尖沙咀附近柯士甸交界 山林道一直都好多美食 今次介紹依一間茴香FENNEL 一入門口就好東南亞風味招牌今日平日晚餐佢地都有set dinner $398 再加原價一服務費 (加選餐飲半價)依到有個舊為沙律吧 沙律吧有凱撒沙律/薯仔雞蛋沙律/蘋果沙律/西瓜等等...餐湯分別椰子雞湯同冬蔭功湯 椰子雞湯一入口好濃淡淡椰香 而冬蔭功湯就唔算太辣 都幾岩唔食太辣既朋友仔試下泰國風味見到佢地dinner set 追加6款小食拼盤有$108優惠 6款(春卷/蝦餅/單骨雞翼/泰式鳳爪/三文魚卷/火腿哈密瓜)咁多款小食 最好食春卷同蝦餅 春卷外層十分鬆脆入面既餡都好多 而蝦餅都好濃既蝦味同好彈牙 其他四款小食都好出色咁就點左兩日杯飲品 分別泰國代表泰奶 而另一杯我就點左牛奶咖啡泰奶真係特別一讚就係d冰都係用茶底去整 咁樣唔會令到泰奶愈飲愈淡主菜就點左風味參巴醬煎三文魚加日本麵豉鮮菌意大利飯 同黑松露鮮菌抄意粉配肉眼牛扒 三文魚真係喜出望外好好食 煎到外皮好金香同咁厚既三文魚入面都仲 juicy 而牛扒就點加5成熟 咁出到黎都岩岩好5成熟 而唔似其他餐廳變左7成熟 廚師火侯控制得好好
一入門口就好東南亞風味招牌

咁就點左兩日杯飲品 分別泰國代表
泰奶
而另一杯我就點左牛奶咖啡

廚師火侯控制得好好

2022-08-30 501 瀏覽
平日同朋友一齊去左位於尖沙咀嘅Fennel茴香 餐廳食lunch。見評價都唔錯,餐廳喺17樓,坐窗邊位望出去夠開揚,佈置簡潔舒服。Lunch set 選擇都幾多,已經包左沙律吧同special drink, 想飲其他野都有半價優惠。我同朋友叫左 紐西蘭鮮肉眼黑椒汁配黑松露薯蓉炒雜菜 同 香濃蟹頭油大蝦帶子炒意大利粉,加配iced mocha, iced cappuccino。主菜到之前,先去沙律吧轉個圈,選擇都唔少,而且就算我地係2點先到都仲有refill。什菜沙律,華都夫沙律,薯仔沙律,甜薯,南瓜,韓式前菜等。薯仔沙律同韓式前菜個人非常推薦,薯仔沙律調味唔算重,而且薯仔味香濃,大大件但唔會硬,好食!韓式前菜係芽菜再撈左扎肉,呢個配搭配埋調味食落酸酸地,意外地幾清新特別。沙律吧仲有好幾款醬可以自由配搭。紐西蘭鮮肉眼黑椒汁配黑松露薯蓉炒雜菜肉眼扒要左7成熟,切落軟熟,肉質軟嫰。黑松露薯蓉幼滑而且充滿黑松露味,鐘意黑松露可以一試。香濃蟹頭油大蝦帶子炒意大利粉,炒意粉味道香濃,炒意粉有咬口,熟度一致,每啖都食到油香而不膩,大蝦帶子食落新鮮。食物質素相當唔錯!Mocha 同 cappuccin

什菜沙律,華都夫沙律,薯仔沙律,甜薯,南瓜,韓式前菜等。

沙律吧仲有好幾款醬可以自由配搭。

食物質素相當唔錯!

