大食妹一直對於湯底濃郁嘅泰國船麵情有獨鍾今次嚟到尖沙咀做嘢, 去咗位於食街嘅船皇食午餐<三餸一麵>午市有車仔麵優惠組合, 大食妹嗌咗三餸麵湯底當然要試吓正宗嘅船皇牛骨湯, 味道鹹鹹地非常濃郁麵底就揀咗比較掛湯嘅河粉, 同平時我哋食到嘅河粉好唔同, 係一大片一大片嘅, 又幾特別喎硬係覺得牛骨湯冇牛肉嘅話有些少奇怪, 所以嗌咗美國極黑和牛, 肥而不膩難得見到竹笙亦都嗌左份, 嗌竹笙絕對冇錯呀, 吸湯力一流最後仲嗌左滷水豬大腸豬大腸比較瘦, 滷得超入味<炸豬皮>之前食泰國嘢, 覺得炸豬皮配船麵真係好好食上次食唔夠喉, 今次特登另外加一份炸豬皮, 香脆邪惡<春卷>本身係想食蝦卷, 可惜咁岩賣晒, 轉左份同樣有蝦嘅春卷香口野<泰式龍眼冰>嘢飲用碗上, 又幾特別喎裏面有好多龍眼, 大食妹覺得有啲過甜, 麻麻哋
大食妹一直對於湯底濃郁嘅泰國船麵情有獨鍾
今次嚟到尖沙咀做嘢, 去咗位於食街嘅船皇食午餐

<三餸一麵>
午市有車仔麵優惠組合, 大食妹嗌咗三餸麵
湯底當然要試吓正宗嘅船皇牛骨湯, 味道鹹鹹地非常濃郁
難得見到竹笙亦都嗌左份, 嗌竹笙絕對冇錯呀, 吸湯力一流
最後仲嗌左滷水豬大腸
豬大腸比較瘦, 滷得超入味
<炸豬皮>
之前食泰國嘢, 覺得炸豬皮配船麵真係好好食
上次食唔夠喉, 今次特登另外加一份炸豬皮, 香脆邪惡
<春卷>
本身係想食蝦卷, 可惜咁岩賣晒, 轉左份同樣有蝦嘅春卷
香口野
<泰式龍眼冰>
嘢飲用碗上, 又幾特別喎
裏面有好多龍眼, 大食妹覺得有啲過甜, 麻麻哋
  • 船皇船麵
  • 泰式炸春卷
2022-07-17 106 瀏覽
厚福街美食多,呢間泰式車仔麵船麵都成日有foodie講。星期六12點幾,難得條街未開始旺,冇咩人,所以就揀左呢間餐廳,諗住終於有機會試下。點知……完全唔明點解IG成日都有人推介如果講價錢平既話,都只係比同街既沾麵拉麵平,人均七十幾蚊,其實都有唔少更好既選擇。個湯底唔係熱辣辣,好似濃郁醬汁味咁,小的不才,食唔出咩味,亦冇覺得特別好食。豬紅有少少腥味,蘿蔔偏硬冇味。丸、肉……所有食材都冇乜味,好似快速白烚咁,淡然無味。春卷油到狂滴油,有圖有真相。泰式奶茶係偏多奶,冇乜茶味。
厚福街美食多,呢間泰式車仔麵船麵都成日有foodie講。

