2022-06-20 735 瀏覽
🔷 🍡〰️ 突然,很想吃芋圓。回想早幾個月,有一次吃過一間不錯的甜品屋。雖然已結業,但也是想寫一篇食評 😙〰️每次經過附近,都是超多人排隊,很多人都是冒名而來🥰 當知道快要結業,即使聽到很多人說服務質素不太好,排隊多久我也要排一排🤓反正都是最後一次😣🍽 🔹傳統仙草芋圓的確是貴店的皇牌甜品,有三色芋圓,顏色色彩繽紛,打卡一流。而且材料豐富,無論是紅豆蓉,黑糖珍珠,還是仙草等等都不會吝嗇。鍾意食清爽口感,不是超愛甜味重的,必然會選擇😝🔹桃膠雪燕窩清心丸芋圓友人超愛吃甜,但又超愛美。所以會選擇這款,它甜度比黑糖底甜少少,而且桃膠感覺比平時吃的硬身一點,口感像啫喱,都幾得意😎🔹章魚燒🐙因為未吃晚餐就已經吃甜品,所以都要先點一些小食,章魚燒大大粒,味道不錯,不過不失😇😇😇😇🔹棒棒雞炸品來說還好,味道不會太鹹,而且啖啖肉😊🔍 題外話雖然已結業,但接手的都是一間甜品點,有很多特色甜品都不錯,可以一試🍡🍧🍨📌 芋圓一 (大角咀)📍大角咀角祥街48號地舖
🔷 🍡

🍽

🔹傳統仙草芋圓
鍾意食清爽口感,不是超愛甜味重的,必然會選擇😝

🔹桃膠雪燕窩清心丸芋圓

🔹章魚燒🐙
😇😇😇😇

🔹棒棒雞
炸品來說還好,味道不會太鹹,而且啖啖肉😊

🔍 題外話

📌 芋圓一 (大角咀)
📍大角咀角祥街48號地舖
2022-02-24 359 瀏覽
呢間曾經係我最愛嘅芋圓店😂次次都會特別走去大角咀食嫁,條好可惜1月31號已經要結業啦,所以係結業之前都想黎支持一下💛香芋仙草芋圓 $36呢碗野都幾足料㗎👍🏻有三色芋圓,仙草,薏米,白玉,黑糖珍珠,芋香汁。芋圓好煙韌有咬口😋仙草凍凍地食落甘甜,白玉同珍珠都咬落好有口感,芋香汁好香甜,做糖水底一流😍推薦?🟡🟡🟡⚪️⚪️可惜已結束營業🔚其實真係幾可惜🥲🎈 芋圓一地址: 大角咀角祥街48號地舖

香芋仙草芋圓 $36

推薦?🟡🟡🟡⚪️⚪️可惜已結束營業🔚其實真係幾可惜🥲

🎈 芋圓一
地址: 大角咀角祥街48號地舖
謝謝芋圓一帶給香港人超好食的芋圓♥︎期待有一天您們會凱旋歸來💛臨結業個排消費滿$100仲會送2粒大大嘅芒果糯米糍!皮薄餡多勁聚手,口感軟糯 好食過長洲個啲多多聲🤩!.① 芒果雪花冰💛 ($65)// 雪花冰分別有芒果同埋粒粒白玉🤍每粒都好煙韌好軟糯🤏🏻,啲冰好軟綿🍧而且芒果漿好多,食到最底都仲好夠味🥭!性價比合理 (ง •̀_•́)ง ♡ //𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑② 桂花糖芋圓🌼 ($36)// 上一次食桂花糖芋圓真係覺得好高質🤤,今次可能係最後一次食都覺得好好食🥺💜 桂花糖淡淡散發住清新嘅花香,每一啖都有桂花香同時芋圓、白玉、薏米、仙草份量好多好煙韌🤏🏻,同埋三色芋圓粒粒都自帶甜味,數一數二嘅好食阿,永遠懷念的桂花芋圓味道(๑⃙⃘·́ω·̀๑⃙⃘)੨ ♥︎♥︎//𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗.💜芋圓一 (大角咀)大角咀角祥街48號地舖🍮#aiii_foodie #aiiifoodie_黃店 #aiiifoodie_大角咀 #aiiifoodie_taikoktsui
① 芒果雪花冰💛 ($65)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
芒果雪花冰

