餐廳: 茶泰 (新都會廣場)
資訊:

2023-03-15 146 瀏覽
本來想嘗試泰式醬烤骨,想不到還未到七點半已經售罄 ᵕ᷄≀ ̠˘᷅ ࿐ 於是點了泰式冬蔭公鱸魚,冬陰公味道夠濃,酸酸甜甜,算是很大條魚,不錯吃👍香葉肉碎生菜包味道較酸,而且不辣,不像平常吃到的味道,雖不正宗但不代表不好吃,反而十分醒胃~😋 好味程度:7.5 / 10🫧 環境整潔:8 / 10🕯️ 整體氣氛:8 / 10🏃🏽‍♂️ 性價比率:8 / 10🧑🏻‍🍳 服務態度:8 / 10💰153 - 泰式冬蔭公鱸魚💰68 - 香葉肉碎生菜包

😋 好味程度:7.5 / 10
🫧 環境整潔:8 / 10
🕯️ 整體氣氛:8 / 10
🏃🏽‍♂️ 性價比率:8 / 10
🧑🏻‍🍳 服務態度:8 / 10

💰153 - 泰式冬蔭公鱸魚
💰68 - 香葉肉碎生菜包
2023-03-13 174 瀏覽
因為週末嘅朋友聚會而行過新都會, 大家約咗一齊食下午茶, 當然好多餐廳都逼滿人,有d又唔太好坐。行到去高層見到依間茶泰, 剛剛好兩點鐘下午茶時間見到非常之抵食又有得即時入座,就大膽求其一試! 講真以依個價錢Tea set連飲品$45-55(無服務費), 只求有個位坐低歇腳傾計聚下,無咩期望,可能正因為呢個原因我完全冇失望,而且仲喜出望外食物選擇都可以, 主要以麵食、飯、串燒、炸物為主! 茶餐份量好足夠,而且餡料醬汁幾多、薯條超級香脆!兩位茶水姐姐服務友善, 朋友問咗佢哋幾個問題都好迅速幫忙e.g 調位、要熱水、menu(原來收咗係枱底), 我都準備寫review時先知呢間分店好多負評, 所以想藉此平反一下,相信餐廳最近真係有改進到~(見到menu有中英文字)原來呢間茶泰同itamomo意樂餐廳屬同一集團品牌, 屬舒適的快餐店, 仲有輕食可以即時外帶!

2023-03-08 113 瀏覽
未飲過甜嘅冬陰功湯,普通冬陰公杯面 個味道仲好過佢 激死 烤魚 又係甜口 基本上全部食物都偏甜而且飛天通菜完全冇味 其他菜品都好難吃 只有鳳爪正常少少 但勁酸 唔會再有下次個金邊粉似係用即吃調料 街邊40個啲仲好食勁失望
個金邊粉似係用即吃調料 街邊40個啲仲好食
勁失望

2023-03-08
Food? ExcellentService? GreatExperience? Negative, Karen-inducing.Unless you can read Chinese, you will not get far. You are expected to order from their website from your table, which is fine, except you're out of luck if you cannot read Chinese. No English or Thai language option available. Pictures are fine, if you can figure out which green curry dish you're looking at (is it beef? is it chicken? is it veggie?).Otherwise, you can refer to their physical menu and guess which item is w
Food? Excellent

Service? Great

Otherwise, you can refer to their physical menu and guess which item is which on their online menu by cross-referencing prices - Hunger Games has taken on new meaning here.

Customer service is not a priority, so either learn to read Chinese or take someone with you who can. Else, go where customer experience is a priority.
2023-01-04
2022-12-27 377 瀏覽
服務真係差 問職員拎menu 超不情願 好啦 再問多一句半句就冇啦啦講無呀Only One 心諗咩料呀你 咁難為你就不如唔好做 其他嘢食到左 唯一金邊粉要等半個鐘先有 收銀職員都係差 另外有一枱客問佢嘢 郁不願意答 嘢食方面都除咗船麵較好食之外 其他都唔好食 叫咗個冬陰公金邊粉 冇冬陰公味 難食 唔會再有第二次(職員方面係個別事件 有一個職員姐姐有禮貌)
(職員方面係個別事件 有一個職員姐姐有禮貌)
2022-12-23 286 瀏覽
今日突然想食泰國嘢,所以嚟左新都會呢間茶泰,開左一段時間都未試過係門口好似人手唔太夠,等左一陣就有人安排我地入座安排坐窗口位,有自然光好舒服,環境裝修靚泰式金不換炒金邊粉,味道香濃,份量好足夠,但較重口味豬扒焗飯味道較濃,豬扒好食,但食完有啲口乾,要多飲水沙嗲雞肉串同豬肉串入味,好食👍🏻👍🏻整體嚟講,環境裝修唔錯,但人手唔夠,而食物香濃,擺盤都吸引,不過味精較重,呢個位扣左少少分,食完好口渴,食一次半次都可以回頭再食指數:💛/5分滿分