點知……

完全唔明點解IG成日都有人推介

豬紅有少少腥味,蘿蔔偏硬冇味。
丸、肉……所有食材都冇乜味,好似快速白烚咁,淡然無味。

春卷油到狂滴油,有圖有真相。

泰式奶茶係偏多奶,冇乜茶味。
2022-07-09
2022-07-15 94 瀏覽
呢間泰國過江龍餐廳主打船麵喺尖沙咀、銅鑼灣及大埔都有分店價錢親民又足料👍🏻相信好多朋友仔都唔陌生喇💛最近係佢哋ig見到尖沙咀分店將會係月尾結業,令人有啲可惜呢!-🍗泰式秘製炸雞髀船麵($52)雞髀有手掌咁大隻即叫即炸,超級香脆肉脆😋仲醃得好惹味呀💯麵底揀咗蛋麵麵條細幼,口感好爽另有河粉、金邊粉同米粉可以選擇呀!🍜 車仔麵($48)自選配料、湯底同麵底配料可以揀二/三/四餸而Tt我就揀白蘿萄+泰國牛丸+魷魚鬚🦑唔會因為款式多咗,而份量少咗好足料呀👍🏻泰國牛丸細細粒幾爽口但就唔無乜牛味喇!魷魚鬚爽彈有嚼勁唔會好韌,非常高質💕加埋白蘿萄吸收牛骨湯底認真惹味😋值得一提嘅係金邊粉份量都唔少女生一個定夠飽呀❣🧋泰式奶茶(車仔麵+$14)雖然都有茶香,但奶味比較重用鐵碗盛載別具泰式風味喔📸🍹菠蘿冰($21)清甜解渴仲有幾塊大菠蘿果肉好足料👍🏻
呢間泰國過江龍餐廳主打船麵
喺尖沙咀、銅鑼灣及大埔都有分店
價錢親民又足料👍🏻
相信好多朋友仔都唔陌生喇💛

🍗泰式秘製炸雞髀船麵($52)
雞髀有手掌咁大隻
即叫即炸,超級香脆肉脆😋
仲醃得好惹味呀💯
麵底揀咗蛋麵
麵條細幼,口感好爽
另有河粉、金邊粉同米粉可以選擇呀!

🍜 車仔麵($48)
自選配料、湯底同麵底
配料可以揀二/三/四餸
而Tt我就揀白蘿萄+泰國牛丸+魷魚鬚🦑
唔會因為款式多咗,而份量少咗
好足料呀👍🏻
泰國牛丸細細粒幾爽口
但就唔無乜牛味喇!
魷魚鬚爽彈有嚼勁
唔會好韌,非常高質💕
加埋白蘿萄吸收牛骨湯底
認真惹味😋
值得一提嘅係金邊粉份量都唔少
女生一個定夠飽呀❣

🧋泰式奶茶(車仔麵+$14)
雖然都有茶香,但奶味比較重
用鐵碗盛載
別具泰式風味喔📸

🍹菠蘿冰($21)
清甜解渴
仲有幾塊大菠蘿果肉
好足料👍🏻
2022-07-07 388 瀏覽
一直想試泰國過江龍「船皇」的船麵,他們在泰國當地有50間分店,因湯底配方用上牛骨、豬血、斑蘭葉、枸杞、刺芹等熬成,每日新鮮熬製8個鐘頭,所以非常出名。船皇推出了疫情優惠,有「牛魔王串燒拼盤」、「船皇串燒拼盤」和「船皇車仔麵」等新品,所以特意去試試。𖠳 船皇車仔麵車仔麵麵底很多選擇,可選擇蛋麵、米粉、金邊粉或河粉,今次點了牛丸雞翼牛骨湯金邊粉。牛骨湯果然名不虛傳,一上檯濃郁香氣撲鼻。好吃!𖠳 船皇船麵招牌必食推介!有牛腩、牛肉片、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬膶和豬肉丸,豐富足料!蛋麵非常爽口,又有淡淡蛋香,下次麵底也要encore 蛋麵呢。𖠳 牛魔王串燒拼盤牛魔王串燒拼盤包括有牛柳粒x2、牛舌x2 和沙爹牛肉x2,個人最欣賞沙爹牛肉和牛舌,不過叫拼盤就不用煩,樣樣都可以試。𖠳 單骨泰妹雞翼4件又香又脆,配合船麵食就是剛剛好。𖠳 泰仔奶茶 又一必點推介。漂亮銀碗盛著泰仔奶茶,又靚又消暑!

𖠳 船皇車仔麵

𖠳 船皇船麵

船皇船麵
船皇車仔麵

𖠳 牛魔王串燒拼盤

𖠳 單骨泰妹雞翼4件
又香又脆,配合船麵食就是剛剛好。

𖠳 泰仔奶茶
又一必點推介。漂亮銀碗盛著泰仔奶茶,又靚又消暑!