Mocha 同 cappuccino 賣相精緻,飲落都非常香滑,咖啡香濃。cappuccino嘅綿密泡令人難忘。

整體質素高,服務用心,食物美味,環境舒適乾淨~
2022-08-30
2022-08-26 191 瀏覽
夏日炎炎,和朋友聚舊想吃點開胃的東西。於網上訂座預留了這家餐廳,大家都有點期待。 餐廳裝修帶點西式小店風格,位於大廈高層,景觀開揚是它的特色。雖然我們不是坐在玻璃窗旁位置,但仍可看見窗外九龍半島的景物。但樓底比較矮,令聲音困在狹小空間,有點嘈雜。 午餐有數款選擇,每一款包括主菜、飲品及自助沙律吧,限時90分鐘。 點菜後,我先吃點沙律,大約有七款,包括韓式芽菜扎肉、韓式泡菜、薯仔、港式雜果、生菜、甜薯、西瓜及火龍果。味道方面,我較喜歡港式雜果,始終是傳統和懷舊的港式口味。此外,甜薯、西瓜及火龍果皆甜美動人。 我選了牛肉喇沙作主菜,配料豐富而擺放整齊,賣相吸引。食材包括主角牛肉、鮮蝦、豆腐卜、青口、蟹柳、魚餅及溫泉蛋,使我喜出望外。牛肉兩大片,入口有咀勁,鮮蝦和青口新鮮彈牙,魚餅帶點微辣,但充滿泰式風味。溫泉蛋滑溜,蛋汁伴隨湯汁,味道亦融和。麵條是米粉和粗麵兩者交織在一起,可試到兩者的口感。 吃過主菜後,喝著冰冷的蜜桃茶,涼透心,但味道略為清淡。吃了奶凍作甜品,感覺到牛奶的滑溜和微甜,芒果味果凍很有夏日風味。 整體來說,以不用$100價錢吃到如此豐富午餐,性價比相當高。服務算不

整體來說,以不用$100價錢吃到如此豐富午餐,性價比相當高。服務算不過不失。
2022-08-21
2022-08-25 132 瀏覽
Set menu for two $398 +10%包括自助沙律吧、餐湯、主菜、飲品風味參巴醬三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯📝三文魚煎得外脆內嫩 鮮味十足 非常好食 意大利飯偏硬 但日本麵豉味道特別 意外地夾 .黑松露鮮菌意粉配肉眼牛扒📝 牛扒味道濃郁 彈口有牛味 油香足夠 意粉正正常常.自助沙律吧有六款可以選擇 每晚款式不一 值得一提是蝦的質素不錯 彈牙有蝦味.餐湯(冬陰功湯/椰子雞湯)冬陰功湯偏咸 但有三文魚粒 蝦 青口 算幾有誠意.跟餐飲品(青蘋果茶/羅漢果茶)青蘋果茶味道清淡但不會過甜
Set menu for two $398 +10%
包括自助沙律吧、餐湯、主菜、飲品

風味參巴醬三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯
黑松露鮮菌意粉配肉眼牛扒
📝 牛扒味道濃郁 彈口有牛味 油香足夠 意粉正正常常
自助沙律吧
餐湯(冬陰功湯/椰子雞湯)
冬陰功湯偏咸 但有三文魚粒 蝦 青口 算幾有誠意
跟餐飲品(青蘋果茶/羅漢果茶)
青蘋果茶味道清淡但不會過甜
冬陰功湯
  • 風味參巴醬煎三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯
  • 黑松露鮮菌炒意粉配肉眼牛扒
2022-08-24 161 瀏覽
Fennel位置喺山林道,不過係山林道街尾,近嗰間大陸味好重嘅酒店嗰邊,而唔係近張彌敦道嗰邊,如果冇Openrice根本唔會知道有餐廳,咁既然揾到就約咗同事一齊去試一試。餐廳喺17樓,入到去見到有露台有靚境,可惜已經有人坐低咗,不過都仲有窗口位坐,好似有個沙律吧但係問咗職員佢哋話今日冇。我同同事一人嗌咗個意粉,餐牌上面除咗意粉仲有其他例如咖哩、海南雞飯、牛扒等等,午市嘅選擇都唔少有超過十款唔同嘅菜式。第一碟意粉係「牛油果忌廉汁燒雞肉寬條麵」,成個意粉味道好濃郁,忌廉味幾重不過因爲有牛油果嘅關係令到佢唔會好膩,配搭幾均衡,不足之處應該係份量比較細。另一碟就係「泰國蟹頭油大蝦帶子意粉」,一上到嚟好香,一陣好香嘅蝦味同蒜香味,蝦肉都好爽口彈牙,不過同上面碟意粉一樣比較細份,同埋意粉個汁稀咗少少。跟餐有餐飲,我好悶咁要咗杯凍檸茶就算。總結而言係ok嘅,我諗最大賣點應該係個景,想有靚景位記得早啲嚟。

