每次經過寶琳慧安,都會好想試佢d餃子,不過每次都好多人排隊,見到條龍都唔想排😂今次經過見佢準備開門,前面得兩個人排,我緊係即刻排埋一份啦!不過因為佢即包即煎,成間鋪都得兩個人,做到冇停手,前面果d又會叫勁多隻,所以排第三都等左成二十分鐘。受歡迎,係因為佢d煎餃平絕全港,兩蚊隻咋喎!我一個人食唔晒,佢仲可以比我單買兩隻,超好人唔好以為平野冇好野,熱辣辣已經先贏一步,外皮煎到脆卜卜,餡料又夠多,食完之後真心覺得排隊買係值得既!

20 分鐘 (外賣自取)
2017-01-15 588 瀏覽
在周日外出搜尋美食,無意間在將軍澳慧安園商場看到一間小鋪,遠遠傳來香味。鋪頭以餃子最出名,鋪外人龍(約有10-15人)都是買煎餃或蒸餃。餃子全以蔬菜為餡料,即包即煎即食,入口熱辣辣並帶有蔬菜的清甜,加上惹味辣椒油,就算等了一陣都值得。
2017-01-15
15 分鐘 (外賣自取)
  • 煎餃子
2016-12-12 668 瀏覽
呢間野相信係喺寶林讀書嘅學生放學掃街嘅至愛!招牌煎餃係必食!想健康可以揀食蒸餃,都係咁好食!每次去都要排隊,今次等咗十幾分鐘度,大家都好耐心等,證明好食啦!餃子配料全係蔬菜,如蘿蔔絲,韮菜等,睇到都新鮮!飲品櫃好多選擇,我會揀唔係度度有嘅荔枝玉露。今次一個人食tea,買咗十隻,都係18蚊咋!留意返,食店內同附近都無位坐,咁點算呢?俾個建議你:緊係行去附近嘅寶翠公園,坐喺公園啲長櫈食啦!

餃子配料全係蔬菜,如蘿蔔絲,韮菜等,睇到都新鮮!
飲品櫃好多選擇,我會揀唔係度度有嘅荔枝玉露。
俾個建議你:緊係行去附近嘅
寶翠公園
,坐喺公園啲長櫈食啦!
煎餃子
2016-12-11
15 分鐘 (外賣自取)
煎餃子
  • 蒸餃子
2016-12-04 425 瀏覽
今日同fd行街, 行到有d肚餓, fd提議去新都附近既慧安園商場食最近幾出名既煎餃, 我未試過, 當然去試下。叫左20蚊新鮮熱“辣”, 粒粒都有幾多餡, d餡有蘿蔔, 個皮又煎到微脆, 幾有口感, 唔錯唔錯。不過可能太出名同星期日, 都幾多人排隊, 要等15min先買到, 不過都值得一試既

叫左20蚊

2016-11-27
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-10-04 659 瀏覽
假日lunch時間黎到,大概有十幾人排緊隊,長長既人龍已經係意料中事!隔住舖頭玻璃見到老闆埋頭苦幹包餃子,老闆娘密密煎餃子,一盤盤餃子即包即煎,完全冇機會可以停落黎,因為條隊長排長有,一方面慶幸兩口子生意好,另一方面都戥兩位老人家辛苦…等左大約半個鐘終於買到!同朋友一人一盒煎餃,11隻都只係$20…呢個價錢係香港去邊度搵!餃子即煎即食非常香口,辣椒油好香,一定要加!餡料有沙葛,蘿蔔,韭菜,食落索索聲,豬肉就應該冇乜,但已經物超所值。$20食到飽一飽,係呢個百物騰貴既年代,真係好難得!

外賣自取
2016-09-29 621 瀏覽
話說見到某飲食節目介紹,唔好講笑,原來喺屋企附近居然有隱世美食。星期日傍晚排隊,見到前面有十零廿人排隊,最後都真係等左接近一個鐘。黎呢度梗係試煎餃,出名平之外仲即包即煎。甘除左煎餃,仲有蒸餃同可以飯屋企自己整的生餃。除此之外,仲有魚旦、腸粉,豬油渣粉仔.....店仔細細,無堂食,只係做外賣。排左甘耐,終於就到,喺店外望到老細兩口子一個包餃,一個煎餃,合作無間。D餃真係即叫即包的,老細真係勁快手。煎餃就煎好之際,見到老細先喺外賣盒加左少少甜鼓油墊底 (非常細心),然後至放煎餃,再落多次鼓油喺面,佢會問你要唔要辣,記住要辣,如果唔太食辣可以叫小辣,有辣油正好多。HKD20有11隻煎餃,餃子煎得好香下,等左成個鐘點都要即刻試味。食小食往往醬料係可以做到畫龍點精效果,帶出小食的生命力,而呢度個甜鼓油同辣油個配合真係天衣無縫。餡料包括有葛絲、韮菜絲、紅蘿蔔絲,少量肉,味道清甜,唔會太飽「濟」的感覺,餃子皮尚算薄,但在邊位有少許乾同硬,不過以呢個價錢同整體去睇仲係可以接受。雖然唔算係好嘩一聲的感覺,但唔知點解,呢幾日都仲係有少少掛住d餃子,好想再食。

