2023-03-28 38 瀏覽
今日同朋友出去行街,順便食個lunch,朋友想打邊爐就搵咗呢間試,裝修好有特別,大空主題,有打卡位,我哋嗌完嘢食就不停影相!我地嗌左個精選二人套餐,湯底係酸菜白肉鍋同養顏花膠雞鍋,真係無揀錯,花膠雞鍋雖然要加$48,黎到成半隻雞原煲上,份量十足,雞肉嫩滑,連個湯底都好好飲,打邊爐前就先滋陰下。每個店員都好有禮貌,先比圍巾我哋怕啲湯彈到我地,喺我哋面前再將半隻雞剪件,另外酸菜白肉到好多料,呢個時候我哋已經驚食唔晒,啲雞件好正好味道,先上什菜拼盤,手工丸同牛小排,牛小排好好食,牛味濃肉質淋滑而且超大份,見到d紋路而家流晒口水,鮮蝦丸同墨魚丸都夠哂好彈牙,第一次食梅菜豚肉丸,好特別好似食緊梅菜蒸肉餅咁🤣🤣什菜拼盤份量十足,最後黎埋海鮮拼盤,吸睛又非常新鮮,有蝦,珊瑚蚌,鮑魚,扇貝等等,好鮮甜😋最後烏冬同薯粉都嚟埋,已經食唔落喇,呢個二人餐連埋湯底啲料四人食都可以,簡直超值,上星期係太子食差唔多份量嘅嘢要過千,所以我諗住下個月生日嚟呢度食生日飯就問店員有冇房,佢哋好好禮貌帶我去睇啲房,原來仲有得唱K,正啊,可以一邊唱k一邊打邊爐,即刻book埋房先

2023-03-26 29 瀏覽
春天成日想食辣嘢!今次去火鍋之友推介嘅花椒子火鍋專門店🥘!餐廳以太空為主題,裝潢用心!餐牌主打吃煲三步曲!首先快炒方式炒勻鍋內食物,食完仲可加入肥牛或西班牙豬肉,最後加入少量清湯打邊爐;主題鍋有少見嘅魚頭鍋! 🌶️湖南辣椒炒雞🍗 $198 🥣我揀左小辣,滿滿青色嘅椒同雞件,一上枱店員會立即炒幾下,香氣撲鼻!雞肉鮮嫩,青椒味十分特出,我估有兩種唔同嘅椒,口感爽脆新鮮又惹味!一齊炒嘅配料有蒜頭🧄、菇類等🍄!醬汁包住啖啖雞肉刺激味蕾!小辣辣度啱啱好,雞嘅份量都幾多!推介!🍖西班牙黑毛豬 $168:切得厚薄適中,肉質紥實,豬味香,好快熟又夠淋!相當唔錯!🦪九孔鮑魚 $48/2隻 & 大扇貝 $68/4隻:軟嫩嘅九孔鮑魚好新鮮,大扇貝爽彈同樣好味! 🍢黑松露貢丸 & 梅菜豬肉丸:黑松露貢丸口感扎實,一啖咬落去慢慢滲出黑松露味; 梅菜豬肉丸口感軟嫩,滿滿自家製的味道!🥤飲品點了自家制竹蓆茅根水 $68,清甜又夠凍,啱哂用黎解辣!花椒子 (旺角)📍旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號

🌶️湖南辣椒炒雞🍗 $198

花椒子 (旺角)
📍旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號
  • 梅菜豬肉丸
  • 九孔鮑魚
  • 湖南辣椒炒雞
  • 西班牙黑毛豬
上星期同朋友一齊去食麻辣火鍋,試吓呢一間有太空造型特色嘅麻辣火鍋店,入面嘅環境好似入咗太空艙咁,有特色。鴛鴦鍋-酸菜魚/花膠雞湯酸菜魚湯底的酸辣程度都啱啱好,仲有好多塊魚,幾抵食花膠雞湯鍋是比較清淡,但雞味濃郁,唔會太油。花膠都幾大舊,食落爽口火山肥牛擺盤係幾有特色的,肥牛幾大份,都抵食,同埋雪花好靚👍🏻👍🏻推介帶子帶子都幾大隻,我將佢哋擺咗落去花膠雞湯,都幾夾 唔錯 同埋帶子好新鮮👍🏻👍🏻鵝腸朋友好鍾意食鵝腸,所以就叫咗一份,份量都幾多,我哋都食唔晒,擺入去酸菜魚湯底,就更加口感豐富稻庭烏冬真正的稻庭烏冬,入口好滑!非常之入味,配合雞湯,簡直係一流享受總括而言,呢度嘅環境真係令人覺得好舒服同埋relax,總會有茶飲,第一次食麻辣火鍋唔係中國嘅裝修,而係太空做主題,真係好