係門口好似人手唔太夠,等左一陣就有人安排我地入座

安排坐窗口位,有自然光好舒服,環境裝修靚
泰式金不換炒金邊粉

泰式金不換炒金邊粉,味道香濃,份量好足夠,但較重口味
泰王汁豬扒焗飯

豬扒焗飯味道較濃,豬扒好食,但食完有啲口乾,要多飲水
豬肉串雞肉串

沙嗲雞肉串同豬肉串入味,好食👍🏻👍🏻

回頭再食指數:💛/5分滿分
泰式金不換炒金邊粉
豬肉串雞肉串
2022-11-27 277 瀏覽
漏單情況嚴重,急出食物又出錯用QR code 落order以為好先進,預期做得快捷同準確。期望落差,無人理,催單又唔醒覺。求其急出食物又出錯。係管理出問題⋯⋯當日星期日下午3:00到達餐廳,3:05落單,人客不多大概 1/3在座,大部分客人已食飽閒談,未點餐客人更少。在唔忙不多客人情況就無人管理。激死-肚氣,離座餐廳3: 45職員用膳,只顧自己。
漏單情況嚴重,急出食物又出錯
2022-11-27
2022-11-19 235 瀏覽
今日想食泰國菜就黎食左呢間垃圾野一去到門口已經見到排緊隊排隊人數唔算多 點知我地有我地門口排隊冇指示既人就直衝入舖坐低 門口條隊完全冇意義叫我地入座明明有枱都叫我地3個人要坐2個位既枱 等佢執枱執左10分鐘都冇人帶位!一直就係門口等坐低左都即刻叫得野食 但連點茶qr code 都唔俾我地 叫一聲唔該叫左3次都係冇人理 佢地有佢地做 我地有我地等 完全冇服務
今日想食泰國菜就黎食左呢間垃圾野
一去到門口已經見到排緊隊
排隊人數唔算多 點知我地有我地門口排隊
冇指示既人就直衝入舖坐低 門口條隊完全冇意義
完全冇服務
2022-11-15 1254 瀏覽
太早出門所以在約好的地方先找早餐吃才出發去目的地,見這間茶泰不用等位,那快快手吃完就可以走。誰知就出事了 Orz 點餐用QR Code,等上餐等了很久 ...而且員工好像不太願意搭理那樣子,如果趕時間就要三思囉香茅雞扒早餐 ($43) 配粟米、炒蛋、腸仔和蒜香牛油多士。多士烤得頗脆身,蒜香也算濃,但牛油倒是不太吃得出。然後朋友問店員拿牛油,發現給的是溶掉的牛油 ... 比較像是用來撈粟米吃的那種 ... 炒蛋很滑嫩,腸仔就正常的味道吧。雞扒像是炸的?雞皮乾到超脆口,吃落就是沒有香茅味,不過雞肉滿滑嫩。飲品點了熱的椰香咖啡,椰子風味原來和咖啡都幾夾^^
太早出門所以在約好的地方先找早餐吃才出發去目的地,
見這間茶泰不用等位,那快快手吃完就可以走。
而且員工好像不太願意搭理那樣子,如果趕時間就要三思囉
多士烤得頗脆身,蒜香也算濃,但牛油倒是不太吃得出。
然後朋友問店員拿牛油,發現給的是溶掉的牛油 ...
飲品點了熱的椰香咖啡,椰子風味原來和咖啡都幾夾^^
香茅雞扒早餐
椰香咖啡
2022-11-12
椰香咖啡
2022-11-12 269 瀏覽
放假同屋企人亂入咗呢間‘所謂’嘅泰式餐廳,點知中晒伏,不吐不快!叫咗三樣嘢:泰式蠔仔煎蛋 配白飯,泰式肉碎炒椰菜花,泰式冬陰公爐魚三樣菜中得炒椰菜花係比較正常蠔仔煎蛋飯:認真數過, 5隻蠔都無😅😅仲食到蛋殼碎🙄但價值$8x???冬陰公爐魚:災難級!!!我嗌冬陰公味,但個湯底係清湯咁款🫡同張menu個圖完全唔同!!問個職員咩事,係咪上錯咗?個職員覆我:你睇吓,有香茅㗎,呢個係冬陰公嚟㗎。我:你個menu張圖個湯底係紅色㗎啵職員:我哋轉咗師傅,會同張圖唔同我當堂o咗咗哦!咁你話係咪係囉!但我哋食落完全無冬陰公味囉!唔辣不特止,乜冬陰公湯底會有梅子㗎咩😅😅可能真係我見識少囉,fine🤷🏼‍♀️點知!!!!到我哋食完,行去俾錢沿途竟然見到人哋嘅爐魚係紅色湯底即刻再同職員理論我:點解人哋個湯底係紅色佢:佢加咗好多辣粉啫我再一次o咀,我哋用電話落單嘅時候根本都無‘加辣’呢個選項🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️不過你哋繼續唔認上錯咗都無辦法最後我想講呢間嘢難食不特止,又貴,職員態度又差,俾錢買難受大家諗清楚先好食

