餐廳: 花斑茶社 (樂道)
資訊:

2018-11-13 167 瀏覽
早排行過,見到一間新開嘅珍珠奶茶店,所以想試下。叫左一杯黑糖珍珠奶茶,同其他普通店一樣,有得少糖,微糖之類,我叫左少糖,size算正常。飲落去其實真係吾算太甜,反而係啲珍珠甜,啲珍珠好好咬口,細細粒咁,有味道,我幾喜歡呢間,下一次去開都應該會再試其他味🤗🤗
早排行過,見到一間新開嘅珍珠奶茶店,
所以想試下。叫左一杯黑糖珍珠奶茶,
同其他普通店一樣,有得少糖,微糖之類,
我叫左少糖,size算正常。
飲落去其實真係吾算太甜,反而係啲珍珠甜,
啲珍珠好好咬口,細細粒咁,有味道,
我幾喜歡呢間,下一次去開都應該會再試其他味🤗🤗
2018-11-13 195 瀏覽
今日係尖咀isquare食完午飯,搵搵附近有冇珍珠奶茶,就搵到呢間花斑茶社。本身都諗住搵下小店唔搵大brand試新野,見有數個好評就試一試。叫左一杯黑糖珍珠烏龍奶茶微糖少冰。先講茶底,烏龍茶陣味唔似平時飲開嘅味,飲落我係覺得有啲人工化嘅感覺,我知烏龍茶有好多品種我亦唔係expert,但呢杯絕對唔係我杯茶。我係覺得唔好飲好怪。講珍珠,佢話係黑糖珍珠,我真係唔太覺有黑糖味。基本上喺香港而家賣緊黑糖珍珠嘅大brand我都飲過,呢個珍珠相對之下真係無黑糖味。再比較唔標榜用黑糖珍珠嘅其他茶舖,佢都唔及格。我一食落口得浸糖味亦唔係特別煙靭,真係食到皺晒眉。杯野茶底怪黑糖珍珠無黑糖味又有假糖味,sorry真係唔及格。同行有兩位友人叫烏龍奶茶同黑糖珍珠抺茶鮮奶,佢地都對烏龍茶底同黑糖珍珠有同樣唔好嘅評價。但佢外觀同包裝係整得唔錯,亦鼓勵客人用環保飲管,呢幾點係值得讚。

2018-11-13
5 分鐘 (堂食)
2018-11-02 297 瀏覽
記得以前久不久就會去尖沙咀樂道的晨衝書店打書釘,前幾天再去發現對面開了就台飲店花斑茶社 🌸location就在isquare M&S旁邊,不難找的~重點是!它的logo和杯子好美😍作為外貌協會成員已對它印象不錯,決定一試小店出品✨圖中👇🏻👇🏻👇🏻黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶($32)岩鹽口味是期間限定,比原味貴$2。除了黑糖沒額外添加糖漿,所以甜度固定。黑糖味超濃郁,帶有陣陣焦香好正黑糖的比例多之餘也蠻粘杯的,單單用飲管攪拌我覺得不夠,最好插管前整杯反轉一兩次,就可以減低直接喝到一大口糖漿的機率😝鮮奶就不過不失吧,奶量夠多,溶冰也不會覺得在喝奶水。奶香是有的,但不算好濃,個人覺得鹿角巷和清玉的鮮奶base比較出色🍼至於岩鹽味就真的不夠,感覺像在喝原味😂珍珠份量頗多,煙韌度很到位,入口有黑糖味不會只有一陣粉味,算是吃過目前數一數二的珍珠吧👍🏻整體質素幾高,絕對不輸排隊店~會encore,不過我想應該會選原味😂
黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶

圖中👇🏻👇🏻👇🏻
黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶($32)
岩鹽口味是期間限定,比原味貴$2。

