2016-04-16 1700 瀏覽
這次是我第五次來到這間餐廳,被他們的殷勤招待、熱情推介令我感到高興!它們的小炒如三杯雞(色香味俱全)、西檸暇餅(味道清新、酸甜、蝦爽囗彈牙),紅燒豆腐(嫩白滑口)、咖哩牛筋腩更做得出色!今晚我又試左個义燒豬扒包,义燒和豬扒嫩滑、配上暖暖麵包加上少許沙拉醬恰到好處!我記得有一次我和媽媽、家姐用膳,我同侍應講媽媽有高血壓,他就同廚房講少鹽煮餸,咁窩心嘅茶餐廳很難得!一間茶餐廳幾十蚊一個小炒用心去做,非常出色和超值,以禮待人,好好餐廳巳經不多,是否要惡意抨擊呢!
2016-03-31 1202 瀏覽
今日下晝去左鳳凰村,行過見到呢間店嘅門口貼咗好多藝員相,原來呢間店嘅老闆成日上電視架😝!就係咁,我就揀呢間歎個lunch 先😁😁😁入到去見到好多人叫燒味飯,雖然賣相好正好想試,但我今日反而想試d新嘢。最後叫咗個甜豉油叉燒炒滑蛋飯。我叫左套餐,杯檸茶好快就送到,杯凍飲大大杯仲有好多片檸檬,抵👍🏼👍🏼👍🏼主菜黎喇~碟飯好大碟,熱辣辣👏🏼個炒蛋真係超滑,入面仲有好多叉燒添,好足料😋 原來叉燒蛋配埋甜豉油,可以出奇地夾,真係好好味。下次一定會黎試佢哋嘅燒味😎

甜豉油叉燒炒滑蛋飯
2016-03-31
甜豉油叉燒炒滑蛋飯
2016-02-20 902 瀏覽
今日去黃大仙廟參加活動,活動完左之後就諗住去英都燒味廚房試下。因為之前係openrice上search到尼一間,都多人推介架,於是我就諗住今日去試一下。尼一間英都燒味廚房離地鐵站都小小遠,行十分鐘度喇,我去到既時候岩岩好係下午茶時間,就叫左openrice上多人推介既鮮茄生菜叉燒豬仔包加熱檸水!(26蚊)熱檸水唔到一分鐘就上了,叉燒豬仔包等左一陣。豬仔包份量唔夠大,男仔食可能唔飽,但係果味道就好好,入面除左叉燒,番茄同生菜,仲有一個煎蛋同埋醃製既青瓜,口感豐富👍一路食一路繼續研究餐牌,蛇羹新上市,好似唔錯,39蚊左右,因為尼度離屋企比較遠,可能都冇機會黎試喇😂😂其他燒味雙拼下午茶時間得33蚊加例湯,都幾抵wor!總結黎講啦,好好味!下次在路過黃大仙有時間既話會在行過去食!