牛油果忌廉汁燒雞肉寬條麵

泰國蟹頭油大蝦帶子意粉

牛油果忌廉汁燒雞肉寬條麵
泰國蟹頭油大蝦帶子意粉
泰式fusion 菜,高質有驚喜!-今次試嘅依間泰菜餐廳,位於尖沙咀高層,一入到去已經比室內嘅裝修吸引,好靚🤩 餐廳環境舒適之餘,食物亦冇令人失望,可以話係性價比高之選!-食物我地揀咗Set menu for two $398 (優惠價)包自助沙律吧特色湯品 精緻主菜 兩杯飲品 (熱柚子蜜 / 冰水蜜桃烏龍茶)另外 + $108  可以有小食拼盤 -先講自助沙律吧,有薯仔、南瓜、羽衣甘藍等八款沙律可供選擇,調味料同醬汁都有得自己揀-至於特色湯品,推介泰式冬蔭功湯,酸酸地好開胃-主菜推介風味參巴醬煎三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯,依道菜式令人一試難忘,麵豉湯飲得多,麵豉放落意大利飯,估唔到出奇地夾-而小食拼盤性價比亦十分高,分別有6款小食(去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三文魚卷),以木製托盤呈上,賣相同味道都非常不錯-回頭推介度:4/5 食物質素:4/5餐廳環境:5/5 #香港#香港美食#hkfood#hkfoodie#cheral_diary#泰菜#fusion#尖沙咀美食
泰式fusion 菜,高質有驚喜!
餐廳環境舒適之餘,食物亦冇令人失望,可以話係性價比高之選!
食物我地揀咗
Set menu for two $398 (優惠價)
包自助沙律吧
特色湯品
精緻主菜
兩杯飲品 (熱柚子蜜 / 冰水蜜桃烏龍茶)
另外 + $108  可以有小食拼盤
至於特色湯品,推介泰式冬蔭功湯,酸酸地好開胃
回頭推介度:4/5

• 風味參巴醬煎三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯
  • 泰式冬蔭功湯
  • 小食拼盤
2022-08-22 88 瀏覽
慶祝生日,網上見到呢間有泰國菜食既西餐廳,格調不錯,環境優美,網上又可以訂位,夠方便。當日只不過係平日夜晚,位置都爆滿,可見受歡迎程度,一定唔會簡錯餐廳。二人餐包左一個沙律吧,值得一讚係沙律吧既選擇好多,八款食物同埋六款醬料,食物質素絕對唔差,係好有誠意,$398既二人餐有呢啲質素,性價比十分高。套餐仲包左兩個湯,一款係泰式冬陰功湯另一款係椰子雞湯。泰式冬陰功湯-味道好泰式,而且十分足料,仲有一隻大大隻嘅蝦,正!椰子雞湯-椰子味好重,但都唔會遮左雞嘅味道,最重要嘅係佢冇好重嘅雞油喺面度,推介!主食揀咗一個泰式咖喱軟殼蟹漢堡,軟殼蟹超大隻,係我食過軟殼蟹漢堡入邊最大隻嘅一個,呢間餐廳真係超級有誠意,良心。另外咖喱淋上漢堡嘅上面,又有另一種唔同嘅風味,真係好好食。另一個主食揀咗黑松露鮮菌炒意粉配肉眼牛扒,牛味好重,肉汁鮮嫩,唔會係雪藏嘅,唔好以為意粉係牛扒嘅配菜就一定好普通,絕對唔係,黑松露味十分之重,好有質素。因為呢間係有泰國嘅元素,所以特意叫多咗一個馬拉盞炒通菜,好嘢味,同正宗嘅泰國餐廳無異,但係價錢就比正宗泰國餐廳平。泰式芒果糯米飯配是日蛋糕,呢種咁嘅配搭我都係第一次試,糯米飯係熱辣

套餐仲包左兩個湯,一款係泰式冬陰功湯另一款係椰子雞湯。

泰式芒果糯米飯配是日蛋糕,呢種咁嘅配搭我都係第一次試,糯米飯係熱辣辣同埋有兩隻唔同色,幾特別,芒果好甜,試吓蛋糕係Tiramisu,呢個價錢食到咁多種唔同嘅嘢,味道好性價比又高。必試!