2018-10-30
3 分鐘 (外賣自取)
黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶
2018-10-29 141 瀏覽
位於尖沙咀樂道既 #花斑茶社 是本地品牌並由台中茶園直送茶葉自家泡製。除了茶,還有每日限定既黑糖系列,再加上老闆也為環保出一分力,人客只要自備杯,飲管都會有優惠👍👍🔄🔹黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶 (期間限定) $32,用上明冶奶非常香滑,加入岩鹽能夠帶出黑糖味道但又不會過甜,珍珠彈彈啊!讚👍👍👍😋🔹白桃烏龍茶(必加寒天) $26 +$3(寒天), 🉐 茶味好鮮,入口茴甘香,就是台灣茶的味道,堅好味!這店的寒天實在太棒啦😱👍👍竟然超Q,我再講多次: 一定要加寒天!白桃肉絲也有少量在茶中,非常match

2018-10-20
3 分鐘 (外賣自取)
2018-10-24 148 瀏覽
次次經過鹿角巷都非常多人老實講排1個鐘買杯野飲對於要返工的OL來說都好困難所以當附近樂道開左依間花斑茶社就約埋同事一齊黎試下飲品總類唔算多但對於有選擇困難症的人來說也是好事今次我就揀左黑糖珍珠奶茶微糖少冰本身茶味不太濃奶味較重就算叫微糖但本身黑糖味濃所以飲起來都好甜珍珠有咬口,份量也較多其實第二日我都再有買今次試左黑糖珍珠烏龍茶微糖少冰今次茶味濃返d不過依然好甜下次可以再試下無糖少冰其實門面好難認招牌唔顯眼真係行過唔細心望都可能會睇唔到
次次經過鹿角巷都非常多人

本身茶味不太濃
奶味較重
就算叫微糖但本身黑糖味濃
所以飲起來都好甜
珍珠有咬口,份量也較多

其實第二日我都再有買

其實門面好難認
招牌唔顯眼
真係行過唔細心望都可能會睇唔到
外賣自取
不用多說,尖沙咀又有一間黑糖珍珠鮮奶😀-岩鹽黑糖珍珠鮮奶🥤($32)黑糖味挺濃郁,奶味都好突出,甜度飲落岩岩好👍最鍾意黑糖珍珠,粒粒分明,唔會黏在一起🤗,而且咬落好煙軔,好有口感,值得一讚🤤!(過一段時間飲,珍珠食落仍然幾煙軔),而加入岩鹽味,味道飲落都唔錯😄,不過要飲到一段時間先會飲到岩鹽味,不過整體嚟講,依杯岩鹽黑糖珍珠鮮奶 好好飲❤️,特別鍾意黑糖珍珠😍-P.s 想為環保出一分力,花斑茶社與Bucket有合作,只要購買Bucket鋼管☺️,首杯飲品可獲半價優惠👍🏻如果有自備飲管,可以享有減$1😛,而有自備杯仲可以減$2 ,如果去飲花斑茶社 😃,就記得帶自備杯同飲管啦~-

不用多說,尖沙咀又有一間黑糖珍珠鮮奶😀
岩鹽黑糖珍珠鮮奶🥤($32)
岩鹽黑糖珍珠鮮奶

P.s

岩鹽黑糖珍珠鮮奶
2018-10-21 106 瀏覽
減肥中既黑洞好耐無飲黑糖😖見到期間限定 忍唔住買番杯飲先👉🏻👈🏻重點呢杯黑糖加左岩鹽‼️同一般黑糖鮮奶吾同飲之前記得大力搖勻 將黑糖同鮮奶融合初頭幾啖咸味會較重🤨到中尾段就無咁勁最正係當你飲到落喉以為黑糖好甜既時候就飲到微咸🤤口感好特別👅珍珠吾算勁冧 屬於比較有口感🤫黑糖鮮奶味道各佔一半💕兩者融合得唔錯$32價位算貼近市 可以一戰😏Btw 去咗黑糖我見到有啲茶飲 價位幾抵 $20有找下次可以再試下
減肥中既黑洞好耐無飲黑糖😖

