早排聽朋友講有間黎自大阪道頓掘既拉麵店開到黎香港,主打慢煮豬軟骨拉麵,價錢親民,質素又高,所以今日同朋友一齊黎試下,睇下係咪真係咁正。餐廳既裝修有濃濃日式風味,木質裝潢配搭溫暖燈光,坐低即刻有種舒適既感覺。 .招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150試既第一碗係佢既招牌原條慢煮豬軟骨拉麵,我揀左激辛湯底中辣,湯底入口辣得來有層次,濃郁又香濃,帶住少少豚骨既鮮味。拉麵係自家製既粗拉麵,煙韌爽口,掛湯效果一流,每啖麵都吸晒湯底既精華。而重頭戲當然係果條超誇張既慢煮豬軟骨,慢煮8個鐘,肉質嫩滑得黎入口即化,真係完全感受到時間同心思煮出黎既效果,配埋溏心蛋,蛋黃仲係流心既,好Creamy,呢碗拉麵完全無得輸。 .幸福拉麵二重奏配溏心蛋 $128第二碗叫左幸福拉麵二重奏,今次揀左醬油豬骨湯底。湯底比激辛版溫和d, 但濃郁得黎層次豐富,每啖都有種細膩既感覺。二重奏有叉燒同豬軟骨兩種肉類,叉燒肥瘦比例岩岩好,嫩滑帶少少炭香,而豬軟骨就一如既往咁出色。碗面仲有片紫菜,上面印左開運字眼,得意又有心思,帶住d小寓意,好岩打卡。 .天婦羅紫菜魷魚鬚 $52最後叫左天婦羅紫菜魷魚鬚小食,炸得香脆但吾油膩

招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150

幸福拉麵二重奏配溏心蛋 $128

天婦羅紫菜魷魚鬚 $52
最後叫左天婦羅紫菜魷魚鬚小食,炸得香脆但吾油膩,外層係薄薄脆脆既天婦羅粉漿,咬落去聽到d酥脆既聲,魷魚鬚啖啖肉爽口彈牙,配埋淡淡既紫菜香,好岩一邊傾計一邊食

去過大阪,總會念念不忘"花丸軒"呢間拉麵店。大阪嘅花丸軒24小時營業,每次經過都會見到長長人龍,因為真係好好食❣️😋聽到花丸軒會登陸香港嘅中環,超興奮!!即刻衝去食😍🤩🍜招牌原條慢煮豬軟骨拉麵呢個係"花丸軒"既招牌,必試!!!湯底醬油豚骨湯底,超濃郁😋完全copy大阪嘅味道呀😋😍❣️原條豬軟骨,超級大條,份量好多!肉嘅部分超級軟稔,豬軟骨部位膠質滿滿,食完個嘴會覺得黏黏的,骨膠原充沛, 食完簡直覺得膠原蛋白都boost up😋😍佢上面仲有一塊寫住"開運"嘅紫菜,誠意加分!價錢方面,加咗溏心蛋,$148雖然價錢係比喺大阪食貴好多,不過唔使飛去大阪, 隨時去中環都食到喎!香港其他普通拉麵都係呢個價,所以呢間拉麵真係推介👍👍🍜幸福拉麵二重奏(叉燒豬軟骨) 豚骨濃湯拉麵二重奏就有半條嘅豬軟骨加叉燒,上面有一塊寫住"幸福來訪"嘅紫菜配溏心蛋$128更加抵食。除左佢招牌既醬油豚骨湯底,另外仲有激辛湯底可以揀,小/中/大辣,特別要求走葱/走蒜又或者追加配料。食拉麵,可以加38蚊升級套餐,就可以有多一款小食同飲品。佢好多小食選擇,仲比大阪嗰邊多選擇!天婦羅紫菜魷魚鬚,每日限量52份,脆脆的, 入面魷魚鬚都
去過大阪,
總會念念不忘"花丸軒"呢間拉麵店。
大阪嘅花丸軒24小時營業,
每次經過都會見到長長人龍,
因為真係好好食❣️😋

