2022-04-15 464 瀏覽
日式下午茶🍵之前食過午餐覺得都正常🤔佢個Tea set 想試好耐😍平日TeaTime無咩人 👥環境寧靜舒服 氣氛唔錯☺️音樂聽到數碼暴龍日版主題曲勾起童年回憶🥰Staff服務都好 會介紹係咩幫手影相加水收拾👏🏻食物造型打卡好靚📸鹹點好食溫度keep到🔥甜點就偏甜🍰有血橙茶都特別 加埋蜜糖perfect🍷仲會主動幫你加水🍶整體都舒服 同閨蜜坐左兩個鐘傾計🗣最重要價錢都唔貴 性價比算高 值得推介👍
日式下午茶🍵

最重要價錢都唔貴 性價比算高 值得推介👍
2022-04-14
  • 花楽日式下午茶
2022-03-23 538 瀏覽
昨天到將軍澳海旁食午飯,經過這間日本餐廳,看到環境舒適,空氣非常流通,就選擇了這一間。午餐有很多選擇,因為已經好耐冇食過魚生,就決定叫了八款魚生飯,奈何侍應說當天沒有海膽,會用三文魚子取代,雖然有點失色,但我也說OK吧。當侍應把魚生飯拿過來的時候,我立時感到非常失望,看到三文魚子只有幾粒,很可憐哦,然後每款魚生都只有一片非常薄的,不得不讚廚師的刀工,真係切到好似紙咁薄,完全冇口感,感到非常絕望,魚生的新鮮度算OK吧,唔係唔新鮮,但當然亦唔係非常新鮮,這點我沒有太高期望的。飯就算OK,醋味剛好,但以$168來說,性價比可以說很低,絕對不建議叫魚生飯,但我下次來還是會試吓其他東西的。餐飲轉咖啡要加$5 ,當我見到侍應拿咖啡過來的時候,我覺得樣子唔錯,滿心歡喜,但飲落就覺得非常稀同沒有咖啡味,建議真正喜歡飲咖啡的人就不要加$5叫咖啡了。這個地方不算是幫襯一次下次就不回來的那種地方,但就真係絕對唔建議叫魚生飯了!而且魚生飯份量很細,我到傍晚5點就已經肚餓到不得了,要再食個下午茶。

2022-03-22
5 分鐘 (堂食)
「花樂」的位置在將軍澳南近海濱長廊,不過Lunch 時間都比較多人,所以都等了一陣先入座。坐下來後,店員都好有效率地奉上熱茶及濕紙巾,倍感窩心。至於內裝設計方面,餐廳裝潢都簡約日式的風格,設計是半戶外的餐廳,有自然光線引入,都好開揚。天花垂吊的燈罩,以及簡約調子的木餐桌椅等、放置了一些假花盤卉,酒架放置了很多不少日本清酒,同時挑選播放日本歌,置身其中,讓人不期然放鬆身心,享受日本的美食。中午時份餐廳都有供應午市定食,有刺身、壽司、丼飯、咖喱定食、稻庭烏冬定食、和食、鍋物、芝士定食、揚物、天婦羅定食及燒物定食。餐飲包括有汽水、荔枝烏龍茶、蜜桃烏龍茶及鮮橙汁。另外選擇熱咖啡加$5及凍咖啡加$10餐飲我們選擇了一杯荔枝烏龍茶及一杯蜜桃烏龍茶,我自己選擇了荔枝烏龍茶,茶的味道都好醇厚,又不會太甜,不錯。兩個套餐都包括有是日沙律、漬物及味噌湯,不過壽司定食會多一個茶碗蒸(日式蒸蛋)。今日的是日沙律是栗米沙律,內有車厘茄、沙律菜、秋葵及栗米配芝麻沙律汁,吃起來有少許酸香,感覺都好清新開胃。漬物是一些醃青瓜,爽脆美味。當然喝埋碗熱呼呼的味噌湯,個身子馬上暖起來。日式蒸蛋是日本的風味小吃之一,上枱時都

