2009-12-21 26 瀏覽
早排舅仔推舉此間酒家,佢主要話飲品有好多款,且還有加士佰添,咁咪與外母果邊一起去吃火鍋作冬至。十一人訂位七點半,任食兩個鐘,每位$128。去到見一樓滿坐,要到二樓,埋位後便開始點食物,其中點了有肥牛.魚蛋,白鱔.羊肉,黃鱔,墨魚丸,豆腐,雞子,還有其他,不能盡錄。首先送得每人一隻蝦及每人一隻帶子仔.之後便沒有了,湯底是麻棘及清湯底共同一個煲內湯底全無味度,真係好清,肥牛不濟,自已買的還好過,其他食物都是與街市凍肉鋪買回來便得了。完全沒有驚喜最後最唔掂的就是所謂菊花茶及孫梅湯,間直不知所為,我還以為是沙塘加清水添(只有用色彩區分到)原全冇味度還有可以在那裡竟然可以聞到煙味(有人在煲煙)所以只此一次,沒有下次
湯底全無味度,真係好清,

還有可以在那裡竟然可以聞到煙味(有人在煲煙)

所以只此一次,沒有下次
2009-12-20
2009-11-28 39 瀏覽
朋友介紹呢間任飲任食火鍋無抱太大祈望, 但係去到又唔錯喎! 地方乾淨又唔迫. 個人喜歡打邊爐+可樂, 而大部份任飲任食火鍋都只係包其他平價牌子嘅可樂, 呢度重包埋任飲嘉士伯....等等. 真係值得推介, 每人$128包晒湯底, 加一, 醬油. 抵食! 食品種類都唔少, 今晚叫咗豬骨湯底, 不過無咩味道.朋友鍾意食雞子, 因為出面多數都唔包.可惜任食無蠔.但係每人另送蝦同帶子, 蝦都新鮮, 帶子就有沙lu.個人心水覺得肥牛, 墨魚滑, 魚頭, 芝心丸, 炸魚皮, 白鱔片, 多種菜同菌類比較吸引.飲品除咗上面講嘅可樂, 嘉士伯外重有jolly sandy, 菊花茶, 酸梅湯...醬料有個自助區任你揀, d醬料都多過人. 沙茶醬, 生/乾蒜, 蔥, 芫茜, 豆瓣醬, 椒絲, 辣椒醬, 花生醬..... 最意外喺呢度嘅糯米飯唔油, 又有臘肉, 好味!

食品種類都唔少, 今晚叫咗豬骨湯底, 不過無咩味道.
朋友鍾意食雞子, 因為出面多數都唔包.可惜任食無蠔.
但係每人另送蝦同帶子, 蝦都新鮮, 帶子就有沙lu.

最意外喺呢度嘅糯米飯唔油, 又有臘肉, 好味!
2009-11-27
  • 糯米飯
  • 肥牛
毎人$1XX去完(廟街)睇塔羅牌,同啲朋友有大有細嚟就近打邊爐,貪佢任飲任食蝦同珊瑚蚌都係一枱一碟,冇得再叫食完晒覺得最好食嘅反而係芝士丸同糯米飯,個芝士丸係來貨,即係凍肉檔有得賣嘅,但佢呢隻係好食嗰種,芝士味濃啲,個糯米飯唔油膩,都幾香,唔過濕過淋佢種類算多,但嘢就唔係上乘,都扺食嘅好似宵夜時段仲扺
毎人$1XX