牛魔王串燒拼盤
單骨泰妹雞翼4件
泰仔奶茶
2022-06-18
5 分鐘 (堂食)
午餐
船皇船麵
船皇車仔麵
單骨泰妹雞翼4件
  • 泰仔奶茶
  • 牛魔王串燒拼盤
2022-07-05 84 瀏覽
今天星期一,與朋友逛街,來到厚福街,早前聽朋友介紹這家船麵, 於是前來食個lunch. 我點了一碗腩汁的幼麵配以大腸, 雞奕及牛筋腩; 整碗麵一上來的賣相黑麻麻的,麵質爽口彈牙,不會太熟太淋, 喝一口湯, 極重油份及調味料, 甜甜的腩汁,雞奕算大隻,肉質幼滑, 大腸厚切, 但份量極少,只有3小件, 牛腩夠嫩滑, 但可能因為湯味重的原故, 這3個餸菜,我都只能吃到腩汁的味道, 而吃不到其他3味餸菜的味道; 配以可樂一罐, 只能說治飽肚便算足夠, 比茶餐廳的,沒有太大驚喜或特出之處。

2022-07-01 40 瀏覽
船皇由1998年泰國一架手推車開始,到宜家全球超過50間分店 係正宗既泰國船麵-🍴泰式秘製炸雞髀船麵 $52即叫即做既炸雞髀 要預番15-20分鐘 如果想食 可以提早叫左先😆 炸雞髀一上枱熱辣辣 個皮脆卜卜 雞髀上仲有一層薄薄的蛋皮添💕而個麵底我簡左米粉 而泰國正宗牛骨湯底好濃味💕麵上面仲配有我最鍾意既炸豬皮🤤🍴2餸車仔麵系列 $42簡左荷蘭豬腩片、泰國豬肉丸配金邊粉、泰國正宗牛骨湯底💕即刻好似番左泰國咁 個腩片有啲爽脆 豬肉丸就好彈牙 而呢2個麵都有個共同點 就係唔係好熱🥲🥲唔知係咪因為店內冷氣較大 一上枱已經凍左 比較鍾意食熱熱地既麵🍴船皇小食拼盤 $38有各2個秘製單骨雞翼、泰式蝦卷、炸雲吞皮同炸豬皮💕幾抵食👍🏻個雞翼好入味 其他都不過不失 唯獨炸雲吞皮比較油🥲🍴另配 熱泰仔奶茶 $14因為都驚泰仔奶茶太甜 所以簡左少甜 比較容易入口🤤 但凍既泰仔奶茶個杯比較靚🤣

🍴泰式秘製炸雞髀船麵 $52

🍴2餸車仔麵系列 $42

🍴船皇小食拼盤 $38

🍴另配 熱泰仔奶茶 $14
2022-06-28
2022-06-22 40 瀏覽
友人話想係尖沙咀食飯,但又唔知去邊度食好。我地知道厚福街係一條食街,有好多好味既餐廳,我地睇佐幾間之後就選佐呢間叫船屋既餐廳。餐廳外面有一個人排隊, 但等幾分鐘就入得去。 呢間餐廳有啲似港式車仔麵,食船麵既。有得比你選湯底同麵底, 跟住比你選唔同既配料。 我選佐蛋麵,友人選佐河粉。 我同友人都選佐泰式香濃沙爹湯做湯底。至於配料,我選佐牛肉丸 ,牛腩 ,豬肉片,炸豬片。友人就選佐炸豬皮, 陳皮魚蛋,豬腩片。 先講湯底, 沙爹味道濃郁。而配料呢,炸豬皮好脆口,牛腩同豬腩片都幾淋身,放係口入面散發住陣陣既油香我地仲有叫佐牛舌同雞翼 。牛舌味道都ok,不過有些少硬。奶茶望落賣相幾好,但稍為苦佐啲啲,我覺得甜返少少會岩我口味啲。

