2025-01-26 0 瀏覽
第一次去體育園睇show,當然早啲出發,所以一早過左去先,順便去零售館果頭搵野食。零售館都分左3個,地方好大選擇都算多,呢度食野一定比亞博好。最後揀左間有啲少女味-茶東西,台日文青風餐廳。壽喜燒牛板腱鍋 加配烏冬 & 蘭王蛋,因為我哋兩個人share食,所以再追加多一個肥牛同蔬菜拼盤。兩個女仔加埋小食啱。明顯分到壽喜燒的牛板腱和肥牛,前者的牛咪更濃、後者油脂更香,各有各好。橙黃色的蘭王蛋令我更安心沾蛋汁。而蔬菜拼盤其實就係壽喜燒的蔬菜Double一份,都係金菇、娃娃菜、皇帝菜、粟米芯等等,新鮮~鹿兒島豚肉餃子,配有沙律菜,典型的日式餃子,有一邊會煎到脆面,內餡足料。七味椒鹽雞中翼,有啲似生炸雞翼,加咗惹味的七味粉,肉嫩香口。百香果鳳梨冰紅茶-鳳梨味比重,而且都比較甜,order時可以不用小冰。水果茶-水果足料,茶底較清淡。

水果茶-水果足料,茶底較清淡。

• 壽喜燒牛板腱鍋
2025-01-25 0 瀏覽
Came to try new restaurants here at Kai Tak Arena … the food taste is ok but then we found a sticker in our noodle bowl. So they did offer to re-do it but then told us it’s last order at 20:15 and by 20:30 we had to pay the bill even though they said they close at 21:30. Oh well, seems it’s the new norm for Hong Kong now. But honestly there were so very few tables with people so why they need a whole hour to close the registry?
2025-01-24 0 瀏覽
最近耐不耐係電視見到啟德體育園區趁住人流少啲嘅weekday嚟走走看看 同埋 食個飯園區嘅食肆種類繁多,琳瑯滿目,最後俾呢間餐廳嘅靚靚裝修同得意掛畫吸引咗入去餐廳食物分為:輕食、意粉、咖喱滑蛋蓋飯、火山石鍋烏冬、鍋物、港式鐵板、日式鍋燒飯 呢日試咗港式鐵板 同 日式鍋燒飯🔸法式免翁牛柳港式鐵板牛柳醃得入味又軟淋(跟鐵板嘅黑椒汁都冇乜點過😅)配菜份量 同 款式豐富:蕃茄、紅蘿蔔、粟米粒、翠玉瓜、椰菜花 ,仲有脆脆薯角添😋幾鍾意呢個鐵板嘅菜肉比例仲有一點想讚嘅係~呢個鐵板夠晒熱辣辣🔥~🔸京都鰻魚玉子鍋燒飯(+蘭王蛋)原條鰻魚本身已經好吸引,加多隻蘭王蛋,齋望都已經好滿足😌仲有一圈芝士粟米包圍着啲飯,提升蔬菜攝取量🌽另外加咗$28升級套餐$28有齊以下3個items 1️⃣前菜(唐揚魷魚鬚) 2️⃣餐湯(大碗又足料嘅羅宋湯) 3️⃣熱飲(我再加多$9轉特飲~水果茶~ 🍊🍋🍋‍🟩)淨係食前菜同飲湯已經飽咗6成🤣🤣🤣 真心覺得呢個升級套餐價好有驚喜🤩🤩🔸乾果營養燕麥杯呢個係加$20嘅追加items燕麥杯嘅賣相,份量 同 味道都唔錯啵~推介可以order嚟做甜品作為鰻魚控嘅我,呢日掙扎食”鰻
最近耐不耐係電視見到啟德體育園區
趁住人流少啲嘅weekday嚟走走看看 同埋 食個飯

呢日試咗港式鐵板 同 日式鍋燒飯

🔸法式免翁牛柳港式鐵板
牛柳醃得入味又軟淋
(跟鐵板嘅黑椒汁都冇乜點過😅)
幾鍾意呢個鐵板嘅菜肉比例
仲有一點想讚嘅係~呢個鐵板夠晒熱辣辣🔥~
法式免翁牛柳港式鐵板