鴛鴦鍋-酸菜魚/花膠雞湯

酸菜魚湯底的酸辣程度都啱啱好,仲有好多塊魚,幾抵食

火山肥牛

帶子

鵝腸

稻庭烏冬

2023-03-24 41 瀏覽
今次就約咗朋友一齊去食邊爐!發現旺角呢間邊爐都幾抵食,仲要餐廳係有太空主題!都幾搞笑~嗌咗呢幾款都幾值得試吓🫶🏻湯底方面-我就揀咗鴛鴦鍋($346)養顏花膠雞鍋(半鍋)飄香酸菜魚(半鍋)花膠雞湯勁濃郁,飲得出雞湯嘅鮮甜完全唔覺得有味精,再加上佢啲雞件都好嫩口唔會好鞋!清清地攞嚟齋飲湯都幾正🥰酸菜魚湯建議大家可以食咗啲魚件先,啖啖肉之餘仲要好新鮮冇腥味😆😆跟住大家就可以攞嚟碌自己想食嘅嘢~~湯底偏濃,烚嘢都會比較入味。稻庭鳥冬烏冬係邊爐必食🥰 鵝腸處理得好乾淨,唔會有污糟物食落去都好爽脆,冇任何異味 大扇貝好滑肉質一絲一絲!火山肥牛打邊爐一流 份量都幾多下!
都幾搞笑~嗌咗呢幾款都幾值得試吓🫶🏻

湯底方面-我就揀咗鴛鴦鍋($346)
養顏花膠雞鍋(半鍋)
飄香酸菜魚(半鍋)
花膠雞湯勁濃郁,飲得出雞湯嘅鮮甜
湯底偏濃,烚嘢都會比較入味。

稻庭鳥冬
烏冬係邊爐必食🥰

鵝腸
處理得好乾淨,唔會有污糟物
食落去都好爽脆,冇任何異味

大扇貝
好滑肉質一絲一絲!

火山肥牛
打邊爐一流 份量都幾多下!

今日去旺角食飯,搵到哩間以太空作為setting,睇落好似好有趣就簡左黎試。之黎落到去先知哩間咁創新嘅餐廳其實係一間川菜火鍋店🤣最後我地簡左打邊爐🍲養顔花膠雞鍋(全鍋)($298)養顏嘅火鍋湯底都試唔少,呢隻原隻雞咁足料既湯底真係好令人驚喜,令雞湯湯味好濃,而煲咗咁耐嘅雞肉一啲都唔鞋,仲好滑身。海鮮拼盤 ($238)食完啲雞同飲完個湯就可以打邊爐,呢個海鮮拼盤啱晒兩個人食,包括有龍躉片,九孔鮑魚,海蝦,𠝹花魷魚,帆立貝,廣島蠔,珊瑚蚌,翡翠螺,豐富又新鮮,一次過試晒唔同海鮮,食完已經好夠飽!紅糖糍杷($48)另外推介大家要食嘅係呢個紅糖糍粑,口感煙煙韌韌唔會好甜,外皮又香脆,食完一舊忍唔住要食第二嚿,食飽晒都會好想食🤭另外呢一度都有好多港式雪條,打完邊爐食啱曬,而且仲有自家制竹庶茅根水可以下火,唔驚熱氣啦!藦爵曲奇($12)鷹嘜奶條($12)自家制竹庶茅根水($22)

最後我地簡左打邊爐🍲

養顔花膠雞鍋(全鍋)($298)

海鮮拼盤 ($238)

紅糖糍杷($48)