中午時份餐廳都有供應午市定食,有刺身壽司、丼飯、咖喱定食、稻庭烏冬定食、和食、鍋物、芝士定食、揚物、天婦羅定食及燒物定食。餐飲包括有汽水、荔枝烏龍茶、蜜桃烏龍茶及鮮橙汁。另外選擇熱咖啡加$5及凍咖啡加$10

荔枝烏龍茶及蜜桃烏龍茶

日式蒸蛋是日本的風味小吃之一,上枱時都是熱辣辣,日式的雞蛋再配搭蝦肉、菇及香蔥等......還有鰹魚醬油佐食,蛋香質感滑順綿密,滑嫩口感讓人回味無窮。

我們選擇的兩款定食都是一齊分享,豪食一番選擇了一份廚師發辦壽司(8貫)配烏冬($238),我個人試了幾件,三文魚油份都馥郁,魚油都甘香,有玉子燒蛋香軟滑,帶子都好嫩滑,另外赤身肉質都結實,沒有筋有咬口。海膽甘香豐腴,鮮甜滑如奶油般細膩,好食!

端出來的熱湯烏冬,有日本魚蛋、蔥花及海苔,每條麵條口感Q彈,咬落好煙韌滑溜,湯中昆布鰹魚香味道都好濃甜,美味可口。

天氣涼涼地,吃鍋可以暖下胃,友人也選擇了味噌豚肉鍋($118)(午餐定食),鍋中的食品相當豐富,有金菇、小唐菜、豆腐、津白、冬菇、黑豚肉等......味噌湯又不會太嗆喉又不會太鹹。黑豚肉都是薄切,入口軟嫩入味,肉香濃郁。

吃了兩個定食都想再追加食物,開始選擇一些燒物,燒雞亦($28)燒至金黃色澤,皮薄脆香,雞肉都滑嫩也有鎖著肉汁,加點檸檬汁佐食,可以減輕油膩感。

燒雞亦(
紫蘇黑豚肉串($48)
一串有4件的黑豚肉捲着紫蘇葉,燒烤後有微微燒焦色澤,咬落有肉汁質感軟腍,肉味都好濃郁,包裹了的紫蘇葉香氣獨特,幽香可以中和串燒膩口感亦可清新口腔,而且與豚肉都好夾。

紫蘇黑豚肉串

再加碼吃多一份西京銀鱈魚($168),煎至外層香脆,味噌醃漬便成,味道鹹中帶甜,魚肉十分香滑,將鱈魚沽上沙律醬,將鮮味及嫩滑度提升至另一層次,乃是滋味的享受。

西京銀鱈魚
服務都好殷勤,都好主動斟茶、收碟,餐廳氣氛都不錯,環境都好舒適,食物菜式都好有水準。
2022-01-27
10 分鐘 (堂食)
荔枝烏龍茶及蜜桃烏龍茶
燒雞亦(
紫蘇黑豚肉串
西京銀鱈魚
2022-02-06 522 瀏覽
很想試試特色的下午茶,在網上隨意選擇了此餐廳,而位置在將軍澳南近海濱長廊,座位能遠望此風景,餐廳不大但枱與枱之間距離適中,座位也舒適闊落,餐廳環境清靜。二人和風下午茶有2個價錢($298 或 $498),我們叫了貴價的餐,下單後先上蘋果花茶,茶具精緻,品嚐時感覺優雅。等一會上鮑魚和前菜,味道尚可。之後上如雀籠般裝置了2層的魚生,鵝肝及咸甜點等,每件也精心製作,味道不錯。雖然份量不多,但每件慢慢享用後都足夠,整體感覺很滿足。

2022-02-04
2022-01-28 369 瀏覽
係將軍澳冇乜好食嘅日式餐廳 今次老公生日就去咗海濱附近嘅花樂 試下佢嘅廚師發板(8貫)壽司🍣好新鮮 尤其係個海膽壽司好出色好甜 一啲都冇臭味 其他魚嘅味道都好新鮮 肉質爽滑冇渣 值得一試!個餐仲有沙律前菜 湯同烏冬 夠哂飽!總結嚟講 價錢食物質素都唔錯嘅餐廳 絕對會嚟返食

