食物造型有驚喜,一上枱不禁令人哇一聲。外層是蛋白打成的山丘,軟綿而堅挺,表面焗至金黃,配以粟米粒增添口感,外型確實不錯。蛋白微微帶甜。一刀切下,蛋黃流心瞬間流出。可惜只是在蛋白與吐司之間有少量芝士。才發現原來自己一直錯了重點,其實蛋白和蛋黃汁才是主角,芝士實為配角。 略嫌吐司外皮烘得略乾和硬,麵包亦不夠鬆軟,但三十多大洋一客造型甜品,微甜而不膩,可以一試。
食物造型有驚喜

2016-04-19
2016-06-14 365 瀏覽
位於九龍城的特色糖水舖有傳統糖水同新派甜品之餘仲有各款芝士小食🧀超級多料的綠荳沙💚大量的綠荳,薏米和海帶,濃郁的程度對得起這個 沙 字,十足屋企既溫暖牌綠荳沙👍🏻店內只有幾款中式糖水,當中這碗更是店家的自信作,兩個大大的笑臉在餐牌上,果然是名不虛傳這個甜品味道蠻普通的只有益力多雪糕好吃,濃郁的益力多味道,入口順滑香蕉脆脆是樣貌最普通但就最好吃!大大力讚佢既冰火二重奏😻熱辣辣既香脆炸皮包住忌廉同冰凍既香蕉🍌咬落去忌廉流出黎個種高潮既感覺真係.............好正👍🏻👍🏻一定要即叫即做加上烹調時間拿揑得很好先可以做到咁大溫差既冰火😋欣賞呢種對細節一絲不苟既熱誠。❤️芝士蛋迷必食😍好似☁️☁️咁既係蛋白,芝士🧀同粟米🌽切開流心既蛋黃湧泉而出超級邪惡呀😈😈味道偏甜,重牛油同芝士味😋亦富蛋香🍳如果可以加埋煙肉粒上去一定仲正👍🏻👍🏻👅哈哈笑既薯圈望到都開心旁邊仲會有香濃既芝士醬可以蘸來吃炸得香脆,不過不失。
位於九龍城的特色糖水
有傳統糖水同新派甜品之餘仲有各款芝士小食🧀
芳姐綠豆沙
草莓蛋奶凍配益力多雪糕球
這個甜品味道蠻普通的
只有益力多雪糕好吃,濃郁的益力多味道,入口順滑
香蕉脆脆
芝士哈哈笑薯圈
哈哈笑既薯圈望到都開心
旁邊仲會有香濃既芝士醬可以蘸來吃
炸得香脆,不過不失。
2014-05-24
芳姐綠豆沙
香蕉脆脆
  • 芳姐綠荳沙
2016-06-09 223 瀏覽
我呢個芝士愛好者就襯紅日端午節嚟芝心糖人街食個下午茶。當日只開半日,去到剛剛好開門,唔洗等位成為佢地今日第一個食客。點咗漢堡扒龍蝦丸芝士撈麵,芝士魚蛋,紅豆抹茶,都係98蚊本來想試下多人推介既流心蛋白吐司,但需時要30分鐘。之後有多三對情侶入嚟都叫,最後落單對情侶要等個半鐘最衰我唔夠時間等,只好無奈地讓咗俾下一對客人。所以下次去要預鬆動啲既時間先去食,仲要第一時間落咗單先。芝士魚蛋我就推薦呢個芝士魚蛋,賣相好外,最細心係會附上一碟芝士醬,最岩我呢個芝士控。魚蛋口感超彈牙,好爽口,size比街邊魚蛋大2倍,最感動係入面都有芝士心,內外兼備,讚漢堡扒龍蝦丸芝士撈麵芝士撈麵一嚟到,睇到咁多芝士醬就流唒口水但味道有少少失望,芝士味唔夠濃,龍蝦丸同芝士唔太夾。其實舖頭除芝士岀名外仲有甜品。今次就試芝士下午茶先,下次幫襯要試下糖水甜品
點咗漢堡扒龍蝦丸芝士撈麵,芝士魚蛋,紅豆抹茶,都係98蚊
最衰我唔夠時間等,

漢堡扒龍蝦丸芝士撈麵
芝士撈麵一嚟到,睇到咁多芝士醬就流唒口水
但味道有少少失望,芝士味唔夠濃,龍蝦丸同芝士唔太夾。

2016-06-09
  • 芝士魚蛋
2016-06-02 175 瀏覽
切開蛋白,蛋黃隨隨流出,多士上、蛋白中及面層都加入了芝士,將它們與脆脆多士同吃,非常合拍!後面的鹽酥雞,雞肉嫩滑無比,多汁而不膩,外層酥脆而不乾硬!必定要點!芝士蛋白流心吐司 $27台灣鹽酥雞 $30