總括而言呢一餐生日飯真係食得好開心,買單都係三百零蚊一個人,飽到你攬住個肚腩返屋企,一定會再嚟!

• 沙律吧
2022-08-21 97 瀏覽
尖沙咀山林道嘅FENNEL,主打泰式Fusion菜,二人套餐價廉物美,仲有免費精美沙律吧任夾任食,真係超值!Set Menu For Two $398免費精美沙律吧有多款新鮮蔬果同埋醃菜,Dressing嘅選擇都幾多!椰子雞湯椰香味好出,熱辣辣又甜美嘅口味令人欲罷不能!另可選泰式冬蔭功湯!海南雞飯半隻配三色醬鳳爪沙律海南雞有半隻咁多,浸到勁腍滑,油飯同樣高質!鳳爪沙律爽脆美味!主菜有齊魚、蟹、豬、牛、雞、羊,可自選兩款!黑松露鮮菌炒意粉配肉眼牛扒肉眼牛扒煎到外香內嫩,牛味濃郁,正!黑松露鮮菌炒意粉夠香夠Creamy!跟餐特飲只需要半價士多啤梨沙冰芒果沙冰大熱天時食泰國嘢,整返杯沙冰真係透心涼!泰式生蝦 $88以shooter杯上菜,賣相討好!生蝦鮮甜美味,酸辣醬汁口味帶甜,食落好舒服!

Set Menu For Two $398
免費精美沙律吧

有多款新鮮蔬果同埋醃菜,Dressing嘅選擇都幾多!

黑松露鮮菌炒意粉配肉眼牛扒

跟餐特飲只需要半價
士多啤梨沙冰
芒果沙冰

大熱天時食泰國嘢,整返杯沙冰真係透心涼!

泰式生蝦 $88

估唔到月頭生日🎉嚟到月尾都仲有生日飯食🤪今次揀左FENNEL, 因為我都好鍾意食泰國菜~而且見到OPENRICE 呢度有得訂「優惠二人餐」感覺好抵食呀,即管嚟試吓~二人餐包「🥗免費精美沙律吧」日日款式上都可能有啲唔同~多款款式選擇,而且味道都👍🏻👍🏻淨係食沙律都可以食到飽~另外餐湯可以揀「椰子雞湯」或者「冬陰功海鮮湯」~我地2個都揀左椰子雞湯,清甜椰子配上雞湯~香濃又好味😋😋套餐加$108可以有小食拼盤~呢個小食拼盤份量好足!一啲都唔似2人~樣樣都有啲,炸物類仲全部都好熱辣辣脆卜卜添~主菜方面點左「🦀泰式咖喱軟殼蟹漢堡」&「🐏紐西蘭羊鞍配香辣咖喱汁油酥餅」「🦀泰式咖喱軟殼蟹漢堡」隻軟殼蟹都幾大隻,而且個泰式咖喱汁好香但唔辣~配埋一齊食,味道超夾!👍🏻至於羊鞍配油酥餅,嚟到見到羊鞍有啲細舊~但切起上嚟又切極都有ga bor ~同埋朋友可能order得太熟,肉質唔夠嫩喇~但整體夾埋油酥餅同咖喱都係好食嘅👍🏻飲品方面點左佢地最人氣嘅「泰式奶茶」!超好飲呀!個茶底係佢地每朝新鮮煲~而且會用上茶冰,一開始飲第一啖奶茶可能會覺得甜左啲~但當啲🧊茶冰慢慢溶化,茶味就會濃好多~越飲越好味😋😋「🥭泰式芒

