2025-01-09
早排聽朋友講有間黎自大阪道頓掘既拉麵店開到黎香港,主打慢煮豬軟骨拉麵,價錢親民,質素又高,所以今日同朋友一齊黎試下,睇下係咪真係咁正。餐廳既裝修有濃濃日式風味,木質裝潢配搭溫暖燈光,坐低即刻有種舒適既感覺。 .招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150試既第一碗係佢既招牌原條慢煮豬軟骨拉麵,我揀左激辛湯底中辣,湯底入口辣得來有層次,濃郁又香濃,帶住少少豚骨既鮮味。拉麵係自家製既粗拉麵,煙韌爽口,掛湯效果一流,每啖麵都吸晒湯底既精華。而重頭戲當然係果條超誇張既慢煮豬軟骨,慢煮8個鐘,肉質嫩滑得黎入口即化,真係完全感受到時間同心思煮出黎既效果,配埋溏心蛋,蛋黃仲係流心既,好Creamy,呢碗拉麵完全無得輸。 .幸福拉麵二重奏配溏心蛋 $128第二碗叫左幸福拉麵二重奏,今次揀左醬油豬骨湯底。湯底比激辛版溫和d, 但濃郁得黎層次豐富,每啖都有種細膩既感覺。二重奏有叉燒同豬軟骨兩種肉類,叉燒肥瘦比例岩岩好,嫩滑帶少少炭香,而豬軟骨就一如既往咁出色。碗面仲有片紫菜,上面印左開運字眼,得意又有心思,帶住d小寓意,好岩打卡。 .天婦羅紫菜魷魚鬚 $52最後叫左天婦羅紫菜魷魚鬚小食,炸得香脆但吾油膩
招牌原條慢煮豬軟骨拉麵配溏心蛋 $150
幸福拉麵二重奏配溏心蛋 $128
天婦羅紫菜魷魚鬚 $52
最後叫左天婦羅紫菜魷魚鬚小食,炸得香脆但吾油膩,外層係薄薄脆脆既天婦羅粉漿,咬落去聽到d酥脆既聲,魷魚鬚啖啖肉爽口彈牙,配埋淡淡既紫菜香,好岩一邊傾計一邊食