🔸京都鰻魚玉子鍋燒飯(+蘭王蛋)
原條鰻魚本身已經好吸引,加多隻蘭王蛋,齋望都已經好滿足😌
仲有一圈芝士粟米包圍着啲飯,提升蔬菜攝取量🌽
京都鰻魚玉子鍋燒飯(+蘭王蛋)

另外加咗$28升級套餐
$28有齊以下3個items
1️⃣前菜(唐揚魷魚鬚)
2️⃣餐湯(大碗又足料嘅羅宋湯)
3️⃣熱飲(我再加多$9轉特飲~水果茶~ 🍊🍋🍋‍🟩)
淨係食前菜同飲湯已經飽咗6成🤣🤣🤣
真心覺得呢個升級套餐價好有驚喜🤩🤩
升級套餐

🔸乾果營養燕麥杯
呢個係加$20嘅追加items
燕麥杯嘅賣相,份量 同 味道都唔錯啵~
推介可以order嚟做甜品
乾果營養燕麥杯

作為鰻魚控嘅我,呢日掙扎食”鰻魚滑蛋蓋飯”定”鰻魚鍋燒飯”
結果揀咗鍋燒飯,因為”鍋燒”一詞俾我熱啲同香口啲嘅感覺
不過,席間見到好多職員捧住”滑蛋蓋飯”經過,望落啲蛋好滑滑,好吸引啵~ 🤤
又見到隔籬枱嘅”火山石鍋烏冬”滾吓滾吓,食咗好耐都仲出煙,熱辣辣嘅溫度~賣飛彿😍~
有充分理由可以再訪
2025-01-15
法式免翁牛柳港式鐵板
京都鰻魚玉子鍋燒飯(+蘭王蛋)
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.😋 新商場搵食好選擇 @ 🌟 茶東西 🌟.💁‍♀️ 圖片展示美食為:紐西蘭草飼頂級西冷 HKD 168泰式冬陰功海蝦球意大利粉 HKD 88升級套餐 + HKD 28 配 精選前菜+精選餐湯+熱飲北海道男爵薯餅 + HKD 20唐揚魷魚鬚 HKD 58黑牛雪糕咖啡.👽 去新商場行下,都未到晚餐繁忙時段已經見到好多人,即刻被吸引過去,望一望餐牌,果然好抵食,難怪咁多人。.🔥 成個餐牌最吸引我地嘅就係有港式鐵板餐呀!揀左「紐西蘭草飼頂級西冷」,好大份!望住店員即場倒醬汁上去,熱辣辣嘅鐵板掂到醬汁之後發出渣渣聲,真係滿滿嘅懷舊回憶!.🦐 另外「泰式冬陰功海蝦球意大利粉」淨係個名已經好吸引,份量都唔少,蝦好大隻,如果可以再辣少少就完美。.👅 最吸引係可以用優惠價 HKD 28 升級做套餐,可以配埋前菜同餐湯!.🥔 另外加配「北海道男爵薯餅」,炸得外脆內軟,好厚身,但完全唔會油膩,好味道!.🦑 好吸引嘅「唐揚魷魚鬚」,幾大碟,好香口惹味呢!.🍨 呢度飲品可以跟餐自由改配特飲,我哋就揀咗港式經典「黑牛」,好耐無飲啦。大滿足!.🍦 另外仲有港式「雪
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
北海道男爵薯餅 + HKD 20
唐揚魷魚鬚 HKD 58

紐西蘭草飼頂級西冷

泰式冬陰功海蝦球意大利粉

🦑 好吸引嘅「唐揚魷魚鬚」,幾大碟,好香口惹味呢!

黑牛

🍦 另外仲有港式「雪糕咖啡」,一個價錢可以食雪糕又可以飲咖啡,當甜品亦得。

雪糕咖啡

😉 呢度空間感十足,定價實惠,坐得好舒服,起正入口最當眼位置,好容易見到!