藦爵曲奇($12)
鷹嘜奶條($12)
自家制竹庶茅根水($22)
2023-03-19 50 瀏覽
今日同朋友嚟咗呢間火鍋店,叫咗精選二人套餐,好豐富好啱兩個人食,最正係鴛鴦鍋底,一邊係人參雞湯,有埋好多滑雞件,一邊係麻辣湯,好適合唔同口味嘅人食😋😋手切牛小排 ($148)牛肉好鮮甜,切得幾薄幾嫩,幾有肉味,好好食三式手工丸 ($68)三款丸子份量好大,而且好有彈性,手工墨魚丸幾彈牙,梅菜豚肉丸仲有梅菜嘅香氣,手工鮮蝦丸有蝦嘅鮮甜,好好味海鮮拼盤 ($268)海鮮份量好豐富,龍躉片又厚身又新鮮,九孔鮑魚,海蝦,𠝹花魷魚,帆立貝,廣島蠔都新鮮好味,珊瑚蚌肉質爽脆,仲有翡翠螺,真係好豐富😍😍蔬菜什錦拼籃 ($68)蔬菜新鮮,有生菜,油麥菜,萵筍同埋薯仔等等,仲包埋魚皮同響鈴添,好適合火鍋食跟餐仲有稻庭烏冬同紅薯粉實食到勁飽😆😆跟埋兩罐飲品,我地揀左可樂同王老吉用黎打邊爐岩哂☺️☺️📍 花椒子 (旺角)旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號#香港美食 #香港必食#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodb

手切牛小排 ($148)
牛肉好鮮甜,切得幾薄幾嫩,幾有肉味,好好食

三式手工丸 ($68)

海鮮拼盤 ($268)

蔬菜什錦拼籃 ($68)

跟餐仲有稻庭烏冬同紅薯粉實食到勁飽😆😆

跟埋兩罐飲品,我地揀左可樂同王老吉用黎打邊爐岩哂☺️☺️

📍 花椒子 (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號

#香港美食 #香港必食#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodpic #hkig #hkfoodie #hkfoodies #food #foodie #foodstagram #foodblogger #berryfoodie #berry旺角 #花椒子#火鍋 #打邊爐 #聚會
2023-03-17 44 瀏覽
最近好想搵啲特色嘅川菜嚟食吓,經過雅蘭中心見到呢間新開嘅花椒子,裝修以太空為主題,好特別!仲要有我哋平時都好鍾意食嘅酸菜魚、鴨血鍋,所以我哋都想試吓😍入面嘅裝修好靚,好多以太空為主題嘅霓虹燈,好啱打卡👍🏻🌶飄香酸菜魚拼麻辣鴨血鍋兩樣我哋都好想試,店員介紹原來有得揀鴛鴦鍋。雖然係鴛鴦鍋但係份量一啲都唔少,酸菜魚都有好多魚肉,粗略估計都有十幾塊,魚肉爽滑彈牙冇骨,配菜有好多酸菜、粉絲、金菇,湯底味道濃郁,好好食! 而我哋另外揀嘅麻辣鴨血鍋,湯底有好多嚿鴨血同豆腐,豆腐係蜂巢豆腐好索湯😍而鴨血都好好味好似以前喺台灣食過嘅味道咁!食晒入面啲配菜仲可以打邊爐🌶火鍋配料火山牛肉真係好啱打卡,成座山咁嘅牛肉幾乎每一台都有叫!牛肉好新鮮好啱打邊爐😍豚肉花又係好啱影相,豚肉喺豬頸肉,砌到成朵玫瑰花咁,豬頸肉都好爽!韭菜餃粒粒都好大隻,韭菜味好濃內餡豐富!最推介係廣島蠔,一碟有6隻,隻隻都好飽滿好新鮮,超級推介👍🏻薯粉同午餐肉都係打邊爐必食😋🌶甜品我哋叫咗最鍾意食嘅紅糖糍粑同玫瑰冰粉,呢兩樣嘢都係食川菜必叫嘅甜品,糍粑好煙韌外脆內軟,配埋黃豆粉同黑糖汁真係食到停唔到口😍而玫瑰冰粉可以超解油膩,啱晒食完重口

🌶飄香酸菜魚拼麻辣鴨血鍋

🌶火鍋配料

🌶甜品
我哋叫咗最鍾意食嘅紅糖糍粑同玫瑰冰粉,呢兩樣嘢都係食川菜必叫嘅甜品,糍粑好煙韌外脆內軟,配埋黃豆粉同黑糖汁真係食到停唔到口😍而玫瑰冰粉可以超解油膩,啱晒食完重口味嘅食物嚟返碗😍