聽到花丸軒會登陸香港嘅中環,
超興奮!!
即刻衝去食😍🤩

🍜招牌原條慢煮豬軟骨拉麵

呢個係"花丸軒"既招牌,
必試!!!
湯底醬油豚骨湯底,超濃郁😋
完全copy大阪嘅味道呀😋😍❣️
原條豬軟骨,超級大條,份量好多!
肉嘅部分超級軟稔,
豬軟骨部位膠質滿滿,
食完個嘴會覺得黏黏的,
骨膠原充沛,
食完簡直覺得膠原蛋白都boost up😋😍
佢上面仲有一塊寫住"開運"嘅紫菜,
誠意加分!
價錢方面,加咗溏心蛋,$148
雖然價錢係比喺大阪食貴好多,
不過唔使飛去大阪,
隨時去中環都食到喎!
香港其他普通拉麵都係呢個價,
所以呢間拉麵真係推介👍👍

🍜幸福拉麵二重奏(叉燒豬軟骨) 豚骨濃湯拉麵

二重奏就有半條嘅豬軟骨加叉燒,
上面有一塊寫住"幸福來訪"嘅紫菜
配溏心蛋$128
更加抵食。

除左佢招牌既醬油豚骨湯底,
另外仲有激辛湯底可以揀,
小/中/大辣,特別要求走葱/走蒜又或者追加配料。

食拉麵,可以加38蚊升級套餐,
就可以有多一款小食同飲品。
佢好多小食選擇,
仲比大阪嗰邊多選擇!

天婦羅紫菜魷魚鬚,每日限量52份,
脆脆的, 入面魷魚鬚都大條彈牙,
都幾好味。

見到佢仲有個香港限定嘅黑豚丼飯。

環境方面香港呢間又畀大阪乾淨舒服好坐喎!
香港呢間服務真係不錯,
仲好貼心有提供小孩座椅/圍裙/髮圈。

香港拉麵界有多個強手啦❣️😆
這家中環開張拉麵店,主打的原條慢煮豬軟骨拉麵,配上長達25cm的原條豬軟骨,經過8小時的慢煮,肉質嫩滑,搭配濃郁的醬油豬骨湯😋豬軟骨的膠原蛋白,與溏心蛋的搭配,讓整體味道平衡!另外,幸福拉麵二重奏的豚骨濃湯拉麵同樣不容錯過。十小時熬煮的湯底,色澤濃厚,麵條彈牙,配上火炙叉燒與軟嫩豬軟骨,層次感十足別忘了試吓每日限量的天婦羅紫菜魷魚鬚,金黃酥脆,配上紫菜碎,香氣四溢。還有特製的餃子,外皮香脆,內餡豬肉鮮美

豬軟骨的膠原蛋白,與溏心蛋的搭配,讓整體味道平衡!

2025-01-16 0 瀏覽
雖然唔算係拉麵fan但呢間名號喺大阪 #道頓掘 咁響噹噹望到個25cm長嘅慢煮原條豬軟骨心動就係呢一瞬間拉麵其實好複雜湯底最重要但麵又不容忽略自問食肉獸又唔可能忽略主菜部份之後做為蛋控我連佢隻蛋夠唔夠溏心都好care換言之我食拉麵其實都幾picky LOL朋友叫咗個中辛嘅招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋我怕辣就食返個豚骨醬油原汁原味個湯底,兩個字濃郁豚骨嘅騷香好突出加埋個熟成醬油入口膠質極濃之餘會食幾重口味嘅大豆鹹香我係趁熱食拉麵口感適中好掛汁有少少以為食緊沾麵咁原隻溏心蛋開邊上好靚仔至於重點嘅8小時慢煮豬軟骨軟骨位都做到肉質嫩滑瘦肉位堅係入口鬆化可以話同平時食開嘅爽硬口感大相逕庭誇啲講真係老人家都食到~~我試埋個酥炸豬軟骨唔油膩,又係另一個口感所以都值得一戰另外要讚一讚佢個叉燒輕灸後有油香聽官方講係用咗三段五花肉同瘦肉部位香得嚟又唔會成口油So 口感滑嫩絕佳個人講得此言不虛!

雖然唔算係拉麵fan

至於重點嘅8小時慢煮豬軟骨

軟骨位都做到肉質嫩滑
瘦肉位堅係入口鬆化
可以話同平時食開嘅爽硬口感大相逕庭
誇啲講真係老人家都食到~~
我試埋個酥炸豬軟骨

唔油膩,又係另一個口感所以都值得一戰
另外要讚一讚佢個叉燒
輕灸後有油香
聽官方講係用咗三段五花肉同瘦肉部位
香得嚟又唔會成口油
So 口感滑嫩絕佳
個人講得此言不虛!