呢間餐廳有啲似港式車仔麵,食船麵既。
我同友人都選佐泰式香濃沙爹湯做湯底。

我地仲有叫佐牛舌同雞翼 。牛舌味道都ok,不過有些少硬。

2022-02-18
2 分鐘 (堂食)
  • 船皇湯麵
  • 泰式奶茶
  • 牛舌
2022-06-22 36 瀏覽
冇得去泰國旅行 真係好掛住佢哋嘅船麵🧳呢間過江龍船麵 喺泰國有成五十間分店 完全可以食到正宗嘅味道😌.📌船皇串燒拼盤 $128食泰國菜當然要食串燒🍢而家有疫情優惠 一個拼盤包左兩串沙嗲牛肉, 沙嗲雞肉, 沙嗲豬肉, 泰式辣汁魷魚鬚同沙嗲汁菠蘿 勁豐富🤩沙嗲味唔算好濃 少少辣 唔係甜甜地嘅花生沙嗲醬🥜🌶全部串燒都幾入味 魷魚爽口鮮甜🦑不過個牛就有少少韌🐮本身怕個菠蘿加沙嗲汁會唔夾 不過食落個沙嗲味唔太出 同平時燒菠蘿差唔多🍍.📌車仔麵(三餸一麵) $48揀左正宗牛骨船皇湯(小辣-船皇秘製辣醬)米粉 湯底配方用上牛骨, 豬血, 斑蘭葉, 枸杞同刺芹等每日新鮮熬製8個鐘頭🍲湯底睇落好深色 但其實味道唔會太濃 啱啱好😚叫咗小辣更加惹味😎米粉軟硬適中 而且掛晒湯 好入味🤤配料就有豬紅, 豆卜, 牛柏葉✨牛柏葉咬落幾爽口 不過豆卜唔夠索汁 豬紅咬落都冇乜味🙈不過整體黎個味道不錯 而且大大碗 都幾抵食🤑.📌車仔麵(三餸一麵) $48另一碗就揀咗清雞湯(不辣-船皇海鮮醬)金邊粉 配料有雞腎, 金菇, 冬菇😝清雞湯嘅味道比較淡 濃味番少少就好🤏🏻可能因為湯底有啲淡 所以金邊粉食落個麵粉味都幾出🫣雞腎爽口

📌船皇串燒拼盤 $128
泰式辣汁魷魚鬚
沙嗲汁燒菠蘿

📌車仔麵(三餸一麵) $48

📌車仔麵(三餸一麵) $48
另一碗就揀咗清雞湯(不辣-船皇海鮮醬)金邊粉 配料有雞腎, 金菇, 冬菇😝清雞湯嘅味道比較淡 濃味番少少就好🤏🏻可能因為湯底有啲淡 所以金邊粉食落個麵粉味都幾出🫣雞腎爽口有嚼勁 冬菇大大舊 不過金菇得少少 但都係大大碗🥰

📌泰式秘醬通菜 $14
面頭嘅秘製醬料酸酸甜甜 食落好開胃 通菜亦都好爽脆🥬
泰式秘醬通菜

📌泰仔凍奶茶 $14
奶茶嗌左少甜 不過仲有少少偏甜 奶茶好香滑 茶底亦都好香☕好好飲 加埋用左個碗裝好得意 推薦👍🏻
泰仔凍奶茶
泰式辣汁魷魚鬚
沙嗲汁燒菠蘿
泰式秘醬通菜
泰仔凍奶茶
2022-06-20 27 瀏覽
嚟到呢一間正宗泰國船麵🇹🇭當然要食佢哋嘅招牌船皇船麵😎佢哋嘅配料真係好多有:雞絲、雞翼、牛腩、牛肉、牛肉丸、豬肉、豬肉丸同豬潤 一次過滿足所有願望😍個湯底都好濃郁 真係超正!
2022-06-10 73 瀏覽
我哋兩個人嗌咗兩碗麵,因為仲係夜晚9:30之前,未到宵夜時間唔可以叫細細碗船麵,就叫咗個標準size既麵,都幾大碗,佢嘅河粉係比較偏硬同厚身,同我哋平時食嘅廣東河粉有啲唔同,以佢嘅湯底牛骨湯非常濃郁,她好味推介大家叫餸嘅話一定要叫雞翼同肥牛。我哋仲叫咗一個龍眼冰同埋鳳爪來食,個龍眼冰非常消暑,有冰糖做底,如果夏天食係非常解渴,仲有四粒龍眼係非常足料,如果鳳爪就有少少辣,如果怕辣嘅朋友就要多加留意啦。
推介大家叫餸嘅話一定要叫雞翼同肥牛。

