如果你和朋友在銅鑼灣逛街,我推薦你們去廣場一期的一家日式居酒屋。這家小店裝修簡約,環境清淨,非常適合和朋友一起聊天。他們家的串燒菜單非常豐富,我推薦你們試試牛舌、豬肉蕃茄串、大蔥拼肉、秋葵和雞脾菇串燒。牛舌切得很厚,口感軟嫩多汁,加上粗鹽和黑椒調味,非常美味。另外其他如雞脾肉串燒也很好吃,都非常新鮮和多汁。大阪燒份量唔錯,都幾大份,好似返咗日本食。套餐價格還可以另外一個迷你丼飯以及小食。如果你想吃飯,我推薦你們試試他們家的滑蛋雞肉丼,這道丼飯雞蛋很香滑,雞肉很柔軟,聞起來就有日本的感覺,份量很足,價格也很實惠,整體來說還是很好吃的。這家日式居酒屋是一個良心小店,食物的質量很好,價格也很實惠。如果你正在銅鑼灣逛街,不妨去試試吧!

串燒拼盤
套餐迷你飯
大阪燒
2022-02-26
10 分鐘 (堂食)
串燒拼盤
套餐迷你飯
大阪燒
  • 明太子大阪燒
2023-04-22 714 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣廣場一期,店面唔算好大,壽司串燒日式料理樣樣都有,🖤黑白配🙌覺得食物質素普通,不過店員嘅服務態度唔錯🫶🏿吞拿魚柚子醋海菜沙律 $93賣相紅紅綠綠好靚,吞拿魚半生熟,海菜做沙律無咗陣草青味,加上柚子醋很開胃吉列軟殼蟹 $73蟹比較細隻,肉唔算多,味道不太出,炸粉相對較厚炙燒左口魚裙邊壽司 $25@|炙燒三文魚壽司 $27@很失望,肉質有少少梅,無入口即溶感覺,連三文魚味都無,呢個價錢唔抵食明太子扁意粉 $67沒有明太子味,反而cream味比較濃,如果當卡邦尼嚟食呢個意粉ok🤣河魨乾 $45保持正常水準A5和牛上後腰肉 $235🖤黑白配⚪️叫了7成熟,大大片的金箔賣相精美,肉質亦嫩,唔錯👍正宗大阪燒 $73佢有其他唔同味道版本大阪燒,不過都係覺得正常版係最好味😚 材料份量多,唔會食列成口粉漿花魚一夜干 $78味道甜甜地,魚肉嫩滑,🖤黑白配⚪️好快清曬

吞拿魚柚子醋海菜沙律 $93

吉列軟殼蟹 $73
蟹比較細隻,肉唔算多,味道不太出,炸粉相對較厚

炙燒左口魚裙邊壽司 $25@|炙燒三文魚壽司 $27@

明太子扁意粉 $67

河魨乾 $45
保持正常水準

A5和牛上後腰肉 $235

正宗大阪燒 $73

花魚一夜干 $78
味道甜甜地,魚肉嫩滑,🖤黑白配⚪️好快清曬
2023-03-12 822 瀏覽
燒肉丼 Grilled Honger Beef Rice Bowl, 好好味道!串燒Skewers: 雞皮Chicken Skin, 大蔥雞腿肉Chicken with Leek, 豬大腸Pork Intestine. 也不錯!豆腐味噌湯, 中華沙律, 綠茶麻糬, 餐飲. 也不差!銅鑼灣區好選擇, 銅鑼灣廣場一期201號舖.
豆腐味噌湯, 中華沙律, 綠茶麻糬, 餐飲. 也不差!

銅鑼灣區好選擇, 銅鑼灣廣場一期201號舖.
豆腐味噌湯, 中華沙律, 綠茶麻糬, 餐飲.
2023-02-25
10 分鐘 (堂食)
午餐
豆腐味噌湯, 中華沙律, 綠茶麻糬, 餐飲.
2023-02-03 956 瀏覽
是日靚午,係銅鑼灣搵好野食,搵到呢間隱世小店,高興😋入到鋪店員介紹大板燒,好,就試下佢咩料子~呢到枱面,色香皆全,試埋味道,都算中上級數,仲幾隻餃子送,Nice🤤🤤🤤值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
是日靚午,係銅鑼灣搵好野食,搵到呢間隱世小店,高興😋