估唔到月頭生日🎉嚟到月尾都仲有生日飯食🤪
今次揀左FENNEL, 因為我都好鍾意食泰國菜~
而且見到OPENRICE 呢度有得訂「優惠二人餐」
感覺好抵食呀,即管嚟試吓~

二人餐包「🥗免費精美沙律吧」
日日款式上都可能有啲唔同~
多款款式選擇,而且味道都👍🏻👍🏻
淨係食沙律都可以食到飽~
另外餐湯可以揀「椰子雞湯」或者「冬陰功海鮮湯」~
我地2個都揀左椰子雞湯,清甜椰子配上雞湯~
香濃又好味😋😋

套餐加$108可以有小食拼盤~
呢個小食拼盤份量好足!一啲都唔似2人~
樣樣都有啲,炸物類仲全部都好熱辣辣脆卜卜添~

配埋一齊食,味道超夾!👍🏻
至於羊鞍配油酥餅,嚟到見到羊鞍有啲細舊~
但切起上嚟又切極都有ga bor ~
同埋朋友可能order得太熟,肉質唔夠嫩喇~
但整體夾埋油酥餅同咖喱都係好食嘅👍🏻

飲品方面點左佢地最人氣嘅「泰式奶茶」!
超好飲呀!個茶底係佢地每朝新鮮煲~
而且會用上茶冰,一開始飲第一啖奶茶可能會覺得甜左啲~
但當啲🧊茶冰慢慢溶化,茶味就會濃好多~
越飲越好味😋😋

「🥭泰式芒果糯米飯」
唔切蛋糕,改切糯米飯😛
芒果好香甜,而糯米飯都夠煙韌~
仲要係蝶豆花加班蘭味,所以比起平時嘅糯米飯就更加香啦~
食埋個甜品今晚大滿足lu💜💜
  • 小食拼盤
  • 經典泰式奶茶
2022-08-20 118 瀏覽
今日又同朋友一齊去食泰式西餐fusion菜,今次我地揀呢間餐廳的其中一個原因,當然係環境舒適和食物質素好啦!位於山林道的樓上餐廳,可望到西九龍夜景,一覽無遺盡收眼下,有別於平時的海景feel,好愜意!餐廳雖然唔係好大,勝在環境舒服,設計典雅風格,座位寬落。設計露台包場區,望住良辰美景下,適合一班朋友把酒暢談。服務態度細心,令人回味的的一餐。室內中央有個自助沙律吧,共有8款選擇,除左沙律菜、鮮果沙律、青木瓜沙律,當然唔少得海鮮凍蝦同南瓜沙律,都好好味👍,醬汁及配料款式多,可以滿足唔同朋友的口味需求,無限添加,非常之抵食。餐湯亦有傳統泰式冬蔭功湯,但我地就揀左椰子雞湯,椰子味濃郁,香甜可口,足料好飲。風味參巴醬煎三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯意大利飯軟硬適中,咬落煙韌,口感軟滑奶油香味重,配上香煎三文魚,菇味濃郁,麵豉味較淡,以新配傳統都幾新穎,誠意之選!黑松露鮮菌炒意粉配肉眼扒肉眼扒好Juicy,外層香煎,內軟腍多汁,少少調味或醬汁,已經好好味😋,配黑松露,一上台已經聞到陣陣香味,每一口意粉都夾帶著松露香,份量亦好足。
椰子雞湯及泰式冬蔭功湯
2022-08-16
椰子雞湯及泰式冬蔭功湯
  • 泰式西餐fusion菜
  • 自助沙律吧
2022-08-18 140 瀏覽
朋友帶我食好野, 餐廳位於尖沙咀山林道銀座38 17樓 "Fennel"。餐廳裝修有格調, 重設有露台, 環境十分寫意。是日午餐泰國蟹頭油大蝦帶子炒意粉新西蘭鮮牛肉眼黑椒汁配黑松露薯蓉炒雜菜。凍蘋果綠茶午餐包自座沙律吧同餐飲泰國蟹頭油大蝦帶子炒意粉, 大蝦新鮮彈牙, 大大隻, 帶子煎得剛剛好, 外層少少焦燶, 鮮甜爽口。 意粉個汁好濃好creamy, 熱辣辣, 非常好食。新西蘭鮮牛肉眼黑椒汁配黑松露薯蓉炒雜菜, 肉眼嫩滑, 有牛肉味, 入口即溶, 份量十足。凍蘋果綠茶, 清新香甜。沙律吧有沙律菜, 韓式芽菜, 薯仔等等, Refuse 得好快, 好好食, 重有唔同嘅甜品, 鍾意食甜品可以慢慢品嚐。