蝦同珊瑚蚌都係一枱一碟,冇得再叫
食完晒覺得最好食嘅反而係芝士丸同糯米飯
佢種類算多,但嘢就唔係上乘,都扺食嘅
好似宵夜時段仲扺
2009-10-01
和朋友早前在對面的長龍拉麵店排隊時,看見對面的廣告,標明可能係全港最好任食火鍋,並且有樂怡新地任飲,又有蝦送,便找日子一起來試試。門口看見價錢是$68,入去問埋連加一、醬料、湯底…… $128,雖然問清楚先,但都沒想過價錢和門口標的價相差一倍,有點猶豫,但都說明全港最好味火鍋,所以都要入去食。入到去星期五晚上七點左右,已有大約一半人入座,坐下點點食物,才發覺沒甚麼好選,花枝片、蝦都沒有,但好彩還有韮菜餃、墨魚滑、包心蟹籽丸。調味吧是自助的,很多的調味也有,麻油、香蔥、香芹、蒜、豆板醬……,但如有花生醬更佳。飲品也是自助,有酸梅湯、汽水、啤酒、樂怡新地……點了鴛鴦湯底,但辣的那邊只有一小片紅色,朋友也說味道淡淡的和清湯沒甚麼分別。再來送了四集蝦和兩件紅色珊瑚蚌。看見那些蝦已呆了,是雪凍了並硬硬的淺淺粉紅色蝦,一點並不吸引,好明顯不新鮮,心想都已經只是兩人送四隻蝦,不用那麼小家吧﹗吃下更恐怖,一點蝦味也沒有,而殼更硬得無理,像燒烤完的蝦殼般,非常失望,吃了一隻,便沒吃了,心想還是惠食堡好,人家是任食串生蝦,我每次也吃十多隻的。到珊瑚蚌,夾下一件超迷你,再夾另一件超大件,都不太明白廚房的刀功

,一點並不吸引,好明顯不新鮮,心想都已經只是兩人送四隻蝦,不用那麼小家吧﹗吃下更恐怖,一點蝦味也沒有,而殼更硬得無理,像燒烤完的蝦殼般,非常失望,吃了一隻,便沒吃了,心想還是惠食堡好,人家是任食串生蝦,我每次也吃十多隻的。到珊瑚蚌,夾下一件超迷你,再夾另一件超大件,都不太明白廚房的刀功會那麼差。不過算了吧,都不太好食,只得爽口。

必食的牛肉,用日式盤子盛了幾片,但雪到死實實的,吃下又嚡口,一點也不好吃,一碟後便沒再叫了。墨魚滑和韮菜餃是最好的食物,韮菜餃的料很足,又飽滿,墨魚滑質感和味道也不錯。其他的火鍋配料多是又普通又不好吃的。

跟著熟食,炸春卷,不是即炸,只是普通普通酒樓點心味,流沙包味道很好,不油膩,流沙感重。

總結來說,侍應雖沒有如食評般差,但也不太值得讚,味道大多不好食及普通,價錢又不超值,那個廣告都不知是誰人度出來的,令人其望過高,旺角油麻地的惠食堡雖然加了價,但仍較這間便宜、好味。這間沒有下次了
2009-09-11
(非會員)
2009-08-20 40 瀏覽
今晚同d同事敘敘食任食就最好不過,但係好多嘢都要自己落手落腳攞汔水,醬料,真係辛苦完先有得食?要俾$都要咁唔係酒店Buffet呀?跟住一路都ok,到我舉手要張生料紙劃都冇理我雖然你工作範圍係帶位都可以應卦!卒之都係個侍應 俾我唔係真係以為尼錯任食其實係~~限住食 ~~ 其實你這位小姐俾我地感覺睇唔起d客人講唔正我都冇k 視你啦!知 你睇到又扮睇晤到返到屋企個肚仲一肚氣 咪叫做 ''滿載而歸''·請客~d 嘢點好食點抵都冇用尼位小姐真要>>學好禮貌>>服務態度>>有待改進
尼位小姐真要>>學好禮貌>>服務態度>>有待改進
2009-08-19
2009-08-18 15 瀏覽
朋友介紹了很多次,昨晚終於有機會到來一試,一行三人選擇了自助火鍋,明碼實價註明 HK$128全包(連湯底,什費,加一服務小費) 這點亦是我最為欣賞,事關很多自助火鍋店都是沒有這樣列明一個全包的總數.說到食物質數,雖然不是甚麼貴價食品,但絕不馬虎! 都一烏冬,出前一丁就真是連包裝一同送上,絕無取巧.食物種類亦不算很少,都約有三十至四十種左右....一般的 ~人有他也有,以這個價錢來看,一定是超值,尤其是嘉士伯啤酒,可口可樂同忌廉汽水任飲, 還有酸梅湯,菊花茶,竹蔗水等任君選擇.當然美國肥牛不是甚麼上等貨式,但都可接受,而且都是即時由雪櫃拿出來,不會好像放了很久而變了色的模樣.最令我估不到的竟然是星期一都會全場爆滿....... ,而且服務態度亦沒有其他食家所說惡劣!所以花園酒家算是我近年很少會稱讚的食店,值得推介給大家 !!