入到鋪店員介紹大板燒,好,就試下佢咩料子~

值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
2022-12-18 1141 瀏覽
本來想食隔離間珍珠奶茶,見呢間特別啲,食落喜出望外😍😍本來唔肚餓,愈食愈餓,繼續叫。牛一定要食😍😍明太子大阪燒,串燒都好食,甜品cheese cake 又好有誠意。個意大利飯都出奇地好好食😋店員好貼心,細心介紹,唔夠茶水立即發現,想要menu 未出聲已經送黎,又送多兩杯酒比我地,連最尾叫果包茶只係20蚊,攞6隻杯黎,仲可以加水再沖,服務態度一流。😍😍啲嘢真係好好食,樣樣都好食加埋服務態度,食得開心手
本來想食隔離間珍珠奶茶,見呢間特別啲,食落喜出望外😍😍

啲嘢真係好好食,樣樣都好食
加埋服務態度,食得開心手
他他前菜
明太子大阪燒
澳洲牛
他他前菜
明太子大阪燒
澳洲牛
2022-11-26 794 瀏覽
同朋友黎左呢度食lunch,每人都各自點左一個set,份量都夠晒大,不過串燒就略嫌普通咗啲。照燒雞扒丼($65)超大碗雞扒丼🙀煎雞扒成個手掌咁大咁厚,滿滿既蛋白質😂雞皮都煎得好脆,上面淋滿咗照燒汁,撈埋下面嘅珍珠米超惹味,仲送左個前菜係我好鍾意食既中華沙律溝冷麵,食完個飯就會上一碗麵豉湯,成個set都幾抵。鐵板燒安格斯肉眼便當 ($98)呢個係用個木盒便當裝住,成個presentation幾靚,一個盒係放牛肉同飯,另一個係薯仔沙律🥗份量都好大。串燒拼盤($88)拼盤有牛舌、雞肉、豬肉同牛肉,牛舌係最好食,超級厚身,食落啖啖肉同埋充滿油香,其他就普通質素。

照燒雞扒丼($65)

鐵板燒安格斯肉眼便當 ($98)

串燒拼盤($88)

2022-10-22 596 瀏覽
🤪🤪其實好少打食評。。但琴日同完fd食完後覺得覺得要打打讚下間餐廳。。因為佢嘅服務真係超好。。好到我都覺得有d唔好意思。。好似西客🙈🙈。。首先Book左枱7點,由於友人遲左收工,所以我一直坐到好似7點半先齊人order🙈🙈🙈中間完全無催落單。。叫左個二人set 包括二人套餐 韃靼吞拿魚塔 虎蝦&八爪魚燴飯 A5和牛上後腰肉 蔬菜 車厘茄五花肉 芝士蛋糕&雪糕 (仲有3杯酒但我影張menu實在太矇copy唔到)頭盤(牛油瓜配吞拿魚好夾)好快就送到,佢哋會細心留意我哋食完先收碟上另一款之後上燴飯🙈🙈我自己唔好,無問清楚就order個set,唔知個飯原來辣,但我個fd係完全0辣嘅人,所以佢都即刻同職員講返呢個情況,要壼水先食到。。職員即刻勁體貼沖涼茶同比一大壼水,亦同廚師反映。。(因為我坐入面唔係好聽得清楚,不過最後佢問左我哋幾次後,幫我哋換左兩碟燴飯變唔辣的煮法)。我自己個人都唔係好食得辣,所以覺得幾辣,但其實整體OK,而個fd係食熱浪都覺得好辣嘅程度,所以如果佢食的話的確好有困難。之後我覺得應該從新煮過碟新嘅比我哋,完全唔辣個fd都食得非常OK,真係勁體貼。中間再連埋串燒蔬菜(唔記得影相

叫左個二人set 包括
二人套餐
韃靼吞拿魚塔
A5和牛上後腰肉
蔬菜
車厘茄五花肉
芝士蛋糕&雪糕
(仲有3杯酒但我影張menu實在太矇copy唔到)

虎蝦&八爪魚燴飯

中間再連埋串燒蔬菜(唔記得影相)同清酒一齊上。。串燒蔬菜都好味唔乾。。

完全估唔到個和牛會上噤多金箔,靚得黎好淋都有d油香唔(漏)

芝士蛋糕&雪糕

最後上嘅甜品係有驚喜(利申我係一個唔太好甜品嘅人,唔鍾意d好重奶同甜嘅味道)
首先個雪糕我初初見白色以為係至憎嘅雲尼拿味,點知唔係啵。。雖然我無問職員係咩味,但食到陣陣奶香但唔(蘇),質感有d特別唔係一般雪糕。。但由於少食甜品唔識分。。
個芝士蛋糕都好味,唔太甜亦唔係硬。。(😅唔知係咪焦糖巴斯克芝士蛋糕)只可總結鍾意呢個甜品。。好味