② 桂花糖芋圓🌼 ($36)
𝙁𝙤𝙤𝙙:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
桂花糖芋圓

💜芋圓一 (大角咀)
大角咀角祥街48號地舖

2022-01-31 155 瀏覽
已經食咗無數次嘅傳統仙草芋圓,知道咗佢一月尾就會結業真係好唔捨得。今次叫咗最後一次嘅外賣。份量很足夠,芋圓嘅份量都俾得一啲都唔吝嗇。芋圓質地煙靭完全沒有粉感,有好多芋頭,地瓜粒粒係裏面,好足料。配料有涼粉、薏米、紅豆、珍珠、小丸子、清心丸。全部都好正!今次最後一次重試埋佢嘅芒果疏乎厘Pancake,疏乎厘質感非常Fluffy,完全係我意料之外,好驚喜!不過個芒果汁就普通,配埋忌廉同新鮮芒果粒,都唔錯。

傳統芋圓仙草
傳統芋圓仙草
2022-01-31 175 瀏覽
▪️傳統仙草芋圓 $36▪️芋香仙草芋圓 $36這家芋圓小店一直很高人氣趁著小店31/1最後營業之前支持一下💛兩款芋圓的配料都很豐富 超級划算!有仙草、黑糖珍珠、紅豆、薏米等傳統版適合清爽口感的朋友我就比較喜歡芋香版 相對杰身和甜香 有點芋頭雪糕的味道😂⁡主角當然是軟糯的三色芋圓!慢慢嘴嚼會有淡淡香味👍不過今日稍為硬了一點白玉就相對較腍 吃落有點像麻糬還要特別推薦碗裡滿滿的仙草!好滑嫩 質感滿分份量又多 🥰希望之後有分店😛⁡
▪️傳統仙草芋圓 $36

▪️芋香仙草芋圓 $36

這家芋圓小店一直很高人氣
趁著小店31/1最後營業之前支持一下💛
兩款芋圓的配料都很豐富 超級划算!
有仙草、黑糖珍珠、紅豆、薏米等

傳統版適合清爽口感的朋友
我就比較喜歡芋香版 相對杰身和甜香
有點芋頭雪糕的味道😂

主角當然是軟糯的三色芋圓!
慢慢嘴嚼會有淡淡香味👍不過今日稍為硬了一點
白玉就相對較腍 吃落有點像麻糬
還要特別推薦碗裡滿滿的仙草!
好滑嫩 質感滿分份量又多 🥰
希望之後有分店😛

2022-01-27 70 瀏覽
💛芋圓世一💛📆31/1就last day啦…幾年食左十幾次到水準從未失手款款圓都會食到佢原本嘅味道煙韌之餘又唔會得粉嘅味芋頭底更加係無得輸都唔知仲可以去邊度搵🥲又有埋仙草 薏米 珍珠 白玉$36  天堂味道 賣相 性價比 都超級之高 💛➡️依家仲有大大粒榴槤/芒果糯米糍🥭------👻回頭指數/Coming back?🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘⚪️🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘‼️------🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌------
💛芋圓世一💛
📆31/1就last day啦…
幾年食左十幾次到
味道 賣相 性價比 都超級之高 💛
➡️依家仲有大大粒
榴槤/芒果糯米糍🥭
------
👻回頭指數/Coming back?
🍽食物/Food: 🔘🔘🔘🔘🔘
📷環境/Ambience: 🔘🔘🔘🔘⚪️
🛎服務/Services: 🔘🔘🔘🔘🔘
💸性價比/CP: 🔘🔘🔘🔘🔘‼️
🐶寵物友善/Pet-friendly: ❌
🏖室外用餐/Outdoor seating: ❌
2022-01-24
2022-01-14 131 瀏覽
🥣傳統仙草芋圓 $36材料好豐富 有16粒芋圓 仙草凍 紅豆蓉 黑糖珍珠 薏仁 同埋2粒珠圓肉潤嘅白玉仙草滑捋捋帶啲草藥香 芋圓食落煙韌有咬口 唔會煮到太軟爛4隻芋圓味道都好天然 不過身為非螞蟻人覺得甜咗少少 如果嗌少黑糖會更好🍡桃膠燕窩清心丸芋圓 $42桃膠被譽為平價燕窩呢款糖水底會比黑糖底再甜少少桃膠就似硬硬地嘅jelly 好有咬口都幾得意😍🍠芋香仙草芋圓 (凍) $36配料同上面嘅傳統仙草芋圓一樣 不過就用香芋醬代替咗黑糖 因為個醬比較杰所以都會更膩
🥣傳統仙草芋圓 $36