2022-05-31 65 瀏覽
尖沙咀厚福街出名多特色小店。今次試下泰國野🥰🥰(5⭐️最高)(3.5⭐️)三款: 有豬紅, 泰國牛丸, 牛筋腩。 麪底: 蛋麪牛骨湯底比較濃及有少少咸🫣, 但蛋麪咬落彈牙, 份量都算ok。 足料👍🏻(4⭐️)三款: 有牛柏葉, 豬腩片, 牛筋腩麪底: 金邊粉比較清的金邊粉配牛骨湯相對味道夾D🤭, 豬腩片肥瘦適中🤩, 牛柏葉爽口👍🏻, 牛筋腩都幾滑💓💓(4⭐️)串燒: 牛柳粒,牛舌, 沙嗲牛肉各兩串。當中牛柳粒我最喜歡😍😍, 味道有少少咸咸地😝咬落幼滑。 牛舌係三款味道最淡的🤭,而沙嗲牛肉的沙嗲醬比較落得重手😧左, 有少少over 🫣凍奶茶: 甜道ok , 茶及奶比例分明。 用碗盛起, 真係好似去左泰國🇹🇭

(3.5⭐️)
三款: 有豬紅, 泰國牛丸, 牛筋腩。
麪底: 蛋麪
豬紅牛丸牛腩牛骨湯麪

(4⭐️)
三款: 有牛柏葉, 豬腩片, 牛筋腩
麪底: 金邊粉

凍奶茶
熱奶茶
  • 串燒
2022-05-31 575 瀏覽
中午同同事行咗去厚福街嗰邊食晏,想食得輕盈啲,所以揀咗食麵🍜,幫襯「船皇」。有時經過見到要等位,但今日好好彩可以直入!餐廳顧名思義係食船麵⛵️,但同時亦注入港式車仔麵嘅元素,即係可自選湯底、麵底再加餸。喺尖沙咀區嚟講,佢定價唔算貴,三餸麵$48。我哋嗌咗兩碗麵同兩個小食,人均消費七十蚊都唔使。份量正正常常啦,男仔就可能要加底🙈。正宗船皇牛骨湯河粉,🐮牛骨湯色水好深,味道好濃稠,濃濃泰式風情。麵底要咗河粉,但同認知中嘅好唔同,因為佢係塊狀,有啲似日本嘅白布烏冬,口感好得意呢。餸料方面,我哋要咗魷魚鬚、竹笙同牛柏葉,幾款料都係索湯之選,而魷魚就好鬼爽彈🦑。每碗湯麵均配有通菜同芫荽,但就無蔥,非常好。泰式香濃沙爹湯米粉,沙嗲湯同港式嘅大不同,佢唔係杰撻撻嗰種,反而仲帶少少酸辣味🌶,米粉就屬正常發揮啦。餸料方面,我哋要咗美國安格斯肥牛片、泰式牛肉丸同鹵水雞翼,配料分$8同$10,但兩者均可自由搭配。🥩肥牛片有好多片,但牛丸就似魚蛋多啲,有少許失望。蝦卷($22),佢其實係泰式炸春卷,而中間就再多隻鮮蝦🍤。春卷炸皮酥脆得嚟唔油膩,係既簡單又香口嘅小食。泰式秘醬通菜($14),💚通菜菜葉比較多,可能
正宗船皇牛骨湯河粉,🐮牛骨湯色水好深,味道好濃稠,濃濃泰式風情。麵底要咗河粉,但同認知中嘅好唔同,因為佢係塊狀,有啲似日本嘅白布烏冬,口感好得意呢。餸料方面,我哋要咗魷魚鬚竹笙牛柏葉,幾款料都係索湯之選,而魷魚就好鬼爽彈🦑。每碗湯麵均配有通菜同芫荽,但就無蔥,非常好。
泰式香濃沙爹湯米粉,沙嗲湯同港式嘅大不同,佢唔係杰撻撻嗰種,反而仲帶少少酸辣味🌶,米粉就屬正常發揮啦。餸料方面,我哋要咗美國安格斯肥牛片泰式牛肉丸鹵水雞翼,配料分$8同$10,但兩者均可自由搭配。🥩肥牛片有好多片,但牛丸就似魚蛋多啲,有少許失望。
泰式秘醬通菜($14),💚通菜菜葉比較多,可能唔係平日食開嘅品種,但質感都算爽脆,而且秘製海鮮辣醬幾惹味。
凍泰式奶茶(+$14),泰式奶茶係我至愛🇹🇭,而且佢仲要無落冰,唔會因溶冰而溝淡,甜度適中,茶底唔澀,好飲🤤。
總括嚟講,如果想食個泰式風味嘅車仔麵可以嚟呢度🚗,晚市嚟的話更可幫襯埋串燒,睇餐牌好似都係十幾蚊就有交易添。
2022-05-25
2022-05-29 67 瀏覽
星期六到尖沙咀行街, 中午剛剛經過厚福街, 即興入船皇吃午餐😋。 在店外大約等了十分鐘, 一入到去就即刻落單✌🏻。 點了兩碗自選船麵 ( 船麵x車仔麵) ~ 四餸一麵$56、五餸一麵$64、凍泰式奶茶$14。 🔸四餸一麵🍜 ~ ( 牛骨湯、金邊粉、牛丸、豬皮、豬大腸、牛柏葉 ) , 船麵的湯底是靈魂精髓, 淺嚐一啖濃郁好味😋。 另外自選的四款的配菜都不錯, 我最喜歡爽彈的牛丸和入味的豬皮。 🔸五餸一麵🍜 ~ ( 牛骨湯、金邊粉、肥牛片、豬肉丸、 豬皮、豬紅、雞翼) , 五餸就更加豐富🤩, 肥牛片鮮嫩, 仲有我最喜歡的豬紅呀! 🔸凍泰式奶茶🥤 ~ 橘紅色的泰式奶茶, 香甜好味, 沒有冰粒, 好適合我的口味👍🏻。 喜歡船皇的船麵可以自由配搭不同的餸、 麵條和湯底, 泰式又融合了港人口味☺️。