芝士蛋白流心吐司 $27

2016-05-23 148 瀏覽
今日夜收工,行行下,個同事話不如飲杯野,吹下水....我話無所胃,就入左黎依間糖水店,入到去坐位比較多,可能成12點關係la..眼見裝修環境潔淨,地方寬闊,感覺良好,我點左杯西瓜汁,飲落味道有西瓜味,老闆話佢無落糖水,係直接渣出來的,我都突然左,好甜wor...而且有好多西瓜肉...不錯的選擇呢!
好甜wor...而且有好多西瓜肉...不錯的選擇呢!
2016-05-16 112 瀏覽
特濃芝士醬撈出前一丁,配上有唔同配料選擇,例如係芝士丸、脆皮腸、漢堡扒等等,淨係睇賣相已經好淫賤喇。食落芝士味都ok嘅,但係就唔算好特濃,而且芝士醬唔夠細滑,中間有啲粉既感覺🤔,不過肚餓用黎過下口癮都唔錯嫁。舖頭仲有好多唔同嘅小食、吐司🍞,仲有糖水食,選擇都幾多而且定價唔貴,岩哂一班為食嘅芝士控啦。
2016-05-15 235 瀏覽
夜晚食芝士全餐做宵夜係小確幸,之前已經聽好多朋友讚呢度嘅小食,今日一於嚟食個宵夜。先來一客 台灣鹽酥雞 ($30) 呢個係呢度嘅大熱食品。鹽酥雞炸粉薄薄一層,炸得酥脆,咬落雞塊軟熟有肉汁,頗有台灣風味。鹽酥雞有辣有唔辣,可隨個人喜好選擇,嗜辣嘅我就覺得辣粉可以再多一啲。特濃芝士撈丁($35) 芝士份量非常慷慨! 滿滿嘅芝士醬鋪滿麵上,呢隻芝士唔係一般撈丁嘅芝士汁,偏向車打芝士味,所以有人覺得芝士味唔夠濃,芝士汁「鯨」得幾快,所以要襯熱食。其實啲芝士汁可以唔落咁多,咁可能可以減卻膩感。撈丁麵質不錯,而且仲可以揀兩個餸,以呢個價錢係抵嘅。呢度好多款小食糖水都好吸引,味道不錯而且價錢唔貴,性價比高啊,小店營業至凌晨兩三點,反而中午唔開,大概下午三點先開。
先來一客 台灣鹽酥雞 ($30) 呢個係呢度嘅大熱食品。

特濃芝士撈丁($35) 芝士份量非常慷慨!
撈丁麵質不錯,而且仲可以揀兩個餸,以呢個價錢係抵嘅。

$35 (宵夜)
  • 特濃芝士撈丁
  • 台灣鹽酥雞
2016-05-09 151 瀏覽
/➡️芝心糖人街⬅️/芝士撈丁 $25✌🏻️👍🏻有得自己揀料,唔一定系撈丁,😍有得撈冬,芝士控一定要食😭💕🧀,不過咸左小小,都唔算太流,還可以接受,💥🧀🧀🧀d芝士漿多到變左芝士海咁芝士魚蛋 $43一啖咬落去,爆哂d💥💥🧀芝士汁,食個陣要小心睇熱,💕魚蛋好爽,好彈牙,加埋爆芝,一流,好似芝士腸,芝士波波個d甘,😍👍🏻一咬落去會bi左d汁,好好味,唔會好貴,食過一定翻尋味👍🏻👍🏻#foodcatalog咸/📍前往方法🏃🏻🚅🚌:九龍城太子道西448號太子滙地下8號舖#foodcatalog九龍城/伸俐指數9/10x👅

➡️芝心糖人街⬅️

九龍城太子道西448號太子滙地下8號舖

#foodcatalog九龍城

伸俐指數9/10x👅
2016-05-04 109 瀏覽
芝士撈丁有得自己揀料,唔一定系撈丁,有得撈冬,芝士控可能對芝士有d失望,因為咸左小小,不過唔算太流,還可以接受,芝士味唔算濃,可以話無乜芝士味,如果可以,可以加d芝士粉,令個芝士味再滋味d,對呢碟野有所保留。芝士魚蛋讚,一啖咬落去,爆哂d芝士汁,食個陣要小心睇熱,魚蛋好爽,好彈牙,加埋爆芝,一流,好似芝士腸,芝士波波個d甘,一咬落去會bi左d汁,好好味,唔會好貴,食過一定翻尋味
芝士撈丁