2025-01-15 0 瀏覽
一知道大阪人氣拉麵花丸軒喺香港開左就好想快啲來食啦😍😍餐廳十分闊落,坐bar枱仲可以睇到師傅煮麵🥰招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋豬軟骨真係好長,好似話25cm😂😂慢煮令到豬軟骨軟稔稔,但又好入味!咬到啲軟骨feel到骨膠原滿滿,十分推介呀😍 醬油豚骨湯底濃得黎唔會太咸,飲多幾啖都唔渴😛 幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨)配溏心蛋朋友就揀另一款有埋叉燒,叉燒十分香口,唔會靭🥳一個拉麵有齊2種享受!花丸軒秘製餃子睇住師傅即刻包,真係好新鮮☺️係皮好薄好脆嗰款日式餃子,一咬肉汁豐富,配上醋汁好好味👍

招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋

幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨)配溏心蛋

花丸軒秘製餃子

大阪風味過江龍拉麵店,花丸軒真係一間唔錯嘅餐廳,位於中環荷李活道,位置都幾方便🍜跟足大阪本店做法,喺香港都可以食到返大阪嘅感覺。仲無大阪咁鹹,味道出色。👍首先講下佢哋嘅日式叉燒豚骨濃湯拉麵,真係好正!湯底濃郁,背脂醬汁同醬油豚骨湯底完美結合,入口即化嘅叉燒真係令人回味無窮。😋每一口都充滿濃濃嘅豚骨香味,真係好滿足。🍖再講下佢哋嘅招牌原條慢煮豬軟骨拉麵,呢個真係唔可以錯過。配上溏心蛋,慢煮8小時嘅豬軟骨入口即化,湯底同樣係醬油豚骨,味道濃郁但唔會太鹹,真係好好味。🥚豬軟骨嘅口感真係一流,食完真係會想再嚟一碗。🍜最後要提下佢哋嘅天婦羅紫菜魷魚鬚,呢個每日限量,真係好彩去到仲有得食。🦑紫菜同魷魚鬚炸得好香脆,配埋少少鹽,真係一流嘅小食。😋
大阪風味過江龍拉麵店,花丸軒真係一間唔錯嘅餐廳,
位於中環荷李活道,位置都幾方便🍜跟足大阪本店做法,
喺香港都可以食到返大阪嘅感覺。仲無大阪咁鹹,味道出色。👍

首先講下佢哋嘅日式叉燒豚骨濃湯拉麵,真係好正!
😋每一口都充滿濃濃嘅豚骨香味,真係好滿足。🍖

再講下佢哋嘅招牌原條慢煮豬軟骨拉麵,呢個真係唔可以錯過。

最後要提下佢哋嘅天婦羅紫菜魷魚鬚,呢個每日限量,
真係一流嘅小食。😋

• 天婦羅紫菜魷魚鬚
位於大阪千日前商店街上的「花丸軒拉麵」,巨大化的豬軟骨超吸睛,是道頓堀CP超高的人氣拉麵店!現在不用到日本就可以在中環吃到了~🔸激辛幸福二重奏配溏心蛋拉麵($130)🔸招牌原條慢煮豬軟骨配溏心蛋拉麵($148)🔸天婦羅紫菜魷魚鬚($52)這次吃的當然就是花丸軒的招牌名物原條慢煮豬軟骨!從拉麵端上來其長度就是完全無法忽視!滷得軟嫩亦入味,軟骨亦脆口好咬口.原味的湯頭是以小豆醬油跟豬軟骨熬煮,偏重醬油味.個人更喜歡加了小辣程度的湯頭,鹹味較輕與辣度得平衡.粗身麵條硬度剛好,而二重奏是叉燒及豬軟骨,叉燒薄切肥美再經輕輕灸燒拉麵店大大個招牌易認又易搵~如短期未能去到大阪,不坊來到吃一碗暖笠笠拉麵,舒緩一下思鄉之情~

🔸激辛幸福二重奏配溏心蛋拉麵($130)
🔸招牌原條慢煮豬軟骨配溏心蛋拉麵($148)
🔸天婦羅紫菜魷魚鬚($52)