四餸一麵$56、五餸一麵$64、凍泰式奶茶$14

四餸一麵
五餸一麵
凍泰式奶茶
2022-05-26 47 瀏覽
船皇 @torcharmhk 船皇係泰國過江龍船麵品牌,係泰國當地有超過50間分店。湯底配方選用牛骨、豬血、斑蘭葉、枸杞、刺芹等熬成,每日都新鮮熬製8個鐘頭,味道濃郁。細碗版船麵仲會配泰國空運到港既炸豬皮,簡單滋味又抵食。.店鋪推薦👉🏻菜式澳洲和牛船麵、船皇船麵、船皇車仔麵、船皇撈麵、船皇串燒拼盤/牛魔王串燒拼盤.🌟牛腩+牛肉片+牛肉丸 撈麵 $52可以揀撈麵或者湯麵,呢款試咗撈麵,可以自選辣度同麵底。叫咗走辣,味道有少少甜甜地,上面仲有炸豬皮同芽菜,口感會更豐富 .🌟船麵車仔麵 (三餸一麵) $48正宗船皇牛骨湯+蛋麵+蘿蔔、豬潤、肥牛片好少見船麵有車仔麵形式,可以自選湯底配料。牛骨湯必試,好濃郁,配蛋麵好食。.🌟 牛魔王拼盤 $88牛柳粒 x2, 牛舌x2, 沙爹牛肉x2原價 $104,依家有優惠只係$88揀咗沙嗲汁,三款串燒都唔錯牛舌幾有口感,唔會好韌.🌟泰式炸蝦卷 3件 $22外面嘅薯仔絲炸得好脆,點埋醬汁仲好食.🌟泰仔奶茶 $21 / +$14 (套餐)飲品冇得少甜,好彩都唔算好甜,茶味幾香,可以試吓.📍船皇 @torcharmhk銅鑼灣謝斐道526號地鋪尖沙咀厚福街7號
船皇 @torcharmhk