2016-04-30 842 瀏覽
芝士乜乜 芝士乜乜,上網見到大受好評既小店身為芝士粉絲的我今日就去食芝士啦!小店都幾易搵就係太子道西馬路附近,位置都算多。坐下先看看餐牌甘栗紫薯$25紫薯和栗子的炸物,裡面是紫薯溶加栗子粒。外層炸得脆脆,吃下去脆脆的好好吃啊,栗子是吃得到的啊。芝士魚蛋$25有5粒大大粒的炸魚蛋,魚蛋炸得剛剛好不會過了火,亦彈牙,魚蛋裡面本來有小許芝士味,還會附送一兜芝士醬,給我們點來吃,十分邪惡。特濃芝士撈$43當然不小得一定要點芝士撈麵來吃,可選一丁、烏冬和螺絲粉。送可選2款,我們選了栗米和芝士波波丸。芝士波波丸很好很好吃,一口一粒,一咬下去有芝士爆出來的,很喜歡正。麵的芝士十分十分多!絕對每一條麵都能吃得到芝士,芝士味道亦很濃,當然我這個芝士愛好者吃得樂在其中,而且栗米每粒都佔有芝士。簡直絕配。香芒脆脆$38這個是我今晚最喜歡的,外層炸得熱熱和脆口,咬開中間有冰凍的cream和芒果,不會過甜,口感很豐富,推介給大家。芝士蛋白流心吐司$45過個大約要得30分鐘,即叫即整,拍照時已嗅到很香了,切開時流心效果十分明顯,裡面有一隻生雞蛋。吐司烘得很脆,上面的蛋白吃下去像風一樣消失了,味道咸咸的,應該是芝士
小店都幾易搵就係太子道西馬路附近,位置都算多。
坐下先看看餐牌
甘栗紫薯$25
特濃芝士撈$43
香芒脆脆$38
芝士蛋白流心吐司$45
過個大約要得30分鐘,即叫即整,拍照時已嗅到很香了,
切開時流心效果十分明顯,裡面有一隻生雞蛋。吐司烘得很脆,上面的蛋白吃下去像風一樣消失了,味道咸咸的,應該是芝士的味道。配有粒粒栗米甜甜的,意想不到的配。
2016-04-24 583 瀏覽
最近講到九龍城,大家都在討論芝心糖人街。它的流心芝士多士,身為芝士迷實在不能錯過。小店放滿Emoji的咕𠱸,氣氛輕鬆,是個下午茶和宵夜的好去處。榴槤脆脆在榴槤班戟炸上一層薄脆,雖然看似油膩,吃下去卻不太覺。脆皮下是柔軟的班戟皮,包著沾滿忌廉泡泡的榴槤果肉。榴槤濃郁,新鮮,清甜。嫌它太稠的話,有稀身的忌廉作平衡。好吃得驚訝。芝士蛋白流心多士比拳頭還要大的蛋白,滿佈粟米粒。 滿懷期望地把它從中間切開,卻絲毫不見流心的跡象,十分失望。心有不甘,另覓一處再下刀,把兩刀之間的蛋白全部移走。這次,終於有些少流心芝士。味道不太特別。蛋白本應淡味,突顯粟米的甜,芝士不濃,僅添濕潤。多士烘得脆而不硬,慶幸它沒有過多的牛油作調味,反以一層焗乾的芝士添上咸味,加上流心芝士的濕度,整體算是不錯,只是本來的期望太高。芝士魚蛋剛炸好的魚蛋熱辣辣,咬下去爆去超熱的芝士,把舌頭灼傷,大家得小心。稍為放涼後,魚蛋皮韌、彈牙,包著流心芝士,口感不錯。可是,味道只屬一般。芝士欠濃,藏在魚蛋裡欠突出。伴碟的芝士醬更是完全不夾,可有可無。對芝士迷來說,或者未算驚喜。可是,愛榴槤的話,實在不枉一試。下午茶時段只有兩名店員,雖然人
榴槤脆脆
芝士蛋白流心多士

芝士魚蛋
對芝士迷來說,或者未算驚喜。可是,愛榴槤的話,實在不枉一試。下午茶時段只有兩名店員,雖然人不多,但也得耐心等候。店員殷勤的態度值得一讚。
2016-04-10
  • 榴槤脆脆
2016-04-20 184 瀏覽
多士望落平平無奇,一切發現都幾酥脆。食落奶油味好香,不過如果可以再重手啲會更好,因為而家食落幾dry喎,有少少似奶黃既味,一個人食一份都冇問題。估唔到除左芝士野,其他都ok!
2016-04-19 372 瀏覽
Finally spared time for the long awaited visit at Kowloon City, trying out this restaurant of recent big hit!芝士魚蛋$25Cheesy fish ball was luscious with hot-lava melted cheese fillings, the greasy yet savoury outer layer was bit hard to chew, personally prefer softer fish balls!榴槤脆脆$38Was really tempted with the mashed durian mix with cream, definitely smooth in texture as it was pleasantly blended. What's more, it was distinctively surrounded with crispy outer layers; followed with a softer panca