2025-01-13 0 瀏覽
花丸軒好耐無食拉麵 🍜見舖頭光亮整潔Menu又幾特別 就入去試下先自家制豬骨湯底用上十多小時去熬製而成睇得出店家對湯底的要求湯底唔會好咸 反而有一種清新既味道😗🔻招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋($150) 小辣招牌菜式🥰原條豬軟骨實在大癲!入口即溶😳好邪惡呀Btw 小辣無乜辣的🤣唔洗怕太辣🔻幸福拉麵二重奏配溏心蛋($128)叉燒+豬軟骨兩樣都有齊呢個combo唔錯😌 大滿足🔻天婦羅紫菜魷魚鬚($52)加咗紫菜成件事昇華左!外皮炸得好香脆 魷魚鬚夠彈牙呢個小食一流🥰
花丸軒

睇得出店家對湯底的要求
湯底唔會好咸 反而有一種清新既味道😗

🔻招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋($150) 小辣
招牌菜式🥰
原條豬軟骨實在大癲!
入口即溶😳好邪惡呀
Btw 小辣無乜辣的🤣唔洗怕太辣

🔻幸福拉麵二重奏配溏心蛋($128)
叉燒+豬軟骨兩樣都有齊
呢個combo唔錯😌 大滿足

🔻天婦羅紫菜魷魚鬚($52)
加咗紫菜成件事昇華左!
外皮炸得好香脆 魷魚鬚夠彈牙
呢個小食一流🥰
  • 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋
2025-01-12 0 瀏覽
呢間餐廳源自日本大阪,主打醬油豚骨濃湯拉麵🇯🇵💗招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋($148)醬油豚骨湯底熬煮超過10個鐘,加上自製背脂,飲落有濃厚嘅豬骨味🦴麵條偏幼身,麵質彈牙有嚼勁🍜 原條豬軟骨經8個鐘慢煮,肉質細膩嫩滑,軟骨部份好似啫喱咁,入口即化,充滿骨膠原🐖配有一隻半熟溏心蛋🥚💗幸福拉麵&溏心蛋($128)以慢煮豬軟骨濃湯拉麵作基底,多咗一份豚肉叉燒,叉燒帶油脂分佈平均,食落有炭燒嘅香味🐷 同樣配有一隻半熟溏心蛋🥚💗花丸軒秘製餃子($45 /5隻)餃子係每日新鮮手工包製,煎得外層香脆金黃,皮薄多餡,蘸上餃子醋更解膩🥟
呢間餐廳源自日本大阪,主打醬油豚骨濃湯拉麵🇯🇵

💗招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋($148)
招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋
原條豬軟骨

💗幸福拉麵&溏心蛋($128)
幸福拉麵&溏心蛋

💗花丸軒秘製餃子($45 /5隻)
招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋
原條豬軟骨
幸福拉麵&溏心蛋
花丸軒秘製餃子
🎀中環。一試新店人氣大阪拉麵店😍必食軟淋豬軟骨🎀🪄店名* #花丸軒🔮地址* 中環荷李活道39-43號地舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$ 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_中環剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵花丸軒位於中環 環境好寬敞舒適 設計簡單令客人感到放鬆 採用半開放式廚房設計 客人可以觀賞到廚師製作拉麵的過程 感受每一碗拉麵背後既用心 無論係同朋友聚會 定係一個人靜靜享受美食 呢度都係一個幾好既選擇~🍽️食物質素🍽️餐廳系來自大阪 人氣過江龍拉麵 湯底每日熬煮超過十小時 味道好濃郁 湯底可以選擇小辣到大辣 或者原味醬油豚骨 滿足唔同口味嘅食客👍另外仲有香港限定嘅流心蛋黑豚丼飯 真係值得一試仲有11:00至17:30期間可以加$38升級套餐 裡面包括一款指定小食同飲品 性價比超高!👀評分💖💖💖💖💖 🪄 幸福拉麵二重奏豚骨濃湯拉麵 $118 呢碗拉麵嘅豚骨濃湯熬煮超過十小時 湯底色澤濃厚 香氣撲鼻 令人食指大動 拉麵嘅麵條彈牙 配上豬軟骨同叉燒 口感層次豐富 值得一試
🎀中環。一試新店人氣大阪拉麵店😍必食軟淋豬軟骨🎀