最令我估不到的竟然是星期一都會全場爆滿.......
,而且服務態度亦沒有其他食家所說惡劣!
  • 自助火鍋還有早上的點心選擇
  • 新鮮好食
  • 推介春卷
2009-08-13 49 瀏覽
尋日同男友行街,見到門口寫火鍋任飲任食係$68一位,咁我地就入去諗住都唔係太差啦,點知入去攞位先知原來係$128 一位,算啦,諗住D野好食補反啦,點知坐底就有人放底左2隻蝦比我地(係一人一隻),睇點菜紙,除左魚就一樣海鮮類都無,D肥牛又乾又黑..我同我男友都覺得好似比人呃左上去咁..

我同我男友都覺得好似比人呃左上去咁..
2009-08-11
2009-05-25 16 瀏覽
每次同朋友聚會都會選擇黎呢度打邊爐, $128一位任食, 冇額外收費, 食品選擇品種好多, 應有盡有, 汽水任飲!食物唔可以話好好味, 只係屬一般, 但係亦未去到話難食, 每次你叫既野,佢都會上齊俾你, 丸類最好一熟就即食, 唔係會發到好大, 另外每位會送兩隻蝦,一隻蠔同蜆, 肥牛果d無限量供應, 呢個價錢, 可以食到咁多野, 我覺得算係唔錯!!仲有電視睇, 亦都唔會催你埋單, 呢樣先係最正!

仲有電視睇, 亦都唔會催你埋單, 呢樣先係最正!
2009-03-25
2009-02-18 20 瀏覽
14/2/09 皇子行完街街, 經過此店發現片皮鴨一隻$38 ??唔係卦? 米走入去問下知客姐姐囉, 原來一定要四位先可以叫(因為無半隻叫), 我地諗住無得吃既時候, 個知客姐姐話如果我地唔介意加多兩個茶位都可以吃架喎, $10一個茶位, 即係加$20...計落$58一隻都好似好抵食喎, 所以我地就決定情人節在此慶祝。因為我地吃小菜, 所以在2樓小菜廳; 好清靜一d都唔嘈(因為之前睇食評話好嘈)。我地叫左:1. 片皮鴨一隻一食( 兩食加$30; 可以揀涼瓜炆鴨件或炒鴨絲), 雖然個主任刀工好差片漏好多皮, 不過隻鴨好好食唔太肥又暖暖地, d薄餅皮都熱騰騰既, d青瓜就老左d, 最美中不足係無上蔥段...所以唔夠香味。2. $108 孖寶(茄汁中蝦及豉汁蒸倉魚), 條魚真係一流, 都幾大條又啱啱熟, 熱騰騰咁超好食, 成條魚比我地狂風掃落葉咁清哂。中蝦我地吃左一隻, 蝦好新鮮, 不過d汁就唔夠濃同味道, 其他就無吃到, 實在太飽打包左回家。3. $19.8 一隻頂角羔蟹, 我地叫左2隻, 只係吃左一隻。都幾好味, 肉實又多羔不過就都幾細隻囉。d服務員態度幾好呀, 除左個男經理有d怪怪地(

我地叫左:

d服務員態度幾好呀, 除左個男經理有d怪怪地(佢勁似d大龍鳳酒樓做開咁); 不過我地比佢地漏左單, 等左30分鐘先有第一樣食; 唔知係米肚餓關係呢, 覺得真係好好食囉~~

