2016-01-13 204 瀏覽
朋友釣咗條野生黃鱲倉,約去九龍城開餐,新鮮幾斤重嘅海魚真係食到停唔到口!食飽飯,行咗半個鈡女友話要去食甜品!揾咗間裝修簡潔,選擇又多嘅舖頭入去試!本來諗住基本动作,但估唔到有驚喜!涼粉係我食甜品嘅首選,可能係童年回憶關係啦!但更確切嘅應該係佢獨特嘅口感!呢碗雜果涼粉一放埋嚟就好想食,因為一睇就知D生果係新鮮挑選過嘅!如此配答勝在夠清甜!海帶綠豆、腐竹意米,可能係最經典,最傳統嘅中式糖水!係小時候老媽子最經常煲嘅!好少在外食中式糖水,因為多數偏甜,但見阿姐誠意推薦,即管一試。果然甜度適中!海帶綠豆勝在足料,海帶份量夠多就自然清甜。腐竹意米就勝在腐竹味夠濃,意米又煲得夠火喉、夠滑口!各自食咗部分之後,女友建議試吓两溝。哈哈!唔試由自可,一試就番唔轉頭!睇嚟我以後都会咁食法。

2016-01-12 132 瀏覽
響附近食完飯, 朋友仲想食甜品, 就隨街搵間甜品鋪. 見呢間選擇幾多元化, 而且坐位多, 唔洗迫住又唔會有時限, 一於試下. 要左個雪糕香蕉船$38, 可以3個雪糕球, 要左雲尼拿同朱古力, 其實仲有其他味不過我無揀. 呢個價錢有咁多個球, 好抵. 香蕉船當然有香蕉, 底收埋兩條, 而且旁邊仲有哈蜜瓜, 蜜瓜, 西瓜等生果, 確實好多材料又夠大粒. 生果新鮮爽口, 唔算太甜, 唔會浸過糖水, 食完夠清新. 雪糕雖然唔係咩大牌子, 但食落都幾滑, 朱古力幾濃, 而且唔會太甜. 仲有兩條朱古力棒有伴菜, 令成個甜品錦上添花.

$38 (宵夜)
早前, 因朋友介紹也到了附近, 有空便去吃甜品.喜歡吃榴槤班戟的我, 到了第一次來的甜品屋, 少不了一定要叫一碟來試試看,還沒吃, 外觀有一種飽滿的感覺,一旦切開已經嗅到一陣陣榴槤的味道飄過來,吃下去還是有濃郁榴槤的香味, 對比下Cream也不會過多.喜歡吃榴槤的朋友, 我推薦大家可以試一下.$35 價錢可能大家會覺得有點貴, 但吃下去大家會覺得是值得的.另外, 木瓜燉雪耳 $28, 中等價錢.很多料, 清甜又甜而不膩, 雪耳有一點點彈牙.此外, 老闆員工的服務態度非常好. 環境亦清淨又整淨, 雖小但讓人感到舒適.
早前, 因朋友介紹也到了附近, 有空便去吃甜品.
喜歡吃榴槤班戟的我, 到了第一次來的甜品屋,
少不了一定要叫一碟來試試看,
還沒吃, 外觀有一種飽滿的感覺,
一旦切開已經嗅到一陣陣榴槤的味道飄過來,
吃下去還是有濃郁榴槤的香味, 對比下Cream也不會過多.
喜歡吃榴槤的朋友, 我推薦大家可以試一下.
榴槤班戟
另外, 木瓜燉雪耳 $28, 中等價錢.
很多料, 清甜又甜而不膩, 雪耳有一點點彈牙.
木瓜燉雪耳
此外, 老闆員工的服務態度非常好.
環境亦清淨又整淨, 雖小但讓人感到舒適.
宵夜
榴槤班戟
木瓜燉雪耳
九龍城也是我的飯堂......這天便來了芝心糖人街開餐了!因為連晚餐也未吃,也叫了一點飽肚的食物!XO醬炒腸粉蛋($28)XO醬味道不會太重,只聞到其香味,加上炒得十分乾身香口,味道很好!芝士蛋白流心吐司($27)這絕對是心機之作!吐司香脆⋯⋯單單煎香已經要15分鐘,蛋白打得鬆化,蛋黃流心......夾著一起吃,絕對是天下美食! 加分是蛋白上的烤芝士,很香,很好吃!芝士哈哈笑薯圈($20)這個雖然是買回來的,但炸得十分香口,加埋芝士醬一起吃,美味便是這些了!海帶綠豆沙($18)中式糖水絕對是my favorites! 有海帶的香,綠豆沙也起沙的......加上不是太甜,絕對是我的口味!
九龍城也是我的飯堂......這天便來了芝心糖人街開餐了!