鮮茄生菜叉燒豬仔包
2016-02-20
鮮茄生菜叉燒豬仔包
2015-12-28 520 瀏覽
在秀茂坪這平民區, 平民美食.....港式燒味首推這間, 用料實在, 新鮮豬, 價錢公道, 而且味道不錯 , 四寶飯 : 燒肉--皮脆, 有肉味, 用腩仔位, 夠香口, 叉燒--夠鬆化, 香口且肉味濃郁, 紅腸--新鮮且沒有雪味, 咸旦--有油, 咸味亦ok,  , 另外薰蹄亦相當好味, 爽口彈牙, 有酒香味, 其餘小菜也很吸引, 但午餐只有極速港式燒味飯!!下次....
四寶飯
薰蹄
2015-12-26
四寶飯
薰蹄
2015-12-13 482 瀏覽
五點多來到餐廳,一入門老闆就好熱情招呼我們坐下並告知還是下午茶時段,點茶餐會比較划算,這一點令人覺得很窩心,贊一個!點了叉燒豬仔包加飲品($25)和燒腩骨拼熏蹄飯($50),豬仔包皮焦了一點,但叉燒半肥瘦好好味,如果番茄多一點會更好。燒腩骨出色,皮脆肉juicy,熏蹄略少,飯夠熱,如果有條菜會更好。進食時聽到老闆有熱情招呼客人並關心員工,還督促燒味員工洗手保持清潔,令人食得放心。
叉燒豬仔包
叉燒豬仔包
2015-12-09 386 瀏覽
話說我朋友介紹我去鳯凰邨睇中醫,同朋友吹水間講開呢區以前有間燒味茶餐廳叫英都,幾年前轉咗老闆,畀人話冇以前咁好食,基於我以前都成日去幫襯,出於好奇之下,膽粗粗再去試下係咪真係傳聞中咁差?我入到去,見到個老闆好熟口面,門口又貼晒同電視台嘅藝員合照,先醒起佢就係做飲食節目嗰位Billy Cheung,佢聲大大介紹有咩好嘢,我即管聽佢介紹,叫咗個葱油叉燒撈公仔麵。碟嘢啲叉燒肥瘦比例適中,口感鬆軟嫩滑,加埋爆香咗嘅葱油撈埋啲公仔麵一齊食,真係幾好食,食食下,又聞到一陣好香嘅玫瑰露味,我問佢咩咁香?原來隔離枱叫咗碟燒鵝燻蹄飯,正當我吞口水之際,老闆叫人切咗幾塊燻蹄畀我試,雖然我唔好意思,但反正都切咗,唔好嘥吖嘛,正所謂有食唔食,罪大惡極!唔食由自可,一食真係停唔到,啲玫瑰露香到呢,我忍唔住即刻打包咗碟畀我老媽子加餸😋。正當我想埋單之際,我見到有個客嗌咗碗蛇羹,我心諗蛇𡙡你都有?🤔唔係Fa!算!咁遠嚟到,唔爭在叫一碗會一會你。碗蛇羮上枱時,配上一小碟白菊花瓣、檸檬葉再加薄脆,非常正宗,我撈一撈碗蛇羮,見到佢好足料,再試一羮,真係啖啖都係蛇肉,再加上甘香陳皮味,真係估佢唔到,喺茶餐廳都食到咁掂嘅蛇羹

算!咁遠嚟到,唔爭在叫一碗會一會你。碗蛇羮上枱時,配上一小碟白菊花瓣、檸檬葉再加薄脆,非常正宗,我撈一撈碗蛇羮,見到佢好足料,再試一羮,真係啖啖都係蛇肉,再加上甘香陳皮味,真係估佢唔到,喺茶餐廳都食到咁掂嘅蛇羹!😁