三樣菜中得炒椰菜花係比較正常

個職員覆我:你睇吓,有香茅㗎,呢個係冬陰公嚟㗎。
我:你個menu張圖個湯底係紅色㗎啵
職員:我哋轉咗師傅,會同張圖唔同
我當堂o咗咗

即刻再同職員理論
我:點解人哋個湯底係紅色
佢:佢加咗好多辣粉啫

最後我想講呢間嘢難食不特止,又貴,職員態度又差,俾錢買難受
大家諗清楚先好食
泰式蠔仔煎蛋 配白飯,泰式肉碎炒椰菜花
泰式冬陰公爐魚
2022-11-12
2022-10-26 356 瀏覽
茶泰1. 沙嗲牛肉即食伊麵+炒熟蛋+油多+熱黑咖啡 $38(6/10)沙嗲食到花生醬,有花生粒,但唔夠辣!2. 沙嗲牛肉米粉+炒熟蛋+油多+熱椰香咖啡 $38(6/10)3. 香茅豬米粉+煎蛋+油多+熱黑咖啡 $41(9/10)香茅豬扒份量多,有3舊,好過大集團早餐好多!👍👍👍3人總共價錢$117個人口味總評分:7/10地址:葵芳興芳路223號新都會廣場5樓501-510號舖#港式早餐 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
茶泰

沙嗲食到花生醬,有花生粒,但唔夠辣!