因為個醬比較杰所以都會更膩
下午茶
桃膠燕窩清心丸芋圓
2021-12-31 173 瀏覽
一直都把這間小店放在must go list,但一直未有機會約到朋友一起去,日前知道小店1月31日就要結業,這天特意下午去吃。芋香仙草芋圓 $36擺盤已經非常吸睛的這碗芋圓份量相當充足,濃香的芋香汁下除了有三色芋圓,還有仙草、薏米、白玉、黑糖珍珠等,芋圓口感非常Q彈,而且可以吃到不同食材的味道,最加分是這裡不同的食材帶給甜品不同程度的口感和甜度,仙草清新怡人、薏米健康有有咬口、白玉軟糯和黑糖珍珠爽彈的口感相輝映,整體有清甜味道卻不會太膩,絕對是任何時間吃都很滿足的甜品!

芋香仙草芋圓 $36

2021-12-29 133 瀏覽
等了一小時 就係等個外賣..仲要等外賣仲耐過等堂食,雖然當晚等候人數較多,但等既時間係完全唔合理。如果要等咁耐,應該先提一提顧客,叫得外賣就係想快少少。芋圓質素可接受,但不值得等咁耐。人流管理真係要好好檢討,尤其煩忙時間。做唔切都最好同顧客預測下等候時間。完全冇想像過外賣要用咁耐時間,黎食既朋友真係要做好打發時間既活動準備。建議做一做預約系統,同排隊系統。楊支甘露等太耐,拎到番屋企已經結結地。Anyway , a disappointing waiting time.
等了一小時 就係等個外賣..

如果要等咁耐,應該先提一提顧客,叫得外賣就係想快少少。

芋圓質素可接受,但不值得等咁耐。

人流管理真係要好好檢討,尤其煩忙時間。

做唔切都最好同顧客預測下等候時間。

建議做一做預約系統,同排隊系統。

楊支甘露等太耐,拎到番屋企已經結結地。

2021-11-12 293 瀏覽
今日幾個同事晚餐後時間仲早我們去到芋圓一吃糖水 分別有凍及熱糖水揀! 主要係出名芋圓! 我們揀咗三個糖水平均share食 一個係 桂花黑珍珠芋圓糖水丶 熱桃膠燕窩芋圓糖水及傳統黑珍珠仙草芋圓糖水! 三個糖水都各有特色!特別係桂花糖水真係有好香桂花味! 本來我們想再試下芒果糯米糍但可惜昨晚缺貨 下次再食過! 食完又凍又熱嘅糖水肚子另一個胃也很滿足
下次再食過! 食完又凍又熱嘅糖水肚子另一個胃也很滿足
2021-11-11
2021-11-07 263 瀏覽
同朋友食完飯,再搵甜品食,因為好鍾意食圓,毫不猶豫就擇左呢間食,而呢間甜品都冇令人失望 桂花糖芋圓 一直都好鍾意桂花糖果種清香既花香甜味,冇諗過桂花糖既芋圓係咁出色,另外,個份量都唔少,真係落足料去做,配料包括四色圓、白玉、仙草同薏米。值得一試 !愛文芒楊枝甘露芋圓 用試台灣既愛文芒做底,加上楊枝甘露,芒果香甜,楊枝甘露清新,好食,夾埋芋圓又係另一個境界。

值得一試 !
愛文芒楊枝甘露芋圓

愛文芒楊枝甘露芋圓
2021-11-03
5 分鐘 (堂食)
  • 桂花糖芋圓
1K
2021-10-30 188 瀏覽
讚1.仙草芋圓既份量好足,唔同配料都煮得好,芋圓有芋頭香味,煙韌又唔會出現硬心,粉圓外表滑溜,仙草份量好足,薏米都得幾入味2.環境保持得幾乾淨,壁畫幾骨子彈1.地瓜圓好淡口