總結嚟講 價錢食物質素都唔錯嘅餐廳 絕對會嚟返食
🍜 芝士燴燒牛肉烏冬定食芝士控的我見到芝士加上牛肉,真的不得了呀,芝士好多,食曬成碗一啲都唔漏 😂 一定要食佢啦 ! 定食已包前菜、湯、沙律重有野飲 👍🏼👍🏼 環境不錯~-🐱 8.5/10
🍜 芝士燴燒牛肉烏冬定食

定食已包前菜、湯、沙律重有野飲 👍🏼👍🏼

環境不錯~

🐱 8.5/10
2022-01-25
將軍澳這間日式high tea超棒需預先預約,很多人都特登來吃這精緻的tea set!Afternoon tea set有2款,$498和$298/2位,今次點了$498的。食物款式比便宜款吸引點今次星期日2:30來到,一人吃不到tea set都有其他下午茶set!tea time為2:30-5pm食物質素都很不錯,吃得很開心,環境又舒適!影相📸️一流很多款都很美味,最記得一定是吞拿魚溶多士本身對甜點不太特別喜好,但咸點和甜點🍮比例剛好,加上別的通常甜點比咸點多!而這幾款甜點又不會太甜!唯一都只是芝士蛋糕!每款少少🤏2人來說不算貴,服務又好!會再來
將軍澳這間日式high tea超棒

需預先預約,很多人都特登來吃這精緻的tea set!

tea time為2:30-5pm

食物質素都很不錯,吃得很開心,環境又舒適!影相📸️一流

Afternoon  tea set

Deluxe Afternoon  tea set

很多款都很美味,最記得一定是吞拿魚溶多士

2人來說不算貴,服務又好!會再來

2021-08-08
慶祝紀念
生日
Afternoon  tea set
  • 花楽日式下午茶
2021-12-26 461 瀏覽
今日下午三點book左“花楽”下午茶環境唔錯,黎打卡一流叫咗一set 298 ,但我哋三個人,所以加多一位我哋揀咗檸檬瑪黛花茶食物方面,真係一般般,但係影相就好靚,同埋傾吓計坐下都唔錯
2021-12-24
2021-12-24 295 瀏覽
一入餐廳,服務員好有禮貌咁接待我們,由於差唔多到下午茶時間,所以原本吾俾入,但因為友人book 左下午茶,所以可以入去坐由於友人冇食野,得吾切,所以嗌左2個餐….擺設很美,環境舒適咖啡☕️ +$5咖喱吉列豚肉稻庭烏冬 $108蒲燒鰻魚定食 $138+(前菜,沙律,湯)夠熱!烏冬好滑,豬扒皮薄味道一般鰻魚好好食,size尚算合理,飯、汁一般)另收+1服務費,Normal* 建議食佢下午茶層架set
由於友人冇食野,得吾切,所以嗌左2個餐….

擺設很美,環境舒適

咖啡☕️ +$5

咖喱吉列豚肉稻庭烏冬 $108
蒲燒鰻魚定食 $138
+(前菜,沙律,湯)

夠熱!烏冬好滑,豬扒皮薄味道一般
鰻魚好好食,size尚算合理,飯、汁一般)