榴槤脆脆$38
Was really tempted with the mashed durian mix with cream, definitely smooth in texture as it was pleasantly blended. What's more, it was distinctively surrounded with crispy outer layers; followed with a softer pancake layer towards the middle,the multiple textures forming the whole durian mash was way too delightful for a durian lover to eat!!🏻

紫芋薯餅$22
On-the-spot texture, savoury dish to order for its crunchy potato pastry! Great contrast to the soft and mushy potato mix in the middle. Something to return for!
特濃芝士撈配芝士波波腸&芝士丸 $35
(配一丁,螺絲粉,烏冬)
Who could resist the generous blend of cheese, when each stripe of noodle soaks up the evil cheese like a sponge!

台灣鹽酥雞 $30
Chicken was fairly spiced, aromatically enticing!! Chicken pieces were definitely soft and succulent at the centre; crispy and inviting from the outside!😛

芝士蛋白流心吐司 $33
This is a super devil toast to share with your buddies!!
Generously filled with cheese and airy egg white, the oozing egg yolk in the middle was definitely a spotlight!! Soooo hard to resist

A pleasant dine in experience! Worth the visit!
2016-03-24
  • 台灣鹽酥雞
  • 芝士蛋白流心吐司
  • 榴槤脆脆
  • 紫芋薯餅
2016-04-02 270 瀏覽
嚟九龍城揾食,除咗泰國菜之外,最近又多個新蒲點—芝心糖人街,聽個名都知道係芝士控嘅天堂! 芝士蛋白流心吐司: 厚厚嘅豐盈蛋白,外型十足舊雲,上面鋪滿芝士同粟米,輕輕一切,蛋黃破雲而出,場面震撼到要發出震撼性嘅聲音!吐司烘得鬆脆,充滿濃濃嘅牛油香味,吐司完全吸收哂蛋黃汁、粟米嘅甜味,堅係好味!隨著紫薯熱嘅漫延,紫薯已達到無所不在嘅地步啦!黃色同紫色喺色譜上係對立,但當金黃色嘅薯餅遇上紫薯,卻產生化學作用,成為Perfect match! 紫薯薯餅: 薯餅表面炸得香脆,內裡紫薯味芳香濃郁,原粒栗子為薯餅增加口感,同時中和紫薯嘅甜味,紫薯控必食之選!

紫薯薯餅

2016-03-31 214 瀏覽
紫芋薯餅$25超級足料, 剛炸好熱辣辣香口又綿, 紫芋味好出,外皮超脆, 又沒有油膩感芒果脆脆$38外脆內軟,外熱內冷, 芒果份量可以再多一點點就好了台灣鹽酥雞 $30像是在台灣食一樣! 超香口的, 好食到停不了口! 更可選辣度芝士魚蛋$25流心熱辣辣, 想濃味一點可以再點芝士醬呢芝士蛋白流心吐司$33蛋白好像梳乎里般帶甜軟綿綿的, 灑上了粟米粒更添口感切開後可看到裡面的芝士和流心蛋, 配上脆脆多士, 超邪惡啊特濃芝士撈 $35都底可以選一丁/烏冬/螺絲粉可選兩餸, 我選了芝士波波腸和芝士丸芝士汁份量來得慷慨, 加上芝味濃郁, 好滿足兩個人分享會比較好, 否則這麼濃可能會有點膩啦哈哈飲品方面點了茉香珍珠和香芋珍珠超大支的!不過茉香珍珠的茉香味道倒不是太突出啦, 可能冰粒較多
紫芋薯餅$25
超級足料, 剛炸好熱辣辣香口又綿, 紫芋味好出,
外皮超脆, 又沒有油膩感
芒果脆脆$38
外脆內軟,外熱內冷, 芒果份量可以再多一點點就好了
芝士魚蛋$25
流心熱辣辣, 想濃味一點可以再點芝士醬呢
芝士蛋白流心吐司$33
蛋白好像梳乎里般帶甜軟綿綿的, 灑上了粟米粒更添口感
切開後可看到裡面的芝士和流心蛋, 配上脆脆多士, 超邪惡啊
特濃芝士撈 $35
都底可以選一丁/烏冬/螺絲粉
可選兩餸, 我選了芝士波波腸和芝士丸
芝士汁份量來得慷慨, 加上芝味濃郁, 好滿足
兩個人分享會比較好, 否則這麼濃可能會有點膩啦哈哈
飲品方面點了茉香珍珠和香芋珍珠