肉都好入味...鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞 (2件 HK$27.0)-- 菠蘿冇菠蘿味, 鮮茄汁味道超怪, 完全冇蕃茄味, 仲苦苦地, 嘩!!! 好難食!!! 點解可以咁難食?!! 馬鈴薯蓉 (1個 HK$8.5)-- 醬汁味道難食, 薯蓉唔滑, 冇薯香...哈哈薯 (1客 HK$16.0)-- 出奇地OK喎, 未腍晒, 少少脆, 幾香口, 薯仔仲好粉...香熱粟米 (1支 HK$9.0)-- 牛油開蓋前熱溶了, 直接淋係粟米上, 唔知點解完全冇牛油香味, 同食清水烚粟米冇分別, 仲要唔係超甜粟...瑪嘉烈葡撻 (1件 HK

唔想食套餐嘅蘑菇飯, 所以決定散叫...
蜜蜜燒雞翼
蜜蜜燒雞翼 (1件 HK$13.0)
-- 蜜味不再, 但燒功仍在, 仍是1隻合格的燒雞翼...
狂惹香燒雞
狂惹香燒雞 (1件 HK$13.0)
鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞
鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞
鮮茄菠蘿封味錫紙烤雞 (2件 HK$27.0)
馬鈴薯蓉
馬鈴薯蓉 (1個 HK$8.5)
-- 醬汁味道難食, 薯蓉唔滑, 冇薯香...
哈哈薯
哈哈薯 (1客 HK$16.0)
香熱粟米
香熱粟米 (1支 HK$9.0)
瑪嘉烈葡撻
瑪嘉烈葡撻 (1件 HK$7.0)
-- 一件破相, 一件燶底至焦炭狀, 餡料甜美不再, 撻皮像一層過, 難咬開, 不吃也罷...

好壞參半, 狂惹香燒雞有驚喜...

2012-11-10
45 分鐘 (外賣送餐)
狂惹香燒雞
哈哈薯
2012-11-05 249 瀏覽
其實都很久沒有在下午茶的時間到過KFC,這天下午大約五時路過,於是便上來吃個下午茶,試試現時KFC下午茶的質素如何。到了收銀的櫃檯看一看,原來下午茶餐的選擇並不多,最後我選了個下午茶多咀小食盒,而飲品則要了杯熱奶茶。這個下午茶多咀小食盒包括一盒巴辣雞粒、一件雞下髀及一件葡撻。雞下髀我選了不辣的,可能下午茶時段人流不多,這件雞下髀已經放了一段時間,所以吃來比較乾一點,不太好吃。而葡撻則比我想像中好吃,酥皮不算太油,而且也鬆化,加上香甜的蛋漿,是在KFC吃過比較好吃的,當然和澳門瑪嘉烈總店的出品還有一點距離。至於這個巴辣雞粒,是用上雞粒加上脆漿再炸,然後再加入辣粉拌勻。這次的雞粒吃來熱辣辣的,皮也夠香脆,只是辣粉拌得不平均,從上面的照片可以看到,有一粒雞粒明顯地是特別多辣粉的。這杯熱奶茶則是不合格的,茶味欠缺而且也不滑,其實來KFC早就應該喝汽水嘛,為什麼要喝奶茶呢?
下午茶多咀小食盒
雞下髀及葡撻
巴辣雞粒
熱奶茶
2012-10-30
雞下髀及葡撻
2012-10-21 201 瀏覽
團購瘋系列 – KFC 繼上月以團購優惠價推售其「港昔港味」響脆黑椒雞惹火套餐後,今個月又再出擊,推出另一款名為思家醬油 「封味錫紙烤系列」的套餐。其實這家連鎖快餐店已非首次以錫紙來包裝烤雞,印象中 KFC 去年就曾推出過「香草」及「香蒜牛油」兩款口味的錫紙烤雞,既然今次有新出品,亦不妨一試,就買了一客套餐。這晚試的 2 人封味錫紙烤雞套餐 ($48),除了 4 件思家醬油封味錫紙烤雞外,還包括蜜蜜燒雞翼 2 隻及瑪嘉烈葡撻 2 件。從網上餐單得知,原來每包錫紙烤雞,包括上髀及下髀各 1 件,原售價為 $27,另蜜蜜燒雞翼每隻則為 $13,葡撻每件就 $6。翻開其中一包錫紙烤雞,被醬油浸著的雞件,外層滿是豉油色澤,醒起來了,記得宣傳廣告介紹雞件是以玫瑰露及豉油醃製的,拿起一件品嚐,雞肉尚算嫩滑,可惜味道著實鹹得有點過份,而且入口非常油膩,這般質素,那來《家的味道》呢? 至於海報上那幾件半圓形,排列得整整齊齊的白蘿蔔,怎麼不翼而飛了? 啊! 原來墊底那幾塊被醬油浸著,又苦又鹹的薄片就是白蘿蔔吖,睇嚟今次的「封味錫紙烤雞」是個失敗之作。反而套餐內的蜜蜜燒雞翼及瑪嘉烈葡撻,水
「封味錫紙烤系列」套餐
2 人封味錫紙烤雞套餐
封味錫紙烤雞
蜜蜜燒雞翼
瑪嘉烈葡撻
反而套餐內的蜜蜜燒雞翼瑪嘉烈葡撻,水準不俗,前者入口外皮帶點脆,雖然牛油香味不多,不過吃來味道甜甜的,十分對辦;而葡撻就一貫的焦糖脆面,撻邊酥香鬆脆,蛋心嫩滑香甜。講真,若非雞翼和葡撻夠美味,單是這錫紙烤雞,恐怕非要給個喊面不可了。