📍 九龍城啟德承啟道38-39號啟德體育園啟德零售館3 G樓M3-003號舖
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
紐西蘭草飼頂級西冷
泰式冬陰功海蝦球意大利粉
  • 唐揚魷魚鬚
2025-01-20 325 瀏覽
啟德零售館有好多新餐廳!「茶東西」是其中一家,剛好去完啟德Joypolis玩,入去就試試這家新店! 餐廳原來主打日式火鍋同西餐,裝修以粉色系為主調,加埋落地玻璃設計,光線充足又坐得舒服,氣氛一流~✨推薦菜式:•壽喜燒牛板腱鍋:配烏冬同蘭王蛋,香濃又滑口,可以額外加肥牛,肉質鮮嫩更滿足!份量一個人就好足夠呀!•卡邦尼意粉:這是我最喜愛的意粉之中!餐廳整得好味,配搭濃郁的芝士醬,融入整份意粉,好入味!鍾意意粉的朋友可以一試!

推薦菜式:

2025-01-19 266 瀏覽
體育園啟德零售館商戶陸續開業,在零售館3正好有一間相當不賴的「茶餐廳」茶東西,茶東西主打西、日、港口味料理,我和侄兒來茶東西原本只抱著單純去嚐鮮,但實際一吃後發現茶東西有各種令人驚喜的細節。如果喜歡濃郁的湯烏冬,真心推薦東京黑蒜豬骨湯廣島蠔蝦球烏冬配日式煎餃子,東京黑蒜豬骨湯那濃濃的海鮮味瞬間在口中散開,由鹹轉甜,再甜轉鮮,可以一口接一口喝到一滴不剩,香氣十足不死鹹。蝦球真材實料,蝦肉紮實有彈勁,鮮度破表,加上東京黑蒜豬骨湯的浸潤,蝦球彈嫩無比。侄兒蠻喜愛烏冬的彈性,因為湯頭的濃稠度夠,所以吸附性挺好,烏冬直接勾起來有不少的湯汁。東京黑蒜豬骨湯烏冬重頭戲之一廣島蠔非常肥美,令人眼前一亮,鮮味不用說,海味直接輸出到嘴裡,一口咬下廣島蠔爆汁,接著蠔汁在口腔四散。先分析一下日式煎餃子的餃皮,咬起來外面脆脆的蠻過癮,而且厲害的是外皮會回彈,熱騰騰的日式煎餃子流出肉汁來,餡料以豬肉混合菜蔬,肉餡富有濃而不膩口的肉香。原條蒲燒鰻魚北海道咖喱蛋蓋飯配料色彩漂亮,也很好吃,蔬菜可以適時地在吃膩咖哩汁時轉換口味,北海道咖哩甜中帶微辣,嚐到蔬果香,辛香料層次豐富,飯煮得不錯,飯粒粒粒分明,配上滑蛋及北海道

原條蒲燒鰻魚北海道咖喱蛋蓋飯配料色彩漂亮,也很好吃,蔬菜可以適時地在吃膩咖哩汁時轉換口味,北海道咖哩甜中帶微辣,嚐到蔬果香,辛香料層次豐富,飯煮得不錯,飯粒粒粒分明,配上滑蛋及北海道咖哩,軟硬度剛剛好。

炒滑蛋頗有融合效果,使北海道咖哩變得更濃醇溫和,原條蒲燒鰻魚頗大的一尾真邪惡,超級誘人,蒲燒入味的原條鰻魚油油亮亮,細嫩無骨刺的魚肉噴香,與北海道咖喱蛋蓋飯一起入口,回味無窮。

追加選配部分也是很澎湃,我們追加了北海道男爵薯餅和乾果營養燕麥杯,北海道男爵薯餅一份兩塊,吃來大滿足,現點現炸的北海道男爵薯餅外酥內軟,酥酥脆脆又有薯仔的甜香,頗合小朋友的味兒。

有營之選非乾果營養燕麥杯莫屬,乾果營養燕麥杯的模樣讓人驚艷,燕麥混入乳酪,加入蘋果、腰果、杏仁、葡萄乾等,不僅為營養燕麥杯增添了色澤,亦增加了口感及營養,使燕麥杯更為健康味美。