3. 香茅豬米粉+煎蛋+油多+熱黑咖啡 $41(9/10)
香茅豬扒份量多,有3舊,好過大集團早餐好多!👍👍👍

3人總共價錢$117

個人口味總評分:7/10

地址:葵芳興芳路223號新都會廣場5樓501-510號舖

2022-10-23 283 瀏覽
星期日到茶泰食午餐,因為貪這裡比較容易有位😆我點咗個泰式蠔仔煎蛋飯,備註少油少鹽,蛋煎得微燶很香口,蛋內配埋芽菜及芫茜,增加口感,蠔仔份量亦足加上熱辣辣嘅白飯,食完十分滿足😋老公就點咗香葉肉碎煎蛋餅,肉碎炒得很香很夠味又唔太肥,合格。
蠔仔煎蛋飯
香葉肉碎煎蛋飯
蠔仔煎蛋飯
香葉肉碎煎蛋飯
2022-10-16 303 瀏覽
話說終於倆小口終於得閒一齊食個dinner, 我地去左葵芳望下有咩好食啦,星期六果然係排隊情況極多,所以搵左間相對無咁多人既泰國野。.我地就order 左:1. 泰式炒金邊粉2. 青咖哩牛肉 配油飯3. 沙嗲雞肉串4. 牛油雞翼.本身想oder 下菜同其他野,但無諗過一scan qr code 落單,好多野都sold out, 尼個情況真係有d 失望。.首先講下個金邊粉,有dd 濕,味道可以,有蝦,乾豆腐,蝦乾,炒蛋,洋蔥同芽菜。 基本野,正常發揮。.青咖哩牛肉油飯,青咖哩味道唔會太甜,牛肉數量可以,但油飯真係超油,食兩啖有d 濟。.沙嗲雞肉串幾嫩口,牛油雞翼外脆內有肉汁,可以。.整體係normal, 無太驚喜/唔得既地方,所以如果唔想係wkend 排隊,都算個選擇黎ʕ •ᴥ•ʔ
我地就order 左:
1. 泰式炒金邊粉
2. 青咖哩牛肉 配油飯
3. 沙嗲雞肉串
4. 牛油雞翼
沙嗲雞肉串幾嫩口,牛油雞翼外脆內有肉汁,可以。
2022-10-14
15 分鐘 (堂食)
2022-09-30 351 瀏覽
📍茶泰 (kwaifong)🍽 泰式乾炒牛河 + 香椰肉碎生菜包 + 奶茶 + 芒椰西米冰😋 就快食曬成個香港嘅泰國餐廳( ´▽`)不過想飲泰奶嘅朋友要注意~因為佢哋係電話落order,我食嗰日唔知點解得特配奶茶呢個option,以為係泰奶點知唔係 🥢 泰式乾炒牛河 $75可以揀少油少鹽,感覺上健康好多😽牛河乾身,牛肉入口嫩滑,整得唔錯!🥬 香椰肉碎生菜包 $68將生菜同肉碎分開,由自己分配份量。餐廳有額外提供咗一塊檸檬,但本身啲肉碎已經有淡淡檸檬味~唔會太濟、份量適中,夜晚食啱曬!💰$195.8

📍茶泰 (kwaifong)

🥢 泰式乾炒牛河 $75

🥬 香椰肉碎生菜包 $68

💰$195.8

葵芳|茶泰🇹🇭𝑪𝒉𝒂 𝑻𝒉𝒂𝒊 炭燒豬頸肉 $45- 幾香口,豬頸肉唔會乾硬,好入味💕- 雖然只有6片,但勝在夠平,同埋每人都試到🤤清邁小菠蘿炒飯 $72- 配菜有蝦仁、三色豆、好多辣椒碎- 炒飯偏油,軟硬適中,算幾惹味~- 巨大蝦片,比炒飯嘅蒸氣整到淋咗、唔脆…泰式醬烤骨 $92- 絕對稱唔上必食推介🫠- 賣相唔討好,全部青BB💚💚💚- 同行三位男士都覺得味道好奇怪🤔我就覺得可以接受- 醬汁偏酸,用咗大量泰式蝦汁嚟煮- 豬骨份量幾多下,豬肉正常,一定唔係嫩滑但亦未至於好「諧」- 有少少似煲完湯嘅湯渣🙈- 幾飽肚😂👍🏻蝦醬牛肉炒通菜 $65- 牛肉軟身,好似落咗好多梳打粉…- 通菜幾新鮮💕- 蝦醬唔算好濃,但食得出~🔺有加一服務費整體而言▪️味道 3 / 5▪️環境 3 / 5▪️抵食 3 / 5📍葵芳興芳路223號新都會廣場5樓501-510號鋪
葵芳|茶泰🇹🇭𝑪𝒉𝒂 𝑻𝒉𝒂𝒊

炭燒豬頸肉 $45
- 幾香口,豬頸肉唔會乾硬,好入味💕
- 雖然只有6片,但勝在夠平,同埋每人都試到🤤

清邁小菠蘿炒飯 $72
- 配菜有蝦仁、三色豆、好多辣椒碎
- 炒飯偏油,軟硬適中,算幾惹味~
- 巨大蝦片,比炒飯嘅蒸氣整到淋咗、唔脆…

泰式醬烤骨 $92
- 絕對稱唔上必食推介🫠
- 賣相唔討好,全部青BB💚💚💚
- 同行三位男士都覺得味道好奇怪🤔我就覺得可以接受
- 醬汁偏酸,用咗大量泰式蝦汁嚟煮
- 有少少似煲完湯嘅湯渣🙈
- 幾飽肚😂👍🏻

蝦醬牛肉炒通菜 $65
- 牛肉軟身,好似落咗好多梳打粉…
- 通菜幾新鮮💕
- 蝦醬唔算好濃,但食得出~

🔺有加一服務費

整體而言