另收+1服務費,Normal

* 建議食佢下午茶層架set
2021-12-24 205 瀏覽
位置有點難找,最後在海旁附近找到了!一行四人,因為友人不吃刺身,所以half half,兩個set一次過試曬好鍾意佢個餐牌設計,但有啲錯字!蘋果土耳其果粒,一般!藍莓果粒茶,吾好飲!花樂奢華下午茶 $498七味魷魚唐揚磯煮鮑魚日本味淋魚干(好好食,一點點甜咸)生蠔(冇食)甜蝦(擺盤有啲核突,味道尚可)拖羅(肥美,好食)和牛壽司風乾黑毛豬火腿配水菜(吾慣空口食,鐘意配生果)慢煮紅酒鵝肝(唔識評價,就咁食有啲膩)香蔥吞拿魚溶配黑糖多士(吞拿魚份量多、多士少脆口,少少煙韌,黑糖不出)雖然有食用花,但相靚少少黑芝麻和果子日東卷伴無花果(冇通知,冇「奶油忌廉半士多啤梨」)日本千層蛋糕(一般)十勝紅豆綠茶厥餅(好甜,基本上十勝紅豆冇得輸,紅豆綠茶更加絕配)自家制櫻花水信玄餅配黑糖(多左)花樂經典下午茶 $298泡菜漬伴山葵八爪魚(泡菜好食)吉列帆立貝配蟹子沙律燒鱈魚干(好食,味重)重味人仕應該喜歡紫蘇青瓜漬配白蜆肉山葵漬吞拿魚腩蓉配日本花餅(份量很足,花餅脆口,視覺味覺滿足)炙燒手挽鹽粟米壽司吞拿魚玉子配黑毛豬風乾火腿小松葉牛油果沙律配米通(米通好脆口)十勝紅豆綠茶厥餅自家制櫻花水信玄餅配黑糖(靚
位置有點難找,最後在海旁附近找到了!

好鍾意佢個餐牌設計,但有啲錯字!

蘋果土耳其果粒,一般!

藍莓果粒茶,吾好飲!

花樂奢華下午茶 $498

七味魷魚唐揚
磯煮鮑魚
日本味淋魚干(好好食,一點點甜咸)

生蠔(冇食)
甜蝦(擺盤有啲核突,味道尚可)
拖羅(肥美,好食)
和牛壽司
風乾黑毛豬火腿配水菜(吾慣空口食,鐘意配生果)
慢煮紅酒鵝肝(唔識評價,就咁食有啲膩)
雖然有食用花,但相靚少少

黑芝麻和果子
日東卷伴無花果(冇通知,冇「奶油忌廉半士多啤梨」)

日本千層蛋糕(一般)
自家制櫻花水信玄餅配黑糖(多左)

花樂經典下午茶 $298

泡菜漬伴山葵八爪魚(泡菜好食)
吉列帆立貝配蟹子沙律
燒鱈魚干(好食,味重)
重味人仕應該喜歡

紫蘇青瓜漬配白蜆肉
炙燒手挽鹽粟米壽司
吞拿魚玉子配黑毛豬風乾火腿
小松葉牛油果沙律配米通(米通好脆口)