2012-10-20
5 分鐘 (外賣自取)
「封味錫紙烤系列」套餐
2012-09-19 66 瀏覽
團購瘋系列 – 作為上班一族,對於每天放工後仍要下廚,總覺得特別勞累。所以有時都會躲躲懶,以快餐來醫肚。早前從網站見 KFC 以 $49 推售其「港昔港味」惹火套餐,包響脆黑椒雞四件及普通裝辣汁蘑菇飯兩客,決定買來當晚餐吃。原來 KFC 的 「港昔港味」系列,之前亦已推出過兩次,據悉頭炮就是以香烤瑞士雞配一系列小食,包括咖啡葡撻、粒粒菠蘿冰、昔香羅宋湯及港式軟餐包。嘩,聽落仿如一個經典食品大匯集般。至於第二炮,同樣以香港地道美食掛帥,肯德基避風塘脆辣雞配相思紅豆冰,是港人的集體回憶。來到推出團購的第三炮《惹火套餐》,原來是以響脆黑椒雞配辣汁蘑菇香飯,睇嚟這次是以香辣惹味為主喎。一客 4 件的響脆黑椒雞,包雞上髀和雞下髀各 2 件。其實幾件雞的肉質都算嫩滑不韌,不過在炸粉內加入黑椒粉的做法,效果並不明顯,黑椒味亦毫不突出,加上外層響脆幅度薄弱,crunchy 欠奉,講真沒甚驚喜可言,不過雞件乾身不油,肉嫩多汁,以價位不足十塊錢便可吃到一件雞,都算超值。套餐的辣汁蘑菇香飯及以報紙 coupon 加點的家郷雞皇飯 ($6),前者十分足料,蘑菇分量頗多,而且入口香辣惹味;至於
響脆黑椒雞
雞上髀和雞下髀各 2 件
辣汁蘑菇香飯
報紙優惠券
家郷雞皇飯
套餐的辣汁蘑菇香飯及以報紙 coupon 加點的家郷雞皇飯 ($6),前者十分足料,蘑菇分量頗多,而且入口香辣惹味;至於後者,女店員好像特別知我心意,刻意多放白汁,吃一口,雞柳雖少,但白汁味道夠香夠濃,還算不俗。
瑪嘉烈葡撻
以 coupon 價散點,瑪嘉烈葡撻 $10 兩個,加上蛋漿微焦,入口香甜,那有不吃之理,所以亦一口氣購了 4 個,只不過那些葡撻的缺點是酥皮較油較厚,不宜多吃,須適可而止。