餐廳裝修有格調, 重設有露台, 環境十分寫意。

是日午餐
泰國蟹頭油大蝦帶子炒意粉
新西蘭鮮牛肉眼黑椒汁配黑松露薯蓉炒雜菜。
凍蘋果綠茶

午餐包自座沙律吧同餐飲

凍蘋果綠茶, 清新香甜。

2022-08-18 2707 瀏覽
這家餐廳一直有很多人推介我,今晚終於有時間去光顧。晚上六時多,餐廳已經很旺,由於裝了假天花,所以樓底看起來比較低,也沒那麼隔音,餐廳很是熱鬧,已經很久沒感受到這麼旺的餐廳了。我們點了二人套餐,可以享用精美沙律吧、湯、主菜和飲品。⭐️泰式冬蔭功湯有青口、蝦和三文魚,入口微辣,但足料,味道很香。⭐️椰子雞湯入口有椰香的冬陰功,不錯。沙律吧的選擇都是泰式沙律,例如南瓜、薯仔、蝦等,沙律醬料齊全,味道也不俗。⭐️海南雞飯半隻配三色醬鳳爪沙律份量非常多,足夠二人分享。餐廳提供薑蓉、辣椒醬與黑醬油。入口雞肉不分離,雞胸肉特別滑,雞皮厚而爽脆, 有少許啫喱狀。配上鳳爪,入口冰爽滋味。加上油飯色澤夠黃,很香,很好吃呢!⭐️風味參巴醬煎三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯賣相很吸引,三文魚入口紮實。最好吃是意大利飯,符合香港人口味,米飯比較香軟,夾雜日本麵豉湯熬煮,入口香甜,加上鮮菌,實在很好吃呢!⭐️小食拼盤$108小食拼盤是最出色,每款小食都很美味。有去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三文魚卷。我最喜歡炸蝦餅,口感軟軟的,更像魚餅。煙三文魚卷加上三文魚、蔬菜等,春捲皮很Q彈,加上三文魚,真的很
這家餐廳一直有很多人推介我,今晚終於有時間去光顧。

我們點了二人套餐,可以享用精美沙律吧、湯、主菜和飲品。

⭐️泰式冬蔭功湯
泰式冬蔭功湯

有青口、蝦和三文魚,入口微辣,但足料,味道很香。

⭐️椰子雞湯
椰子雞湯

入口有椰香的冬陰功,不錯。

⭐️海南雞飯半隻配三色醬鳳爪沙律
海南雞飯半隻配三色醬鳳爪沙律

份量非常多,足夠二人分享。餐廳提供薑蓉、辣椒醬與黑醬油。

配上鳳爪,入口冰爽滋味。

加上油飯色澤夠黃,很香,很好吃呢!