埋單加埋一, 都係$268
同摰愛F去行街, 行到嚟油麻地, 又咁啱到下午茶時段, 好啦又去飲茶Lu其實呢間酒樓都經過過好多次, 不過一直都無諗過去試, 但今次見到下午茶大中小點都係$9.8, 所以就去入試試啦~入到門口0既左手邊, 會見到旋轉0既木樓梯, 好懷舊呀坐低後, 好快伙計就問我哋飲乜茶, 又好快就沖到過嚟, GOOD~好睇吓有乜好食先~ 蝦餃 - 好味, 啲蝦都算爽~ 燒買 - 好好味, 蝦好大粒, 啲豬肉唔乾, 好正 豆苗餃 - 我就覺得濕咗啲, 但摰愛F話太乾會鞋唔好食 咖哩鮮魷 - OK啦, 因為我覺得啲魷魚有啲'un'~ 鮮蝦炸腐皮卷 - 好鬆脆, 件件都有蝦, 好味~ 蠔油鮮竹卷 - 好入味, 裡面包好多豬肉0架, 都好味~ 小籠包 - 好得意, 搵啲蛋撻仔銀兜裝住! 雖然啲皮唔係好薄, 但裡面啲湯汁好甜, 好味~ 叉燒河 - 啲叉燒係半肥偏瘦(啱我), 唔太乾夠軟淋, 正啲河都幾滑, 又唔會快淋, 湯夠熱, 好味~ 豬膶腸粉 - 腸粉好滑呀 不過啲豬膶少咗啲同好細粒偷偷地聽啲上年紀0既伙計同啲客傾計, 話日日都有酒席0架, 0個日又真係見啲伙計好忙咁set枱, 唔通正係咁掂不過呢間酒樓真係

大中小點都係$9.8, 所以就去入試試啦~

入到門口0既左手邊, 會見到旋轉0既木樓梯, 好懷舊呀

好睇吓有乜好食先~

蝦餃 - 好味, 啲蝦都算爽~
燒買 - 好好味, 蝦好大粒, 啲豬肉唔乾, 好正

豆苗餃 - 我就覺得濕咗啲, 但摰愛F話太乾會鞋唔好食

咖哩鮮魷 - OK啦, 因為我覺得啲魷魚有啲'un'~
鮮蝦炸腐皮卷 - 好鬆脆, 件件都有蝦, 好味~
蠔油鮮竹卷 - 好入味, 裡面包好多豬肉0架, 都好味~
叉燒河 - 啲叉燒係半肥偏瘦(啱我
), 唔太乾夠軟淋, 正

啲河都幾滑, 又唔會快淋, 湯夠熱, 好味~
豬膶腸粉 - 腸粉好滑呀
不過啲豬膶少咗啲同好細粒

好忙咁set枱, 唔通正係咁掂

不過呢間酒樓真係比到我細個時飲茶0既感覺同味道, 好warm呀
  • 燒買
(非會員)
2008-11-17 21 瀏覽
本來諗住食評都好似唔錯,就去試一試啦,點知食完真係覺得好似比人搵笨咁1) 服務:入到去,唔知發生咩事,d侍應個個黑口黑面,叫又好似唔想應咁,後來到左九點 ,成班人先面露寬容,跟住d服務先好番d。2) 食品:基本上大部份d食物都唔係咁好,只屬一般,選擇甚少,有d仲有怪味。例如d烏冬,係一陣酸"叔"味,又例如d菜,又散又黃3) 環境:超級擠迫,地面枱面都好似好污糟咁,連個煲蓋都唔match個煲.....又嘈,又侷,講野要下下大大聲先聽到,真係超級辛苦。埋單出大堂,先發覺大堂都放左幾張枱係到,如果有得揀,寧願係大堂食好過,起碼空氣清新d,又靜d啦4) 價錢:以咁既食物質素、環境同服務,128一位唔係咁抵…總括黎講,只此一次,除非有改善啦…

總括黎講,只此一次,除非有改善啦…
  • 炸魚皮
2008-09-28 34 瀏覽
14-9-2008中秋節帶同星加坡回來的朋友到這間酒樓食火鍋,食物水準令人失望,真丟架~唉~~一定沒下次~~照片參考 : http://hk.myblog.yahoo.com/kitypanghk/article?mid=8875
14-9-2008