10 分鐘 (外賣自取)
響脆黑椒雞
2011-12-18 127 瀏覽
團購瘋系列 – 由於週末想到北角健威坊的「實惠傢居廣場」為兒子選購電腦椅,所以决定和老公兩口子先到附近午膳。問老公想吃甚麼作午飯,吓,又無意見? 咦,早前不是剛從網站買了位於北角明苑中心家鄉雞的新出品 「蜂麥脆雞」配葡撻嗎? 既然 KFC 離「實惠」不遠,就去那兒用餐。嘩,原來這間 KFC 週末是菲籍人仕的集合地點,二人好不容易才找到兩個座位。說回這次團購優惠,只需付出 $38 ,便可享用 4 件蜂麥脆雞 及 4 件瑪嘉烈葡撻,夠曬經濟。先講蜂麥脆雞,從賣相看來和平日食開的香辣脆雞分別不大,原來外層是用了粒粒燕麥作炸漿的,雞件炸至金黃色後再塗上薄薄的蜜糖。輕咬一口,雞件外皮的確相當脆口,加上少少蜜糖味甜甜地,整體都算好食,不過筆者始終唔認為加入了燕麥會比傳統炸雞健康得去邊,只是以 「蜂蜜+燕麥」做食材,確實較有創意就真。這次 4 件雞 size 大小都算 OK,如未吃過,不妨一試,至於 4 件瑪嘉烈葡撻,雖然奶味和蛋香都稱不上十分濃郁,但撻皮入口夠酥脆,而且吃起來甜而不膩,配上面頭分佈均勻的焦糖,水準亦算不俗。
宣傳海報
蜂麥脆雞
外層用了粒粒燕麥作炸漿
撻皮入口夠酥脆

2011-12-17
2010-07-01 27 瀏覽
今朝(1-7-2010 Thur)男友上大陸做o野前o黎我屋企,佢竟然o係o度買早餐過o黎.佢買o左兩個早餐加一個飽.我o地開餐喇.先試類似中東包o個件,切開一半睇,原來有蕃茄蛋,食落,呵呵,就只係食到蕃茄蛋味食唔到雞味,中東包都腍了,不過我知唔關KFC事,扣分係因為冇雞味.味道: 2.5分第二樣係另外買o既唔知咩飽,裡面有一塊芝士o既,食落,呢個味道搶啲喎,可能有芝士o既開係,感覺都好啲.味道: 3.5分第三樣係炸雞,男友過拎o左咁耐,加上淋o左磨菇汁,呢個一定已經唔脆喇.雖然唔脆,但食到一啲啲o既雞味,汁裡面帶有小小黑椒,唔太辣,呢個幾好食.味道: 3.5分司華力腸唔使講啦.最後係鬆餅,開頭我以為係菠蘿包o個類,呢次係我第一次食,食落仍然脆口,冇乜牛油香,但我覺得唔太緊要,因為佢同樣係咁油膩.味道: 4分男友用coupon同唔多記得價錢,估佢係$50.00左右.
佢竟然o係o度買早餐過o黎.

佢買o左兩個早餐加一個飽.我o地開餐喇.

味道: 2.5分

味道: 3.5分

味道: 3.5分

司華力腸唔使講啦.

味道: 4分

男友用coupon同唔多記得價錢,估佢係$50.00左右.
早餐A
早餐B
唔知咩飽
早餐B o既橫切面
揭開唔知咩飽
餐飲
半份早餐A
2010-07-01
$25.00 (早餐)
2010-05-02 28 瀏覽
幾個人一齊去食,食咗一個餐~雞件同雞賢都好好食,仲比起馬鞍山嗰間好食~薯塊覺得好食,唔知係咪因為太耐無食黑椒菇飯好食(由細到大都好鍾意)所有嘢都唔錯~~
幾個人一齊去食,食咗一個餐~

雞件同雞賢都好好食,仲比起馬鞍山嗰間好食~

薯塊覺得好食,唔知係咪因為太耐無食

黑椒菇飯好食(由細到大都好鍾意)