D餃真係即叫即包的,老細真係勁快手。
2016-09-25
2016-09-01 591 瀏覽
小店位於寶琳既屋邨小商場入面,如果唔係之前見過雜誌介紹,我真係唔會自己發掘到黎依到😂見到老闆一邊煎餃,老闆娘一邊密密包餃子,非常熟手,感覺兩夫婦分工合作好溫馨🙈馳名煎餃($20/11隻),我盒煎餃係見住老闆即包即煎,非常新鮮👍🏻餃子煎得外脆之餘,仲皮薄饀靚,入面有韮菜、蘿蔔、沙葛等,有d似潮州粉果既材料😂食到蔬菜既鮮甜肯定冇味精,加埋豉油同辣油,好惹味啊😋
2016-06-12 724 瀏覽
慧安園既煎餃 已經被好多文章讚過 呢間餃子店 我由中學開始食 食極都唔厭 琴日同女朋友行過去慧安園到 掃街 必去既緊係呢間小店既煎餃 雖然可能對於食肉獸黎講 入面既肉唔多 但係外脆內軟既口感 令到我非常深刻 加上小小既豉油 已經可以食到入面既鮮味 最好就趁熱食 如果唔係餃子皮會軟左 食唔到個精髓 另外 呢間小店既飛碟都做得非常出色 個人鐘意蟹柳配沙嗲醬 感覺都好新鮮 又夠飽肚
慧安園既煎餃 已經被好多文章讚過
  • 飛碟
2016-02-10 729 瀏覽
煎餃 即叫即煎,韭菜馬蹄紅蘿白,煎得又香又脆,大大隻熱辣辣,勁抵食,食十隻已經好飽!見到個阿姨摩打手咁包,真係好強。必食之選。蒸餃味道上同煎餃一樣,但蒸既特別之處就係做到皮薄餡靚,蒸完出黎會皮會明顯薄左(煎係做唔到呢種口感)亦無咁熱氣,所以蒸餃都好好味😋!加埋佢個辣椒油,唔算好辣,但會豐富左個味道,一流!

蒸餃

外賣自取
  • 蒸餃
2016-01-03 632 瀏覽
不時想再吃良記的那種煎餃,可是在外未見類近,自己也懶得包,始終要入寶琳再嚐良記的招牌餃子。約下午5時到良記,有一客人連要了兩大盒煎餃,老闆娘忙着煎,老闆則密密包餃。看着老闆手起餡落,用匙羹舀餡料落餃子皮,將餃子皮對折、掐好,不消幾分鐘,一隻隻放在大盤上,引起自己那舖包餃癮。約等了5分鐘,前面兩大盒餃子煎好,向老闆娘要了$15/10隻煎餃。即叫即煎,煎好,老闆娘問要醬油、辣油否,要了醬油和醋。良記的招牌煎餃煎得偏身,餃兩邊酥脆金黃。餃皮包得薄身,煎後透徹,可瞥到內裡的餡料─菜、馬蹄、紅蘿蔔、肉碎等。咬下去,些許肉汁,不往再來。
良記招牌煎餃
2016-01-02
5 分鐘 (外賣自取)
良記招牌煎餃
2015-08-13 470 瀏覽
對於手工餃,有著一種偏好。眼下這個祟尚速食文化的空間下,還有多少人會閒時在家自己包餃子?到樓下超級市場買一包包現成雪藏的,不是更方便快捷嗎?之前在油麻地那頭返工,自自然在那裡搵食。有緣撞進一間小規模的地舖,專賣各式各樣的即製手工餃,尤其愛吃它的大蔥羊肉餃,以及牛肉餅。朋友聽說我偏愛吃手工餃,向我推介他居所附近的街坊餃子店。這日不怕遠,為嚐餃子,一入寶琳。地鐵站與慧安商場確實有一小段距離,但在黃昏時分走這段路,伴著微微涼風,值的。慧安商場有別於市中心泛濫的倒模商場。略略逛了一圈,麻雀俱小,是我對慧安的印象。不過朋友提醒,這些街坊舖都比較早收,要宵夜,是不可能了。平日閒來無事包餃煎餃果腹的,當然要一嘗良記的招牌煎餃。去到良記店外,看到老闆娘密密包餃子,而老闆負責收錢煎餃。以前我倒是老實地包起餃子,自己煮來吃,過過癮,近來少了。包過餃子的,總會知道包餃子不是一兩次便懂。皮要薄,餡要多,把餃子皮對折、捏好,挺像樣吧。一煮,便知包得如何。包得不好,餃子都散開,皮與餡一下子分離。只能靠一次次失敗來改進。良記的招牌餃子,即叫即煎,熱騰騰的送到你手上。餃子煎得偏平,兩邊酥脆。皮薄得透身,都可瞥到內裡的