✈️ 花椒子 (旺角)
旺角彌敦道639號雅蘭中心地庫B102號

2023-03-14 36 瀏覽
经过旺角被这家店门口的太空人和彩虹🌈霓虹灯吸引,忍不住去探个究竟店面非常有设计感,门口有一面大大的千层镜,配上蓝色科幻的灯光,潮味十足里面的装饰也是满满的未来感,墙壁上光彩夺目的潮句,充满童趣的扭蛋机,略带中式的装修及餐具,带来了视觉上的冲击。🐸美蛙鱼头锅我们点了「花椒子」主打招牌川菜美蛙鱼头锅,鱼头比我的脸还要大,肉汁鲜嫩的美蛙与新鲜鱼头一起烹煮,配上麻辣锅底,与普通的火锅不同,有点像烤鱼的锅底,里面还有许多配菜,有我称之为机器人菜的豆芽(广东话叫银芽)、爽脆莲藕片、莴笋等,越吃越过瘾,整道菜层次分明,更想不到美蛙配上鱼头有说不出的味道。🦑海鲜拼盘海鲜拼盘看上去很新鲜,分量十足,让人很有食欲,尤其是大大颗带子,我可是超级带子爱好者,里面还有鲍鱼、生蠔、海蝦、龙趸片,怎么吃也不会肥。🐂手切牛小排不得不赞一下这个大大份的手切牛小排,油花分布均匀,肉质鲜美滑嫩,咬上一口,嘴里就充斥着满满的牛肉香味,牛肉爱好者不能错过哦~

🐸美蛙鱼头锅

🦑海鲜拼盘

🐂手切牛小排
2023-03-13 40 瀏覽
👍佢哋嘅招牌菜「花椒魚頭鍋」唔單止選用新鮮大魚頭,湯底仲用多種辣椒同香料調味,麻辣濃郁,真係夠味啊!😋仲有受歡迎嘅紅薯粉條、蓮藕片等配料,煮得好啱啱好,啖啖都係滿足感啊!👌如果大家想試下其他菜式,試下「花椒子」嘅湖南辣椒炒雞啦!🐔佢哋嘅獨特吃煲三步曲真係好有心機,先品嚐鮮嫩雞肉,再加入美國肥牛片或西班牙黑毛豬肉片,最後加入少量清湯或啤酒,真係一鍋三味花椒子嘅菜式都份量足夠,真係好適合同朋友、家人一齊去享用呢!💕

2023-03-10 30 瀏覽
太空上的美味喺旺角搵到呢一間--花椒子地點非常方便, 而且裝修非常型格, QQ太空風, 實屬少見。招牌酸菜魚非常有質素,用上鱸魚,雪白魚肉,嫩滑口感,酸菜酸味充足,配合辣味剛剛好,有紅辣椒點綴,配菜有窩筍及粉絲均非常入味。到另一重頭戲湖南炒辣雞,服務員在我面前下鍋,份量非常充足,落鑊時雞肉已有7分熟,輕輕快炒3分鐘,雞肉非常入味,青椒的辣味配搭洋蔥的鮮辣,看得出廚師們的精心配搭,而且嫩滑,雞味亦非常充足,整體十分協調。將辣雞加上湯轉打邊爐,不會浪費廚師的心血,四寶丸每一款均非常有鮮味而且彈牙,不得不讚的蝦丸,就像是活著的鮮蝦不無兩樣,本人最為推介。鮮蝦雲吞,蝦爽肉嫩,大地魚粉醃得非常出色,加上雞煲的湯,包令你一世難忘。廣島蠔,雖然是冰鮮的,不要小看他,經過輕輕一灼,蠔味極濃,蠔身亦非常大隻,而且亦非常爽滑,真係好蠔食
太空上的美味

喺旺角搵到呢一間--花椒子

2023-02-28
2023-03-07 29 瀏覽
呢間餐廳今次我都第2次泥,見佢宜家轉左主打係火鍋,有更多既邊爐料可以揀,又有海鮮食,一於約朋友泥多次🤣1️⃣豐富的海鮮拼盤🐟🦐🐙🦪呢個海鮮拼盤不得了,$238可以有咁嘅份量同質素係超抵🤣分別有扇貝、廣島蠔、珊瑚蚌、𠝹花魷魚、龍躉片、翡翠螺、鮑魚、海蝦同埋勁厚肉既帶子! 十全十美呀🤣2️⃣手切牛小排呢個份量係細份,但係一啲都冇欺場,又係食到飽飽,新鮮有油花香🥰3️⃣野菌冬瓜雞湯上枱見到有半個冬瓜,之後店員會過嚟幫你切開、湯底好清甜、好適合用嚟打邊爐淥海鮮👍🏻4️⃣團團丸丸拼盤有蝦丸,墨魚丸花枝丸仲有好特別嘅梅菜豬肉丸,係手打嘅唔係嗰啲急凍貨、我最鍾意梅菜豬肉丸😍好特別🥰5️⃣紅糖糍粑最後呢個紅糖糍粑畫上完美嘅句號,煙煙韌韌又有紅糖香同黃豆粉,一個人都食到成碟😝環境:🌟🌟🌟🌟價錢:🌟🌟🌟✨推介:🌟🌟🌟🌟