⭐️風味參巴醬煎三文魚配日本麵豉鮮菌意大利飯
賣相很吸引,三文魚入口紮實。

⭐️小食拼盤$108
小食拼盤

我最喜歡炸蝦餅,口感軟軟的,更像魚餅。

煙三文魚卷加上三文魚、蔬菜等,春捲皮很Q彈,加上三文魚,真的很美味。

炸單骨雞翼很香脆,火腿蜜瓜的火腿不會太鹹,只是過過口癮。

⭐️荔枝冰茶

淡淡的荔枝味,淡淡的茶味,喝起來負擔不會太重。

⭐️羅漢果茶
健康的羅漢果茶。
$288.5
泰式冬蔭功湯
2022-08-16 154 瀏覽
生日的月份,總是吃過不停,今日又來慶祝生日,吃下午茶餐。原來這裡沒有分午餐或下午茶,都是一樣的餐單,分時段而已。餐牌有多種選擇外,還有自助沙律吧,非常适合大食的人,多吃蔬果有益健康,何樂而不為。😘我們點了兩個餐一齊食,海南雞🐔飯配當歸湯,紐西蘭鮮牛🐮肉眼黑椒汁配黑松露薯蓉炒雜菜。主菜未到之時,先吃些沙律開開胃,沙律吧品種不少,有羽衣甘藍,薯仔沙律,窩筍絲,牙菜,青木瓜沙律,西瓜🍉火龍果,車釐茄沙律菜,最特別是有番薯。我最喜歡吃窩筍,因平時很少有得食。😘兩個主菜份量不小 ,稍為調味的紐西蘭鮮肉眼雖然有些筋,但嚼落鮮香十足,黑松露薯蓉配炒雜菜也很惹味,很快便解決了兩份大餐。😂餐廳的環境不錯,還有戶外的座位,天氣稍涼可以坐在外面,應是不錯的選擇。

• 黑松露鮮菌炒意粉配肉眼牛扒
2022-08-16 239 瀏覽
2個女仔食叫左2人套餐環境都可以,半自助餐食物有驚喜🤩首先個沙律吧唔會好流,係多選擇又好味😋叫左椰子雞湯,味道幾好主菜到咖哩軟殼蟹漢堡,上菜時見到個蟹型漢堡已經急不及待要食另外一個主菜羊鞍相對細碟,但唔會好酥我地加左個小食拼盤,以為2人餐的拼盤好細碟,點知係好大份,每款都有3件或以上😅2個女仔似食唔哂,要準備打包我最推介係泰式奶茶,佢配上個茶冰,飲到最後都唔會淡左,仲可以打卡添😎最後叫多個甜品,當然係芒果糯米飯,上面係個藍色的飯,實在係令我有反個少女心🥰
2個女仔食
叫左2人套餐
環境都可以,半自助餐
食物有驚喜🤩

首先個沙律吧唔會好流,係多選擇又好味😋

叫左椰子雞湯,味道幾好

主菜到咖哩軟殼蟹漢堡,上菜時見到個蟹型漢堡已經急不及待要食

另外一個主菜羊鞍相對細碟,但唔會好酥

泰式咖哩軟殼蟹漢堡
泰式奶茶
芒果糯米飯
  • 經典泰式奶茶
2022-08-15 95 瀏覽
同朋友約咗好耐先約到出黎食飯,一約到,朋友就即刻介紹呢間fusion餐廳俾我,話呢間係泰式fusion餐廳。泰西小食拼盤 $138拼盤有去骨酸辣鳳爪、蝦餅、泰式春卷、巴馬火腿蜜瓜卷、蜜糖雞翼、煙三文魚卷,估唔到泰式小食拼盤入面會有巴馬火腿蜜瓜卷同埋煙三文魚卷。馬拉盞炒通菜 $68平時食既馬拉盞通菜用咗好多馬醬,令到食落既時候味道太濃,呢個反而清清地,味道唔會太濃。芭提雅燒羊鞍配泰式青咖喱汁 $218呢個羊鞍好有驚喜,我地叫咗五成熟,一上碟已經覺得碟餸好靚,而且咖喱汁係啱啱煮好既,上碟既時候仲睇到佢沸騰既泡泡移動,羊鞍亦都好嫩,每一啖都食到羊既味道同嫩滑,真心推介👍🏻泰國芒果糯米飯配是日蛋糕 $108又係另一推介之作,因為我地去食既時候已經唔係芒果既季節,但芒果食落去仲好鮮甜同Juicy,另外,糯米飯都做得好出色,配合醬汁,食落真係好滿足,而今次既蛋糕係Tiramisu,食落雖然無平時既Tiramisu咁濃酒香,味道偏淡,但唔會搶咗芒果糯米飯既味道。店員真係好nice,佢地會不時留意顧客需唔需要加水或收拾餐枱。

泰西小食拼盤 $138

馬拉盞炒通菜 $68