🪄店名* #花丸軒
🔮地址* 中環荷李活道39-43號地舖🔮
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$ 已加一 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄 幸福拉麵二重奏豚骨濃湯拉麵 $118
呢碗拉麵嘅豚骨濃湯熬煮超過十小時 湯底色澤濃厚 香氣撲鼻 令人食指大動 拉麵嘅麵條彈牙 配上豬軟骨同叉燒 口感層次豐富 值得一試👍

🪄 招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150
呢碗拉麵嘅豬軟骨慢煮8小時 味道變得好柔嫩 膠質十足 入口即溶😍湯底濃郁 搭配流心蛋 真係令整碗拉麵增加無限風味 平時系香港真係好少食到甘高質既豬軟骨

🪄 天婦羅紫菜魷魚鬚 $52
呢款小食每日限量供應 天婦羅炸到金黃酥脆 配上紫菜碎 夠曬香口

🪄 飲品-可樂$16 & 雪碧$16
經典飲品 價錢正常 搭配拉麵啱啱好

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️

鴻福拉麵二重奏豚骨濃湯拉麵

鴻福拉麵二重奏豚骨濃湯拉麵
  • 幸福拉麵二重奏豚骨濃湯拉麵
2025-01-09 144 瀏覽
每次到大阪道頓掘必試的人氣拉麵店終於登陸香港水泥牆門面加上木系的日式裝修,環境乾淨光猛又闊落服務貼心,提供小孩座椅、圍裙及髮圈!主打招牌慢煮原條豬軟骨拉麵除了拉麵,還有供應炒飯、餃子等小食及香港限定菜式招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋經過8小時慢煮,肉質嫩滑自家熬煮超過十小時的醬油豬骨湯底濃郁細膩,層次豐富開運激辛幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨)配溏心蛋湯頭爽辣追加配料叉燒微微燒過之後帶焦香,香口惹味溏心蛋如膏狀的蛋黃蛋香份外濃郁,帶有幼滑口感每日限量小食天婦羅紫菜魷魚鬚彈牙耐嚼,口感輕盈
每次到大阪道頓掘必試的人氣拉麵店終於登陸香港
水泥牆門面加上木系的日式裝修,環境乾淨光猛又闊落
除了拉麵,還有供應炒飯、餃子等小食及香港限定菜式
招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋經過8小時慢煮,肉質嫩滑
招牌原條慢煮豬軟骨拉麵
自家熬煮超過十小時的醬油豬骨湯底濃郁細膩,層次豐富
激辛幸福拉麵配溏心蛋
開運激辛幸福拉麵二重奏(叉燒、豬軟骨)配溏心蛋湯頭爽辣
叉燒
追加配料叉燒微微燒過之後帶焦香,香口惹味
溏心蛋
溏心蛋如膏狀的蛋黃蛋香份外濃郁,帶有幼滑口感
天婦羅紫菜魷魚鬚
每日限量小食天婦羅紫菜魷魚鬚彈牙耐嚼,口感輕盈
2025-01-05
招牌原條慢煮豬軟骨拉麵
激辛幸福拉麵配溏心蛋
叉燒
2025-01-07 166 瀏覽
快速總結:食過先知,每一啖都係值錢位🏅詳情如下👇🏻入店即點招牌 - 慢煮原條豬軟骨拉麵配溏心蛋 $148見到實物嘅大份程度,真係少少驚訝😮豬軟骨長超過15cm, 佔咗成個碗嘅闊度😂‼️慢煮8小時,令到肉質入味同埋軟腍。味道入到去豬軟骨入面,咬落去食得出滿滿的骨膠原🔆湯底方面,肯定係100%真材實料。去過日本學師嘅店員,甚至喺你面前煮湯。奶白色嘅豬骨湯底配上秘製醬油,撞出一碗深米白色的醬油湯底。只係幫碗拉麵影咗1分鐘上已經見到濃郁嘅湯底多咗一層膜。由此可見,呢碗湯底都有滿滿的骨膠原。🫶🏻加左份每日以日本秘方新鮮手工包製的煎餃 ,火候恰到好處,每隻煎餃都係一面金黃色,一面白色,非常爽脆。總結:價錢合理,用日本食材、份量之大、慢煮所需嘅功夫、人力物力、食物水準,都值呢個價​📍 中環荷李活道39-43號地舖​