1️⃣豐富的海鮮拼盤🐟🦐🐙🦪

價錢:🌟🌟🌟✨
推介:🌟🌟🌟🌟
  • 紅糖糍粑
2023-03-07 36 瀏覽
呢間係我最近食過一間好正嘅酸菜魚餐廳!佢哋嘅魚肉好新鮮有口感而且酸辣度啱啱好,唔會太酸太辣酸菜同魚肉比例都好好,同行友人都覺得好食如果你想試下好食嘅酸菜魚,呢間值得推介
呢間係我最近食過一間好正嘅酸菜魚餐廳!
佢哋嘅魚肉好新鮮有口感

而且酸辣度啱啱好,唔會太酸太辣

酸菜同魚肉比例都好好,同行友人都覺得好食

如果你想試下好食嘅酸菜魚,呢間值得推介
2023-03-07 23 瀏覽
次次經過旺角都會比佢個大大霓虹廣場牌吸引注意力。今次終於有機會一探究竟,原來係一間太空科技感裝修嘅火鍋/雞煲鋪頭。雖然得2個人去食,但係啲職員都安排咗4人枱比我地,好抵讚,等我地食野都舒服啲。由於我地2個都驚食唔晒,所以就無叫雞煲啦。下次多啲人一定會叫雞煲,勁香lol 。於是叫咗酸菜白肉湯來打邊爐,呢個湯底勁有誠意,啲白肉分量好多仲要塊塊都切得幾大下,勁似成個單叫嘅item 咁👍🏻-手切牛小排(細),其實估唔到細份都咁多,係4個人嘅份量。而且啲肉都都好新鮮又厚切,油脂分布平均,食落好嫩滑,好高質,勁有誠意-寛條面,呢款面有少少失望,無咩彈性。-牛柏葉,好新鮮,而且好彈牙,索晒酸菜白肉湯汁,食落好開胃。
-寛條面,呢款面有少少失望,無咩彈性。

2023-02-20
早幾日經過旺角,見到間餐廳,裝修非常特別再睇吓個餐牌,原來係火鍋,忍唔住,一於入去試吓🤔入到去,餐枱碗碟很有中國風化,霓虹光管,太空人,擺設,又很有太空feel👨‍🚀,兩樣加埋真係好特別👏👍餐廳除咗麻辣之外,原來仲有花膠雞喎,一於兩樣都要,鴛鴦鍋🌶️🐔😁麻辣血湯渦,有不同的香料,辣得有層次,湯底入面仲有鴨血和凍豆腐,真係唔錯👍另一邊湯底,花膠雞窩,半隻雞和花膠,淨係飲啖湯已經好好飲🤤午餐肉,係我嘅至愛,浸落啲辣湯度食,好正😄菜肉蝦雲吞,鮮蝦彈牙,包得好紮實,高水準🦐油麥菜,新鮮爽脆,幫助消化🥬食到辣辣地,梗係開支啤酒嚟㗎,解下啦😅
另一邊湯底,花膠雞窩,半隻雞和花膠,淨係飲啖湯已經好好飲🤤
午餐肉,係我嘅至愛,浸落啲辣湯度食,好正😄
菜肉蝦雲吞,鮮蝦彈牙,包得好紮實,高水準🦐
油麥菜,新鮮爽脆,幫助消化🥬
食到辣辣地,梗係開支啤酒嚟㗎,解下啦😅
2023-03-06 43 瀏覽
垃圾到冇人有 又貴 啲野又唔新鮮 人均仲要500幾 我去啲濕9街市都好味過佢 真心難食 行高檔路線 又唔新鮮又冇野選擇 啲裝修又九唔搭八 希望大家睇到我個評價 唔好黎呢間垃圾食野 完!
2023-03-03
  • 專劏水魚