尾尾都有個少插曲,無為意餐廳收幾點,我哋都傾得太開心,無為意由幾時開始所有客已經全部走哂。。所以即刻上openrice睇下收幾點。。點知原來收9點半。。我知嘅時候已經9點半,即刻叫埋單。。但過程中佢哋完全無催我哋或叫我哋埋單先呀或執我哋d杯碟等。。真係超級超級超級nice,勁唔好意思阻人收工🙈🙈🙈係人都想準時收工回家休息架嘛,但佢哋可能見我哋傾緊計都無提出要閂門,以呢個價錢收費,真心超一般嘅服務及食物質數。

千字文總結
會推介朋友黎,自己都會再黎,但會避免西客行為🙈🙈🙈

2022-09-11 490 瀏覽
原本想食另一間,但太多人,由於太肚餓唔想等,見呢間唔使等就入左去。結果都伏伏地,但又未至於差。叫左蒲燒鯖魚拌藜麥沙律便當同鐵板牛舌丼+溫泉蛋。一開始侍應落錯單,後尾黎啱左。條鯖魚算燒得幾好,藜麥沙律加左蕃薯,算幾好。但個鐵板牛舌丼,真係好一般,份量少,飯又太爛。最後叫左個綠茶千層蛋糕,真係唔好食,太硬,啲綠茶味好假,顏色又膠,都唔知擺左幾多日。同個menu差好遠總之所有野都麻麻地。

叫左蒲燒鯖魚拌藜麥沙律便當同鐵板牛舌丼+溫泉蛋。

一開始侍應落錯單,後尾黎啱左。
條鯖魚算燒得幾好,藜麥沙律加左蕃薯,算幾好。
鯖魚定食

但個鐵板牛舌丼,真係好一般,份量少,飯又太爛。
牛舌丼飯

紅豆抹茶千層蛋糕

總之所有野都麻麻地。

醃薑
跟餐前菜及湯
鯖魚定食
✨ G 廣島燒廣島燒做得好好,除咗外面酥脆,里面柔軟之外,麵條入邊有唔同嘅配菜cover住,例如椰菜絲、火腿等整廣島燒嘅材料,成個菜都有 好多餡,而且沙律醬配埋其他mix埋絕對帶嚟新嘅廣島燒體驗。而中間有一層炒面, 味道咸香,但唔會太油膩。 總嘅嚟講,強烈推薦👏🏻👏🏻 ✨ 日式薯仔沙律 薯仔沙包律含薯仔泥,仲有一粒粒嘅薯仔混喺入邊,帶酸甜味又入口即化 ✨ 味噌湯味噌湯入邊有海帶和豆腐,飲得出入邊用咗好多了熬成,湯頭散發出濃郁味噌嘅咸香
✨ G 廣島燒

✨ 日式薯仔沙律

✨ 味噌湯
2022-08-27 258 瀏覽
係咁逼嘅銅鑼灣廣場入面,竟然比我咁好彩搵到一間超好食嘅日本居酒屋。經過呢間餐廳門口已經俾佢嘅裝修吸引住左,驟眼望落去係黑色背景為主,又有吧枱同普通平時嘅枱,又有得望住窗邊食飯嘅枱。咁啱餐廳Staff安排咗我哋坐喺窗口前面,我同朋友就一路等上菜,一路望住窗外既事物,一路談天說地。可能我嗰日比較肚餓,所以我先覺得Staff上菜嘅速度有啲慢,但係間唔中可以感受下節奏慢嘅生活都係一個唔錯嘅選擇!友人覺得最初既麵豉湯同埋中華沙律都surprise到佢,因為中華沙律唔係淨係得平時喺其他日本餐廳食到既爽口,仲有少少酸,令到我哋更加開胃!而麵豉湯唔會話特別好鹹或者好重味精湯既感覺,大家都可以試吓!我今次叫咗鰻魚蛋包飯,我覺得真係幾好味,燒汁鰻魚同滑蛋嘅配搭真係令我覺得好出色!鰻魚好似成隻碟咁大條,而啲飯其實唔係俾蛋包住,隻碟其實中間凹咗落去,就係放啲飯入去,滑蛋就係舖係上面!性價比真係好高,極度推薦呢款午市套餐!薄荷青檸梳打,朋友覺得呢杯嘢飲係最match到佢個名既野飲!因為呢杯野飲既薄荷葉唔同其他餐廳咁落一兩片做裝飾,係真係可以飲落去係有薄荷葉嘅味道喺入面!燒肉丼同埋串燒,相對來講,就冇咁出色或者特