快速總結:食過先知,每一啖都係值錢位🏅

詳情如下👇🏻

入店即點招牌 - 慢煮原條豬軟骨拉麵配溏心蛋 $148
招牌原條豬軟骨拉麵

見到實物嘅大份程度,真係少少驚訝😮
豬軟骨長超過15cm, 佔咗成個碗嘅闊度😂‼️

📍 中環荷李活道39-43號地舖

招牌原條豬軟骨拉麵
2025-01-07 127 瀏覽
嚟自大阪嘅花丸軒都落户香港中環喇,今日陪朋友過嚟食。激辛原條豬軟骨拉麵 $138端上來時,湯頭的香氣就撲鼻而來,讓人忍不住想馬上飲一啖。湯底真的很濃,師傅話係用豬骨經過多個小時熬煮。辣味適中,雖然是小辣,但那一點點的辛辣感剛好提振了味覺,令拉麵更加美味。原條豬軟骨好大條,煮得非常入味,骨亦煮得非常軟,肉質軟嫩,一咬下去就食到濃厚的肉香,正。招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋 $148這碗拉麵的湯底同樣濃郁,還有溏心蛋,蛋黃流心,搭配著熱騰騰的湯底,perfect‼️朋友對柔嫩的豬軟骨讚不絕口。天婦羅紫菜魷魚鬚 $52魷魚鬚炸得金黃酥脆,外皮脆口,裡面的魷魚鮮嫩帶嚼勁,沾上酸酸醬汁,炸漿加入了紫菜,味道更上一層樓。配拉麵都好唔錯。
嚟自大阪嘅花丸軒都落户香港中環喇,今日陪朋友過嚟食。

激辛原條豬軟骨拉麵 $138

招牌原條豬軟骨拉麵&溏心蛋 $148

天婦羅紫菜魷魚鬚 $52

2025-01-07 218 瀏覽
我都鍾意食豬軟骨,啖啖肉又有膠原蛋白養下顏,不過唔係間間餐廳都煮得淋炆得透,所以當知道呢度有25cm原條豬軟骨拉麵食好奇心又好為食又好,都要過海嚟師傅手勢位置易搵,喺中環半山扶手電梯,近大館位落地面就係荷李活道,望過對面就見到間舖●Signature Slow-cooked Pork Rib Ramen with Soft-boiled Eggs招牌原條豬軟骨拉麵配溏心蛋▪︎首先飲啖湯,濃稠中帶點膠質嘅湯頭,色水淺啡豬味濃郁、鹹味個人接受到,好啱冬天飲成身暖晒豬軟骨確實好長又多肉,慢煮透徹令肉身軟嫩、軟骨部位都爽脆易咬,講真食晒成條都幾飽同滿足溏心蛋亦佳,調味合適也做到流心狀態,蛋白部份保持滑溜真心好味粗麵條口感okay,成碗麵個組合幾夾●Signature Dumplings 花丸軒秘製餃子 ▪︎5隻餃子size不大,當食完碗麵其實個胃都唔多位剩,細細隻啱啱好皮不厚餡料份量剛好,煎得香脆點醋食係有風味,唯油落得較多
好奇心又好為食又好,都要過海嚟師傅手勢

招牌原條豬軟骨拉麵配溏心蛋
粗麵條口感okay,成碗麵個組合幾夾

●Signature Dumplings
花丸軒秘製餃子
皮不厚餡料份量剛好,煎得香脆點醋食係有風味,唯油落得較多

2025-01-06 126 瀏覽
因為早排先去完大阪,所以真係可以比較到呢2間既分別。呢間店位置其實幾好,係正Vission Bakery對面,扶手電梯一落就睇到。店舖比大阪更大同光猛,冇咗個種油淋淋既感覺,第一印象係幾企理。今次就叫豬軟骨加叉燒,湯底第一啖飲落同大阪既真係近乎一樣既醬油豬骨湯,湯底夠哂熱而且個麵更彈牙。呢個set有齊豬軟骨同叉燒就真係好岩一次想食哂2款既人,叉燒仲有燒過添,比大阪就咁湯煮更惹味。隻蛋就咁睇顏色都知係靚蛋而且流心效果一流!加38蚊可以揀小食同埋飲品,我第一次揀左炸雞,第二次揀左餃子,相對上炸雞更加好食,調味岩岩好而且真係熱辣辣即炸雞肉又夠juicy。餃子相對細隻但都係新鮮出品,同平時食到既日式餃子有分別。希望可以支持到老闆開分店,保持高水準!

希望可以支持到老闆開分店,保持高水準!