看到餐牌有熱朱古力,我覺得可以一試這裡的熱朱古力,熱朱古力風味優雅,有著充份細膩的朱古力香,熱朱古力厚實不甜膩,喝到後來即使已經冷掉,熱朱古力還是一樣美味。

🍛 茶東西 - 啟德零售館美食 🍛今日去咗啟德零售館3號館嘅茶東西,試咗幾道美味佳餚,真係令人回味無窮!🍛 原條鰻魚咖哩蛋包飯:鰻魚非常嫩滑,咖哩香濃,配上滑溜嘅蛋包飯,絕對係一流嘅享受。🍲 黑蒜油廣島蠔蝦球日式鳴門卷湯烏冬配煎餃子:湯底鮮美,蠔蝦球口感豐富,鳴門卷湯烏冬滑溜可口,加上香脆嘅煎餃子,味道層次豐富。🍟 炸男爵薯餅:香口十足,簡單而美味。🥤 凍奶茶:特別推薦佢嘅凍奶茶,好有茶味,又好香奶味,飲落去唔澀口,真係好好飲!☕ 熱朱古力:香濃滑!甜而不膩,溫暖人心。茶東西環境舒適,員工友善,服務周到,真係一個放鬆同享受美食嘅好地方。無論係朋友聚會定係家庭用餐,都非常適合。📸📍 地址:九龍城啟德承啟道38-39號啟德體育園啟德零售館3 G樓M3-003號舖. 港鐵啟德站D出口#Chaology茶東西 #Chaology #茶東西 #西日風餐廳 #餐蛋麵 #生滾豬膶 #港式鐵板餐 #壽喜燒鍋 #北海道咖喱 #中西合壁 #多元菜色🍛🍲🍟🥤☕😊✨
🍛 茶東西 - 啟德零售館美食 🍛

🍟 炸男爵薯餅:香口十足,簡單而美味。

☕ 熱朱古力:香濃滑!甜而不膩,溫暖人心。

🍛🍲🍟🥤☕😊✨

2025-01-18 223 瀏覽
最近去咗啟德行嘅零售館,發現有間餐廳真係幾抵食,環境又好舒服,座位設計仲有少女心,超級可愛!🥰 餐牌上菜式選擇多樣,有意粉、輕食、咖哩滑蛋蓋飯、鍋物等等,特別係餐廳仲有套餐,我哋選咗兩人餐,實在係個好選擇😍我哋嘅餐湯係羅宋湯,微酸唔辣,味道好足,開胃又舒服😎接住嚟就係超大碟嘅薯仔沙律,入面有香香綿綿嘅薯仔粒,好好味🥰額外點嘅小食唐揚魷魚鬚🐙加埋炸薯條🍟口感酥脆😍套餐入面嘅小食蜜糖芥末炸雞🐓甜中帶少少辣😋主菜方面,我哋選咗拿破侖茄雞肉意大利粉,濃郁嘅醬汁同雞肉配得好好,意粉滑順彈牙😆壽喜燒牛板腱鍋就更加驚喜,搭配烏冬同蘭王蛋,味道醇厚,牛板腱口感嫩嫩🥳同埋配菜都好新鮮🥬最後,我哋飲咗水果茶🍍同🍑白桃檸檬汽泡茶,味道清新🌿甜品方面嘅朱古力雪糕為今次晚餐畫上完美句號😚