中秋節帶同星加坡回來的朋友到這間酒樓火鍋,食物水準令人失望,

真丟架~唉~~一定沒下次~~

• 沒有值得推介的
2008-09-11 11 瀏覽
昨晚有朋友生日來了這裏打邊爐,我地五個人,我及一個朋友先到,這裏可任飲任食兩個半小時,以入第一張單計起,我地等埋另外兩個朋友就開爐,這裏的湯底都有很多選擇及都幾特別的,有芥菜豆腐,蕃茄等,我們選了咸菜豬肚湯底,飲品方面,任飲都有很多選擇,有jolly sandy及支裝可樂,菊花茶,酸梅湯,夏枯草,加士百啤酒,至於食物方面也是很多選擇的及有些我想其它任食不會有的,如蜆,蠔,蒸奶黃飽,叉燒飽,糯米飯等,食物的質素都幾好,他們每次都會把很多種食物放在一起,每款不會很多,這樣不會很浪費也不會放到全枱都係,我覺得這裏的服務也很好,不停都會有仕應幫我們加水,換碟等,地方亦很寬敞,不會很迫的感覺.
2008-08-03 30 瀏覽
自從天氣轉熱後都沒有打過邊爐了,星期6晚特如其來同同事一行4人打個邊爐!9:00前$12X一位,9:00後$106一位,價錢唔算平,比起其他酒樓算貴了!食物種類唔係話好多,大致都係個D什麼肉子等等...沒什麼特別火鍋食物 ! 湯底好多選擇不用額外收費,但我唔明點解佢個價錢List湯底係每人$20這樣計法囉~~我地選了醉雞鍋,4位以上先可選擇,醉雞都幾好,唔會好水~~他還有糯米飯,奶皇包,叉燒包同饅頭提供,糯米飯細細碗幾好味,奶皇包都唔差,是流沙奶皇包!每枱有生蠔及蝦送但唔係好得..最抵是嘉士佰任飲,啱曬鐘意勁飲的人,還有菊花茶,夏枯草,酸梅湯,可樂提供設有自助調味料..隨自己喜愛任你配搭!地方算大但比較吵雜,侍應人手不足!

我地選了醉雞鍋,4位以上先可選擇,醉雞都幾好,唔會好水~~

最抵是嘉士佰任飲,啱曬鐘意勁飲的人,
還有菊花茶,夏枯草,酸梅湯,可樂提供
設有自助調味料..隨自己喜愛任你配搭!
地方算大但比較吵雜,侍應人手不足!
2008-07-21 24 瀏覽
剛剛跟親戚分手後,我倆又急急的趕回油麻地到未來外母處飲愛心靚湯。閒坐了一會之後,也是時候跟老死們見面,因為一會就是要正式邀請他們來當兄弟團的時候。是晚為首次在晚市時段光顧這間酒家,像其他的酒樓般,為了賺回那一點點的"燈油火臘",原來主打賣小菜的,都變為四季火鍋了。不過這些酒家往往都有一個通病,那就是材料雖多但新鮮度欠佳,即使再便宜而食物質素不妥當,客人最終也會慢慢流失了的。凡事總有例外乃不變的事實,被場地騙了的我,看到了上菜的食物不得重新估計。雖然食物是一整碟上的,但以環保角度我更歡迎以這個方式上菜。而食材都很新鮮整潔,真的大大出乎意料。 另一個引人之處,是嘉士X任叫任飲,真是名乎其實的"人出酒你出命"~ 最最最令我驚喜的,是有叉燒包和奶皇包這些本是早、午市才有的點心出現在點菜紙上。本來已飽的自己再也按捺不住,每樣都要了一籠。亦因為如此,遇到了好物。那個好物就是 - 奶皇包。鬆軟的包身加上意外地流沙的奶皇,香濃的奶皇味道加上那份令人動容的油香氣味,再也不想立即追右兩籠。 (不過最後的一籠沒那麼流沙,好像過早拿出來了......)到最後,想也想不到一共要了七籠包子,一眾好友亦吃過不亦樂乎

(不過最後的一籠沒那麼流沙,好像過早拿出來了......)

到最後,想也想不到一共要了七籠包子,一眾好友亦吃過不亦樂乎~

在此謝過眾好友答允幫忙~
滾o下.....滾o下
食材都算新鮮
極度流沙的奶皇包
$108 (宵夜)
極度流沙的奶皇包
  • 奶皇包