嗰日又咁啱天氣凍凍地,食完個蛇羹真係成身暖晒!😌
叉燒葱油撈公仔面
靚靚玫瑰露燻蹄
2015-12-06
叉燒葱油撈公仔面
靚靚玫瑰露燻蹄
蛇羹
  • 叉燒葱油撈公仔面、靚靚玫瑰露燻蹄
2015-10-23 510 瀏覽
每星期總會外出吃飯,約咗朋友,因為近佢屋企,所以選擇英都,去到大約7點,差不多坐滿人,餐牌上有幾款特色的晚餐,例如黑松露涼瓜菘子炒飯,叉燒糯米飯,點咗幾款小菜,包括太史五蛇羹,蜜味叉燒,海鮮什菜煲,三杯雞煲,燒鵝拼燒腩,首先來了蛇羹,非常足料 內面重有花膠 ,叉燒鬆軟蜜味十足,三杯雞未上枱已經聞到香味 ,燒腩皮脆,燒鵝香,海鮮什菜煲多料,總結來說,非常好味的一餐飯,以後會繼續幫襯.
叉燒糯米飯
$42.8
內面重有花膠 ,叉燒鬆軟蜜味十足,三杯雞未上枱已經聞到香味
叉燒
海鮮什菜煲
$39.8
三杯雞煲
2015-10-17
2 分鐘 (堂食)
叉燒
海鮮什菜煲
三杯雞煲
  • 三杯雞
  • 腩仔
  • 燒鵝
2015-10-21 357 瀏覽
今天我們叫了一碗蛇羹,出乎意料的足料,湯底清甜,比一般的(蛇王x)有水準,再跟一客店長推介的叉燒糯米飯,加上脆卜卜花生的小木桶糯米飯,被吃到沒有留下一絲痕跡。正! 加油!
2015-10-19
  • 蛇羹及叉燒糯米飯
我唔係街坊,約早一個月前同阿仔練完波咁啱經過嗰度搵地方醫肚,於是貢咗入去,坐底就叫咗個「黯然銷魂飯」畀阿仔,平時瀕臨厭食邊沿嘅佢,個飯一到即刻有返胃口,猛話啲叉燒又香,又鬆軟,又juicy,三扒兩撥就成個隊晒,仲想encore ,於是我再叫咗個台式滷肉飯, 個飯用木桶上,香噴噴,肉碎同啲肉汁比例啱啱好,唔會太杰又唔會太稀,加上少少蔥花,味道又冇我喺台灣食嗰啲咁甜,啱香港人口味,可以話係改良版。食過今次之後,為咗令我個失去食嘢興趣嘅仔恢復胃口,而家要專程揸車去買叉燒同其他燒味畀阿仔加餸,雖然遠啲,不過見到阿仔鍾意食,點都係值得嘅!😉
黯然銷魂飯
台式滷肉飯
黯然銷魂飯
台式滷肉飯
  • 各式燒味
2015-09-10 282 瀏覽
小時候常去的歺庁,此店以义燒最出名,已很多年沒去,想不到今日一試,竟然有連串驚喜,首先老鋪有裝修过,型像變潮了一奌,鋪内也新了一奌,令歺牌上的选擇好了很多,但老舖的親切感还在,奌了义鵝瀨,同伴叫了午歺炒反,义燒真的无令人失望,外表和味道也九十分以上,但同伴嫌炒反味不夠,下次要再試的是乳豬,现能保持老鋪味道的歺庁真的是買少見少,希望此店繼續努力!
2015-09-10
2015-05-18 338 瀏覽
食咗十多年,老街坊,真的想厚道D,但真的做吾到,碟頭細,價錢貴,服務一般,環境差,叫肥义燒飯並不是肥膏飯,全碟义燒都係肥膏帶滴滴肉,有次轉叫义燒,心想吾會再係肥膏了吧,結果來了碟柴皮飯,真失望,非常失望,還打正旗號賣燒臘……😑
2015-03-30 543 瀏覽
我住在鳳凰新村20多年, 一向覺得九龍區燒味飯店, 新浦崗-得龍排1, 鳳凰新村-英都排2, 兩者都好好味, 太興果類一直差好遠, 可惜由某"名"廚 接手後, 早兩年都開始差, 點知近年越來越爛, 依家, 連隔離街好鹹既鳳凰燒味都好過佢, 完全係馬乎無心經營既結果, 食物完全不是以前的英都, 忍無可忍, 所以終於要寫出來, 可惜...可惜...樓下又少間舖可以開飯
太屎五蛇羹

2015-01-28
2015-02-23 403 瀏覽
求求其其揾野食,叫午餐 燒肉鴨飯38.5$ 跟湯,點知話燒鴨賣哂,問轉油雞好無,我話叉燒,條友講係油雞或切雞。。我就將就要油雞,碟飯黎到無薑蓉,算,當減肥,但d飯偏凍,之後到d肉,燒肉皮叫硬lor, 跟住聽到唔知咩拜神,可能食梗d次貨都唔出奇,正個d佢地留返拜完自己圍內食, 肉就似食梗超市d豬手個層粉粉地咸肉,無乜特別,雞就叫過得去,但都係一般到無得再一般貨式,街市d都好過佢都唔出奇,但就照收38.5一個餐,碗湯就飲得出味精重,又多油得制。。叫野飲好過,最難接受係有個客坐低叫我同一個餐,但個落單竟然問佢轉叉燒或者雞,我真係爭d想問候佢做乜我無得轉,仲有碟飯黎左佢碟野有埋薑蓉。。真係tmd的大細超。。
2011-04-02 242 瀏覽
上個禮拜去慈雲山探朋友,坐到餓餓哋,就落咗佢樓下嗰間英都燒味厨房食嘢,一去到發現間舖靚咗又新咗,坐低之後就叫咗一碟义鵝飯、一碟乳豬飯,再加一個楊州炒飯,三樣都好好有水準。後來再叫咗杯奶茶,茶味夠香又唔澀,值得一去!
2011-03-27
  • 义燒、燒鵝、乳豬、楊州炒鈑
2011-02-19 204 瀏覽
這間是我由細食到大和十分喜的食店之一,可能老版們已無心經營,轉手後再光顧發覺,無論質素和人面都全非了!雖然價錢平咗,但食物己經不是以前的英都了,很可惜,又少了一間值得去的食店!我相信在2010年10月前,還光顧過的食客,是幸福的,因還是舊風味,可以回味無窮的!

2011-01-08
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日