我哋嘅餐湯係羅宋湯,微酸唔辣,味道好足,開胃又舒服😎

額外點嘅小食唐揚魷魚鬚🐙加埋炸薯條🍟口感酥脆😍

套餐入面嘅小食蜜糖芥末炸雞🐓甜中帶少少辣😋

最後,我哋飲咗水果茶🍍同🍑白桃檸檬汽泡茶,味道清新🌿

甜品方面嘅朱古力雪糕為今次晚餐畫上完美句號😚
2025-01-17 191 瀏覽
🌸吉列豚肉扒北海道咖喱蛋蓋飯,勁大塊,大過我個手掌,熱辣辣咬入口勁鬆化,外脆內軟,肉汁都好豐富!滑嫩半熟嘅炒蛋蓋住白飯,配埋甜咖喱一齊食,真係幾好味🌸香煎加拿大豚肉配80後粟米火腿雞絲意粉,好大塊嘅加拿大豚肉,煎至焦香,豚肉肉質鮮嫩,口感一啲都唔嚡,配埋粟米火腿雞絲,味道好夾,意粉都好彈牙🌸北海道男爵薯餅,熱辣辣厚身嘅男爵薯餅,外脆內軟,薯仔好軟身又香甜,餡料好充足🌸乾果營養燕麥杯用料好豐富,甜度適中,又有好多燕麥喺入面,有益有營養🌸熱朱古力🌸凍檸檬可樂餐廳舒適寬敞,上菜速度快,餐廳店員服務態度好友善,抵讚!整體食物都大大份,抵食!

🌸香煎加拿大豚肉配80後粟米火腿雞絲意粉,

🌸熱朱古力

🌸凍檸檬可樂

見啟德零售館嘅店舖開到7788,今日收工又嚟一次,發掘下有咩新店。由宋皇臺站行過嚟最近就係3號館,今次試咗入面嘅Chaology,有不同鍋物同西日料理。西班牙黑毛豬火山烏冬 配 博多豆乳雞白湯精選前菜+精選餐湯+熱檸檬菜蜜非常之新鮮「滾」熱辣,上菜果陣真係熱到起泡!冬天食更感溫暖。西班牙黑毛豬肉質幾好,豆乳雞湯都幾香濃架。香蒜牛油煙三文魚鍋燒飯呢個鍋燒飯同Pxxxxx Lxxxx都幾分相似。配三文魚無咁油膩,仲可以吸收omega 3。味噌蕃茄雞肉鍋 配珍珠米飯及蘭王蛋 追加蔬菜拼盤呢個鍋物係冬天食就最啱。最開心係可以追加蔬菜,啱晒平時成日出街食,又食唔夠菜。

西班牙黑毛豬火山烏冬 配 博多豆乳雞白湯
精選前菜+精選餐湯+熱檸檬菜蜜

非常之新鮮「滾」熱辣,上菜果陣真係熱到起泡!
冬天食更感溫暖。西班牙黑毛豬肉質幾好,豆乳雞湯都幾香濃架。

香蒜牛油煙三文魚鍋燒飯
呢個鍋燒飯同Pxxxxx Lxxxx都幾分相似。
配三文魚無咁油膩,仲可以吸收omega 3。

味噌蕃茄雞肉鍋 配珍珠米飯及蘭王蛋 追加蔬菜拼盤
呢個鍋物係冬天食就最啱。
最開心係可以追加蔬菜,啱晒平時成日出街食,又食唔夠菜。
2025-01-13
2025-01-16 128 瀏覽
啓德體育園吃什麼好?啟德零售館3 ~石鍋中的美味!茶東西~啓德體育園終於要開幕,因為這邊有幾個超好玩的兒童遊樂場,所以我們也不是光顧,也終於等到啟德零售館開業,終於可以吃一餐好的!是日直入地下 #茶東西 ~發現了超熱辣辣的石鍋系列,近竟然有原條鰻魚!熱呼呼入口~這個冬天不怕冷了!西班牙黑毛豬石鍋烏冬熱到滾燙的上桌,熱到有點誇張,片西班牙黑毛豬肉香口鬆化,烏冬麵彈牙有咬口,湯頭清甜淡香,慢慢吃著仍然保持熱燙,冬天一定來一碗!原條鰻魚鍋燒飯 整條鰻魚就有整個盤大,肉質鬆化中有回彈牙,又有點嫩香,啖啖肉的口感真的不錯!飽滿的米飯鋪了滿滿的芝士和蔥,拉絲的感覺實在太爽!北海道男爵薯餅外脆內軟的薯餅,大大一塊十分香口,同樣十分熱氣,不過小朋友一定喜歡!白桃檸檬氣泡茶酸酸甜甜的氣泡茶,正好中和熱騰騰的氣氛,清爽入口透心涼💕而且也是大大杯的說
啓德體育園吃什麼好?
啟德零售館3 ~石鍋中的美味!茶東西~