招牌煎餃子
良記的招牌餃子,即叫即煎,熱騰騰的送到你手上。餃子煎得偏平,兩邊酥脆。皮薄得透身,都可瞥到內裡的餡料。餡料都是韮菜、紅蘿蔔絲等村料,煎得香口,不太乾。讓人不知不覺吃光。老闆有問要不要辣油,不要了,想就這樣試煎後的味。可能有人會覺得良記餃子的餡過於普通,但餃子就要這樣才好吃。
2015-08-10
5 分鐘 (外賣自取)
招牌煎餃子
  • 即製煎餃子
2011-02-16 297 瀏覽
今日放學好肚餓翻屋企經過慧安商場以前就 $5/6隻 冇幾耐就 $5/5隻依加$6先得果5隻 =_=味道都冇乜變過 咁多年黎都係一樣不過食左咁多年都好難搵到一舊肉淨係得齋 紅羅白 蔥 黑色一條條ge野 馬蹄但經過間舖果陣真係好香d 辣椒油超好味超香因為間吾中都會去買野食 老闆同老闆娘都認得我好friendly tim 如果撞正放學時間 好多學生幫襯要等10-15分鐘不過即刻整 熱辣辣 好味
今日放學好肚餓

如果撞正放學時間 好多學生幫襯
要等10-15分鐘
不過即刻整 熱辣辣 好味

2011-02-16
5 分鐘 (堂食)
2011-01-29 236 瀏覽
煎餃$5/5隻 $8/8隻 $10/11隻煎餃真係成意推介呀老闆娘親自包~~件件都咁足料煎ge工程就由老闆自己做啦件件都咁香口正!!!!!!!!!!!!!!!!fish ball $3/7粒 $5/15粒都唔差~~勝在又便又多個可都幾多人排隊ga仲之好味啦~~
煎餃$5/5隻 $8/8隻 $10/11隻

煎餃真係成意推介呀

老闆娘親自包~~

件件都咁足料

煎ge工程就由老闆自己做啦

件件都咁香口

正!!!!!!!!!!!!!!!!

fish ball $3/7粒 $5/15粒
都唔差~~
勝在又便又多

個可都幾多人排隊ga
仲之好味啦~~
2011-01-28
10 分鐘 (外賣自取)
2010-06-09 289 瀏覽
咁岩阿妹去慧安園剪頭髮,就特登send個msg叫佢買煎餃比我食。真係好耐冇食過呢度既煎餃,對上一次已經係差唔多一年前既事。果時仲係附近返學既時候幾乎日日都會食,因為真係有種一食就上癮既感覺。而家啲煎餃比之前貴左小小,不過物價係咁升,啲野賣貴小小都好正常既。買左8蚊黎食,有8隻。煎得幾香口,唔會是是但但煎果一陣就賣比人,啲料食落去有種爽口既感覺,可以清楚咁分入面有咩料。簡單黎講,同以前食既味道一樣,冇乜點變,食左依然會有種想再去買黎食既感覺。個人覺得果度既老闆人好好,成程都好好笑容,基本上你叫佢多豉油或者辣油佢真係會落多啲,唔似某啲店咁,比多兩滴就當比多左你咁。總括黎講,如果係去慧安園既話,值得一試。
咁岩阿妹去慧安園剪頭髮,
就特登send個msg叫佢買煎餃比我食。
真係好耐冇食過呢度既煎餃,
對上一次已經係差唔多一年前既事。

果時仲係附近返學既時候幾乎日日都會食,
因為真係有種一食就上癮既感覺。

而家啲煎餃比之前貴左小小,
不過物價係咁升,啲野賣貴小小都好正常既。

買左8蚊黎食,有8隻。
煎得幾香口,唔會是是但但煎果一陣就賣比人,
啲料食落去有種爽口既感覺,可以清楚咁分入面有咩料。
簡單黎講,同以前食既味道一樣,冇乜點變,
食左依然會有種想再去買黎食既感覺。

個人覺得果度既老闆人好好,成程都好好笑容,
基本上你叫佢多豉油或者辣油佢真係會落多啲,
唔似某啲店咁,比多兩滴就當比多左你咁。

總括黎講,如果係去慧安園既話,值得一試。
2010-06-07
2010-01-21 175 瀏覽
每次同朋友係新都城行行下想搵D野食下.都會不期然諗起依間D餃子..次次都會買煎餃食!煎餃既價錢有幾種~$5至不等$~木耳,蘿蔔,韭菜總之食落好爽口啦有次同班同學落慧安園食飯帶佢地食餃子.結果之後落親去食飯.實有人話 我去食餃子啦~~睇黎大家都上癮啦
每次同朋友係新都城行行下想搵D野食下.
都會不期然諗起依間D餃子..

次次都會買煎餃食!
煎餃既價錢有幾種~
$5至不等$~
木耳,蘿蔔,韭菜
總之食落好爽口啦

有次同班同學落慧安園食飯
帶佢地食餃子.
結果之後落親去食飯.
實有人話 我去食餃子啦~~

睇黎大家都上癮啦