2022-05-14
《下 世 做 泰 妹》 🤎船皇 (謝斐道) (銅鑼灣)🧸銅鑼灣謝斐道526號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️「暖 桑 森 攝 蝦 殼 習 別 勾 攝」到底我講緊咩我講緊泰文啊!😂其實我自己好想學泰文㗎,不過唔知從何學起,因為我一直都好鍾意泰國如果有機會嘅話我都好想一世住喺嗰度💖。記得啱啱開始做Foodie嘅時候都有介紹過呢間餐廳,好耐冇食過啦今日行過又見唔使排隊就衝左入去🤭媽咪呀!我真係好掛住泰國啲船麵🥲到底幾時先開返關😩我鍾意呢間餐廳係因為佢哋嘅湯底真係好足料之餘好似泰國湯底,湯底用咗牛骨去熬製3小時而成,再加入班蘭葉、香葉及其他藥材,再熬製8小時😌所以個湯底都係非常濃郁㗎建議大家要一邊飲湯一邊食😋-澳洲和牛船麵套餐🐮 $88(蛋麵大辣配罐裝汽水加蝦卷兩件)麵質爽口又彈牙,有少許雞蛋嘅蛋香味🥚分量都幾大兜。和牛半熟嘅狀態肉質軟腍,嫩滑❤️每一塊厚薄適中,油脂分布平均😌。最緊要最緊要係佢仲有泰國空運到港嘅炸豬皮‼️超級鬆脆可口,脆卜卜超級無敵正😆蝦卷🦐外脆內軟,裏面都有幾大隻蝦,口感酥脆,點買旁邊嘅酸甜辣醬一流🤭-雞絲+雞翼船麵🐣 $48就咁一碗已經好鬼飽,因為啲雞翼好
🤎船皇 (謝斐道) (銅鑼灣)
🧸銅鑼灣謝斐道526號地舖
-澳洲和牛船麵套餐🐮 $88
(蛋麵大辣配罐裝汽水加蝦卷兩件)
蝦卷🦐
-雞絲+雞翼船麵🐣 $48
就咁一碗已經好鬼飽,因為啲雞翼好大隻🙌🏻雖然得兩隻但係因為太大隻嘅關係食完之後好鬼飽🤣,雞絲份量好多,唔會話好老。我自己覺得金邊粉嘅份量多過蛋麵🤔可能係因為比較彈牙同埋索湯🤤
💡提提你
記得加埋旁邊嘅魚露落去一齊食💁🏻♀️
想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