燒肉丼同埋串燒,相對來講,就冇咁出色或者特別,鍾意食串燒嘅人應該未必會鍾意食,因為雞皮燒得有啲油,牛舌就比較厚,唔算燒得好入味。

2022-08-07
2022-08-26 182 瀏覽
今日路過, 叫左個大阪燒午餐, 返到公司打開, 無俾餃子, 打去講左一句漏咗, 被cut線! 感覺好差! 食物正常, 一開始都覺得可以, 最後感覺好差。打過去, 想話佢知, 反映下。點知換來不是道歉, 而係cut 線! 失望
2022-08-17 206 瀏覽
銅鑼灣高質良心居酒屋🏮裝修簡約,良心小店居酒屋😙用心製作,即叫即整仲有擺盤~原隻去骨燒春雞🐥超大隻春雞呀,燒得好juicy💦雞肉好嫩滑,外皮超香脆!食落好入味,超香蒜蓉牛油味安格斯封門柳🐮鐵板燒燒到啱啱好,好香口肉質仲好粉嫩,半熟狀態~~仲好易入口,唔會好硬!大蔥雞腿肉🍗串燒緊係必試,大蔥夾雞肉一流!灸燒左口魚邊壽司🍣灸燒三文魚壽司壽司都好好食,灸燒完特別多油香📍 芯 (銅鑼灣)銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖#銅鑼灣美食 #銅鑼灣日本菜 #日本菜 #日本#銅鑼灣 #打卡美食 #香港美食
銅鑼灣高質良心居酒屋🏮
裝修簡約,良心小店居酒屋😙
用心製作,即叫即整仲有擺盤~

原隻去骨燒春雞🐥
超大隻春雞呀,燒得好juicy💦
雞肉好嫩滑,外皮超香脆!
食落好入味,超香蒜蓉牛油味

安格斯封門柳🐮
鐵板燒燒到啱啱好,好香口
肉質仲好粉嫩,半熟狀態~~
仲好易入口,唔會好硬!

大蔥雞腿肉🍗
串燒緊係必試,大蔥夾雞肉一流!

灸燒左口魚邊壽司🍣
灸燒三文魚壽司
壽司都好好食,灸燒完特別多油香

📍 芯 (銅鑼灣)
銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖

• 炙燒左口魚裙邊壽司
2022-06-28 187 瀏覽
銅鑼灣抵食居酒屋🏮入面佈局其實比較似bar,高枱高櫈,不過都幾適合三五知己happy Friday黎食下嘢下嘢🫶🏻安格斯封門柳(143/200g)睇落好raw好血腥,但食落又唔會好難接受。鐵板輕輕燒過,唔韌之餘仲有少少肉汁!親子丼雞滑有蛋味,無蛋腥,口味較清淡🫶🏻鐵板燒一夜干扁扁的卻有滿滿魚肉,魚皮邊燒得少脆,有魚脂香,係下酒首選!魷魚圈熱辣辣又脆又香!牛舌超級厚(42蚊一串兩塊)雖然厚但食唔到牛膻味,淋得嚟又食到燒肉個種獨特嘅質感,調味節制,好食!推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗
銅鑼灣抵食居酒屋🏮

安格斯封門柳(143/200g)
親子丼
雞滑有蛋味,無蛋腥,口味較清淡🫶🏻
鐵板燒一夜干
扁扁的卻有滿滿魚肉,魚皮邊燒得少脆,
有魚脂香,係下酒首選!
魷魚圈
熱辣辣又脆又香!
牛舌超級厚(42蚊一串兩塊)

推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗
2022-06-27 225 瀏覽
銅鑼灣太多好嘢食,眼花撩亂!有日見客之後趕住食飯,這間小店出奇的令我留下深刻印象!🤩午市套餐$100左右,賣相擺盤好有心思!銅鑼灣價錢來講性價比勁高!年輕服務員細心嘅服務亦加咗唔少分❤️絕對係返工食lunch好選擇!🔸三文魚牛油果壽司 $28造型好可愛忍唔住叫一粒試吓,造型同傳統壽司一樣,整成圓滾滾的小飯團造型,裏面包着爆餡牛油果🥑,牛油果和三文魚口味超夾的🔸麵豉湯和沙律麵豉湯超濃郁,亦都好大碗。再配上中華沙律🔸燒汁銀鱈魚便當 店員攞咗個木製愛心便當過嚟,一打開是厚切的銀鱈魚扒,色澤新鮮。另一邊是色彩絢爛食沙律!咁靚即刻好有胃口!魚皮煎得好香,銀鱈魚扒肉厚,肉質滑溜加上充分吸收燒汁,伴着熱辣辣珍珠米好一流,成日有人話食魚唔飽😂相對這份好有飽腹感。沙律菜和木耳配上酸梅醬汁,吃着清爽,減去魚皮的油膩感。那個薯蓉泥亦都好香滑!好有心機的便當🔸夏威夷海鮮丼飯 鋪滿着吞拿魚和三文魚粒,$100唔使都幾足材料。兩份魚肉沒額外調味,最初擔心味道好寡,巧妙地利用牛油果的油脂和creamy口感,吊出魚生的鮮味,加埋芥末豉油伴均一起吃,一抹清新輕盈!🔸紅棗茶食完生冷嘢飲, 飲杯溫暖的紅棗茶暖胃! 紅棗香少少