$32價位算貼近市 可以一戰😏
Btw 去咗黑糖我見到有啲茶飲
價位幾抵 $20有找下次可以再試下
2018-10-19 66 瀏覽
近期,台式珍珠奶茶開到成行成市,數量之多,猶如7-11。今日試的是花斑茶社,位於尖沙咀樂道,鋪位不算顯眼,它賣的主打是黑糖珍珠鮮奶,店員推介下,買了一杯黑糖岩鹽珍珠鮮奶。黑糖岩鹽珍珠鮮奶靚,顏色花紋好像花豹一樣,至於味道,甜度不能選擇,但剛剛好,不過甜,黑糖間滲透出一陣陣岩鹽味,出奇地夾,而珍珠都是甜甜的,具口感、qq的。以一杯珍珠鮮奶,賣三十二元,有如此高質素的出品,下次經開尖沙咀定必買返杯飲下。
近期,台式珍珠奶茶開到成行成市,數量之多,猶如7-11。

外賣自取
2018-10-17 89 瀏覽
身為一個黑糖鮮奶控,有任何新店我都不能放過啊!不久才喝完超紅的🐯老x堂,今天再來呢間,這家😂其實就是大家都很陌生的呀(^ν^)(^ν^)這家才新開幕的,喜歡的就是黑糖鮮奶、厚奶上面👆多了一層厚厚奶霜,喝起來會更醇厚!當然要點黑糖厚奶呀~~黑糖是選用沖繩黑糖,沒開玩笑黑糖味真的超級世紀霹靂濃的,又夠香呀,雖然甜但一點都不膩,非常好喝👍🏻大家可以依照自己的喜好來選擇喔😉我都很推!(^ν^)(^.^)
岩鹽黑糖珍珠鮮奶$30第一眼吸引我的不是黑糖紋 是icon當然黑糖紋很出色 店主說是因為純黑糖 沒添加多餘糖漿下 黑糖味比坊間的相對溫和(但我期待濃香的🙈)珍珠是Q彈煙韌 喜歡有嚼口的朋友會愛值得一讚是鮮奶 奶香明顯 岩鹽帶微微咸 中和下覺得甜度挺好 質感也不錯 不是稀薄的
岩鹽黑糖珍珠鮮奶$30
第一眼吸引我的不是黑糖紋 是icon
珍珠是Q彈煙韌 喜歡有嚼口的朋友會愛
2018-10-09 105 瀏覽
依家越來越多飲品店,廢膠情況愈黎嚴重😵系時候為環保出分力💪黎到花斑茶社自備飲管-$1💪自備杯-$2!!仲有得即場以半價購買不銹鋼飲管😁黑糖珍珠飲得多,今次呢間就推出期間限定嘅黑糖珍珠岩鹽厚鮮奶💁‍♀️仲可以選擇脫脂奶或明治4.3特濃鮮奶🍼飲品主要就系黑糖珍奶上加左層岩鹽奶泡☺️黑糖掛杯效果都吾錯✨飲前就記得搖勻岩鹽奶泡同黑糖珍珠先飲呀😊一飲個下都幾surprise,可能因為加左奶泡嘅關係,奶味更香濃厚滑😋雖然加左岩鹽,咸味其實微微的~無違和感!黑糖味適中,飲落甜度黎講剛好👍而黑糖珍珠嘅煙軔度都做得吾錯,腍軟煙軔咬口感有珍煮丹個隻珍珠嘅影子💁‍♀️ 白桃烏龍加寒天就比較清新啦,茶底都幾香,加左粒粒嘅桃肉🍑桃味亦算凸出,建議可以叫少甜💁‍♀️加左寒天(類似爽口嘅啫哩)更有口感