十勝紅豆綠茶厥餅
自家制櫻花水信玄餅配黑糖(靚、滑,配黑糖好食)
日東卷(外軟內甜,好彩會食綠茶,too much)
黑糖和果子(冇左「黑芝麻和果子」

時令水果(無花果)
感覺上比頭先嗰個有啲單調,可能係顏色問題,如果你唔抗拒食綠茶嘅,還好

快啲嚟試吓啦! (2:30pm-4:45pm)
2021-12-12 513 瀏覽
裝修充滿日式和風格調,環境寬落開揚,有自然光透入餐廳,好chill。花楽經典下午茶 $298 for Two無論係鳥籠兩層架,定係餐具都好有心思。食物設計精緻,以鮮花做襯托真係好賞心悅目☺️🌸整體食物好精緻,而且味道好食,對hightea set嚟講好睇又好食真係難得👍🏻,係性價比幾高嘅下午茶。上層有:🌼紫蘇青瓜漬配白蜆肉: 酸酸鹹鹹,幾開胃。🌼山葵漬吞拿魚腩蓉配日本花餅: 吞拿魚腩蓉味道濃厚,個人覺得同花餅唔太夾。🌼小松葉牛油果沙律配米通: 蔬菜好fresh,口感豐富,好味😋🌼炙燒手挽鹽粟米壽司: 粟米烤得焦香,壽司飯壓得幾好,比預期有驚喜。🌼吞拿魚玉子配黑毛豬風乾火腿: 正常味道,蛋唔太食得出吞拿魚味。下層有:🌸自家製櫻花水信玄餅配黑糖: 櫻花好靚唔捨得食,口感清爽似果凍,甜甜地。🌸十勝紅豆綠茶厥餅: 高質,紅豆粒粒飽滿又夠甜,綠茶都突出。🌸黑芝麻和菓子: 淡淡芝麻香,口感軟身。🌸日東卷: 蛋糕好輕巧綿滑,入口溶化,唔會太甜,最鐘意❤️🌸時令水果: 半隻桃,唔算好甜,上層有一層鮮忌廉,有點邪惡但幾香。咸點: 🍁燒鱈魚干: 似脆餅,幾香口。🍁泡菜漬伴山葵八爪魚: 開胃,酸酸辣辣,泡菜幾好

花楽經典下午茶 $298 for Two

上層有:

🌼紫蘇青瓜漬配白蜆肉: 酸酸鹹鹹,幾開胃。

下層有:

🌸黑芝麻和菓子: 淡淡芝麻香,口感軟身。
🌸日東卷: 蛋糕好輕巧綿滑,入口溶化,唔會太甜,最鐘意❤️

咸點:

🍁燒鱈魚干: 似脆餅,幾香口。
🍁泡菜漬伴山葵八爪魚: 開胃,酸酸辣辣,泡菜幾好味。
🍁吉列帆立貝配蟹籽沙律: 外層香脆,想食多一兩塊😋

飲品:

☕️檸檬瑪黛茶: 淡淡清香,配花蜜嘅天然清甜,味道更平衡。

2021-12-11 311 瀏覽
同好友食慶祝🥳食生日飯Happy birthday To Karina😘第一次試間餐廳🌼花樂室內裝修好有日本風味食物選擇都算多沙律🥗 刺身壽司🍣鍋物當中我最鍾意食🦪花樂六味真蠔🦪用六種唔同煮法,帶出蠔嘅鮮味🍣壽司八貫盛合🍣好精緻可以一試花楽 (將軍澳)將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖
同好友食慶祝🥳食生日飯
Happy birthday To Karina😘

第一次試間餐廳🌼花樂
室內裝修好有日本風味
食物選擇都算多
沙律🥗 刺身壽司🍣鍋物

當中我最鍾意食
🦪花樂六味真蠔🦪
用六種唔同煮法,帶出蠔嘅鮮味

🍣壽司八貫盛合🍣好精緻可以一試

花楽 (將軍澳)
將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖
壽司八貫盛合
🦪花樂六味真蠔🦪
2021-11-08 478 瀏覽
中價日本餐廳,近幾個月幫襯過幾次,一路都ok今日再次食午餐omakase八貫壽司定食,定食裡面嘅沙律,蒸蛋,烏冬係正常嘅,最唔正常反而係個omakase八貫壽司新鮮度就一般,成碟野冇件貴貨(之前食同一個set有牡丹蝦壽司,海膽壽司,今次兩樣都冇),連加一$262,老老豆豆,咁嘅貨色,我食爭鮮好過啦(雖然我未食過😂)再望一望周圍,根本由樓面到壽司師傅D樣都唔同晒,問個侍應係咪轉左手?佢就用D「語言偽術」去應酬我!(真係當個客係低能?)經過今次,可以blacklist!!
中價日本餐廳,近幾個月幫襯過幾次,一路都ok

再望一望周圍,根本由樓面壽司師傅D樣都唔同晒,問個侍應係咪轉左手?佢就用D「語言偽術」去應酬我!(真係當個客係低能?)