🔸三文魚牛油果壽司 $28

🔸麵豉湯和沙律
麵豉湯超濃郁,亦都好大碗。再配上中華沙律

🔸燒汁銀鱈魚便當

🔸夏威夷海鮮丼飯

🔸紅棗茶
食完生冷嘢飲, 飲杯溫暖的紅棗茶暖胃!
紅棗香少少甜,看着挺養生的
餐廳:芯 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖對上一次嚟呢間日本餐廳——芯 @shin_cwb__hk 已經喺一年前,今次經過見到佢哋推出咗個之前無見過嘅晚市二人套餐——御二人樣用($568),套餐仲要有幾款清酒梅酒可以品嚐🍶,對於鍾意飲酒嘅人嚟講確實幾唔錯😎有前菜、兩樣主菜、串燒、甜品同三款酒,有別於一般二人套餐,呢個餐得鐵板燒可以揀食咩款式嘅肉🥩,除此之外全部都喺由餐廳安排,咁男女朋友就唔洗鬧交爭住要嗌啲咩嘢食啦😆✝️前菜——韃靼吞拿魚塔以吞拿魚取代生牛肉整成嘅韃靼吞拿魚塔,先將牛油果切粒整成塔底🥑,中間層放上吞拿魚蓉,上高加上三文魚籽同蔬菜裝飾,最後淋上用海膽同醬油混合而成嘅雲丹醬油,吞拿魚同海膽互相交錯令鮮味額外突出,配埋啱配前菜、比較清新同淡味嘅翔雲純米吟釀就最啱😌✝️一品目——鯛魚飯以西日式fusion方法去整,似足意大利燴飯咁嘅鯛魚飯,未食已經聞到誘人嘅木魚花香,濕濕哋嘅燴飯口感配上粒粒嫩滑鯛魚碎同辣椒絲等,魚嘅鮮香滲透喺每一啖飯之間🥰,確實夠晒特色😋✝️二品目——外側腹橫肌 安格斯牛嘅外側腹橫肌,喺位於牛肋骨之間、呈長方形嘅牛肉,脂肪少但脂香豐腴,柔嫩嘅肉質令人抗拒
餐廳:芯 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣銅鑼灣廣場一期201號舖

✝️前菜——韃靼吞拿魚塔
配埋啱配前菜、比較清新同淡味嘅翔雲純米吟釀就最啱😌

✝️一品目——鯛魚飯
以西日式fusion方法去整,

✝️二品目——外側腹橫肌
安格斯牛嘅外側腹橫肌,喺位於牛肋骨之間、呈長方形嘅牛肉,脂肪少但脂香豐腴,柔嫩嘅肉質令人抗拒唔到🤤,
每咬一吓肉汁就喺口腔湧出嚟,份量仲唔少,加埋海鹽同黑椒一齊食層次就更豐富🧂,配上比較濃味、適合同肉類串燒一齊享用嘅瑞兆純米大吟釀,簡直喺絕配👍

✝️串燒——車厘茄五花肉、蔬菜
串燒有車厘茄五花肉同茄子🍆、翠玉瓜、冬菇組成嘅三色蔬菜串燒🍢,燒香後加咗七味粉、牛油、海苔粉、黑芝麻等調味料,焦香惹味🔥,
車厘茄五花肉一放入口就爆汁嗰種滋味到依家都仲記得💦

✝️甜品——北海島芝士蛋糕&豆腐味雪糕
最後有北海島芝士蛋糕同豆腐味雪糕作結🍨,配上黑糖醬,
仲有嚟自南紀、香甜撲鼻嘅古酒仕込梅酒🥃,雖然我就唔太識欣賞清酒梅酒,但喺佢哋嘅食物的確值得令人再次返尋味😆
2022-06-20
8 分鐘 (堂食)