西班牙黑毛豬石鍋烏冬

原條鰻魚鍋燒飯

北海道男爵薯餅

白桃檸檬氣泡茶
2025-01-07
2025-01-13 236 瀏覽
啟德新發展區嘅啟德零售館已經開幕,店舖和食肆開始陸陸續續咁開業,人流暫時都唔係好多,好多餐廳都可以唔洗排隊直接入內。今次食嘅餐廳食物種類豐富,有港式鐵板餐、壽喜燒鍋和北海道咖喱等。主食加$28升級套餐,有埋前菜、餐湯和飲品。前菜今日前菜係玉子蛋,玉子蛋上面有蛋黃醬,玉子蛋好鮮嫩潤滑。餐湯餐湯係羅宋湯,有各種蔬菜,例如蘿蔔及牛肉粒。味道酸酸甜甜,都幾好味。咖喱牛肉漢堡蛋飯咖哩有得揀甜或辣口味,選用北海道咖哩,甜而不膩,滑蛋口感嫩滑可口,蛋香味濃郁,牛肉漢堡肉質軟熟,兩邊煎得香口。黑松露忌廉雜菌意大利粉 意大利粉嘅份量好大,雖然係素菜,但係味道依然鮮味,因為意粉用咗兩款菇類同埋蘆筍。菇類香噴噴,仲有點點洋蔥及黑松露,佈滿意大利粉。鹿兒島豚肉餃子餃子皮薄餡靚,豚肉鮮味十足,,旁邊有沙拉拌碟。北海道男爵薯餅薯餅外面好脆,入面的薯蓉好綿,沒有顆粒感,大人小朋友都岩食。燕麥杯燕麥杯有驚喜,選用燕麥奶及各種堅果,有核桃及腰果,而且有提子乾同埋新鮮蘋果,作為晚餐的甜品,為這一餐飯畫上一個句號。

主食加$28升級套餐,有埋前菜、餐湯和飲品。

前菜
今日前菜係玉子蛋,玉子蛋上面有蛋黃醬,玉子蛋好鮮嫩潤滑。

餐湯

咖喱牛肉漢堡蛋飯

黑松露忌廉雜菌意大利粉

鹿兒島豚肉餃子
餃子皮薄餡靚,豚肉鮮味十足,,旁邊有沙拉拌碟。

北海道男爵薯餅

燕麥杯

2025-01-12 238 瀏覽
啟德體育園已經開了,旁邊的零售館也是欵,所以去逛一逛覓食一番唄。從西鐵宋皇臺D出口逛過去,大約5-10分鐘路程。這次去的餐廳在3號零售館地下,粉色的文青風裝修,環境舒適有空間感。晚市有套餐和散點,也可加$28升級套餐🙈。-熱朱古力 HKD$0|凍港式咖啡 +HKD$3飲品選擇算是多的,熱飲跟餐不用加錢,還可因口味而選擇。熱朱古力味道香濃,甜而不膩的味道。咖啡味道挺香欵,感覺奶味較重。-唐揚魷魚鬚|鹿兒島國產豚肉餃子 HKD$58小吃也有多款選擇,點了2款香口的來試試看。魷魚鬚金黃色的賣相,口感外脆內軟,挺有嚼感的小吃。豚肉餃子一份6隻,外皮煙韌不會太厚,肉質鮮味有肉汁。-自家制吉列豚肉扒北海道咖喱滑蛋蓋飯 HKD$78賣相吸引份量十足,咖喱可選擇甜或辣的,不夠咖喱也可叫店員續加,喜歡吃多咖喱汁🥰。豚肉扒口感酥脆,肉質厚身不會感到韌,口感不會太油膩。滑蛋質感香滑有蛋汁,甜咖喱味道香濃惹味。-美國板腱牛肉火山烏冬 HKD$98熱辣辣送來味道挺香的,傳來一陣“滋滋聲”和煙霧瀰漫的場景。牛肉堆砌成火山造型,份量挺多的,肉質鮮嫰入味。湯底是3選1的,點了九州激辛地獄湯,味道香辣惹味,拌烏冬吃挺香