飲前就記得搖勻岩鹽奶泡同黑糖珍珠先飲呀😊

2018-10-08 229 瀏覽
見到個名咁文青,搞到我又去咗試飲呢間新嘅台式奶茶。真係好好飲 😋白桃烏龍🍑: $26 好清甜,好多果肉。加埋落台南嘅茶到,泡得岩岩好。飲得出啲茶沖得好好,好醇,唔會有苦澀味黑糖珍珠烏龍奶茶: 茶底好香好濃。唔會俾啲奶遮蓋到綠茶嘅香味,好好飲。淨係飲奶茶都覺得夠好飲,加埋黑糖珍珠,甜甜地,幾好口感黑糖岩鹽珍珠厚鮮奶 (季節限定): 鮮奶唔算好厚,不過加埋啲黑糖,味道岩岩好。黑糖珍珠都唔會話好甜,不過都係奶茶好飲啲

白桃烏龍
黑糖岩鹽珍珠厚鮮奶
白桃烏龍
黑糖岩鹽珍珠厚鮮奶
2018-09-22 181 瀏覽
慢到要stop  loss, 等左10分鐘都冇人行出黎收銀機.只賣凍飲都咁耐, 如果比左錢睇怕都係無限輪迴地等. 眼見都有遊客覺得耐而走左.其實新開張還可體諒, 希望盡快分配好人手, 分工清淅相信會更有效率

1K
飲料店開完一間又一間,未知新鮮過後,可以留低嘅茶店可以有幾間。喺附近打完邊爐,搜尋過附近茶店,出現呢間位於尖沙咀樂道名為「花斑茶社」嘅新店,即管一試。最初見店名有幾分台味,以為來自台灣,原來係全新品牌,用上台灣茶園嘅四款茗茶,暫時仲未見到大量報導,加上係打風過後嘅晚上,人流唔多。餐牌供應黑糖珍珠系列,包括鮮奶、抹茶、可可、奶茶,另有鮮奶茶、果茶、原茶等,定價$17-34。除左黑糖系列固定冰、糖,其他可自由選擇。配料有蜂蜜珍珠、寒天、紅豆。黑糖珍珠厚鮮奶 $30透明杯裝,每日限定,冰、糖固定,店員盡量做出黑糖掛杯,但由於糖漿唔算多同濃厚,所以紋路下流速度都快。並無伴隨大量黑糖漿喺杯底,所以即使直接飲用都唔會好甜,黑糖未夠濃郁。用上明治奶,確實奶香厚滑,無顆粒感,兩者混合後蓋過黑糖,螞蟻人覺得黑糖可以重手啲。珍珠到手已係常溫,帶黑糖味兼有噍頭鳳梨冰茶 $24/少甜/正常冰揀左綠茶底,用上紙布裝,味道唔錯,接近一芳嘅味道 (對我黎講,係好事)預期鳳梨會甜啲,所以揀少甜剛好。果肉細碎,冇糖漿感。冰量較多,茶味唔明顯,不過呢個價都可以茶飲店鼓勵減塑,購買前同店員講聲,自備杯減$2、自備飲管減$1

黑糖珍珠厚鮮奶 $30

鳳梨冰茶 $24/少甜/正常冰

鳳梨冰茶

茶飲店鼓勵減塑,購買前同店員講聲,自備杯減$2、自備飲管減$1,可以支持下。
2018-09-17
鳳梨冰茶
2018-09-13 360 瀏覽
近期通街都係黑糖鮮奶,真係飲到個人都肥幾磅。但一見到路人拎住杯上花紋,又忍唔住行去買杯!今日經過呢間,見佢仲有花籃係門口,應該新開,襯未有人龍唔洗排,即買!店員推介黑糖珍珠厚鮮奶,老虎堂都係呢個名,不過香港個間真係唔及台中飲既味道。講返呢杯花斑茶社既先,店員教插飲管後先飲一啖試試暖既珠,再攪拌均勻飲。第一啖係濃濃又QQ既黑糖珍珠,勁正!攪完係覺得個味mix得勁好,個味道令我諗返上次去台灣飲既一樣!個樣影相打卡又係一流遲d如果多人講,肯定又要排好耐

個樣影相打卡又係一流

遲d如果多人講,肯定又要排好耐