經過今次,可以blacklist!!
omakase八貫壽司定食
2021-11-08
2021-11-05 358 瀏覽
同老公係海濱散步後黎左呢到食下午茶一開頭店員推介佢哋嘅二人high tea set 賣相真係好靚 打卡都一流 不過我對呢啲興趣不大所以我叫返普通嘅一人下午茶餐大概$100一位目測 除左我地全場都係食緊打卡二人high tea setOrder 左:燒手羽拼黑豚肉 udon&韓風炸雞拼安格斯牛肉udon下午茶餐係有跟嘢飲 但都係汽水😮‍💨想飲杯烏龍茶或者綠茶係冇嘅 如果要飲茶就要加$28 係花茶烏冬兩份udon 都好食 雞都好香但似乎餐廳係主打二人嘅下午茶set遲過我哋入嚟嘅客人 order 2人set會早過我哋有嘢食而我地兩份烏冬上枱嘅時間都爭好遠 呢樣係我覺得唔好因為差唔多對方食完雞翼同碗udon先到我碗麵ready😯
同老公係海濱散步後黎左呢到食下午茶

而我地兩份烏冬上枱嘅時間都爭好遠
呢樣係我覺得唔好
因為差唔多對方食完雞翼同碗udon
先到我碗麵ready😯
地址-花楽將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖💋上層,水戶冷菜配秋葵,佢呢個好似日式前菜咁,有D醬汁咁鹹鹹地,味道都幾特別下,鹽水紫菜秋葵三文魚配花餅,佢個造型幾特別下,好似個貝殼咁,搞到我地都唔識配給黎食,佢三文魚應該冇咩煮過,好似仲係刺身狀態,配埋花餅食,幾好,辛口山芋吞拿魚腩溶配米通,估唔到米通可以有呢個用途,好驚喜下,配埋吞拿魚腩蓉一齊食,幾過癮下,再加埋有少少辣味,好特別!銀雪鱈干夾餅壽司,呢個又係另一個創新造型,考起我地唔知點分黎食 XD,咁就只好失少少儀態吧!不過真係一路食一路跌左D出黎,唉~香蔥厚玉子味噌燒,佢對於厚呢個形容詞係咪有少少誤會呢??好似一件玉子壽司走飯的狀態,又唔太食得出有味噌味,有點敗筆!💋下層,水信玄餅配黑糖,十勝紅豆厥餅,焦糖蛋糕,綠茶蛋糕,玄餅睇落好吸引下,但食落就冇咩味,食完都唔太覺食左野落肚咁,怪怪地,如果再甜一點會更好,十勝紅豆厥餅方面做得幾好,雖然佢個厥餅唔太甜,但加埋紅豆有幾高糖度的味道,加埋唔錯,可以話呢層最佳之作,但要小心厥餅會甩粉,焦糖蛋糕幾好食,幾鬆軟,味道又唔會太甜,唔錯,綠茶蛋糕就冇咩綠茶味,中間有層CREAM幾好食下,忍唔
地址-花楽
將軍澳唐俊街21號翩滙坊地下G23號舖

💋下層,水信玄餅配黑糖,十勝紅豆厥餅,焦糖蛋糕,綠茶蛋糕,玄餅睇落好吸引下,但食落就冇咩味,食完都唔太覺食左野落肚咁,怪怪地,如果再甜一點會更好,十勝紅豆厥餅方面做得幾好,雖然佢個厥餅唔太甜,但加埋紅豆有幾高糖度的味道,加埋唔錯,可以話呢層最佳之作,但要小心厥餅會甩粉,焦糖蛋糕幾好食,幾鬆軟,味道又唔會太甜,唔錯,綠茶蛋糕就冇咩綠茶味,中間有層CREAM幾好食下,忍唔住食埋人地個件,嘻!

💋咸點,吉列炸蠔伴蟹籽沙律醬,燒鱈魚干,佢個炸蠔炸得幾好,好脆口,配上蟹料沙律醬,咬落去好似有D爆炸糖的感覺XD,好特別,而燒鱈魚干就嫌佢太乾,硬到有點難咬開佢,都叫做符合佢個名掛,但我就覺得麻麻啦!
2021-08-10