因為連晚餐也未吃,也叫了一點飽肚的食物!

XO醬炒腸粉蛋($28)
XO醬炒腸粉蛋

芝士蛋白流心吐司($27)
芝士蛋白流心吐司
加分是蛋白上的烤芝士,很香,很好吃!

芝士哈哈笑薯圈($20)
芝士哈哈笑薯圈

海帶綠豆沙($18)
海帶綠豆沙

題外話/補充資料: 以我的速度,通常食完都要幾天至一星期才動筆⋯⋯今次是食完即寫,原因是欣賞小店的用心去炮製美食⋯⋯即使小店⋯⋯用心⋯⋯才是美食的根本,對食物的專重!
2016-01-09
$50 (宵夜)
XO醬炒腸粉蛋
芝士哈哈笑薯圈
海帶綠豆沙
2016-01-10 115 瀏覽
響呢頭開工, 做到攰攰地食D野補充體力, 見呢間糖水小食鋪夠多選擇, 一於試下先.小食最鍾意香口野, 所以試左"台灣鹽酥雞(不辣)"$30一上枱已經好香, 熱辣辣, 等左一陣先可以食, 以免辣親. 過左度熱氣, 一啖咬個外皮好鬆脆, 鹽既味道剛剛好, 唔會太咸. 雞肉就好嫩滑, 啖啖肉無骨夠晒肥美. 呢個小食好惹味, 食極唔覺膩, 送酒或者送果汁都一流, 一冷一熱.另外要多個"芝士吞拿魚吐司"$27, 吞拿魚下有層芝士, 焗完之後有芝士既咸香, 唔算太濃, 但同吞拿魚兩者好夾. 配埋吐司焗到邊位脆口, 但包身鬆軟, 幾樣加埋口感豐富, 係一個又飽肚又有營養既下午茶.
小食最鍾意香口野, 所以試左"台灣鹽酥雞(不辣)"$30
2016-01-08 138 瀏覽
去完嘉年華就落九龍城食飯, 貪呢邊多選擇. 食完晚飯朋友都仲未夠皮, 話要食埋糖水先走. 就是但響附近睇下有咩選擇, 見呢間有中西式糖水, 雪糕, 特飲咩都有, 一於試試.晚飯都食得幾飽, 所以都係要碗生果系統糖水清一清, 一來無咁飽, 二來玩左成日好口乾, 吸收返D水份. 要左個什果楊枝甘露($33), 份量好大碗, 好足料.什果包括有西瓜, 蜜瓜, 哈密瓜, 芒果, 款款都有幾粒, 加埋即係十幾粒, 食完都幾飽. 生果新鮮清甜, 芒果唔會太酸, 糖水底西米露夠晒淋. 糖水唔太甜, 加埋酸酸地既沙田柚肉中和下, 兩者剛剛好. 食完個人好清新醒胃, 減卻左食晚飯既飽濟感.
$33 (宵夜)
2016-01-07 118 瀏覽
九龍城梗係食泰國菜,但鬼屎咁多人,排隊排到肚打鼓,本想食小小野醫下肚,路過呢間甜品店,好光猛乾淨,似乎新開,入去食咗先算,我地見到個餐牌竟然瘋狂咁叫🙈 除咗甜品,仲有小吃,麵食等,一於決定食飽佢,店員推介台灣鹽酥雞,炸漿一D都唔厚,雞肉唔乾又滑,有辣,唔辣選擇,好有台灣feel ,encore 又encore ,一流👍,芝士魚蛋,用咗五種魚打,都算彈牙,巨形恐龍蛋,芝士蛋白流心多士,全都好有創意,味道唔錯,吉列豬扒湯烏冬,豬扒夠大夠厚, 又鬆脆, 餃子雞翼就稍遜,味道唔係好夾,飽咗八成喇,未食甜品呀,食唔食到呢?唯有叫小D喇,芒果脆脆,類似芒果班戟, 將班戟雪凍,跟住炸,外面脆,內面厚厚凍芒果肉,好得意, 可惜要即食,外賣既話個皮就會淋,唔脆,再叫咗芭菲杯share , 賣相好吸引,材料好豐富,有多種生果粒,西瓜,蜜瓜,芒果,小丸子,粟米片,涼粉,仲可揀選雪糕味道,食埋飽哂好滿足,雖然今晚冇食到泰國菜,竟然冇失望,相反大滿足添😋