熱朱古力 HKD$0|凍港式咖啡 +HKD$3

唐揚魷魚鬚|鹿兒島國產豚肉餃子 HKD$58
小吃也有多款選擇,點了2款香口的來試試看。

魷魚鬚金黃色的賣相,口感外脆內軟,挺有嚼感的小吃。

豚肉餃子一份6隻,外皮煙韌不會太厚,肉質鮮味有肉汁。

自家制吉列豚肉扒北海道咖喱滑蛋蓋飯 HKD$78

美國板腱牛肉火山烏冬 HKD$98
熱辣辣送來味道挺香的,傳來一陣“滋滋聲”和煙霧瀰漫的場景。

牛肉堆砌成火山造型,份量挺多的,肉質鮮嫰入味。

湯底是3選1的,點了九州激辛地獄湯,味道香辣惹味,拌烏冬吃挺香的。

2025-01-08
2025-01-12 212 瀏覽
首先必須讚嘆這碗超級豐富的壽喜燒鍋物!🍖 選用的牛板腱肉質鮮嫩,紋理分明,入口即化,帶有恰到好處的油花。另配上自選加配的豚肉,更是讓整體味道層次提升!湯底香濃甘甜,不會太鹹,完美平衡了肉類的油膩感。各式蔬菜如金針菇、青菜等新鮮爽脆,讓整鍋都充滿生機!🥬稻庭烏冬彈牙有嚼勁,完全吸收了濃郁的湯汁精華,每一口都充滿滿足感!😋加上用上高級日本蘭王蛋,烏冬近滑牛肉更香味道超正!唐揚魷魚鬚絕對是必點推薦!🦑 外皮酥脆可口,魷魚鮮嫩多汁,完全沒有過度油炸的膩感。搭配清爽的沙律菜,讓整體更加開胃!配上特製醬汁,香辣可口,令人欲罷不能!薯條選用了黑松露醬汁,外皮金黃酥脆,內裡綿密鬆軟,搭配濃郁的黑松露醬,香氣四溢,是薯條的華麗升級版!🍟最後,白桃檸檬氣泡茶清新提神,水果香氣十足,完美解膩,為整頓餐劃上完美句點!🍑這家餐廳不單是茶餐廳,更融合了西式、日式元素,把不同菜式都做到水準之上,份量十足,價錢合理,絕對值得一試!最近推出的聖誕套餐更是抵食。

最近推出的聖誕套餐更是抵食。

2025-01-11 158 瀏覽
啟德零售館一直都未有時間行, 上星期終於都有時間同家人兜個圈~~逛完順便食個飯, 見到呢間餐廳都幾多選擇, 款式多多, 一於試下啦~我地揀左壽喜燒牛板腱鍋, 紐西蘭西冷(7成熟蒜蓉汁), 炸薯條, 雞翼, 水果茶, 熱情果多多梳打,壽喜燒牛板腱鍋 - 好有誠意ar, 個鍋好足料,味道亦唔錯,食完個人暖哂~我地仲追加多份菜,想健康d.紐西蘭西冷(7成熟蒜蓉汁) - 7成熟岩岩好, 當我淋蒜蓉汁上鐵板, 炸一聲好正. 另外西冷夠厚, 啖啖肉, 食完好滿足.炸薯條 - 不過不失, 香脆可口, 食完一條又一條.雞翼 - 香脆又嫩滑, 小朋友都中意食. 水果茶 - 好多橙, 熱情果, 西瓜, 感覺好抵食. 熱情果多多梳打 - 清新又香甜, 唔錯.overall 上菜速度快, 而且味道都唔錯, 值得一去.

炸薯條 - 不過不失, 香脆可口, 食完一條又一條.

雞翼 - 香脆又嫩滑, 小朋友都中意食.

水果茶 - 好多橙, 熱情果, 西瓜, 感覺好抵食.

熱情果多多梳打 - 清新又香甜, 唔錯.

overall 上菜速度快, 而且味道都唔錯, 值得一去.
2025-01-05