所有嘢都唔錯~~
2010-05-02
2009-12-29 29 瀏覽
叫左個1號餐同至爆套餐!!次次刀會叫人俾雞上脾,無咁鞋^^今次刀吾例外姐哇,但估吾到1比就比件咁大份我...haaa點食得哂!!至爆套餐隻雞好bbq feel ga, 但有d鞋!!刀系中2食反原原本本個d,又脆又吾鞋
叫左個1號餐同至爆套餐!!
次次刀會叫人俾雞上脾,無咁鞋^^今次刀吾例外姐
哇,但估吾到1比就比件咁大份我...haaa點食得哂!!
至爆套餐隻雞好bbq feel ga, 但有d鞋!!
刀系中2食反原原本本個d,又脆又吾鞋
2009-10-25 53 瀏覽
今天和朋友到港島北角辦事,10多年來市面沒有什麼變化,英皇道每天仍是掘掘鑿鑿,塵土飛揚。電車路旁進駐了這間KFC樓上舖還是第一次去,入口在大廈的側門,豎立著MEGA ORIGINAL原味雞堡套餐的廣告巨大紙牌,踏上二十多級的樓梯我們來到一樓了。手裡拿著一疊疊的KFC代用券,3個人就挑了98元的原味雞堡桶餐,加上$10現金券,這個餐便承惠88元正。桶餐拿來,包括6件香辣雞、1個磨菇飯、1個雞皇飯、3杯芬達橙汁汽水和2個主角---芝士醬雞堡及BBQ醬雞堡。這分店做的香辣雞不錯,一口咬下雞皮還是好好的附在雞肉,說得上皮脆肉香。磨菇飯和雞皇飯的茨汁稀巴爛,莫提主材料跟相片差得遠。到我們的主角表演了。原味雞堡逐一出場,兩位表演者內容一樣;厚切蕃茄、碎蛋沙律、碧綠生菜,扒火腿片和原味炸雞,差別在於最後淋上不同的汁醬。芝士味的濃郁,BBQ醬的惹味,真想回味多一次。

磨菇飯和雞皇飯的茨汁稀巴爛,莫提主材料跟相片差得遠。

北角KF脆辣炸雞
北角KFC磨菇飯
北角KFC雞皇飯
北角KFC BBQ味雞堡
北角KFC芝士味雞堡
北角KFC脆辣炸雞
2009-10-09
$29.3 (晚餐)
北角KF脆辣炸雞
北角KFC BBQ味雞堡
北角KFC芝士味雞堡
北角KFC脆辣炸雞
  • 原味雞堡
2009-02-18 20 瀏覽
呢日lunch去左肯德基,見到有個新餐,肯德基竟然賣雞肶,一於試下﹗跟餐既係有一盒我最鍾意既大磨菇飯,但係今次0的醬汁倒得太多,似撈飯多0的,濕笠笠咁真係比個員工玩死,都不知有冇搞錯﹗最大鑊係隻雞肶,大隻就真係好大隻,不過0的油多到成個紙盒底濕哂,o的炸粉大家睇圖就知,油到係唔脆仲要甩鬼哂,一0的都無平日肯德基雞件既脆口水準,最後食左兩啖真係太可怕所以棄之﹗其實係咪應該炸完之後隔一隔油先攞出來賣呢?雖然明知炸野都唔多健康不過都唔好令人睇到都已經反感啦﹗

2008-10-25 26 瀏覽
起身頭暈暈,仲要過海搞單工程,真係辛苦死人﹗本來想叫番個雞包醒晨下,見到佢而家推介緊呢個雞卷就一於試下啦﹗外層的餅皮幾煙韌,入面有蛋、雞、生菜同埋沙律醬,說實一句就係雞包既混種版﹗價錢仲要$16.8﹗比我揀我食番雞包好過﹗雞扒又大塊0的、芝士多美口0的﹗呢個雞卷係多左舊蛋,0的醬汁又同雞包一模一樣,零驚喜﹗
起身頭暈暈,仲要過海搞單工程,真係辛苦死人﹗

$16 (早餐)