• 芒果脆脆
  • 鹽酥雞
2016-01-07 99 瀏覽
晚飯後,同朋友逛街,向左走向右走,發現九龍城有好多間甜品店舖,不知道怎樣選擇自己喜愛的甜品???很難!!!結果,行下行下,見到一間店舖,裡面有多款小食,又有中式、西式甜品。我朋友叫了榴槤 pancakes,我想的……以前我曾經食過新鮮榴槤,我就飽了兩日!今次我一定不會再食!!估不到我朋友勸我試下,於是我抱住不死既心情試下!估不到竟然愛上了榴槤 pancakes! 忌廉不膩,加上榴槤味很香濃濃的,有入口即溶既感覺,一碟也得不夠!另外,我哋又叫了一碟芝士魚蛋,魚蛋炸起來漲卜卜,不油淋淋!咬落去有流心芝士流出!肉質很彈牙,再沾上芝士汁,令人唾言欲滴!可惜的是,我不能放所有食物進到我的肚子內!下次,我一定要來試下其它甜品
另外,我哋又叫了一碟芝士魚蛋,

2016-01-06 122 瀏覽
番左成日工,放工當然同朋友嚟到九龍城鬆一鬆啦!第一次嚟到芝心糖人街,呢間店主打芝心系列小食。望一望menu ,深深被呢個吐司吸引左,即時心心眼order左一份。芝士蛋白流心吐司 - 金黄嘅蛋白雪山鋪係脆脆多士上。看似好普通,但當用刀切落去……蛋黃岩漿慢慢流出嚟,淨係睇都已經好正,食落去意想不到好好味丫!軟綿綿嘅蛋白+粟米粒+蛋黃漿+芝士脆吐司,good~~~價錢又抵,值得一試丫
番左成日工,放工當然同朋友嚟到九龍城鬆一鬆啦!

價錢又抵,值得一試丫

2016-01-05
2016-01-04 58 瀏覽
今晚約了朋友去九龍城食飯,食完飯當然要去吃糖水,成餐飯先圓滿,在九龍城這個食肆多如繁星的地方,要找一間入去幫襯的糖水鋪,真是有點選擇困難,所以最終行下行下,就走了入【芝心糖人街】,鋪頭不算大,但是都算整潔舒適,最特別是天花吊滿水晶雀仔,又有一個標把做裝飾,兩三個朋友一齊吹水食糖水就最適合。坐定定,就揀下想吃的糖水,我諗都無諗,就叫了我的最愛芒果甜品"香芒三重奏",既然個名叫三重奏,應該有三樣不同款式的甜品,出來的賣相令人食指大動,包括有脹卜卜的芒果班㦸,閃爍爍的芒果奶凍,香飄飄的芒果雪糕,新鮮的芒果粒,淨看都覺得好幸福。班㦸軟棉棉,奶凍又溶在口中,芒果香及甜味,由舌尖滲入喉嚨啶,再吃雪糕及芒果粒,簡直絕配。吃完甜品,我的幸福指數上升到最高點
"香芒三重奏",既然個名叫三重奏,應該有三樣不同款式的甜品