🌟牛腩+牛肉片+牛肉丸 撈麵 $52
可以揀撈麵或者湯麵,呢款試咗撈麵,可以自選辣度同麵底。
🌟船麵車仔麵 (三餸一麵) $48
正宗船皇牛骨湯+蛋麵+蘿蔔、豬潤、肥牛片
🌟 牛魔王拼盤 $88
牛柳粒 x2, 牛舌x2, 沙爹牛肉x2
原價 $104,依家有優惠只係$88
揀咗沙嗲汁,三款串燒都唔錯
牛舌幾有口感,唔會好韌
🌟泰式炸蝦卷 3件 $22
外面嘅薯仔絲炸得好脆,點埋醬汁仲好食
🌟泰仔奶茶 $21 / +$14 (套餐)
飲品冇得少甜,好彩都唔算好甜,茶味幾香,可以試吓
📍船皇 @torcharmhk
銅鑼灣謝斐道526號地鋪
尖沙咀厚福街7號地舖
大埔超級城539-541地鋪

2022-05-25 40 瀏覽
船皇地址:尖沙咀厚福街7號地舖作為過江龍船麵品牌船皇 @torcharmhk ,原來係泰國已經有50間分店啦🤩。咁岩經過見到餐廳出咗「船皇車仔麵系列」抗疫優惠🤩,配料又可以自由配搭,好似抵食咁👏,咁就等我入去試下添~船皇湯麵 (米粉) 🐮🍜 $58大大碗經典船麵材料非常豐富,包括有牛腩、牛肉片、牛丸、豬潤、雞絲、雞翼、豬肉同豬肉丸😚。牛骨味湯底好濃郁惹味,米粉煙煙韌韌唔會太過淋,而且每啖麵仲要盡吸牛肉湯汁再配上幼條雞絲🤪,口感不錯🥳。澳洲和牛船麵 (蛋麵) 🐮🍜 $68每日新鮮8小時熬製嘅熱熱牛骨湯汁,用上咗新鮮牛骨、豬血、斑蘭葉、枸杞、刺芹等熬成,飲得出無加任何味精,濃郁鮮甜。😍5至6塊半熟狀態嘅澳洲和牛真材實料,肉質濃郁柔軟煮得非常入味😚,塊塊都厚薄適中油脂分布都好平均,好有咬口,正👍。蛋麵麵質爽口彈牙,有少少蛋香味,煙煙韌韌唔會太過淋😜,好有口感,不錯。 泰國空運炸豬皮,炸到鬆脆香口,脆卜卜好惹味喎,簡單滋味又抵食🤣。凍泰仔奶茶 🥃$21用咗泰國銀碗盛載泰式奶茶好有異國風情呀👒,奶茶以泰國手標紅茶茶葉沖調而成,茶味香濃郁入口順滑😚,泰式還原度都幾高㗎,仲飲得出有少少煉奶味添。牛魔
船皇
地址:尖沙咀厚福街7號地舖

船皇湯麵 (米粉) 🐮🍜 $58

澳洲和牛船麵 (蛋麵) 🐮🍜 $68

凍泰仔奶茶 🥃$21

牛魔王串燒拼盤 🐮🍢 $88
疫情下做緊優惠,就叫來試試😎。即叫即燒拼盤有沙嗲雞肉、牛肉同牛舌配沙嗲汁,樣樣都有兩串,非常厚肉juicy,而且仲帶有少少油香爽口感😍,不錯!

#nicefoodie尖沙咀

📍其他船皇分店:
銅鑼灣謝斐道526號地鋪
大埔超級城539-541地鋪

-------
#hkfoodie #hkfoodlover #香港美食  #泰國菜  #尖沙咀美食  #香港小店 #尖沙咀餐廳  #隱世美食 #尖沙咀餐廳 #泰菜 #泰國餐廳 #泰國菜 #船皇 #船皇正宗泰國船麵 #泰國麵 #泰式船河 #船麵 #過江龍 #泰式奶茶 #銅鑼灣 #尖沙咀 #泰式串燒 #大埔超級城 #泰仔奶茶 #foodpanda #thainoodles #original #fromthailand #抗疫優惠