2.環境保持得幾乾淨,壁畫幾骨子

1.地瓜圓好淡口
2021-10-24 117 瀏覽
叫咗兩款芋圓甜品,一款係黑糖薑汁芋圓湯圓,另一款係桃膠海燕窩芋圓清心丸。基本上兩款甜品都係差唔多,有芋圓、紫薯圓同蕃薯圓,三款都整得幾煙韌,不過得芋圓係食到芋頭味,其他都冇咩特別味。桃膠個款係冰糖糖水做基底,太甜,黑糖薑個款幾好,唔太甜但薑味濃。個人覺得佢餐牌嘅芋圓選擇太少,尤其係熱嘅,得三款,冇咩想揀。總之,味道來講正常,未去到真係一定要去,超級好食嗰個位,所以唔需要特登去食,經過又想食甜品嘅可以入去試吓。

2021-10-21 1549 瀏覽
跟男友在奧海城看電影🎬後他有後續飯局要先走然而我既然來到大角咀一帶,當然要試試這邊的美食啦🥳在等候漢堡🍔包製成之時看到一間頗有名氣🔥的手工芋圓店,決定買一份來吃品嚐 愛文芒甘露芋圓 $43雖然最近愛上吃芋圓,不過從來都不喜歡💕傳統的食法,看到這個與楊枝甘露差不多的芋圓配,即時下單😂 !跟楊枝甘露近乎一樣,以鮮🥭芒果汁跟台灣🇹🇼的愛文芒果肉作基調,愛文芒果肉以香甜果肉多以聞名👍🏻,這款同樣以甜香的味道為主,愛文芒果肉份量蠻多甜度高,而芒果汁亦見濃稠,芒果控必定喜愛😍~再配搭酸甜十足但不苦澀的西柚🍊果肉及西米,咬感變得豐富又中和膩感,這個「變奏牌」的楊枝甘露實在不錯!🥳除了楊枝甘露外,還撈入店家自製的芋圓跟白玉,聽說芋圓是每天☀️純手工製作,保證新鮮😌 芋圓size偏大粒,不過未知是否芒果味太強烈的關係,實在吃不出任何味道👅,而且太大粒令口感由本應的煙韌感變成厚實的質感,實在有點可惜😣最重要的是這兩者各有出特色的食物混合下變得很平凡,沒想像中合拍店家一直都是區內受歡迎👏🏻甜品店,這次來得早還未到晚餐時間⏰,但來光顧的客心已經坐滿一半,還有不少客人跟我一樣外帶🥡的店內還有兩位🐱貓店長坐鎮,非常
跟男友在奧海城看電影🎬後他有後續飯局要先走
然而我既然來到大角咀一帶,當然要試試這邊的美食啦🥳

愛文芒甘露芋圓 $43

店內還有兩位🐱貓店長坐鎮,非常乖巧可愛,大家來這店時緊記不要嚇倒主子啊~
2021-09-11
10 分鐘 (外賣自取)
2021-10-18 178 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5突然瘋狂地想吃芋圓(雖然有感我的胃部在猶豫中),從網上搜尋🔍有什麼好地方,就找到這間號稱自己做「芋圓一」的手工芋圓小店,見評語大都形容為高質,就一於試試吧!☝🏻 店子小小,有隻大狗幫忙看門口,可能星期六晚上人頭湧湧的關係,服務一般,事不宜遲買了兩款外賣回家品嚐~💋 芋香仙草芋圓 ($36)滿滿的材料包括四色芋圓、仙草、黑糖珍珠、白玉、薏米等;芋圓口感軟糯、有嚼勁,完全跟在台灣吃的有過之而無不及,而仙草、黑糖珍珠和白玉同樣煙煙靭靭,與搭配著濃郁的芋頭甜湯底非常配合,真心超水準之作 👍🏻💋 愛文芒甘露芋圓 ($43)愛文芒甘露芋圓的材料同樣是四色芋圓、仙草、白玉等,只是甜湯底換成愛文芒甘露,質地則較為杰身,但加上柚子和西米等配料,味道又不會太甜,極體同樣討人喜歡 💕
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 芋香仙草芋圓 ($36)

💋 愛文芒甘露芋圓 ($43)
2021-10-16
5 分鐘 (堂食)