吃完甜品,我的幸福指數上升到最高點

2016-01-03
  • 香芒三重奏
  • 芒果脆脆
2016-01-03 221 瀏覽
是日路經九龍城約六七点左右,肚仔未餓,但又想食少少嘢,又想食甜品之際,眼見唔洗排隊就沖咗入去,店員服務態度非常貼心,見我哋樣樣都想食就見議我哋先食少少小食,最後先試甜品。小食極力推介台式鹽酥雞(有辣有唔辣選擇),因為一共食咗5碟,所以再極力推介多一次,仲有吉列芝士豬扒(可以跟湯烏東,湯麵或炒烏東),一定要試吓芝士流心蛋白吐司。至於甜品就有更多選擇,芒果脆脆,榴連脆脆,芭菲杯,芒椰椰西,芒果鮮奶都係不二之選。
台式鹽酥雞
芭菲杯
香蕉船
楊枝甘露
2015-12-28 106 瀏覽
響九龍城買完野, 攰攰地又口乾乾, 搵個地方坐低抖一抖, 行過見呢間有糖水, 小吃, 種類好多, 一於試下先. 未到糖水時間, 所以人唔算好多, 可以慢慢坐.睇睇餐牌, 芝士類型有好多小食, 而糖水系列就中西式都有.睇左一輪都係食D野, 所以要左個All Day Cheerzfast $40, 唔太貴又可以食幾樣野.芝士滑蛋, 淡淡芝士香味, 融化既芝士配合滑蛋兩者非常夾, 滑蛋亦夠滑, 唔會太稀.芝士蒜蓉多士, 好香芝士同蒜蓉味, 多士焗到好香脆, 簡單既材料味道已經好唔同.司華力腸夠大條, 唔會太咸, 外皮脆香.仲有跟餐既西瓜汁, 夠凍唔會太甜, 西瓜味夠, 仲飲到打出黎既西瓜肉, 果然足料, 飲完好清新.
睇睇餐牌, 芝士類型有好多小食, 而糖水系列就中西式都有.
司華力腸夠大條, 唔會太咸, 外皮脆香.
$40 (其他)
2015-11-26 307 瀏覽
今日同朋友去左九龍城食泰國菜,食完之後朋友話想食中式糖水,經過太子道禁啱見到一間新開嘅(芝心糖人街),在門口睇睇下就比店員介紹左入去,好啦,見店員咁有禮貌就同朋友一齊入去試下啦,我地四個人一人叫一個中式糖水同榴槤班戟,芒果班戟一齊食,綠豆沙,桑寄生, 腐竹薏米同木瓜燉雪耳,真係估吾到,給我們一個驚喜,d糖水味道真係好好味,完全好似在家食的感覺,好足料,我沒有食綠豆沙,但聞到好香好香臭草味道,真係好小糖水店有這種香味,下次一定會試,我食左木瓜燉雪耳,食得出真係好用心燉,有D好香好香杏仁味同木瓜味,木瓜好新鮮好大,好好味, 腐竹糖水睇得出好足料,重有要講埋個榴槤班戟,未食切開都聞到好勁濃厚味道,如果吾食榴槤的人,我諗真係頂吾住,真係好香,總知呢間糖水真的可以一試,由其是中式糖水。
2015-11-22 170 瀏覽
一班朋友聚會,走入新開的店,位於九龍城,主打芝士,每種食物都用不同的芝士,不太愛芝士的還有其他小食甜品特別推介:芒果脆脆,外脆內凍,厚身芒果台灣鹽酥雞,皮薄不會太厚身,雞肉香滑,正!
all cheese breakfast
芝士撈野
芒果脆脆
  • 台灣鹽酥雞,芒果脆脆
2015-11-12 180 瀏覽
唱完K, 見到有間標榜「糖水, 小食, CROSSOVER」既舖頭, 喺正Neway下面, 咪試下, 叫左個鹽酥雞, 可以加辣, 皮很脆, 肉都幾滑, 好食過KxC, 另外仲叫咗個腐竹薏米, 腐竹味好濃, 而且吾係煲到爛晒, 個人幾鍾意, 女朋友就叫咗個喳咋, 味道甜咗少少, 但可能係女朋友怕肥所以鍾意淡口d, 最後就係榴槤疏乎里, 店員說是用d24榴槤, 外表其實吾靚, 但咬入口很鬆軟香口, 比想像中好食, 而當時店內都有吾少客人, 樓面就得一個, 所以都要等一陣, 但店員幾好禮貎, 總結係值得再去既
榴槤疏乎里
喳咋
腐竹薏米
2015-11-07
5 分鐘 (堂食)
榴槤疏乎里
喳咋